Echipa Nationala

Cat tupeu sa ai?

Citind declaratia de ieri a lui Mircea Sandu nu poti sa nu te revolti in fata tupeului acelor cuvinte. 

Fostul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal s-a trezit miercuri, cu o zi inainte ca Romania sa isi consolideze calificarea la EURO 2016, sa afirme ca echipa nationala ar avea nevoie de un alt antrenor, daca se va duce la turneul final.

Daca aceste cuvinte ar fi venit de la oricine in afara lui Mircea Sandu ar fi putut fi luate ca o idee, ca o observatie. Insa, dupa ce Mircea Sandu a tinut in cardasie, pe un salariu urias, un incompetent la carma echipei nationale, pe Victor Piturca, un om de care nu se putea scapa decat platind clauze usturatoare si care rata calificare dupa calificare sfidand fara sa clipeasca dupa fiecare meci, cum poti sa iesi sa declari asa ceva?

Mircea Sandu a evitat sa spuna cu ce antrenor ar trebui sa intre Romania la EURO 2016. Cu Victor Piturca, desigur. Nu de alta dar e liber de contract.

Nu am sprijinit numirea lui Anghel Iordanescu la echipa nationala. Din contra, la acel moment am criticat-o. L-am numit antrenor de umplutura. Si asa este si acum, numai ca s-a dovedit o solutie viabila. 

Tata Puiu venise la echipa nationala dupa o momeala inghitita pana la nailon, cu toata gura, de Victor Piturca. preluand echipa nationala de la Piti care ciupise un 1-0 de 666 in Grecia si un egal in Romania cu Ungaria. Incepusem o calificare subreda, o calificare despre care noi am scris de la inceput ca, in orice conditii, se va termina cu accederea la EURO 2016, pe motivele ca grupa era mediocra, iar criteriile de calificare usoare (primele doua echipa mergeau direct la EURO, iar in caz de pisica neagra era si locul 3 din baraj). 

Inceputul subred a fost continuat in forta de Iordanescu. Victorie in Finlanda, victorie acasa cu liderul grupei - Irlanda de Nord - in urma careia am urcat pe locul 1 in grupa. A urmat o victorie rusinoasa cu Feroe, un egal in Irlanda de Nord, altul in Ungaria si altul cu Grecia, in Romania.

Privind rezultatele, Iordanescu nu este un superantrenor, insa macar ii cheama pe ametitii de jucatori pe care ii avem in mod corect si obtine niste puncte care ne duc spre un turneu final. De cand este el nu au mai fost scandaluri ca pe vremuri legate de convocari, iar numele ajunse la echipa nationala au parut ca sunt luate pe merit. Totul pare de bun-simt. Nici nu vrem sa ne mai amintim cate scandaluri erau pe vremea lui Piturca si Sandu, sunt de sters cu buretele. Macar atat, Iordanescu a facut in ultimul an o selectie corecta, daca nu si altele. 

De aceea, cu echipa nationala pe care o avem la acest moment, tanara, slaba, nu exista nici un motiv pentru care Iordanescu nu ar trebui sa mearga la EURO 2016. La fel cum nu ar exista motiv pentru o asemenea discutie la acest moment, in fara de a crea scandal, pentru ca riscam sa ajungem ca in povestea cu Fata si Ulciorul. Mai e putin pana sa vindem ulciorul, iar pe drum inca se poate sparge. 

Diseara, de la ora 21:45, Romania are sansa sa se califice la un campionat european dupa 8 ani. Daca batem Finlanda, suntem cu un pas la turneul final, indiferent de ceea ce va face Ungaria, pentru ca ultimul meci cu Insulele Feroe ar trebui sa fie o formalitate.

Pentru calificare, Romania are nevoie de patru puncte din ultimele doua partide, indiferent de ceea ce va face Ungaria, pentru a fi sigura de calificare. Toate calculele sunt aici.



Cat tupeu sa ai?