La Liga

Johan Cruyff a incetat din viata

Johan Cruyff, unul dintre cei mai buni fotbalisti ai tuturor timpurilor, a incetat joi din viata, conform unui anunt facut de familia sa.

Olandezul a suferit de cancer pulmonar si anuntase ca este bolnav din 2015, atunci cand a si fost diagnosticat. A murit la Barcelona, la varsta de 68 de ani, pe 24 martie 2016. 

Fumator inrait, renuntase la acest obicei din 1991, atunci cand s-a operat la inima - un dublu by-pass- si de atunci a inlocuit tigara cu suptul acadelelor.

Dupa operatia din 1991 a participat in cadrul unei campanii anti-fumat in care a aparut spunand: "Am fost dependent de doua lucruri in viata: sa fumez si sa joc fotbal. Fotbalul mi-a oferit totul, in timp ce fumatul aproape mi-a luat totul."

[news-118430]

Nascut in Olanda, numele sau apare alaturi de stele ale fotbalului precum Maradona, Pele sau Di Stefano. A castigat trei trofee Balonul de Aur, in anii 1971, 1973, 1974. El a fost cel care a scos fotbalul olandez din anonimat aducandu-l pe cea mai inalta scena.

El a fost cel care a revolutionat conceptul de demarcare, dar a si impresionat prin eleganta si geniul cu care manevra mingea, dand dovada de o inteligenta mult peste medie si reusind driblinguri cu o usurinta inconfudabila desi era mult mai inalt (avea 1,80m) fata de media fotbalistilor.

"Este o singura minge pe teren, asa ca trebuie sa o ai", obisnuia sa spuna. 

A castigat trei Cupe ale Campionilor Europei (acum Liga Campionilor) cu Ajax. Apoi a venit la Barcelona, acolo unde a ramas in istorie drept inventatorul fotbalului cu atingere scurta.

In 1992 a dus Barcelona spre primul titlu din istorie in Cupa Campionilor Europeni si a adus porecla catalanilor de "Echipa de vis".

Cruyff a adus echipei natioanele a Olandei porecla celebra de "portocala mecanica", gratie jocului rapid si precis. Din pacate el nu a castigat nici un titlu de campion mondial, desi ar fi meritat atat el, cat si echipa Olandei.

Intre 1970 si 1974, Olanda a pierdut doar un singur meci din cele 29 jucate pe teren cu Cruyff. La Campionatul Mondial din 1974, acolo unde Olanda a pierdut finala, Cruyff a fost jucatorul cu cele mai multe driblinguri reusite, 34 la numar. 

De-a lungul carierei a marcat 291 de goluri (din 520 de partide) la club si 33 la echipa nationala (din 48 de meciuri). S-a lasat de fotbal in 1984, iar ca antrenor a fost la Ajax si Barcelona.

Palmares

Ajax (ca jucator): 3 x Cupa Campionilor Europeni, 2 x Supercupa Europei, 8 x titluri de campion in Olanda, 5 x Cupa Olandei, 1 x Cupa Interncontinentala, 1 x Supercupa

Ajax (ca antrenor): 1 x Cupa Cupelor, 2 x Cupa Olandei

Barcelona (ca jucator): 1 x titlu in Spania, 1 x Cupa Spaniei

Barcelona (ca antrenor): 1 x Cupa Campionilor Europeni, 1 x Cupa Cupelor, 1 x Supercupa Europei, 4 x titluri de campion, 1 x Cupa Spaniei, 3 x Supercupa Spaniei

Feyenoord (ca jucator): 1 x titlu de campion in Olanda, 1 x Cupa Olandei



Johan Cruyff a incetat din viata