Formula 1

Lewis Hamilton profita de abandonul lui Nico Rosberg si castiga acasa

Britanicul Lewis Hamilton a castigat, duminica, Marele Premiu de Formula 1 al Marii Britanii pe pista de la Silverstone, dupa ce practic a primit cadou prima pozitie in urma abandonului coechipierului sau Nico Rosberg.

Lider detasat al campionatului, Rosberg a pornit foarte bine din pole position, fiind urmat de Button, Magnussen si Hamilton, in timp ce Vettel a pierdut dupa start nu mai putin de trei pozitii.

Cursa a fost insa oprita cu steag rosu dupa doar cateva viraje din cauza unui accident al carui protagonist a fost Kimi Raikkonen de la Ferrari. Acesta a iesit de pe trasa ideala, a lovit un damb de pamant si a pierdut monopostul de sub control lovind la mare viteza parapetul de protecti.

Revenit pe mijlocul pistei, Raikkonen l-a antrenat intr-un acrosaj si pe Felipe Massa de la Williams, ambii piloti abandonand cursa pe loc. Finlandezul s-a resimtit serios in urma impactului si a avut nevoie de ajutor pentru a se deplasa de langa monopostul distrus.

Aproape trei sferturi de ora s-au chinuit oficialii de la Silverstone sa repare stricaciunea provocata de “Omul de Gheata” si cursa a fost reluata in spatele Safety Car-ului.

Rosberg a dictat ritmul la reluare si s-a mentinut in fata lui Hamilton, pilot care avea sa treaca rapid de cei doi echipieri de la McLaren.

Un alt incident spectaculos si ramas din fericire fara urmari s-a petrecut in turul 10 din cele 52 programate, cand Esteban Gutierrez de la Sauber s-a acrosat cu Pastor Maldonado (Lotus) si l-a aruncat pe acesta cativa metri in aer.

Fernando Alonso s-a dovedit de departe cel mai combativ pilot al cursei. Plecat de pe locul 19 al grilei, spaniolul a ajuns rapid in puncte si a urcat pe pozitia a cincea dupa depasirea lui Magnussen in turul 15.

Spaniolul avea sa primeasca cinci secunde de penalizare cu Stop&Go dupa ce s-a asezat gresit pe grila de start.

Liderul Rosberg a condus pana in turul 19, cand a intrat prima data la boxe, moment in care sefia a fost preluata de Hamilton. Britanicul a mers pe o strategie diferita si a ramas in pista ajungand la un ecart de aproape 15 secunde, insuficient insa pentru a-si pastra pozitia la pit stopul sau amanat pana in turul 25.

Turul cu numarul 29 avea sa fie si ultimul pentru Rosberg in cursa de la Silverstone. Germanul nu a mai reusit sa schimbe treptele in cutia de viteze si a fost nevoit sa traga pe dreapta bifand astfel primul abandon din 2014.

Hamilton a primit cadou prima pozitie si pana la final nu a mai avut nicio emotie. Nici macar la a doua intrare la boxe, cand a avut timp sa iasa fara probleme in fata lui Valtteri Bottas, pilotul de la Williams care si-a castigat prima pozitie in duel direct cu Vettel.

Pilotul german a fost protagonistul finalului de cursa, dupa ce a reusit sa-l depaseasca pe Alonso la capatul unui duel sustinut pe intinderea a 14 tururi. Spaniolul s-a aparat eroic, dar in cele din urma Vettel a avut nervii mai tari si a urcat in pozitia a cincea.

Podiumul de la Silverstone a fost completat de Bottas si Daniel Ricciardo, in timp ce Jenson Button a incheiat pe patru in fata lui Vettel si Alonso. Au mai punctat Magnussen, Kvyat si Vergne.

[news-108047]

Clasamentul pilotilor dupa cursa de la Silverstone arata astfel:

1.Rosberg 165, 2.Hamilton 161, 3.Ricciardo 98, 4.Alonso 87, 5.Bottas 73, 6.Vettel 70, 7.Hulkenberg 63, 8.Button 55, 9.Magnussen 35, 10.Massa 30.



Lewis Hamilton profita de abandonul lui Nico Rosberg si castiga acasa