JO2014

Japonia castiga primul tiltu din istorie la patinaj artistic intr-o finala dramatica

Un japonez in varsta de 19 ani, Yuzuru Hanyu, a catigat vineri seara proba de patinaj artistic masculin. Hanyu a cazut la programul liber de vineri seara, dupa ce joi rulase impecabil, dand sansa adversarilor sai sa lupte pentru aur.

Japonia a castigat primul titlu olimpic din istorie la patinaj artistic prin Yuzuru Hanyu. 280,09 puncte pentru el, urmat de Patrick Chan cu 275,62 si Denis Ten, 255,10. Zoltan Kelemen a terminat pe locul 23.

Hanyu terminase proba scurta de joi cu un punctaj incredibil, 101,45 puncte, urmat de Chan cu 97,52 puncte.

Vineri, japonezul a cazut o data si a facut inca o greseala mare primind 178,64 de puncte. Desi la incalzire rulase cu curaj, Hanyu a esuat in timpul concursului. Venit imbracat cu o bulza parca de femeie, cu volanase pe piept si maneca partial transparenta, Chan a fost aproape sa se piarda, insa s-a tinut tare chiar daca se observa ca este transfigurat.

Chan, triplu campion mondal, a intrat imediat dupa japonez si avea sansa ca in cazul unui program curat sa atace aurul. De fapt, Chan era singurul care mai putea emite pretentii la medalie. Canadianul a avut insa patru greseli mari, inclusiv o cazatura, pe cele Patru Anotimpuri ale lui Vivaldi si a ratat posibilitatea sa treaca primul.

A intrat apoi germanul Peter Libers, care a dat cu fundul de gheata pe Who Want to Live Forever al lui Queen, dand si el cu piciorul unei bune sanse de podium.

A fost un podium cu nume doar din afara Europei. Evgeny Plyushchenko (Rusia) s-a retras joi inainte de startul probei scurte.



Japonia castiga primul tiltu din istorie la patinaj artistic intr-o finala dramatica