JO 2016

UPDATE Va avea Romania cele mai slabe Jocuri Olimpice de Vara din ultimii 64 sau 80 de ani?

Modul in care sperantele Romaniei la scrima feminin individual s-au spulberat sambata, iar apoi la judo duminica si, in acelasi timp luand in calcul tinta oficiala de medalii a Comitetului Olimpic Roman (COSR), ne face sa credem ca ne indreptam spre cele mai slabe Jocuri Olimpice de Vara pentru Romania din ultimii 64  de ani. Asta daca nu vor fi cele mai slabe din ultimii 80 de ani! Nu vrem sa cobim si nici sa fim negativisti, dar realist, din pacate, este posibil asa ceva.

Tinta oficiala de medalii a COSR este de 6-8 medalii. Una dintre medalii s-a spulberat sambata, atunci cand scrimerele romane au esuat lamentabil la individual.

O a doua medalie era tintita la scrima echipe feminin, o alta medalie cu serioase semne de intrebare tinand cont de prestatia de sambata a Anei Maria Branza Popescu si Simona Gherman. Vom vedea ce va fi acolo.

Din cele 6-8 medalii am ramas u 5-7 sau chiar cu 4-6.

Apoi, duminica, o a treia posibila medalie a fost ratata de Andreea Chitu, care a fost eliminata suprinzator in sferturile de finala la judo, categoria 52kg, iar apoi si din recalificari, in ultimele secunde ale unui meci in care a condus mereu.

Medaliile s-au dus astfel spre 3-5.

Una dintre sperantele la medalii este Marian Dragulescu, dar varsta acestuia ar putea scadea sansele unei medalii si ar putea duce totalul la un maxim 5.

O alta medalie este tinita de Catalina Ponor, calificata de pe locul 5 in finala la gimnastica individual, proba de barna.

Intre 4 si 8 medalii inseamna cele mai slabe Jocuri din 1952 incoace

Privind lista medaliilor olimpice ale Romaniei la Jocurile de Vara, vedem ca tinta realista actuala de 3-5  medalii ar fi  cea mai slaba din 1952  incoace. La Jocurile din 1952 de la Helsinki, Romania a strans 4 medalii, ceea ce ar insemna ca 5 medalii ar aduce tara noastra in postura de a avea cele mai slabe Jocuri din ultimii 64 de ani.

Cele 8 medalii din 2008, de la Beijing, au insemnat la acel moment cel mai slab total de „metal” olimpic pentru Romania din ultimii 56 de ani, raportandu-ne tot la momentul Heslinki 1952 (4 medalii).

Astfel, daca vom lua mai putin de 8 si mai mult de 4, editia din 2016 va fi cea mai slaba din ultimii 64 de ani.

Se poate si mai rau!

Daca vom lua sub 4 medalii, atunci Romania ar avea cel mai slab traseu olimpic din ultimii 80  de ani, adica mai putine decat cele 4 din 1952, dar mai multe decat urmatorul reper negativ, cel reprezentat de unica medalie castigata la Jocurile din anul 1936.

Daca luam sub 4 medalii raman doar recodurile negative din anii 1900 si 1928 (zero medalii la ambele) si cele din 1924 si 1936 (cate o medalii la fiecare).



UPDATE Va avea Romania cele mai slabe Jocuri Olimpice de Vara din ultimii 64 sau 80 de ani?