Formula 1

Daniel Ricciardo castiga Marele Premiu al Belgiei

Australianul Daniel Ricciardo s-a impus duminica in Marele Premiu al Belgiei cu un avans de 3.3 secunde in fata germanului Nico Rosberg, pilotul care a pornit din prima pozitie a grilei de start.

Aflat la primul sau sezon in cadrul echipei Red Bull-Renault, Ricciardo a fost de departe cel mai bun pilot al cursei de la Spa-Francorchamps, profitand si de problemele avute in debut de pilotii echipei Mercedes.

Ricciardo a bifat astfel a treia victorie din acest an dupa cele reusite in Canada si Ungaria. Practic Ricciardo a castigat inaintea vacantei de vara si dupa revenirea din aceasta, anuntandu-se in continuare un pilot demn de luat in seama pentru a doua parte a sezonului.

Rosberg a avut de partea sa intreaga herghelie de cai putere dezvoltata de monopostul Mercedes si a recuperat timp important in ultimele tururi, insa nu a mai reusit sa-l prinda din urma pe Ricciardo.

Vallteri Bottas a adus clasarea pe podium pentru echipa Williams dupa o depasire asupra lui Kimi Raikkonen cu cinci tururi inaintea finalului. Pentru Bottas este al patrulea podium in ultimele cinci curse.

Campionul mondial din 2007 a adus locul 4 pentru Ferrari, obtinand astfel cel mai bun rezultat al sau din 2014, dupa ce tururi bune a cocheatat chiar cu pozitia secunda.

Ultimele tururi ale cursei din Belgia au oferit dueluri de zile mari pentru pozitia a cincea, una ocupata in cele din urma de germanul Sebastian Vettel.

Kevin Magnussen de la McLaren a reusit una dintre cele mai impresionante curse defensive din ultima perioada si s-a aparat exemplar in fata lui Fernando Alonso. In penultimul tur spaniolul de la Ferrari a incercat un atac la exterior, dar a fost scos in afara pistei. Vettel a profitat si a urcat pe sase in fata lui Alonso.

La intrarea in ultimul tur Vettel l-a atins pe Alonso si a rupt eleronul fata al spaniolului facandu-l pe acesta sa piarda apasarea aerodinamica in zonele de mare viteza si odata cu aceasta pozitia a saptea in fata lui Jenson Button.

Vettel a izbutit in cele din urma sa sparga reduta lui Magnussen si sa termine cursa pe pozitia a cincea.

In ceea ce-l priveste pe Lewis Hamilton, al doilea clasat in ierarhia generala, acesta a avut o cursa de cosmar dupa ce pornise ideal.

Hamilton a profitat de startul ezitant al lui Rosberg si s-a instalat la conducere in primul viraj, dar in turul 2 a fost atins din spate de coechipierul sau si s-a ales cu o pana de cauciuc pe stanga spate, pana care avea sa-l arunce in spatele plutonului.

Britanicul de la Mercedes nu a reusit sa mai revina niciun moment in puncte si cu patru tururi inaintea finalului a tras la boxe abandonand cursa pentru a-si proteja motorul in perspectiva curselor viitoare.

Manevra lui Rosberg de a-i provoca pana de cauciuc lui Hamilton a fost taxata de fanii din tribune la festivitatea de premiere, cand germanul a fost fluierat copios. Chiar si asa, Rosberg profita de abandonul lui Hamilton si se distanteaza la 29 de puncte in fata acestuia la general.



Daniel Ricciardo castiga Marele Premiu al Belgiei