Liga 1

Cati oameni s-au abonat la Liga 1. Sponsorul campionatului se afla pe un mare minus

Au aparut primele cifre pe piata media legate de numarul de abonati la Liga 1. Cifrele sunt mici, ceea ce lasa sa se intrevada un mare deficit pentru sponsorul campionatului.

Conform unor surse din piata, in jur de 320.00 de oameni s-au abonat la pachetul sport cu Look TV, postul contra cost cu cele interesante meciuri ale etapei.

Facand un mic calcul, cu pretul de aproximativ 10 lei al pachetului, se strang pe luna in jur de 3.200.000 de lei si pe an in jur de 38.00.000 de lei, adica aproximativ 8 milioane de euro. Asta presupunand ca toti cei 10 lei merg spre Look TV, iar cablistii nu isi pastreaza nimic. 

Compania malteza Intel Sky Broadcast (ISB), detinuta de actionari necunoscuti, cea care detine in cesiune pe cinci ani drepturile tv ale Ligii 1 si este patroana posturilor Look, plateste catre Liga Profesionista de Fotbal 34,5 de milioane de euro pe an pentru campionat.

Acest lucru inseamna ca ISB se afla cu un minus de 25 de milioane de euro pe sezonul 2014/2015, o suma uriasa.

ISB a achitat pana acum 17 milioane de euro pentru turul de campionat, urmand sa achite si restul de 17 milioane pentru retur maxim pana la finalul lunii ianarie 2015.

Situatia Ligii 1 este astfel pe muchie de cutit din punct de vedere financiar. Daca nu plateste, ISB pierde contractul si garantia modica de 10 milioane de euro. Pentru ISB este mult mai profitabil sa nu mai plateasca a doua transa din drepturile tv si sa traga oblonul, pentru ca nu are clauze sau penalitati care sa o tina in contract. Scapa cu niste piederi de cateva zeci de milioane de euro, in loc de peste 100 cat s-ar aduna in cinci ani.

Contracul dintre ISB siLPF a fost astfel conceput in colaborare cu LPF-ul astfel incat maltezii sa iasa cand vor, fara obligatii, fara daune mari. In cazul in care ISB iese, Liga va organiza o licitatie, procedeul de la care s-a eschivat in 2014. 

Chiar daca ar merge mai departe, situatia drepturilor tv este subreda. Gino Iorgulescu se teme ca va pierde sprijinul politic in persoana actualului prim-ministru Victor Ponta, in momentul in care acesta va fi indepartat de la Guvern, iar in acel moment pericolul va fi "duba de la usa LPF", asa cum a spus Dumitru Dragomir - un abonant in ultima vreme la pronosticurile corecte ale anchetelor din fotbal, nu la sport asa cum era odata. 

Oricum ar fi, situatia drepturilor tv ale Ligii 1 este pe gheata subtire, iar din acest lucru vor avea de pierdut cluburile, din cauza unei gestiuni corecte a LPF, dar si victime a propriei lipse de reactie. 



Cati oameni s-au abonat la Liga 1. Sponsorul campionatului se afla pe un mare minus