Liga 1

Rapid iese oficial din Liga 1 si este inlocuita de Poli Timisoara

Comisia de Disciplina a FRF a decis joi ca FC Rapid nu are dreptul legal de a participa in Liga 1 din cauza intrarii in faliment. Locul va fi luat de Poli Timisoara, care are primul meci duminica, cu Dinamo si va incepe cu minus 14 puncte. Oficialii giulesteni mai au la dispozitie doua cai de atac, la Comisia de Recurs a FRF si, in ultima instanta, la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Clubul Rapid nu a fost acceptat sa evolueze in Liga 1 din cauza procedurii de intrare in faliment. Astfel, ACS Poli Timisoara, ultima echipa retrogradata sezonul precedent din Liga 1, va deveni a 14-a echipa inscrisa la startul actualului sezon competitional.

In aceste conditii, vom avea printre participantele in Liga 1 o echipa care porneste cu nu mai putin de 14 puncte de penalizare. O echipa care nu a disputat decat un singur meci amical in toata perioada de vara si care nu a avut vreun cantonament organizat.

ACS Poli Timisoara va debuta in noul sezon contra lui Dinamo, sambata de la 21:00, in Stefan cel Mare. Cotele la pariuri sportive ale meciului Dinamo - Poli au aparut deja

Banatenii vor juca restanta cu FC Botosani pe 31 august. 

Cel mai probabil, daca va ramane in faliment si in urma sentintei din 24 august a Curtii de Apel a Tribunalului Bucuresti, Rapid o va lua de la capat din Liga a 5-a. 

Redam mai jos comunicatul oficial publicat de LPF pe site-ul oficial:

- Dizolvarea S.C. Fotbal Club Rapid S.A. dispusa de Tribunalul Bucuresti la 13.06.2016 si faptul ca pana in prezent nu s-a obtinut suspendarea procedurii falimentului;

- Hotararea executorie a Comisiei de Disciplina si Etica a FRF din 28.07.2016 prin care s-a retinut ca S.C. Fotbal Club Rapid S.A. isi pastreaza personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii pana la terminarea acesteia, in conditiile prevazute de art. 233 din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990;

- C.I.I. Brihac Aurel este singura persoana care poate asigura in conditii legale conducerea activitatii S.C. Fotbal Club Rapid S.A.;

- C.I.I. Brihac Aurel nu a formulat o cerere de inscriere in competitiile organizate de LPF in numele S.C. Fotbal Club Rapid S.A. si nici nu si-a insusit cererile de inscriere si afiliere formulate de persoane care nu pot indeplini operatiuni pentru club;

- C.I.I. Brihac Aurel a aratat ca ”fiind in procedura falimentului lichidatorul nu are dreptul de a incheia contracte de munca sau conventii de prestari servicii sportive, deoarece debitoarea (S.C. Fotbal Club Rapid S.A.) nu mai are activitate sportiva”;

Locul ramas vacant in sezonul 2016-2017 prin neinscrierea si dizolvarea S.C. Fotbal Club Rapid S.A. este ocupat conform ROAF de ACS Poli Timisoara, care urmeaza a disputa primul joc oficial din cadrul acestei editii de campionat in ziua de sambata, 30.07.2016, impotriva echipei FC Dinamo.


Comisia a ramas in pronuntare pana joi la ora 13:00, a anuntat avocatul Tudor Chiuariu, reprezentantul clubului Rapid la Comisia de Disciplina.

"LPF si-a restrans obiectul sesizarii cu privire la doua puncte: Rapid si-a obtinut pe teren dreptul de participare si are licenta de participare. Comisia a admis cererea noastra de interventie in numele creditorilor. Domnul Brihac nu reprezinta interesele Rapidului. Cu ce va dizolva si cu ce va plati datoriile daca nu va face niste minime acte si fara participarea in Liga 1 nu vor veni alti bani", a spus Chiauriu.

Comisia de Disciplina s-a reintalnit miercuri la sediul LPF pentru a discuta cazul Rapid, dar si situatiile litigioase din prima etapa a noului sezon de Liga 1.

Sedinta a debutat cu o intarziere de o ora si s-a intins apoi pe durata a trei ceasuri, pentru ca dupa ora 16:00 sentinta sa ramana in pronuntare.

Rapid a fost reprezentat de un avocat care a adus aceleasi acte ca si in cursul zilei de luni, documente despre care Aurel Brihac, administratorul judiciar al clubului, a spus marti seara ca se lovesc de nulitate si ca ultimii trei jucatori aflati sub contract vor fi eliberati de orice indatorire in cursul zilei de joi.

Aceasta desi Valerii Moraru sustine in continuare ca are 11 jucatori sub contract si ca la Rapid vor fi intariri din iarna, iar sistemul playoff/playout ajuta echipa sa ramana in prima liga in acest sezon.

Moraru nu s-a mai prezentat miercuri la sediul LPF, dupa ce luni nu a fost lasat in sala de sedinta. In schimb, suporterii rapidisti au fost din nou prezenti pentru a afla de la fata locului ce se intampla cu echipa favorita.

Ce s-a intamplat luni la Comisia de Disciplina

Dupa mai multe ore de analiza si dezbateri verdictul a fost amanat pentru ziua de miercuri. Valerii Moraru s-a declarat optimist la iesirea din sediul LPF si mizeaza in continuare ca argument pe cei 11 jucatori aflati sub contract in prezent cu Rapid.

Aurel Brihac, administratorul judiciar al Rapidului, a fost audiat in fata Comisiei condusa de Daniel Cernat. In total sase persoane vor dezbate situatia clubului Rapid.

La sediul LPF s-au aflat si aproximativ 50 de suporteri giulesteni. Acestia i-au intampinat cu ostilitate pe sotii Moraru, de asemenea prezenti la LPF.

Indiferent de hotararea pe care o va lua Comisia de Disciplina exista alte doua cai de apel, una la Comisia de Recurs si o alta, in ultima instanta, la TAS.



Rapid iese oficial din Liga 1 si este inlocuita de Poli Timisoara