Liga 1

Scandal urias in Casa Liga 1. Partenerul principal dubleaza suma daunelor. Portita prin care echipele pot scapa fara sa plateasca vreun leu

Sursă foto: https://www.laliga.com

Compania care detine drepturile de televizare in Liga 1 a trimis o scrisoare catre LPF prin cluburile sunt instiintate ca trebuie sa returneze o suma considerabila de banii primiti pana acum.

Detinatorul drepturilor Casa Liga 1, compania EAD, a instiintat LPF ca in cazul in care sezonul actual de Liga 1 nu este reluat pana cel tarziu la 5 iunie din cauza refuzului cluburilor, acestea alaturi de Liga Profesionista de Fotbal trebuie sa returneze o parte din totalul sumelor platite cu titlu de avans constand in cel putin 10 milioane de euro plus TVA.

Data de 5 iunie pare la prima vedere una imposibila, deoarece sporturile de echipa se vor intoarce in Romania in perioada 10-15 iunie. Un anunt in acest sens este asteptat din partea Ministerului Sportului intre 25 mai si 1 iunie. La acest moment, nu se stie cand si daca sporturile de echipa se mai reiau, practicarea acestora fiind pe moment interzisa.

Scrisoarea EAD vine la scurt timp dupa ce sase cluburi din Liga 1 au propus oficial catre LPF oprirea fazei playout. Liga a replicat aproape imediat ca acest lucru nu este posibil, fiind presata sa nu opreasca nimic din cauza posibilelor daune financiare pentru care ar putea sa se ajunga in justitie. LPF sustine reluarea campionatului si nu accepta refuzul cluburilor.

Nu se strang cei 28 de milioane pe sezon?

Compania EAD plateste anual 28 de milioane de euro catre LPF (cu TVA inclus) pentru drepturile de imagine ale Casa Liga 1, in care sunt incluse drepturile tv, vanzarea LED-urilor si altor materiale de pe marginea terenului, precum si alte activitati conexe de marketing sau servicii digitale.

De unde plateste EAD aceasta suma, aparent disproportionata pentru valoarea campionatului nostru? In jur de 10 milioane de euro sunt primite anual de la posturile TV care transmit Liga 1, cum ar fi Digi Sport, Telekom, Orange, Look. Alte 3 milioane vin din partea companiei de jocuri de noroc Casa Pariurilor. In joc mai sunt si alte sume din vanzarea de LED-uri si alte proiecte de marketing.

Din ceea ce se zvoneste pe piata, EAD nu incaseaza inca anual 28 de milioane de euro pentru a fi pe break even cu investitia in Casa Liga 1. Cu alte cuvinte, diferenta se acopera din partea unor investitori care spera ca valoarea Ligii 1 sa creasca si odata cu ea sa aduca mai mult profit. Criza a lovit insa dur, iar aceste proiecte de viitor par pe moment sa nu mai prinda contur.

Suma daunelor s-a dublat

Initial, persoana de comunicare a companiei EAD a oferit un interviu in Fanatik, in care se admitea faptul ca EAD ar fi platit in avans suma de 5,5 milioane de euro. Insa, acum, in scrisoarea catre LPF valoarea sumei achitate in avans a ajuns la 10 milioane, la care se mai adauga daune si penalitati.

Majoritatea cluburilor din Liga 1 supravietuiesc in mare parte datorita banilor veniti din aceste drepturi de imagine, care reprezinta o parte a sumei incasate de LPF de la EAD. Din cele 28 de milioane platite catre LPF, Liga da mai departe catre cluburi 25,5 milioane.

LPF este la randul sau presata si militeaza pentru jucarea campionatului, fiind si ea ca si echipele dependenta de aceasta suma din care poate sustine campionatul si din care mai ramane si ea cu aproximativ 2,5 milioane de euro. In paralel cu cererea de restituire a sumei achitate in avans, EAD doreste conform scrisorii trimise catre LPF si renegocierea contractului de la 28 la 20 de milioane de euro pe an, o suma mai apropiata de cea pe care o incaseaza in total de la parteneri si care cel mai probabil ar aduce-o in situatia sa nu mai investeasca suplimentar.

Insa, suma de 20 de milioane este insuficienta pentru cluburi. Desi pare mare, nu este asa. Primul loc din Liga 1 primeste anual 2,7 milioane, iar ultimul 1,4, sume cu care nu se pot mentine echipe de valoare nicaieri in Europa. 

De aceea, interesul LPF este sa pastreze suma negociata initial. O suma mai mica ar isca tensiuni uriase cu cluburile. Este posibil chiar sa se produca o ruptura prin care Liga sa gaseasca un nou partener, mai intelegator cu conditiile actuale precare din Sanatate si care sa asigure mai multa stabilitate cluburilor, daca suma actuala va fi micsorata.

In nicio tara din Europa nu s-au discutat daune financiare din partea partenerilor Ligilor de fotbal.

LPF si cluburile pot scapa fara sa achite nimic

Avand in vedere faptul ca in Romania zilele de dupa starea de urgenta au insemnat mari aglomerari de oameni, este foarte probabil ca restartul sporturilor de echipa sa nu mai aiba loc in vara, iar Casa Liga 1 sa se opreasca la decizia politica a autoritatilor de stat, cu tot playoff si playout, pe fondul cresterii infectiilor cu covid de la inceput de iunie.

In acest caz de forta majora, LPF si cluburile nu ar mai trebui sa plateasca nicio dauna, oprirea Ligii 1 fiind in afara sferei lor de decizie, un lucru admis chiar si de EAD.

Acest scenariu ar fi cel mai simplu pentru toata lumea. EAD isi va putea tine cele 10 milioane pentru sezonul viitor, fara sa mai ceara inapoi nimic acum, iar LPF ar putea jongla cu cluburule in acest sens fara sa mai aiba presiunea unei restituiri financiare a unei sume care a fost cel mai probabil deja achitata catre cluburi si care cu greu s-ar mai putea obtine inapoi, iar asta in timp.



Scandal urias in Casa Liga 1. Partenerul principal dubleaza suma daunelor. Portita prin care echipele pot scapa fara sa plateasca vreun leu