Liga 1

Concluziile unui scandal artificial

Scandalul declansat de Gigi Becali privind ilegalitatea in care prima liga din Romania ar fi activat in ultimii zece ani pare a fi o simpla fumigena alimentata si de Adrian Mititelu. Consultand specialisti in domeniu, dar si legile in vigoare, Onlinesport.ro prezinta concluziile unui scandal artificial.
Declaratiile incendiare pe care Gigi Becali le-a facut in ultimele 24 de ore sunt contrazise de legislatia in vigoare.

Potrivit Ordonantei Guvernamentale 26/2000 (actualizata in decembrie 2008), asociatiile non-profit trebuie sa instiinteze Judecatoria in a carei circumscriptie se afla doar in cazul in care se modifica "actul constitutiv sau statutul asociatiei".

Practic, in lege nu se specifica obligativitatea ca asociatiile sa instiinteze Judecatoria in cazul in care exista membri noi, ci doar in cazul altor modificari in urmatoarele situatii: schimbarea organelor de conducere, a scopurilor si a obiectivelor asociatiei, a patrimoniului, a sediului si a drepturilor membrilor.

Foarte important: in statut si in actul constitutiv nu se afla si numele echipelor inscrise in competitie (membrii asociatiei). In actul constitutiv se regasesc numele membrilor fondatori, in timp ce in statut este prezentat doar numarul membrilor asociati.

Ultima schimbare in statut s-a produs in 2006, cand prima liga din fotbal a trecut de la 16 la 18 echipe.  Astfel, LPF a respectat legislatia in vigoare, instiintand Judecatoria la acel moment.

Faptul ca Gigi Becali si Adrian Mititelu se insala ne-a fost confirmat si de Dumitru Costin, membru in Comitetul Executiv al FRF si presedintele Blocului National Sindical.

"La Judecatorie se fac notificari atunci cand se produc schimbari in componenta organelor de conducere. Ce ar insemna sa te duci la Judecatorie pentru fiecare membru? Daca Mititelu era vicepresedinte al Ligii si retrograda, trebuia inlocuit cu altcineva si semnalat la Judecatorie. Ar fi o nebunie sa anunti Judecatoria la fiecare schimbare, i-am innebuni de cap", a comentat Dumitru Costin.

Citeste si:

Becali acuza: "Fotbalul din Romania e fraudulos de zece ani"


Dragomir raspunde taios acuzatiilor lui Becali


Juristul LPF prezinta o pozitie oficiala


Onlinesport


Concluziile unui scandal artificial