Formula 1

Adevarata stare de sanatate a lui Michael Schumacher

In putin timp se implinesc doi ani de la accidentul de schi al lui Michael Schumacher. Un comentator de sport brazilia sustine ca stie starea adevarata de sanatate a fostului mare pilot german.


Schumi, in 1992. Sursa foto: Instagram

Reginaldo Leme, jurnalist de Formula 1 din Brazilia, a declarat ca Schumacher se afla de fapt in stare vegetativa. 

Declaratiile sale au fost realizate pentru portalul nextgen-auto.com. "Toti apropiatii stiu ca Michael Schumacher se afla in stare vegetativa. Si-a pierdut toata masa musculara si cantareste 45 de kilograme. Atunci cand acest lucru a aparut in presa germana, familia a negat si s-a suparat, amenintand cu procese in instanta", a comentat Leme.

"Faptul ca Schumi se afla in stare vegetativa nu va fi spus de familie pentru ca se doreste o protectie si mai mare. Michael este protejat la extrem si de vizite", a adaugat brazilianul. Leme a mai spus ca toate masurile de siguranta au fost luate dupa ce s-a aflat in urma cu o luna ca Schumi ar cantari doar 45 de kilograme.

La acest moment, sustine brazilianul, doar cei mai apropiati prieteni pot intra in casa din Elvetia in care se afla Schumacher

"Ingradirea vizitelor afecteaza si mediile de comunicare, dar si pe prietenii lui Michael. Felipe Massa mi-a spus mai de mult timp ca nu a mai putut intra sa il vada pe Schumacher. Nu are nici o noutate despre starea sa, insa sustine decizia familiei de a ii proteja intimitatea", a incheiat jurnalistul.

Ce este starea vegetativa

Starea vegetativa este o afectiune cronica sau o conditie medicala pe termen lung. Ea difera de coma. Coma este o stare in care lipseste atat constientizarea, cat si veghea. Pacientii in stare vegetativa s-au trezit din coma, dar nu sunt constienti. Ei pot deschide ocazional ochii, ocazional pot arata un ciclu de somn-trezire, dar le lipseste complet functia cognitiva. Starea vegetativa se mai numeste o coma in stare treaza. Sansele de a recastiga constienta se diminueaza considerabil cu cat creste mai mult perioada petrecuta in starea vegetativa.

Mai exista starea vegetativa persistenta in care un pacient are sanse aproape minime sa mai recapete functii superioare starii vegetative. 

Cifre statistice arata ca 54% dintre pacientii in stare vegetativa s-au trezit inainte de un an de zile dupa trauma, 24% au murit, iar 18% se aflau inca in stare vegetativa.

Unii pacienti inteleg totul din jur, dar nu pot comunica

Ceea ce se intampla cu un pacient in stare vegetativa este un domeniu aflat la inceput in medicina. Descoperiri recente arata ca pacientii in stare vegetativa, desi nu par, de fapt pot auzi si intelege tot ce se petrece in jur. Pacienti care s-au trezit din starea vegetativa afirma ca le aveau stari de foame sau sete, dar si teama cand auzeau ca ar putea fi deconectati de la aparate.

Teste pe creier au aratat ca la nivel cerebral pacientii aflati in stare vegetativa aveau o activitate cerebrala de la un nivel minim pana la nivelul oamenilor sanatosi. Aparent erau lipsiti de starea de constienta, insa de fapt puteau auzi si intelege tot, fara a putea comunica, precum niste prizonieri tacuti in propriul corp. 

Studii anterioare aratasera ca zona creierului legata de planificarea miscarii se activeaza atunci cand unii oameni in stare vegetativa efectueaza o sarcina. O echipa de cercetatori a constatat ca unii  pacienti aflati in stare vegetativa au avut rezultate cerebrale  similare cu ale unor voluntari sanatosi, sugerand ca acestia au fost suficient de lucizi pentru a intelege o comanda si ca au decis in mod constient sa o execute. Insa, numai la nivel cerebral, fara a se putea exprima gandul prin gesturi sau vorbire.



Adevarata stare de sanatate a lui Michael Schumacher