Formula 1

Dubla pentru Mercedes in Australia. Rosberg il bate pe Hamilton

Germanul Nico Rosberg a castigat, duminica, Marele Premiu al Australiei de la Melbourne in fata coechipierului sau Lewis Hamilton, pilotul care a pornit din pole position, dar care a ajuns imediat dupa start pana in pozitia a 7-a. Sebastian Vettel a incheiat pe trei, dupa ce a condus 37 din cele 57 de tururi programate.
F1 2016: Clasament actualizat dupa Australia | Rezultate MP Australia | Calendar curse 2016 | Piloti/Echipe

Strategia a facut diferenta in cele din urma pentru Mercedes, echipa care a avut parte de un start ratat de cursa. Ferrari a tinut capul de afis in debut, cu Vettel la conducere urmat de coechipierul sau Kimi Raikkonen. In cele din urma Rosberg a obtinut a 15-a sa victorie din cariera si a doua obtinuta la Melbourne dupa cea din 2014.

Vettel pornise excelent din grila depasindu-i pe ambii piloti de la Mercedes cu o manevra indrazneata pe centrul pistei, dupa care a impus ritmul si parea ca va fi ziua Ferrari. Germanul a condus cursa pana in turul 37, cand a intrat la boxe pentru al doilea schimb si i-a predat sefia lui Rosberg, iar acesta nu a mai cedat primul loc pana la final.

Cei de la Mercedes, serios sifonati la start, au schimbat strategia din mers si in timpul steagului rosu cauzat de accidentul suferit de Fernando Alonso (McLaren-Honda) au trecut pe anvelopele medium, mutare care pana la urma s-a dovedit decisiva. 

[news-118363]

Vettel a pierdut intreg avansul construit si in cele din urma a ratat victoria pe strategie, dupa ce la a doua sa intrare la boxe mecanicii l-au privat de cateva zecimi cu o problema aparuta la schimbarea anvelopei stanga fata.

Ferrari a mizat pe supersofturi la prima oprire a lui Vettel, dupa care germanul a trecut pe softuri si a fost aproape de a obtine locul al doilea.

"Puteam alege medium si sa termin cursa, dar am incercat o strategie mai agresiva aici. Nu a fost sa fie. Poate data viitoare", a spus Vettel la interviul oferit pe podium dupa cursa.

In ultimele tururi Vettel reusise sa-l ajunga pe Hamilton, dar o eroare comisa de german in ultimul viraj l-a scos din lupta pentru a doua pozitie si fostul campion mondial s-a multumit in final cu pozitia a treia.

Locurile patru si cinci au fost obtinute de Daniel Ricciardo (Red Bull) si Felipe Massa (Williams), in timp ce surpriza a venit din partea francezului Romain Grosjean. Acesta obtine locul sase la debutul echipei americane Haas Racing in Formula 1. Un loc sase obtinut de asemenea pe gume medium pe care francezul le-a incaltat dupa accidentul dintre Alonso si coechipierul sau, Esteban Gutierrez.

Nico Hulkenberg (Force India), Valtteri Bottas (Williams), Carlos Sainz si Max Verstappen (ambii de la Toro Rosso) au obtinut celelalte puncte puse la bataie.

Invingatorul de la Antipozi, Rosberg, a declarat la final: "Este devreme sa ne pronuntam, dar e un start peferct. Trebuie sa fim in continuare cu ochii pe baietii in rosu".

[news-118361]



Dubla pentru Mercedes in Australia. Rosberg il bate pe Hamilton