Dinamo

Un jucator al lui Dinamo a decedat pe teren

Jucatorul lui Dinamo, Patrick Ekeng, a decedat vineri seara pe teren, dupa ce a suferit un stop cardio-respirator si a cazut secerat in timpul partidei jucate de ros-albi, vineri seara, contra echipei Viitorul Constanta, in ultima etapa a Ligii 1.

Ekeng (numarul 14 de la Dinamo) se afla la mijlocul terenului, fara minge, s-a aplecat putin si a cazut ca secerat la pamant. Cu fata in sus, el respira cu greu la primele secunde dupa colaps.

Intrase pe teren de doar cateva minute.

[news-119066]

Incidentul s-a intamplat in minutul 70 al partidei, aproximativ in jurul orelor 21:55, vineri. Medicii au intrat pe teren, l-au urcat intai pe o targa si apoi dupa doua minute in Ambulanta, nu au incercat resuscitare, nu au realizat masaj cardiac si nici nu i-au aplicat o masca de oxigen. Ambulanta de pe stadion l-a transportat pe Ekeng la Spitalul Floreasca aflat foarte aproape de arena lui Dinamo.

La ora 23:30 se afla deja la Spital despre deces. La ora 23:57 s-a anuntat oficial de la Spital ca fotbalistul a decedat din cauza unui stop cardio-respirator.

Cauza oficiala a mortii este inca necunoscuta. Ekeng va fi dus sambata dimineata, dupa ora 1:30 la Institutul National de Medicina Legala.

Conform celor de la Dinamo, jucatorul nu avea nici o problema de sanatate cunoscuta.

Informatii contradictorii despre primul ajutor

In mod normal, trebuiau sa fie langa teren doua Ambulante, dintre care una sa fie echipata cu echipament complet de resuscitare.

Tot in mod normal, oricine se pricepea trebuia sa realizeze un masaj cardiac. Jucatorul a fost insa doar intors pe o parte, fara a i se aplica vreo procedura de prim ajutor. Nu exista o certitudine ca i s-ar fi putut salva viata pe teren, dar in mod normal trebuia facut pe loc masaj cardiac, pe gazon.

Ambulanta care l-a ridicat de pe stadion nu a folosit un aparat de defibrilare (ori nu era echipata ori nu s-au priceput medicii), necesar in cazurile de stop cardiac. Conform purtatorului de cuvant de la Spitalul Floreasca, cel care a anuntat oficial decesul la ora 23:57, nu s-ar fi realizat masaj cardiac pana la ajungerea la Floreasca.

Cu toate acestea, cei de la Dinamo au afirmat dupa deces ca in interiorul Ambulantei s-a realizat de fapt masaj cardiac si ca de la Stadion la Spital s-a ajuns in aproximativ un minut.

"Am primit un pacient in varsta de 26 care s-a prabusit pe terenul de sport. A fost adus la noi cu o ambulanta fara manevre de resuscitare in stop cardio-respirator. S-au efectuat manevre de resuscitare timp de o ora si jumatate, fara rezultat. Din pacate pacientul a decedat. Ne pare rau ca nu am putut face mai mult”, a declarat purtatorul de cuvant al medicilor de la Floreasca.

Medicul Pavel Ciudoharu a declarat vineri seara, inainte sa se afle de decesul lui Ekeng, pentru Digi Sport ca sansele de supravietuire sunt minime, pentru ca lui Ekeng nu i s-au facut manevrele de resuscitare in primele patru minute. Si medicul Serban Bradiesteanu a afirmat pentru Dolce acelasi lucru: fara manevrele rapide de resuscitare (masaj cardiac) cateva minute pot face diferenta pentru ca, in ciuda intubarii ulterioare, cateva minute fara oxigen pot produce daune masive creierului, chiar daca pacientul este ulterior stabilizat din punct de vedere cardiac.

A decedat la ora 23:30

In ciuda faptului ca jucatorii lui Dinamo erau afectati in mod evident, unii plangand, meciul a continuat si s-a incheiat 3-3.

Jucatorul a fost dus la Spitalul de Urgenta Floreasca, dar nu a raspuns manevrelor medicale de resuscitare, efectuate continuu pana la ora 23:30.

[news-119067]

Medicii ar fi reusit pe durata resuscitarii sa ii readuca de cateva ori pulsul, dar fara sa il poata stabiliza. O intreaga echipa medicala a incercat sa ii salveze viata lui Ekeng, fara succes.

Ekeng avea 26 de ani, a jucat in acest sezon 11 meciuri la Dinamo. Nascut in Camerun, a adunat 7 prezente la echipa nationala.

El locuia in Franta si urma sa plece in tara sa la finalul sezonului de Liga 1 din Romania.

Fotbalul romanesc retraieste momentele dramatice cand, tot la Dinamo, Catalin Hildan s-a prabusit pe teren si a decedat.

Cronologia evenimentelor

minutul 63:00 - Ekeng intra pe teren in locul lui Bicfalvi

minutul 69:47 (ora 21:55) - Ekeng cade la mijlocul terenului cu fata in sus, fara sa fie la minge. Este intors pe o parte si tinut imobilizat.

minutul 70:24 - Pe teren intra masinuta cu targa

minutul 71:45 - Ekeng este urcat pe targa

minutul 72:02 - Jucatorul este introdus in Ambulanta

minutul 72:50 - Ambulanta paraseste terenul indreptandu-se spre spital

ora 22:00 - Ora aproximativa la care s-a ajuns la spital, conform spuselor medicului de la Dinamo

ora 23:30 - La Spitalul Floreasca se afla neoficial ca Ekeng a decedat, dupa o ora si jumatate de resuscitari nereusite

ora 23:57 - Purtatorul de cuvant al Spitalului anunta oficial decesul 



Un jucator al lui Dinamo a decedat pe teren