Formula 1

Lewis Hamilton castiga pe ploaie in Marea Britanie la Silverstone

Campionul mondial Lewis Hamilton a castigat, duminica, Marele Premiu al Marii Britanii de la Silverstone, succes in urma caruia si-a consolidat pozitia de lider in clasamentul general al pilotilor.

Plecat din pole position, Hamilton a avut un start slab de cursa si a pierdut prima pozitie inaintea primului viraj in fata celor doi piloti de la Williams-Mercerdes.

Brazilianul Felipe Massa s-a instalat la conducere, cu Valtteri Bottas pe urmele sale, in timp ce pilotii de la Mercedes s-au vazut retrogradati pe locurile trei si respectiv patru.

Massa a condus pana la primul rand de intrari programate la boxe, cand acesta i-a cedat pentru un tur sefia lui Bottas.

Hamilton si-a recastigat pozitia de lider incepand cu turul 22 din cele 52 programate, pozitie pe care nu avea sa o mai cedeze pana la sfarsit in pofida inrautatirii conditiilor meteo cu o singura exceptie.

Ploaia si-a facut aparitia pe circuit pentru ultimele tururi, astfel ca pilotii au fost nevoiti sa revina la boxe pentru a “incalta” pneurile intermediare.

Exceptia cand Hamilton a cedat prima pozitie s-a petrecut in turul 44, atunci cand Rosberg a ramas pentru un tur pe circuit cu pneurile de uscat, dar in cele din urma si acesta a fost nevoit sa treaca pe intermediare dupa scaderea aderentei.

Dupa un start explozitv de cursa si extrem de promitator, pilotii de la Williams nu au reusit sa mentina ritmul pana la final si in final n-au prins nici macar podiumul.

Pe a treia pozitie a incheiat germanul Sebastian Vettel de la Ferrari, pilot care a profitat din plin de schimbarea radicala a conditiilor atmosferice si a prins in extremis podiumul.

Vettel a trecut mai intai in duel direct de coechipierul Kimi Raikkonen, pentru ca apoi sa schimbe inaintea celor de la Williams, mutare care i-a adus avantajul necesar pentru urcarea in pozitia a treia.

Pentru Lewis Hamilton aceasta este victoria cu numarul trei in cursa de casa de la Silverstone, dupa cele obtinute in 2008 cu McLaren si in 2014 cu Mercedes. De fiecare data cand a castigat acasa Hamilton avea sa obtina si titlul mondial in acel sezon.

Mai mult decat atat, Hamilton a doborat un record care ii apartinea lui Sir Jackie Stewart in ceea ce priveste numarul de curse consecutive in care acesta s-a aflat la conducere. Hamilton a ajuns la 17 curse in care a condus cel putin un tur.

Hamilton i-a egalat pe conationalii sai Jim Clark si Nigel Mansell la numarul de succese in cursa din Marea Britanie, fiecare cu trei succese in dreptul lor.

Clasamente actualizate dupa cursa de la Silverstone:

Piloti- Hamilton (194) Rosberg (177) Vettel (135) Bottas (77) Raikkonen (76).

Constructori - Mercedes (371) Ferrari (211) Williams (151) Red Bull (63) Force India (39) Lotus (29).

[news-114595]



Lewis Hamilton castiga pe ploaie in Marea Britanie la Silverstone