Formula 1

Marele Premiu al Austriei: Dubla Mercedes pe terenul Red Bull

Nico Rosberg a castigat duminica seara Marele Premiu al Austriei la Formula 1, urmat de colegul sau de la Mercedes, Lewis Hamilton. Pe 3 s-a clasat Felipe Massa, urmat pe 4 de Sebastian Vettel, care a pierdut podiumul stand 13 secunde la boxe, din cauza mecanicilor de la Ferrari. Fernando Alonso si Kimi Raikkonen au parasit cursa din primul tur, dupa ce finlandezul s-a trezit deasupra cu un McLaren. 

Hamilton a plecat din pole, insa a pierdut locul 1 pe primii metri, depasit de Rosberg. La cateva secunde distanta, cursa a fost oprita cu safety car, dupa ce Fernando Alonso l-a lovit pe Kimi Raikkonen. Masina McLaren a spaniolului s-a urcat pe Ferrariul condus de Alonso, iar ambii s-au lovit de zid. Din fericire viteza celor doi nu era mare, iar Kimi nici nu a fost lovit, pentru ca a fost aparat de partea din spate a masinii sale. 

[news-114394]

Cursa a oprita pana in turul 7. De la acel moment, Rosberg a condus pana la final cu un avas de 5-6 secunde fata de Hamilton. 

Pe locul trei a stat pana la jumatatea cursei Sebastian Vettel. Germanul a pierdut insa podiumul dupa ce a stat la schimbul de pneuri, la boxe, timp de 13 secunde, pentru ca unul dintre mecanici nu a putut scoate roata dreapta spate, intepenita.

Pe 3 a urcat astfel Felipe Massa, care a ramas pe podium, in ciuda faptului ca Vettel a incercat pana la final sa il ajunga, fara sa il poata ataca niciodata in mod real.

Lewis Hamilton s-a apropiat de Rosberg spre final, la doar doua secunde, pe fondul incetinirii liderului, din cauza mecanice. Insa, nu a putut trece in frunte. Oricum, britanicul avea o penalizare de cinci secunda, care s-a adaugat la final, pentru ca depasise linia alba la iesirea de la boxe.

Pe circuitul lor de casa, cei de la Red Bull au incercat totul sa intre in puncte. Si pana la urma au reusit. Ricciardo a schimbat cel mai tarziu in cursa, in speranta ca va termina in top 10. Se afla pe 8 la intrarea de la standuri, a iesit pe 11, insa a reusit o depasire pe final care i-a apus locul 10 si cateva puncte. 

Ordinea finala in cursa:
1 Rosberg
2 Hamilton
3 Massa
4 Vettel
5 Bottas
6 Hulkenberg
7 Massa
8 Verstappen
9 Perez
10 Ricciardo
11 Nasr
12 Kvyat
13 Ericsson
14 Merhi

Retrasi:
Grosjean
Sainz
Button
Stevens
Raikkonen
Alonso

FINAL: Rosberg, Hamilton (+2s, plus 5 secunde de penalizare), Massa (+22s), Vettel (+23s), Bottas (+40s)

TUR 71 Rosberg are 2 secunde avans fata de Hamilton, de la 6 cat a avut mai tot timpul. Vettel are 0,5 secunde avans fata de Massa. Rosberg trece primul, urmat de Hamilton. Acesta este finalul. Massa ramane pe 3, urmat de Vettel.

TUR 69 O jumatate de secunda intre Vettel si Massa, insa germanul nu poate ataca. Rosberg mai are doua tururi si 4 secunde avans. 

TUR 68 Rosberg pierde aproape 1 secunda pe tur fata de Hamilton, se pare ca are unele probleme mecanice. 

TUR 65 Vettel il are in fata pe Massa si il va ataca.Vettel a pierdut 13 secunde la boxe, mai devreme, daca nu patea acel incident cu roata spate dreapta ar fi avut locul 3 fara batai de cap. 

TUR 61 Ricciardo este mai rapid si trece pe 10, depasindu-l pe Nasr. Vettel se afla la doar 1 secunde in spatele lui Massa. 

TUR 52 Massa trage tare si isi pastreaza cele 2 secunde avans fata de Vettel, incercand sa isi pastreze locul 3 si sa scape de o lupta grea. Brazilianul are in fata trafic pe moment si va trebui sa treaca repede pentru a isi pastra un final de cursa linistit. 

TUR 51 Maldonado il depaseste pe Ricciardo si trece pe 8. Ricciardo (Red Bull) nu a oprit pana acum la boxe, dar o face imediat dupa ce a fost depasit, urmand sa piarda locul 9 si locul din puncte.

TUR 49 Se prefigureaza o lupta pentru locul 3. Vettel (4) este mai rapid decat Massa, aflat pe 3, si ar putea ataca in curand. Germanul mai are insa trafic in fata. Doar pilotii din Top 10 au ramas in acelasi tur cu liderul Rosberg, restul sunt depasiti cu un tur. 

TUR 47 Cei de la Red Bull sunt disperati sa se claseza cat mai in fata si abia in turul 47 se opresc prima oara la boxe prin Kvyat. Daniel Ricciardo ramane inca pe circuit si se afla pe locul 8.

TUR 42 Rosberg este clar cel mai rapid in cursa, merge ceas are un avans de 6 secunde fata de Hamilton, la care se adaga si cele 6 secunde de penalizare incasate de britanic. Massa este la 22 de secunde distanta fata de lider, Vettel +26s, Botas +37s. 

TUR 39 Hamilton incaseaza o penalizare de 5 secunde pentru depasirea liniei albe la iesirea de pe linia boxelor. Cele 5 secunde se vor adauga la finalul cursei. El nu va pierde locul 2, insa penalizarea ii poata anula sansele de a ataca real locul 1 detinut de Rosberg. 

TUR 38 Hamilton este investigat pentru ca a depasit linia la iesirea de la boxe, dupa pit stop. 

TUR 37 Intra si Vettel la standuri, insa sta la boxe timp de 13 secunde, dupa ce roata dreapta spate nu a vrut sa iasa din prima! Iese in spatele lui Massa si pierde podiumul. Lider Rosberg, urmat la +4,6s de Hamilton, +22 Massa.

TUR 36 Vettel este lider, insa nu a schimbat, urmat de Rosberg si Hamilton.

TUR 35 Intra si Massa la boxe, urmat de Hamilton care schimbe de pe supersoft pe soft.

TUR 34 Ordinea dupa intrarea lui Rosberg la boxe este Hamilton, Vettel si Massa, dar nici unul nu a schimnat cauciucurile. Hamilton are 10 secunde avans fata de Vettel. 

TUR 33 Boxa lui Ferrari se agita, probabil Vettel va trebui sa intre curand. Intre Rosberg si Hamilton este o diferenta de 2,1 secunde. Rosberg intra la boxe primul pentru schimb de pneuri, aparent cu o problema la pneul dreapta fata. Sta 2,7 secunde si iese al patrulea, in spatele lui Massa.

TUR 32 Liderii cursei nu au oprit pana acum. Dar vor trebui sa intre si acolo sunt sanse mari sa vedem o schimbare de lider intre Rosberg si Hamilton. Intre cei doi sunt tot 3 secunde. Primii trei clasati - Rosberg, Hamilton si Vettel - au mers aproape o jumatate de cursa cu cele mai moi pneuri. Este greu de crezut ca ei vor opri la boxe mai mult de o data in aceasta cursa. 

TUR 23 Rosberg are aproape 3 secunde avans fata de Hamilton si stabileste cel mai rapid tur: 1:12.001.

TUR 16 Rosberg lider, urmat la +1,8s de Hamilton si +6,5s de Vettel. Hamilton incepe sa fie mai rapid.

TUR 11 Rosberg are doua secunde avans fata de Hamilton si este mai rapid cu 3 zecimi pe tur. Rosberg l-a depasit pe Hamilton imediat dupa start, inainte de accidentul dintre Alonso si Raikkonen.

TUR 9 Button abandoneaza dupa ce si-a lovit roata de o alta masina, nu mai poate continua.

TUR 6 Tot cu safety car. Se da insa restart in scurt timp, cu Rosberg, Hamilton si Vettel in frunte. 

TUR 4 Safety car-ul este inca pe traseu. Reluarile tv oferite de cei de la F1 nu elucideaza circumstantele accidentului. Din ce se pare, Alonso a fost acrosat de Raikkonen, iar ambii s-au oprit in parapet. Acrosajul nu s-a intamplat la o viteza foarte mare, insa masina lui Raikkonen s-a urcat la propriu peste cea a lui Alonso. 

TUR 1 Cursa incepe cu un Safety Car dupa un accident intre Alonso si Raikkonen. Cele doua masini sunt sifonate in parapet. Masinile arata foarte rau, confirmarea este ca Alonso si Raikkoen sunt bine, au iesit pe picioare din masini si au avut timp sa si discute intre ei putin.

  • Amanunte in timp real, in aceasta pagina, de la ora 15:00.

Sambata, in calificari, britanicul Lewis Hamilton a stat la cutie in primele doua partie ale calificarilor Marelui Premiu al Austriei, dar a iesit la rampa in ultima parte si a obtinut pole position-ul in fata lui Nico Rosberg.

Doua zecimi i-au despartit pe cei doi echipieri de la Mercedes. Pe pozitia a treia s-a clasata Sebastian Vettel de la Ferrari, acesta fiind mai lent cu 355 de miimi. Felipe Massa de la Williams a incheiat pe patru, fiind urmat de Nico Hulkenberg, pilotul Force India care a castigat in urma cu o saptamana cursa de 24 de ore de la Le Mans. 



Marele Premiu al Austriei: Dubla Mercedes pe terenul Red Bull