JO 2016

Un roman a sculptat capul statuii Hristos Mantuitorul din Rio

In mijlocul capitalei Braziliei, Rio, troneaza cea mai impunatoare sculptura din lume, cea a lui Hristos Mantuitorul. Putina lume stie ca un roman a sculptat capul acesteia.

Sculptorul roman care a executat capul statuii din Rio se numeste Gheorghe Leonida. Hristos Mantuitorul este o statuie considerata a fi una dintre cele sapte noi minunii ale lumii, alaturi de Marele Zid Chinezesc, Petra, Colosseumul, Chichen Itza, Machu Picchu si Taj Mahal.

El s-a nascut in anul 1892 in Galati. A absolvit Conservatorul de Arte Frumoase, sectia sculptura, din Bucuresti. Remarcabil talent in cariera de sculptor portretist, a plecat la Paris in anul 1925. In capitala Frantei l-a cunoscut pe Paul Landowsky (sculptor de monumente francez) , care primise in anul 1925 proiectul Hristos Mantuitorul, o statuie uriasa ce urma sa troneze pe Corcovado, una dintre culmile muntoase ale orasului Rio.

Gheorghe Leonida a primit sarcina de a sculpta chipul lui Hristos Mantuitorul, o piesa de aproape 4 metri inaltime din cei 30 totali ai statuii (incluzand si soclul inaltimea operei este de 38m). Anvergura a bratelor statuii este de 28 de metri.

Sculptorul roman a lucrat din anul 1926 in cadrul acestei lucrari, iar statuia a fost inaugurata in anul 1931.

Leonida a revenit dupa aceea in Romania si a murit la doar 49 de ani, in 1942, cazand de pe casa sa in timp ce incerca sa culeaga flori de tei. O moarte aproape la fel de stupida precum cea a uriasului sculptor Antonio Gaudi, decedat dupa ce a fost lovit de un tramvai in Barcelona, in timp ce gandurile ii erau acaparate de lucrarea monumentala La Sagrada Familia, ramasa neterminata.

Gheorghe Leonida nu este cunoscut in Romania pentru ca regimul comunist din acele vremuri i-a minimalizat opera din cauza ca artistul realizase mai multe busturi pentru fosta Casa Regala. Iar dupa 1989 a ramas tot la fel, necunoscut, pentru ca spre deosebire de comunisti care promovau valorile pe care ei le agreau, din 1989 incoace aceasta preocupare a disparut complet, nu doar in Romania. 

Capul din Statuia Hristos Mantuitorul din Rio este opera lui Leonida, iar pentru Romania a fi avut un astfel de sculptor pentru o asemenea lucrare uriasa, dar si superba, nu poate fi decat o mare mandrie nationala. Leonida ar trebui promovat si asezat la loc de cinste in istoria sculpturii, artei si culturii romanesti, probabil undeva chiar imediat dupa Brancusi.



Un roman a sculptat capul statuii Hristos Mantuitorul din Rio