Formula 1

Hamilton l-a invins pe Rosberg in Bahrain dupa un duel electrizant

Marele Premiu din Bahrain a oferit in cursa de duminica ceea ce ar trebui sa vedem la fiecare intalnire cu Formula 1. Spectacolul a fost la el acasa sub lumina reflectoarelor circuitului Sakhir, insotit de suspans pana la aparitia steagului in patratele. Nu au lipsit nici incidentele, iar mexicanul Esteban Gutierrez a scapat ca prin minune de o accidentare grava.

Britanicul Lewis Hamilton a obtinut in final victoria cu un avans de o secunda in fata coechipierului sau Nico Rosberg, cel care a plecat din pole position si care a incercat in repetate randuri sa-si recapete pozitia fruntasa.

Rosberg nu a reusit sa treaca de Hamilton si in final s-a multumit cu locul al doilea care ii asigura prima pozitie in clasamentul general al pilotilor.

Echipa de uzina Mercedes domina categoric inceputul campionatului si diferenta fata de restul plutonului este uriasa, dar cu toate acestea in cursa din Bahrain am vazut spectacol si depasiri, elemente care nu pot fi decat incurajatoare pentru urmatoarele Mari Premii.

Mexicanul Sergio Perez a incheiat pe pozitia a treia si a adus doar al doilea podium din istorie pentru Force India, echipa propulsata tot de motoare Mercedes.

Hamilton nu a asteptat prea mult sa-l atace pe coechipierul sau si imediat dupa aprinderea luminilor verzi a apasat pedala de acceleratie in podea. Britanicul a gasit interiorul in primul viraj si s-a instalat la conducere in fata unui Rosberg destul de lent pentru un pilot aflat in pole position.

Cei doi de la Mercedes si-au facut cursa lor in frunte, cu tururi la un minut si 40 de secunde in conditiile in care toti ceilalti competitori de la locul trei in jos acopereau traseul de la Sakhir in cel putin un minut si 42 de secunde.

In aceste conditii am avut practic doua curse. Una pentru victorie intre Hamilton si Rosberg, iar mai in spate o alta pentru ultimul loc pe podium intre echipele Force India-Mercedes, Williams-Mercedes si Red Bull-Renault. 

Rosberg l-a ajuns pe Hamilton in turul 18 din cele 57 programate si a trecut pentru patru viraje la conducere dupa un atac la finalul liniei drepte de start/sosire. Hamilton nu a asteptat invitatia si a raspuns la fel de ofensiv recuperandu-si pozitia. Ulterior britanicul avea sa intre primul la boxe, in timp ce Rosberg a mai ramas doua tururi pe pista in incercarea de a obtine un avantaj de cateva secunde. Strategia nu l-a ajutat pe german, care a revenit in pozitia secunda dupa pit stopul sau.

In spatele celor doi de la Mercedes lupta pentru locul al treilea s-a dat roata la roata intre Massa, Perez si Hulkenberg, castig de cauza avand cei doi echipieri de la Force India care au trecut pe rand de brazilian in turul 26.

Si mai in spate, la limita punctelor, echipele Red Bull si Ferrari, in anii trecuti animatoarele de top ale campionatului, au ramas sa se dueleze pentru ramasite, iar Scuderia de la Maranello a pierdut clar duelul cu baietii “taurului rosu”.

Turul cu numarul 41 a dus la neutralizarea cursei si la intrarea pe circuitul din Bahrain a masinii de siguranta, lucru care s-a intamplat doar pentru a doua oara in istoria cursei.

Ce s-a intamplat? Esteban Gutierrez de la Sauber rula cu gazul deschis la maxim pe linia dreapta din fata boxelor in timp ce Pastor Maldonado, iesit de la standuri, a incercat sa se infiltreze pe interior. Venezueleanul care concureaza din acest sezon pentru Lotus l-a acrosat pe mexicanul de la Sauber si monopostul acestuia a zburat spectaculos rasucindu-se de doua ori prin aer inainte de a ateriza pe roti. Chiar daca serios sifonat dupa aceasta “tranta”, Gutierrez a iesit nevatamat din cockpit in urma unui accident care cu ceva ani in urma s-ar fi putut solda cu uriasa tragedia.

Cursa a fost neutralizata nu mai putin de sase tururi si dupa restart au mai ramas doar zece tururi de mare angajament. Practic toata lumea s-a atacat cu toata lumea, fiind dueluri pentru toate pozitiile in  puncte.

Rosberg a primit unda verde de la boxe sa incerce depasirea lui Hamilton si nu a ezitat sa intre in lupta, insa campionul mondial din 2008 a rezistat asaltului.

Sergio Perez a fost poate cel mai linistit in pozitia a treia, loc pe care l-a pastrat pana la final in fata unui Ricciardo dezlantuit asupra lui Hulkenberg si Vettel, campionul mondial din ultimii patru ani traind dezamagirea unei infrangeri interne in fata noului sau coechipier.

Duel intern a fost si la Williams, unde Massa a rezistat cu greu lui Bottas pentru clasarea pe locul sapte. 

Echipierii de la Ferrari au completat topul zece la capatul unei curse cenusii, de uitat cat mai repede posibil.

Urmeaza Marele Premiu al Chinei pe 20 aprilie, in ziua de Paste, aici live text pe Onlinesport.ro

Rezultate Marele Premiu din Bahrain:

 1. Lewis Hamilton        Mercedes                  1h38m42.743
 2. Nico Rosberg          Mercedes                  +1.085s
 3. Sergio Perez          Force India-Mercedes      +24.067s
 4. Daniel Ricciardo      Red Bull-Renault          +24.489s
 5. Nico Hulkenberg       Force India-Mercedes      +28.654s
 6. Sebastian Vettel      Red Bull-Renault          +29.879s
 7. Felipe Massa          Williams-Mercedes         +31.200s
 8. Valtteri Bottas       Williams-Mercedes         +31.800s
09. Fernando Alonso       Ferrari                   +32.500s
10. Kimi Raikkonen        Ferrari                   +33.400s
11. Daniil Kvyat          Toro Rosso-Renault        +41.300s
12. Romain Grosjean       Lotus-Renault             +43.100s
13. Max Chilton           Marussia-Ferrari          +59.900s
14. Pastor Maldonado      Lotus-Renault             +1m02.800s
15. Kamui Kobayashi       Caterham-Renault          +1m27.900s
16. Jules Bianchi         Marussia-Ferrari          +1 tur
17. Jenson Button         McLaren-Mercedes          +2 tururi


Hamilton l-a invins pe Rosberg in Bahrain dupa un duel electrizant