Formula 1

Calificari F1: Noul format ramane in vigoare, dupa dezacordul sefilor

Formatul nou de calificari din Formula 1, intrat in vigoare in 2016, dovedit a fi destul de nepotrivit, va continua si cu in doua cursa a sezonului. Decizia vine dupa o sedinta incheiata fara succes, joi seara, intre reprezentatii Formulei 1.

Marele Premiu al Australiei a aratat niste calificari bizare. In ultimele sase minute ale acestora foarte putini piloti au mai iesit pe traseu. Noul sistem prevede ca la fiecare 90 de secunde cel mai slab clasat sa fie eliminat. Timpii se pastreaza si, de aceea, cei mai rapizi nu mai au interes sa forteze in Q3 Detalii despre noul format al calificarilor, aici

Dupa calificarile din Australia, in ziua imediat urmatoare, duminica, factorii de decizie din F1 au stabilit ca formatul nu da roade in practica, iar de la a doua cursa a sezonului, cea din Bahrain, calificarile sa revina la sistemul din 2015, in care cele mai lente masini erau eliminate in Q1 si Q2, iar cele mai rapide luptau in Q3, cu timpii resetati, pentru pole.

[news-118348]

Desi in intalnirea de duminica se hotarase in unanimitate revenirea la vechiul sistem, lucrurile s-au schimbat joi. Nu a mai existat unanimitate, iar revenirea la calificarile din 2015 nu a putut fi adoptata. 

Parerile s-au schimbat deoarece nu a mai fost adusa in discutie revenirea completa la sistemul din 2015, ci la o varianta de compromis. Astfel, s-au propus la vot doua idei:

1. Sa ramana in vigoare sistemul de la Melbourne, care s-a dovedit nepopular
2. Calificarile sa aiba doua sesiuni cu noul format (eliminari la 90 de secunde), iar a treia sesiune sa fie precum cea din 2015 (timpi resetati, toti pilotii sa intre cu sanse egale pentru pole)

Lipsa consensului a survenit pentru ca inainte de sedinta nimeni nu a stiut despre aceste propuneri, toata lumea crezand ca se va vota intre noul sistem si cel vechi. Este nevoie de vot in unamitate pentru ca o schimbare sa fie validata. Cum voturile au fost impartite intre cele doua optiuni, lumea fiind nehotorata si dorind oricum sa se revina complet la formatul vechi, nu a fost nici una adoptata. 

Comisia F1 este formata din Bernie Ecclestone si reprezentantii tuturor echipelor din F1, Federatiei Internationala de Automobilism (FIA), producatorului de pneuri Pirelli, sponsorilor si circuitelor.

Pe moment, in Bahrain in vigoare raman noile calificari, dupa aceea urmand a se vedea daca vor mai fi schimbari pentru calificari. 

[news-118362]



Calificari F1: Noul format ramane in vigoare, dupa dezacordul sefilor