Fotbal International

Arbitrajul video in fotbal, aproape de realitate

Pentru a pune capat controverselor legate de mingile litigioase care au trecut mai mult sau mai putin linia portii, si exemple în acest sens sunt numeroase de la sutul lui Dorinel Munteanu de la Euro 96 cu Bulgaria si pâna la meciul Anglia-Germania de la Cupa Mondiala din 2010, FIFA a votat favorabil introducerii tehnologiei video în fotbal.

Organismul care determina regulile jocului de fotbal în cadrul FIFA s-a întâlnit în cursul zilei de joi într-o sesiune speciala pentru a discuta implementarea a doua noi tehnologii specifice care sa ajute arbitrii în fazele controversate cu privire la depasirea liniei portii.

Discutia despre introducerea optiunii video pentru a determina daca mingea a trecut sau nu linia portii într-un moment sau altul al jocului de fotbal s-a redeschis dupa exemplul de la Cupa Mondiala din 2010, atunci când Anglia a fost privata de un gol perfect valabil la sutul lui Frank Lampard din meciul cu Germania.

Atunci mingea sutata de mijlocasul englez a întâlnit transversala dupa care a trecut dincolo de linia portii pentru a fi mai apoi aruncata înapoi in teren.

Nu mai târziu de Euro 2012, mai precis de meciul Ucraina-Anglia, a avut loc o faza similara cu un gol anulat pe acelasi motiv ucrainenilor.

Nationala României a trait un astfel de moment la Euro 96 în partida pierduta cu Bulgaria. Atunci Dorinel Munteanu a prins un sut în forta din afara careului, balonul a lovit transversala dupa care a trecut dincolo de linia portii. Dupa reluarile tv a fost gol clar, însa arbitrul danez Peter Mikkelsen a fost de o cu totul alta parere.

Noua tehnologie va începe sa fie implementata de FIFA începând cu ianuarie 2013. Pâna atunci arbitrii si cluburile, respectiv federatiile nationale, vor avea timp sa se puna la curent cu tot ceea ce înseamna proba video.



Arbitrajul video in fotbal, aproape de realitate