Formula 1

Lewis Hamilton obtine al treilea titlu mondial in Formula 1

Pilotul britanic Lewis Hamilton a profitat de o eroare a colegului sau Nico Rosberg in finalul Marelui Premiu al Statelor Unite si a pus pana pe al treilea sau titlu mondial din cariera.

Hamilton a castigat pe circuitul de la Austin, Texas, cu un avans de trei secunde in fata lui Rosberg, iar pe trei s-a clasat Sebastian Vettel.

Acesta este rezultatul ideal de care Hamilton avea nevoie pentru a obtine al doilea titlu consecutiv cu Mercedes. Vettel ar fi trebuit sa termine pe doi pentru a mai prelungi suspansul in campionat pana la urmatoarea cursa, Marele Premiu al Mexicului.

Prin radio Hamilton a erupt in lacrimi dupa trecerea liniei de sosire: "Este cel mai important moment din viata mea. Multumesc. Pentru familia mea, va iubesc pe toti. Multumesc."

Cu acest al treilea titlu mondial obtinut in Formula 1, Hamilton ii egaleaza pe legendarii Jackie Stewart si Ayrton Senna. De asemenea, Hamilton este doar al doilea britanic cu trei titluri mondiale, dupa Stewart (1969, 71, 73).

Cursa

Rosberg a pornit din pole position, dar in primul viraj s-a vazut scos in exterior de Hamilton, pilot care se instala astfel la conducerea cursei.

In conditiile in care pista inca nu era uscata complet pilotii Red Bull-Renault au oferit o replica puternica celor de la Mercedes si, in turul 16 din cele 56, Daniel Ricciardo urca la conducere dupa un atac la Hamilton.

Zece tururi mai tarziu Rosberg revenea la conducerea cursei, pentru ca intrecerea sa fie apoi neutralizata dupa abandonul suedezului Marcus Ericsson.

Rosberg a cedat sefia in turul 39 dupa a doua intrare programata la boxe, dar avea sa revina in frunte dupa alte cinci tururi.

Germanul a comis insa o eroare uriasa in turul 49, cand a iesit prea larg intr-un viraj, si a permis astfel ca Hamilton sa treaca si sa se distanteze decisiv.

Rosberg s-a resemnat in cele din urma cu pozitia secunda si in ultimele doua tururi a tinut piept asaltului venit din partea lui Vettel, pilot care mai spera intr-o minune in acest sezon.

Nu a fost cazul de asa ceva, iar Hamilton a celebrat la final obtinerea celui de-al treilea titlu mondial.



Lewis Hamilton obtine al treilea titlu mondial in Formula 1