EURO2016

Irlanda de Nord se califica la primul Campionat European din istorie

Selectionata Irlandei de Nord a inceput actualele preliminarii cu sansa a patra intr-o Grupa F in care Grecia, participanta la Cupa Mondiala din 2014, si Romania erau principale favorite.

Cu o etapa inaintea finalului preliminariilor, Irlanda de Nord si-a asigurat matematic calificarea la turneul final al EURO 2016 cu o victorie categorica pe teren propriu, scor 3-1, cu Grecia.

Pentru nord-irlandezi este prima prezenta la un turneu final de Campionat European in istoria lor, dupa ce izbutisera trei calificari la Cupa Mondiala, cu doua aparitii in sferturile de finala, in 1958 si 1982. Ultima oara Irlanda de Nord a jucat la un turneu final la editia din Mexic 1986 a Cupei Mondiale, cand au iesit dupa grupa, cu o remiza si doua infrangeri.

Calificare si pentru Portugalia lui Cristiano Ronaldo in Grupa I

Lusitanii au invins Danemarca pe teren propriu, cu 1-0, si au obtinut matematic biletele pentru EURO 2016.

CR7 a ratat o buna ocazie in partea secunda a meciului, dar nu a fost el cel care a adus golul victoriei, ci Joao Moutinho cu un sut puternic din interiorul careului.

Danemarca, viitoare adversara a Romaniei in preliminariile pentru Cupa Mondiala din 2018, a avut o bara la 0-0 in prima repriza prin Bendtner.

Dupa aceasta infrangere Danemarca ramane la mana Armeniei pentru calificarea directa la EURO 2016. Armenia, echipa invinsa de Franta cu 4-0 la Nisa intr-un amical, are meci acasa cu Albania, echipa invinsa pe teren propriu de Serbia, cu doua goluri in prelungiri, dar care poate prinde locul doi cu un succes la Erevan, caz in care Danemarca ar juca baraj.

Irlanda, victorie cu Germania dupa 20 ani

Golul lui Shane Long din minutul 70 al partidei de la Dublin a adus Irlandei prima victorie in fata Germaniei, campioana mondiala, dupa o asteptare de doua decenii.

Germania avea nevoie de un egal pentru a obtine calificarea, in timp ce pentru irlandezi un succes era vital in perspectiva bataliei cu Polonia.

Robert Lewandowski a salvat remiza in deplasare cu Scotia, scor 2-2, rezultat in urma caruia Polonia si Irlanda, echipe aflata la egalitate de puncte, vor juca in meci direct la Varsovia cu soarta calificarii pe masa in Grupa D.



Irlanda de Nord se califica la primul Campionat European din istorie