Jocuri olimpice

Echipa feminina de gimnastica a ratat JO 2016

Echipa femininna de gimnastica a Romaniei a ratat, luni dimineata, pentru prima oara dupa 1968 o editie a Jocurilor Olimpice, dupa un turneu de calificare foarte slab reusit pentru JO Rio 2016.

Romania a participat in week-end in turneul preolimpic, calificarile pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Evolutia a fost una plina de ratari, acumuland la final 216,569 de puncte. Notele pe aparate au fost urmatoarele: sarituri 56,123 puncte, paralele 50,599 puncte, barna 55,007 puncte, iar sol 54,840 puncte.

Romania se clasase pe locul 2, dupa Australia, duminica seara, insa in calificari mai trebuiau sa intre inca sase echipe; Brazilia, Elvetia, Germania, Coreea de Sud, Belgia si Franta. Doar primele 4 echipe obtineau biletele la Rio. 

Dupa evolutia acestora, Brazilia, Gemania, Belgia si Franta s-au calificat la Jocurile Olimpice, luni dimineata.

Echipa Romaniei a fost compusa din Diana Bulimar, Maria Holbura, Anamaria Ocolisan, Catalina Ponor, Dora Vulcan si Silvia Zarzu. Antrenorii din calificari au fost  Lucian Sandu, Adela Popa si Maria Fumea, iar pentru pregatiri ajutasera voluntar Octavian Belu si Mariana Bitang.

Catalina Ponor a fost cea mai buna gimnasta a noastra, avand cea mai mare nota la barna, 14,600 de puncte, insa a esuat la sarituri, fiind notata cu 12,333 puncte. Diana Bulimar a gresit la paralele si a primit doar 11,733 puncte, iar Vulcan si Zarzu au obtinut la sol doar 12,966 si respectiv 12,466 puncte.

Romania era singura echipa din lume care terminase cu medalie in cadrul tuturor editiilor de Jocuri Olimpice dupa 1976. Aceasta serie impresionanta va fi intrerupta in 2016, la fix 40 de ani distanta.

Romania nu a putut conta in turneul de calificare pentru Rio pe serviciile Larisei Iordache, medaliata cu bronz la aparate, in cadrul ultimelor Campionatelor Mondiale. La Mondiale, Romania si-a ratat sansa de calificare directa pentru Rio dupa o prestatie execrabile la paralele inegale.

La Rio, Romania va fi reprezentata de o singura gimnasta, Catalina Ponor.


Echipa feminina de gimnastica a ratat JO 2016