Formula 1

Accidentul lui Jules Bianchi, primele imagini video care surprind momentul impactului. Formula 1 cenzureaza mai departe. Impactul s-a produs pe steag verde (foto si video)

Luni dupa-masa au aparut primele imagini video, filmate de un amator din tribunele Marelui Premiu al Japoniei, care surprind exact momentul impactului suferit de pilotul Jules Bianchi cu tractorul-macara, in timp ce utilajul ridica monopostul lui Adrian Sutil. Imaginile clarifica mai multe aspecte, insa au fost cenzurate de Formula 1 si scose de pe youtube. Le-am actualizat cu clipul republicat de presa din America de Sud, insa atentionarea pentru cei care vor sa le privesaca este ca sunt dure. Este greu de crezut, vazandu-le, cum e posibil ca Bianchi sa fie in viata. Privind clipul, totul se leaga cu imaginea de aici, de duminica de la ora 16:34, in care se vede partea superioara (inclusiv botul) "raschetata". Bianchi a intrat sub tractor si probabil si capul sau a fost de asemenea prins, presat, busculat pentru cateva miimi de secunda sub macara. Este surprinzator cum de capul i-a ramas pe umeri.

Imaginile nu au stat nici o ora pe youtube. Desi fusese filmat de o persoana din tribunele de la Suzuka, clipul  fost scos de pe youtube pe motiv de "copyright Formula One Management". Din acest lucru se intelege ca Formula 1 nu doreste sa faca publice imaginile, din ratiuni care scapa pe moment. Accidente mult mai dure sau mortale au fost vazute, facand parte din lumea dura a curselor cu motor.

Atunci, de ce, acestea nu? Pentru ca, asa cum se vede in imagini si asa cum aratam mai jos, comisarii de traseu schimbasera steagurile galbene cu cele verzi?

Din imagini am vazut ca macaraua ridicase masina lui Sutil si totul se petrecea in afara circuitului. Acest lucru explica si de ce nu a intrat safety car-ul pe pista dupa accidentul lui Sutil. Imaginile au clarificat un aspect: accidentul lui Bianchi s-a petrecut in afara pistei si nu fusese unul serios. Insa, Sutil acvaplanase in virajul 7, ceea ce avea sa se intample la distanta de un minut si cu Jules Bianchi.

Din imagini se mai vede si altceva. La locul accidentului suferit initil de Sutil se vad fluturate stegurile galbene. Insa, in momentul in care tractorul ridicase masina lui Sutil si dadea cu spatele, iar accidentul lui Bianchi nu se produsese, se vede ca stegurile galbene nu mai sunt, iar in locul lor se flutura steagurile verzi! Inclusiv cand Bianchi apare in cadru se flutura steagurile verzi. Priviti imaginea de mai jos.

Masina lui Bianchi a venit din stanga imaginii, de pe pista. Era deja iesita in decor si a lovit spatele tractorului, ridicand la impact pur si simplu utilajul greu de la sol!

Probabil pilotul a suferit rani la cap dupa ce a atins si el in trecere carcasa de metal a tractorului, pe care a raschetat-o serios.

Ca prima observatie de-a noastra, s-a vazut ca daca tractorul nu ar fi mers in spate in timp ce transporta masina lui Sutil si ar fi ramas pe iarba, Bianchi ar fi intrat direct in zid fara a mai atinge utilajul. Altfel, doar pentru cativa metri (poate nici unul sau doi) Banchi a lovit macaraua in spate, a "raschetat" tractorul intrat pe partea de asfalt din afara pistei aparent rezervata iesirilor in decor.

Conform animatiei de telemetrie trimisa de cei din Formula 1 si publicata si de noi duminica, impactul a fost la peste 200km/h, luni se spune ca la 217km/h. Telemetria si cele mai importante date le gasiti aici.

[news-109856]



Accidentul lui Jules Bianchi, primele imagini video care surprind momentul impactului. Formula 1 cenzureaza mai departe. Impactul s-a produs pe steag verde (foto si video)