Premier League

Cum poate fi demolata Premier League de 'Brexit'

Posibila iesire din Uniunea Europeana a Marii Britanii, numita Brexit, a carei unda verde a fost acordata vineri printr-un referendum local, ar putea dezintegra fotbalul englez asa cum este el stiut acum. Dar nu pe loc, asa cum se tem unii.


Principala problema din Premier League ar fi ca, daca se va accepta iesirea din UE, o multime de fotbalisti pana acum comunitari vor deveni brusc extracomunitari.

Si nu sunt putini. Privind graficul de mai jos, se vede cati jucatori cetateni ai Uniunii Europene evolueaza in Premier League. 13 la Arsenal si Man. United, 10 la Chelsea, 8 la Liverpool etc.


In acest sezon, campionatul englez numara 432 de jucatori europeni, repartizati in cele 20 de echipe din Premier League.

Jucatorii extracomunitari vor trebui sa obtina permis de lucru pentru a evolua in UK. Iar pentru a obtine permisul de lucru, trebuie sa indeplineasca niste criterii.

Aceste criterii sunt de fapt niste restrictii legate de numarul de selectii la echipa nationala in ultimii doi ani. Pot juca in Marea Britanie doar jucatorii extracomunitari care:

  1. Au 30% de meciuri jucate la o echipa nationala aflata pe locurile 1-10 in clasamentul FIFA
  2. Au 45% de meciuri jucate la o echipa nationala aflata pe locurile 11-20 in clasamentul FIFA
  3. Au 60% de meciuri jucate la o echipa nationala aflata pe locurile 21-30 in clasamentul FIFA
  4. Au75% de meciuri jucate la o echipa nationala aflata pe locurile 31-50 in clasamentul FIFA

Asadar, destul de restrictiv. Daca nu se indeplinesc conditiile de mai sus, nu se obtine permisul de lucru in UK, fie in Anglia, Scotia sau orice alta tara din Regatul Unit care a spus ca vrea sa plece din UE cu 1,2 milioane mai mult decat cei care au spus ca sa ramana.

Criteriile de mai sus se vor aplica doar fotbalistilor care vor dori sa se transfere dupa momentul Brexit-ului in Marea Britanie. Cei aflati acum vor deveni extracomunitari, dar vor putea juca mai departe pentru ca legea nu se aplica retroactiv, conform normelor britanice.

Un alt aspect care ii va incurca pe englezi va fi ca nu vor putea aduce talente cu varste de sub 16 ani, cu alte cuvinte minori. Regulile interzic transferul de minori extracomunitari si il permit doar jucatorilor minori comunitari. Nu sunt putine deloc cazurile in care fotbalul englez a mizat pe fotbalisti minori straini si i-a transformat in vedete. Acest lucru nu va mai fi posibil. 

Brexit-ul ar fi dur, dar nu va afecta pe loc fotbalul britanic, insa cu siguranta il va afecta pe termen lung. 



Cum poate fi demolata Premier League de 'Brexit'