Formula 1

Lewis Hamilton castiga in Rusia si-l depaseste pe Ayrton Senna la victorii

Britanicul Lewis Hamilton a mai facut un pas spre titlul mondial din acest sezon prin victoria pe care a obtinut-o, duminica, in Marele Premiu al Rusiei de la Sochi.

Hamilton a profitat de abandonul coechipierului sau Nico Rosberg si a dus pana la capat o prima pozitie mostenita practic fara lupta.

In final Hamilton s-a impus in fata germanului Sebastian Vettel de la Ferrari si a mexicanului Sergio Perez de la Force India care, in ultimele doua tururi, a trecut de la extaz la agonie si invers.

Pentru Hamilton succesul din Rusia este al 9-lea din acest sezon competitional si al 42-lea din cariera, depasindu-l pe legendarul Ayrton Senna (41) si ajungand la egalitate cu Sebastian Vettel. Doar Michael Schumacher (91) si Alain Prost (51) au mai multe victorii decat cei doi in Formula 1.

Cursa

Aflat pentru a treia oara in acest sezon in prima pozitie a grilei de start si a doua oara consecutiv, dupa Suzuka, Rosberg si-a aparat pozitia cu succes in fata atacurilor venite din partea lui Hamilton, dar cursa de la Soci s-a vazut neutralizata in chiar primul tur. Un acrosaj petrecut in pluton a dus la abandonul lui Nico Hulkenberg (Force India) si Marcus Ericsson (Sauber).

Dupa trei tururi cursa a fost reluata si finlandezul Valtteri Bottas (Williams) a facut mutarea castigatoare in fata conationalului sau Kimi Raikkonen (Ferrari). De altfel duelul dintre cei doi avea sa tina capul de afis pana in ultimul tur, cel putin unul dintre cei doi iesind extrem de sifonat.

In turul 7 din cele 53 programate s-a produs abandonul lui Rosberg chiar cand acesta se afla la conducerea cursei. O problema la acceleratie l-a fortat pe german sa se retraga la boxe si, cel mai probabil, sa-si ia adio de la titlul acestui sezon.

Hamilton urca astfel fara lupta la sefia cursei care, in turul 12, avea sa fie din nou neutralizata cu Safety Car. De aceasta data pentru o iesire in decor a francezului Sebastien Grosjean de la Lotus, pilot care a izbit violent parapetul de protecti dupa pierderea spatelui masinii intr-un viraj larg de stanga.

Supersofturile de la Pirelli care au incaltat majoritatea pilotilor in debutul cursei au rezistat neasteptat de bine, fiind suficient un singur pit stop care, pentru liderul Hamilton, a venit in turul 32.

Vettel a stabilit in turul 44 cel mai rapid timp in cursa, la 1:40.532, motiv pentru a-l tachina dupa cursa pe Hamilton in culisele circuitului, insa ultimele doua tururi au adus in prim plan cel mai spectaculos duel din cursa.

Un duel in trei pentru ultima pozitie a podium, un duel transat in cele din urma de mexicanul Sergio Perez (Force India) ca urmare a acrosajului dintre finlandezii Bottas si Raikkonen.

Clasamente

Lewis Hamilton isi consolideza prima pozitie, cu 302 puncte, in timp ce Vettel (236) a trecut in fata lui Rosberg (229).

La constructori prima pozitie ramane ocupata de Mercedes (531), echipa care amana pana la urmatorul Mare Premiu obtinerea matematica a titlului in fata Ferrari (365) si Williams (220).

[news-116085]



Lewis Hamilton castiga in Rusia si-l depaseste pe Ayrton Senna la victorii