Formula 1

Accidentul lui Bianchi: FIA lanseaza o investigatie urgenta

Presedintele FIA, Jean Todt, a anuntat marti ca forul mondial automobilistic pe care il conduce solicita o investigatie urgenta asupra modului in care s-a produs accidentul grav suferit de pilotul Jules Bianchi (Marussia), duminica, in Marele Premiu al Japoniei de pe circuitul de la Sukuza.

Tot dosarul va fi strans de la japonezi de Charlie Whiting, directorul Formulei 1. Raportul ar putea fi gata inainte de Marele Premiu al Rusiei de weekend-ul viitor.

De asemenea, Bernie Ecclestone, seful F1, a anuntat ca doreste o investigatie independenta, conform The Times.

FIA se afla in centrul unor critici dure, dupa acest accident. Charlie Whiting a fost cel care a refuzat sa ofere imagini la televizor cu producerea dezastrului. In plus, Formula 1 a cenzurat toate imaginile de pe youtube filmate de amatori, in special un film cheie care arata circumstantele producerii accidentului.

Cel mai grav lucru care, cu siguranta, li se va imputa japonezilor este producerea accidentului din cauza proastei gestionari a situatiei de pe pista. Nu atat pentru refuzul de a o reprograma, de o opri sau neutraliza cu masina de sguranta in timp util, cat pentru nesemnalizarea corespunzatoare. Accidentul lui Bianchi s-a produs pe steag verde, asa cum arata imaginile video filmate de un amator.

Japonezii s-au grabit, desi afisasera steagul galben la accidentul lui Sutil, sa schimbe pe steag verde, desi masina lui Sutil era intra transportata, iar un tractor se afla in perimetrul circuitului, in afara pistei dar la marginea traseului. Bianchi a iesit in decor si a lovit acel tractor pe steag verde,

Din cauza taifunului Phanfone anuntat de la mijlocul saptamanii trecute, Charlie Whiting a cerut organizatorilor japonezi sa mute cursa sambata sau, daca ramanea duminica, sa aiba loc cu cateva ore mai devreme. Japonezii au refuzat pe motiv ca s-ar fi produs haos cu biletele vandute.

Conditiile meteo (umiditate pe pista si vizibilitate scazuta din cauza ploii) au dus la acvaplanarea masinii lui Adrian Sutil, in virajul 7 (Dunlop). In aceeasi curba, nici un minut mai tarziu, avea sa iasa in decor si Jules Bianchi. Masina acestuia a lovit tractorul-macara cu care organizatorii incercau sa scoata monopostul lui Sutil.

Felipe Massa a declarat luni ca ceruse imperativ prin radio, cu cinci tururi inainte de accidentele lui Sutil si Biachi, ca Marele Premiu sa fie oprit din cauza ploii. "Am tipat prin radio, dar nu m-a ascultat nimeni", a spus Massa.



Accidentul lui Bianchi: FIA lanseaza o investigatie urgenta