JO2014

Primul scandal de la Olimpiada: intelegere SUA si Rusia contra Canadei

Ziarul francez L'Equipe a scris sambata ca patinatorii canadieni Tessa Virtue si Scott Moir vor lua argintul, dupa ce americanii vor fi sprijiniti de rusi pentru aur. La randul lor, americanii ii vor ajuta ulterior in alta proba de patinaj artistic pe rusi.

Cei de la L’Equipe sustin ca Tessa Virtue si Scott Moir (foto) nu vor lua aurul la proba de dans de patinaj artistic pentru Canada.

SUA nu sunt favoriti la titlul olimpic la dans cu Meryl Davis si Charlie White, insa au cerut sprijinul Rusiei. La randul lor rusii ar trebui sa beneficieze de sprijinul american in proba de echipe la patinaj artistic.

Astfel, Davis si White ar urma sa se claseze in fata cuplului Virtue si Moir, sa ia un aur nesperat, iar rusii sa isi asigure si ei aurul la echipe.  Oficialii canadieni au afirmat auzine aceste lucruri ca "avem incredere in patinatorii nostri si de asemenea in arbitri ca isi vor face datoria."

[news-104613]

Sprijinul reciproc intre SUA si Rusia a fost dezvaluit, conform L'Equipe, de un antrenor rus ramas anonim.

Aceasta nu este prima controversa la Olimpiada, in cadrul patinajului artistic. Un arbitru francez a recunoscut in anul 2002, la Salt Lake City, ca avea sa voteze pentru victoria rusilor indiferent de modul in care acestia se prezentau pe gheata. Acel vot i-a impiedicat pe candienii Jamie Sale si David Pelletier sa ia aurul la perechi. Cei doi au primit argintul si ulterior o a doua medalie de aur, dupa ce arbitrul francez a recunoscut votul subiectiv. 

Vechiul sistem de notare pana la 6.0 puncte a fost inlocuit in 2004 pentru a oferi un punctaj mai obiectiv. Noul sistem puncteaza la fiecare element tehnic. Exista si un punctaj de la 0 la 10 pentru impresia artistica, in care se considera tehnica de patinaj, miscarea picioarelor, performanta, compozitia si coregrafia care lasa inca loc de interpretare.

In cadrul noului sistem, cea mai mare si cea mai mica nota nu se iau in considerare.



Primul scandal de la Olimpiada: intelegere SUA si Rusia contra Canadei