Formula 1

Hamilton castiga autoritar Marele Premiu al Chinei

Lewis Hamilton este pilotul momentului in Formula 1 dupa ce a castigat, duminica, Marele Premiu al Chinei de la Shanghai si a ajuns la trei succese consecutive in Marele Circ.

Hamilton a plecat din pole position si a condus cursa de la inceput si pana la sfarsit, impunandu-se in cele din urma pentru 18.6 secunde in fata coechipierului sau Nico Rosberg.

Liderul campionatului a ratat start, s-a lovit cu Valtteri Bottas si a pierdut telemetria, pentru ca in partea secunda sa revina miraculos si sa incheie pe pozitia secunda dupa depasirea pe circuit a lui Fernando Alonso.

Spaniolul de la Ferrari a confirmat forma buna aratata vineri in prima sesiune de antrenamente libere si a adus cel dintai podium al sezonului pentru Scuderia Ferrari. Inca o data Alonso se dovedeste un pilot desavarsit, care si-a pus meistria pilotajului la bataie pentru a scoate tot ce are mai bun un monopost limitat in aceasta parte a sezonului.

Chiar daca a pierdut duelul pentru locul al doilea cu Rosberg, spaniolul a rezistat pana la final in fata lui Daniel Ricciardo. Pilotul de la Red Bull-Renault l-a invins pe coechipierul sau Sebastian Vettel, care s-a clasat al cincilea in fata lui Nico Hulkenberg, Valtteri Bottas, Kimi Raikkonen, Sergio Perez si Daniil Kvyat. Rusul de la Toro Rosso a incheiat la un tur in spatele liderului.

Rosberg ramane lider in ierarhia generala a pilotilor cu un avans de doar patru puncte in fata lui Hamilton, lupta interna intre cei doi piloti de la Mercedes fiind din ce in ce mai apriga. Alonso a urcat pe trei la 58 de puncte in urma liderului.

La constructori cei de la Mercedes au un avans covarsitor in fata principalelor urmaritoare (154 puncte), Red Bull (57), Force India (54) si Ferrari (52), trei echipe despartite de doar cinci puncte. Williams ocupa locul cinci la general, cu 43 de puncte, in fata celor de la McLaren (36).

Clasamentul final al cursei din China arata astfel: 1 Hamilton, 2 Rosberg, 3 Alonso, 4 Ricciardo, 5 Vettel, 6 Hulkenberg, 7 Bottas, 8 Raikkonen, 9 Perez, 10 Kvyat, 11 Button, 12 Vergne, 13 Magnussen, 14 Maldonado, 15 Massa, 16 Gutierrez, 17 Kobayashi, 18 Bianchi, 19 Chilton, 20 Ericsson. Singurele abandonuri au fost cele ale lui Grosjean si Sutil.

Declaratiile primilor trei pe podiumul de premiere

Lewis Hamilton: "Este incredibil cat de buna poate sa fie masina. Anvelopele mele au fost foarte bune si au functionat impecabil. Ma bucur si pentru faptul ca Nico a reusit sa revina pentru echipa."

Nico Rosberg: "N-am sa folosesc cuvantul inca, dar sunt in continuare pe primul loc. A fost un weekend dificil pentru mine. N-am avut telemetrie in cursa si a trebuit sa discut prin radio cu echipa. Sper ca la Barcelona sa pot ataca din nou. Am fost aproape de Bottas la start si ne-am atins, dar ma bucur ca masina a tinut. Este o placere sa conduci aceasta masina in prezent".

Fernando Alonso: "A fost un weekend bun si am imbunatatit masina fata de primele trei curse. Suntem ceva mai competitivi si ma bucur sa fiu pe podium. Sunt pe trei in campionat, nu este startul dorit in acest sezon, dar suntem in continuare in lupta. A fost un contact dur cu Massa la start, am intrebat prin radio cum arata masina din exterior, dar din fericire a fost totul ok si am mers mai departe".

[news-106356]

Hamilton a pornit foarte bine in cursa si a intrat primul in cel dintai viraj. Massa a plecat de asemenea bine din grila si a incercat sa se strecoare spectaculos printre cei doi piloti de la Red Bull. Acestia l-au blocat pe brazilianul de la Williams si l-au aruncat pe acesta in Alonso, iar contactul nu a mai putut fi evitat. Spaniolul de la Ferrari a iesit cel mai bine si a urcat in pozitia a treia, dupa Hamilton si Vettel.

Pentru Massa cursa a devenit imposibil de remontat in turul 11, la prima sau pit stop, cand mecanicii de la Williams au pregatit doar trei roti, iar prinderea celei de-a patra l-a costat pe sud-american secunde importante pentru economia rezultatului final.

Primul rand de opriri la boxe l-au ajutat pe Alonso sa treaca in fata lui Vettel, care ulterior avea sa piarda pe circuit in lupta directa duelul cu Rosberg. Batalia intre cei doi germani s-a dat in turul 23 din cele 56 programate, iar echipierul de la Mercedes a trecut de campionul mondial in exercitiu cu un atac la exterior in penultimul viraj al circuitului. Vettel a incercat sa replice pe zona DRS din fata boxelor, dar a ales la randul sau exteriorul fara prea mult succes insa.

Dupa ce a pierdut locul al treilea in fata lui Rosberg, Vettel s-a vazut pus sub presiune de coechipierul sau Daniel Ricciardo, iar de la boxe campionul mondial a fost indemnat sa-i cedeze pozitia colegului de echipa. In cele din urma Vettel a facut-o elegant, fara a lasa loc de interpretare, sub masca unei iesiri prea largi in primul viraj si Ricciardo a urcat pe patru lansandu-se in urmarirea lui Alonso.

Acesta a cochetat cu pozitia secunda, pe care insa nu a reusit sa o apere in fata unui Rosberg extrem de combativ. Primul duel intre cei doi s-a prefigurat in preajma turului al 30-lea, insa batalia a fost amanata dupa a doua intrare la boxe. Alonso a revenit in fata lui Rosberg, insa cele sase secunde au fost topite rapid de german, iar in turul 43 Alonso n-a avut nicio sansa pe linie dreapta in fata lui Rosberg.

Suspansul in ultima parte a cursei a fost mentinut de duelul de la distanta intre Alonso si Ricciardo, australianul vizand ultima pozitie pe podium. In cele din urma depasirea lui Alonso nu a fost posibila, iar Ferrari obtine primul podium al sezonului 2014.

Urmatoarea intalnire cu Formula 1 este programata peste trei saptamani la Barcelona, unde se va alerga Marele Premiu al Spaniei.



Hamilton castiga autoritar Marele Premiu al Chinei