Cupa Africii

PROFIL: Herve Renard, "magia neagra" a "vrajitorului alb"

Mental, tactica si putin misticism: Herve Renard nu a neglijat nimic pentru a-si îndeplini visul de a câstiga Cupa Africii pe Natiuni cu Zambia, care a învins Coasta de Fildes, scor 8-7, dupa executarea loviturilor de departajare, duminica, la Libreville, se arata într-un material al AFP.
Antrenorul de 43 de ani a devenit al patrulea francez care si-a înscris numele în palmaresul continental, dupa mentorul sau Claude Le Roy (Camerun, 1988), al carui secund a fost, Pierre Lechantre (Camerun, 2000) si Roger Lemerre (Tunisia, 2004).

Principalul aport al "vrajitorului alb" a fost de natura psihologica. El s-a declarat efectiv exasperat de aceasta înclinatie zambiana de a se multumi cu putin, de a face o "figura" buna si deci "figuratie". Înainte de semifinale, el afirmase: "Un jucator ghanez, când intra în teren, este mult mai competitiv decât un jucator zambian. Muncim la chestia asta. La nivel tehnic si de organizare nu sunt probleme. Dar fotbalul se joaca si cu mintea, trebuie sa fim mai puternici din punct de vedere psihic".

Sa nu renunti niciodata - Herve Renard i-a "trezit" pe jucatorii sai, indiferent ca era vorba de un antrenament sau de un meci. Duminica, nu a ezitat sa-l bruscheze pe fundasul dreapta Nkausu, cu chipul schimonosit de furie si privire "de nebun": "I-am aratat imaginea cu golul lui Gervinho din meciul cu Mali. Daca nu a fost capabil sa fie atent, el a meritat o mica mustrare".

Adept al jocului "a la FC Barcelona", Renard a avut un colectiv de jucatori cu gabarit mic, jucatori care s-au axat pe atac, dar care au reusit sa fie solizi si în defensiva. În managementul sau, selectionerul a încercat si lovituri. Nu a ezistat sa scoata din teren jucatori pe care abia îi introdusese în joc. Însa cel mai mare pariu a fost lasarea pe banca a revelatiei Mayuka în semifinale. În dimineata meciului, Renard i-a spus jucatorului sau: "Ai facut patru meciuri foarte bune, dar vreau sa te odihnesti si sa fii pregatit pentru ultimele 30 de minute, mai ales ca va trebui sa marchezi". Atacantul a jucat 45 de minute si a marcat golul victoriei.

Drama din 1993, când nationala Zambiei a fost decimata într-un accident de avion la Libreville (18 jucatori morti, 30 de persoane în total), a reprezentat un fundament mistic în 2012. Zambia a întâlnit Senegal în primul meci (2-1): exact în Senegal avionul trebuia sa aterizeze în 1993. Iar privind tabloul competitiei, zambienii nu putea ajunge în capitala gaboneza decât în finala. Antrenorul a vazut "semne" si le-a folosit pentru a-si motiva jucatorii. "În aceasta competitie, am avut impresia ca zburam, ca suntem de neînvins, asa a fost scris", a declarat secundul lui Renard, Patrice Beaumelle.

"Faptul ca am venit aici sa jucam finala ne-a dat o forta incredibila. Ne doream sa facem ceva minunat pentru presedintele federatiei, Kalusha Bwalya (singurul supravietuitor al echipei din 1993)", a spus Herve Renard dupa finala.

Echipa nationala a Zambiei a câstigat cea de-a 28-a editie a Cupei Africii pe Natiuni, dupa ce a învins, duminica, în finala, la Libreville, cu scorul de 8-7 dupa loviturile de departajare, reprezentativa Coastei de Fildes. Zambia a câstigat în premiera Cupa Africii pe Natiuni, dupa finalele pierdute în 1974 si 1994.

Mediafax


PROFIL: Herve Renard, "magia neagra" a "vrajitorului alb"