FCSB

Gigi Becali, condamnat la trei ani de inchisoare in Dosarul Valiza

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat marti verdictul in Dosarul Valiza. Cu unanimitate de voturi (5-0) Gigi Becali a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita si un an de inchisoare cu executare pentru fals si uz de fals. Suma de 1,7 milioane de euro, mita pentru U Cluj, a fost confiscata. Niste momente halucinante au avut loc inainte de pronuntarea sentintei, cand avocatii sustineau ca judecatorii se gandesc atat de mult pentru ca urmeaza sa il elibereze pe Becali!
EXPLICATIE LEGALA Condamnarea lui Becali, total in spiritul legii
Cititi si: Valiza 1 | Valiza 3
BAƒsescu despre graE›ierea lui Becali: a€zLasAƒ!a€
FORUM Valiza? Unde e Valiza?

Sentita a fost data in sedinta publica, marti 4 iunie 2013, la ora 18:05, dupa sase ore de deliberari, decizie definitiva si irevocabila, hotarata in unanimitate de cei cinci judecatori.

Dupa cinci ore de deliberari cei cinci judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis in unanimitate condamnarea lui Becali pentru dare de mita si uz de fals. El a fost gasit vinovat pentru dare de mita pentru ca a propus suma de 1,7 milioane de euro jucatorilor si oficialilor de la U Cluj, in 2007, pentru ca acestia sa nu piarda cu CFR Cluj, iar pentru faptul ca a justificat acei bani cu un contract fals si antedatat a fost gasit vinovat pentru fals in acte.

Becali a a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita si un an de inchisoare cu executare pentru fals si uz de fals in Dosarul Valiza. Pedepsele au fost contopite cu cei trei ani pe care ii are de ispasit in Dosarul Sechestrarii si cu cei doi ani din Dosarul Terenurulor, astfel ca va avea de ispasit trei ani de inchisoare cu executare (poate putin mai mult ca urmare a descontopirii, lucru ce va fi anuntat ulterior).

Avocati din filme S.F.
Inainte de anuntarea verdictului de mari, avocatii lui Becali faceau turul pe la televizor explicand cum patronul Stelei ar putea fi eliberat marti. Unul dintre avocatii lui Becali a sperat ca pedepsele primite de Gigi Becali in cele trei dosare vor fi contopite si astfel pedeapsa finala sa fie suspendata. Procurorul DNA a cerut insa 4 ani de inchisoare cu executare pentru Becali si a replicat ca solicitarea avocatului apararii reprezinta un non-sens juridic.

a€ceOricat ar parea de ireal, am gasit practica intr-o situatie similara dansului, Inalta Curte desi exista o decizie anterioara de condamnare a reindividualizat. Am si depus hotarari judecatoresti pentru situatia similara, cu acel precedent. Eu nu am invocat acea hotarare ca precedent, ci doar am incercat sa arat ca aceasta solutie este legalmente posibila", declarat Bogdan Vlad, avocatul lui Gigi Becali, inaintea sentintei.

Becali are 9 ani de inchisoare
Practic, Becali a primit 9 ani de inchisoare in cele trei condamnari pe care le are: 3 cu suspendare in Dosarul Sechestrarii (transformati in eecutare), doi cu executare in Dosarul Terenurulor MApN si inca patru (trei cu executare pentru dare de mita si unul cu executre pentru fals in acte) din Dosarul Valiza.

Asadar, premierea in sport nu este legala, ci este mita, iar cei care recurg la premierea sportivilor vor primit inchisoare. Becali a aflat decizia la televizor, din Penitenciarul Rahova, urmand sa fie transferat la Jilava.

Victor Piturca si Teia Sponte, inchisoare cu suspendare

In acelasi dosar a fost condamnat si Teia Sponte la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mita, cu termen de incercare de patru ani pentru complicitate la dare de mita (daca va mai comite vreo infractiune in cei patru ani va trebui sa execute doi ani de inchisoare).

Victor Piturca, selectionerul echipei nationale de fotbal a Romaniei, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului..

Cum s-a ajuns la sentinta finala

Saptamana trecuta, Gigi Becali a dat din nou ochii cu judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justiei, in Dosarul Valiza. Sentinta s-a amanat pentru 4 iunie. Procurorii DNA au cerut 4 ani de inchisoare cu executare pentru Becali, si cate 2 cu suspendare pentru Teia Sponte si Victor Piturca. Becali a dat cartile pe fata si a recunoscut ca a falsificat data din cotractul de cumparare de terenuri care justifica valiza cu 1,7 de milioane de dolari altfel in afara premierii jucatorilor lui U Cluj din 2007. Presedinta ICCJ a parut insa ca intelege ca acolo a fost vorba de o promisiune de premiere si nu despre o mita, ceea ce poate fi bine pentru el.

Gigi Becali a sosit in jurul orei 11 la Curtea de Casatie si Justitie. El a trebuit sa stea in jur de doua ore in duba cu care sosise, inainte sa fie scos si dus in sala de judecata, din cauza ca nu era nici o locatie libera inauntru, fiind multe procese pe rol. Completul ICCJ care l-a judecat luni in Cazul Valiza a fost acelasi care l-a condamnat la trei ani cu executare in Dosarul Terenurilor MApN, de acum o saptamana.

A fost prima imagine vazuta cu Becali dupa arest. In drumul spre sala, Becali a fost impins de gardieni. Totusi a apucat sa ridice mainile incatusate pentru a fi vazut de cei prezenti. "De ma veti duce in ghearele mortii, Domnul e cu mine!", a exclamat Gigi Becali in interiorul Curtii Supreme. Vazandu-l si pe MM atarnand pe holuri, Becali i-a spus si lui a€zMichele, ce faci tata pe aici?a€.

In sala, el a explicat modul in care a dorit sa acorde premierea jucatorilor de la U Cluj, in 2007. A afirmat ca in valiza era suma de 1,7 milioane de euro, bani pe care nu i-a dat jucatorilor, ci doar i-a aratat si i-a promis pentru o eventuala premiere, in cazul unui egal sau a unei victorii cu U Cluj. Presedinta ICCJ a inteles ca banii acestia au vrut sa fie dati nu pentru a avea un meci trucat, ci pentru a a pastra corectitudinea competitiei. Acesta a intrebat dupa explicatiile lui Becali: "Deci ati dorit doar sa pastrati corectitudinea competitiei?", la care Gigi Becali a raspuns: "Asa, doamna, vedeti ca stiti?".

El a subliniat ca U Cluj ar fi putut primi o contraoferta si, spre deosebire de premierea sa, atunci era vorba cu adevarat de un blat: "Asa mi-au zis, ca daca nu le dau eu prima, vine alta, din cealalta parte, altfel spus, se facea blat. Asa ca eu am promis. Eu am inregistrat convorbirile telefonice, de ce nu apare cea in care imi spunea Toni Dobos inainte de meci ca "Hai nea Gigi, vii? Ca sunt cu Andone pe cealalta linie".

Becali a recunoscut in premiera ca a antedatat contractul ce a fost redactat ulterior episodului Valiza, un contract intocmit sa justifice banii respectivi. El a spus ca nu vrea sa minta si ca recunoaste ca acel contract a fost antedatat, iar Piturca, unul dintre martori, a semnat fara sa stie despre ce este vorba. "Piturca nu are nicio vina, nici nu stia ce semneaza! Piturca a semnat din pura prietenie, nu a castigat nimic. Eu am falsificat, pentru a face tot sa imi iau banii. Am pus doi martori, Piti si Volcinschi. Piti habar nu avea ce semneaza, i-am zis ca e un contract de teren. A semnat si a plecat. Nu am falsificat, am antedatat, suna mai bine".

Totusi, avocatul lui Piturca a simtit ca acesta nu iese bine si l-a intrebat pe Becali daca i-a spus sau nu selectionerului ca este vorba despre un contract, iar Becali a spus ca nu mai tine minte.

Becali a incercat sa le ia la sentiment pe judecatoare. El le-a spus in fata ca le-a facut sa rada acum o saptamana, dar ca ele l-au trimis la inchisoare, asa ca acum daca le face din nou sa rada nu mai spera la nimic. De asemenea, le-a mai spus ca avocatii sai le respecta foarte mult, atat de mult incat orice cuvant bun de la judecatoare ii face pe avocati sa uite sa il apere. Becali a vorbit aproape doua ore.

La final, in jurul orei 18:00, Becali a profitat de ocazie si a cerut in fata completului ICCJ sa ii acorde niste zile macar de libertate, practic sa ii aprobe cererea de supendare a pedepsei realizata saptamana trecuta. a€Domnilor judecatori, sunteti ultima instanta inainte de judecata de apoi. Vreau sa merg si eu la festivitatea Stelei, de la titlu. De ce sa nu merg? Am muncit sapte ani pentru asta, e si meritul meu. Daca ma lasati sa merg la familie, faceti un lucru maret!".



Gigi Becali, condamnat la trei ani de inchisoare in Dosarul Valiza