Ligue 1

Un fost international francez se zbate de 33 de ani in coma

Cazul Michael Schumaher, aflat cel mai probabil de 2 ani in stare de coma vegetativa, este unul dramatic. Insa exista altele si mai dure, inclusiv din lumea sportului. Un fost fotbalist francez se afla in coma vegetativa de 33 de ani. Este bunic fara sa stie, iar sotia il asteapta inca sa se treseasca.

Jean Pierre Adams, un fotbalist de culoare care a jucat inclusiv pentru Nice si PSG, dar si in echipa nationala a Frantei din anii '70, se afla in coma din anul 1982.

Casatorit cu o frantuzoaica pe nume Bernadette, in ciuda faptului ca la acel timp erau prejudecati ea fiind de rasa alba, Adams avea doi copii si traia o viata frumoasa. La varsta de 34 de ani, in anul 1982, s-a decis sa faca o operatie de rutina la genunchi si nu a mai iesit niciodata pe picioarele sale.

 

S-a dus la spital pentru o interventie banala la ligamentele genunchiului si a fost victima unei culpe medicale in lant. Desi nu trebuia operat, un doctor din orasul Lyon a insistat sa il ajute, pentru ca il stia de pe terenul de fotbal. Numai ca in ziua interventiei chirurgicale la spital era greva, iar Adams a ramas in grija unui medic stagiar si  a unei anesteziste care avea pe mana opt pacienti. I s-a montat gresit tubul de ventilatie, iar el a ramas fara oxigen in timpul operatiei, blocandu-i-se caile respiratorii si intrand in stop cardiac.

Lipsa de oxigen i-a afectat grav creierul. A intrat in coma si a fost externat dupa 15 luni in stare vegetativa. Sotia sa are grija de el de atunci aproape in fiecare zi, intrebandu-se in fiecare an ce cadou sa ii cumpere de ziua de nastere. A castigat un proces cu spitalul din Lyon dupa 12 ani de tribunale si a primit o suma de la statul francez pentru a-l ingiji pe Adams, in timp ce medicii vinovati au scapat cu o amenda derizorie (aproximativ 750 de euro la ora actuala). Medicul stagiar a recunoscut la proces ca nu avea calificarea necesara pentru o asemenea operatie. 

Bernadette  spune ca fostul fotbalist isi da seama de momentele cand ea este in jur si sufera atunci cand trebuie sa plece, iar o o asistenta il are in grija. O marturie in plus despre starea de coma vegetativa, despre care exista dovezi conform carora unii pacienti pot auzi si intelege tot ce se petrece in jurul lor, desi sunt incapabili sa reactioneze fizic. Despre acest lucru am scris aici, legat de Michael Schumacher.

Bernadette si Jean-Pierre Adams sunt casatoriti de 46 de ani, dintre care ultimii 33 au fost petrecuti in coma. Cei doi copii ai lor sunt acum parinti, iar Adams a devenit bunic, acum avand varsta de 68 de ani. 

Sotia il ajuta zi de zi sa manance, il imbraca, il rade, il duce la toatela. Se trezeste la ora 7 sa ii faca de mancare pasata si termina ziua la 8 seara. Adams este capabil sa isi deschida ochii si poate digera mancarea. Ea spera ca, intr-o zi, daca medicina va avansa, Adams sa poata fi din nou trezit. 

"Ce se va intampla daca eu voi muri inainte de el?", se intreaba Bernadette, care a refuzat categoric eutanasierea.

Sursa text si foto: CNN



Un fost international francez se zbate de 33 de ani in coma