Jocurile Olimpice 2012

Jocurile Olimpice de la Londra au fost deschise

Sportivii români au defilat, vineri seara, pe Stadionul Olimpic din Londra, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de vara, în frunte cu portdrapelul României, tenismanul Horia Tecau.

Jocurile Olimpice de vara de la Londra s-au deschis, vineri seara, cu o ceremonie a excentricitatii si imaginarului ce a încântat, timp de peste trei ore, cei 80.000 de spectatori prezenti în tribunele Stadionului Olimpic, dar si telespectatorii din întreaga lume.

La JO de la Londra participa 103 sportivi români care vor concura la 15 discipline Romania la JO 2012

Startul ceremoniei a fost dat de rutierul Bradley Wiggins, câstigatorul Turului Frantei, care a batut clopotul olimpic, cel mai mare clopot "acordat" din lume, realizat la doar câteva mile de stadion.

Spectacolul "Isles of Wonder", realizat de Danny Boyle, regizorul filmului "Vagabondul milionar" recompensat cu opt premii Oscar în 2009, a dus la început asistenta în statul traditional englez, fiind redate pe gazonul stadionului "fânete, ogoare si râuri". 40 de oi, 12 cai, trei vaci, doua capre, zece gaini si trei câini ciobanesti si-au facut aparitia în arena, alaturi de familii iesite la picnic si fermieri care îsi lucreaza terenurile, întreaga reprezentatie fiind conceputa pentru a arata ceea ce sunt britanicii ca natiune, de unde vin si directia spre care vor sa mearga.

Cele patru mari provincii ale Marii Britanii au fost reprezentate prin simbolurile lor florale: trandafirul pentru Anglia, ciulinul pentru Scotia, narcisele pentru Tara Galilor si trifoiul pentru Irlanda de Nord.

Apoi a venit revolutia industriala, în segmentul intitulat "Pandemonium", atmosfera întunecându-se si fiind marcata de sunetele a 965 de tobe. Tobosarii erau condusi de Dame Evelyn Glennie, surda din copilarie, care deseori bate toba desculta, pentru a simti vibratiile. Sapte furnale, cinci motoare, sase razboaie de tesut sunt doar câteva dintre elementele aparute pe gazon, printre sutele de oameni care au au reprezentat diversele categorii sociale si profesionale din perioada revolutiei industriale. Au defilat nori negri, sufragete, dar si submarine gonflabile galbene (Yellow Submarine), un omagiu adus trupei Beatles, înfiintata în orasul industrial Liverpool. Patru inele olimpice au alunecat pe corzi aflate pe acoperisul stadionului, unindu-se cu al cincilea care, iesit din furnalele fierbinti din centrul terenului, se înalta incandescent.

Publicul a exclamat cu încântare si la momentul James Bond al serii, în care actorul Daniel Craig a fost prezentat într-un filmulet ducându-se sa o ia pe regina Marii Britanii de la Palatul Buckingham - clipe în care vedete au fost si câinii reginei - si aducând-o pe aceasta la stadion. Regina si Bond "s-au parasutat" deasupra stadionului, iar imediat Elizabeth a II-a a fost adusa în loja regala, alaturi de Ducele de Edinburgh si întâmpinata de presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge. În stadion a fost introdus steagul britanic si înaltat de reprezentanti ai marinei regale, ai armatei si ai fortelor aeriene regale, în acordurile imnului "God save the Queen", cântat de un cor de copii surzi.

Spectacolul a continuat cu un segment dedicat Serviciului Britanic de Sanatate (NHS) si literaturii pentru copii, însotit muzical de Mike Oldfield. Aproape toti dansatorii voluntari din aceasta parte, reprzentând infirmiere si pacienti - copii - în paturi sunt reprezentanti ai NHS, organizatie fondata imediat dupa al doilea razboi mondial. Dansatorii au format initialele GOSH (Great Ormond Street Hospital), ce apartin celui mai iubit spital londonez si NHS. Apoi, celebra autoare a romanelor din seria Harry Potter, JK Rowling, a citit un fragment din Peter Pan, pe gazon aparând sub forma de marionete mai multe personaje negative din literatura britanica - capitanul Hook din Peter Pann, Cruella de Vil din 101 dalmatieni, Voldermort din Harry Potter... Cosmarul adus de aceste personaje a fost însa risipit rapid de cea mai iubita bona, Mary Poppins, care a coborât lin cu umbrela pe teren, în multiple exemplare.

Orchestra Simfonica a Londrei a cântat apoi melodia de pe coloana sonora a filmului "Chariots of Fire", în timp ce la claviatura se afla un personaj extrem de familiar britanicilor, Mr Bean - actorul Rowan Atkinson.

Ultimele decenii au fost reprezentate aratându-se o casa obisnuita de britanici, cu o familie simbolica, formata din voluntari neprofesionisti. Tatal si mama se uita la televizor, fiul adolescent este preocupat de un joc video, însa fiica adolescenta se pregateste sa iasa "în oras" la dans. În metrou, ea zareste un tânar. Este dragoste la prima vedere, însa el este în alt metrou. Ea scapa telefonul, iar el îl ridica. Apoi, el o duce pe ea într-o serie de cluburi de noapte, în care se cânta muzica din anii 1960, '70, '80, '90 si din prezent. "Sweet dreams are made of these!" - dragostea este tema principala a melodiilor ce au însotit momentul. Danny Boyle nu a ezitat sa transforme întregul stadion într-un club de noapte, la fiecare scaun afându-se placute fosforescente care au fost agitate cu entuziasm de public.

Spectacolul a mai fost condimentat cu momente Dizzee Rascal si Sir Tim Berners-Lee (inventatorul World Wide Web), dar si cu o aparitie de efect a interpretei Emeli Sande, care a cântat "Abide with me", în timp ce 50 de dansatori, inclusiv coregraful Akram Khan, înfatisau lupta dintre viata si moarte.

Un alt moment savurat de public a fost cel în care fotbalistul David Beckham, extrem de elegant, a fost aratat într-o barca pe Tamisa, aducând torta olimpica.

O parte importanta a ceremoniei a fost reprezentata de intrarea în arena a celor peste 10.000 de sportivi din 204 tari participante la JO. Acestia au defilat, delegatie dupa delegatie, începând cu cea a Greciei si încheind cu Marea Britanie, gazda competitiei. România a intrat condusa de portdrapelul Horia Tecau. Dintre sportivii prezenti, trei au defilat sub drapelul olimpic: Guor Maria (atletism, Sudanul de Sud), Philipine van Aanholt (iahting, Insulele Curacao) si Reginald de Windt (judo, Insulele Curacao). Guor Marial, în vârsta 28 de ani, nascut în Sudanul de Sud, tara independenta de un an, locuieste în Statele Unite, dar nu are niciun pasaport. CIO a refuzat recent ca sportivii din Sudanul de Sud sa participe la JO sub culorile propriului drapel, comitetul lor olimpic nefiind înca recunoscut. Prezenta lui Philipine van Aanholt, specialist la iahting, si a judoka Reginald de Windt sub drapelul olimpic este rezultatul disparitiei tarilor lor Antilele Olandeze, absorbite de Olanda în 2010. Antilele Olandeze au avut un comitet olimpic recunoscut de CIO, iar acum au reusit sa obtina dreptul ca sportivii din aceasta regiune sa poate concura sub drapelul olimpic.

Show-ul a continuat cu un moment muzical electrizant al trupei Artic Monkeys, pe parcursul caruia au fost prezentati zeci de biciclisti sub forma de porumbei, care apoi si-au luat zborul prin Stadionul Olimpic.

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a declarat deschise JO, moment urmat de aprinderea vasului olimpic ce va ramâne astfel pe toata durata Olimpiadei. Flacara a fost aprinsa de sapte sperante ale sportului britanic, propuse de alti sapte mari sportivi, torta fiind adus în stadion de fostul canotor Steve Redgrave.

Sir Paul McCartney, legendar component al trupei Beatles, a încheiat, cu melodia Hey Jude, ceremonia de la Londra.

15.000 de voluntari au contribuit la ceremonia de deschidere si nu mai putin de 23.000 de costume au fost folosite cu aceasta ocazie, Danny Boyle având la dispozitie 34 de milioane de euro la dispozitie pentru a-si pune în aplicare toate ideile pentru acest spectacol care a aratat în detaliu valorile si identitatea britanicilor si din care nu a lipsit umorul.

La eveniment au asistat aproape 70 de sefi de stat si de guvern, precum si zece capete încoronate, dar si prima doamna a SUA, Michelle Obama. Printre invitati se afla regina Danemarcei, Margrethe II, printul Albert de Monaco, regina Sofia a Spaniei, premierii David Cameron (Marea Britanie), Jean-Marc Ayrault (Franta), Enda Kenny (Irlanda), Elio Di Rupo (Belgia), Recep Tayyip Erdogan (Turcia), Victor Ponta (România), Salam Fayyad (Palestina) si Dmitri Medvedev (Rusia), precum si presedintii Joachim Gauck (Germania), Ali Bongo (Gabon), Alassane Ouattara (Coasta de Fildes) si Paul Kagame (Rwanda).

Asa am trait ceremonia de deschidere:

Festivitatea s-a încheiat cu un scurt recital sustinut de Sir Paul McCartney, o adevarata legenda vie a muzicii internationale.

02:36 Flacara olimpica mare a fost formata din unirea celor 204 petale de cupru pe care le-au adus în arena delagatiile participante la competitie.

02:29 Sir Steve Redgrave introduce flacara olimpica pe stadion. Aceasta a fost preluata de un grup de tineri sportivi britanici.

02:24 Drapelul olimpic a fost înaltat la catarg. Urmeaza aparitia în peisaj a flacarii olimpice, ultimul element al acestei festivitati. Pâna la aparitia flacarii olimpice sunt depuse juramintele sportivilor, antrenorilor si arbitrilor.

02:18 Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat deschise Jocurile Olimpice Londra 2012. A fost pentru a doua oara dupa Montreal 1976 când Majestatea Sa a avut aceasta onoare.

02:12 Steagul olimpic este adus în interiorul arenei în timp ce Jacques Rogge tine discursul de deschidere al Jocurilor Olimpice.

01:55 Sportivii din Marea Britanie încheie etapa defilarii delegatiilor participante la Jocurile Olimpice. Nu mai putin de 687 de sportivi reprezinta tara gazda.

7 miliarde de bucatele de hârtie au fost aruncate dintr-un elicopter deasupra stadionului olimpic. Câte o bucatica pentru fiecare om al planetei.

01:28 Delegatia României intra în scena. Cei 103 tricolori îl au în frunte pe Horia Tecau, sportivul care poarta drapelul României. La Jocurile Olimpice de la Londra participa 103 sportivi români care vor concura la 15 discipline.

Sâmbata, România îsi începe participarea la competitia de la Londra la ora 11.30, la canotaj (calificari dublu rame - Viorica Susanu, Georgeta Andrunache) si judo (48 kg, Alina Dumitru). La ora 12.00, Andrei Nechita va lua startul în proba de ciclism mass-start pe sosea, iar de la 14.15 Dragos Agache va concura la natatie, 100 metri bras masculin. De la ora 15.30, Sorana Cîrstea va juca în primul tur al probei de simplu feminin la tenis, cu Flavia Pennetta, iar de la 19.30 Adrian Ungur îl va întâlni la simplu masculin pe Gilles Muller. La ora 22.00 sunt programate calificarile pe echipe la gimnastica masculin, în care pentru România vor concura Flavius Koczi, Ovidiu Buidoso, Marius Berbecar, Cristian Bataga si Vlad Cotuna (concureaza patru, puncteaza trei).

00:21 Începe defilarea sportivilor participanti la Jocurile Olimpice. Grecia deschide seria defilarii. România va fi a 150-a natiune care intra în stadion.

00:13 Flacara olimpica este adusa de celebrul fotbalist David Beckham. Acesta se afla într-o ambarcatiuni care goneste pe apele Tamisei spre stadionul olimpic.

23.52 Pe teren apare un model Mini Cooper, un nou element care tine de identitatea natiunii britanice. În continuare este reprezentata familia britanica moderna, apar în scena elemente ale tehnologiei de ultima generatie. Nu aveau cum sa lipseasca din peisaj cunoscutele si atât de îndragitele smartphone-uri.

23:48 Celebrul Mr.Bean, Rowan Atkinson, este în centrul atentiei încercând sa tina ritmul la orga alaturi de un muzician profesionist. Orchestra Simfonica din Londra sub bagheta dirijorului Simon Rattle asigura fondul sonor. Urmeaza aplauze la scena deschisa pentru Rowan Atkinson.

23:35 Urmeaza un nou moment artistic numit, A doua la dreapta si tot înainte pâna dimineata, care evidentiaza literatura pentru copii si Sistemul National de Sanatate (NHS), doua dintre cele mai importante realizari ale societatii britanice. Mult dans si voie buna în centrul stadionului. Este o tema vesela cu multa lumina. Copiii cânta si danseaza în paturile lor.

23:32 Drapelul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord este adus de mai multi reprezentanti ai marinei regale si urmeaza a fi ridicat la catarg. Momentul este însotit de intonarea imnul Regatului Unit, God Save The Queen.

23:30 Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împreuna cu Printul consort, Ducele de Edinburgh, precum si Jacques Rogge, presedintele Comitetului International Olimpic, ajung la tribuna oficiala si primesc aplauze la scena deschisa.

23:25 Debuteaza un nou moment din cadrul aceste grandioase festivitati. Acesta poarta numele ”Happy & Glorious” si are în centrul sau Casa Regala, mai precis pe Regina Elisabeta a II-a alaturi de vestitul personaj cinematografic James Bond. În cele din urma elicopterul cu James Bond si Regina a ajuns deasupra stadionului olimpic.

23:23 Este momentul în care cercurile olimpice, simbolul celor cinci continente, apar deasupra arenei într-o mare de foc.

23:11 Revolutia industriala este pusa în scena de mai multi muncitori care coboara în arena. Aceasta parte a ceremoniei se numeste Pandemonium si rezuma întreaga perioada a Revolutiei Industriale pâna la Primul Razboi Mondial. În scena apar si Sufragetele, feministe care au militat pentru introducerea votului universal si acordarea de drepturi egale între barbati si femei. În continuare o mare de oameni reproduc tot ceea ce a însemnat Revolutia Industriala în societatea britanica. Otelul ia loc carbunelui.

Pandemoniu este un cuvânt inventat de poetul John Milton si desemneaza capitala Iadului în poemul sau Paradisul Pierdut.

23:06 Cele patru natiuni care compun Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sunt reprezentate în cântecele Jerusalem, The Flower of Scotland si Bread of Heaven.

23:00 A început festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice Londra 2012. Bradley Wiggins, recent câstigator al Turului Frantei, a tras clopotul oficial de pe stadionul olimpic, clopot care marcheaza debutul ceremoniei de deschidere.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice în cifre

Principalele cifre ale ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vara, ce se desfasoara, la aceasta ora, pe Stadionul Olimpic din Londra

23 de tone, greutatea clopotului olimpic aflat la stadion.

34 de metri, înaltimea la care au fost suspendate cercurile olimpice deasupra stadionului.

40, numarul oilor care s-au aflat pe gazon în prima parte a spectacolului.

120, numarul de batai pe minut la muzica de la defilarea sportivilor, pentru a-i încuraja sa mearga mai repede.

500 de difuzoare instalate la stadion.

600 de dansatori apartinând Serviciului Britanic de Sanatate, National Health Service.

965 de tobosari.

15.000 metri patrati de scena, echivalentul a 12 piscine olimpice.

15.000, numarul de voluntari implicati în ceremonia de deschidere.

34.570 de nasturi cusuti la costume.

40.000 sticle de plastic reciclate si 10.000 de saci de plastic s-au folosit pentru realizarea costumelor.

Animalele au dat culoare deschiderii JO 2012

În timp ce în România toata lumea fuge dupa urban, vesticii si în special britanicii par sa aprecieze mai mult rurarul si traditia. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vara Londra 2012 arata asta. Spectacolul din capitala Marii Britanii va fi pus în scena de Danny Boyle, un regizor de Oscar.

Ceremonia de deschidere se va numi "Verde si Placut". Scena va fi transformata într-o zona rurala britanica traditionala, plina de dealuri, câmpii, râuri, oameni la picnic si fermieri la munca ogorului si altii care hranesc animale.

Pentru a da veridicitate si realism, britanicii aduc pe stadion la Ceremonie animale reale: 12 cai, 3 vaci, 2 capre, 10 pui, 10 rate, 9 gâste, 70 de oi si 3 câini.

Peste 23.000 de costume trebuie sa fie produse pentru acest eveniment, iar pentru o singura scena se cos manual peste 24.000 de nasturi. Compania care confectioneaza costumele a pus la treaba peste 12.000 de oameni.

Organizatorii prevad o audienta la televizor de peste 1 miliard de oameni.

Regizorul spectacolului este britanicul Danny Boyle, mai cunoscut în România cu filmul pentru care a luat Oscar la regie, "Cine vrea sa fie milionar?", pe care l-a pus în scena alaturi de un regizot indian. Boyle a mai regizat în trecut, în 1996, un alt film interesant, Trainspotting.

"Ceremonia de deschidere trebuie sa ne arate pe noi ca natiune, de unde venim si unde vrem sa fim. Cea mai interesanta parte a acestui spectacol a fost lucrul cu peste 10.000 de voluntari", a spus Boyle.

Au fost si oameni la ceremonie

120 de sefi de stat si de guvern vor asista la un spectacol grandios ce a costat 27 de milioane de euro, show conceput de cineastul Danny Boyle, regizorul filmului "Vagabondul milionar", recompensat cu opt premii Oscar în 2009. Numarul personalitatilor este mai mare decât cel de la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, si de la JO de la Atena.

Între altii, cancelarul german Angela Merkel si premierul japonez Yoshihiko Noda se vor afla, vineri, în tribunele VIP ale stadionului de la Londra cu o capacitate de 80.000 de locuri.

Regina Marii Britanii însasi va deschide JO, dupa o receptie organizata la Buckingham în onoarea conducatorilor straini prezenti la eveniment. Printul William, sotia sa Kate, printul Harry, printul Charles si Camilla vor fi de asemenea prezenti.

Însa participarea familiei regale nu se va limita la ceremonia de deschidere. William, Kate si Harry, "ambasadori" ai echipei olimpice britanice, vor asista la mai multe probe, la fel si Charles si Camilla.

Prima doamna a SUA, Michelle Obama, va conduce delegatia tarii sale, în absenta probabila a presedintelui Barack Obama. Însa candidatul republican la presedintie, Mitt Romney, care face un turneu în strainatate, va fi prezent.

Delegatia rusa va fi condusa de Dmitri Medvedev, însa Kremlinul a lasat sa se înteleaga ca presedintele Vladimir Putin s-ar putea deplasa la Londra pentru a umari concursul de judo.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault va fi de asemenea prezent, în timp ce presedintele François Hollande se va întâlni cu sportivii francezi la 30 iulie.

Legenda fotbalului britanic David Beckham va participa la ceremonia de deschidere, desi nu face parte din lotul Marii Britanii pentru turneul de fotbal de la JO. Beckham a contribuit la campania de candidatura a Londrei pentru organizarea JO si chiar a fost unul dintre purtatorii flacarii olimpice.

Însa personalitatile nu se vor afla doar pe stadion: la Londra vor fi organizate mai multe petreceri private, dintre care cea mai importanta poate fi considerata cea a cuplului Brad Pitt - Angelina Jolie, care va avea loc miercuri, la Victoria and Albert Museum, în beneficiul unei fundatii ce promoveaza pacea (Sports for Peace).

Fostul pugilist american Mohamed Ali este invitat de onoare si, conform presei locale, printul William si sotia sa Kate vor fi prezenti la eveniment, la fel ca si Catherine Zeta Jones, Lewis Hamilton si fratii Vitali si Vladimir Klitschko.



Jocurile Olimpice de la Londra au fost deschise