Formula 1

Lewis Hamilton, noul campion mondial din Formula 1

Pilotul britanic Lewis Hamilton a castigat cursa finala a sezonului 2014, in Abu Dhabi, si a obtinut al doilea titlu mondial din cariera, in timp ce Nico Rosberg nu a reusit sa termine nici macar in puncte din cauza problemelor mecanice.

Hamilton aduce primul titlu mondial pentru echipa Mercedes dupa argentinianul Juan Manuel Fangio, in timp ce pentru el personal este al doilea titlu al carierei. In 2008, Hamilton obtinea titlul suprem alaturi de McLaren la doar al doilea sau sezon in Formula 1.

Nico Rosberg a plecat din pole position la Abu Dhabi, dar a pierdut pozitia fruntasa inaintea primului viraj, fiind depasit de Hamilton. Germanul a ramas in pozitia secunda pana in turul 25 din cele 55 programate, dupa care au aparut problemele tehnice.

Germanul a pierdut mai intai sistemul KERS si a inceput sa fie tot mai lent pe circuit. Dupa doar doua tururi Felipe Massa trecea de Rosberg si-l impingea pe acesta in pozitia a treia.

A urmat apoi aparitia problemelor la sistemul de franare si Rosberg a iesit chiar din puncte fiind amenintat de abandon. De la boxe i s-a cerut germanului sa se retraga, insa acesta a raspuns raspicat ca indiferent de costuri doreste sa mearga pana la final.

Rosberg a trecut linia de sosire cu lacrimi in ochi pe pozitia a 14-a, nu inainte de a fi depasit cu un tur de Hamilton, colegul si rivalul sau intr-un sezon 2014 dominat autoritar de echipa Mercedes.

Brazilianul Felipe Massa a incheiat pe pozitia secunda dupa ce in ultimele tururi a cochetat cu prima pozitie, insa niciun moment nu a reusit sa ameninte cu adevarat locul fruntas detinut de Hamilton. Dupa ultima oprire la boxe, brazilianul avea de recuperat 11 secunde cu fix 11 tururi inaintea finalului, insa nimeni si nimic nu l-a putut opri in aceasta duminica pe Hamilton.

La tragerea liniei dupa incheierea sezonului, Hamilton a adunat 384 de puncte, in timp ce Rosberg s-a clasat pe doi, cu 317 puncte. Diferenta de 17 puncte dinaintea ultimei curse s-a transformat in 67 la finalul mansei din Abu Dhabi unde punctele au fost dublate pentru prima data in istorie. Pentru 2015 insa Bernie Ecclestone a anuntat ca se va renunta la aceasta practica inovatoare.

[news-110835]



Lewis Hamilton, noul campion mondial din Formula 1