EURO2016

Portugalia, campioana Europei

Portugalia a cucerit titlul european cu un gol marcat de rezerva Eder in a doua repriza de prelungiri si lasa Franta in lacrimi dupa un meci dominat de echipa gazda a turneului final. Lacrimi au fost si in tabara lusitanilor, mai intai lacrimile de amaraciune ale lui Cristiano Ronaldo, iesit accidentat in prima repriza, transformate apoi in lacrimi de fericire. Este primul titlu major din istoria fotbalului portughez.

Minutul 8 al meciului de pe Stade de France a fost unul de mare cumpana pentru lusitani, dupa ce Dimitri Payet l-a tamponat serios pe Ronaldo si acesta din urma a ramas intins pe gazon. O faza pentru care arbitrul englez Mark Clattenburg nici macar n-a acordat lovitura libera.
 
Ronaldo a primit ingrijiri medicale, dupa care a revenit pe teren, insa dupa alte cateva minute a solicitat din nou asistenta medicala. Puternic bandajat la genunchiul stang, Ronaldo a revenit in teren, dar dupa un sprint spre poarta adversa a facut semn de schimbare. Capitanul lusitanilor avea sa paraseasca terenul pe tarba in lacrimi.
 
Pana la iesirea lui Ronaldo, in minutele lui de agonie pe teren, francezii au trecut pe langa deschiderea scorului prin golgeterul Griezzman. Totul a pornit de la un balon pierdut de Pepe in propria jumatate si Griezzman a incercat lobul, o minge grea pe care portarul Rui Patricio a scos-o in corner.

[news-120124]
 
Acelasi Griezmann avea sa rateze o alta mare ocazie in partea secunda, in minutul 66, cand a aparut in fata portii la o centrare din stanga si a reluat peste poarta.
 
Franta putea inchide meciul in al doilea din cele trei minute suplimentare, dar Gignac, jucator intrat in locul lui Giroud, a trimis in bara.  
 
S-a ajuns in prelungiri unde Portugalia a fost echipa mai periculoasa.. Mai intai portughezii prin Eder, a carui lovitura de cap a fost respinsa greu de Lloris in minutul 104, pentru ca cinci minute mai tarziu Guerreiro sa suteze violent in bara dintr-o lovitura libera eronat acordata.
 
O sansa care a prefatat golul lui Eder din minutul 110, un gol venit dintr-un sut senzational cu dreptul din afara careului. O minge la care nici macar Lloris n-a mai avut ce face. Franta n-a reusit sa se mai apropie de poarta lui Rui Patricio, portar care scosese in extremis sutul lui Sissoko din minutul 84 la 0-0 si prin care Portugalia a ramas in meci.

Portugalia, o campioana europeana atipica, prin prisma parcursului la acest turneu final. O competitie la care lusitanii au ajuns dupa ce pierdusera primul meci din calificari, pe teren propriu, contra Albaniei, scor 0-1. La EURO 2016 portughezii au castigat un singur meci in 90 de minute, semifinala cu Tara Galilor, in rest inregistrand nu mai putin de sase rezultate de egalitate.



Portugalia, campioana Europei