FCSB

30 de ani de la titlul Stelei din Cupa Campionilor Europeni - sa revedem imaginile de atunci prin ochii de acum

Au trecut 30 de ani de la titlul Stelei din Cupa Campionilor Europeni. Acum in capitalism aflata pe mana lui Gigi-MM-Reghe, reusita Stelei de pe vremea comunismului nu a mai putut fi niciodata egalata, tot Steaua si tot pe vremea lui Ceausescu reusind in 1987 sa ajunga intr-o alta finala din aceeasi competitie - de asemenea o performanta neegalata. Privind penalty-urile de atunci am dori sa le comentam la 30 de ani distanta. Insa, comentam si imaginile de dupa meci, mult mai interesante interesante.


?Imaginile istorice apartin TVR, ale fel ca si capturile de ecran de mai jos.

Majearu si Boloni au fost cei care au ratat pentru Romania. Ambii au tras slab, aproape de centrul portii.

Lacatus a prins un sut cu tupeu, sub bara, fiind de fapt cel care a deschis scorul in acele penalty-uri, Steaua conducand dupa 3 serii cu un neverosmil scor de 1-0, propriu mai degraba unui meci de 90 de minute, si nu de lovituri de departajare.

Cea mai frumoasa executie din tabara Romaniei a fost insa a lui Balint, ultima, a patra. Balint a fost singurul jucator, atat de la Steaua cat si de la Barcelona, care a trimis o executie spre plasa laterala, de mare finete tehnica. 

Spaniolii au tras destul slab, dar asta nu ii umbreste nici un merit un Helmuth Duckadam, cel care a avut un sange rece inuman, o concetrare fantastica si abilitati fizice extraordinare, oprind toate cele patru lovituri ale Barcelonei. Ultimele doua, in care paseste in lateral, sunt fantastice, dand impresia ca oriunde ar fi fost mingea ar fi prins-o oricum.

Spaniolii, cu Regele in frunte, fierti

Privind imaginile de dupa meci, lucrurile spun si mai interesante. Il vedem in tribune pe Regele Spaniei, alaturi de apropiati.

Desi ei aplauda la un moment dat aparent fair-play acordarea trofeului catre Steaua, in imaginile video de dinainte si de dupa ceremonie nu se poate observa la propriu faptul ca spaniolii, in frunte cu regele lor, erau la propriu fierti si nu isi puteau ascunde sau nu doreau sa o ascunda aceasta stare. Inclusiv s-au certat.


Reactia regeului Spanei de la minutele 6:02 este elocventa (foto sus). El cere explicatii in mod evident, iar un subaltern ii arata patru degete - cele 4 penalty-uri ratate de Barcelona, aparate de Duckadam. 

La 7:32, persoana aflata in stanga Regelui Carlos da repetat din cap, un gest care vrea sa arate fie totala dezaprobare in fata bucuriei Stelei, fie o amenintare la adresa celor de la Barcelona, gen "o sa vada ei". Regele se vede din profil apoi afisand o masca tampa, un rictus oficial regesc care de data aceea nu i-a iesit deloc. La 8:25, rictusul dispare, iar Regele aplauda trofeul Stelei cu o privire de fier. 


La minutul 9:32 (foto sus), dupa acordarea trofeului, rumoarea continua in randul persoanelor aflate langa regele Spaniei. Acolo este o disputa in toata regula, cineva sta cu spatele si ofera explicatii in fata inaltilor oficiali. Regele sta cu mainile la piept, in semn de dezaprobare si totala respingere, dar incearca sa nu mai spuna nimic. Langa el, in stanga, sunt doua personaje extrem de dure si nervoase, inclusiv un oficial al Armatei care cere imperativ explicatii. Se vede clar ca toti se cenzureaza ca la un semn, afland ca se afla repetat pe ei camerele de televiziune, dar fara sa se poata abtine sa nu se certe.

O echipa comunista le luase titlul, un deznodamant la care nimeni nu se astepta.

Dupa meci imaginile sunt insa monopolizate de Helmuth Duckadam, aflat in centrul transmisiei dupa apararea celor 4 penalty-uri, observandu-se cum refuza repetat sa cedeze manusile magice pe care, pentru a fi sigur ca nu le pierde, le tine bagate in partea din fata a pantalonilor scurti.



30 de ani de la titlul Stelei din Cupa Campionilor Europeni - sa revedem imaginile de atunci prin ochii de acum