JO2014

Secretul Olandei la patinaj viteza

Olanda a castigat la Sochi si castiga de ani buni cele mai multe medalii la patinaj viteza. Care este secretul "portocalei mecanice" pe gheata? O traditie de aproape 1.000 de ani nu se poate topi in doar 100.

Nu este o intamplare succesul Olandei la patinaj viteza. Pana acum, aceasta tara a castigat 16 medalii la Sochi in cadrul acestui sport: 5 de aur, 5 de argint si 6 de bronz.

Pe locul 2 urmeaza la egalitate China, Coreea de Sud si Polonia, fiecare cu cate o singura medalie, fie ea si de aur.

Cifrele spun totul. "Portocala mecanica" taie gheata ca nimeni altcineva si ajunge prima la sosire in frumoasele costume portocalii-negre.

Cum? De ce? Tradita in acest sport a olandezilor isi spune cuvantul. Au fost pionierii patinajului viteza, ei au pus oase pe post de lame la pantofi ca sa alunece pe canalele sau lacurile inghetate cu scopul de a ajunge mai repede din sat in sat inca din Secolul al XIII-lea. Adica acum 700-800 de ani. Tara Romaneasca avea sa se formeze abia in secolul al 14-lea. In Secolul al 13-lea noi ne bateam intre regatul Ungar si Hoarda de Aur a tatarilor.

Si nimeni nu se poate lauda ca patina pe vremea aceea, in afara de olandezii care se dadeau pe canale din nevoie si, in mai mica masura, scandinavii. La fel cum pe etiopieni nu ii bate cam nimeni la alergarea de fond pentru ca ei de mici fug pe dealuri intre sate, ca sa ajunga mai repede, la fel olandezii poarta in gene patinajul viteza, un sport de rezistenta si tehnica.

Europenii au aflat dupa 400 de ani de patinaj, iar un scotian a pus prima lama de metal. America a aflat de patinaj abia spre anii 1850.

Secoului XX a insemnat explozia acestui sport in lume, iar de atunci toate tarile se chinuie sa ii prinda pe olandezi la patinaj. Fara succes. Cum pot 100 de ani (cu indulgenta) in Europa si America sa bata 800 de ani de mers pe canale in Olanda?

Olanda beneficiaza de un teren in mare parte plat, majoritatea aflat sub nivelul marii. Folosirea gravitatiei pentru deplasare este restransa. De aceea, majoritatea celor 16,8 de milioane de olandezi folosesc lacurile, raurile si canalele ca sa alunece din punctul A in punctul B. Asa cum au facut-o si stramosii lor acum 1.000 de ani.

Fratii gemeni Michel and Ronald Mulder care au catigat aurul si bronzul la 500m, primele medalii pentru Olanda la patinaj viteza de la Sochi, au spus dupa aceea: "Am crescut cu patinajul viteza. Fiecare copil din Olanda este asa. Nivelul competitiei la noi in acest sport este foarte mare, iar asta ne ajuta mult".



Secretul Olandei la patinaj viteza