FCSB

Avem cotele Stelei si ale lui Duckadam din 1986

winmasters, sponsor oficial al Steaua 86, a calculat sansele pe care Steaua le avea sa castige Cupa Campionilor Europeni in 1986 impotriva Barcelonei, dar si ce cota avea Duckadam sa apere 4 penalty-uri! 

Data de 7 mai 2016 va marca aniversarea a 30 de ani de la momentul care este privit ca cea mai mare performanta din istoria fotbalului romanesc: victoria Stelei cu FC Barcelona, in finala Cupei Campionilor Europeni, dupa un meci care s-a terminat 0-0 dupa prelungiri si care a fost decis de o serie deja legendara de lovituri de departajare.

30 de ani mai tarziu, meciul a fost revazut deja de mii de ori de fanii Stelei si toate momentele au fost analizate de experti, iar una dintre concluzii este ca Steaua pleca in finala de la Sevilla cu a doua sansa.
Insa cat de mare a fost surpriza provocata de Steaua in 1986, cand a invins una dintre cele mai mari echipe din lume? Si care erau sansele sa o faca intr-o asemenea maniera, cu PATRU penalty-uri aparate de Helmuth Duckadam?

O echipa de experti winmasters a analizat arhivele si, luand in considerare partidele disputate in campionatele din Romania si Spania si in Cupa Campionilor Europeni intre 1983 si 1986, a calculat in premiera cotele pe care Steaua le-ar fi avut in finala de la Sevilla.

Asa cum era de asteptat, FC Barcelona, campioana en-titre a Spaniei, care avea atunci in echipa vedete precum Bernd Schuster, Steve Archibald si Victor Munoz, a fost favorita clara cu o cota de 1.85 pentru o victorie in timpul regulamentar. Steaua, campioana a Romaniei la momentul respectiv, era considerata outsider, cu o cota de 4.23 pentru o victorie in timpul regulamentar.

Cum primele 90 de minute s-au terminat la egalitate, cotele s-au schimbat pentru victoria in prelungiri: 2.84 pentru FC Barcelona si 5.26 pentru Steaua.

La penalty-uri, diferenta s-a micsorat: 1.7 pentru o victorie de-a spaniolilor si 2.1 pentru un succes de-al Stelei.

Insa magia de la Sevilla nu s-a oprit aici: Steaua nu numai ca a castigat la penalty-uri, insa a facut-o multumita lui Helmuth Duckadam, care a aparat PATRU penalty-uri. Cota pentru patru penalty-uri ratate era de 290, insa pentru patru penalty-uri aparate de portar cota ajungea la 310! 

Nu e o cota de tip Leicester campioana de 5000 la 1, insa cifrele ne confirma ca Steaua a reusit in 1986 una dintre cele mai mari surprize din istoria cupelor europene.

Gabi Balint, unul dintre jucatorii care au fost prezenti pe teren in acea finala si ambasador winmasters, marturiseste ca statisticile confirma intr-o buna masura asteptarile de dinaintea partidei: “Am fost incantat cand am auzit ca winmasters face aceste calcule. Stiam cu totii ca Barcelona e favorita, mai ales ca jucam in Spania, iar spaniolii asteptau acest trofeu de multi ani. Ultima si singura lor finala a fost cea din 1961, iar atunci au pierdut cu Benfica. Privind in urma, a fost o finala de vis si nu regret decat ca n-am putut paria pe seria lui Duckadam! Ma imbogateam!”

 



Avem cotele Stelei si ale lui Duckadam din 1986