Jocurile Olimpice 2012

Romania, debut cu victorie in grupa B la Jocurile Olimpice

Nationala de polo a României a debutat, duminica, cu victorie la Jocurile Olimpice de la Londra, chiar în fata echipei gazda, Marea Britanie, scor 13-4 (2-1, 4-0, 3-2, 4-1).

Marea Britanie, antrenata de compatriotul nostru Cristian Iordache, a luptat înca din primele minute pentru suprematie, dar primul gol al partidei a fost marcat de Alexandru Matei, dupa 3 minute. Un debut bun al tricolorilor, cu portarul Stonescu având doua interventii si apararea în mare forma. Au urmat 2-3 actiuni rapide ale României, finalizate cu suturi aparate de portarul Scott, "exemplul" sau fiind urmat si de Stoenescu, înca doua interventii. Cu 74 de secunde ramase din prima repriza, Negrean a marit avantajul la 2-0, care a fost redus rapid de britanici, prin Figes, de la 5 metri, 2-1, acesta fiind si scorul dupa primele 8 minute.

La reluare, a intrat în scena si capitanul României, Cosmin Radu, 3-1 (min. 10), cu o realizare superba. Dupa alte doua minute, Diaconu a marcat si el, 4-1, aducând stabilitate la nivelul emotiilor debutului la JO. Apararea înfipta a tricolorilor a adus Marii Britanii înca o aruncare de la 5 metri, dar Stoenescu a fost pe pozitie si a blocat. Diaconu a marit avantajul la 5-1 (min. 14), Stoenescu a fost de netrecut în poarta, Ramiro Georgescu a marcat si el, 6-1 (min. 16), iar la pauza mare, tabela arata acelasi scor. Apararea a fost punctul forte al României, care a recuperat mingi pretioase, transformate rapid în goluri.

În repriza a treia, tot jucatorii antrenati de Kovacs Istvan au dominat, Goanta deschizând "balul" cu o bolta spectaculoasa, 7-1 (min. 20). Diaconu a marit la 8-1, un minut mai târziu, Negrean la 9-1, dupa înca un minut, iar în tribune s-a asternut tacerea. Devenise clar ca România nu mai avea cum sa piarda partida, chiar daca gazdele au mai redus din handicap pâna la final: 9-3 (min. 24), 12-3 (min. 29) si 13-4, scor final.

România a bifat prima victorie la JO, "fundamentala", în opinia capitanului Cosmin Radu, dar apoi va începe greul, tricolorii aflându-se în grupa cu vicecampioana olimpica SUA, campioana olimpica Ungaria, câstigatoarea Ligii Mondiale Serbia, vicecampioana europeana Muntenegru.

Marcatorii partidei au fost:

România – Diaconu 4 goluri, Negrean 2, C. Radu 2, Matei 1, Georgescu 1, Goanta 1, Iosep 1, Ghiban 1

Marea Britanie – Parker 2 goluri, Fieges 1, Waller 1.

Tricolorii antrenati de Kovacs Istvan vor avea luni zi de pauza, iar marti se vor duela cu echipa SUA, de la ora 21.40. Programul complet al etapei a doua, de marti, este urmatorul: Ungaria-Muntenegru (ora 12.00), Croatia-Spania (13.20), Australia-Kazakhstan (16.10), Grecia-Italia (20.20), SUA-România (21.40).

Competitia olimpica de polo se desfasoara între 29 iulie si 12 august.

Conform regulamentului, dupa disputarea meciurilor din grupe, primele patru clasate se vor califica în sferturile de finala, de unde câstigatoarele vor juca semifinale si, ulterior, finala mica si finala mare.

La editia din 2008, la Beijing, titlul olimpic a fost cucerit de Ungaria.

Nationala de polo a României a participat ultima data la JO în 1996, la Atlanta (locul 9), cea de la Londra fiind a noua participare din istorie. Cea mai buna performanta tricolora la nivel olimpic este locul patru, la JO din 1976.

 



Romania, debut cu victorie in grupa B la Jocurile Olimpice