Formula 1

Lewis Hamilton in pole position la Spa-Francorchamps

Britanicul Lewis Hamilton de la Mercedes l-a invins pentru a 10-a oara in acest sezon pe coechipierul sau Nico Rosberg in calificari si va pleca din prima pozitie a grilei de start in Marele Premiu al Belgiei.

Hamilton a dominat autoritar sesiunea si la final l-a devansat cu aproape jumatate de secunda pe Rosberg. Pe trei s-a clasat finlandezul Bottas de la Williams, acesta urmand a imparti linia a doua la start cu francezul Grosjean de la Lotus.

Pentru Hamilton acesta este al 9-lea pole position al sezonului si al saselea consecutiv pentru prima data in cariera. Ultimul pilot care a reusit sase pole-uri la rand intr-un sezon a fost Mika Hakkinen (McLaren-Mercedes) in 1999.

Practic, pe sapte din primele opt pozitii in calificari s-au clasat piloti propulsati de motoare Mercedes.

Ordinea la finalul calificarilor: Hamilton, Rosberg, Bottas, Grosjean, Perez, Ricciardo, Massa, Maldonado, Vettel si Sainz.

Q3

16:05 Timpul dedicat acestei sesiuni de calificari a expirat. Hamilton isi imbunatateste cu doua zecimi timpul si ajunge la 1:47.197. Rosberg vine din spate si nu reuseste sa-l bata pe Hamilton. Ramane pe doi la 458 de miimi. Bottas si Grosjean termina in top patru, in timp ce Vettel n-a reusit sa urce mai sus de locul 9.

15:58 Hamilton conduce cu patru zecimi in fatalui Rosberg. Acesta a facut o scurta eroare care l-a scos din ritm. Bottas, Massa, Vettel, Maldonado si Grosjean sunt ceilalti piloti care au efectuat un tur cronometrat in Q3.

Ierarhia intermediara: 

1 Hamilton
2 Rosberg +0.446s
3 Bottas +1.118s
4 Massa +1.488s
5 Ricciardo +2.127s
6 Vettel +2.249s

15:53 Acelasi Bottas deschide balul pentru ultima parte a calificarilor.

Q2

15:45 Pilotii elminati la final de Q2 sunt: Hulkenberg, Kvyat, Ericsson, Raikkonen si Verstappen.

15:44 Roseberg semneaza timpul de referinta la finalul Q2, cu 1:47.955, urmat de Hamilton, Vettel, Perez, Massa, Maldonado, Grosjean, Ricciardo, Bottas si Sainz.

15:37 S-a reluat sesiunea dupa steagul rosu provocat de oprirea lui Raikkonen pe circuit.

15:32 Probleme serioase la motorul lui Raikkonen. "Ceva s-a rupt", a spus acesta prin radio. Dupa zgomotele puternice iesite din zona propulsorului, problemele pilotului de la Ferrari nu sunt chiar mici.

15:31 Rosberg la conducere, cu 1:47.955. Hamilton al doilea, cu 1:48.024, in timp ce Hulkenberg a urcat pe trei. Raikkonen se opreste pe marginea pistei si pentru finlandez sesiunea este compromisa. Steaguri rosii, sesiune suspendata cu 8 minute si 24 de secunde inaintea finalului acestei parti secunde.

15:25 Bottas deschide balul in a doua parte a calificarilor. Finlandezul de la Williams termina turul in 1:49.678.

Q1

15:19 Pilotii eliminati dupa Q1 sunt: Nasr, Button, Alonso, Merhi, Stevens. Asadar, pilotii McLaren-Honda nu prind a doua parte a calificarilor, dar ei oricum vor lua startul de pe ultimele pozitii ale grilei.

15:18 Hamilton si Rosberg trec in fata lui Perez. Timpul etalon apartine britanicului de la Mercedes si este de 1:48.908. Rosberg la doar 15 miimi diferenta. Perez pe trei la 98 de miimi.

15:15 Clasamentul este dat peste cap dupa ce pilotii au schimbat pe super softuri. Astfel, lider ajunge Perez, cu 1:49.006, urmat de Vettel si Raikkonen la sub trei zecimi.

15:08 Rosebg urca pe prima pozitie, cu 1:49.498. Germanul l-a devansat cu 79 de miimi de secunda pe Hamilton. Vettel a urcat pe trei, la 689 de miimi in urma liderului.

15:05 Hamilton se instaleaza la conducere, cu 1:49.577. Bottas si Hulkenberg il urmeaza.

15:00 S-au aprins luminile verzi pentru prima parte a calificarilor, asa numita Q1. Vreme insorita la Spa-Francorchamps si o pista uscata.

Cei doi piloti ai echipei de uzina Mercedes, Nico Rosberg si Lewis Hamilton, au ocupat primele pozitii in cele doua sesiuni de antrenamente libere programate vineri, dar in Ardeni oricand este loc de suprize.

Mai ales ca vremea este schimbatoare si desenul circuitului Spa-Francorchamps favorizeaza depasirile, acesta fiind unul dintre cele mai lungi si rapide trasee din calendar.

Mercedes a obtinut pole position-ul in ultimele 21 de curse, echipa germana fiind favorita pentru timpul etalon si in Belgia. De urmarit insa reactia celor de la Ferrari, Red Bull si Williams, care au stat la cutie cel putin in primele doua antrenamente libere.

In ceea ce-l priveste pe Nico Rosberg, statistica ne arata ca germanul a castigat doar de doua ori in cariera cand a stabilit cel mai bun timp in ambele sesiuni de libere programate vineri. S-a intamplat in Monaco 2013 si Brazilia 2014.



Lewis Hamilton in pole position la Spa-Francorchamps