Formula 1

Schumacher se retrage la finalul sezonului

Michael Schumacher, de sapte ori campion mondial, se va retrage din activitate la finalul actualului sezon, dupa cum a anuntat chiar el înaintea Marelui Premiu al Japoniei.

”Desi înca mai pot concura alaturi de cei mai buni piloti din lume, vine un timp când cel mai bine este sa spui adio”, a declarat Schumacher.

Ramas fara un loc pe grila sezonului 2013 dupa ce Mercedes l-a ales pe britanicul Lewis Hamilton alaturi de Nico Rosberg, veteranul Schumacher a ramas în expectativa pentru a-si calcula posibilitatile.

”În ultimele luni nu am fost sigur ca mai am motivatia si energia necesara pentru a continua si nu este stilul meu sa merg mai departe daca nu sunt 100% pregatit, dar cu decizia de a ma retragere sunt pe deplin împacat”, a completat multiplul campion mondial.

Singura posibilitate pentru Schumacher de a continua cariera în Formula 1 la 43 de ani era echipa Sauber, unde l-ar fi înlocuit pe mexicanul Sergio Perez, plecat între timp la McLaren-Mercedes.

Desi nu a existat niciodata o oferta oficiala, reprezentantii gruparii Sauber si-au exprimat în frunte cu patronul Peter Sauber dorinta de a-l avea alaturi pe Schumacher.

Pilotul german a mai spus ca decizia celor de la Mercedes de a semna cu Lewis Hamilton pentru urmatorii trei ani l-a ajutat sa ia o hotarâre cu privire la propria cariera.

”Momentul decisiv, într-un fel, care m-a ajutat sa iau aceasta decizie a fost alegerea echipei pentru a continua cu Lewis. Câteodata în viata destinul vine de la sine fara sa faci nimic”, a mai spus Schumacher.

Michael Schumacher a debutat în Formula 1 în 1991 în Marele Premiu al Belgiei si pâna la prima retragere din 2006 a adunat 91 de victorii si 7 titluri mondiale.

Primele doua au fost obtinute alaturi de echipa Benetton în 1994 si 1995, dupa care în 1996 a urmat trecerea la Ferrari. Schumacher a dominat Formula 1 între 2000 si 2004 când nu a avut rival în drumul spre cinci titluri mondiale la rând.

Învins doi ani consecutiv de Fernando Alonso în 2005 si 2006, Schumacher s-a retras din activitate de la Ferrari unde a fost înlocuit cu finlandezul Kimi Raikkonen.

Au urmat trei ani în care a aparut la curse alaturi de oficialii Scuderiei îndeplinind un rol mai mult sau mai putin oficial de consultant, pentru ca din 2010 sa revina în forta în Formula 1 alaturi de proiectul Mercedes.

În trei de activitate cu echipa germana Schumacher nu a obtinut decât o clasare pe podium, clasare care a venit în acest sezon la Valencia în Marele Premiu al Europei.

Retragerea lui Michael Schumacher la finalul sezonului 2012 fusese anticipata de Bernie Ecclestone înca din luna septembrie, când boss-ul Formulei 1 declara ca ”este pacat ca Schumacher se retrage fara a fi câstigat vreo cursa, desi el ramâne un învingator”.



Schumacher se retrage la finalul sezonului