Formula 1

Ce ar trebui Schumacher sa invete din nou, dupa trezirea din coma?

Michael Schumacher are momente de constienta si reactioneaza la voci. Ce se intampla pe viitor? Raspunsurile la cele mai importante intrebari ce pot aparea dupa trezirea lui Michael Schumacher au fost date de Prof. Gunter N. Schmidt, medic sef de Anestezie si Terapie Intensiva Medicina la Spitalul Asklepios Altona si Prof. Heinz Peter Moecke, sef al Departamentului de Medicina de Urgenta al Spitalului din Hamburg, pentru ziarul Bild.

Va avea dureri Michael Schumacher cand se trezeste?
Creierul in sine nu poate durea, ranile la cap vor fi vindecate. Probabil  Michael Schumacher nu simte nici o durere.

Poate el sa mearga?
Probabil ca nu. Toti muschii s-a degradat in timpul fazei de coma si nu pot fi folositi cum trebuie, in special muschii in trunchiului, bratelor si ai picioarelor. Musculatura sa redus in general. In plus, flexibilitatea si coordonarea sufera dupa trezire. De aceea, pacientul nu poate realiza miscarile pe care le doreste, nu este posibil la prima incercare. Are nevoie de fizioterapie intensiva pentru a putea din nou sa se miste singur.

Ce trebuie sa reinvete un pacient dupa coma?
Multi pacienti trebuie sa reinvete, dupa o lunga coma, sa inghita din nou singuri, sa vorbeasca, sa se miste si sa scrie. Practic tot ceea ce este nevoie in viata de zi cu zi. Iar procesul este de durata.

Dar, subliniaza doctorii de mai sus, este foarte important de stiut ca o stare dificila imediat dupa trezire nu inseamna neaparat ca pacientul nu poate reveni la normal destul de repede.



Ce ar trebui Schumacher sa invete din nou, dupa trezirea din coma?