Liga 1

Incepe Al Treilea Razboi Mondial?

Privind evenimentele din ultimele saptamani, intrebarea este legitima. A aparut astazi pentru prima oara si in presa straina. Daca in presa de afara Vladimir Putin este cel aratat cu degetul pentru inceputul unui Razboi Mondial, lucrurile sunt la mijloc. Insa, pentru noi cei care ne uitam si in scurt timp putem trai lucruri pe care nu le anticipam recent, este egal, daca vom fi decimati intr-un razboi.

Rusia a fost permanent in ultimii ani stransa cu usa, cercul s-a inchis in jurul ei. Extinderea Uniunii Europane si a "scutului antiracheta" a ajuns aproape de portile ei. Lucrurile s-au petrecut incet incet, din anii '90 cand Gorbaciov a divizat Rusia la interesele SUA si Europei de Vest. Dupa 20 de ani (infim la nivelul istoriei), SUA a ajuns la portile Rusiei, incet, legal, meticulos. Si, odata cu Ucrainatrecuta  in sfera de interese, SUA a trecut de poarta si se afla la usa de intrare in casa Rusiei. Aici e miza.

Cand SUA s-a dus in Irak sa aduca democratia, Rusia nu s-a bagat. Nu era treaba ei, teoretic. Acum, in Ucraina, SUA si aliatii din Europa de Vest sunt implicati fara ascunzisuri.

Pornind de la premisa conform careia si SUA si Rusia si toate marile puteri sunt malefice si gata sa sacrifice oameni pentru interese, mergem mai departe, pentru a nu avea impresia ca acest articol este pro SUA sau pro Rusia. Este doar un articol despre iminenta unui razboi.

Stransa cu usa in Ucraina, o tara care nu e membra UE, nu e membra NATO, Rusia a fost fortata sa reactioneze. Nu putea sa o lase. Pentru ca risca in scurt timp ca Uniunea Europeana si cu tot ce inseamna in spatele ei, alaturi de SUA si scutul antiracheta care ne protejeaza pe noi, sa ajunga fix la granitele ei. Si asa la acest moment Moldova se afla in "proces accelerat" de aderare la UE, sustinut asa cum se vede din plin si din Romania, la ordinele SUA.

Ciocnirea acestor mari puteri din Ucraina (tema fiind dominarea teritoriala, presiunea una asupra alteia) nu poate duce la nimic bun. Deja, in Romania, oameni bind informati stiu ca "incepe razboiul". Asa se stie in unele cercuri, cele care au stiut si de "Revolutia" din 1989, inainte sa inceapa ceva.

Totul se duce inspre o situatie fara iesire. Rusia nu va ceda controlul Ucrainei si nici a celorlalte tari in care are influenta la granita, iar SUA doreste sa ajunga acolo ca sa aduca de asemenea democratia care mascheaza de fapt dorinta superioara de control, aflata in mod sigur intr-un birou cu stele si dungi. Conflictul este acum fatis. Daca in 1991 URSS s-a dezmembrat pentru ca asa s-a vrut (la fel cum s-a dorit democratia in toata Europa de Est), in 2014 initiativa de reunire a lui Putin nu este sustinuta de cei care au divizat URSS-ul in urma cu 20 si ceva de ani.

Deja s-au adus si se aduc trupe in Romania, se publica imagini din satelit cu trupele Rusiei la granita cu Ucraina (deja-vu cu imaginile cu armele chimice ale lui Saddam care nu au existat niciodata).  Deja citim declaratii ca Romania este protejata de NATO. Sunt fapte care nu se pot nega. Si daca nu incepe razboiul pana la iarna, sa vedem de unde luam gaze ca sa ne incalzim si la ce preturi. Ne va da SUA gaze? In moc cert ca nu si asta nu inseamna ca ar trebui sa fim in tabara Rusiei, insa noi vom avea de suferit.

Noi, care am trecut prin "Revolutie" vedem in Ucraina acelasi scenariu, de la lupte de strada, oameni pe taburi, lupta pentru democratie si asa mai departe. Iar agitatia este intretinuta si de Rusia si de SUA in egala masura si nu a inceput de azi de ieri. Sa tinem cont ca Iulia Timosenko, omul SUA, a fost eliberata din inchisoare la putin timp dupa ce au inceput evenimentele. Era o proritate ca ea sa iasa. Bineinteles ca rusii o bagasera. Cine a eliberat-o? SUA. De acolo a inceput totul.

Este iesire? Se vrea iesirea? Greu de crezut ca cineva o sa cedeze. Si daca nu cedeaza nimeni, se ajunge la razboi, de data asta mondial pentru ca partile implicate sunt de acest nivel. Este si criza, lucru favorabil pentru un razboi mondial, asa cum a fost mereu inaintea unor astfel de conflicte. Toate lucrurile merg, logic, spre asa ceva, din pacate.

Vestea buna? Ar putea dura putin. Vestea proasta? Nu se stie cati mai ramanem dupa.

Propaganda din presa straina este uriasa. Am trait la Olimpiada de la Soci si am vazut cate minciuni si manipulare a fost in toata presa europeana contra Rusiei. Vorba lui Mark Twain, "daca nu citesti ziarele esti neinformat, daca citesti ziarele esti dezinformat". Sau o alta care spune ca "minti ca o gazeta americana". Normal ca si rusii mint la fel, insa pe noi, cei care stam afara acum ne intereseaza faptele si ce poate iesi pana la urma de aici, pentru ca lucruri bune nu pot sa iasa.



Incepe Al Treilea Razboi Mondial?