Echipa Nationala

EURO 2016: Romania salveaza calificarea cu un gol in prelungiri

Intr-un meci agonizant, in care am trecut de la extaz la agonie si care se putea transforma in cel mai negru cosmar, Romania a smuls in extremis un punct pe Arena Nationala in fata Finlandei, 1-1. Ovidiu Hoban a marcat in prelungiri dupa ce portarul advers a respins in fata sutul lui Florin Andone, marcand un gol care ne pastreaza la mana noastra inaintea meciului cu Feroe. Asadar, calificarea noastra la EURO 2016 se va juca peste trei zile (duminica) aproape de cercul polar de nord, unde trebuie sa castigam pentru a evita sa ajungem pe locul trei de baraj. Ungaria pandeste la un punct in spate si are meci in Grecia, o echipa aflata de mult in vacanta.

In meciul cu Finlanda, de la Bucuresti, Romania a dominat copios mai ales in prima repriza, aratand un joc bun, ofensiv. Am avut doua bare si nenumarate ocazii de a marcat, insa nici una concretizata. Mai mult, Finlanda a inscris in partea secunda la prima ocazie de poarta. Romania a cazut dupa gol, insa nu a cedat si pana la urma a marcat pentru un egal care ne da prima sansa de calificare. 

Romania a avut una dintre cele mai bune reprize din aceste preliminarii, insa lipsa sansei si/sau a preciziei a dus ca atacurile sa ramana sterile. 

In repriza a doua, cand eram condusi cu 1-0, Finlanda ar fi putut beneficia de un penalty, insa din fericire pentru noi arbitrul de centru nu a vazut acel fault in careu. 

Daca nu scotea acest egal in extremis, Romania era cu o etapa inainte de final pe locul 3 in baraj si la mana Ungariei. Asa suntem pe 2 si, daca vom bate in Feroe, mergem la EURO 2016 indiferent de ceea ce va face Ungaria in meciul ei. 

Meciul

Cu doi atacanti in teren inca din primul minut, echipa Romaniei a dominat categoric prima parte, cand am ratat cele mai mari ocazii ale meciului, inclusiv o bara la reluarea lui Stancu din minutul 9.

Romania a mai avut o bara in minutul 55 prin Torje, jucator care a luat o faza pe cont propriu pe latimea terenului la marginea careului de 16 metri advers. Sutul a fost unul excelent, perfect, insa mingea a intalnit bara din stanga.

Finlanda a dat lovitura pe contraatac in minutul 67 prin Pohajanpalo, faza la care cei doi stoperi ai nostri au fost pacaliti de Pukki, scapandu-l din vizor pe celalalt atacant advers.

Un gol care a turnat plumb in ghetele jucatorilor nostri, iar in urmatoarele 7-8 minute Romania s-a clatinat serios si doar sansa sau arbitrul scotian Craig Thomson au facut sa nu mai incasam un alt gol.

In minutul 72 centralul partidei a inchis efectiv ochii la un fault clar ca lumina zilei in careul nostru comis de Grigore la Pukki. Un penalty mai clar ca acesta nici ca se putea vedea vreodata.

Romania a continuat sa preseze cu atacuri haotice in timp ce timpul trecea nemilos. S-a ajuns in minutul 90 si golul refuza sa apara in pofida numeroaselor lovituri libere irosite din preajma careului advers.

Minutul 91 a adus golul izbavirii pentru tricolori dupa ce Florin Andone, jucator din liga a doua spaniola, a sutat si Hradecky, portarul advers, a respins in fata, iar Ovidiu Hoban, eroul Romaniei dupa acest meci, a reusit sa o impinga in poarta din cativa metri.

Un gol care ne pastreaza deasupra Ungariei in clasament si ne lasa la mana noastra in meciul cu Feroe, pe care suntem condamnati sa-l castigam pentru a merge direct la turneul final.

Caseta tehnica

Romania: Tatarusanu - Papp, Chiriches, Grigore, Rat - Hoban - Torje (Ad. Popa '87), Sanmartean, Chipciu (Maxim '60) - Stancu (Andone '69), Keseru. Selectioner: Anghel Iordanescu.

Finlanda: Hradecky - Arkivuo (Jelasto '64), Arajuuri (Toivio '61), Moisander, Uronen - Ring, Schuller, Halsti, Hetemaj - Pukki, Pohjanpalo (Hamalainen '77). Selectioner: Markku Kanerva.

Cartonase galbene: Pohjanpalo '48, Halsti '54, Toivio '73, Hetemaj '82.

Meciul a fost arbitrat de o brigada din Scotia, formata din Craig Thomson (central), David McGeachie, William Conquer (asistenti), Steven McLean, Andrew Dallas (aditionali) si Douglas Ross (rezerva).

La partida de pe Arena Nationala au asistat aproximativ 54.000 de spectatori. 

sursa foto: twitter.com/hai_romania



EURO 2016: Romania salveaza calificarea cu un gol in prelungiri