Onlinesport.ro » Jocuri olimpice » JO2014 » Hochei pe gheata - regulament si istorie

Hochei pe gheata - regulament si istorie

Schi alpin
Biatlon
Bob
Schi fond
Curling
Patinaj artistic
Schi acrobatic
Hochei pe gheata
Sanie
Combinata nordica
Patinaj viteza short track
Skeleton
Sarituri cu schiurile
Snowboard
Patinaj viteza

Regulament

Hocheiul pe gheata este unul din cele mai pasionante sporturi de echipe si, in mod sigur, cel mai rapid. Foarte popular in Europa, SUA si Canada, este un sport care necesita tehnica, echilibru si forta psihica.

O echipa este alcatuita din maximum 20 de jucatori si 3 portari in competitia masculina si din 18 jucatori si 2 portari la feminin.

In timpul jocului, o echipa nu poate avea mai mult de 6 jucatori pe gheata : un portar, 2 fundasi si 3 atacanti.

Pentru manevrarea pucului, jucatorii utilizeaza o crosa, scopul jocului find de a inscrie cat mai multe goluri in poarta adversarilor, iincercand in acelasi timp sa primeasca cat mai putine goluri in propria poarta.

Asadar, hocheiul pe gheata este o combinatie de eleganta, spirit de echipa si agresivitate.

Un meci de hochei contine 3 reprize de cate 20 min. fiecare, cu frecvente schimbari de jucatori in timpul meciului si cu o pauza de 15 min. intre reprize.

Istorie hochei pe gheata: un sport cu mai multi fondatori

Termenul de « hochei », cu origini medievale, este disputat de catre francezi si englezi. In Bretonia, « hoquet » insemnau bucatile de lemn rasucite la capat purtate de catre ciobani. Similar, in Anglia, termenul de « hook » ar putea sa fie stramosul hocheiului de azi.

O rudimentara forma de hochei a fost atestat in secolul XVII in Olanda, unde un grup de oameni, pe patine, se jucau cu un mic disc pe canalele inghetate.

O alta teorie sugereaza faptul ca hocheiul isi are originea pe continentul american, derivand din jocul similar al americanilor « lacrosse ».

In sfarsit, cea mai acceptata teorie este aceea care arata dezvoltarea hocheiului pe gheata ca o variatie a hocheiului pe iarba.

Primele reguli cu privire la pucul de joc si la numarul de jucatori au fost introduse de un grup de studenti ai unei universitati din Montreal, in 1870. Tot in acesta perioada, noul sport a devenit extrem de popular in Canada, trecand si granita catre Statele Unite, unde in 1903 s-a format si prima liga profesionista de hochei.

Liga Internationla de Hochei s-a infiintat la Paris, in 1908. Astazi, ea se numeste International Ice Hockey Federation (IIHF), cu sediul la Zurich.

Primul meci

Primul meci public de hochei este atestat la Montreal, in 1875, unde 2 echipe formate din cate 30 de jucatori practicau acest sport pe un teren special amenajat.

Peste 2 ani, numarul jucatorilor a fost redus de la 30 la 9. Popularitatea acestui sport in Canada a dus la crearea primei asociatii de hochei amator, in 1885.

Inca din aceasta perioada, s-a pus accent pe echipamentul de protectie a jucatorilor, inclusiv masca speciala a portarului.

Primele campionate au fost organizate in Europa in 1910, fiind castigate de catre Marea Britanie. 7 ani mai tarziu, in America, se creeaza National Hockey League (NHL), cu numai 6 echipe pana in anul 1967. Ulterior, NHL a de venit cea mai prestigioasa liga de hochei din lume.

Hocheiul la Olimpiade

Hocheiul masculin a devenit sport olimpic inca din 1920, de la Olimpiada de vara de la Anvers. Peste 4 ani, la Chamonix, a fost introdus in programul Jocurilor de iarna.

Primele 4 editii au fost clar dominate de catre canadieni, insa, dupa razboi, sovieticii au inceput usor sa-si impuna autoritatea, pana la inceputul anilor '90. Ulterior, Suedia in 1994 si Cehia in 1998 au castigat aurul olimpic.

In 2002, la Salt Lake City, Canada a invins in finala SUA, intr-unul din cele mai memorabile meciuri din istorie.

Hocheiul feminin a debutat la olimpiade in 1998 la Nagano.

Campionii de la Vancouver 2010:

Masculin: Canada
Feminin: Canada