FCSB

De ce, varule?

Implicatiile scandalului de la Steaua. Ce s-a spus si ce nu s-a spus in conflictul Steaua - ProTV. Cu MM, Varul si Printesa.

Varul si Printesa

Acestea sunt personajele. La ProTV, reportera i s-a adresat cameramanului cu apelativul "varule" inainte de scandal. Un limbaj de colt de bloc folosit de, se presupune, o jurnalista si nu oriunde, ci la lucru, la fabrica de stiri. Garda de corp a Stelei i s-a adresat reporterei cu apelativul "printesa", o modalitate de abordare tipica tot de colt de bloc. Daca un golan are acelasi limbaj ca o reportera inseamna ca undeva se greseste la recrutarea oamenilor. De ce nu l-am vedea maine si pe acel bodyguard pe post de "var"? Are stofa.

Limbajul vulgar

In firmele de top din Romania sefii, si nu numai, vorbesc la ordinea zilei cu organul masculin mereu in gura. Oameni cu pretentii pe partea intelectuala, oameni cu facultati luate la stat. Nu inteleg de ce nu folosesc in aceeasi masura si organul feminin, aflat in mod clar in dezavantaj, discriminat, dar asta e alta discutie. Aici MM a bifat corect, a folosit ambele organe, fara discriminare.

S-a ajuns ca limbajul vulgar sa faca parte din viata si, cand nu vrei, sa fii agasat de cuvinte din "Povestea Povestilor" a lui Ion Creanga pana si la locul de munca. Te poti impaca sau nu cu chestia asta, bineinteles depinde de tine. Sau poti avea o meserie foarte serioasa in care simti nevoie sa refulezi astfel, poate fi de inteles, pentru ca si prea multa seriozitate strica, te suie pe pereti. Si vorbesti porcos.

Fanus Neagu ii injura de pizda ma-sii doar pe prieteni. Era scriitor, asa era el, aici nu e o problema. E drept, la televizor nu a aparut niciodata vorbind astfel.

Pe mine nu ma impresioneaza acest limbaj si nu o sa ma oripilez ca a rostit MM cuvinte obscene. Nu trebuia sa o faca. Ceea ce nu este in regula este ca a zis-o la televizor, chiar si  filmat de un "var" cu camera pornita smechereste, la scandal.

La ProTV se rade pe cuvinte vulgare

Am vazut chiar week-endul trecut imagini cu un comic, stand-up comedy tinut din intamplare chiar in fata angajatior ProTV. Se radea pe rupte in fata unui om care, nu exagerez, la un minut cand povestea ceva baga "p**a" si "p**** ma-tii". Glumele erau bunute, dar in ce scop se foloseau repetat acele cuvinte si mai ales de radea sala mereu la ele, mi-a scapat.

Poate era si "varul" in sala sau si "printesa". Acum, astfel de oameni sunt insultati de MM cu fix acelasi limbaj folosit de acel comic. Fix aceleasi doua cuvinte scrise mai sus. Si a fost o tragedie, s-a mers la Politie. Pai nu e de ras?

MM

MM este un manager de club. El trebuie sa isi faca treaba in acest sens, sa isi foloseasca inteligenta in acest sens. Nu este un academician, are de tinut in frau niste jucatori. Steaua a avut rezultate cu MM, iar dupa ce a plecat la echipa s-a instalat mediocritatea. Becali l-a adus inapoi, iar Steaua performeaza din nou.  Este si el o parte din sistem, o rotita acolo. In plus, apara mereu culorile Stelei si nu minte in  informatiile pe care le ofera, atunci cand le ofera, ceea ce poate fi considerat un comportament corect.

MM Stoica nu este Gigi Becali. Daca Becali a vulgarizat relatia cu ziaristii si a dus lucrurile intr-un sens anormal, acest lucru acum nu se intampla. La Steaua, lucrurile sunt mai normale, mai stricte, iar de aici nemultumiri pentru unii. MM are spiritul de razvratit, de golanas, dar pe care trebuie sa il tina doar pentru el, iar in public, daca nu il tin nervii, sa angajeze firme de paza. Cea care l-a tinut afara pe Mircea Sandu de pe National Arena nu s-ar impiedica de un "var".

Varul

Daca "varul" nu pricepe ca sunt niste reguli si sta acolo sa enerveze lumea, iarasi e o problema care vine tot de mai sus. Ce om de buna credinta ar fi stat pironit pe loc, rugat frumos sa plece, mai ales ca se stia contextul? Doar oameni pusi special sa enerveze. Atunci asuma-ti ca se enerveaza unul si te baga in aia a ma-tii, varule, daca nu pricepi ca trebuie sa te cari si faci pe baiatul finut, care vorbeste frumos, din dictionar. De ce, varule, nu iesi cand esti rugat frumos de ofiterul de presa, si nu o data? De ce, varule, filmezi ca sa faci reportaje cu camera ascunsa, cand stii ca nu e voie?

Raspunsul e simplu, asa s-a obsinuit la noi in sport, vine varul si filmeaza, se bate pe burta cu managerii, cu ofiterii de presa. Nu prea exista o distanta, un respect. Verii iau fata. Poate e momentul unei distante in sensul asta, iar aceasta distanta trebuie impusa de cei de la cluburi. Nu e normal ca "varul" sa fie rugat cu atata miere in glas de ofiterul de presa al Stelei sa plece. Si nu de 100 de ori, ca nu esti un copil de patru ani in relatia cu un parinte plin de compasiune si rabdare. Daca nu intelegi de vorba buna, varule, cara-te si gata.

Prea mult a fost prea mult pentru Steaua

In aceasta vara, nu cred ca a fost zi sa nu se discute cine pleaca de la Steaua. Nici un jucator de baza nu a scapat.

Cine a plecat real? Rusescu. Cand s-a aflat ca pleaca? S-a aflat exact in ziua in care a plecat, nici mai devreme si nici mai tarziu. In cazul tuturor celorlalti s-au anuntat plecari si inca se anunta, fara nici un sens, cand Steaua a spus clar ca nu mai pleaca nimeni, cel putin pana cand echipa nu se califica in grupele Ligii Campionilor.

Din prima zi in care a venit Reghecampf s-a discutat cine il va inlocui. Apoi, cand ii expira contractul, desi cei de la Steaua au pus ca nu pleaca si ca i s-a prelungit, s-a tinut ziua si oferta de plecare, pana cand exasperat a venit omul cu contractul la conferinta de presa si si-a prezentat clauzele de milioane de euro. Aceste lucruri sunt in parte si din lipsa de subiecte, dar si din lipsa de etica sau din dorinta de a manipula pana la urma o masa de fani. Insa, se creeaza si o presiune asupra celor care sunt acolo la club, oamenii mai citesc ziare, siteuri se uita la televizor ca nu prea au ce face dupa antrenamente.

Sa nu uitam nici de Becali, cel care plateste sau cel putin a platit salarii si performanta, acum e tarait pe jos desi e la inchisoare. Ca si-a modernizat celula, ca nu a tras apa la veceu, ca la biserica din penitenciar s-a certat cu nu stiu cine. Sunt lucruri care nu se fac si s-a intrecut masura. Nu imi dau seama si nu sunt in masura sa ma pronunt daca voit sau pur si simplu pentru audienta. Dar sunt unele lucruri care nu se fac.

S-or fi saturat si cei de la Steaua de atata mancatorie de cacat.

Steaua SA - ProTV SA

Steaua este un organism privat, la fel ca si postul ProTV. Nu poti merge acum ca jurnalist de la ziarul X la ProTV sa incerci sa vorbesti cu Adrian Sarbu. Trebuie sa astepti, sa programezi. Exista niste reguli, trebuie sa prezinti o legitimatie la intrare, poti sa nu fii lasat. Si la Steaua exista la fel niste reguli pentru presa in aceeasi masura ca si pentru altii.

Daca vei merge zilnic la Adrian  Sarbu sa il tragi de chiloti si sa ii arunci intrebari rotind in aer microfoane, vei avea surpriza sa nu te mai lase paza sa intri in sediul televiziunii. Sarbu va avea diligenta sa te injure din birou, fara sa vezi, spre deosebire de MM. E simplu, daca Steaua considera ca unii agaseaza din diverse motive poate impune restrictii. Iar cine nu e multumit de restrictii sa isi faca un club de fotbal si asta e, atunci poate sa intrebe orice pe oricine, oricum si oricand.

Sa nu uitam si apelativul reporterei ProTV catre MM, cand se luptau pe telefon: "Ma, lasa telefonul!".

Ma?

Este exclusiv greseala celor care au persmis asa ceva si acum trag ponoasele.

"Ei tot se uita la noi"

Cei din trustul Pro au sesizat ca atmosfera dupa conflictul iscat la antrenamentul Stelei a fost in general contra lor, ca imagine. Totusi, unul dintre sefii acestui trust, a tinut sa evidentieze un tweet al unui cititor in care se spunea ceva de genul: "jumatatea care acum ne injura se va uita diseara la meci, la noi".

Perfect de acord, dar acest lucru nu prea inseamna nimic. Pasionatii de fotbal sau fanii Stelei s-au uitat intr-adevar la ProTV, la meciul cu Vardar. ProTV a avut la meciul cu Vardar o mare parte de public venita nu din afinitatea pentru post, ci exclusiv pentru sport. Iar aceasta mare parte  va reveni pe ProTV doar la urmatorul meci, nu stie ce stiri are ProTV sau ce emisiuni. Nu intereseaza.

A, sa stii tu sa iti atasezi publicul de sport prin diverse metode, prin strategie editoriala sau altele, asta e alta discutie, se poate face si asta, dar nu e cazul aici.

A nu se intelege ca ProTV sunt niste amatori. Am mai scris, pe partea de realizare/productie TV (ambalaj) sunt cei mai buni, insa continutul se duce catre unui public tinta cu anumite preocupari si gusturi, as spune indoielnice sau limitate.

"Si eu, si eu!"

Interdictia impusa celor de la ProTV i-a facut si pe alti jurnalisti sa sara si sa spuna ca si ei au fost, chiar inainte de a fi fost nascuti, interzisi de Steaua pentru ca nu scriu "stiri de bine". Nu cred ca cineva de la Steaua a zis cuiva sa scrie stiri de bine. Acum toti incearca sa isi faca un titlu de glorie ca au fost interzisi sau incearca prin asta sa puna presiune ca MM sa fie dat afara.

Noi i-am comunicat acum ani de zile lui Gigi Becali ca nu il vom intreba direct niciodata nimic. Altii se supara ca nu sunt lasati sa puna intrebari. Sa pui intrebari unor oameni de la noi din sport inseamna limitarea libertatii de expresie si, de aceea, a-ti face un titlu de glorie cand nu mai poti sa intrebi (dupa ce o vreme ai putut) naste un semn de intrebare.

Cum se putea proceda civilizat

Era si o solutie civilizata aici. Cei de la ProTv, fara sa fi fost orbiti de ura, ar fi putut actiona sa nu creeze acest scandal, pur si simplu sa nu dea acest material. Dar acesta era un gest mult prea puternic.  Acest scandal nu a ajutat pe nimeni, nici pe ei la imagine sau in relatia cu Steaua,  nici pe Steaua care va fi din nou pe la UEFA. Nu il ajuta nici pe MM, care a iesit sifonat si el. Nu ii ajuta nici pe fani, care au servit o alta poveste cu gust amar. Nu ajuta nici imaginea Romaniei. Toti cei implicati au aratat reprobabil, luni noapte, in fata acelui hotel prafuit din Macedonia.

A fost un singur castigator: Vardar Skopje, care cu ajutorul Politiei, de luni seara pana noaptea si a doua zi pana seara a tracasat Steaua.



De ce, varule?