Echipa Nationala

FRF ii raspunde cu cifre lui Gheorghe Hagi. Adevarul e undeva la mijloc

In ultima perioada Gheorghe Hagi, patron si antrenor la Viitorul, a lansat numeroase acuzatii in directia FRF cu privire la caracterul discretionar al selectiei jucatorilor la loturile nationale de juniori si tineret.

Hagi a lansat chiar o scrisoare deschisa in care prezinta statistici despre jucatorii sai emblematici neconvocati la loturile nationale. Redam mai jos aspecte din scrisoarea lui Hagi:

1. Mitrita a disparut de la lotul U21 dupa ce era cel mai bun jucator „unu contra unu” din Liga I (conform statisticilor InStat) chiar daca juca in Italia la o echipa care a reusit promovarea in Serie A.
2. Balasa, liderul generatiei ‘95, n-a mai fost convocat nici el dupa ce a jucat meci de meci pentru echipa de club cu care a promovat in Serie A.
3. Manea, cel mai tanar debutant din istoria nationalei de seniori a Romaniei si capitanul generatiei ’97, a disparut si el din anturajul lotului U21.
4. Tanase, cel mai decisiv jucator U21 din sezonul precedent al Ligii I (goluri si assist-uri), a ajuns sa fie rezerva sau neconvocat la lotul de tineret, in conditiile in care alti jucatori nu evoluau constant la echipele de club si erau titulari sau “capitani” la tineret.
5. Un alt argument solid este ceea ce se petrece cu Ianis Hagi. Este de patru ani capitanul echipei nationale de juniori (generatia 98), in sezonul trecut a evoluat in 31 de meciuri pentru FC Viitorul (echipa cu cel mai bun atac din Liga I) fiind si capitanul echipei, a fost declarat cel mai bun tanar jucator din Liga I pe baza voturilor antrenorilor si capitanilor de echipa din Liga I si a fost transferat intr-unul din cele mai puternice campionate ale Europei la o echipa din primele cinci din Serie A.

Toate aceste performante nu au fost suficiente pentru ca Ianis sa primeasca vreo promovare la un lot national superior ca varsta, nici macar sa fie chemat la vreun antrenament.

La doua zile distanta de la aceasta scrisoare FRF a raspuns prin intermediul unui comunicat in care prezinta situatia dintr-un alt punct de vedere.

In urma scrisorii deschise a domnului Gheorghe Hagi, manager tehnic FC Viitorul si Academia Hagi, din data de 21 septembrie 2016, Comisia Tehnica a Federatiei Romane de Fotbal evidentiaza urmatoarele concluzii de ordin statistic privind prezenta jucatorilor FC Viitorul si Academiei Hagi la actiunile loturilor nationale:

• In ultimul an, la actiunile selectionatei Under 19 au participat 11 jucatori legitimati la Academia Hagi plus inca doi care apartin Academiei, dar sunt imprumutati (Vladescu si Grecu).
• In top 3 ”minute jucate” in ultimul an la nivel Under 19 se regasesc doi fotbalisti de la Academia Hagi: 1. Pascanu (Leicester – 940 minute), 2. Capusa (AGH – 793 minute), 3. Kilyen (AGH – 762 minute). In top 10 ”minute jucate” se regasesc 5 fotbalisti de la Academie.
• Aceste cifre au fost realizate in ciuda faptului ca, in perioada 23 martie – 30 martie 2016, pentru turneul din Republica Moldova, Academia nu a pus la dispozitie cei 6 jucatori convocati, invocand faptul ca nu este vorba de o data din calendarul FIFA.
• Cu privire la prezenta lui Ianis Hagi la actiunile selectionatei Under 19, jucatorul a fost convocat, dar clubul a solicitat sa nu participe la turneul Caput Mundi al echipei nationale din perioada 25 februarie – 4 martie 2016, in vreme ce clubul Fiorentina nu a permis prezenta lui la lot pentru „dubla” cu Israel din 6-11 august, motivand faptul ca nu este vorba de o data din calendarul FIFA.
• La ultima actiune a reprezentativei Under 19, in Finlanda, au fost prezenti 4 fotbalisti de la Academia Hagi, plus Ianis Hagi si Grecu, fotbalist al Academiei, dar care evolueaza sub forma de imprumut la SCM Pitesti. Din cei 12 fotbalisti din Romania convocati, 5 apartin de Academia Hagi.
• La nivelul reprezentativei U21, in cele 9 partide din actuala campanie de calificare la Euro 2017 au fost utilizati 29 de jucatori, 28% fiind jucatori sau fosti jucatori de la Viitorul, adica 8.
• Situatia titularizarii jucatorilor si fostilor jucatori de la Viitorul a fost aceasta: 4 titulari cu Armenia (3-0), 6 titulari cu Bulgaria (0-2), 3 titulari cu Armenia (3-2), 4 titulari cu Luxemburg (1-0), 2 titulari cu Danemarca (0-2), 4 titulari cu Tara Galilor (1-1), 3 titulari cu Tara Galilor (2-1), 2 titulari cu Danemarca (1-3). Practic, Viitorul a avut in medie 3 jucatori titulari la fiecare meci al Romaniei U21.



FRF ii raspunde cu cifre lui Gheorghe Hagi. Adevarul e undeva la mijloc