PDA

View Full Version : Baga ochiul - revista presei



Pages : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Bancaru
7th June 2007, 15:37
Foarte inteligent cititorul de pe hotnews. Nu e nicio noutate ca a fost consilierul lui Nastase. Cum sa va zic eu, o firma de genul asta e ca si o alimentara. Nu poti sa il condamni pe Tariceanu ca lucreaza cu aceeasi firma cu care a lucrat si Nastase. Basescu statea in bloc cu Nastase, stiai? Deci... se futau in cur impreuna. Tu ce crezi - o firma de publicitate ar refuza sa lucreze cu Basescu pentru ca deja lucreaza cu Tariceanu? Prin asta nu vreau sa zic ca Dan Andronic e vreun destept sau vreun prost. E un mod de a face bani. Sunt convins ca a scos de peste tot si el si altii. Vezi si firma lui Tataru, sau cum il cheama, ala care ii facea campania lui Basescu.
Din pacate scrisoarea lui Tariceanu este cat se poate de adevarata in continut. Nu am vazut nicio zbatere a lui Basescu anul asta pentru ceva constructiv. Hercules, inca in Romania dragostea trece prin stomac. Romanii vor sta cu plombele in vant la Basescu. Daca apuca alea sa oxideze Basescu poate sa isi ia la revedere de la multele procente, care azi nu mai sunt 75, nu ca ar fi fost, pentru ca nu poti sa iti infigi procentele alea in cur si sa ai pretentia ca din pitpalac te-ai facut paun sau cocos de munte. Acele 75% sunt din cei 45% care au venit la vot, iar totodata reprezinta optiunea unei alternative ce privea o singura persoana, care mai avea ca sprijin si spectrul unui betiv râios instalat temporar la Cotroceni. Prostia romaneasca a facut ca PSD sa fie cel mai puternic partid. Daca ar pleca mana de oameni care il discrediteaza dar si care il conduc am avea o alta viata politica. Raul urmator ar fi PD.
Basescu e disperat. Daca nu ii da in bot acum lui Tariceanu risca sa piarda po****ritatea. Si nu atat el, ca el mai are de unde, cat PD. Si iar se vede pus in situatia ca el conduce tara cu un consiliu (parlament) de alta coloratura politica, si iar incepe sa sughite si sa boceasca ca d'aia nu se poate face treaba. El vrea dar nu il lasa nu mai stiu cine. De 7 ani de la Basescu auzim scuze.

Herc_Reloaded
7th June 2007, 15:49
Pai hai sa-i oferim ocazia sa nu mai poate oferi scuze.

Acum am inteles: Fielberman sau cum il cheama pe acel consilier a cumparat firma lui Andronic, si impreuna il consiliaza pe Tariceanu. Normal ca astia sunt mercenari, dar poate s-a uitat: acesti mercenari l-au sfatuit asa bine pe Nastase, ca asta a pierdut desi a furat 5-6% din voturi, a avut 80% din televiziuni sub control si 90% din presa scrisa, basca toata adminsitratia locala.

Scrisoarea este o greseala. Si Basescu ar gresi daca ar reactioan la ea 9de fapt asta se doreste). Tariceanu a gresit azi de 2 ori, si in privinat relatiei cu PSD. O pasarica ciripeste in prag de seara ca PSD va vota luni motiunea. Sau se va abtine in masa, echivalent cu prabusirea noului mitocan al politicii romanesti.

Pretul votului? Nu se vor face alegeri inainte de termen.

Herc_Reloaded
7th June 2007, 16:08
O analiza destul de pertinenta:

Analiza de joi
Basescu toarna nisip in saci de box (de Dan Tapalaga)

Mani****rea si dezinformarea fac si ele parte din arta negocierii politice. In fond, nu este chiar atat de grav ca in presa ultimelor zile apar informatii contradictorii despre cine/ce targuieste cu PSD. Fiecare incearca sa-si puna adversarul in dificultate si sa-si mareasca baza de negociere. Asa se face. Numai ca morala politica difera de morala publica. Ceea ce la ei este permis, noua ni se pare intolerabil.

In spatele zvonului ca Traian Basescu ar fi gata sa bata palma cu PSD ghicesti interesul liberalilor, porniti sa denunte cu manie “refacerea FSN”, refrenul lor preferat. Tot ei sunt primii interesati sa lanseze “pe surse” informatiile potrivit carora PD ar fi gata sa ofere sprijin parlamentar unui guvern PSD monocolor.

Ca sa para cit mai puri si principiali, mai baga una: premierul Calin Popescu Tariceanu nu are nimic sa-i ofere lui Mircea Geoana, nu negociaza, nu face “compromisuri cu PSD”.

La fel cum si zvonul unui puci pus la cale in PNL impotriva lui Tariceanu pare alimentat de PD, gata sa faca orice ca sa-l rupa pe seful liberalilor de partid si, daca se poate, de Guvern. Doar ca in ceata zvonurilor politice, prin perdelutele de fum cu motiuni de cenzura si prin smarcurile mani****rilor din presa se pierde esentialul.

Iar esentiale acum mi se par cateva chestiuni:

a) Traian Basescu nu-si mai doreste anticipate, ci perpetuarea unor Guverne slabe, cu Tariceanu sau Geoana in frunte, pentru a-si consolida pozitia inaintea celor cinci runde de alegeri care vor urma din sase in sase luni pana in 2009.

b) Calin Popescu Tariceanu este impins si presat sa oficializeze relatia subternana cu o parte din PSD, ceea ce va eroda si mai mult cele doua partide, netezind astfel terenul viitoarei constructii pe dreapta imaginata de Traian Basescu.

Aceasta concluzie se desprinde si din analiza celor sase scenarii de guvern vehiculate inainte de consultarile care vor avea vineri la Cotroceni. Pe scurt, seful statulului nu face acum decat sa toarne nisip in sacii de box. In ei, va lovi cu toata setea in viitoarele campanii electorale care se apropie.

1. Pentru Traian Basescu si PD, varianta ideala inseamna pastrarea lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea Guvernului, sprijinit din umbra de PSD. S-a dovedit incasatorul perfect, sacul de box ideal care le-a adus procente atat sefului statului, cat si celor de la PD.

Urmeaza campania pentru europarlamentare in toamna, alegerile locale in primavara lui 2008, generale in toamna anului viitor, prezidentiale si iarasi europarlamentare in 2009. Ce interes ar avea PD sa revina acum la Guvernare? Ca sa aiba de unde pierde puncte intr-un sezon electoral prelungit ?

2. Calin Popescu Tariceanu pica si PSD formeaza guvern monocolor cu Geoana premier. Cu un partid nereformat, cu Iliescu si Hrebenciuc tragand sfori, cu retele de baroni locali in adormire gata sa invie mecanismele coruptiei generalizate din epoca Nastase, un Guvern Geoana ar fi si el o prada usoara. Ar usura consolidarea polului de dreapta visat de PD si PLD.

3. PNL accepta cooptarea PSD la guvernare pentru a-i asigura supravietuirea lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea Guvernului. Varianta este sustinuta de gruparea Hrebenciuc si ar putea constitui baza unui viitor nucleu politic.

Ar putea fi o solutie, intrucit dezastrul s-a produs deja prin colaborarea subterana cu PSD, astfel ca oficializarea relatiei n-ar mai avea efecte asupra electoratului deja decimat al PNL. Si aceasta formula avantajeaza PD, care isi isi va putea consolida rolul opozant.

4. Guvernul de tehnocrati apare ca solutie, ori se ajunge in situatii de blocaj politic (cum s-a intimplat si in timpul CDR). In perioadele pre-electorale, partidele prefera sa evadeze din prim-plan sau sa se ascunda in spatele asa numitilor tehnicieni tocmai pentru a-si conserva zestrea electorala. Insa e greu de crezut ca liberalii vor ceda puterea unor functionari zelosi.

Cel mult, ar putea mima un guvern de tehnocrati impreuna cu o parte din PSD, tocmai pentru a dilua asocierea celor doua formatiuni la putere.

5. PD intra la guvernare alaturi de PSD. Ar fi un dezastru pentru ambele partide, iar pedistii vor pierde instantaneu procentele castigate. S-ar putea insa ca PD sa calculeze o majoritate parlamentara bazandu-se pe sprijinul grupului de la Cluj, perceput ca reformist, tot mai apropiat de Boc si Basescu.

(Remarcati componenta delegatiilor: Mircea Geoana merge la Cotroceni cu Ioan Rus, Vasile Dancu si Cristian Diaconescu, iar la Guvern - Geoana cu Viorel Hrebenciuc)

6. Guvernul imposibil PNL-PD-PLD propus de Traian Basescu este o simpla mutare tactica, fara sanse de materializare. Seful statului a cautat in principal sa creeze brese in PNL, sugerandu-le liberalilor ca mai au o sansa daca scapa de Calin Popescu Tariceanu.

Basescu mai vrea apoi sa transmita un mesaj electoratului Aliantei, si anume ca el ramane consecvent si fidel fostilor aliati cu conditia eliminarii “tradatorilor” si a recuperarii “victimelor”.
In plus, varianta sa se loveste, chestiune unanim admisa, de problema sustinerii parlamentare, iar “Noua Alianta” s-ar intoarce la situatia din decembrie 2004

___________________
Ce parere aveti? Nu sunt de acord cu 2, pwentru ca Basescu nu-l poate nominaliza pe Geoana fara a pierde imediat 10 puncte procentuale in sondaje. Eu zic ca 4 este cea mai buna, cea la care se va ajunge in final.

Bancaru
7th June 2007, 17:34
Hercules, ce vrei sa-i mai oferi? Mai da-l in ma-sa ca numai gura e de el. La rele se pricepe cel mai bine. Vezi ca la faza cu "mitocanul" risti sa fii acuzat de plagiat, asta in cazul in care nu gresesc eu iar tu te refereai la Basescu. Nu se poate sa il compari pe Tariceanu cu Basescu. Este o imensa greseala. Basescu este un om din topor si din popr, in sensul peiorativ al expresiei.
Te inseli amarnic, faci afirmatii neadevarate. Nastase nu a furat, asta a spus-o Basescu si i se imputa si acum c anu are cum sa sustina asta. Doi la mana nu stiu la ce administratie locala te referi, dar sa nu uitam ca el era prmarul celui mai mare oras din tara, Timisoara are administratie locala de dreapta, in Cluj era Boc, acest R2D2 (http://www.blisterdirect.com/products/official/images/big/502-r2d2.jpg), in general in orasele mari nu era PSD. O alta chestie - avea mar eparte din televiziuni la mana, dar nici nu l-am vazut pe Basescu sa vina si sa injure pe altii inafara de Antena 1, adica acum cui sunt subordonate?
Nu poti sa compari o situatie cu alta. Nastase poate nu lua nici jumatate daca nu veneau jidanii astia. Sa nu uitam ca diferenta a fost de cateva sute de mii de voturi.
PSD nu va vota motiunea si iti spun si de ce. Pentru ca daca voteaza motiunea PD nu isi mai respecta statutul de cel mai puternic partid parlamentar. Logic. Asa ca pasarica aia, ori e obosita ori e...
Nu cred ca scrisoarea este facuta ca sa ii raspunda Basescu, desi la cat de mult il mananca fundul, nu poate sta in banca in care l-a trimis Tariceanu.
In momentul in care ai o intelegere cu Basescu nici macar o persoana de pe pamantul asta nu iti poate garanta ca o va respecta. El vorbeste de moralitate in politica, dar ce a facut pana acum a dat dovada ca mereu are cate un pumnal pregatit pentru oricine. Faptul ca inca de pe vremea cand, chipurile, se intelegea cu Tariceanu el pastreaza biletele ca mai apoi sa se ducu cu ele si "pac, la Razboiu!" mie imi spune multe despre cat de moral si bun partener e Basescu. In cel mai bun caz, pentru el , Tariceanu va pica in urma unei motiuni de cenzura a PSD. Si atunci sa vedem...
Incearca sa bage ciace si sa umble cu fofarlica. Un magar. Si chiar un mitocan. Asta este mitocan. Este un meltean ajuns unde nu ii este locul. Genul de parvenit care nu are ce cauta in functii prea subtiri pentru obrazul lui.
Auzi, Tapalaga asta plateste cotizatie in Aleea Modrogan? Cica el pune solutii pe fosie dar vrea sa dea sfaturi. Am citit punctul unu si m-am convins. Ai senzatia ca traieste o idila de amor cu Ioana Lupea de la Evenimentul Zilei.
Am citit tot. Pot afirma cu mana pe inima, si alta pe coaie, ca sa imi exprim respectul, ca acest Tapalaga e un bou notoriu.
Imi cer scuze tuturor pentru limbajul meu colorat. Cei care ma cunosc ma stiu ca nu sunt un om rau. Be@, tie in mod special ca esti domnita si nu e nevoie sa ma exoprim chiar asa, dar ma omoara Basescu. Este un soi de Bivolaru, ala cu pipi drink. Sa vedeti minti luminate, manageri de top si oameni cu situatii incredibile cum stau in spirala si asteapta o picatura de pi... pardon, de insPIpiratie de le Curu... pardon (ce o fi cu mine?) de la Guru.
Unde ziceai ca parcheaza Tapalaga?

miril
7th June 2007, 18:52
N-dos la...Base. Ba da slobozi la...guru am devenit. Daca nu ne disociem de Tariceanu, to'arasi, vedeti rezultatul: o mitocanie.

Herc_Reloaded
8th June 2007, 09:18
Tapalaga parcheaza n-dos la Hotnews. A plecat de la EVz, si acum participa la cel mai de succes proiect media online www.hotnews.ro
Puteti sa nu fiti de acord cu el, asta nu inseamna ca automat Tapalaga este PD-ist. Nici eu nu sunt :-)))

miril
8th June 2007, 10:13
De un de ai tras tu concluzia? A fost un joc de cuvinte. Sa nu ne grabim cu etichetarile reciproce, ca nu este cazul intre progresiti devotati ca noi. In rest, mizeria politica din tara este prea mare ca sa ne facem partizanii unei cauze sau alteia. Nu merita ei acest angajament. Toti o apa si-un pamant.

Bancaru
8th June 2007, 10:36
Nu e PD-ist, dar genul asta de articol nu face ceea ce ar vrea autorul sa ne faca sa credem, ca face o analiza. Dar nici ce vrea autorul sa creada ca ar putea face nu cred ca face - sa atraga atentia cui trebuie despre ce ar trebui sa faca. Na, ca mi-a iesit.
Eu zic ca in situatia de fata PNL merge asa: ori la bal ori la spital. E pe cai mari, indiferent ce cred unii. Eu asa zic. PD nu are resurse parlamentare. PSD are parlamentare, dar nu ar mai avea in cazul alegerilor. Deci nu vrea alegeri. Ca sa voteze motiunea sau sa introduca una a lor, pe care sa o si voteze, ar insemna sa se arunce in gura alegerilor. Ce inseamna asta pentru ei? Injumatatirea (cel putin) a numarului de parlamentari. Credeti ca le convine? Eu as zice ca nu. In ce caz s-ar putea duce la anticipate? Daca se cuclcusesc la pieptul PD-ului si la tzatza lui Basescu.
PNL poate zice acum catre PSD - va dam la bot. Nu ne votati va duceti si voi pe copca. Singura solutie ca PNL sa pice de la guvernare ar fi ca Basescu sa ii promita lui Geoana ca nu face anticipate si ii pune la guvern (normal ca asta nu o sa il creada, cum nici Basescu nu crede) dar garantia sa fie ambasadorii SUA si UK. Daca Basescu face promisiunea asta de fata cu astia atunci Tariceanu v-a avea o vara mai linistita iar eu voi incepe sa imi las unghia sa creasca la degetul aratator cu care, in momentul in care cu unghia plina de pamant si resturi din nas, voi arata catre PD si Basescu si voi spune imperial J'acusse!
Vreau sa vad mare branza pe care o va face Basescu, desi as baga mana in foc ca PD nu vrea sa fie la guvernare.
Traiasca Romania! Sus liberatea si democratia! Jos chilotii!

Herc_Reloaded
8th June 2007, 10:56
Traiasca ROmania Mare si Tare a lui Stefan cel Mare. Scuze, aceea era Moldova.

Eeste o mare incurcatura acum in Romania. Solutia unui guvern de tehnocrati este cea mai buna. Iar Basescu i-a promis lui Geoana ca nu va face alegeri anticipate (de aceea Tariceanu tipa ca un nebun la Geoana: Mircea, tu ai incredere in asta...)

Insa, data fiind incurcatura existenta, motiunea va cadea, si razboiul de uzura va continua, cu avantaje mari pentru Basescu si PD (noi am vrut, v-am oferit, voi ati refuzat ...)

Ma rog, a inceput sa plictisesca acest subiect. Capul lui Motoc il vrem. Cine-i Motoc?

Bancaru
8th June 2007, 14:47
Avantaje pentru PD? Wrong! PD pierde in acest moment. De ce crezi ca bate Basescu din pinteni?
Faza cu "tu ai incredere in asta" e o pura speculatie. Nu i-au gasit hartia pe care a scris asa ceva. Iar daca Basescu iti promite ceva, mai bine te duci sa ti-o tai si sa o dai la ratze.
Nu mai pot sa combat acum. Imi cer scuze.
Papura?!! Bai, bai, bai .... suntem de *****.

Herc_Reloaded
8th June 2007, 14:52
Noi nu suntem. Iacov este. Si ne trage si pe noi dupa el. Poate sa-l puna pe Vadim Tudor prim-ministru, ca nu mai imi pasa.Dar Papura antrenor? Ca sa ce, sa retrogradem cu brio ? Mai lipseste sa-l coopteze in echipa tehnica pe ala micu de la Steaua care si-ar cumpara apartament in bloc-notes.

Bancaru
8th June 2007, 15:00
Sa facem un sondaj:
Cine putea sa vina mai prost decat Papura? Sunt total dezamagit. Terminat. Nu mai am cuvinte...
Kra****x, numai vina ta este. Mai bine nu imi spuneai. Stateam linistit. Diseara ma duc la Bookfest. Aveam un uichend placut. Ca sa nu mai zic ca maine fac un gratar? NU puteai sa ma lasi sa ne bucuram de el?

Herc_Reloaded
8th June 2007, 15:09
Intoarcerea lui Vladoiu. Asta ar fi fost de pomina.
Acum fara gluma:, asta este problema noastra - datorita conditiilor grele din ultimii ani de dinainte de 1989 (Divizia C si B), exista putini fosti jucatori ex-progresisti care sa-si fi dezvoltat o cariera ca antrenori. Trebuei sa apelam fie la unii foarte tineri, fara experienta, fie la mercenari.

Ori nu poti compara un antrenor iesit de la Coverciano, cu loserii iesiti din mana lui Mircea Radulescu.

Si nu Papura, despre care stim ce ispravi a facut. Mai draga, exista vreun Oltenian Connection la noi?

Bancaru
8th June 2007, 16:28
Gino a facut Coverciano.

miril
8th June 2007, 16:39
Asta trebuie sa fie presedinte de club, nu antrenor. Gino, despre el este vorba. Ei nu fiti si voi asa de (neo)realisti! Problema cu unul ca Papura este ca ne-a trantit de cand a revenit la noi, in acelasi timp, daca ar avea "filonul" lui Oli, va dori sa faca ceva, nu bici, din noua lui cariera, in plus stiind si pulsul culiselor si b/vestiarului. Stiu, il vedeti incompetent sau/si deja trecand strada la...Mitica, dar cu astai...jucam. Uichend placut, tuturor! HAI PROGRESUL!

Bancaru
11th June 2007, 13:19
Banuiesc ca ati citit interviul cu Doina Cornea din Ziua. Nu il pun aici ca e mare, dar va invit sa il comentati. Pana atunci...

Herc_Reloaded
11th June 2007, 13:30
In primul rand nu pot sa nu remarc ca, de ceva vreme, ziare care nu dadeau doi bani pe Dna Cornea (e.g. Jurnalul National, Ziua) se inghesuie sa publice interviuri cu domnia sa.

Eu zic ca fraza cheie este: daca ar candida impotriva lui Nastase, l-as vota din nou. Va repet, asta este problema, ca nu exista o alternativa non- paranoica, ne-psihopata (sau cum s-o pune negatia), ne-distrugatoare, dar in acelasi timp cu o vointa puternica spre a schimba lucrurile in Romania.

Asta-i ca la Progresul nostru: nu-mi place Iacov deloc, dar cine sa vina in locul lui?

Toate mesajele actuale ale domniei sale izvorasc din convingerea ca Basescu a distrus PNTCD. Daca imi permiteti, eu am o vedere diferita. PNTCD s-a distrus singur, Basescu a profitat de erorile grosolane ale conducerii PNTCD de atunci.

Inca o data: astept, cu bratele deschise alternativa.
Iar toti cei care acum se plang de Basescu (ma refer la intelectuali cu statura publica sau simplii muritori ca noi) ar trebui sa caute sa dezvolte o alternativa viabila. Ca a te plange de altii este usor. A construi este al naibii de greu.
Va rog doar, nu polul lui Constantinescu. Cu asta am mai luat cindva teapa, si eu nu l-am uitat.

miril
11th June 2007, 13:39
"Basescu a profitat de erorile grosolane ale conducerii PNTCD de atunci".

Vrei sa spui a provocat, nu numai el, si atunci si acum. Oricum, PNTCD a platit mai mult decat a meritat pentru greseli, in timp ce PSD si-a pastrat bine merci voturile, in ciuda faptului ca si-a bautut joc de tara, iar PD isi va putea dubla sprijinul electroral pentru ca il au in spate pe acest dezbinator psihopat. Se pare ca manevrele ********e merg bine la popor. In rest, si daca i-as fi dictat eu interviul si nu ar fi reflectat ce gandesc, in multe privinte.

Herc_Reloaded
11th June 2007, 13:43
Miril, de acord. Poate le-a provocat. Dar cine este de vina ca cei din PNTCD au esuat lamentabil in a-l opri pe "marele mani****tor"?

Asteptam sa-mi spuneti cine este alternativa. Tariceanu? Orban? Crin Antonescu? Melescanu? Geoana? Ponta? Gusa? Hrebenciuc (asta ar fi in stare, mai bine-l sterg). Regele Mihai?

OK, sa zicem ca sunt de acord, Basescu trebuie sa plece. Ce punem in loc?

miril
11th June 2007, 14:17
Parerea mea este ca Basescu ar fi mult bun de PM si, mai degraba, unul care nu are o structura combativa de tip conflictual, gen Isarescu si chiar si Tariceanu sau Stolojan, ar fi mai bun pe post de presedinte avand in vedere si prerogative consitutional actuale privind rolul presedintelui. Eu am subliniat si altadata ca vina este in primul rand al partidelor vizate si apoi a profitorilor, fei ca ei se numesc si Basescu.

Bancaru
11th June 2007, 15:40
Tin sa intervin. In primul rand nu are importanta atitudinea ziarelor aici, ci mai degraba cea a Doinei Cornea, o voce autorizata.
2. L-ar vota daca ar candida cu Nastase. E exact pe dos decat ai gandit tu. Dar Nastase nu mai este. Sa inteleg ca nu vrem sa vedem pe altcineva. Starea asta de "nu mai avem pe cine" eu cred ca este indusa in mental. Sunt o multime de oameni care ar putea sa candideze cu mare succes, si i-am mai zis, iar in alta ordine de idei trebuie sa ne dezbaram de aceasta tara - sa depindem de un conducator. Suntem terminati fara un tatuc. Acest tatuc trebuie sa stea la Cotroceni si sa se mai duca in vizite. Sa fie un bun diplomat (din toate punctele de vedere) si cam atat. Tara o conduce primul ministru, oricare ar fi el. Regele Mihai, monarhia, chiar ar fi o alternativa, dar nu stie lumea ce e sofranul.
3. PNT nu s-a distrus singur. Subscriu la ce zice Miril, la cat au gresit PSD si iata ca e bine mersi. Le-au dat in cap pana i-au naucit. Sa nu uitam ca mare parte dintre parlamentarii PNT, la final de mandat s-au dus la PD. Aceeasi trompeta si azi si atunci, Berceanu. Ba azi sunt si mai multe, mai e si Cezar Preda.
4. La noi e problema asta "nu te cunoaste lumea" si atunci d'aia nu exista alternative. Nici pe Emil nu il cunoasteau, daca va aduceti aminte ce stupoare a fost cand l-au nominalizat. Partea proasta e ca daca gasim solutii de bun simt, nici nu au sustinerea ciumecilor, de oricare parte s-ar afla ei. Eu zic ca un presedinte intelectual ar fi cea mai buna alternativa acum. Ar fi un echilibu perfect si neinregimentat politic. Sa mai vrea si serviciile, pentru ca de presedinte depinde si soarta lor.

Herc_Reloaded
11th June 2007, 15:58
Hmm, observ la tine o chestie pe care am mai citit-o si in alte parti.
1. Chiar credeti ca asa-zisele servicii secrete influenteaza viata politica in Romania? Adica ele conduc din umbra?

2. PSD a gresit la greu, dar l-a avut pe Iliescu, pe care-l urasc cu sinceritate, dar trebuie sa recunosc ca el asigura si acum cei 15% votanti ai PSD. PNTCD a fost parasit de toti, iar in cei 4 ani de guvernare nu a dezvoltat o personalitate capabila sa tina partidul mai departe.

3. Raman la convingerea mea ca Emil Constantinescu a distrus, indirect, PNTCD. A fost parte la toate balbaielile, dar daca ar fi avut curajul sa candideze din partea CDR 2000, in 2000, partidul nu ar fi iesit din Parlament. In fapt el este unul dintre marii vinovati. Nici nu era greu, trebuia doar sa spuna si el precum Basescu: dati-mi o majoritate sa pot guverna :-)) El a ales sa declare: ma declar invins. Chestie de mentalitate.

Daca raspunsul la 1 este afirmativ, atunci avem nevoie de un Havel.

miril
11th June 2007, 16:19
Balbaielile lui Milica si CDR au fost regizate, din culise, de ********ii de...serviciu in serviciul unora ca Iliescu si chiar Basescu. Tara asta este guvernata de spiritul ********ocomunist, al unora ca Talpes si Magureanu, lucru vizibil in toate domeniile, inclusiv, sau mai ales, in fotbal, unde nonvaloarea pe post de smecherie de duzina merge bine la vulg.

Herc_Reloaded
11th June 2007, 16:37
vulg, adica popor, nu ? Vox populi... etc, etc.

Subscriu la afirmatia cu nonvaloarea. Ma astept insa ca pe masura ce trec anii mizeriile ridicate la suprafata dupa decembrie 1989 sa cada la fund. avem nevoie de 20 de ani in Uniunea Europeana ca sa ne mai stilizam si noi, ca popor. O sa vedeti.....

Bancaru
11th June 2007, 16:42
Eu ce spun? NU e de ajuns sa vrei tu, trebuie sa te vrea si ei. Nu e de ajuns s apoti tu, trebuie sa te lase si ei sa ajungi. Lui Basescu ii convine de minune asta cu "nue altcineva". Pai cum sa nu ii convina cand in turul 2 va ajunge cu Becali si va dati seama cu cine o sa votez. Eu!!! Asa cum Vadim a fost extraordinar de util la vremea lui. Acum ne doare in **** de el, nici acolo. Voi chiar credeti ca nu a fost nimeni care sa ii zica lui Ilici, to'asu Ion, tineti-l aproape pe baiatul asta, Cornelus, ca mult bine va va face, chiar daca vorbeste mult si va injura de mame? Asa si cu Gigel. De ce sa nu ii dea cineva cateva procente si lui, vreo 8-10%, sa aibe si el cu ce sa se joace, asta la Parlament, iar in rest sa ii dam impresia ca poate intr-o zi va fi presedintele Romaniei. Pana atunci mai da si el din ce a furat si il lasam sa se masturbeze cu ideea ca isi spala pacatele.
PNT nu merita asa ceva. Scandalul in public are un numitor comnun - Partidul Democrat. Vrem nu vrem, asta este adevarul. Sa admitem ca PD are intentii bune si ii biciuie de la spate pe astia sa faca treaba. Numai ca metoda nu da rezultate. Si stiti ce nu mai da rezultate? Oamenii lor nu dau rezultate. De aproape 4 ani avem primare de PD cu tot cu consiliu, femeie de servicu de la PD si tot tacamul. Si tot ca un ***** arata orasul si tot de aceleasi probleme au ramas de rezolvat - gropi, mizerie, buticuri amplasate ilegal, problema cainilor comunitari (dar o solutionare europeana, si nu medievala sau asiatica), boschetarii, locuinte sociale, fluidizarea circulatiei, problema parcarilor in Bucale, reducerea birocratiei, politia coumunitara, etc, etc, etc. Suntem oameni maturi si avem pretentia ca gandim, adica voi ganditi, eu mai fac eforturi sa tin pasul, si nu putem sa nu vedem ca e praf in ochi ca u au toata echipa. I-a mers o data lui Basescu. Se pare ca o sa ii mearga si a doaua oara. Din pacate.
Apartenenta lui la secu se pare ca devine din ce in ce mai evidenta. Asta va fi singura lui nesansa. Sa vedem. Carma...

miril
11th June 2007, 16:42
Nu sunt lipsit de optimism dar va lua...mult timp. Vrie!

Herc_Reloaded
11th June 2007, 16:51
La cum cred lucrurile cu Becali, in curand cred ca va scadea sub 5%. Apropo, cuvantul "oligofren" poate fi folosit pentru a caracteriza o persoana? Sau este considerat un cuvant prea tare?

Acum, pentru ca mai stiu si eu cate ceva despre proiectele din Bucuresti: parcari se construiesc, unele zone au fost renovate, s-a mai asfaltat pe ici pe colo. Problema traficului va fi rezolvata numai daca daramam casele sa largim strazile.

Am citit ca vor darama si Casa Radio, sa faca altceva pe acolo. Vedeti, lucrurile se misca....

orice lucrare de acest tip ia timp. daca mai adaugati in sos si tipicul dambovitean, dureaza si mai mult..... Eu astept cu interes sa construiasca linia de metrou de la Aeroport spre centru. Si sa mareasca aeroportul , si sa.... etc etc

miril
11th June 2007, 17:00
Lumea a cam inceput sa pricepa ce este cu acest oier zbanghiu, mai ales dupa ultimele derapaje steliste, plus batutul campilor cu homosexualii, chiar daca romanul este foarte conservativ. Tonul face muzica!

Herc_Reloaded
11th June 2007, 17:01
Ce parere aveti de Raportul Marty? Cativa colegi se uitau de curand la mine acuzator, spunand ca in tara mea CIA tortureaza islamisti....... M-am declarat pe loc mujjahedin, dar n-a tinut figura :-)

miril
11th June 2007, 17:03
Ceva fum, inclusiv in capul respectivului, fara foc...

Herc_Reloaded
11th June 2007, 17:21
In domeniul asta sunt afon. Nu inteleg ceva, de ce atat tevatura? Este CIA inamicul nostrul? Credeam ca am iesit din Pactul de la Varsovia.
Sau este o dezbatere pe tema favorita a europenilor (i.e. drepturile omului), care imi aduce a discutia despre sexul ingerilor din timpul caderii Constantinopolelui?

miril
11th June 2007, 17:25
Herc, americanii incalca grosolan drepturile omului, actionand pe post de politai globali, parerea mea.

Herc_Reloaded
11th June 2007, 17:40
Dar arabii care au ucis o suta si ceva de oameni in London, aceia au incalcat ceva drepturi ale omului, sau le-au anihilat cu totul. Sau la WTC. Sau in Oklahoma City?

Nu cred ca poti duce o lupta impotriva terorismului umbland cu manusi. Problema este sa nu denatureze aceasta lupta. Cred insa ca oamenii au vazut prea multe filme cu CIA si NSA.

Oricum, fata de ce s-a intimplat in 2001, reactia americanilor a fost moderata.

Bancaru
11th June 2007, 18:17
La cum arata tara asta si la ce mentalitate ne macina imi este greu sa cred ca ar putea sa existe la noi o inchisoare a CIA. Asta presupune multa implicare, chiar si subterana, a americanilor, ori la noi, se stie, se fura tot, chiar si din subteran. Tipul, Marty, asa cum am cititi si eu cat de cat, pare sa acuze fara sa aibe prea multe de aratat ca si dovezi. Norica Nicolai, daca nu ma insel sefa comisiei de securitate (sau cam asa) din parlament i-a invitat pe toti sa faca o vizita la pomenita puscarie. NU cred ca avem inca toata loistica necesara pentru asa ceva. Eu stiu ca suntem lada de gunoi dar gunoaiele sociale se duc in alte parti.
Eu zic ca Hercules are mare dreptate - nu te poti pune cu niste dementi purtandu-te ca un domn. Trebuie sa fii si putin mai destept. Partea proasta este ca americanii au creat pe toti acesti imbecili - Saddam, Osama, Gaddafi, etc. Oamenii care au murit in atentatele sinucigase nu au nicio vina.

miril
11th June 2007, 19:03
Este vorba de principiu, la mijloc. Nu poti sa actionezi intr-o tara ca si cum ai fi la tine in tara, arestand in stanga si in dreapta doar pe presupuneri si fara ca respectivul sa aibe drept la un proces corect, chiar daca problema la mijloc este foarte spinoasa, terorismul international. Este ca si cum eu ca activist ecologist intru pe teritoriul SUA si imi arog dreptul de a inchide o intreprindere extrem de poluanta, motivand ca este pentru binele omenirii, in a preintampina efectul de sera. Stiu ca exemplul este exagerat si nerealist dar am vrut sa fac o comparatie.

Herc_Reloaded
12th June 2007, 10:26
Acest subiect al terorismului international si al mijloacelor pentru al combate este foarte delicat si sensibil. Si mai ales, acest fenomen paote fi privit din multe puncte de vedere.

Este fortata comparatia intre combaterea terorismului si poluare. Prin natura lui, terorismul este transfrontalier (ca si poluarea in multe cazuri), si ca urmare sunt necesare mijloace asemanatoare pentru al combate (nu invinge, ca asta nu se va intampla prea curand)

Am citit si eu mai devreme Raportul Martens, in detaliu. El acuza Polonia, si in subsidiar Romania ca a gazduit inchisori in care au fost adusi terosti de profil inalt. Citeaza surse din serviciile de informatii. Acum depinde cu cine a vorbit in realitate, ca elvetienii astia sunt uneori duis de naivi, sau de rau-intentionati.

La cum merg lucrurile in Romania, nu cred ca ca cineva ar face mai mult decat sa-si alimenteze avioanele aflate in trafic din Afganistan spre Guantanamo. Da, Guantanamo este o rusine si prejudiciaza imaginea USA in lume. Asta cu Romanai si Polonia este o fasaiala de europeni de biblioteca.

Va repet: nu pot uita zilele razboiului din Jugoslavia (Kosovo). Europenii discutau peste tot despre principiile si metaforele hiperbolice ale unei inteventii, kosovarii si sarbii se omorau pe capete intre timp. Noroc cu USA ca au intervenit inainte sa se produca un dezastru total.

miril
12th June 2007, 10:52
Gresit, americanii si mai ales europenii, in speta GERMANIA, trebuiau sa intervina in 1989-1990 sau cand a inceput criza si atunci sa fii propus trupe de pace, in criza Kosovo, cand Milosevici a facut pasul gresit, dupa aceea... potopul, ca dovada. Americanii au salvat Europa, in felul lor, in doua randuri, totusi, in ultima vreme genul asta de interventie activa este o masura a incapacitatii de a prevedea conflicte cu efecte negative majore, vezi cam ce face si Basescu, si/sau sustinerea, de fapt, in secret, a proriilor interese meschine, de regiune. Sa nu negam dar sa nu exageram rolul interventiilor americane, adica sa facem o evaluare nuantata.

Herc_Reloaded
12th June 2007, 11:04
Miril, nu vad ce este gresit? Razboiul din Iugoslavia (ma rog, razboaiele) au fost in primul rand o problema europeana. Asta am spus si eu: europenii, si daca vrei mai ales Germania, nu au facut mai nimic sa le potoleasca. Fara interventia americana am fi avut un dezastru total.

Gresita este abordarea actuala a americanilor in privinata Kosovo, dar asta-i alta discutie.

Acum, pentru cei care au studiat aparitia, dezvoltarea si decaderea imperiilor, este clar ca US a trecut de peak, si se afla pe o panta descendenta. Ma rog, aici vorbim de imperii in sens modern, nu despr Imperiul Roman.

Sunt multe semne ale decaderii, care au fost inregistrate si pe vremea Imperiului Roman sau a celui Persan: razboaiele purtate in exterior nu mai sunt castigate, eficienta scazuta, devine tot mai greu sa recrutezi noi soldati. Si, mai ales, puterea economica a US scade, sau in fapt creste mult prea incet in comparatie cu China si India.

Probabil ca in timpul vietii noastre vom vorbi deja de noua super-putere mondiala, China. Si nu uitati, acolo drepturile pomului nu fac nici doi bani, dar aceiasi europeni care azi stramba din nas in mod simandicos cand vorbesc despre US, zambesc larg cand discuta despre China si avantajele economice de acolo.

Cam asta-i valoarea drepturilor omului in perspectiva europeana: ca in multe alte domenii, ipocrizia este pe primul loc.

miril
12th June 2007, 11:24
Americanii au intervenit in primul rand propagandistic, mai ales in zona Bosniei, ca sa dovedeasca lumii musulmane, dupa interventia din Golf, ca nu au nimic impotriva celor de acesta credinta. Sunt buni strategi in a alege momentul cand fac interventie armata intr-o anumita zona ca sa fie perceputi drept justitiari si porumbei ai pacii. Sa fim seriosi! Despre europeni, mai ales nemti, numai de...bine. Oricum, mai bine ceva decat deloc.

Herc_Reloaded
12th June 2007, 12:09
Adevarat, despre germani numai de bine. Am incercat sa citesc de curand memoriile Cancelarului Schroeder. Pierdere de vreme.

Eu nu inteleg acest ajutor dat Kosovo si Albaniei? Din nou vor sa arate ca America este prietena lumii musulmane? Americanii astia chiar sunt prosti. Ei nu stiu ca albanezii, pentru o mana de galbeni, ar trece si la buddishm. Si asta nu de ieri de azi, ci de sute de ani.

Bancaru
12th June 2007, 12:34
Vedeti... tace Basescu.
Miril, problema cu americanii politisti prin alte parit e mai veche iar radacinile sunt mai groase si adanc infipte. E ca si cum zicem ca una a fost violata, dar problema spinoasa care apare la ancheta e ca femeii i-a cam placut. Asa cum am mai scris multi liderii acum teroristi sunt creatia CIA, a americanilor. De cand e lumea si pamantul cel puternic ii zice celui slab ce sa faca.
Nu imi place subiectul.
Din cei 119 semnatari ai motiunii, doar 112 au votat-o. Nasol!

Herc_Reloaded
12th June 2007, 12:41
Gata, il schimbam. 115, nu 112, cica este o incurcatura. Ma mir si de astia.
Basescu tace, si isi linge ranile, dupa ce a esuat in incercarea sa schimbe guvernul. Totul ramane cum ne-am inteles: PNL se face ca guverneaza, PSD sta cu funduletzul in 2 barcutze, PD se face ca este in opozitie. Vadim isi decimeaza singur partidul (asta-i patologic), Becali isi taie singur craca de sub picioare.

Prevad o schimbare de ton, concentrarea pe teme de interes po****r, si tocarea marunta a Guvernului cu orice ocazie.

In mod normal, de acum incolo urmeaza din nou scaderea in sondaje a PD si Basescu. Intrebarea este, cat vor scadea in 12 luni, si mai ales cine va beneficia de asta? In fapt, toata tactica PNL-PSD este de amanare a alegerilor, in speranta acestei scaderi.

Urmeaza la toamna bugetul Cand, fie se va merge pe cota unica (PNL-PD) fie pe cote de impozitare (PSD), Nu vad cum ar putea PSD sa sustina un buget construit astfel. Probabil ca acela va fi cantecul de lebada al domnului Tariceanu Tatal.

miril
12th June 2007, 13:01
Sa intelegem ca PD in loc sa voteze pentru binele Romaniei voteaza pentru binele lui Basescu?

Herc_Reloaded
12th June 2007, 13:12
Miril, la ce te referi?

miril
12th June 2007, 13:16
La asta: "Urmeaza la toamna bugetul Cand, fie se va merge pe cota unica (PNL-PD) fie pe cote de impozitare (PSD), Nu vad cum ar putea PSD sa sustina un buget construit astfel. Probabil ca acela va fi cantecul de lebada al domnului Tariceanu Tatal".

Herc_Reloaded
12th June 2007, 13:23
Poate nu am fost clar. Am vrut sa spun ca Bugetul pentru 2008 va fi construit pe baza cotei unice, creatia fostei guvernari PNL-PD.

PSD nu poate vota un astfel de buget, din principiu. PD va sustine cota unica, dar va gasi alte motive pentru a refuza bugetul (de exemplu 6% pentru invatamant, care in fapt reprezinta o himera), sau se va abtine de la vot :-)
Si oricum, nu ii vad pe multi dintre liderii PD ca fiind excesiv de interesati de binele national. Daca nu era Basescu si imaginea lui Macovei, partidul se prabusea de mult de pe urma greselilor comise.

Atentie insa. Interesul national nu presupune numai sa investesti bani intr-un domeniu, ci sa obtii un profit (sau rezultat) de pe urma investitiei. La momentul actual sanatatea, invatamantul si apararea sunt gauri negre. La ce serveste Romaniei sa cumpere avionae F16 de 1 miliard de dolari? Ce prostie.

Bancaru
12th June 2007, 15:16
Poate nu ii foloseste la nimic, speram, dar in calitate de tara membru NATO cu drepturi si obligatii, cred ca nu e bine sa mergem la un eventual razboi cu caruta cu coviltir, desi aceasta masina de razboi s-a dovedit destul de daunatoare tarilor din Europa. Mai ales pasagerii (pilotii, adica vizitiii).
Stati linistiti ca bugetul va trece. Nu e nici primul nici ultimul. Probabil ca Basescu va mai avea ceva de discutat, dar va trece. Si Basescu se va pune si el pe coada, nu ca il doare undeva. Ma astept ca in timpul vacantei sa apara nea Bases si sa vrea sa munceasca ceva. Ii este caracteristic stilul asta de "eu muncesc si cand voi stati". Defapt se preface si el.
Asa am zis si eu, Basescu si PD vor mai pierde. Si ei stiu asta de aia mor de dragul anticipatelor.
PNL a fost destul de transant, as zice putin si de ochii lumii, cand au spus ca nu datoreaza nimic PSD. Toata lumea punea cruce si cumpara lumanari pentru, de acum, fostul guvern Tariceanu 2. Iata ca nu s-a intamplat nimic. Si nici nu o sa se intample pana cand sondajele nu o sa ii mai linisteasca suflul sistolic lui Geoana.
PD mai mimeaza inca opozitia timp in care sunt la putere, bine mersi, chiar si in timp ce eu scriu aceste litere. Cum? Iaca: peste 2000 de oameni ai PD-ului se afla in structurile de conducere ale guvernului la nivel local. Pe astia nu ii dai deoparte asa cum au fost arestati cavalerii templieri. Ce e mai important - 5-6 ministri sau 2000 si mai bine de functionari publici? Pai astia taie si spanzura. Este posibil ca ei sa isi fi dat demisia in timp ce eu combat? As!
Basescu s-a molipsit si el de sindromul Iliescu - a semnat ca primarul (ar spera unii) numirea in functia de colonel (cred, nu ma pricep la grade) a unui fost/actual mare ********.
Apropo de primar - m-am uitat aseara - iar, ca boul - iar, la emisiunea 100% a lui Robert Turcescu. Invitat - nimeni altul decat domnul Adriean Videanu. Stiti cine este, nu? Este primarul general al capitalei. Desi credeti ca stiti despre ce s-a discutat daca nu ati vazut emisiunea, eu va spun ca va inselati. Domnul Videanu ne-a vorbit de esecul guvernului in agricultura, comunicatii, justitie, inundatii, sanatate, relatia cu Basescu, mersul pe motocicleta, etc. dar a omis sa ne spuna si noua ce se mai intampla prin Bucuresti, chiar daca vedem si noi ce se intampla. Adica, ma intelegi, toate problemele capitalei sunt rezolvate si acum, ca stam cu mana pe bij si nu avem griji, ne dam cu parerea despre alte sectoare. Iar domnul Turcescu, saracu', ce om cumsecade, nici macar nu l-a intrebat de sanatate, sau: Videne, ce **** mea facem cu orasul asta, ca ne ducem de rapa si ne-am facut de ras. NU avem parcari, nu avem sosele, nu avem piste de bicicleta, nu ai voie cu bicicleta in oras (teoretic), iluminatul e de *****, nu avem gropi de gunoi ecologice, nu avem gropi de gunoi (si atat), avem in schimb gropi in asfalt, nu avem transport in comun noaptea, de la ora 22.30 nu mai gasesti autobuze (va spun eu ca sunt Stan Patitul), nu avem o administratie a pietelor care sa nu fie corupta, mercurialul in piete e pus ca sa flegmam la tinta, nu exista locuinte sociale, ... am obosit. NU mai pot. Sa continue altcineva.

Herc_Reloaded
12th June 2007, 15:34
Continui eu.....

N-avem osti (adica mai nimic), dar iubirea de mosie e un zid,
Care nu se-nfricoseaza de-a ta spaima, Baiazid. De fapt, nici Baiazid nu avem.

Nu stiu exact cine-i Turcescu, ca eu cunosc "starurile" TVRI. I-am citit insa uneori editorialele in Cotidianul, dar nu mi se par cine stie ce.

Mai asteapta un an, si o sa vezi ca multe probleme de circulatie vor fi rezolvate. Te mai duci la piata sa vezi mercuriale? Ultima data cind am fost in Romania am fost la Carrefour Baneasa. Mult mai elegant decat alte Carrefourouri din Franta.
Ptiu, ptiu, nu trebuei sa mai pomenesc firma asta, ca se supara nea Vaca pe mine.

Oricum, acum vrei ca in 17 ani sa se rezolve totul :-)))))

Bancaru
12th June 2007, 16:22
Ma uit la mercurial pentru ca e frumos desenat. De ce sa nu ma uit? Aia de ce l-au pus? Cand ai fost ultima data in tara? Carf Baneasa cam are 1 an. Daca vrei sa iti cumperi ceva cat de cat bun, proaspat si gustos te duci in piata. Ma refer la legume si fructe. Ba si branza. Pentru altceva te duci la Carf sau Metro. Sa va zic o faza cu Metro si apropo de faptul ca nu avem transport in comun noaptea. Tot asa discutam, cum stau cu voi, dar interlocutor o prietena din Mexic. Aude cu transportul si zice ca a vazut ea afise cu metrou 24 din 24. Ea nu stia ca nu era metrou ci Metro. Metro Baneasa e 24 din 24.
Turcescu e unu care se crede cel mai tare jurnalist din Europa. Ba mai mult, are pretentia ca e si frumos. E narcisist. Dar ma rog, cine nu e?

Herc_Reloaded
12th June 2007, 16:33
Cand eram acasa mergeam la Piata Traian. Acum nici nu mai stiu daca exista.
Am trecut in fuga acum citeva luni prin bcuuresti, si soferul de pe Fly Taxi mi-a aratat cu mandrie Carrefour Baneasa, asa ca de curiozitate am mers acolo, stand intr-un hotel langa aeroport. Apropo, au terminat toate podurile acelea din Otopeni?

Nu mai exista transport de noapte? Pe vremuri exista un tramvai, 26, care mergea la Gara de Nord la orice ora.

Apropo de metrou, ati citit ce a declarat azi Orban? Ca metroul catre aeroport ar putea fi construit subteran, la nivelul terenurului, sau pe piloni, in aer. Asta-i prost, sau vorbeste doar ca sa se afle in treaba? Da' ce, ne asteptam sa-l construiasca pe lacul snagov, sa gliseze pe apa?

P.S. Pentru un barbat mi se pare o prostie sa se creada frumos. Iar pentru un ziarist este penibil. Chestia cu frumusetea ar trebui sa fie apanajul femeilor.

Bancaru
12th June 2007, 16:41
Auzi, daca ma iei cu metroul catre aeroport, te iau si eu cu zilele in care oamenii vor coloniza Marte. Mai da-i in.... Sa mergi acum cu tramvaiele alea de care zici tu sa vezi cum miroase a voma si ***** si noi vorbim de metrou pe piloni de basini.
Vezi ca Fly Taxi se zice ca ar fi firma Danei Nastase. Sunt singurii care au autorizatie pentru aeroport.
Podul de la Otopeni (adica pasarica, pardon, pasarelea) e gata. Acum fac unul la Baneasa. Nu pot sa neg ca nu se misca bine, dar aici sunt alte interese la mijloc. E zona comeciala care e obturata daca stagneaza lucrarile. Nu fac ei pentru binele prostimii. Apoi sa nu uitam ca nu orice cultivatot de pamant sta in Otopeni. Masinile de la 20 de mii de euroi in sus nu sufera regimul de detentie al celor 2 benzi pe sens.

Herc_Reloaded
12th June 2007, 16:45
Am auzit cu ceva vreme in urma ca Flytaxi este a unui tip care avea deja masinile cumparate, asa ca au facut licitatia ca sa califice excat acel tip de masini. Oricum, este un mijloc de trasport decent, poate insa putin cam scump pentru buzunarul oamenilor cu salarii normale. Iti crapa obrazul de rusine cand veneai cu oameni din alte tari si trageau tiganii de tine prin aeroport (scuze, am fost iar rasist, si in fapt nu erau numai tigani)

Daca vrem o capitala moderna, linia de metrou trebuei construita. Insa Orban, neavand ce sa spuna, scoate si el perle. Sa face ca munceste, toarasu'.

Bancaru
12th June 2007, 16:56
Eu nu cred ca aia e cea mai importanta, dar si aia este. O colaborare fructuoasa intre Ministerul Transporturilor si Primaria capitalei se impune. In cativa ani Bucurestiul va fi paralizat. Videanu se face ca nu stie asta. Cand a venit la primarie, boul a zis ca are bani dar nu are proiecte. I-as da eu niste proiecte. Ti-am zis, tu nu mai cunosti Bucurestiul, dar pasajul pe care vrea el sa il faca, ideea lui Basescu, deh, idee cu care se va muri de gat, nu preia mai nimic din traficul din Bucuresti. Metroul chiar ar fi o investitie cu cap. Ma uitam la metroul din Londra... ajungi unde vrei tu. Sunt de acord cu plata diferentiata, in functie de numarul de staii pe care il parcurgi, dar sa stii pentru ce platesti. La noi vine ploaia acum si lucrul asta, daca il poti crede, va afecta sever circulatia. In 1999 o ninsoare de doi bani a paralizat Bucurestiul. A fost, cred, prima ninsoare in anul ala. Poate sunt pe aici pameni care pot confirma treaba asta. Toate soselele erau blocate. Masini abandonate. Mocirla. Cohorte intregi de oameni care mergeau pe jos spre casa. Terifiant.

Herc_Reloaded
12th June 2007, 17:08
Metroul in Londra (The Tuube) are o vechime de cca 130 de ani. Prima linie subterana a fost data in folosinta pe la 1875. Pe vremea aceea noi ne luptam cu turcii sa ne cucerim independenta, iar iobagii de abia fusesera eliberati. Cam asta este diferenta.

Ai fost in Londra? Metroul este vechi, si are nevoie urgenta de reparatii. Nu are aer conditionat in multe statii, iar vara este oribil. Eu am studentit acolo, asa ca nu-ti spun din povesti. Vineri seara vagoanele sunt pline de betivani si chiar voma..... vrei sa mai continui?

Bancaru
13th June 2007, 11:59
Am fost la Londra. Diferenta este ca asa plin de voma, betivani, curve si ce mai vrei tu te duce unde ai nevoie in timp scurt. Aer conditionat? Ce e aia? Are nevoie urgenta de reparatii? Numeste-le. Ce intelegi prin reparatii? Cred ca nu erai prin tara de cate ori se inunda COMPLET statia Izvor (un nume predestinat). Nu face comparatii fortate intre metroul Londrei si cel din Bucuresti. Stii la ce putem sa stam mai bine acum? Dar nu in totalitate - la capitolul garnituri. Pe tronsonul IMGB - Pipera au bagat niste garnituri noi, facute in Suedia. Arata bine (http://metropotam.ro/La-zi/2006/08/art1064861072-Pe-scurt/metrou.jpg).
Intamplarea a facut ca in Londra am stat in cartierul Wembley, cartier plin de negri si pakistani, dar nu aveam nicio temere sa merg cu metroul la orice ora. Mizeria lor nu se compara cu a noastra.

Bancaru
13th June 2007, 12:01
Va spuneam de Videanu acum cateva zile. Se pare ca nu sunt singurul observator al acestui baiat... prost. Daca ailalti sunt baieti destepti cei din partea astalalta sunt prosti. Ma rog, prosti suntem noi, bucurestenii.


ADRIEAN, PRIMARUL-MINUNE
Visele din mintea lui Videanu-Jules Verne costa 5 miliarde de euro
13.06.2007 ADRIEAN, PRIMARUL-MINUNE
In trei ani de mandat, primarul Videanu si-a pus semnatura pe 252 de proiecte, majoritatea ramase nefinalizate. Adriean jongleaza cu 500 de milioane de euro, o treime din banii ce alcatuiesc bugetul 2007 al primariei, bani care se toaca marunt pe consultanta. Chiar daca proiectele au ramas nefinalizate, totusi exista si oameni care si-au luat banii. Este cazul consultantilor, arhitectilor si proiectantilor, care au inhatat deja sume frumoase pentru intocmirea unor machete si a mii de desene frumos colorate. Consultanta costa, in principiu, zece la suta din costul total al realizarii, iar pentru punerea in practica a tuturor celor 252 de proiecte ar fi necesari cinci miliarde de euro

Unul dintre proiectele megalomane este cel al „Cartofului cu tepi“, din Piata Revolutiei. Dupa ce s-a aratat nedumerit de semnificatia monumentului, Adriean Videanu a anuntat cu emfaza ca in locul acestuia va construi o imensa parcare subterana si o puzderie de spatii comerciale. Chiar si in actualele conditii, unui sofer bun ii trebuie cel putin un sfert de ora ca sa iasa dinspre Senat catre Magazinul Muzica, insa transformarea in santier a zonei ar bloca complet cea mai mare parte a centrului Capitalei

Pentru ca sa se vada ca are totusi activitate, Adriean Videanu se joaca de-a asfaltarea prin Bucuresti. Aproape toate arterele importante „sunt in lucru“, motiv pentru soferii bucuresteni sa se injure ca la usa cortului sau chiar sa se ia la bataie prin intersectii. Sute de mii de oameni fac ore bune in plus påna la serviciu sau påna acasa din cauza reparatiilor, care au devenit un cosmar pentru locuitorii Capitalei. Unele strazi nici macar nu ar fi necesitat repararea, insa asfaltarea marca Videanu aduce bani buni in pusculita PD

Primaria Capitalei se mândreste cu cele 252 de proiecte imaginate de Adriean Videanu si subordonatii acestuia. Valoarea totala a acestor proiecte este estimata de catre angajatii Primariei la 15.542.149.316 lei, adica 4.749.174.758,9 euro, la cursul BNR de ieri. Pasaje supraterane futuriste, parcari subterane vârâte in locuri unde nici Ceausescu nu visase ca s-ar putea construi ceva, Patriarhii si Biblioteci ale Neamului, toate izvorâte din imaginatia unui edil megaloman. De facut nu s-a facut insa mai nimic, dar s-a cheltuit din greu pentru proiecte si studii de fezabilitate. Acestea au fost platite de urgenta, ca si lucrarile executate de catre „firmele de partid“ ale PD. Chiar daca proiectele lui Videanu n-or sa fie terminate vreodata, circa 500 milioane de euro din banii bucurestenilor ar putea fi tocate de firmele de consultanta. Valoarea totala a creditelor contractate de Videanu si rambursate de contribuabili nu a fost dezvaluita de functionarii publici ai Primariei.

Visul bucuresteanului de rand, de a trai civilizat intr-o capitala europeana, ramane doar o utopie. Primarul General al Capitalei nu a putut trece de la „voi face“ la „am facut“. „Municipalitatea a reusit sa demareze, in mai bine de un an si jumatate, proiecte in valoare de peste 1,8 miliarde de euro si mai sunt pregatite alte proiecte in valoare de aproape 1,2 miliarde de euro care asteapta intrarea in una din cele doua etape, si anume licitatie sau executie“, anunta mandru primarul Adriean intr-o conferinta de presa de la inceputul anului. Intre timp, numarul proiectelor anuntate a crescut simtitor, valoarea acestora ajungand sa concureze PIB-ul unei tari europene mai mici, cum ar fi Lituania. Pasajul suprateran Doamna Ghica - Bulevardul Chisinau, destinat a uni cartierele Colentina si Pantelimon, sau mult mai celebrul Basarab, sunt lucrari de amploare, care se desfasoara mai mult pe hartie. De fapt, pasajul Doamna Ghica - Chisinau, a carui realizare a fost castigata de o firma din Portugalia, chiar a ramas numai pe hartie. Din cate am aflat de la Primarie, de mai bine de noua luni de cand s-a semnat contractul de executie se tot iau pentru analize probe de sol, de parca ar incepe campania de insamantari. Cat priveste proiectul „Basarab“, din punctul de vedere al oficialilor din Primarie, acesta „este in grafic“, desi este vizibil ca proiectul bate pasul pe loc.

Videanu are in cap un «master-plan de circulatie»
„Pe 18 august, se deschide licitatia si pentru actualizarea master-planului de circulatie, care urmareste, de asemenea, fluidizarea traficului in Bucuresti prin crearea acelor retele de sensuri unice. Aceste sensuri unice permit largirea carosabilului in detrimentul trotuarelor, fara exproprieri de data aceasta“, spunea tot Videanu, la inceputul acestui an. Bucurestenii au aflat astfel chiar din gura alesului din fruntea urbei ca exista un „master-plan de circulatie“ si ca acesta va fi actualizat. Probabil ca va fi actualizat an de an, pe bani buni, pana la predarea mandatului, pentru ca de facut ceva concret nu s-a facut. Poate ca firmele PD nu stau bine la partea de IT, pentru ca, de exemplu, la trasat linii pe asfalt nu ii intrece nimeni. Ca o curiozitate, angajatii de la firma „Dalli“, fondata de dl. Cocos (sotul celebrei doamne de taina a PD Elena Udrea), de cum s-a deschis Tribunalul Bucuresti (in locul fostului magazin Junior), la Unirea, au si tabarat cu bidineaua pe asfalt si cu chitantierul pentru parcari pe soferi. Si pentru ca tot vorbim de bidinea, o alta promisiune a lui Videanu a fost aceea de a crea piste speciale pentru biciclisti si mijloacele de transport in comun ale RATB. Ambele ramase, desigur, la stadiul de promisiuni. In Bucuresti exista doar doua sau trei piste pentru biciclisti, si acelea executate pe trotuar, iar o pista rezervata transportului in comun se poate vedea doar pe bulevardele Magheru si Regina Elisabeta.

Parcarile subterane, doar pe hartie
Edilul-sef al Capitalei da impresia celor care au timp sa il asculte ca stapaneste la perfectie problemele despre care discuta si ca totul se va rezolva ca la carte. „Au fost identificate circa 90 de posibile amplasamente pentru parcari subterane, dintre care intr-o prima faza vor intra in executie un numar de 22. Pentru acestea, sunt deja realizate studiile de fezabilitate si sunt aprobati indicatorii tehnico-economici de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Pentru una dintre ele procedura de desemnare a partenerului privat este aproape de finalizare (Gara de Nord). Celelalte 21 de parcari vor fi licitate, la pachet, in cursul acestui an.“ Despre parcarea de sub Intercontinental nu se sufla nici un cuvant, de parca nici nu ar exista. Aceasta a fost atribuita demult de catre primarul Traian Basescu firmei care detine monopolul in Bucuresti, Dalli, si care a apartinut sotului Elenei Udrea, pe cand aceasta era consilier la Primarie.

Studiile de fezabilitate si proiectele golesc vistieria Primariei
Ca un bun manager, Videanu stie cum trebuie demarat un proiect: intai de toate se realizeaza un studiu de pre-fezabilitate sau de consultanta. Pe bani multi, pentru diverse societati „specializate“. Urmeaza apoi intocmirea proiectului in sine, care in principiu inseamna zece procente din valoarea totala pentru punerea in practica a intregii afaceri. Abia acum se poate face adevaratul studiu de fezabilitate, care sa arate negru pe alb cat costa investitia, daca si in ce conditii se poate amortiza etc... Fireste ca si acest studiu de fezabilitate costa, si nu putin. De exemplu, Sistemul de Management al Traficului se va realiza printr-un proiect finantat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), în valoare de 20,6 mil. euro, din care 1,8 mil. euro sunt destinati serviciilor de consultanta si 18,8 mil. euro pentru realizarea efectiva a sistemului. Consultanta este asigurata de consortiul format din WSP Civils (Marea Britanie) si TRAPEC (România), în urma adjudecarii licitatiei organizate în acest sens înca din anul 2004!!!
Dupa ce toti economistii isi dau cu parerea si umfla banii de la Primarie, este posibil ca edilii sa constate cu stupoare ca banii destinati cine stie carei investitii s-au topit numai pe proiecte sau ca perioada de gratie in care banii trebuiau folositi a expirat de mult si BERD sau BEI nu ii mai acorda. In primaria condusa de Adriean conteaza insa numai sa se faca proiectele sau studiile de fezabilitate, platite cu bani grei din fondurile Primariei Capitalei. Punerea in practica este amanata apoi sine-die. Daca la licitatie ies „ai nostri“, bine, daca nu, inceperea lucrarilor poate sa mai astepte, important este ca exista proiectul.

Videanu se joaca de-a asfaltarea prin Bucuresti
Intre timp, in Bucuresti se asfalteaza si reasfalteaza, de la un capat la altul al orasului, de au innebunit soferii. Pe Soseaua Oltenitei, Calea Floreasca, Soseaua Pantelimon, Calea Mosilor, Soseaua Colentina, Bulevardul 1 Decembrie si alte zeci de artere se reastfalteaza de zor, se repara, „se efectueaza lucrari de intretinere“ sau se schimba liniile de tramvai. Dar si viata a zeci sau sute de mii de oameni care locuiesc in aceste zone. Si cand vezi zecile de artere inchise sau stramtorate, dar „aflate in lucru“, nici nu poti spune ca nu se face nimic. Intrebarea care se pune este daca lucrarile care apar peste noapte pe bulevarde chiar erau necesare sau sunt doar o metoda de a mai baga ceva in conturile partidului aflat la putere in Primaria Capitalei. Intrebarea este legitima si suspiciuni se nasc de cate ori vine vorba de contracte incheiate de oficialitati cu SRL-uri care au capital social mic. Acestea nu au in proprietate utilajele cu care ar trebui sa efectueze lucrarile contractate, sau daca le au, acestea nu sunt suficiente si firmele le muta de colo-colo, incercand sa lase impresia ca sunt dotate corespunzator. Alta ar fi situatia daca aceste societati care castiga licitatiile, mai mereu aceleasi, ar fi cotate la Bursa, acumuland capital si dotandu-se corespunzator.

Nazdravanii aflate in faza de proiect
Nu putem incheia fara a va prezenta cateva din proiectele-minune ale Primariei Capitalei, cu mentionarea anului de inceput si de finalizare a acestora. Totodata, ii rugam pe cititorii din Bucuresti sa comenteze pe site-ul ziarului utilitatea si modul de punere in practica a acestor proiecte.

*Ghiseu Virtual de Plati; Portalul pentru plata amenzilor si declaratii catre politie (PAD). 2005 - 2006.
*Ansamblul monumental dedicat fondatorilor Uniunii Europene 2006 – 2006.
*Bucuresti.ro - Portal regional 2006 - 2007.
*Consultanta pentru optimizarea proceselor organizationale si informatice in PMB 2005 - 2006.
*Extinderea Sistemului informatic integrat pentru Managementul Activitatilor la primariile de sector, regii, administratii, alte unitati din subordinea CGMB 2006 - 2008.
*Harta navigabila pentru Bucuresti 2006 – 2007.
*Sistem Informatic Integrat pentru Managementul Activitatilor in P.M.B.; (SIIMAPMB) 2003 - 2006.
*Sistem interactiv teritorial de informare a cetatenilor (SITIC) 2006 –2007.
*Studiu privind cresterea interoperabilitatii dintre retele si utilizarea de standarde deschise (OSS) 2006 - 2007.
*Studiu privind dezvoltarea accesului de banda larga in reteaua metropolitana 2006-2006.
*Studiu privind realizarea unui Sistem geospatial de e-government pentru planificarea si controlul dezvoltarii urbane 2005 - 2006.
*Proiect RADET privind Achizitia de Servicii de Consultanta 2004 –2007.
*Acte de identitate pentru persoane fara adapost 2006 – 2007.
*Monumentul Luptei anticomuniste - Aripi 2006 –2007.
*Audit supraveghere SMC/ PMB pentru Managementul serviciilor de administratie publica locala conform SR EN ISO 9001: 2001 - 2004 - 2006.
*Audit supraveghere SMM/ PMB pentru Managementul mediului aplicat serviciilor de administratie publica locala conform SR EN ISO 14001:2005 2005 – 2007.
*Retea metropolitana de fibra optica a Municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii -NETCITY 2006 - 2008.
*Baza de date cu indici si indicatori macroeconomici, sociali si de infrastructura 2005 - 2006.
*Ecologizarea si dezvoltarea potentialului turistic, de recreere si agrement al parcurilor Cismigiu, Herastrau, Carol si Tineretului din Municipiul Bucuresti 2006 - 2007.
*Realizare penetratie Prelungirea Ghencea – Soseaua Domnesti. 2006 - 2007.
*Penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti – Pitesti. Realizarea unei penetratii la intrarea in Bucuresti pe sase benzi. Include 4 pasaje rutiere denivelate. 2006 – 2008.
*Penetratie si racord Splaiul Unirii - Autostrada Bucuresti – Constanta. Realizarea unei penetratii la iesirea din Bucuresti spre Autostrada Bucuresti-Constanta pe 6 benzi. 2006 - 2008.
*Executie strapungere Str. Buzesti - Str. Berzei - Str. Uranus si sistem rutier 2006 – 2008.
*Realizare strapungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu, sistem rutier. Include un pasaj rutier denivelat. 2006 - 2007.
Augustin Andrei - GARDIANUL

Herc_Reloaded
13th June 2007, 12:11
Bank, sincer, eu nu inteleg ce vrea autorul acestui articol? Sa construiasca Videanu peste noapte 90 de parcari?
Trebuei sa recunosc ca nu pot judeca 100% impartial in aceasta problema. Insa nu putem arunca totul numai pe asa-zisa incapacitate a lui Videanu.

Problema este simpla: 4 ani (2000-2004) lucrariel in Bucuresti au fost mai mult blocate, datorita conflictului Basescu - CL PSD. Finantari de sute de milioane au stat semnate, fara a se face drawdown-uri pe ele.

In 2004 Basescu a castigat din nou, CL a devenit favorabil, insa au intervenit apoi alegerile generale, noile alegeri pentru primarie. Practic Videanu raspunde de oras din 2005, si in acesti doi ani multe proiecte au fost incepute. Am inteles ce scrie acolo, nu au fost finalizate. Dar de ce autorul nu ne spune cat dureaza fiecare proiect, daca exista intarzieri, si daca da, care este cauza lor.

Multe dinproiectele enumerate sunt utile. Sunt pe IT si vizeaza cresterea eficientei. Poate Gardianul doreste sa ne intoarcem la abac? La hartie si creion???

Sa fiu bine inteles. Nu-l apar pe Videanu, care are si el multe lucruri de indreptat. Dar nu este un primar rau, este cu certitudine cel mai bun primar pe care l-a avut Bucurestiul (oricum, mai bun decat Basescu).

Articolul din Gardianul este o dezinformare crasa, si face parte din puiternica propaganda din grupul de interese politico-economice Ziua-Gardianul-Adevarul-Jurnalul-Patriciu-SRS-Voiculescu-PNL-PSD-PC.

Astept unificarea PC PNL PSD intr-un pol vechi.

Herc_Reloaded
13th June 2007, 12:30
remiera in Senat. Plenul acestui for a dezbatut, miercuri, Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in perioada vacantei parlamentare. Senatorii au decis cu 47 voturi "pentru", 17 "impotriva" si 4 abtineri ca executivul nu poate emite ordonante in timpul vacantei.

Legea urmeaza sa treaca si prin Camera Deputatilor, care va fi forul decizional.

Singurele grupuri parlamentare care au votat in favoarea actului normativ au fost PNL si UDMR. Partidele de opozitie au anuntat ca legea care permite Guvernului sa emita ordonante pe perioada vacantei legislativului nu va fi votata.

De altfel, presedintele PSD, Mircea Geoana, anuntase in urma cu cateva zile ca partidul sau nu e de acord cu aceasta propunere legislativa, explicand ca guvernul are suficiente legi pe care ar trebui sa le indeplineasca, fara a mai fi nevoie si de un "cec in alb" pe perioada vacantei.
Hotnews

____________________________
Oare ne este clar de ce avem nevoie de o majoritate clara si declarata? Acest guvern este cel mai impotent din ultimii 17 ani (adica nu are sustinere politica)
De ce nu demisioneaza primul ministru? Ce program politic implementeaza el cu 20% sustinere? Misterele Bucurestiului.

Bancaru
13th June 2007, 13:11
Hercules, te faci ca nu intelegi ce vrea autorul. Vrea sa ne arate ca nu a facut nimic. Ce inseamna peste noapte? Primaria apartine PD de 7 ani si ceva. Am mai spus ca faza cu cearta dintre Basescu si CL este un moft. Stii de ce s-au luat? Pe baza maretului proiect in stil ceausist - pasajul Basarab. Iata ca de 3 ani aproape au primaria ca pe propria lor jucarie si abia de 2 luni au inceput proiectul, dar care e mort din fasa. De ce? Pentru ca pentru constructia pasajului trebuie sa darame si case ale unor proprietari. Videanu cica a declarat zona de interes public si atunci ii poate da pe astia afara. Eu as vrea sa se curete zona, ca e plina de d'astia, ca mine. Dar cu ce pret? Nu pot sa aplaud abuzurile de proprietate, pentru ca maine poimaine ma trezesc ca si mie imi rad casa ca e zona de interes public. Si le dau astora case la bloc. Dar cu terenul ce facem? Cum o dai cum o sucesti nu e bine. In plus darama vechea fabrica de bere Grivita. Pai asta e supercladire. Nu exista alte metode? CHiar e asa de important proiectul? Ca tot vorbeam de Londra, asa cum a pus si Miril un articol pe aici, a venit arhitectul sef al Londrei in Bucale si a spus ca suntem pe un drum gresit. Si ala e bou, nu? A dat niste solutii de bun simt pe care Videanu le ignora. E o meteahna nationala sa ne dam cocosi si sa ne pisam pe sfaturile unora care vin din tari care pentru noi par extraterestre. VIdeanu e unul dintre cei mai prosti primari as zice eu. Are cu totul si cu totul alte posibilitati de ce vrei tu - bani, materiale, legislatie, progresul tehnicii care a patruns si la noi si asa mai departe si nu vedem nimic. Ce naiba inseamna peste nopate? 1 an? 2 ani? Spune-mi tu ce a facut el in 2 ani jumate? Nimic. E prins in niste procese cu o baba care sta pe Dinicu Golescu (unde se demoleaza) care nu vrea sa plece.
Sa iti mai zic o faza. De mai bine de un an s-a semnat contractul cu firma care trebuie sa refaca centrul istoric al Bucurestiuluii si sa-i redea aerul de epoca a la Nenea Iancu. E o mizerie de nedescris acolo. Se fura ca in codru. Era poarta de la hanul Gabroveni o bijuterie. Nu mai e. Era o lucratura cum nu mai e in ziua de azi. E la tigani.
Hai sa nu ne mai dam dupa gard - nu poti sa compari Bucurestiul cu niciun alt oras capitala europeana. Am mai vazut si eu cateva mai "pe gustul nostru" - Budapesta, Praga, Warsovia, etc. Pai suntem sub nivelul marii, daca pot zice asa. Bine, primele doua sunt exemple "poaste". Dar polonezii cum au reusit? Pana si Sofia arata mai bine iti spun din surse sigure. Mi s-a spus ca nu e impunatoare, dar ca e mult mai curat.
Mai are de stat 1 an si ceva. Garantat ca nu va face nimic. Va fi prima data cand "opozitia" va pierde primaria generala.
Ei sunt bagati in alte proiecte din care vor sa castige. Trebuie sa recunoastem ca e un bandit finut si simpatic, un soi de Vantu mai prost si cu fata de meltean.
Ca tot ziceai de Orban Ludovic. Iaca ce a facut baiatul asta. A concesionat lucrarile pentru autostrazile care nu beneficiaza de finantari mixte - stat, investitori si fonduri. Si ai sa vezi ca astea vor fi gata inaintea alora gen Bechtel, Bors sau mai stiu eu care. Pentru ca aia care vor veni sa bage banii au tot interesul sa termine repede ca sa poata recupera banul. Asa s-a facut in toate tarile. Am mers in Polonia pe autostrada de m-am plictisit. Puteai sa te si culci. Arata soselele alea aidoma celor din Austria, Italia sau Germania. Peste tot s-a putut numai la noi nu. NU am vazut cusurgii mai mari decat cei din PD. Paraciosi si plangaciosi. Mereu e altcineva de vina, daca se poate in special PNT sau PNL.
Am o intrebare: crezi ca Boc ia de capul lui deciziile in partid (adica numai el si consiliul de conducere al partidului) sau ei propun si Basescu dispune, asta apropo de recenta decizie de a intrerupe D.A. de la aparatele care o tin in viata artificial.


Aia cu senatul era previzibila, dupa dovada de independenta a PNL. Tariceanu stie ca putea sa joace tare, pentru ca PSD, nu vrea anticipate si nici nu avea tupeul sa voteze motiunea de cenzura. Nimeni nu vrea anticipate, asa ca vrei nu vrei sustii guvernul PNL. NU e niciun fel de apropiere intre astia, pur si simplu PNL profita de o conjunctura. Era normal ca si PSD-ul sa isi arate muschii.

Herc_Reloaded
13th June 2007, 13:31
Din postura de "fost" calator frecvent in Sofia nu sunt de acord cu afirmatia ca Sofia este peste Bucuresti. In primul rand, Sofia este un oras extrem de poluat, si nu ma refer la praf, ci la un nor negru (nu imi amintesc exact ce particule sunt in aer) provenit de la centralele termoelectrice din apropiere, nor care poate fi vazut cam 1/2 din an, si care provoaca o incidenta uriasa a bolilor pulmonare.

Sunt de acord ca centrul istoric arata jalnic, au fost numeroase amanari, sper ca se va face.

Intrebarea ta referitoare la Boc are raspunsul previzibil: Boc nu conduce, ci executa.

Vreti cu adevarat un argument anti-Basescu? Decizia de a avansa un fost ******** in grad, este o grava eroare.

Ar fi motive de bucurie, Basescu si PD vor scadea in sondaje. Va intreb din nou, cine poate profita de pe urma acestei previzibile scaderi, adica cu rezultate pozitive pentru tara.

Bancaru
13th June 2007, 15:14
Eu iti spun ce mi s-a spus de catre colegi de-ai mei care lucreaza la firma sora din Sofia. Nu stiu ce e cu fumul, dar eu ma refeream la curatenia orasului. NU cred ca arata ca si Copsa Mica.
Eu am dat numai centrul istoric exemplu pentru ca degradarea lui este ireversibila. Ce se strica acolo nu mai faci niciodata cum a fost. Daca se coscoveste un zid la blocul din Titan nu e mare scula. Se repara, chiar mai frumos. Dar toate cladirile alea ... mortua est. Si noi speram alaturi de tine. Ia un bucurestean, oricare, si intreaba-l ce s-a schimbat in Bucuresti in bine. Nu ma refer la reclamele de pe blocuri, aspectul usor occidental si magazinele de fitze in fata carora nu mai poti trece de cate jeep-uri sunt. Ma refer la infrastructura. Avem autobuze noi, ce-i drept, IVECO (nu fac reclama ca nu cred ca isi permite cineva) dar pe aceleasi strazi circula, soferii isi izoleaza cabina, iarna nu dau caldura decat la ei acolo, ei stau in cabinele alea in papuci de casa, au prosop si tacamuri la vedere, icoanele, caci suntem un popor cu frica de Dumnezeu, iar prostii stau in spate si mor de frig. Sau, zilele astea, de cald pentru ca au mare grija sa blocheze geamurile ca sa nu le mai deschizi. Stiu, tine si de bunul simt al fiecarui sofer, nu are Videanu vina. Sa zicem... dar nu exista niste reguli pe care sa le respecte. Iar regulile astea le face primaria. Iar cand achizitionezi autibuze mai bengoase decat la Paris, dar merg in conditiile de ***** din Bucuresti, eu la ce sa ma gandesc? La comisioane? Asa as zice. Nu conteaza ca ai autobuz IVECO sau DAF. Conteaza ca stai cu orele in statie. Revin cand aveti chef cu canalizarea, apanova, gazele, gunoierii, plimbarile dintr-un birou in altul, cozile la care stai ca sa platesti catre stat!!!! datoriile, etc.
Parerea mea este ca mai interesati ar trebui sa fie romanii de autoritaile locale decat de cele centrale. Eu traiesc in Bucuresti 90% din timp, cel putin.

Herc_Reloaded
13th June 2007, 15:24
Ai perfecta dreptate, mai alex in contextul in care autoritatiel locale dispuin de bugete din ce in ce mai mari, publicul ar trebui sa dea mai multa atentie calitatii actului de guvernare local (vai, am ajuns sa vorbesc ca din carti)

Mi-am adus aminte de Sofia: nu, nu este ca la Copsa Mica, dar ca la Calan este. Si inca ceva: numeroase strazi principale de acces in Sofia sunt pietruite, cu piatra cubica, cum este la noi (sau era) intre Aviatorilor si Arcul de Triumph. Numai ca sunt atat de denivelate, ca te iei cu mainile de cap.

Centrul este frumos si curat. Daca excluzi creierii imprastiti pe jos, datorati faptului ca sunt crime in plina strada precum Chicago 1927. Pe bune!

Inainte sa parasesc zona se discuta finantarea soselei de centura din jurul orasului Sofia. Nu vrei sa stii ce este acolo. Un fel de Giulesti la patrat. Iar fetele noastre de pe centura sunt adevarate ladies fata de ce vezi pe acolo. Oribil.

Herc_Reloaded
13th June 2007, 15:34
Fratele intre ale oligarhismului, domnul Sergiu Andon, a reusit sa blocheze azi legea lustratiei in Parlament. Pe motive tehnice, si mai ales pentru ca ar da satisfactiei lui Basescu, care cica bate moneda in mod demagogic pe aceasta tema. Dar de fapt nu ste necesara. Ba este necesara dar nu in forma asta. Ba ......

Si atunci vin eu si va intreb: cice nu vrea cu adevarat aceasta lege a lustratiei, si cine este demagogul?

miril
13th June 2007, 15:35
Rapunsul se afla de...ambele parti.

Bancaru
13th June 2007, 16:38
Legea lustratiei ar trebui sa treaca de parlament dar este tardiva. Tin sa reamintesc fratelui Herc, frate in ale progresismului decazut in B, ca acum 7 luni Basescu zicea ca nu e necesara. Deci unde este demagogul?
Serios? Asa e la Sofia? Prohibitia? Auzisem o faza care m-a lasat mai paf decat faza cu ceasul lui Bush - de fapt am citit-o: dintr-un cartier rezidential din Sofia, un soi de Primaverii s-a furat asfaltul... Au venit cu buldozerul, au scos ce era de scos si au dus la ei in cartier. Asta chiar ca e de domeniul incredibilului.
Herc, nu cred ca ai mai trecut demult pe centura Bucurestiului, desi te cred si in privinta celei de la Sofia. In fapt nici nu e nevoie sa te duci pe centura ca ai specimenele mult mai aproape, in Bucuresti. Am vazut faze de vestul salbatic, nu de anii crizei din Chicago. Un gitano suit pe masina unuia, masina aflata in mers, ca sa ii fure geanta cu scule, legata cu sfoara pe capota. A infipt mosul de la volan masina pe marginea soselei, s-a dat jos, gitanero a sarit de pe masina, cu geanta, mosul la goana (incredibil ce viteza avea) dupa ala. Eram si eu cu o masina si ala care conducea, un coleg, s-a facut ca se duce dupa hot. Abia atunci a lasat lada din mana si a tulit-o mai cu spor.
Ladies ai zis? V-am spus cand eram cu niste amici in drum spre Bucuresti pe centura. Eu nu mai fusesem prin zona aia. Ala care avea masina stia despre ce e vorba si ne-a dus pe acolo "on purpose", ca sa zic asa. La un moment dat mi s-a taiat respiratia. A aparut in fata noastra una in pixda goala si cu pantofi cu toc. Sa ne intelegem - era ora 3 sau 4, trafic, lume ca la balamuc iar aia isi facea meseria. Nu arata a lady.
Apropo de asta - am un cretin la serviciu, sofer, care din cand in cand are chef de oral. Si se duce la una care lucreaza la un supermarket din zona. Si eu fac cumparaturi des de acolo. Ce specimene...

Herc_Reloaded
13th June 2007, 17:06
Pai frate de suferinta (sic!), sincer nici eu nu mai credeam ca este utila dupa 17 ani. Doar cand l-am vazut iar pe Iliescu ca trage iar sforile prin PSD, si pe Vacaroiu ca isi aduce consilieri tot felul de dinozauri de la CSP, mi-am dat seama ca inca mai este necesara.

Acum ca vorbim de orase curate, am fost cateva zile in Singapore. Este incredibil , pur si simplu incredibil ce au putut face acolo. Dar asta este o alta discutie.


Faza cu ceasul cu Bush este o facatura a presei. Albania a fost singura tara care l-a primit ca un erou (oricum nu este), si ziarele trebuiau sa inventeze ceva ca sa arunce o pata. In ziarele serioase, aceasta stire nici macar nu a fost publicata.

P.S. Sper ca faci numai cumparaturi de acolo! Daca nu, mai bien mergi la Carrefour. Nu uita, din 100 de lei cheltuiti acolo, 0.5% merg la Vacaroiu :-)))))

miril
14th June 2007, 08:50
Opinia de substanta a unei Doamne despre o alta doamna. Bun articol:

Intelectualii si puterea. Un raspuns pentru Doina Cornea Alina Mungiu-Pippidi Romania Libera

In plina campanie electorala pentru referendum, cuiva la BBC Romania i-a venit ideea sa o sune pe Doina Cornea. Lipsa ei de simpatie pentru Traian Basescu era cunoscuta; la fel, si faptul ca nu mai e la curent cu politica de zi cu zi si vrea sa ii fie respectata viata privata. Dupa referendum, un nou dialog cu Doina Cornea, de data asta, in seria foarte proastelor discutii ale zilei cu care ne-a obisnuit BBC-ul in ultimii doi ani, cu intrebari tendentioase, mai lungi decat raspunsurile, invers decat esti invatat la scoala BBC.
Incidentul

ar fi minor, dar m-a impresionat prin consecintele lui. Dna Cornea povesteste ca taximetristii din oras, putinii care stiu cine este, vorbesc de ea ca despre o vrajitoare. Ceilalti o ignora. si astfel ajungem la adevarata drama, destinul postrevolutionar al unui om de mare caracter. Multor oameni li s-au facut nedreptati in Romania de dupa 1989. Dar probabil ca aceea facuta ei e printre cele mai mari. Am evocat-o recent la Oxford, cu cativa prieteni englezi ai barbatului meu, din cercul care ii ajuta pe disidentii romani (cartea Jessicai Douglas-Home, aparuta la Humanitas, spune aceasta poveste). Unul din ei a scos scrisoarea ei catre Europa libera in pantoful sau. Ne-au intrebat ce mai face. si nu am gasit cuvintele sa le explic de ce Doina Cornea nu are locul pe care il merita in stima si afectiunea romanilor de astazi.
O sa incerc acum. Doina Cornea a fost intotdeauna un model pentru mine. Dar inca din 1990, in timp ce eram sigura ca judecatile ei morale erau impecabile, am avut indoieli asupra cailor recomandate de doamna Cornea pentru a implementa principiile ei etice in realitate. Mi s-a parut o eroare de judecata sa ceri sa se intrerupa ajutoarele pentru Romania din cauza ca se catarase dl Iliescu la varf (embargourile nu functioneaza niciodata, iar romanii aveau o nevoie disperata de acele ajutoare). Nici linia anticomunista nu o vedeam implementata decat pe cale democratica. Ce fel de lustratie sa treci contra unui om care avea 83% din voturi? Cum sa lustrezi vointa electoratului? Daca aveam sa-l infrangem pe Iliescu, acest lucru nu se putea intampla decat la urne, si de asta am scris Romanii dupa ’89. Intr-o democratie, votul e totul. Vrei sa invingi? Trebuie sa convingi.
Daca doamna Cornea nu e po****ra, asta e pentru ca nu e din cale afara de democrata. Sfintii rareori sunt. Vointa celor multi nu e mare lucru pentru cine detine revelatia. Unor asemenea persoane li se pare de neconceput sa organizezi un plebiscit cotidian al binelui si raului, din care nu poate reiesi decat o trivializare a acestora. si cu toate astea… asa functioneaza democratia. Pedagogia e libera, dar nu da intodeauna rezultate, oamenii invata ce vor si cand vor.
Po****ritatea lui Traian Basescu, imi dau seama, nu inseamna nimic pentru Doina Cornea, chiar daca e obtinuta integral pe cale democratica, spre deosebire de predecesorii sai. Nu inseamna nimic pentru ea faptul ca atatia oameni si-au pus sperantele in el. Ei nu ii plac in general presedintii (putere prea personalizata), nu ii place Basescu ca vorbeste despre Dumnezeu de parca ar fi Gigi Becali (are tot felul de teologi in anturaj, poate de aceea?), nu vede ce legitimitate are el sa vorbeasca de grupuri de interese si oligarhi cand si el are pe unii (corect) si nu ii plac unii intelectuali pentru ca "fac greseala caderii in admiratie, actiune care l-a legitimat si sustinut pe Ceausescu". Daca exista vreo persoana care are dreptul sa ne admonesteze astfel e ea, fara nici o indoiala, si de asta ii raspund cum nu se poate mai deschis.
Draga doamna Cornea, aveti dreptate, intelectualul trebuie sa ramana critic la adresa sefilor de state sau guverne, ati fost si sunteti un model pentru noi in aceasta privinta. Dar luati in considerare si faptul ca oamenii il vor pe el, si nu pe Voiculescu, Tariceanu si Geoana. Se poate sa-si faca iluzii asupra lui, dar sigur iluzoriu e faptul ca poti construi ceva intr-o democratie contra vointei oamenilor. Oamenii vor ca Traian Basescu sa schimbe regulile jocului in politica. Dvs. va plac aceste reguli ale jocului? Nu credeti ca mai bine il ajutam sa faca asta, ca nu poti reusi asa ceva decat de pe o asemenea baza po****ra, decat sa dam apa la moara unei mari cardasii compuse din ********i, escroci si frustrati (ultimii cuprinzand multi prieteni comuni de-ai nostri)?
stiu, va e teama ca asemenea ajutoare nu raman niciodata dezinteresate si ca, prinsi in plasa nevoilor, doar oameni suntem cu totii, fie ca e vorba de o ambasada sau de o sinecura mai modesta, o sa ne uitam spiritul critic pe parcurs si vom crea o problema mai rea decat cea de la care am pornit. Draga doamna Cornea, nu cunoasteti, asa cum cunosc eu, generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite. Unii sunt in Romania, altii sunt departe, dar tot cu noi, pe forumuri sau la vot. Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!
Dar, ca sa fim si mai siguri, ma alatur ingrijorarii dvs. si fac doua apeluri. Unul, catre presedintele Traian Basescu. Nu e cazul sa mai aiba pozitii oficiale persoane care pot face legatura intre dvs. si cercuri nelegitime de interese. Nu poti conduce cruciada anticoruptiei decat daca esti impecabil. Asta nu inseamna ca nu puteti avea orice prieteni doriti – in privat. Dar nu mai e cazul sa o vedem pe doamna Udrea purtator de cuvant formal sau informal, ori in orice functie politica. Nu interpretati votul de la referendum ca un vot in alb. Dna Udrea a fost adesea in conflict de interese cand a condus administratia prezidentiala si va fi intotdeauna cat familia ei face afaceri din bani publici. Daca ar candida, ar fi probabil pe lista neagra.
Al doilea apel este catre diversi intelectuali amici ai mei. Prieteni, aveti tot dreptul sa-l admirati pe Traian Basescu. Trec cu vederea si daca spuneti da cand va ofera una sau alta dupa ce v-ati exprimat aceasta admiratie in mod indelungat, chit ca unii ar interpreta asta ca o plata. Dar odata ce ati spus da, nu mai fiti adulatorii necritici ai lui Basescu. Zau, nu ii faceti nici un bine. Ii faceti rau.

Alina Mungiu-Pippidi este presedinte fondator al SAR si cercetator asociat al Colegiului St. Antonys din Oxford

miril
14th June 2007, 08:53
Fetele de la Ziua se straduiesc sa faca lumina:

Stolojan recunoaste valoarea Roxana IORDACHE

Visul de aur al presedintelui Traian Basescu este un prim-ministru ca Theodor Stolojan. Umbra si ecou. Boc cu ochi albastri, mai incruntat si chiar mai obsedat anti-PNL.

Mai precis, anti-Tariceanu, care si-a permis sa fie ales de Congres presedintele ultimului partid istoric si in consecinta sa-l defesenizeze, adica sa-l decontamineze de stanga vechilor structuri introdusa de Valeriu Stoica. Dupa ce ca s-a opus fuziunii PNL cu PD, ceea ce ar fi insemnat moartea dreptei sub eticheta de dreapta, Calin Tariceanu a mai avut si tupeul sa aplice anticipat legea lustratiei in propriul partid. Theodor Stolojan, Valeriu Stoica si restul camarilei prezidentiale nu le pot ierta liberalilor faptul ca s-au curatat de impostura si s-au pronuntat ferm pentru existenta PNL ca partid de dreapta, nesupus planurilor lui Basescu de distrugere a dreptei pentru substituirea ei.

PLD e un avorton al unui proiect nascut mort. Anume, fuziunea PNL-PD din care sa rezulte dreapta stangii. Nimic doctrinar, totul conjunctural in falsa dreapta vizata. Incropirea ei se incearca in continuare pe alta cale, anume noul proiect ridicol al lui Valeriu Stoica. Strategul conjuncturilor vizeaza convingerea liberalilor sa plece din partidul lor, PNL si sa umfle gogoasa PLD, care urmeaza sa fie inghitita de mult mai gonflabilul PD, spre o constructie artificiala ce se va dezumfla in momentul in care Traian Basescu va cadea. Sau va pleca de la Putere. Asta, evident, daca nu se reuseste proclamarea lui ca presedinte pe viata. Deocamdata, sa rememoram pe ici pe colo si anume in punctele esentiale, ceea ce alchimistii dreptei cu epoleti ar vrea sa uitam.

Dupa mineriada din septembrie 1991, presedintele Iliescu l-a desemnat pe Theodor Stolojan premier tehnocrat, cu unicul mandat de a nu face nimic pana la alegerile din 1992. Stolojan a facut totusi ceva, liberal la culme. A nationalizat valuta. Mai precis, a confiscat-o. Punand pe fuga si bruma de (potentiali) investitori straini. Lipsa valutei nu poate constitui o justificare pentru confiscare! Mai mult, a dispus sistarea investigatiilor pe plan extern privind, generic vorbind, conturile lui Ceausescu. Mai precis, valuta Securitatii. Logic, din moment ce stia deja de ea, deoarece tov. Stolojan a fost administratorul valutei tarii in ultimii ani ai regimului comunist. Era doar un umil civil care avea structurile financiare ale Securitatii in subordine. Dosar clasificat. Ca si al centralistului de la Anvers.

Dupa care s-a facut capitalist, si-a mai justificat un pic valuta cu un stagiu la Banca Mondiala, de la care si-a luat concediu si a alergat in tara sa recunoasca valoarea, adica pe presedintele Ion Iliescu, candidat pentru un nou mandat in 1996. Incantat, marele strateg Valeriu Stoica, spalatorul de infractori economici ca ministru al Justitiei, a spart apoi dreapta traditionala, determinand PNL sa-l sustina pe Stolojan candidat prezidential impotriva eternului sau rival Mugur Isarescu, doi tehnocrati care au ingropat sansele dreptei, ducand la finala Iliescu-C.V. Tudor din 2000. Dupa care Stoica l-a adus pe Stolojan in PNL si l-a facut presedinte. Mandatul lor a insemnat protocolul PNL-PSD. Sunt fapte. La fel ca si plansul cu multa jale al lui Basescu atunci cand i-a luat locul de candidat prezidential lui dragul de Stolo in 2004, afirmand ca e santajat si deranjat psihic. Sa ni se spuna cu ce era santajat si daca intre timp s-a tratat.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 09:22
Opinia de substanta a unei Doamne despre o alta doamna. Bun articol:

Dar, ca sa fim si mai siguri, ma alatur ingrijorarii dvs. si fac doua apeluri. Unul, catre presedintele Traian Basescu. Nu e cazul sa mai aiba pozitii oficiale persoane care pot face legatura intre dvs. si cercuri nelegitime de interese. Nu poti conduce cruciada anticoruptiei decat daca esti impecabil. Asta nu inseamna ca nu puteti avea orice prieteni doriti – in privat. Dar nu mai e cazul sa o vedem pe doamna Udrea purtator de cuvant formal sau informal, ori in orice functie politica. Nu interpretati votul de la referendum ca un vot in alb. Dna Udrea a fost adesea in conflict de interese cand a condus administratia prezidentiala si va fi intotdeauna cat familia ei face afaceri din bani publici. Daca ar candida, ar fi probabil pe lista neagra.
Al doilea apel este catre diversi intelectuali amici ai mei. Prieteni, aveti tot dreptul sa-l admirati pe Traian Basescu. Trec cu vederea si daca spuneti da cand va ofera una sau alta dupa ce v-ati exprimat aceasta admiratie in mod indelungat, chit ca unii ar interpreta asta ca o plata. Dar odata ce ati spus da, nu mai fiti adulatorii necritici ai lui Basescu. Zau, nu ii faceti nici un bine. Ii faceti rau.


Mi se pare un articol excelent, si care imi reflecta opiniile. Vom vedea ce se intimpla, si consider acest articol o piatra de hotar, in sensul ca il roaga intr-un mod politicos pe Basescu sa aleaga intre retorica anticomunista si anti-oligarhica, si unii prieteni precum Dna Udrea.

Cred ca arata destul de clar unde greseste Doamna Cornea, si unde are dreptate. Sa va spun sincer, de cand cu editorialele lui Tom Gallagher si Alina Mungiu, mi se pare ca valoarea RL a mai crescut un pic. Nici Hurezeanu nu este chiar rau, dar nu pot sa uit ca el a fost "consilierul personal" al lui Nastase.

Apropo, ce ziceti de Nastase cel chemat de la DNA sa salveze PSD?

Herc_Reloaded
14th June 2007, 09:32
Fetele de la Ziua se straduiesc sa faca lumina:

Dupa mineriada din septembrie 1991, presedintele Iliescu l-a desemnat pe Theodor Stolojan premier tehnocrat, cu unicul mandat de a nu face nimic pana la alegerile din 1992. Stolojan a facut totusi ceva, liberal la culme. A nationalizat valuta. Mai precis, a confiscat-o. Punand pe fuga si bruma de (potentiali) investitori straini. Lipsa valutei nu poate constitui o justificare pentru confiscare! Mai mult, a dispus sistarea investigatiilor pe plan extern privind, generic vorbind, conturile lui Ceausescu. Mai precis, valuta Securitatii. Logic, din moment ce stia deja de ea, deoarece tov. Stolojan a fost administratorul valutei tarii in ultimii ani ai regimului comunist. Era doar un umil civil care avea structurile financiare ale Securitatii in subordine. Dosar clasificat. Ca si al centralistului de la Anvers.

Dupa care s-a facut capitalist, si-a mai justificat un pic valuta cu un stagiu la Banca Mondiala, de la care si-a luat concediu si a alergat in tara sa recunoasca valoarea, adica pe presedintele Ion Iliescu, candidat pentru un nou mandat in 1996. Incantat, marele strateg Valeriu Stoica, spalatorul de infractori economici ca ministru al Justitiei, a spart apoi dreapta traditionala, determinand PNL sa-l sustina pe Stolojan candidat prezidential impotriva eternului sau rival Mugur Isarescu, doi tehnocrati care au ingropat sansele dreptei, ducand la finala Iliescu-C.V. Tudor din 2000. Dupa care Stoica l-a adus pe Stolojan in PNL si l-a facut presedinte. Mandatul lor a insemnat protocolul PNL-PSD. Sunt fapte. La fel ca si plansul cu multa jale al lui Basescu atunci cand i-a luat locul de candidat prezidential lui dragul de Stolo in 2004, afirmand ca e santajat si deranjat psihic. Sa ni se spuna cu ce era santajat si daca intre timp s-a tratat.

Doamna Roxana a ramas la fel de apriga ca pe vremea cand ii spunea Iliescu "sunteti frumusica, dar ce limba rea aveti"

Articolul este un amestec de adevar si minciuna. Nu este adevarat ca Stolojan nu a facut nimic cind a fost prim ministru. Poate unii uitat, dar alegerile organizate de el au fost primele cu adevarat libere si corecte! Acesta a fost principalul mandat al guvernului Stolojan, si el l-a indeplinit.

Nationalizarea valutei a fost impusa de criza din BPE. Acum degeaba stau unii cu detetul in ... si se dau mari, ca asta a fost singura solutie atunci (dat fiind faptul ca organismele financiare inetrnationale blocasera orice ajutor pentru Romania in urma alegerilor din Mai 1990 si mineriadele ce au urmat)

Ceea ce Valeriu Stoica a facut este detestabil, dar liberalii ar trebui sa fie mucles la faza asta. Stoica a reusit sa salveze PNL si sa-l mentina in Parlament, lucru pe care PNTCD nu l-a reusit, si acum este in moarte clinica. Cu manariile sale Stoica a salvat partidul (PNL), iar Stolojan a fost figura ca a tras partidul macinat de convulsii.

Tot Stolojan a unificat PNL sub conducerea sa, a impus disciplina in partid si a marginalizat pe fostii si actualii oameni de afaceri dubiosi. Si asta s-a uitat, nu?

A fost o greseala ca dreapta s-a spart, dar oamenii erau satui de prostiile, amatorismul si nepotismele conducerii PNTCD. Stoica a intuit corect asta. Moral este gresit. Pragmatic vorbind, a avut dreptate.

Faza finala cu plansul lui Basescu este fumata de mult. Stim prea bine ce s-a intimplat (ca Stolojan nu facea fata campaniei si sondajele aratau ca nu poate castiga in fata lui Nastase). A facut schimb cu Basescu, si basescu a invins. Tot Stoica a impus varianta asta. Si ce, vreti sa spuneti ca a gresit?
Numai Dinu Patriciu nu se impaca cu ce s-a intimplat in 2004, manca-l-ar tata de liberal.

miril
14th June 2007, 10:18
Stolojan este ********, restul este amestec de adevar si minciuna de ambele tabere, lucru caracteristic pentru situatia politica de la noi. Ah, am uitat, este si un traseit politic, far...margini, liberal cum sunt eu comunist. Herc, nu merita sa ne "batem" pe el.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 10:20
Sincer, nu m-as bate pentru niciunul dintre ei. De aceea nici nu revin in Romania :-))))) Doar discutam despre ei.

miril
14th June 2007, 10:23
Am pus cele scrise de ea pentru ca, in mare, asa l-am perceput si eu, securisul Stolo.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 10:28
Ignorand epitetele, Stolo a facut lucruri bune si rele. Ori chiar sa nu0-i recunosti nimic bun.... Eu sunt adeptul echilibrului cand vorbesti despre meritele si defectele oamenilor.

Ca zi Roxana saraca (daca este cea fosta la RL) are multe pe constiinta (in caz ca are asa ceva in posesie).

Oricum, asta-i un articol de vara, din criza de subiecte. Tema "Stolojan prim-ministru" nu exista decat in inchipuirile unora, si o folosesc drept cal de bataie. Oricum, chiar asa ********, l-as prefera Tariceanului care nu are nici macar o (una) opinie proprie.
Eu zic ca o eventuala cadere a guvernului la votarea bugetului va antrena numirea Monicai Macovei in functia de prim-ministru, pentru a declansa alegerile anticipate, si pentru o lovitura de imagine.

miril
14th June 2007, 10:29
Nu este singurul, asa putem vorbi si de altii, Isarescu, chiar si Tariceanu.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 10:32
La ce te referi ca nu este singurul? La lipsa de opinii proprii?

miril
14th June 2007, 10:44
Care a facut si bine si rau. Restul, nu trebuie sa-l aperi doar ca am pus eu un articol pe site. Mi s-a parut ca acesta contrbuie la o imagine mai nuantata asupra personajului, nu ca ar avea autoarea articolului 100 % dreptate. Nu-mi plac traseistii care-si schimba culoarea politica in functie de avantajele politice de moment. Am vorbit destul despre un traseist nascut din FSN.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 10:48
Da, ai dreptate. In fapt, cred ca despre cariera multora se poate spune acelasi lucru. Din toata aceasta adunatura Valeriu Stoica este singurul care imi starneste curiozitatea. Are un simt al combinatiilor politice mai rar intalnit. Cred ca la Constantinopole ar fi facut cariera pe vremea sultanilor.

Bancaru
14th June 2007, 11:05
A ajuns Alina Mungiu Pipidi sa ii dea sfaturi Doinei COrnea... Foarte frumos. Ce urmeaza? Va dati seama, a stat ea si a dezbatur problema cu prietenii ei de la Oxford. Am uitat sa va zic ca am si eu o prietena acolo - o tipa mi-a zis sa-i dau si ei ceva maruntis si am ramas prieteni. Sa nu uit - era mai bine imbracata decat mine. Basescu simpatizat in mod democratic, sau cum a zis? Pai ierttata sa-i fie prostia si ignoranta doamnei Pipidi, dar baile de multime mai dese decat bideul de dupa caca, shopping-ul exagerat cu mici, iaurt pentru constipatie si bere la botul calului, vizitele cu gumari la un pod care nu are nicio importanta, zarzare pe care boborul le ciuguleste din palma lui Basescu, iesirile grobiene pe placul vulgului, lacrimile ce ar inmuia numaidecat si inima unui gunoier incercat, precum si multe alte magarii pe care Basescu le face profitand de, proverbiala de acum, prostie a romanului numai democratic nu mi se pare. El atat poate sa ofere.
Iar Pipidi nici ea nu poate sa ofere mai mult. Pentru ca asa cum Becali a devenit personaj bagat in seama printr-o imagine negativa asa si ea este intelectual prin piese de teatru care reduc la ridicol ceea ce sta la baza unei civilizatii intregi - crestinismul, Iisus Cristos. Este dreptul ei sa scrie ce vrea, dar eu ma pot indoi ca are mari capacitati in momentul in care cu asta a putut ea sa iasa in fata. Daca faci un sondaj si intrebi cine e Alina Mungiu Pippidi cei care vor spune ca o cunosc despre asa ceva vor vorbi - o piesa de teatru in care Iisus e homosexual. Atat ea, cat si Basescu, becali, Vadim, Iancu sunt oameni care ies in fata socand.
Stolojan poate a facut si lucruri bune, dar noi nu ne aducem aminte. Alegeri libere nu au fost niciodata. Herc, tu vorbesti de alegerile alea si am senzatia ca folosesti grade de comparatie pentru LIBER. NU exista asa ceva. Sau nu cred eu ca exista. Sa nu o mai intoarcem ca la Ploiesti, Stolojan provine din randurile ********ilor iar dupa '89 din randurile a ceea si azi se numeste fesenist. Emanatii. Nu ii poti ferchezui. Tot a emanatie miros.

miril
14th June 2007, 11:13
Pippidi are dreptate asupra unui punct, in opinia mea, solutiile Doinei Cornea sunt retro si au o anumita nuanta de naivitate, naivitate care-i lipseste Alinei, din pacate, caci de naivitate pozitiva, as traduce: bun simt, duce lipsa romanul. Cat despre lichelism, numai de...bine.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 11:18
Bank, eu nu cred ca poporul roman este prost. Oamenii au nevoie de o speranta, in general. Ca uneori isi pun sperantele in mod gresit, sau intr-un mod in care noi nu suntem de acord, este altceva.

Nu stiu la ce te referi cu Oxford :-))) be careful, eu am studiat la LSE, nu te lega de britanici ca musc !!

Ai dreptate, si rectific: au fost alegeri mai libere. Ca alegeri libere nu au fost nici in 2004. Nastase a furat cel putin 5%, exceptand faptul ca avea in mana mare parte a presei (adica inca 5-10%)

Uite, la referendum au fost alegeri libere. Putine incidente. Il stimez pe Tariceanu pentru asta.

Bancaru
14th June 2007, 11:56
Herc, eu cred ca poporul roman este prost. Fiecare cu opinia lui. NU ma refer la toti romanii, dar in general suntem prosti. Spun suntem pentru ca majoritatea vorbeste si pentru mine. Ce sa fac... ? Nu m-am legat de britanici, dar daca as avea motiv as face-o. Am spus ca mi se pare o prezentare cum sa zic... ingaduitoare a modului in care Alina MP a vorbit cu prietenii ei de la Oxford despre Doina Cornea. In comparatie cu Doina Cornea, Pippidi nu are niciun drept, cu atat mai mult sa o trateze ca pe o batranica senilizata. Este posibil ca Doina Cornea sa aiba un ghimpe impotriva lui Basescu din cauza treburilor cu PNT. Dar oare toti sunt tampiti cand dau vina pe PD in legatura su destramarea partidului? Mi se par3e o magarie de articol cel scris de scroafa aia. De unde stie ea ca nu mai e la curent Doina Cornea? Pai aici vorbim de trend, de Prada, de Gucci sau vorbim de lucruri pe care le afli citind presa si cernand prin minte si bun simt faptele? Nu a mai vazut-o Pippidi pe Doina Cornea la prezentarile de deputati si senatori, sau la lansarile de campanie electorala de rahat si a tras concluzia ca Doina Cornea vorbeste ca sa se afle in treaba. Si chiar daca ar fi asa, nu are ea dreptul, si nimeni, sa o judece. Sa nu uitam ca Doina Cornea nu "i-a aratat degetul lui Iliescu" ci lui Ceausescu. Si acum, la 17 ani, e usor sa zici ca nu a fost mare lucru, cand pe vremea aia iti era teama sa tragi o basina prin preajma CC al PCR sa nu carecumva sa miroasa a caca de parizer.
Monica Macovei prim ministru? Mi se pare tras de par. In momentul urmator lui Stolojan ii mai ies 20 de fie de par alb iar alte 48 parasesc capul liberal democratului. Pai el de ce apare cu steagul cu gaura in piata alaturi de Basescu. Asa, de pomana. Ii mai era si jena, dar spera ca va merita.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 12:20
Bank, eu glumeam in legatura cu Londra si Oxfordul. Oricum, faptul ca este acolo arata ca are o oarecare valoare. Insa, ea este la un colegiu din Oxford. Sunt vreo 15 institutii pe acolo care poarta numele Oxford :-)

Nimeni nu contesta valoarea si moralitatea doamnei Cornea. Dar este o diferenta intre a fi un luptator anticomunist, si a fi un bun politician astazi. Pentru intelectuali care critica de pe margine avem azi. Politicieni capabili, nu.

Aici este vina doamnei Cornea, daca vreti sa-i spunem vina, ca nu a facut mare lucru ca sa ajute la formarea unei noi clase politice.

L-a mangaiat in schimb pe cap pe Ion Diaconescu, cu cei 5 nepoti de la Targoviste, un alt artizan al prabusirii PNTCD. Da, si Dl Diaconescu merita tot respectul si onoarea pentru anii de temnita grea facuti, si faptul ca nu a cedat. Asta nu insemana ca a condus Romania cum trebuie cand a fost presedinte la Camera.

Raman la parerea ca nu suntem prosti. Insa ce ma scoate din minti la noi, la romani, este faptul ca mereu dam vina pe altii, dar propriile greseli nu ni le recunoastem. Mereu altii ne-au sapat, altii sunt de vina. Nu noi.

miril
14th June 2007, 12:35
Doina Cornea, repet, nu trebuia sa faca nimic in afara de ce a facut si face atat de bine, caci ea este constiinta treaza a Natiunii. In schimb am mult mai multe pretentii de...facut de la intelectualii de rang, gen Liiceanu, Patapievici si Presu, care, aici ii dau dreptate lui Pippidi trebuie sa actioneze critic mai ales cand au o simpatie politica, ma refer la Basescu, bineinteles. Vad ca elita s-a intalnit la Constanta(?) cu elitu, adica crema cu...blatu. Ar fi bine sa stim si noi despre tradare, ceva stenograme...ceva ca sa nu speculam aiurea.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 12:43
Miril, elita, elita, dar au nevoie de sediu unde sa se intilneasca. Si Nea Taricelu nu prea mai vrea sa auda de ei.

Oricum, eu cred ca toti cei enumerati acolo, mai ales Patapievici, nu vor ezita sa-l critice pe Basescu cind va fi cazul.

Interesant ca s-a si dus ldeja a mare, pentru recuperare. Oare se verifica zvonurile din Tricolorul, ca Basescu este grav bolnav? Si nu la cap. Adica in afara de pshihopatie, sau cum s-or denumi bolile astea.

miril
14th June 2007, 13:02
Herc, sa nu ne ascundem dupa ciresi, ESTE CAZUL, ESTE CAZUL, ESTE CAZUL! Stiu eu daca situatia juridica a sediului Dialogului Social a depins exclusiv de Tariceanu sau este vorba de complicatii juridice nerezolvate inca de pe vremea unor guverne gen Stolojan, Roman, sau invers. Sper ca Tariceanu sa nu faca greseala sa-i lase, desi nu el decide, nu mai suntem pe vremea...Tovarasului, fara casa, ar fi o greseala mai mult decat politica. Revenind la intrunirea de...lucru, presupun ca l-au critica pentru numirea ********ului ala tocmai acum cand facem baie de dragul lu....stratiei.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 13:21
Din Catavencu.

13-15 iunie:Arc peste timp

Azi e miercuri, 13 iunie. Vineri e 15 iunie. Din fericire, e 13-15 iunie 2007, nu 13-15 iunie 1990. Azi se împlinesc 17 ani de cînd a început. Remember 1990, pentru cei care erau prea mici la vremea respectivă:

Se purtau perciuni flocoși, cărare, eventual pletuță pe ceafă. Blugi Pyramid, gecuțe mătase, tricouri Chanel, Gucci, pan­tofi din piele de mușama. Românii scăpați la democrație, la lux: gumă Turbo, Bonibon, Jelibon! Consignații, țigări fără timbru, partide multe. Nica Leon, Iosipescu-Zambra, Brătianu Cartof etc. Televizor, v-am prins, vrăjitoa­relor, psst-psst-cichi-cichi, PS-2, ședințe CPUN pînă dimi­neața, Titan Ice, altă viață, Azur și Frații Pește, Generic sau Lambada. Pe gazon, generația de aur. Pe șosele, mașini la mîinile a doua, a treia și a patra, vîndute la mîinile a cincea, a șasea și a paișpea. Telenovele timide, escrava Isaura, adidași Torsion, alungați monotonia cu un pantof Gregorio Rizzo. Sireturi roz, galbene, verzi-fosforescente. Tarabe ziare, cărți, Sandra Brown în loc de Dan Brown. Copyright? Cafea Al-Vo-Ra-Da, ness, Assos. Tărie ungurească, Barracs Palinka, de cap te lua, te rezolva Bitter-ul suedez. Poduri flori peste Prut, bazar, țigarete Fluieraș, Joc, zdrobitoare usturoi, fierbătoare, șosete flaușate. Membri CPUN șosete flaușate, costume bazar, pantofi carton, eleganță mort sicriu, mentalitate idem. Ocazii speciale, nunți, recepții gală, femei rochii turcești sclipici, metalizate, prindeai cu ele satelitul. Comuniști, neoco­mu­niști, criptocomuniști. Ziare: Oblio, Zig-Zag, Expres, Dreptatea, Liberalul, Tîțe, Fufa, Infractorul. Josiliescu. Mitinguri, pancarte, ecusoane, golani studenți, golani profesori, golani scriitori, golani cercetători, golan Ionesco, golani de mii și mii de ani.

Prea fragedă democrație românească, lacrimi și flori pe tristul tău mormînt! Flori plantate cu bîta, cu lăm­pașul. Liniște în țară. România a avut noroc. Noroc Bun!
_________________
Hmmm, au si trecut 17 ani!

Bancaru
14th June 2007, 14:37
Hercules, spre deosebire de Doina Cornea, intelectualii de azi nu au facut decat sa se supuna fara cracnire lui Basescu. Personajul nu e nici pe departe un lider pe care oameni ca Patapievici, Liiceanu sau altii sa il urmeze, dar ei au tratat momentul ca pe unul crucial. Ca pe o revolutie. Suntem pe marginea prapastiei. Ne scufundam cu Basescu, marele carmaci, la timona. Cineva face o gaura la babord. ****! Acum Basescu le da importanta. Nu am vazut iesiri atat de vehemente al lui Liiceau pe vremea lui Nastase. De ce? Pur si simplu aderarea fara rezerve la cauza lui Basescu este un semn de intrebare. Sa spui in acest moment ca raul cel mare este Tariceanu mi se pare un lucru iesit din comun. Pai domnul Boc a inceput, impreuna cu partidul lui, sa nu mai voteze nimic la unison cu PNL. Acum s-au alaturat PC, PRM si PSD ca sa imiedice guvernul sa dea ordonante in vacanta. Numai ca au belit papaucul. Ca ori dau astia ordonante de urgenta, si vine parlamentarul de la Oludeniz de pe plaja, cu nisipul in preputz si tablele la subtioara la parlament sau, varianta pe care eu o sustin ca fiind cea finala, nu o sa treaca de camera deputatilor. In felul asta Boc s-a facut de *****, iar PSD s-a facut ca il mananca, pentru ca au vrut sa isi arate muschii la PNL. In cazul in care guvernul Tariceanu va pica eu nu stiu cine o sa fie mai morcoviti. Penelistii sau pesedistii? PSD nu isi permite sa zica acum franc: da frate, imi bag picorul, mergem la anticipate. Ce au ei de castigat din asta? O laie. Si atunci?
Cica stire: Basescu si-a mutat cartierul general la Neptun. Il si vad in slip cu capul intr-o parte si cu on ochi inchis cum galgaie la glumele pe care, normal, tot el le face. Este bine pentru hotelieri ca vine lumea pe plaja; cine ar putea sa scape ocazia de a se poza cu un asemenea animal (politic)? Herc, mai tii minte cand eram mici pe mosii aia din Cismigiu? Aia cu capra si cu ursu. Numai ca Basescu nu e impaiat.
Misto aia din Catavencu.

Bancaru
14th June 2007, 14:56
Ce te-as...

Unul dintre motivele care m-au determinat sa fiu de acord cu toti cei care au luat o pozitie foarte dura atunci cand presedintele Romaniei a gasit normal sa i se adreseze unei femei cu apelativul "pasarica" este acela ca nu suport deloc marlania. Mi se urca sangele la cap de fiecare data cand asist la o scena in care doi-trei masculi in calduri isi ofera direct si fara rezerve serviciile sexuale unei senzuale femei pe trotuar trecatoare.

N-am absolut nimic impotriva flirturilor, vinovate sau nevinovate. Stiu ca orice femeie se simte flatata atunci cand se simte admirata, ca feminitatea sa exulta atunci cand fanii de o clipa dau glas bucuriei sau placerii de a o fi vazut trecandu-le prin fata.

Mi se pare ceva firesc chiar si faptul de a intoarce capul dupa o femeie frumoasa in conditiile in care porti o verigheta pe un deget botezat "inelar". In fond, o simpla privire nu e, automat, o "tradare", iar daca nu ai organ pentru frumos, nu vad cum ar fi posibil sa apreciezi cu adevarat frumusetea si feminitatea propriei tale sotii.

Organul asta pentru frumos, la prea multi dintre barbatii romani, este situat insa exclusiv undeva jos, fara tangente cu lumile inimii si ale spiritului. Pentru a intoarce capul dupa o femeie, trebuie, fatalmente, sa fii barbat. Daca esti, insa, doar mascul, pretutindeni vei vedea numai femele. Ceea ce devine o problema atunci cand, mascul fiind – si nu barbat –, vezi pe strada o femela care, in realitate, e femeie. Tu nu esti capabil sa vezi ca e femeie. Pentru ca – n-ai ce face! – esti mascul. Si atunci, in locul unei ziceri inteligente, incarcata de sexualitate, dar desteapta, arunci deja plictisitoarele "Ce te-as...". Pentru ca adevarul e ca tu, pana la urma, doar asta "ai".

Omniprezenta, grosolania flirteurilor romani ai mileniului III nu poate fi egalata decat de lipsa de rafinament a politicienilor sau de primitivismul hertzian al "VIP"-urilor umflate de marketingul audio-vizual. Emisiunile tuturor danilor negri, clonati pe la toate televiziunile dupa "matricea" vesnic urlatoare de la Antena 1, sunt cea mai trista utilizare inchipuibila a celui mai penetrant mijloc de comunicare in masa. Este unul dintre motivele pentru care cautam si propunem pe site-ul e-actual, in fiecare zi, o productie audio-vizuala cu adevarat "utila omului".

Pentru a nu se intelege gresit, editorialul de fata nu este scris doar pentru femei. El este scris, in egala masura, pentru toti barbatii carora li s-a intamplat, macar o data, sa isi faca griji pentru o femeie draga inimii lor (fie aceasta mama, fiica sau sotie). Este cat se poate de neplacut sa primesti telefon de la o buna prietena, care simte nevoia sa se descarce, marturisindu-ti ca tocmai a fost agresata verbal in traficul bucurestean cel isteric.

Inchei referindu-ma, din nou, la presedinte. Nu de alta, dar simt nevoia sa le dau apa la moara celor care considera ca am o obsesie sau ca trebuie sa ma achit de datoriile generate de vreun stat de plata. – Daca presedintele Romaniei, asistand la o scena de tipul celei descrise in paragraful anterior, ar fi reactionat violent, administrandu-i un pumn in plex badaranului, chiar daca stiu ca nu e bine sa raspunzi la rau cu alt rau, as fi inteles pe deplin reactia si as fi salutat-o. Reactiile sale sunt insa, din pacate, de natura constant contrarie. In 2005 de pilda, la bilantul Politiei, Roxana Nica, reporter al Antenei 1, il intreaba cum i se pare politia acum. "In orice caz, mult mai frumoasa decat tine", ii raspunde, total deplasat si nemotivat, Basescu. Pe Oana Sultanoiu (Realitatea TV) o invita sa se urce pe masa pentru a-i arata ce a invatat el la cursurile de resuscitare. Pe Gabriela Antoniu (Jurnalul National) o invita pe soseaua de centura, dupa ce o catalogheaza, in prealabil, "cretina si tampita".

Pe langa cele cinci minute care, cum spuneam, ma vor desparti etern de presedinte, se mai adauga ceva, mult mai important – lipsa totala de respect a domniei sale fata de Femeie. Imi cer scuze tuturor fanilor lui Traian Basescu, dar chiar nu cred ca Romania – unde badarania si primitivismul verbal sunt oricum dominante ale vietii obisnuite, de zi cu zi – are nevoie de astfel de iesiri publice, de astfel de "modele" comportamentale. Si stiu ca nu sunt, pur si simplu, demodat. Nu sunt nici un desuet utopist, care crede ca societatea omeneasca poate arata si altfel. Pentru ca am mai fost prin lume si am vazut alte realitati cotidiene. Pot spune tocmai de aceea, din experienta proprie, ca societatea umana chiar arata altfel in tarile Europei civilizate. Fiecare padure isi are uscaturile ei, desigur. Nota dominanta acolo, insa, este alta. Mult mai mult respect reciproc. Mult mai clar aplicate legile de ordine si de protectie cetateneasca. Mult mai sigure strazile si parcurile, chiar daca nu peste tot.

Cu riscul de a merge, din nou, impotriva unui curent puternic, nu-mi pot supravietui daca nu spun, cu toata taria, ca imi doresc un presedinte care, chiar om fiind si firesc gresind, sa poata vedea printre altele, in jurul sau, femei. Nu doar… pasarici!
LIVIU PLESOIANU - Rentrop&Straton

Herc_Reloaded
14th June 2007, 15:07
Reflexul cu pasarica apare la cei care, calatorind mult, obisnuiau sa plateasca pentru anumite lucruri (adica inca o fac). In amrinarie, unde femeile nu au voie pe nave, chestia asta este deosebit de frecventa.

Sub protectia anonimatului vreau sa va povestesc de un coleg de-al meu (fost), un mod cu o cariera foarte frumoasa si multe realizari. Obisnuia sa petreaca weekendurile in compania unor persoane interesante, si aceste anu pierdeau timpul degeaba.

Stiti cum incepuse sa vorbeasca, cam dupa 1 an sau mai putin? Acum discuta despre masa monetara, si metode de stabilizare a inflatiei, dupa care zicea: uite-o pe pasarica (-exact acelasi cuvant-) aia din primul rand (eram la un seminar), face 800, hai poate o mie. In capul lui, toate erau pasarici si aveau un pret!

Nuil scuz pe Basescu, ci va explic comportamentul lui de mitocan, pe care l-am intilnit chiar si la persoane cu scoala de 3 ori mai multa ca el.

Vorba de duh unui alt coleg. Pe acest etaj suntem 20 de barbati, avem intotal adunati 400 de ani-om de studiu, dar noi tot de femei vorbim :-)))

Herc_Reloaded
14th June 2007, 15:36
Din Financial Times (in engleza):

http://www.ft.com/cms/s/8310786a-1a14-11dc-99c5-000b5df10621.html

Bancaru
14th June 2007, 15:52
Pai si despre ce ai vrea sa vorbiti? Rata inflatiei?

Herc_Reloaded
14th June 2007, 15:57
Fotbal. Golf :-))

Bancaru
14th June 2007, 16:01
Rumen Petkov il cheama si pe ala care regizeaza Johnny Bravo. O fi acelasi cu ministrul bulgar? Aia stiu de fotbal?

Herc_Reloaded
14th June 2007, 16:17
Englezoii de pe aici stiu toti de fotbal. Si rugby. Si cricket. Pentru fotball este un interes scazut. Cel putin in partea de glob unde stau eu.

Rumen cred ca este un nume des intilnit in Bulgaria (o veni de la ruman?). Din cate inteleg, situatia in Bulgaria este cam proasta, crime in plina strada, etc etc.

Iar revin la Tariceanu: nu inteleg de ce a schimbat-o pe Macovei, si l-a pus pe papagalul asta tanar la Justitie. A fost o miscare foarte proasta, macar din punct de vedere al imaginii (ai vazut si tu ce scrie FT). Si sa nu imi spuna mie cineva ca un pusti de 28 de ani poate fi minsitru al justitiei, si continua reforma. Este ca si cum cum eu as dori sa devin peste noapte presedintele Bancii Mondiale. Acolo ajungi (adica cei care ajung) la o anumita varsta. La 28 de ani alergi fupa femei, bei de rupi prin baruri, te inscrii la doctorat. Nu esti minsitrul al justitiei.

miril
14th June 2007, 17:44
Nuil scuz pe Basescu, ci va explic comportamentul lui de mitocan, pe care l-am intilnit chiar si la persoane cu scoala de 3 ori mai multa ca el.


Aici nu vorbim de scoala ci de primul om din stat care ne reprezinta in lume.

Herc_Reloaded
14th June 2007, 18:00
De dragul argumentatiei: credeti ca Sarkozi isi reprezinta mai bine tara, aparand beat in public?

miril
14th June 2007, 18:17
Ai uitat de Golden Spritz. Trebuiau sa-l controleze la alcoolemie si am fi avut in fata o persoana aflata sub influenta alcoolului, pe cale sa folosesca masina personala, persoana fiind Presedintele Romaniei. Penibil si penal!

Bancaru
15th June 2007, 12:28
Sa ii lasam pe bahici cu ale lor. Iacata aici articol frumos. A, sa nu uit, Miril, voteaza si tu la DIVERSE acest topic la interesante. Deci ia uitati:

Remember

La Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, al carei decan eram in iunie 1990, secretariatul si biroul decanului erau vraiste cand am ajuns acolo, pe la 8 si ceva.
Pe biroul meu tronau, suprarealist, un volum din opera lui Ceausescu, adus din depozitul bibliotecii, decoratiile acad. Ilie Murgulescu, luate din saltarul mesei lui de lucru si trantite ostentativ impreuna cu o suspecta sticluta de sampon nemtesc a secretarei sefe. Din fericire, tot incercand zadarnic sa forteze vechea si credincioasa casa de fier austriaca, ignorasera dulapul cu registrele matricole - singurul obiect cu adevarat de neinlocuit. Texte amenintatoare se lafaiau, agramat, pe fiecare tabla din salile de curs; pe catedra Amfiteatrului Parvan iti sarea drept in ochi o sulita improvizata dintr-o cazma taiata si rasucita. Impreuna cu dara de sange care cobora de la etajul patru pe trepte, pana jos, acest obiect ucigas spunea mai mult decat orice vorba...

Cateva flashuri: un grup de profesori contestati inaintand in monom, cu speranta repede spulberata ca ar putea instala o noua putere in facultate cu ajutorul cohortelor negre. In fata usilor fortate ale laboratorului cu radiatii de la Chimie, un coleg, intrebandu-i, fals naiv, pe mineri daca au intrat acolo: varianta lor constant sustinuta era ca altcineva devastase cladirea, dar un miner tanar, dintre cei patru-cinci care pazeau intrarea, a palit ca varul cand a aflat ca oricine a intrat in laborator e condamnat la moarte lenta prin iradiere. Un alt miner, cu o mana de Dero, vrand sa ma convinga ca a gasit droguri, si stupoarea lui cand, sub apa de la robinet, "drogurile" au facut spuma, ca orice detergent. Un student care se luase la harta cu minerii, a intrat in sala de examen urmarit de invadatori, si colegul Andrei Pippidi, imperturbabil, le-a spus minerilor doar "afara!", cu un gest suveran al mainii (am regasit subit gestica atat de caracteristica parintelui sau, profesorul meu de-o viata, D.M. Pippidi), intimidandu-i intr-atat cu alura lui magistrala incat aceia s-au supus fara cracnire.

Si mai am si amintirea unor fapte care dau masura naivitatii mele de-atunci: am telefonat la Rectorat sa intreb de ce nu au fost chemati procurorii sa constate ca fusese violat spatiul universitar; i-am telefonat colegului Razvan Theodorescu sa-l intreb de ce permite ca reporterii TVR sa dea stiri aiuristice despre "masini de tiparit bani falsi". Si, pe 15 iunie, cand a venit la facultate un ziarist de la "Adevarul", i-am aratat toata grozavia, sala cu sala, sperand ca macar una dintre nenumaratele fotografii pe care le-a facut va deveni publica. N-am mai vazut vreodata nici fotografiile, dar nici pe ziaristul in cauza.

Ca in gluma de pe vremuri, se poate spune si acum "putini am fost, multi am ramas". Cand il vad pe dl Stolojan cu steagul gaurit in brate, cand dl Basescu - cu amicul sau, dl Dobre, (ministrul PD din 2005), cel care a dat afara de la CFR pe oricine nu daduse repede cale libera trenurilor cu mineri - pozeaza in campion al Punctului 8 (cu o mana, caci cealalta e ocupata sa avanseze in grad generali de securitate), cand mineriada e infierata azi de cei care aplaudau in 1990 "inalta constiinta civica" a ortacilor, vad cat de incurcate sunt caile istoriei. Doar dl Iliescu mai lipseste din distributie..

Dupa ce imi mai trece lehamitea, imi spun ca totul se plateste, si ca, daca demagogii au devenit simtitori la simbolurile Pietei Universitatii, inseamna poate ca spiritul ei a invins.


Zoe PETRE
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=222367&data=2007-06-15

Herc_Reloaded
15th June 2007, 13:12
La ce confuzie este acum, este greu sa mai discerni adevarul de neghina. La fel, nu poti judeca persoanele numai dupa cum au actionat acum 17 ani, fara a considera lucrurile in perspectia. Nu uitati imensa mani****re din primele 6 luni ale anului 1990, cind multi oameni credeau sincer ca, Coposu si Campeanu vor aduce mosierii.

Si sa ne fie clar: vinovati sunt cei care AU CHEMAT minerii (i.e. Iliescu, Roman, Magureanu), nu cel de la ministerul transporturilor care asigura infrastructura. Legal vorbind, au procedat corect. Tot legal, cel care a oprit trenurile (desi emotional a procedat corect) a incalcat clar regulamentele CFR.

Daca o luam asa, ar trebui sa lustram ca au facut politie politica si pe elecricienii care lucrau la sediile securitatii, si mai ales pe soferii civili care conduceau masinile.

Nici doamna Zoe nu-si ascunde imensa ura pe actualul presedinte. Nu uitati, ca, de fapt, invinsul anilor 1996-2000 nu este dl Constantinescu, ci este o invinsa, dna Zoe, care conducea cu mana lui Emil. Pentru rahatul care l-au lasat in urma lor ar trebui sa-si tina ciocul mai mic, toti acesti domni si doamne.

Herc_Reloaded
15th June 2007, 14:20
Acum ceva vreme ma intrebati de ce Basescu nu-i semna decretul de numire lui Cioroianu la ministerul de externe.

Cred ca vizita la Washington v-a ajutat in gasirea acestui raspuns. Nu este totul sa fii simpatic, sa vorbesti engleza si sa fii istorix, pentru a deveni un bun ministru de externe. Trebuie sa ai stofa de asa ceva.

Geoana ar fi fost un ministru de externe de 5 ori mai bun. Si Geoana este prostanac, dupa cum bine stim.

Herc_Reloaded
15th June 2007, 15:08
Continui tot eu: citesc si nu imi vine sa cred: Triceanu s-a plans la Brussels (noul Constantinopole, doar ca Barroso nu are puterile Sultanului) ca nu este informat de catre Parchet despre suspendarea ministrilor, cand legea actuala arata clar ca informarea se face NUMAI catre presedinte.

Apropo, dar ministru' ala suspendatu nu-i poate spune el singur sefului sau, primul ministru, de ce a fost suspendat?

Acum m-am lamurit cum vor ei sa reformeze justitia.Cum se spune in acest caz? Dl Tariceanu face greseli nefortate.

Bancaru
15th June 2007, 15:18
Hercules, tu manipulezi prin omisiune sau prin parti de adevar. Ai dreptate in ceea ce spui dar nu spui tot. In ambele cazuri - mineri si ministrul de externe.
In primul caz - una e sa executi ce ti se transmite si alta este sa faci exces de zel. Nu stiu in ce masura ai trait evenimentele de atunci dar crede-ma ca a fost teroare. Iar cat priveste excesul de zel se pare ca nu au precupetit niciun efort. Electricianul a participat si el, dar nu ii poti imputa asa ceva. E ca dupa al 2-lea razboi. De exemplu, la Nurenberg nu au fost judecati si executati soldatii. Este un aparat conducator care ar fi trebuit sa isi asume acest genocid. Din acest aparat facea parte si Basescu. Eu nu il scot pe el vinovatul No1, nici macar no 2. Dar el se trezeste astazi vorbind de moralitate, iar, desi nu o face el, de cele mai multe ori, pupincuristii lui il dau pe el ca exemplu. Si, slava Domnului, are mancatorii lui de ***** in toate ziarele importante. Cea mai paradoxala situatie mi se pare la Cotidianul. Nu stiu daca ziarul asta este echidistant pentru ca da in toti, sau sunt bisericute, pentru ca ala care da in dreapta nu da si in stanga.
Judecand experienta lui Cioroianu ca si ministru de externe este nula. Greseala de acum este importanta ca si imagine personala nicidecum greseala diplomatica. NU mai tarziu de acum 2 sau 3 zile era omul zilei pentru faptul ca ceruse eliminarea vizelor aducand argumente intemeiate. Cred ca evenimentul l-a depasit emotional. Vorbim acum despre Cioroianu de parca predecesor i-ar fi fost Xavier Solana. Cu ce e mai prejos grerseala lui Ungureanu in momentul in care tu, in calitatea ta de seful diplomatiei, dai dovada ca iti lipseste partea asta, si, deloc diplomat, in loc sa discuti cu PM despre problemele externe vorbesti cu presedintele. Nu ca asta nu are voie sa stie, dar exista un protocol. Cu atat mai mult cu cat o faci intentionat (daca asa a fost). Cioroianu are cap dar nu are experienta. O sa aiba.
Se pare ca Tariceanu este foarte izolat. Justitia este in mare parte fidela lui Basescu, fapt ce a facut ca Tariceanu sa se planga, cu succes la Frattini, despre anchetele penale despre care el afla din ziare, anchete penale impotriva demnitarilor.
Zoe Petre nu cred ca are ce sa isi reproseze. Guvernarea CDR a lasat un mare plus in urma, lucru pe care foarte putini l-au vazut - plata unei datorii externe, scadente in timpul guvernarii lor, de peste 3 miliarde de dolari. La vremea aia euro era spermatozoid. Au fost oameni care au spus ca e posibil ca PDSR sa fi pierdut deliberat alegerile. Si Emil Constantinescu a fost un presedinte bun, numai ca a avut prea multi impotriva, nu ca Basescu care vine din interiorul sistemului, chiar daca din linia 2, nu ca Ilici de pe baricade.

Bancaru
15th June 2007, 15:37
Hercules, ideea este ca intre PM si minstrul justitiei, pe deoparte si Justitie (+ Basescu) pe de alta s-a creat o prapastie. Iar asta din vina lui Basescu. Nu asa se lucreaza. Justitia, chiar indfependenta fiind(!) tine de mimisterul justitiei. Dar pe ei ii doare in cur. Pe vremea lui Stanoiu nu misca unul in front, acum isi permit sa nu mai vina la seminarii ca vine si Chiuariu, se retrag de nu stiu unde in semn de protest ca nu stiu ce a semnat, sau nu, Chiuariu. Dar pana acum ce au facut? Sau sunt oameni iesiti ieri de pe bancile Dreptului? Cand ma uit la ei ce fete au ma minunez. Am vazut-o pe judecatoarea aia care citea capetele de acuzare sau verdictul in cazul Hayssam, arata de parca nu isi luase cinzeaca in dimineata aia. Uite-te la aia de la CCR ce fete dubioase au. Nu imi inspira niciun fel de incredere.
Ce nu intelege Basescu e ca nu el este prim ministru si ca el are alte treburi.

Bancaru
18th June 2007, 16:21
Un nou invectiv la adresa ziaristilor. Incredibil de nesimtiti. Confesiune facuta tot Mariei cu voce destul de tare sa auda si cei vizati. Ma intreb daca da cu stangul in dreptul sau face cu un scop toate gafele astea. Peste ceva vreme sa nu ne miram daca multimea agasata de insistenta ziaristilor in fata lui Basescu, va sari sa ii omoare pe purtatorii de microfon si pix.

Platanu
18th June 2007, 16:37
Acuma scuza-ma,dar la orice miscare sa te filmeze toate televiziunile,pe bune ca m-as enerva si eu.

Herc_Reloaded
18th June 2007, 16:47
Din cate am inteles, presa are o imagine proasta in randul romanilor. Adica, romanii consuma din plin subcultura promovata de Libertatea, dar ii dispretuiesc pe cei care o scriu.

Cred ca a fost o remarca facuta cu intentie. Insa, pentru un sef de stat, nu este normal sa se comporte asa. Am impresia ca Dlui Basescu a inceput sa i se urce la cap succesul (ca oricarui roman care se respecta)

Trebuie sa importam germani in tara, si inca urgent!

Platanu
18th June 2007, 17:26
Eu zic ca presa este tratata asa cum merita.Ce inseamna aia,sa il filmezi peste tot,si la mare,si la restaurant,si la cumparaturi,parca ar face un reality show gen Monica si Virinel,si dup-aia dau la toate televiziunile: basescu a mers la mare,basescu a dat autografe,basescu a mancat la restaurant,basescu s-a scarpinat in nas etc.

georg40
18th June 2007, 17:36
Presa de azi, libera nimic de zis, atinge nivele care de fapt nici nu mai pot fi exprimate decat in...milimetri.
In Germania exista un ziar "Bild", o mahala, (ca de bulevard nu poate fi numit, aceste artere fiind peste tot stralucitoare !), asadar o mahala hulita de toti si din pacate urmata de toti. Nivelarea presei germane (si sunt convins ca nu este doar un fenomen german) are loc la ...altitudinea (sau mai bine zis in ... groapa) lui Bild. O rusine.

georgemp
18th June 2007, 20:42
Din cate am inteles, presa are o imagine proasta in randul romanilor. Adica, romanii consuma din plin subcultura promovata de Libertatea, dar ii dispretuiesc pe cei care o scriu.

Cred ca a fost o remarca facuta cu intentie. Insa, pentru un sef de stat, nu este normal sa se comporte asa. Am impresia ca Dlui Basescu a inceput sa i se urce la cap succesul (ca oricarui roman care se respecta)

Trebuie sa importam germani in tara, si inca urgent!
Bine zis Herc, subcultura promovată de libertatea.Am citit și eu ziarul ăsta, atunci cand am avut ocazia,sau când nu am avut altceva mai bun de cumpărat.
E un izvor de prostie, un fel de otv tipărit, care nu abordează subiecte neaaparat importante, ci mai degrabă interesante.A fost povestea aceea cu Ralph.Daca nu au dus-o până in pânzele albe, cu tot felul de adaugări aberante.Otv-ul a facut la fel...
Și cel mai grav este că Libertatea are succes.Unul foarte mare.Eu, cand mergeam spre școală la ora 7 deja erau aproape toate vândute.
Nu zic că nu ar avea și lucruri interesante.Doar ca promovează ce e mai rău la multi români.Incultura...

Herc_Reloaded
19th June 2007, 09:09
Presa de azi, libera nimic de zis, atinge nivele care de fapt nici nu mai pot fi exprimate decat in...milimetri.
In Germania exista un ziar "Bild", o mahala, (ca de bulevard nu poate fi numit, aceste artere fiind peste tot stralucitoare !), asadar o mahala hulita de toti si din pacate urmata de toti. Nivelarea presei germane (si sunt convins ca nu este doar un fenomen german) are loc la ...altitudinea (sau mai bine zis in ... groapa) lui Bild. O rusine.

Ai perfecta dreptate, Bild este un ziar de mahala. Si mai sunt si alte reviste de acelasi gen. Dar daca vrei sa te informezi, ai oricand la dispozitie Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Welt, Sueddeutsche Zeitung si multe altele. Bild este singurul tabloid de mare circulatie. Ma insel?

In acelasi timp, in Romania 80% din presa trateaza subiecte pe care numai tabloidele le-ar publica, iar in rest publica asa-zise comentarii politice menite sa faca propaganda in favoarea lorzilor care stau in spatele acestor ziare.

Dati-mi un exemplu de ziar serios in Romania, care promoveaza opinii impartiale si analizeaza obiectiv evenimentele. As indrazni sa zic Romania Libera, dar inca este departe.

Herc_Reloaded
19th June 2007, 09:45
Un interviu deosebit de interesant, si distrugator de mituri, in Cotidianul, cu Neagu Djuvara. Postez aici o parte din el:
_________________________________
Si Negru Voda?

Negru Voda e cuman!

Nu se poate!

Uite ce se intimpla… am inceput sa va spun de Iorga. Iorga descopera aceasta carte ce povesteste de cumani. Iorga descopera acolo o groaza de nume, precum Basaraba, Tincaba, si zice, uite, dom’le, originea lor cumana. Face o comunicare la Academia Romana in 1927 intitulata „Imperiul cumanilor si domnia lui Basaraba“. Acolo este o fraza: „Numele e cuman“. Basar e aoristul unui verb, „a domina“, iar aba e „tata“. Deci, e cuman. Si adauga: „Dar numai numele?“. Stia. In „Istoria“ lui, apoi, nu mai spune acelasi lucru.

A uitat.

Nu! Este un blocaj intelectual. Romanul nu e in stare sa accepte ca intemeietorul lui nu e o corcitura intre Traian si Decebal. Este o timpenie!

Cum sa fie o timpenie? Am trait o viata cu o timpenie in cap?

Da! Va rog sa va lecuiti. Timp de o mie si ceva de ani nu va dati seama ce amestec de po****tii au fost pe pamintul acesta! Cine sint romanii astia? In afara de o mica parte dintre legionari si dintre saracii din sudul Italiei, restul, majoritatea colonistilor nu erau romani. Uitati-va la tipul fizic, asta a descoperit-o un Lahovary. El a comparat grupele sangvine din cataloagele de recrutare a civililor. In 1930 se stia. Daca iei cele doua-trei judete de secuime, sint integral cu grupa B. Grupa raspindita in Asia. Turanici. Sudul Transilvaniei, Oltenia, o bucatica din Muntenia…

Va rog, nu-mi distrugeti inca un mit! Va puteti face ca ati uitat… cine il mai citeste pe Lahovary?

Dom’le, nu pot sa nu spun adevarul! Deci, in acele zone avem grupa A, din zona mediteraneana. Cine au fost insa colonistii? In afara de romani, minoritari, am avut multi arabi, Legiunea Syrica.

Sintem arabi!

Da. Eu imi aduc aminte de taranii mei de la tara. Bunicul meu adusese tarani la munca din zone curat romanesti. Dom’le, sa vezi niste oameni care seamana cu arabii, curat romaneste!

Scandalos!

Coboara din Syrica! Deci, din partea romanilor sintem foarte amestecati. Acum si dintre daci…

Nu, va rog!

Cu dacii e problema citi au mai ramas! Nu prea stim cum aratau, destul de deschisi la culoare, precum albanezii. Slusanschi, cel mai bun indoeuropenist al nostru, e de parere ca limba, daca nu are legatura cu cea traca…

Cum, domnule Djuvara, chiar vreti sa-mi doboriti miturile?

Astea sint manii, dragul meu, niste improvizatii istorice, nu te pot lasa asa! E dovedit ca limba traca e altceva decit cea daca. Daca e legata, da, de albaneza, dar nu cum au crezut tot felul de minti inventive ca au fost dacii linga albanezi la un anumit moment. Nu e adevarat! Cuvintele romanesti si cele albaneze sint mostenite din dacomeziana, radacina comuna.

Acum chiar ne injurati de mama si de tata!

Hahaha, daca o interpretati asa… Sa stiti de la mine ceva: sintem un mare amestec de po****tii, ne-a unit o limba si e fantastic cum am putut sa asimilam atitea. Asta e puterea romanului, puterea de asimilare.

Adaptarea.

Da, limba romana e un fel de „melting pot“. Aici, un alt lucru pe care l-am tot ascuns... amestecul cu slavii. Giurescu, batrinul, el a venit cu ideea ca slavii aveau acelasi rol, precum germanicii in Franta.

Nu incepeti cu asta!

Dom’le, regatul Frantei a fost facut de germanici, iar cel al Spaniei, de vizigoti!

Al nostru, de daci si romani.

Nu! Dintr-un amestec dintre slavi si romani. Slavii s-au instalat in colonii uriase, dovada toponimele, Ialomita, Neajlov, Bistrita, Dimbovita. Interesant insa, asta mi-a spus-o Poghirc, ca aceste colonii erau inconjurate de fluvii cu nume stravechi dacice: Dunarea, Oltul, Mures, Cris. Astea sint dovezi de continuitate. Slavii au patruns destul de mult. Satele noastre erau sub un jude, denumire latina; venirea slavilor a adus cneazul. Cele doua denumiri functionau paralel in anumite zone. „Cneazul“ era de origine slava. Cnejii erau niste seniori, se impuneau ca autoritate, iar juzii doar administrau. Juzii, deci, nu au avut vocatie de a uni toata tara! Si acum, ca originalitate din partea mea, eu cred ca nici slavii nu au avut puterea de a crea state. Si care e dovada: nici un stat slav, nici unul!, nu s-a nascut cu aristocratie slava. Slavii nu au venit cu intreaga armata, nu, ci ca tarani, neorganizati, dovada ca numele lor privind sefii, „ban“, „jupan“, sint de origine avara. Cneaz chiar e germanic. La sud de Dunare, numai protobulgarii au facut stat, or, ei erau de origine turca. Ei au venit foarte bine organizati, foarte luptatori, i-au batut pe bizantini si i-au obligat sa le dea o bucata de pamint. Rusii au fost facuti de varegi, de nordici razboinici. Numele de „rus“ Oleg, Igor sint nordice. Tara noastra facuta de cumani se numea Cumania, dar faptul ca ei au plecat/venit a facut ca ei sa fie romanizati.

Cui ajuta zapaceala asta?

Sa stim cine sintem. Sa nu ne mai inchipuim niste basme! Si basme care nu sint crezute de straini. De ce nu sintem cunoscuti in lume? Fiindca am mintit!

Si ne-am mintit pe noi!

Si ne-am mintit si, ce-i mai rau, am crezut minciuna. Eu consider ca fac o revolutie cu aceasta carte!

Dar cum e sa te minti si sa si crezi?

E un blocaj psihologic. Oamenii inteligenti isi fac autocenzura. Nu merg mai departe, ca nu place poporului. Ghinionul nostru a fost ca am intrat in concertul european cu mare intirziere din cauza ocupatiei turcesti. Abia in veacul 19 intram in Europa. Atunci a fost un moment in care fiecare a vrut sa se arate mai sus decit era.

Balcescu, Kogalniceanu, ei sint de vina!

Toti!

Nu era momentul!

Bine, dar ei stiau multe lucruri! De ce a ascuns Iorga? Despre Basaraba stia ca e cuman. A scris-o in articole, nu a spus-o in cartile mari. Stia si de taica-su. Ticalosia de unde a inceput? De la „filius Thocomerii“, tradus imediat ca Tihomir. E o mica ticalosie intelectuala. S-au repezit sa gaseasca un slavo-roman.

Il stiu pe Tihomir, e ca un frate pentru mine, am crescut cu el!

E, l-ai invatat? Dezvata-l. De 50 de ani, un mare savant, Decei, si unul maghiar au spus ca acest nume este unul cunoscut, cuman, care inseamna „fier calit“. Deci, pe tatal lui Basarab il chema Thocomer. Deci, era cuman! Numele tatalui si fiului erau cumane. Argumentul principal era ca ei erau catolici, iar singurii catolici erau acesti cumani, care cu o suta de ani inainte fusesera crestinati. Nu doar domnitorul era cuman, ci si cei din jur, un sfert dintre boierii importanti erau cu nume cumane.

Va faceti boierii Djuvara cumani?

Eu sint din sudul Dunarii, s-ar putea sa fiu in afara cumanitatii, dar familia mea din partea mamei s-ar putea sa fie de origine cumana! Uite, am facut un tabel de ascendenta de partea mamei. Stiti ce am descoperit acolo?

Ca nu sinteti din Djuvara cu Gradisteanu!

Hahaha, nu asta, fiindca daca mergi pe linia mamei esti mai sigur. Nu, am descoperit ca mama cobora de 12 ori din Basarab.

De 12 ori? Sinteti cuman! Sinteti mindru?

Foarte! Astia erau barbati luptatori. Sa stiti ca o parte dintre cumani au plecat spre Africa… ei sint mamelucii care stapinesc Egiptul de sute de ani."
__________________________________________________ ________________

Daca trecem peste ce am invatat la scoala, cu dacii si romanii, si ascultam argumentele, o sa vedem ca poate are ceva dreptate. Sunt sigur ca in citeva ore vom vedea replici taioase la adresa Dlui Djuvara!

georgemp
19th June 2007, 09:50
Un ziar care este destul de imparțial, după părerea mea e Evenimentul zilei.
Dupa aceea Ziua și România Liberă...

Herc_Reloaded
19th June 2007, 09:53
Ha, ha Ziua? El pare impartial, pentru ca SRS ataca la comanda sau pentru bani. 1/2 din articolele de investigatii de acolo sunt menite santajului.

Balaci
19th June 2007, 09:56
cel mai impartial: Gandul; Cotidianul este bun, intelectualizat(a se vedea si campaniile cu carti/enciclopedii), insa din pacate trebuie sa laude prea mult pe "carmaci"

Herc_Reloaded
19th June 2007, 10:03
Balaci, totusi in Cotidianul apar constant articole anti-Carmaci. Nu imi place Cotidianul pentru ca nu spun nimic despre SOV, la fel si Academia Catavencu. Adica, au si ei carmaciul lor!

Cat despre Gandul. Mai intai Dl CTP trebuie sa-si ceara scuze pentru sutele de mii de euro luati pentru publicitate facuta Guvernului Nastase, si apoi mai vorbim. Nu ma refer la publicitatea incasata direct de ziarul Adevarul, ci de cea incasata pe firma domniei sale. Incepusera prin 2005 dezvaluirile pe aceasta tema, dar domnul CRP a pus cu pricepe batista pe tambal.

Va aduceti aminte de editoriale taioase scrise de CTP impotriva lui Nastase, intre 2002 si 2004? EU zic ca nu este nici macar unul. Explicatia este scrisa mai sus.

Bancaru
19th June 2007, 11:24
Nu exista ziar impartial. As spune si eu Cotidianul, dar nu isi pot depasi unii sentimentele de iubire languroasa fata de primul plimbaret al tarii. TRU e in limba dupa Basescu. Si mai sunt. Teodorescu u.v.a. Ma rog... RL?! Herc, dar acolo este Sabina Fati, acest scrib prezidential, care daca aude ceva rau de Chel de sus imediat pune boticul in fata si se bosumfla. Apoi femeia aia... Pora, sau nu stiu cum o cheama (eu ii zic tot cu P dar nu pot reproduce acum la premiere). Aia este un soi de Mariana Buruiana de la PRM, dar cu ceva mai multa stapanire de sine. Dar si cand isi da drumul.... S-a certat odata cu Lavinia Sandru la Nasul, la B1TV pana si-a pus mainile in sold si a inceput sa cotcodaceasca dand din cap ca o motzata.
Nu exista ziar independent. Poate ... The Independent, dar asta nu e la noi in tara.
Cat despre presa de proasta calitate... asta se cere. Cei care voteaza cu Basescu vor Libertatea, in marea lor majoritate.
Evenimentul Zilei are o reduta formata in special din "triumviratul" Ioana Lupea, Oana... nustiucum si taranul ala, Cartianu. Biciul lui Basescu este EVZ. Ca sa nu pomenim de Patapievici. Saracul s-a bagat unde nu trebuie. Parerea mea ca un intelectual precum Patapievici, in cazul in care vrea in politica, trebuie sa fie ceva mai mult decat sustinatorul unui mitocan. Asta este o mare problema. Cum se impaca imaginea si mesajul lui HRP cu grobianismul lui Basescu?
Gardianul este un soi de... ma rog. Racoviceanu nu este nici pe departe un admirator al lui Basescu, si asta se vede bine de tot.
Hercules, se stii ca se mai iau de peltic cu diverse ocazii. Probabil ca tu citesti varianta online si nu cuprinde tot. La Radio Guerrilla chiar fac misto de el. Totusi, dupa parerea mea, Vantu este unu dintre cei mai destepti oameni de afaceri. Fa o comparatie de imagine Vantu si Gigi B.

Herc_Reloaded
19th June 2007, 11:42
Pai eu nu citesc decat varianta online a tututor ziarelor. Si nu imi aduc aminte sa fii citit ceva acolo impotriva lui SOV.

Din punct de vedere intelectual, nu ii pot compara pe cei doi. SOV este evident superior. Insa au multe lucruri in comun: amandoi s-au imbogatit dupa 1989 profitand de slabiciunile sistemului juridic si coruptia administrativa.

SOV nu ar fi facut niciodata atatia bani daca ar fi existat o supraveghere atenta a pietei fondurilor de capital, iar Becali ar fi vandut in continuare branza in piata Matache, daca nu ar fi facut niste smecherii initiale cu terenurile MAPN, sursa bogatiei sale de astazi.

SOV este un hot cu maniere si politicos, Becali este dintr-o bucata (nu in sensul bun al cuvantului)

Apropo de ziare: cand ma simt "blue" si ma apuca dorul de tara, citesc Ziarul Tricolorul (www. ziarultricolorul.ro). Si imi trece imediat. Libertatea este mic copil pe langa aceasta dejectie a gandirii vadimiste.

be@
19th June 2007, 11:48
Un ziar care este destul de imparțial, după părerea mea e Evenimentul zilei.
Dupa aceea Ziua și România Liberă...


Ce-ai spus, George?? Impartial ? HAHAHAHAHAHA !Evz e oficiosul chelului. Toata lumea stie. Ziar mai scarbos ca asta nu stiu. Cum sa fie impartial? Romania libera la fel!

Bancaru
19th June 2007, 11:57
Pe mine cand ma apuca dorul de tara... eu sunt in tara.

Herc_Reloaded
19th June 2007, 12:00
Poate ca a venit momentul sa pleci o perioada :-) Glumesc.
Pe TVRI sunt acum o serie de emisiuni care incurajeaza romanii sa se intoarca in tara. Mai ales pe cei din Italia si Spania. Se pare ca exista zone (precum la Bacau) unde nu mai exista forta de munca calificata.

Sunt curios daca cei plecati in Italia si Spania au mai inteles ceva din modul cum trebuie sa functioneze o societate moderna (cei plecati legal), si poate ca atunci cind se vor intoarce vor schimba ei ceva in Romania. Daca se vor intoarce.

georgemp
19th June 2007, 12:05
Poate ca a venit momentul sa pleci o perioada :-) Glumesc.
Pe TVRI sunt acum o serie de emisiuni care incurajeaza romanii sa se intoarca in tara. Mai ales pe cei din Italia si Spania. Se pare ca exista zone (precum la Bacau) unde nu mai exista forta de munca calificata.

Sunt curios daca cei plecati in Italia si Spania au mai inteles ceva din modul cum trebuie sa functioneze o societate moderna (cei plecati legal), si poate ca atunci cind se vor intoarce vor schimba ei ceva in Romania. Daca se vor intoarce.
Da, ce-i drept TVRI are si lucruri interesante, dar si unele emisiuni care nu au ce cauta la international.
M-am delectat si eu cu TVRI cat am stat in Italia, pentru ca era singurul post la care intelegeam tot ce spune, si asa reuseam sa imi pastrez legatura cu tara...

Platanu
19th June 2007, 13:47
Nu exista ziar impartial. As spune si eu Cotidianul, dar nu isi pot depasi unii sentimentele de iubire languroasa fata de primul plimbaret al tarii. TRU e in limba dupa Basescu. Si mai sunt. Teodorescu u.v.a. Ma rog... RL?! Herc, dar acolo este Sabina Fati, acest scrib prezidential, care daca aude ceva rau de Chel de sus imediat pune boticul in fata si se bosumfla. Apoi femeia aia... Pora, sau nu stiu cum o cheama (eu ii zic tot cu P dar nu pot reproduce acum la premiere). Aia este un soi de Mariana Buruiana de la PRM, dar cu ceva mai multa stapanire de sine. Dar si cand isi da drumul.... S-a certat odata cu Lavinia Sandru la Nasul, la B1TV pana si-a pus mainile in sold si a inceput sa cotcodaceasca dand din cap ca o motzata.
Nu exista ziar independent. Poate ... The Independent, dar asta nu e la noi in tara.
Cat despre presa de proasta calitate... asta se cere. Cei care voteaza cu Basescu vor Libertatea, in marea lor majoritate.
Evenimentul Zilei are o reduta formata in special din "triumviratul" Ioana Lupea, Oana... nustiucum si taranul ala, Cartianu. Biciul lui Basescu este EVZ. Ca sa nu pomenim de Patapievici. Saracul s-a bagat unde nu trebuie. Parerea mea ca un intelectual precum Patapievici, in cazul in care vrea in politica, trebuie sa fie ceva mai mult decat sustinatorul unui mitocan. Asta este o mare problema. Cum se impaca imaginea si mesajul lui HRP cu grobianismul lui Basescu?
Gardianul este un soi de... ma rog. Racoviceanu nu este nici pe departe un admirator al lui Basescu, si asta se vede bine de tot.
Hercules, se stii ca se mai iau de peltic cu diverse ocazii. Probabil ca tu citesti varianta online si nu cuprinde tot. La Radio Guerrilla chiar fac misto de el. Totusi, dupa parerea mea, Vantu este unu dintre cei mai destepti oameni de afaceri. Fa o comparatie de imagine Vantu si Gigi B.Sunt si eu de aceeasi parere cu tine.Toate ziarele astea sunt ale cate unui "mogul".In felul lor toate se pretind ca sunt corecte si obiective.De exemplu,vad ca la emisiunea de pe Antena 3,"In gura presei",Mircea Badea mereu prezinta Jurnalul National ca avand mereu subiecte si articole interesante,iar cand ajunge la alte ziare,mereu le ia la misto.Dar el lauda ziarul respectiv ca lucreaza la trustul lui Dan Voiculescu,nu neaparat ca ar avea intr-adevar subiecte interesante.
Toti se cred cei mai corecti si mai obiectivi,dar in fond toti scriu dupa cum li se dicteaza.

Bancaru
19th June 2007, 14:59
Nu exista in vocabularul meu "mogul" decat daca vorbesc despre istorie, iar Basescu nu e istorie (inca). Exista ziare care apartin unor trusturi nu unor oameni de afaceri si sunt la fel de partinitoare. Fiecare are cate un interes. Normal ca cele care sunt patronate direct de cate un om de afaceri sunt mult mai putin obiective decat altele, mai ales daca respectivul om de afaceri are o vendeta cu o alta persoana politica (sau nu) publica. Sincer, TVR mi s- aparut OK in perioada Tudor Giurgiu. Nu stiu ce va fi de acum inainte, mai ales daca incape pe mana PSD - Alexandru Sassu.
Sassu care a plecat de la PD la PSD.
Catavencu este un saptamanal destul de independent. Herc spune ca nu da in Vantu. Da si in Vantu daca au ocazia. Si eu dau vant(u) cand am ocazia.

Herc_Reloaded
19th June 2007, 15:19
Bank, eu sunt abonat la editia online a Catavencului. Cu ani in urma faceau misto la greu de Vantu. Acum, mult mai discret, as putea spune tovaraseste.

In general eu nu imi fac iluzii. Am avut una, in privinta presei libere, in ceea ce priveste Ac. Catavencu. Poate am mai spus-o si ma repet: cu citiva ani in urma publigau in pagina de investigatii niste chestii despre o firma, contracte publice, samd. Chestii tari de tot. Dupa 2-3 saptamani, respectiva firma devine sponsorul uneia dintre initiativele Ac. Catavencu. Articolele au incetat, iar de atunci, si sunt vreo 5 ani, nu au mai scris NIMIC pe acel subiect, desi firma respectiva face in continuare aceleasi magarii (prezumptive)

Ca sa nu mai vorbim de acel baiat, colaborator la Secu.

Eu citesc Ac. ca este distractiva, dar pun un mare semn de intrebare asupra obiectivitatii si impartialitatii lor.

Bancaru
19th June 2007, 16:11
Ai lor sunt mai impartiali decat altii, ca sa ii parafrazez. Fii atent aici. Ti-am copt-o!

Herc_Reloaded
19th June 2007, 16:53
Hahahahahahaha. Recunosc, este al meu. Eu il finantez si conduc, in speranta ca voi putea finaliza si eu scoala, precum Dl. Sachelariu.

Bancaru
19th June 2007, 17:17
Se poate face si doctoratul acolo? E de moda veche - liceu, clasele 1-4, cum era pe vremea lui Eliade, clasa 2-a de liceu. Cred ca se dau note de la 1 la 5, dupa model sovietic. Am gasit asta intamplator.

Platanu
19th June 2007, 17:19
Hahahahahahaha. Recunosc, este al meu. Eu il finantez si conduc, in speranta ca voi putea finaliza si eu scoala, precum Dl. Sachelariu.I-auzi ce afaceri conduce domnul Herculis din umbra....

Herc_Reloaded
19th June 2007, 17:40
Se poate face si doctoratul acolo? E de moda veche - liceu, clasele 1-4, cum era pe vremea lui Eliade, clasa 2-a de liceu. Cred ca se dau note de la 1 la 5, dupa model sovietic. Am gasit asta intamplator.

Da, se dau diplome de master si doctorat, bazate pe experienta de viata, si capacitatea financiara a aplicantului :-) Planuim sa-l premiem si pe Dl Vanghelie, pentru serviciile aduse inculturii on Romania.

Nu se dau note, ci se fac caracterizari, care au la baza dosarul personal al fiecarui scolar/student, incluzand autobiografie pornind de la bunici. Pentru cei care nu stiu, asa se facea cind doreai sa obtii un job la o intreprindere socialista.

Dupa cum usor observa, nu avem sala de sport, deoarece am fost mereu anti-Nastase. Curge in schimb lapte si miere. Dar nu pentru elevi.

Sa auzim de bine!

georgemp
21st June 2007, 12:08
COD ROSU: doua luni de foc

http://www.evz.ro/pictures/normal/01%20Soare%20MB.jpg (http://www.evz.ro/article.php?artid=310326#)


Pentru aceasta vara sunt anuntate calduri sufocante, incendii puternice si seceta. Inca de maine, temperaturile urca la 38 de grade Celsius.




Meteorologii pregatesc o avertizare cu „Cod rosu” pentru toata tara. Prognozele pentru urmatoarele luni anunta ca Romania va fi stapanita de canicula: pana la sfarsitul lui august am putea avea parte de temperaturi maxime care sa depaseasca cu mult media ultimilor ani, dar si de seceta si incendii puternice.

De altfel, avertizarea cu „Cod galben”, transmisa ieri de meteorologi pentru urmatoarele zile, s-ar putea transforma, inca din acest weekend, intr-una cu „Cod portocaliu”. Pe de alta parte, specialistii de la Apele Romane sustin ca seceta s-a instalat deja in intreaga tara, iar in lunile iulie si august vor seca raurile. „Daca va fi nevoie, vom merge pana la rationalizarea apei”, a punctat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul de interne, Cristian David.

Prefectii, „cantonati” la locul de munca

Ieri, ministrul de interne le-a cerut reprezentantilor autoritatilor locale sa ramana in localitatile pe care le reprezinta si sa inventarieze zonele in care po****tia ar putea ramane fara apa potabila din cauza caniculei prelungite si a secetei.

„Am dispus, in primul rand, tuturor prefectilor si directorilor de servicii deconcentrate sa fie intr-un dispozitiv permanent in aceasta perioada si sa renunte la orice deplasari inutile in teritoriu sau in afara tarii. (...) La nivelul fiecarui judet, prefectii vor inventaria localitatile afectate de seceta. Pe de alta parte, autoritatile locale vor trebui sa identifice, in cel mai scurt timp, variante pentru asigurarea apei potabile pentru locuitorii din zonele afectate grav de canicula”, a spus David.

El a explicat ca pompierii vor livra apa potabila po****tiei din localitatile afectate in asa fel incat sa nu pericliteze interventiile la incendii. „In caz de canicula prelungita este de asteptat ca numarul incendiilor sa creasca. Asa ca am avertizat prefectii sa apeleze la pompieri numai in situatii speciale, iar livrarile de apa sa se faca numai dupa un orar stabilit anterior”, a mai precizat acesta.

Apa cu „ratia” pentru marii consumatori

Totodata, ministrul a facut apel la primari sa anunte in timp util prefecturile cu privire la posibilitatea ca unele localitati sa ramana fara apa potabila. „Acolo unde autoritatile au promovat proiecte privind aductiunea cu apa, acestea vor fi finantate cu prioritate pentru a asigura resursele suplimentare de apa”, a adaugat David. El a precizat ca, daca situatia o va impune, se va merge pana la rationalizarea apei.

„Va fi restrictionata mai intai apa pentru sisteme de irigatii, apoi furnizarea catre marii consumatori (uzine, fabrici) care, in acelasi timp, vor fi obligati sa-si imbunatateasca instalatiile de alimentare cu apa pentru a evita pierderile. In niciun caz nu se va ajunge la restrictionarea furnizarii de apa catre po****tie”, au explicat oficialii de la Apele Romane.

Mai mult, in aceste zile, reprezentantii Directiilor pentru Sanatate Publica vor verifica si calitatea apei potabile, in special a celei din fantani, si vor instala, mai ales in marile orase, puncte stradale de prim ajutor, destinate batranilor si cardiacilor.

In acelasi timp, reprezentantii Directiilor Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor vor fi obligati sa monitorizeze starea de sanatate a animalelor si sa anunte din timp eventuala aparitie a unor cazuri de boli infectioase ce se pot transmite la om.
ULTIMA ORA (09:00)

Patru persoane decedate azi-noapte la Braila

Patru persoane din Braila au facut stop cardio-respirator si au decedat marti noapte din cauza caldurii, anunta Rompres.

Cele patru persoane decedate sunt o femeie de 73 de ani si trei barbati in varsta de 45, 50 si 81 de ani.

Caldura din ultimele zile a facut primele victime: trei morti si sute de lesinuri

Trei persoane au murit la inceputul acestei saptamani, posibil din cauza caldurii, iar zeci de oameni lesina zilnic pe strada, sustin medicii specialisti de pe ambulante. In Bucuresti, aproape 1.000 de oameni apeleaza zilnic Salvarea, iar la Iasi, Cluj, Timisoara se primesc zilnic peste o suta de telefoane, multi dintre pacienti fiind cardiaci, hipertensivi ori cu afectiuni respiratorii.

Si in orasele mai mici, cum sunt Craiova ori Braila, numarul solicitarilor la Salvare s-a dublat, iar medicii de pe ambulanta abia mai pot face fata cazurilor, fiind cam trei-patru specialisti in medicina de urgenta la peste 200 de cazuri grave. Probleme au in special varstnicii cu boli cronice, dar nici tinerii nu sunt scutiti de neplacerile pe care le provoaca temperaturile crescute.

Tinerii cad pe strada fiindca nu mananca bine

„Multi lesina pe strada fiindca nu beau apa si nu mananca bine inainte sa iasa din casa”, spune medicul George Niculescu, specialist in medicina de urgenta la Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti. Numai ieri, 38 de tineri au lesinat pe strada la Bucuresti, 20 la Timisoara si 6 la Craiova. „In weekend am avut insa record de lesinuri. Au fost 21 de persoane care au cazut pe strada”, a declarat asistenta Mirela Ivancea de la Ambulanta Dolj.


Canicula da batai de cap si iesenilor. Doctorii de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA) Iasi spun ca numarul persoanelor care au nevoie de ingrijiri medicale din cauza caldurii a crescut usor in ultimele zile. „Avem in jur de 20-25 de pacienti pe zi care cer ajutorul nostru. Sunt deopotriva tineri si batrani”, a declarat Radu Calistru, purtator de cuvant al SJA Iasi.

Sunati la Salvare cand aveti palpitatii

Persoanele care au probleme cu glanda tiroida, batranii, copiii ar trebui sa evite iesirile pe canicula”, spune medicul Garofita Nicolae.
Daca sunteti nevoiti sa iesiti pe caldura, purtati sapca sau palarie si haine din materiale cat mai naturale, care nu favorizeaza transpiratia. Din cand in cand puneti cate o compresa rece pe frunte. La primele semne de lesin, retrageti-va la umbra, iar daca acestea persista si sunt dublate de palpitatii, sunati la Salvare. (Au colaborat Mirela Cimpoi, Georgeta Petrovici)
RECOMANDARI



Nu beti apa rece ca gheata!

Sarurile de rehidratare, ceaiurile de menta si fructele previn deshidratarea organismului in perioadele caniculare. Pentru ca nu atat pierderea apei din organism va face sa va simtiti rau, ci eliminarea sarurilor minerale din organism (calciu, potasiu, magneziu), medicii va sfatuiesc sa suplimentati cu saruri luate de la farmacie, pe care le amestecati cu aproximativ o jumatate de litru de apa.

„Daca pierdeti mult calciu sau potasiu prin transpiratie, primele simptome sunt crampele musculare si palpitatiile”, spune medicul de urgenta Rodica Marinescu, de la Serviciul Ambulanta al Municipiului Bucuresti.

In loc sa consumati litri intregi de lichide, care favorizeaza transpiratia si pierderea sarurilor minerale, medicii va sfatuiesc sa beti aproximativ doi litri de lichide pe zi, la care adaugati multe fructe.

„Lichidul din fructe va sta mai mult in organism decat cel baut ca atare”, mai spune specialistul in medicina de urgenta. De preferat este apa la temperatura camerei, deoarece lichidele reci ca gheata va fac sa transpirati mai tare. De aceea se prefera ceaiul de menta caldut, care mai are si o aroma racoritoare.

Temperaturile ridicate creeaza organismului un disconfort fizic atat de mare, incat acesta isi va mobiliza toate resursele pentru a face fata stresului. „Creierul va fi si el suprasolicitat, deoarece se va stradui, in plus, sa organizeze activitatile care sunt de facut”, explica dr. Marinescu. Asa se justifica si apatia ori lipsa chefului de a munci sau de a finaliza orice alta activitate. (Ionela Croitorescu)

ATENTIONARE

38 de grade Celsius si judete fara apa potabila

De maine pana duminica, in cursul dupa-amiezelor, canicula si disconfortul termic vor da batai de cap romanilor din sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia si jumatatea sudica a Moldovei. Temperaturile se vor situa in jurul valorilor de 37-38 de grade C, iar indicele temperatura-umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80.

De altfel, judetele Vaslui si Buzau se lupta deja cu criza de apa. In ultimele 48 de ore pompierii au fost nevoiti sa livreze, cu autospecialele, apa pentru oameni si animale in alte trei localitati vasluiene: Valea lui Darie, Bacani si Baltateni. Probleme similare au aparut si in Buzau, unde, de trei zile, localnicii din comuna Magura primesc apa, cu ratia.

PROGNOZA

In iulie si august vor seca raurile

Specialistii de la Apele Romane sustin ca seceta s-a instalat deja in intreaga tara. „Ne aflam in perioada de seceta pedologica sau agricola: continutul de umiditate din sol nu este suficient pentru a satisface nevoia de apa a recoltelor in cultura”, sustin acestia.

Potrivit estimarilor, problemele se vor accentua in lunile iulie si august, cele mai afectate fiind judetele Constanta, Tulcea, Botosani, Iasi, Vaslui, Vrancea, Bacau, Olt si Teleorman, unde debitele raurilor vor avea valori cuprinse intre 10 si 30 la suta din cele normale. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca in cea mai mare parte a tarii, exceptand zona de vest, debitele raurilor vor scadea la 50% din valoarea normala.

Efectele caldurii asupra organismului (http://www.evz.ro/files/2007/POZE/Iunie/20/graf13.jpg)

Sursa: EVZ.

Bancaru
21st June 2007, 13:24
Un an cu seceta, doi cu inundatii. Asa... sa mai taie pomii fara sa se gandeasca, sa isi faca vile si in gura vulcanului, sa arunce toate mizeriile cand se duc la munte sau alte nesimtiri. Oricum pe cei mai nesimtiti nu ii afecteaza nicio calamitate. Au jipuri, ce **** lor, cu AC (aer conditionat). Singurul moment cand deschid geamul la masina e atunci cand arunca pachetul de tigari pe jos.
Am ascultat intr-o emisiune de radio cum se mai poate salva (inca) planeta. Reimpaduririle. Stratul de ozon poate fi refacut de plante, pomi, care printr-o repo****re a padurilor, dar va dati seama la ce nivel, vor raci din nou atmosfera. Dar cred ca si aia isi raceau gura de pomana. Vorba vine o raceau.

Bancaru
22nd June 2007, 14:14
Sa se revizuiasca!

Presa a remarcat insa pozitia radicala a multor participanti care si-au exprimat foarte vocal anti-parlamentarismul cerand cu insistenta ca viitoarea constitutie sa fie elaborata si adoptata in afara Parlamentului, doar prin plebiscit.
Dezbaterea provocata de liderii PLD, in frunte cu dl. Valeriu Stoica, in vederea revizuirii Constitutiei - in punctele sale, nu-i asa, esentiale - raspunde cu promptitudine si fidelitate sarcinii trasate partidelor care il sustin de catre presedintele Traian Basescu. Presa a remarcat insa - cu mai multa surprindere decat se cuvenea - pozitia radicala a multor participanti, in frunte cu dnii Liiceanu si Avramescu, care si-au exprimat foarte vocal anti-parlamentarismul cerand cu insistenta ca viitoarea constitutie sa fie elaborata si adoptata in afara Parlamentului, doar prin plebiscit.

Ideea de a scurtcircuita Parlamentul pentru modificarea Constitutiei nu e noua. La 2 mai 1864, Cuza dizolva Adunarea Generala si supunea aprobarii po****re un nou act constitutional, care ii rezerva exclusivitatea initiativelor legislative, impingand Adunarea catre un rol strict decorativ. Votul po****r i-a fost favorabil intr-o majoritate zdrobitoare, validand lovitura de stat si confirmand puterile sporite ale domnitorului, asa cum si le arogase el insusi.

Urmand exemplul lui Cuza (si nu mai putin destinul acestuia, care isi va sfarsi fara glorie viata in exil), Carol al II-lea, incomodat si el de principiile monarhiei constitutionale care statuau ca regele "domneste, dar nu guverneaza", va revizui radical Constitutia din 1923. Dupa ce dizolvase Parlamentul, in ianuarie 1938 regele instituia prin decret un nou Guvern, desemnand personal pe fiecare ministru in parte. Pe 10 februarie 1938, regele desfiinteaza partidele politice, iar la 27 februarie promulga o noua Constitutie, care aboleste, in fapt, separatia puterilor in stat. Regele avea dreptul de a interveni direct in procesul legislativ, avand prerogativa preeminenta de initiativa legislativa, precum si pe cea de a modifica legile organice. In schimb, initiativa parlamentara era limitata la "legi de interes obstesc", Regele era cel care convoca, amana lucrarile, inchidea si dizolva Senatul si Camera - impreuna sau numai pe una din ele. Senatorii erau fie numiti direct de rege, fie alesi de "corpurile constituite in stat", ceea ce inseamna ca erau subordonati organelor puterii executive, la randu-i subordonate suveranului, care numea prin vointa proprie nu doar pe primul-ministru, ci si pe ministrii si chiar pe secretarii si subsecretarii de stat. Si Constitutia carlista a fost aprobata in afara Parlamentului, doar prin referendum - si tot cu o majoritate impresionanta. Lovitura de stat avea sa fie desavarsita curand prin intemeierea unicului partid legal, intitulat mai intai Frontul Renasterii Nationale, apoi Partidul Natiunii: partidul unic, subordonat regelui, care asigura suportul politic al domniei sale autoritare.

Acum cativa ani, dl. Cristian Preda, distins politolog, in prezent consilier prezidential, raspundea unei anchete initiate de "Revista 22" cu prilejul aducerii in tara a ramasitelor defunctului rege, in urmatorii termeni: "Carol al II-lea ramane in istoria moderna a Romaniei in primul rand ca personajul responsabil pentru sfarsitul democratiei interbelice... Cred ca distrugerea voita a sistemului democratic ramane punctul esential al carierei sale. Nu diferitele atitudini politice pe care le-a asumat in privinta partidelor sau a unora dintre personajele epocii, ci aceasta vointa de a distruge democratia cred ca reprezinta gestul fundamental pentru care manualele de istorie il vor mentiona pe Carol al II-lea".

Sper ca intre timp dl. Preda nu si-a revizuit opinia in punctele ei esentiale.


Zoe PETRE
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=222752&data=2007-06-22

georgemp
27th June 2007, 13:20
cațavencu.ro se va lansa pe 4 iulie





În numărul de azi din Academia Cațavencu apare un advertorial cu ceva ce știam de ceva vreme: pe 4 iulie se va lansa noua versiune a siteului catavencu.ro (http://catavencu.ro/). Design minimalist, web2.0, alb mult, caricaturi, videos, alte chestii care nu pot intra in print …
screenshots…
http://i71.photobucket.com/albums/i149/zosolino/th_la_zi_-_catavencu_punct_ro_11829370.png (http://i71.photobucket.com/albums/i149/zosolino/la_zi_-_catavencu_punct_ro_11829370.png) http://i71.photobucket.com/albums/i149/zosolino/th_catavencu_punct_ro_1182937049203.png (http://i71.photobucket.com/albums/i149/zosolino/catavencu_punct_ro_1182937049203.png)
eCatavencu (http://ecatavencu.ro/) se vrea ceva separat, un mod de a citi revista online (cu abonament plătit, desigur). Din ce am văzut, o aplicație flash permite citirea pdfurile. E foarte cool cum arată, cu interfața muncită un pic, mod de navigare relativ ușor. Am văzut că au și un progrămel prin care poți descărca ediția pentru a o citi offline. Nu am testat-o, dar parcă aș fi preferat să pot descărca pdf-ul și să îl văd eu cu Acrobat Reader-ul. Un plus pe care îl văd foarte util este căutarea, atât în ediția curentă, cât și în arhivă.
Două lucruri nu îmi plac la site. N-are favicon și fereastra deschisă se numește “arxia distributie…” în loc de “ecatavencu.ro”
Sper ca odată cu lansarea asta să se țină de treabă și să pună online revista la timp, nu după cum își amintește secretara (pisi, te pup, bagă cu basu’).
Aveți aici două screenshoturi în premiera și în exclusivitate pentru zoso.ro, unul cu siteul și unul cu aplicația.
http://i71.photobucket.com/albums/i149/zosolino/th_ecatavencu-_bine_ati_venit_la_ecata.png (http://i71.photobucket.com/albums/i149/zosolino/ecatavencu-_bine_ati_venit_la_ecata.png)http://i71.photobucket.com/albums/i149/zosolino/th_arxia_distributie_digitala_11829383.png (http://i71.photobucket.com/albums/i149/zosolino/arxia_distributie_digitala_11829383.png)
Sursa: Zoso.Ro

Bancaru
27th June 2007, 14:48
Pe bani, nu?

georgemp
27th June 2007, 14:51
Dupa cum arata schemele acestea va fi pe bani...

Bancaru
27th June 2007, 14:57
Apropo...

Care mă-ta ai mașină scumpă în România, mă?!

Dacă ești cumva unul dintre bogătanii României, ești greu de scos din casă fără ca poporul să nu-și strivească o înjurătură printre dinți. Fotbalist, manelist, actor de mâna a doua, boxer, curvă în vacanță, orice lumpenarătare este mai adorată decât un guler alb din Top 300. Un singur om a irosit de curând șansa să contrazică box-office-ul impo****rității înavuțiților: fostul tensimen venit pe Mercedes alb din Occident, „rumânul“ Ion Tiriac, mult timp întruchipare a „white romanian dream“-ului.

E foarte simplu și îndeobște bine împământenit: bogații fac afaceri, iar afacerile sunt necurate. Cu-atât mai mult la noi, unde toată lumea fură, minte și dansează. Care va să zică ești avut, ai furat; ai, ești vinovat. Politicienii, po****ție de ocupație a Statului, sunt poate și mai disprețuiți decât „grupurile de interese“. Nu știu să facă mai nimic, în consecință nu au nici un alt motiv să intre în politică decât imediata parvenire. Românilor le plac la nebunie „săracii și cinstiții“. Un arhetip rezidual comunisto-ortodox bântuie în picioarele goale mințile concetățenilor dezabuzați. Cei mai po****ri politicieni ai noștri (cei care au trecut de 70% încredere de-a lungul ultimilor 15 ani) au fost și cei mai modești material, mai „fără ștaif“ boieresc: Ion Iliescu, Corneliu Coposu, Victor Ciorbea, Theodor Stolojan, Traian Băsescu. Stă drept mărturie până și ultimul sondaj de opinie, în care cei care au părăsit benevol ciolanul au crescut brusc în po****ritate (Mona Muscă, Ionuț Popescu, Theodor Stolojan), chiar dacă motivele plecării nu coincid nicidecum cu motivațiile „altruiste“ ale scârbei principiale. Dacă faci politică, trebuie să respecți câteva reguli de aur ale populismului științific, să te reproduci în câteva scene ale monahismului politic: vii primul la guvern (pleci ultimul), n-ai mașină scumpă și nici straie mai acătării, te duci unde este suferința mai în toi și te freci până la contaminare cu noroiul catastrofei, ești grav și implicat până aproape de lacrimi, nu-ți permiți nici un weekend și nici o vacanță cu familia (nevasta o scoți numai la poza de la urnă sau de la Biserică), vorbești public recurent împotriva celor care s-au îmbogățit „obligatoriu“ în dauna cetățeanului și nu-ți lași în nici un caz nevasta să strălucească sau să aibă opinii. Să luăm un studiu de caz, sac de box al presei de mare tiraj, premierul Călin Popescu Tăriceanu: nu se-ncadrează în nici una dintre condițiile de mai sus. Are ștaif, pe care nu-l lasă nici când se duce la inundații, are două motociclete și două-trei mașini (dintre care un Porsche de 100.000 de euro, fie el și luat la mâna a doua în urmă cu cinci ani, la nici jumătate de preț, din dividendele societăților sale) cu care iese în weekend alături de mult prea tânăra sa soție, nu vine primul la guvern și nici nu pleacă ultimul, nu plânge, nu iese ponosit și nu se urcă în remorca țăranului cu țigara aprinsă, are bani băgați la bursă în acțiunile de la întreprinderea bogatului său prieten de cincisprezece ani, nu ia țăranii de gât și nici nu pupă babele pe gură. Nici nu mai contează dacă este sau nu corupt, dacă este sau nu un premier bun. Ce mai, băiatul ăsta nu are nici un viitor politic!

Liviu MIHAIU

Herc_Reloaded
27th June 2007, 16:45
eu am platit abonamentul pe 6 luni, este cam 2 euro pe luna. Site-ul catavencu nu maieste gratis de cel putin 4 ani. El se adreseaza nou, veneticilor :-)))))

Din punctul meu de vedere merita, mai afli cate o susanea ceva. Insa Catavencul anilor 94-2000 nu va mai fi atins, calitativ vorbind. Erau extraordinari. Acum ei scriu mai mut din inertie, multi s-au ingrasat ca niste mici ....porcusori. Nu exista gym-uri in Romania? Pe vremuri era santajul si etajul. Acum este articolul si kg la stomacel?

Bancaru
27th June 2007, 17:37
Herc, nu este in cultura noastra gym-ul. Si nici nu ar avea cum sa fie. Este imposibil - de la pret pana la timpul necesar sa ajungi acolo.
De exemplu m-am interesat la o sala de langa mine si era un pret exorbitant pentru salariile de la noi. Gym la noi este regimul alimentar. Asta da rezultate.

miril
2nd July 2007, 11:47
Bine te-am regasit, Bank.

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 12:09
Bien v-am regasit pe toti! Presupun ca si caldura (exterioara) este de vina pentru schimburile de replici mai taioase?

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 12:13
De abia acum am citit ce scrie Bank despre gym. Mai devreme citeam despre incidenta bolilor de inima in Romania, si se pare ca ea este foarte mare. Cred ca are legatura si cu sedentarismul si alimentatia aiurea.

Ma gandeam acum daca nu ar fi o afacere rentabila sa se deschid un lant de astfel de gim-uri in Romania. Cu un super center la baza din Cotroceni. Asa poti atrage oameni in jurul echipei, clubului. Vise de vara....

Bancaru
2nd July 2007, 12:46
Cat stii tu stim si noi. Bine ai revenit si matale. Sa inceapa competitia.

Bancaru
2nd July 2007, 12:49
Sali sunt, dar sunt preturi mari la cele care ofera si conditii si igiena. Eu am fost de cateva ori si am ajuns la conluzia ca mai rau imi fac. Ma duceam cam la 3 - 4 zile si ma lua o febra musculara... Inca sunt bine, zic eu. Am 187 cm si 82 kg. Banuiesc ca ochii nu conteaza, ca nu suntem la matrimoniale. Ochii... culoarea lor.

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 13:06
Oooooo :-)) esti bine. De exemplu, exista lanturi de astfel de sali, cu excelente conditii, inclusiv sauna, la care pretul este de 50 de dolari pe luna. Ma rog, de banii astia ei fac un profit frumusel.

Febra musculara te ia vreo 2-3 saptamani, pe urma, daca mergi regulat, ea dispare. In fine. Ce se mai aude cu Progresul?

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 13:07
Auch, ce competitie?

miril
2nd July 2007, 13:08
Liga 3!

miril
2nd July 2007, 13:10
De regulat merge...regulat, presupun. Cat despre febra, dupa atata...te cred si eu. Ce se mai aude de Progresul?

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 13:12
Liga 3??? Sper ca voi glumiti, sau stiti voi ceva ce eu nu stiu?

miril
2nd July 2007, 13:14
Pai uitat-te la numele topicului.

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 13:14
Azi am rasfoit si eu (electronic) ziarele, dupa o pauza destul de lunga. Vad ca nimic nu misca. Probail ca acum se fac aranjamentele, iar culisele sunt inchise profanilor.

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 13:16
Of, of, ai dreptate. Plec de la Liga 3. Ptiu, ptiu.

Bancaru
2nd July 2007, 13:20
Vorba vine... Disputele de idei. Asta daca nu ti-ai schimbat optiunile politice intre timp. Ia hai sa mut eu discutia.

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 13:22
Din Catavencu:

Dacă vi se pare că Bucureștiul este încă un oraș frumos, aveți motive să vă simțiți singur; nu mai interesează pe nimeni – vorbesc de cei pe care îi plătim să se simtă responsabili – ce i se întâmplă orașului; dacă vi se pare că două blocuri uriașe înfipte în apropierea Pieței Victoriei au redus Muzeul Antipa la dimensiunea unui chioșc de portar, respectiv clădirea Guvernului la cea de garaj, vă anunțăm că nici un ansamblu de arhitectură și nici un monument din Capitală nu mai sunt apărate de sălbăticia afacerilor imobiliare; evident că nu lipsa interesului este explicația, ci interesul pentru șpăgi; ei bine, singura veste bună este că acestei situații i se va dedica, în sfârșit, un monument; monumentul corupției urmează să fie instalat în Piața Charles De Gaulle, va avea 43 (patruzeci și trei) de etaje și se va numi Blocul Energy Holding.

_____________________________________________

Cine este Energy Holding, stimati frati progresisti?

Bancaru
2nd July 2007, 13:23
Pai ia sa vedem... Stie Mircea Basescu.

miril
2nd July 2007, 13:25
Vad ca se construieste in liniste: http://www.energyromania.com/: "Site under construction".

Bancaru
2nd July 2007, 13:27
Ar fi chiar prosti sa faca galagie. Pe sest.

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 13:29
nu vad ce ar putea pune pe website? cum sa cumperi ieftin si sa vinzi scump energie?

miril
2nd July 2007, 13:30
...43 de etaje. Ar fi de Guinness. Avem deja masa tacerii. La bere, birjar, in liniste!

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 13:38
Hai sa va mai inveselesc cu citeva randuri din Catavencu, Bula Demnitarului:

Categoria

1. Aceste cuvinte ne doare

Eugen Nicolăescu (ministrul Sănătății): „Lumea nu mă lasă să muncesc.“

2.Demonul recent

Adrian Cioroianu (ministru de Externe): „Eu respect instituția numită Președinte, dar cred că omul Băsescu este chinuit de un demon interior.“

3. Grandomania Mare

Gigi Becali (președinte PNG): „Gigi Becali va fi liderul. Eu voi fi lider de echilibru în Balcani.“

„Eu o să fiu vedetă printre ei, printre parlamentarii europeni.

4. DIN PUTUL VORBIRII

Gigi Becali (președinte PNG): „Găsesc totuși cuvinte în limba română ca să țin o discuție.“

miril
2nd July 2007, 13:54
Si nimc de Basescu? Mai, sa fie!

Herc_Reloaded
2nd July 2007, 14:00
Imi pare rau, nimic de Basescu saptamana aceasta. Mai figureaza Nastase, Voiculescu si Borbely. Se pare ca este pauza de Basescu, Ganditorul de la Neptun (Hamangia parca este tot in Dobrogea, nu?)

Bancaru
2nd July 2007, 16:02
L-a batut soarele in cap si ... tace. Este o acalmie in viata politica. Nicicum nu e bine. Acum ca nu se mai cearta, l-au scos pe Hrebenciuc prim ministru. Mai sa fie... Socru mare prim ministru. Basescu trebuie sa aiba grija acum, ca el plateste tot, in calitatea lui de "Father of the bride".

miril
3rd July 2007, 09:31
Un Băsescu de care să te ferești! Oana Stancu JN

Numirea lui Alexandru Sassu la șefia TVR și riposta șefului statului amintesc de vechea relație a celor doi și de felul în care Băsescu s-a descotorosit de Sassu după câștigarea președinției PD. O privire aruncată relațiilor actualului președinte cu semenii duce cu gândul la personajul lui Shakespeare din Othello – intrigantul Iago –, începând chiar cu intriga din spatele mazilirii lui Roman de la șefia PD.

Anul 2000. Teatrul Național. Lansarea candidatului Petre Roman în cursa pentru Președinția României. Traian Băsescu, vicepreședintele PD, proaspăt câștigător al fotoliului de primar al Capitalei, urcă pe scenă, ridică brațul lui Roman și-i declară: "Ești cel mai bun, Petre!". În campania ce va urma, dragostea și admirația lui Traian Băsescu față de liderul său vor fi total invizibile. Iar campania, plină de semne de întrebare. Liderii PD nu bat țara cu Roman. Staff-ul acestuia, destul de subțire, pare să își fi asumat din start eșecul. Izolat în sediul din Modrogan nr. 1, Roman nu are acces nici măcar la fluxurile de știri. Prin sediul de campanie din Modrogan 22 bate vântul. În noaptea anunțării rezultatelor, față în față cu acel "2,7%" stau două contrarii: un Roman pământiu și un Băsescu cu gura până la urechi chemându-și ironic colegii de prin cotloanele în care se ascunseseră.

În mai puțin de o lună, o declarație a lui Traian Băsescu pica parcă din cer: vicepreședintele PD își anunța intenția de a candida la șefia PD într-un congres convocat înainte de termen. Chestionat de Roman, Băsescu susține că nu e nimic serios, ci că "l-a luat gura pe dinainte". Interesantă expresie care avea să devoaleze planul demiterii lui Roman, pus la cale în biroul de la Primăria Capitalei, alături de ceilalți vicepreședinți: Alexandru Sassu, Radu Berceanu și Bogdan Niculescu Duvăz. Antena 1 îi invită pe Roman și pe Băsescu în direct în Observator. Cei doi, aflați în biroul din Modrogan, infirmă participarea, susținând că declarația lui Băsescu a fost doar speculată greșit de presă. Pe când se îndrepta spre casă, Roman avea să afle că Băsescu era totuși în direct.

ELIMINAREA EGALILOR. În mai 2001, primarul general devenea și liderul Partidului Democrat. Avea să le servească apropiaților săi o nouă lovitură. "Eu nu voi conduce cu vicepreședinții lui Roman", îi anunța el pe cei care îl ajutaseră să câștige funcția. Declarație dată numai pentru ochii electoratului, avea să îi asigure el pe Sassu, Duvăz și Berceanu. Alexandru Sassu avea să fie singurul care să înțeleagă semnalul și să priceapă planul lui Băsescu. Puțin înainte de alegerile din august, Sassu și-a retras candidatura pentru postul de vicepreședinte, arătând că rămâne lider al grupului de la Camera Deputaților. Ceilalți doi grei ai PD, Duvăz și Berceanu, au căzut victime urzelii colegului lor. În noaptea dinaintea alegerilor, Băsescu a întors listele de candidaturi, astfel încât Duvăz să-l aibă contracandidat pe Liviu Negoiță, pe atunci încă un no name în partid. A doua zi, Negoiță a câștigat împreună cu ceilalți "lupi tineri" ai lui Băsescu. O lovitură de neînțeles pentru Duvăz, care îi este și naș lui Traian Băsescu, la cununia de argint. Berceanu pierdea și el în fața Ancăi Boagiu. Băsescu se asigura astfel că în conducerea PD nu va mai fi nimeni care să i se poată opune. În timp, Duvăz și Sassu aveau să plece spre Partidul Social Democrat, alături și de alții aflați pe lista neagră a lui Băsescu, printre care secretarul executiv Mihai Darie sau Elena Dumitru, cea care îi scrisese lui Băsescu programul cu care a câștigat șefia partidului, dar care fusese prea "bătrână" pentru lupii "tineri" ai lui Băsescu. Social-democrația însă a fost și ea "tradusă" cu o amantă mai voluptuoasă: curentul po****r.

LOCUL SUB SOARE. Tot imediat după alegeri, în acțiunea de spălare a imaginii, noul președinte a dat o lovitură și unui alt apropiat: Silvian Ionescu. Băsescu îl convinsese să se retragă de pe listele parlamentare, promițându-i un post în administrație. Numirea sa ca prefect al Capitalei a fost, ca urmare, făcută cu girul său, asigurau liderii PD. Numai că Băsescu avea să îi surprindă ieșind public pentru a se declara "dezamăgit" de persoana desemnată de PD pentru cea mai mare prefectură din țară, întrucât acesta avea probleme cu "meseria de dinainte de ’89" (ofițer de securitate) și probleme în Consiliul General (afaceri cu bani publici). "Se putea găsi un loc sub soare și pentru un om devotat, care a muncit, dar nu neapărat cea mai mare prefectură din țară", spunea Băsescu, forțând astfel demisia lui Ionescu.

REGELE TUTUNULUI. În același timp însă, el o numea consilier de stat la Cotroceni pe Stana Anghelescu, soția omului de afaceri Florian Anghelescu, producătorul țigaretelor cu același nume. O numire surprinzătoare, pentru că singura legătură dintre doamna cu princina și PD sau Băsescu părea a fi dată de banii pe care soțul doamnei îi pompase în campania președintelui. În iunie 2005, Angheleștii se duc însă de mână peste șeful ANAF, Sebastian Bodu, care îi prinsese cu o evaziune fiscală de 650.000 de euro. Povestea răsuflă și Băsescu o "spală" public. "Sunt unele personaje care vor să pară a fi foarte implicate cumva. Domnul Anghelescu încearcă să-și creeze un sistem de protecție afirmând în toate anturajele prin care circulă că împreună cu președintele stabilește schimbări din funcții, puneri sub urmărire penală etc. Și ca el mai sunt destui. Mai devreme sau mai târziu își vor primi factura minciunii." Stana Anghelescu și-a dat demisia silit de la Cotroceni. În martie 2006, Florian Anghelescu a fost găsit spânzurat, verdictul procurorilor indicând o sinucidere.

ADRIANA SĂFTOIU ȘI TOT PD-UL. Mandatul de președinte a continuat cu un lung șir de demisii din rândul consilierilor. Au plecat pe rând Andrei Pleșu, Renatte Weber, Valeria Dorneanu, Sergiu Medar... Lovitura de grație – plecarea Adrianei Săftoiu. Justificată prin "erodarea" generată de o asemenea funcție, demisia avea să arate însă că Traian Băsescu comisese încă o trădare: de la însuși mandatul pe care îl construise împreună cu echipa sa, abandonat în favoarea Udrelor, Cocoșilor și regilor asfaltului, abandonat în favoarea războiului permanent cu Tăriceanu etc. Claudiu Săftoiu demisionase și el de la șefia SIE în urma declarațiilor confuze făcute la Parlament despre interceptările cu mandat de la "procuror", făcând referire totuși la "instanța" care autorizează mandatul.

Ultima pe listă, o trădare cu personaj colectiv: Partidul Democrat. Furios că liderii PD au decis să nu iasă de la guvernare în scandalul declanșat de Elena Udrea pe tema bilețelului lui Tăriceanu în cazul Patriciu, Băsescu a trecut la represalii personale împotriva unora dintre democrați, a anunțat public că nu are nevoie de nici un partid, inventând în schimb PLD. "Partidul prezidențial nu a reușit să obțină însă nici 5% în sondaje, așa că, strâns cu ușa la referendum, Băsescu a dat-o la întors într-un interviu, recunoscând că a greșit când a declarat că nu are nevoie de PD.

Folosiți și aruncați
În campania din 2004, alți democrați s-au dovedit vremelnic utili pentru Traian Băsescu. În jurul său se creează o camarilă condusă de Cozmin Gușă și de Dorin Iacob. Importat de la PSD, mercenarului Gușă i se încredințează coordonarea campaniei electorale pentru a putea folosi baza de date acumulată în apropierea lui Adrian Năstase. Chiar în noaptea alegerilor însă, Traian Băsescu este auzit amenințând că pe Gușă îl va da afară din partid. Rolul său era deja încheiat. Mai mult, devenise periculos prin dezvoltarea unei rețele proprii în interiorul PD. Desprinderea lui Gușă avea să se petreacă însă abia după alegeri, când va forma PIN, alături de Lavinia Șandru, cândva protejata lui Băsescu pe care acesta nu se va sfii însă să o trimită pe "centura politicii". Dorin Iacob a fost o vreme un soi de secretar personal al lui Traian Băsescu. Nelipsit în Modrogan, dar și în primărie, dacă cineva voia să știe programul lui Băsescu, Dorin Iacob era răspunsul. După câștigarea alegerilor, acesta era văzut drept consilier prezidențial sau chiar șef al SRI. Era nelipsit de la Cotroceni, iar influența sa mergea până într-acolo încât să i se atribuie pregătirea vizitei șefului statului în Republica Moldova. Băsescu avea să îi taie însă craca cu un semnal dat prin intermediul presei. "Sunt unele personaje care vor să pară a fi foarte implicate cumva. Un personaj se numește Dorin Iacob, care pe toate drumurile spune că este consilierul președintelui, ceea ce nu este adevărat." Iacob a dispărut de atunci de pe scena politică. Traian Băsescu nu făcea altceva decât să-i elimine din jurul său pe cei care ar fi putut dăuna imaginii sale de președinte, chiar dacă până atunci fuseseră numai buni de folosit. Făcuse asta în timp și cu Dănuț Liga, consilierul municipal care devenise interfața lui Băsescu la Primăria Capitalei. În numele grupului de consilieri PD, Liga ducea bătăliile politice poruncite de Băsescu și ajunsese să aibă câteva zeci de procese din această cauză. Banii donați la partid și zugrăvirea sediului din Modrogan l-au propulsat pe lista candidaților la Camera Deputaților. Nu a fost însă ales, iar de atunci s-a plimbat prin tot spectrul politic pentru a reveni de curând în zona PD.

miril
3rd July 2007, 09:33
Draguta de EA!

Intelectualii lui Basescu si reteta lui Nastase Miruna MUNTEANU Ziua

Traian Basescu a reusit sa-si formeze o curte de intelectuali. Nimic nou sub soare. Adulatorii nu au lipsit niciodata din preajma puterii.

Pe malurile Dambovitei au existat intotdeauna poeti de curte si filosofi de serviciu. Naravul nu a disparut in democratie. Adrian Nastase l-a cultivat cu abilitate in perioada in care a fost seful Guvernului. Va mai amintiti scandalul stenogramelor PSD? Premierul Nastase le cerea colegilor de partid sa se implice "cu bani, cu cunostinte" si sa selecteze "care sunt analistii pe care ii trimitem la televiziuni". Iar pentru fiecare ONG incomod, propunea infiintarea altora doua, prietenoase cu puterea. Opiniile favorabile (sau tacerile complice) erau rasplatite cu publicitate de stat. Astazi, Traian Basescu imparte cu larghete sinecuri si complimente, speculand cu maiestrie vanitatile monumentale ale intelighentiei nationale.

Exista, desigur, diferente notabile intre mercenarii lui Nastase si intelectualii lui Basescu. Primii erau discreti. Isi ascundeau, pe cat posibil, legaturile cu puterea. Mimau echidistanta. Fidelii actualului presedinte isi exhiba cu voluptate devotamentul. Se intrec in apeluri si adeziuni. Isi asuma cu mandrie relatiile privilegiate cu Cotroceniul. Este, evident, mai cinstit asa. Mai putin demna de cinste este, insa, pretentia lor de a vorbi in numele unei generice "elite intelectuale". Aroganta enuntului ia de multe ori forme ilare in scrierile unora dintre membrii de vaza ai suitei prezidentiale. Care se simt indreptatiti sa decida cine sunt intelectualii natiei si cine nu - dupa criteriul straniu al apartenentei la grupul aplaudacilor lui Basescu.

Aceasta aroganta nu este deloc inocenta. Cultivata insidios, ea are un rol mai important decat acela de a atrage adeziunile neconditionate ale semidoctilor snobi, dornici sa-si vada semnatura pe aceeasi foaie cu cea a unui Liiceanu sau Patapievici, pentru a se putea lauda ca fac si ei parte din "elita". Pentru Traian Basescu, nu aceasta este miza. Nu de cateva voturi in plus are el nevoie acum, ci de un grup de presiune, aparent apolitic, care sa-i arunce mingile la fileu. Exact dupa reteta ONG-urilor lui Adrian Nastase.

Vechile retete nu se demodeaza. Brusc, dupa o vizita de lucru semiclandestina la Neptun, intelectualii pro-prezidentiali au decis sa lanseze o mare dezbatere vizand rescrierea Constitutiei - prea stramta pentru ambitiile actualului lider de la Cotroceni. Dezbatere oportuna, insa marcata de un amanunt straniu: mai toti invitatii proveneau din aceeasi tabara. Un alt detaliu interesant: nici unul dintre cei care si-au asumat acest ambitios proiect nu are vreo competenta in domeniul dreptului constitutional. Multi (daca nu majoritatea) erau pana mai ieri adepti infocati ai republicii parlamentare. Acum s-au indragostit subit de "modelul francez" si cer puteri executive pentru presedinte. Numai "prostii nu se schimba" - ne explica amabil Traian Ungureanu. Prosti fiind, desigur, toti cei care nu cred in providentialitatea lui Traian Basescu. Acestia nu pot avea pretentia sa participe la "gandirea publica" pe care editorialistul favorit al Cotroceniului pare sa creada ca o incarneaza.

Eu cred ca prosti sunt cei care renunta sa judece cu mintea proprie, preferand sa copieze fara discernamant opiniile altora: ale majoritatii, ale vreunui lider politic, sau chiar ale intelectualilor la moda. Nimeni nu e infailibil. Si nimeni nu merita o asemenea incredere oarba. Din pacate, de-a lungul timpului, multi oameni destepti au facut prostia sa-si abandoneze (fie si temporar) spiritul critic. Sau au mimat-o.

miril
3rd July 2007, 09:34
Excelent, ca-ntotdeauna!

PARASCHIVESCU: As da gloante de la mine Radu Paraschivescu EvZ

Legea vorbeste despre "nerespectarea regimului armelor si munitiilor".

O face arid, fara nuante, in articole si paragrafe la capatul carora sta sanctiunea. Viata in Romania de azi livreaza povesti ale unor oameni loviti de amoc, bolnavi de gelozie sau, pur si simplu, instalati in confortul vedetei niciodata pedepsibile, care au pus mana pe arma si au tras.

Ei se numesc Alex Radulescu, Dumitru Sechelariu, Eduard Dinu sau Bogdan Caba - parte a unei liste pe care poate sa figureze oricine are destui bani pentru un pistol si destul tupeu pentru sfidarea normelor. De saptamana trecuta, lista e mai bogata cu un nume. Adrian Copilul Minune a tras trei gloante in apartamentul din Pitesti al prietenei dumisale Simona, iar fapta a fost aspirata lacom de presa.

Tabloidele si-au deschis editiile cu fotografia eroului, televiziunile de gang au jubilat. OTV si-a respectat statutul de arteziana a toxinelor si a alocat o intreaga emisiune evenimentului, mobilizandu-l in acest scop pe eternul prieten al manelistilor, neasemuitul Doru Iuga.

Veti crede, poate, ca „Bomba zilei” din 28 iunie 2007 a pus in discutie un delict si a incercat sa-i prevada consecintele. Ei bine, veti gresi. Gelatinosul domn Iuga l-a invitat in studio pe Adrian Copilul Minune ca sa-l disculpe. Ideea a fost simpla: daca un ins oarecare trage cu arma, trebuie sa raspunda in fata legii.

Daca autorul abaterii are un lant de closet in jurul gatului, un kilogram de briantina in par si lalaie ineptii fara numar la zilele de nastere ale interlopilor, el merita respect, intelegere si simpatie. Caci Adrian Copilul Minune e artist, or, se stie, marii creatori au comportamente imprevizibile. Uitati-va la Van Gogh, la Hemingway, la Pavese. Sigur, Doru Iuga s-a ferit sa pronunte numele de mai sus, multumindu-se sa lucreze pe alte cai la reabilitarea bunului sau amic.

Cel mai la indemana i-a fost sa invoce po****ritatea enorma a Minunii si s-o probeze prin mesajele de sustinere din partea altor giganti ai spiritului carpatin. Unul dintre ei a fost distinsul Roberto, alias „baiatul cu keyboardul”, vecinul de atelaj manelist al micului miracol biped.

Acesta si-a exprimat sustinerea pentru invitat, dupa care a cedat legatura unei figuri tutelare a genului. Costel Hantu, caci despre el este vorba, a intervenit telefonic si i-a croit un enkomyon de zile mari lui Adrian Copilul Minune, facandu-l pana si pe Doru Iuga sa se simta surclasat in slugarnicie. Nu-i vorba, si Minune a raspuns la acelasi nivel („Saru’ mana, nea Costi”), semn ca nu-i de colea sa apari in antologiile genului alaturi de Sanda de la Curcani, Sorin Necunoscutul si alti fachiri ai gajaielii lucrative.

N-au trecut cinci minute si in emisiune s-a facut auzit domnul Mihai-Alexandru Oaie (nascut, imi place sa cred, in zodia Berbecului), care s-a interesat daca domnul Minune isi mentine disponibilitatea de a-i canta la nunta.

Simtind ca temenelele sale pe langa manelist nu sunt suficiente, Doru Iuga a rostit scuturat de veneratie: „Adi Minune e un artist urias (sic!). Cati n-ar plati bani grei ca sa apara pe prima pagina in „Libertatea”?”. Asta e o problema, nu-i vorba. Mi-i si imaginez pe Olga Tudorache, Marcel Iures sau Victor Rebengiuc aproximand spertul prin care ar putea sa-si croiasca drum spre inima acestui portstindard al culturii citadine.

In ce-l priveste pe manelist, in spatele unui suras de nesfarsita toleranta fata de micimea lumii inconjuratoare, el s-a declarat plictisit de intreaga tevatura, conchizand ca „daca te ia cu nervii, mai tragi si cu pistolul”. Totodata, spre a-si ilustra mai bine po****ritatea, Minune si-a dezvaluit numarul de telefon, dar si-a luat o precautie elementara: „Am 0744.777.777, dar mai am unul secret, care nu-l stie nimeni”.
Asta mi-a amintit celebra intrebare de pe vremuri: Cate pahare are militianul la capul patului? Si raspunsul: Doua, fiindca daca se trezeste s-ar putea sa-i fie sete, dar s-ar putea sa nu-i fie.

N-am voie sa inchei fara sa transcriu doua dintre cugetarile tulburatoare ale artistului. Prima: „Dusmanul e unitatea de masura a valorii mele”. A doua: „Fiecare dintre noi are o carte a vietii sale care azi, 28 iunie, e o fila din cartea vietii fiecaruia”. Rezon.

Bancaru
3rd July 2007, 12:16
Radu Paraschivescu nu scrie la EVZ, care face parte ca si Libertatea din trustul Ringier? Nu ca are prea mare legatura, dar parca si dansul a inceput sa acorde prea mare importanta acestor intamplari. O sa faca o obsesie. Eu de cate ori trec din intamplare pe la OTV am senzatia sa e murdar ecranul.

Herc_Reloaded
3rd July 2007, 12:50
Nu pot sa nu ma mir (sincer) cand citesc ziarele din Romania si le compar subiectele dezbatute de editorialisti la noi cu cele din ziarele de aiurea.

Lumea vorbeste despre teroristi, drepturile omului, protectia mediului, pretul petrolului. La noi, ce mai face pisica unei doamne Bahmutanu, cum arata Dna Udrea in costum de baie, si mai ales care este viata manelistilor.

O, si da, inca un subiect. S-au marit pensiile. Adica se vor mari, dar putina lume incearca sa inteleaga cu adevarat de unde vor veni banii. Dl Vosganian zicea ca mare parte din bani vor proveni din cresterea PIB, pe care el o apreciaza la 10%. Dar daca nu va fi asa, ci va fi numai 5%, care este oricum o crestere semnificativa? De unde o sa scopata banii/ Sau numai conteaza , ca asta se va intimpla dupa alegeri?

Mi-ati tot vorbit de populismul lui Basescu. De dorinta lui nemarginita pentru putere. Ce masura poate fi mai populista decat sa maresti pensiile cu 4 luni inainte de alegeri, sa te bati in piept la toate televiziunile ce fapte marete ai facut (nu imi este clar cine PSD sau PNL este taticul acestei decizii), iar tu sa zici ca banii vor proveni din viitoare... cresteri economice. Adica nu ai fonduri clare pentru asa ceva.

Un astfel de ministru de finante intr-o tara democratica ar fi fost sfartecat de presa, si silit sa demisioneze pe loc, impreuna cu primul ministru. La noi lumea se bucura, din inconstienta. Vorbim peste un an, si sa imi spuneti cat a ajuns inflatia.

Bancaru
3rd July 2007, 16:20
Herc, tind sa iti dau dreptate in mare masura. Chestia cu cresterea poensiilor a ajutat si pe Basescu sa iasa presedinte pentru ca face parte din programul DA. Iti aduci aminte ca era prieten cu Calin, nu e asa? Au avut aceleasi program, mai stii? Pe Basescu il interesa de unde vin banii? Nu cred. Eu zic ca e si bine e si rau. E bine ca, vorba lui Dinescu, nu pot trai multi dintr e pensionari in umilinta. Adica sa iti zic mai exact - 20 Euro pe luna. Imagineaza-ti un minut cum te-ai descurca cu banii astia fara sa ai posibilitatea sa ii investesti la bursa timp in care te-ar hrani prietenii. Pentru ca nu ai la banii astia.
E rau ca, probabil, nu au gasit fondurile toate. Dar cum impactul mare va fi la anul, cand by the way, va guverna PD, ii doare in poola. Si pe undeva e scuzabil, la cate magarii face acest motan incaltat, Boc. Puteau sa mai scada din pensiile ********ilor, oameni care au pensie si cat un salariu de manager la multinationala. Pai mie imi vine cateodata sa scap tara de povara asta. Organizez comando Manecile suflecate si facem curat in Primaverii si Drumul Taberei in zona cu militari in rezerva.

Herc_Reloaded
4th July 2007, 08:27
Cind esti sarac, si ai bani numai de iaurt + gulii, nu te poti duce la supermarket sa cumperi caviar. Eu nu contest ca pensiile sunt mici (desi am impresia ca au fost marite in citeva randuri in ultimii ani). Dar asta nu inseamna ca de maine dam la toata lumea 500 de euro pensie. Nu ca nu as dori asta, dar economic nu este posibil.

Eu am vrut sa demonstrez ca, in fapt, ce-i care-l acuza pe Basescu de populism si demagogie, nu fac decat sa-l intreaca la ambele capitole. Este o masura lipsita de sens economic, si imi este rusine de Vosganian, adica de faptele la care se preteaza. Daca PSD ar fi luat aceasta masura acum 3 ani, el ar fi sarit ptimul sa caracterizeze o astfel de decizie ca fiind irationala. Pensiile se maresc DUPA ce ai fonduri, nu pe baza de estimari si forecasturi.

Eu va spun cu toata seriozitatea: exista mari sanse ca sistemul de pensii sa intre in colaps. Si nu in 2008, dar in 2009 sau 2010. Adica in unul din anii cind efervescenta post-aderare va inceta, si nu vor mai intra bani cu toptanul in economie.

Cat priveste Boc: poate or fi adversari politici, dar nu aplici politica pamantului parjolit, ca zici ca vine Boc la putere si distrugi totul inainte (asa a facut Vacaroiu in 1995-96, remember BAncorex si Banca Agricola???). Eu am avut o parere destul de buna despre Tariceanu, dar se dovedeste ca este un om extrem de slab. Cat a fost sub influenta lui Basescu a luat mutle decizii corecte. Acum, sub influenta PSD, a aripii dure din PNL si cu vestitii consileri israelieni, a decazut uluitor.

Sunt curios daca 40% crestere in pensii va aduce 3% crestere in voturi. Ca despre asta este vorba.

miril
4th July 2007, 09:19
Herc, sa fim obiectivi, Basescu nu l-a dorit pe Tariceanu, restul sunt consecintele decurse din acesta...optiune. Avem politiceni mediocrii, egocentrici si destructivi pentru tara, de la Basescu si Tariceanu pana la ultimii din teritoriu. Asta-i crudul adevar, cu paranteza-mi ca totusi astept de la un presedinte mai multa intelepciune si mai putina diversiune si asta avand in vedere dorinta de ultima ora a celui care trebuie sa mobilizeze constructiv Natiunea, partid unic cu un conducator unic. Sa fie la el, acolo!

Herc_Reloaded
4th July 2007, 09:48
Si eu sper acelasi lucru (intelepciune). Si mai sper ca presedintele basescu va returna legea de marirea a pensiilor catre parlament. In programul de guvernare initial se vorbea de o crestere cu 30% a pensiilor in 4 ani, pe cand numai acum avem 37% dintr-o lovitura. in fapt aici vom vedea cat de populist este, sau nu, si daca are curajul sa se ridice impotriva unei masuri populiste.

Oricum, avem politicieni de calitate execrabila. Oare astfel de politicieni merita tara noastra? Nu mai stiu ce sa spun.

miril
4th July 2007, 10:32
Herc, parlamentul a facut presiuni, indiferent de culoare. in zilele premergatoare deciziei. Eu cred ca se va reveni la un nivel acceptabil, a se citi suportabil dpdv al inflatiei, de marire a pensiilor. Basescu este pus intr-o situatie delicata caci nu-i este indiferent acest grup devaforizat al po****tiei, neglijat de toate partidele, de-a lungul timpului, in frunte cu cei care se dau in favoarea lui, recte PSD.

Balaci
4th July 2007, 10:39
Legat de legea pensiilor, eu ca posibil viitor profesor si provenind dintr-o familie de medici, am doar un lucru de spus: acuma o luna-doua, guvernul se plangea ca nu poate garanta debutantilor din aceste domenii un venit rezonabil, pentru ca ar da peste cap infaltia. Acuma insa e ok, cand e vorba de pensionari?
Un fost politist ia pensie 27 de milioane(stiu eu un caz concret) si un rezident neurochorurg castiga la 28-29 de ani 4 milioane? E corect asa?

Herc_Reloaded
4th July 2007, 10:43
Miril, acest Parlament (ca si precedentele) este alcatuit dintr-o adunatura de personaje politice care nu pun pe primul plan decat interesele personale. Multi sunt habarnisti in plan economic. Plus spiritul de turma caracteristic natiei. Ma mir ca nu au inceput sa faca licitatie, care oferi o crestere mai mare, neamule :-))??

In actualul guvern lipseste o minte clara, cu pregatire economica, care sa spuna: aiasta nu se poate. Isarescu ar fi facut asta. Chiar si Daianu. Bietul Vosganian atat de mult si-a dorit si el un post, ca nu mai stie decat sa spuna DA. Normal, postul de la Bruxelles era mai caldut si mai lipsit de responsabilitati. Aici la Finante este mai greu. O decizie gresita si jucaria se strica. Va aduceti aminte cati ani ne-am chinuit sa stapanim inflatia pornita de Vacaroiu in 1992-93?

O sa vedeti insa ca legile pietei functioneaza. Daca de exemplu, ramane aceasta crestere de 40%, dar bugetul nu va suporta in conditii normale decat sa zicem 28%-30%, putem sa ne asteptam usor ca rata inflatiei sa sara la 10-12%. Pentru ca plusul de valoare trebuie sa vina (sau sa se duca undeva). Doar daca nu face Patriciu vreo minune, si ploua cu dolari in Romania.

Herc_Reloaded
4th July 2007, 10:45
Legat de legea pensiilor, eu ca posibil viitor profesor si provenind dintr-o familie de medici, am doar un lucru de spus: acuma o luna-doua, guvernul se plangea ca nu poate garanta debutantilor din aceste domenii un venit rezonabil, pentru ca ar da peste cap infaltia. Acuma insa e ok, cand e vorba de pensionari?
Un fost politist ia pensie 27 de milioane(stiu eu un caz concret) si un rezident neurochorurg castiga la 28-29 de ani 4 milioane? E corect asa?

Balaci, dupa cativa ani acel rezident neurochirurg fie va pleca in America, fie va ramane in Romania unde se ia cel putin 500 de euro (sau 1000??) spaga pentru o operatie. Asta pentru ceva standard. Medicii in Romania nu planuiesc sa traiasca din pensie, hai sa fim seriosi -)))))

miril
4th July 2007, 10:48
Nu, absolut deloc, lucru valabil si pentru invatamant si pentru sanatate. Problema este insa mai veche si a pune-o exclusiv in bratele acestui guvern ar fi oarecum exagerat desi nu injust. In acelasi timp pensionarii au fost tot timpul devavorizati. O societate moderna care isi respecta cetatenii trebuie sa asigure prosperitatea Natiunii asigurand po****tiei o educatie si o stare de sanatate buna, pastrand in acelasi timp respectul pentru persoanele la varsta pensionarii. Natiunea care reuseste bugetar sa rezolve acesta ecuatie este o societate moderna, cu adevarat democratica.

Herc_Reloaded
4th July 2007, 10:53
Apropo de sanatate. Ce parere aveti de faptul ca 7 din cei 8 implicati in recentele evenimente din UK sunt doctori sau lucreaza in sectorul medical? Complotul medicilor :-))))

miril
4th July 2007, 11:23
Recrutarea de prozeliti in scopuri teroriste a avut in vedere si paturile mijlocii, mai ales avocati si medici, nu numai din sectorul sarac al societatii, lucru valabil inca din anii razboiului dintre rusi si Afganistan, ca sa nu zic din perioada razboiului de sase zile, ca sa nu zic de la infiintarea statului palestinian, ca sa nu zic... Mai bine tac.

Bancaru
4th July 2007, 11:25
I-au bagat pe astia in fata, care sunt relativ putitni, ca sa distraga atentia de la muncitorii de la metrou, chiscurile de ziare si maturatorii din aeroport. S-au ***** pe ei cu roamanii, ca sunt nu stiu cum, dar ii tineau in brate pe arabitoii astia. Pai ce e mai bine? Sa iti dispara portofelul sau capul?

Bancaru
4th July 2007, 11:26
O noua limba: romano-italiana



Euronavetistii modifica si imbogatesc limba romana. Epoca pasoptista, in care tinerii scoliti la Paris utilizau frecvent frantuzismele, are un corespondent si astazi.

Un moldovean a studiat modul in care folosesc limba materna emigrantii romanii. Un tanar de 31 de ani, din Tecuci, lucreaza la un dictionar de expresii si locutiuni roman-italian-albanez-englez.

Alexandru Cohal studiaza modul in care sunt influentate comunitatile romanesti din Peninsula de limba si cultura italiana. Cand va fi gata, dictionarul va fi disponibil atat pe internet, cat si in varianta tiparita.

Tanarul este absolvent al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iasi, a emigrat in urma cu sapte ani in Italia, iar acum este doctorand la Universitatea Roma 3 din Peninsula.

Initiativa personala

Mai precis, urmareste abaterile de la normele limbii romane pe care le fac emigrantii romani din Italia sub presiunea limbii invatate in tara de adoptie. Miercuri a prezentat o lucrare pe aceasta tema la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

„Primul proiect, doctoratul meu, presupune realizarea dictionarului on-line si off-line pentru Ministerul Universitatii si Cercetarii din Italia. Al doilea, cel legat de studierea fenomenului interlimbii, este un proiect personal, sustinut de Universitatea Roma 3 si de catedra de Lingvistica din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”„, ne-a explicat tanarul.

„Inregistrez si notez aceste greseli”

De aproape cinci ani, Alexandru Cohal aduna astfel de „perle”. „Culeg faptele de limba ale emigrantilor care apelau la serviciile de consultanta ale unei asociatii sindicale din Roma. Se intampla ca intervievatul sa faca greseli pe care unii le pot interpreta ca snobism.

In realitate, presiunea limbii si culturii italiene cazuta pe umerii emigrantului, indiferent cat de bine vorbea limba romana inainte, il pune pe acesta in incurcatura. Eu inregistrez si notez aceste greseli”, ne-a explicat tanarul.

Printre cele mai frecvente se numara exprimari de genul „pozele de la Romania” in loc de „pozele din Romania” sau „ma duc la Italia” in loc de „ma duc in Italia”.

Toata lumea greseste

In plus, spune Alexandru, romanii adapteaza cuvinte din limba italiana: „Am reusit fara niciun sfort” (de la cuvantul italian „sforzo” care inseamna efort) sau „nu aveau nici usugaman” (de la „asciugamani” care inseamna prosop in limba italiana, combinat cu cuvantul romanesc „a usca”).

Alexandru spune ca lista greselilor pe care le-a adunat pana acum este foarte mare si ca multe sunt „simpatice”. „Fiecare va „poci” cuvinte, va face alte greseli in functie de palierul sau cognitiv”, ne-a spus tanarul. Recunoaste ca a observat acest fenomen chiar si in cazul sau. „Atunci cand recitesc un text scris de mine imi dau seama ca fac si eu asemenea greseli”, marturiseste Cohal.

A invatat italiana in 30 de zile

El a luat decizia de a pleca din tara dupa terminarea masteratului la Universitatea „Cuza”. „M-am inscris in anul 2000 la Facultatea de comunicare de la Universitatea Sapientia, din Roma. Studiile in Romania mi s-au parut incomplete, mi-am dat seama ca nu stiu multe lucruri despre cum se structureaza lumea din punctul de vedere al comunicarii. In Romania nu exista un loc in care sa se invete aceste lucruri, asa ca m-am inscris la Roma”, explica Alexandru.

Studiile din tara, in domeniul lingvistic, si o carte de gramatica l-au ajutat sa invete, intr-o luna, limba italiana „atat cat sa ma descurc”.

INFLUENTE

Cum vorbesc romanii din Italia

> „Ea este mia molie” (it. „mia moglie” - sotia mea);

> „Ma duc sa fac speza” (it. „spesa” - cumparaturi);

> „Ii purtam toata ziua cu masina” (it. „portare in macchina” - a duce cu masina);

> „Era furb tare” (it. „furbo” - viclean);

> „M-a trimis la colegament” (it. „collocamento” - oficiul de munca);

> „Aia era o frecatura totala” (it. „fragatura” - pacaleala);

> „Procesele-verbale vin inregistrate imediat” (it. expresia „venire a...” - „sunt pe cale sa...”);

> „Am lucrat fori pentru doi ani” (it. „lavorare fuori” - a munci in afara orasului);

> „Am facut finta ca nu-l vad” (it. expresia. „fare finta di...” -a se preface ca).

RAMONA BADESCU SI FLORIN RADUCIOIU

Vorbitori celebri ai noii „limbi”

Printre vedetele autohtone care au iesit in evidenta vorbind o combinatie de limba romana si cuvinte din vocabularul italian se afla fostul fotbalist al „generatiei de aur” Florin Raducioiu, si fostul fotomodel Ramona Badescu, care si-a inceput cariera artistica inainte de ‘89, in lumea muzicii usoare romanesti, si a reusit sa devina actrita in Italia.

La cateva luni dupa ce s-a transferat ca jucator in Italia, in 1990, Florin Raducioiu a socat romanii si s-a umplut de ridicol vorbind o limba putin inteligibila la intoarcerea in Bucuresti. A fost perceput atunci drept un „arogant” care pare ca a uitat de unde a plecat.

In 2005, intr-un schimb de replici, Adrian Mutu i-a adus aminte „Marelui Blond” de acel moment penibil, declarand ca „dupa sase luni de stat in Italia, Raducioiu a venit in fata camerelor de luat vederi din Romania si vorbea o italiana amestecata cu limba lui materna”.

Dupa cateva zile, Florin Raducioiu ii raspundea lui Mutu: „E adevarata acuzatia asta, dar Mutu s-a agatat aiurea de ea. Intr-adevar, eu atunci am vorbit stricat limba romana fiindca eram intr-o perioada in care invatam intensiv italiana. Asta se intampla in 1990, in primele luni petrecute in Italia”.

Fostul fotomodel Ramona Badescu a fost prinsa vorbind „romano-italiana” in 2005, cand a fost coprezentatoare a Festivalului „Cerbul de Aur”. Ea a fost taxata atunci pentru ca a spus „anul doua mii quatro”, „recuzite pentru elevi” (in loc de „rechizite”) si „sa se curunteze” (in loc de „sa se incrunte”). Vedeta si-a motivat greselile prin faptul ca plecase de 15 ani din Romania si traise in Italia.

„Navetistii” romani nu vor modifica limba materna

Limba romana s-a imbogatit si s-a modificat in numeroase momente, atunci cand intelectualii romani, dar nu numai, au imprumutat cuvinte din alte limbi de circulatie internationala, dupa cum precizeaza Miorita Got, inspector de romana din cadrul Ministerului Educatiei. De altfel, aceasta e de parere ca putem foarte bine sa-i amintim, in acest context, pe cronicari sau pe reprezentantii Scolii Ardelene.


„Cea mai importanta perioada a fost epoca pasoptista/bonjurista”, dupa cum spune si profesorul George Pruteanu. In acea perioada, tinerii care veneau de la studii din Franta se luptau cu batranii care proveneau din perioada turcesco-fanariota. „Limbajul s-a imbogatit atunci cu multe cuvinte, care acum fac parte din limba uzuala. Cateva exemple ar fi: important, exceptional”, spune Pruteanu.

„In anii ‘50, mama mea mai scria „chauffeur”, pentru ca inca nu se romanizase cuvantul sofer. Drept dovada, a fost de-ajuns o generatie pentru a se pune la punct”, completeaza senatorul. De altfel, in aceeasi perioada pulover se scria pull-over, iar meci - match. Cat despre aportul lingvistic al „navetistilor”, romanii care pleaca la munca in strainatate, dar care se intorc, senatorul crede ca este neglijabil.

„Ei aduc cuvinte internationale, iar cele specifice locului sunt putine. In plus, nu se simte deocamdata influenta, pentru ca vorbim despre un numar destul de mic de oameni, cei care pleaca si se intorc, pentru ca cei care raman peste hotare nu prea mai influenteaza limba”, adauga George Pruteanu.

Din punctul sau de vedere, romanii care muncesc in Italia si Spania ar trebui sa aduca in tara, in primul rand, mai multa rigoare si disciplina in munca. (Eugenia Mihalcea) Evenimentul Zilei

Am pus asta ca aveam de gand sa il cititi si voi, dar nu schimbati subiectul cu medicii.

miril
4th July 2007, 11:29
Sau ce e mai rau? Linistea!

Herc_Reloaded
4th July 2007, 12:56
Interesant articolul. Cel cu alterarile limbii romane. Eu recunosc deschis ca folosesc anglicisme. Insa, in multe cazuri, exista cuvinte in limba engleza care cu greu ar putea fi traduse in romana.

Oricum, limba unei natiuni este mereu in dezvoltare si schimbare, astfel incat ma astept ca atunci cand cei 500,000 de romani se vor intoarce din Spania si Italia, limba romana sa cunoasca puternice influente din partea lor. Este un proces inteersant, oricum.

Subiectul cu medicii ma preocupa insa in cel mai mare grad. Este inteersant ca acesti oameni cu studii superioare nu au fost decisi sa devine eroi sinucigasi, c exceptia poate a unuia. Ca dovada ca teroristii radicali sutn tot cei recrutati dintre persoanele fara scoala si fara viitor.

Eu nu cred ca ce se intimpla acum are vreo legatura cu Iraq, sau cu Palestina. Are legatura cu lupta politica pentru suprematie. Iar statele arabe, cu o po****tie numeroasa si cu fonduri imense din petrol, sunt insignificatnte dpdv al politicii in lume. In UK, SUA, Germania sau Australia, musulmanii au de n ori mai multe drepturi decat in oricare tara araba liberala.

Eu am fost in aceasta privinta o persoana foarte liberala si toleranta cu musulmanii. Sincer, acum cind ii vad pe strada ma feresc de ei, si m-am surprins de multe ori, in sinea mea, spunandu-mi de ce guvernele nu-i trimit pe toti acesti oameni inapoi in tarile lor.

Dar nu se poate. Ca ei muncesc la metrou, servesc la fast-food-uri, aduna gunoiul si iata, unii sunt si medici. Avem nevoie de ei. Altfel se umplu strazile de gunoaie, si ramanem netratati.

Ca sa nu mai spun ca unele opinii radicale pe aici spun ca insusi Coranul este de vina: Citez: pamantul pe care a calcat picior de drept-credincios (adica musulman) va ramane in stapinirea vesnica a Islamului. Poate o fi o metafora, dar teroristii sinucigasi nu le inteleg, ei o iau de buna.

miril
4th July 2007, 13:03
"Eu nu cred ca ce se intimpla acum are vreo legatura cu Iraq, sau cu Palestina".

Normal ca nu are, de aici si exemplul meu care se intinde de la Afganistan, prin Irak si pana la Palestina ca sa nu zic Africa de Nord si, mai nou, tari ca Nigeria. Fenomenul extremist nu tine cont de clasa socila ci reflecta gradul de indoctrinare al indivizilor aflati la un momemt dat intr-o anumita societate, structurata la acel moment, intr-un mod specific. Cu cat societatea este mai democrata cu cat gradul de indoctrinare este mai scazut si invers.

Herc_Reloaded
4th July 2007, 14:05
Acest grad de indoctrinare se gasea insocietatea crestina in perioada 1300- 1700, pina la iluminism. Se pare ca si Islamul are nevoie disperata de lumina.

Bancaru
4th July 2007, 14:11
Islamistul are 5 indatoriri sfante. Pe langa hagialac si mai stiu eu ce, jihadul este la loc de cinste.

Herc_Reloaded
4th July 2007, 14:23
Hagialac. Adica mersul la Mecca, nu? Stiti ca pe vremuri, toti cei care mergeau in pelerinaj acolo primeau numele Al Hadji... Hagi.

Bancaru
4th July 2007, 14:29
Da. Este drumul parcurs de Mahomed, de la Medina la Mecca - hageria. Daca nu ma insel e bine sa omoare si un necredincios. Sa verific...

Herc_Reloaded
4th July 2007, 14:36
Verifici in carticica verde?

miril
4th July 2007, 14:55
O are sub perna.

Bancaru
4th July 2007, 15:33
Carticica sefului de cuib. La ce naiba va gandeati, paganilor?

Herc_Reloaded
4th July 2007, 15:48
La cartea verde a Coranului :-)) Legionarii sunt fumati de mult.

miril
5th July 2007, 08:52
Mostra a jurnalismului de curte sau cum se vede acelasi eveniment dupa baricade adverse:

Un personaj plictisitor: Traian Basescu Roxana IORDACHE Ziua

El nu se simte bine decat la mitingurile electorale. In fotoliul de presedinte nu e in stare sa faca decat un singur lucru: sa incalce, vorba Curtii Constitutionale, putin Constitutia. Atacand partide, demnitari, presa si parlamentari.

Doua ore de interviu cu presedintele Basescu la "Realitatea TV", marti, 3 iulie, anul de gratie 2007. Realizatori: Robert Turcescu si Emil Hurezeanu. De la ora 22.00, la ora 00.00. O emisiune degeaba. Realizatori talentati degeaba. Adica fara intrebari. Pentru un personaj inutil. Fara forta. Fara imaginatie. Fara sens. Un presedinte de care e numai gura. Si vorbeste cu accent rusesc flagrant.

Traian Basescu e un presedinte uzat. In doua ore cu audienta nationala, seful statului putea comunica tot ce voia. Daca avea ce. Dar a demonstrat ca nu are. S-a repetat pana la refuz. Basescu a devenit previzibil. Si plictisitor. El nu se simte bine decat la mitingurile electorale. In fotoliul de presedinte nu e in stare sa faca decat un singur lucru: sa incalce, vorba Curtii Constitutionale, putin Constitutia. Atacand partide, demnitari, presa si parlamentari.

Nimic nou: atacarea premierului Tariceanu, infierarea majoritatii parlamentarilor, stigmatizarea presedintelui Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, caruia nu i-a prezentat nici pana azi scuze pentru ca l-a facut "lichea" intr-o emisiune de la ProTV, dispret fata de principalul partid de opozitie, PSD, publicitate pentru Viorel Hrebenciuc si Verestoy Attila.

Am vazut un presedinte obosit, acrit, lipsit de resurse. Cred ca a plictisit pe toata lumea. N-a mai pedalat pe coruptie, tema favorita a po****tiei amatoare de bici al lui Dumnezeu. In schimb, a condamnat mecanismul democratiei reprezentative, negocierea, numita "cardasie", si a depreciat rolul presei in democratie, considerat parazitar pe seama politicienilor. Mai bine "Scanteia"!

Presedintele Basescu a relansat, de fapt, un singur mesaj, acelasi: el este cel care trebuie sa guverneze tara, prin intermediul unui guvern monocolor format din PD, cu un premier-marioneta si o majoritate parlamentara de tip partid unic. S-a si scapat, la un moment dat, cand, venind vorba de accederea PD la guvernare, a spus "as guverna...". Sigur, mizeaza pe faptul ca po****tia ar vrea un nou Ceausescu, dar care "sa le dea" mai multi bani.

Aici, presedintele Basescu a dat-o-n bara atacand noua lege a pensiilor. Unu, legea a fost votata in unanimitate. Doi, n-are curaj sa zica veto la promulgare, dar ameninta sa ceara sa i se precizeze resursele, fapt pe care nu poate sa-l faca decat daca intoarce legea in Parlament. Ceea ce nu va avea curaj sa faca. Ar fi ca si cum si-ar da penalty, lasand Parlamentului frisca populismului.

Presedintele Basescu a condamnat la altii ceea ce apreciaza la el insusi: sforaria de culise. Pacat insa ca moderatorii de elita nu l-au luat la intrebari. Cum ar fi telefoanele de la procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. Procurorul Tulus care se intereseaza cum voteaza un senator, fie el si Verestoy. De ce l-a infierat pe premierul Tariceanu pentru ca i-a semnalat abuzul judiciar al procurorilor in cazul Patriciu, dar l-a victimizat cu toata compasiunea prezidentiala pe cotizantul Paszkany de la Cluj pentru o sesizare similara. Sustragerea penala de dosare din arhiva SIPA si casa nationalizata in care locuiau parintii justitiarei Macovei. "Tigareta III". Casa din Mihaileanu. Parkingul lui Cocos. Asfaltul lui Casuneanu. Energia ieftina si buna a fratelui Mircea Basescu. Miile de euro lunare ale fiicelor Ioana si Elena de la luminile orasului. Dosarul de la Anvers. Demisia de la Cotroceni a 13 consilieri. Sanctiunile prezidentiale asupra televiziunii "Antena 3". Si altele asemenea. In final, un anunt. Daca presa nu l-ar mediatiza, presedintele Basescu n-ar exista.

Versus:

Interviuri ratate Horia-Roman Patapievici EvZ

Horia-Roman Patapievici: "Dupa parerea mea, interviul cu presedintele a fost ratat pentru ca presedintele a fost interogat, nu lasat sa vorbeasca".

Cu ocazia invitarii la Realitatea TV a primului-ministru, luni, si a presedintelui tarii, marti, telespectatorii au putut compara doua mostre de jurnalism si doua atitudini tipice. Jurnalistii Adrian Ursu si Ion M. Ionita l-au intervievat pe primul-ministru.

Asta inseamna ziarele „Gandul” si „Adevarul”. Jurnalistii Robert Turcescu si Emil Hurezeanu l-au intervievat pe presedinte. Asta inseamna ziarele „Cotidianul” si „Romania libera”.

Jurnalistii Adrian Ursu si Ion M. Ionita au fost politicosi si curtenitori, lucru pentru care ii felicit. Pareau insa sa nu inteleaga argumentele premierului privitoare la finantarea majorarii pensiilor (pentru ca, daca intelegeau, ar fi reactionat: or, cei doi au primit toate afirmatiile premierului ca pe niste edicte), ceea ce inseamna ca nu se pregatisera pentru emisiune, iar pentru acest lucru nu ii pot felicita.

Interviul a avut meritul de a-i permite premierului sa se exprime nestanjenit. Lucru in sine bun, pentru ca cetatenii simteau nevoia, sunt sigur, sa asculte explicatiile sefului guvernului in privinta unei masuri care, potrivit logicii elementare si cunostintelor economice de baza, nu pare sa poata fi facuta fara riscul ori al inflatiei, ori al renuntarii la impozitarea unica.

Din pacate, acest obiectiv a fost ratat, si aici sta, cred, neajunsul major al interviului. Dupa parerea mea, interviul jurnalistilor de la „Gandul” si „Adevarul” a suferit si de pe urma atitudinii lor generale fata de premier, o atitudine care oscila intre iubitor si mieros, si care bruia capacitatea celor doi jurnalisti de a scoate de la premier argumente mai pertinente si explicatii mai satisfacatoare.

Era limpede, dupa zambetele lor incurajatoare si dupa sfiala lor afectuoasa, ca invitatul le place. Adrian Ursu ne obisnuise cu afisarea unei fete crancene, cu un stil al incruntarii neinduratoare si cu un joc amenintator al maxilarelor, care il recomanda drept adevaratul urmas, in presa, al lui Cristian Tudor Popescu.

Am fost, de aceea, uimit sa descopar pe buzele lui Adrian Ursu un zambet duios si intelegator, atunci cand asculta aprobator explicatiile primului-ministru, desi multe dintre acestea s-ar fi pretat, din partea unor jurnalisti mai putin ambetati de prezenta interlocutorului, unor comentarii inteligente.

Cu totul alta a fost atitudinea jurnalistilor de la „Cotidianul” si „Romania libera”. Pentru Robert Turcescu si Emil Hurezeanu, presedintele nu era un interlocutor, era un om care trebuia supus la chestiune si tratat ca o prada.

Si nu ca prada pe care o pandesti pentru o singura lovitura, lovitura de gratie, ci ca una dupa care alergi ca sa o lovesti, pe care o lovesti ca s-o ametesti si pe care o ametesti ca s-o poti servi publicului avid, inca miscand, pe masa de vivisectie. Occidental si rezervat, Emil Hurezeanu mai mult ii tinea isonul lui Turcescu, decat initia secvente agresive.

In schimb Robert Turcescu era in priza acuzarii, haituia cu dosarul pe masa si, cu gesturi experte, aplica executia cand victima se astepta mai putin (felul in care a aplicat intrebarea cu casa din strada Mihaileanu, calcand peste cuvintele presedintelui, a fost magistral - o smetie scurta si indesata peste ceafa impricinatului).

Cu o seara inainte de interviul cu presedintele, Robert Turcescu l-a avut invitat pe Cozmin Gusa. Atitudinea de acuzator public, cu care lui Robert Turcescu i-a placut sa se identifice cam prea staruitor in ultima vreme, a fost, cu Cozmin Gusa, abandonata. M-am bucurat, crezand ca Turcescu si-a revizuit atitudinea de acuzator public, care imi displacea. Eroare. A doua zi, cu presedintele Basescu, Turcescu si-a regasit tonul acuzator si spiritul comisar.

Dupa parerea mea, interviul cu presedintele a fost ratat pentru ca presedintele a fost interogat, nu lasat sa vorbeasca. Spre deosebire de jurnalistii care l-au intervievat pe premier, care nu pregatisera dosarul economic al legii pensiilor, jurnalistii care l-au intervievat pe presedinte erau bine pregatiti, dar cu lucruri nepotrivite.

Turcescu si Hurezeanu nu voiau sa afle cum vede presedintele situatia in care ne gasim, voiau sa-l traga la raspundere pentru ea si tineau mortis sa-l dovedeasca de fals, eroare ori malversatiune, orice ar fi spus si la orice s-ar fi referit.

In concluzie. In atitudinea jurnalistilor care l-au intervievat pe presedinte am regretat curtoazia celor care l-au intervievat pe premier, iar lipsa de pertinenta a intrebarilor adresate premierului s-a regasit in mod regretabil in impertinenta intrebarilor adresate presedintelui.

miril
5th July 2007, 08:55
Curentul dinspre presedinte sau cum se poate face un articol cat de cat echidistant:

Curat murdar Tia Serbanescu

Deși a mai pierdut din procentele supraponderale obținute la referendum (75%) cu care stârnise invidia lui Putin, președintele Băsescu rămâne în fruntea sondajelor (cu 56%) de unde animă și dezbină mass-media la fiecare apariție TV. Așa s-a întâmplat și marți seara când i-a refuzat dlui Tăriceanu încă din start "capacitatea" de a fi principalul său adversar politic atribuindu-i, în schimb, calitatea de a fi principala sa greșeală politică: "regret că l-am numit premier". Regretă degeaba fiindcă așa era protocolul Alianței. Felul în care președintele amestecă lucrurile în care are dreptate - și cele în care se depărtează de ea rămâne în continuare principala "marcă" a discursului dlui Băsescu. Fără îndoială, președintele are dreptate când observă că legea pensiilor trebuie fixată pe resurse, că Educația trebuie să fie "prioritatea zero" și că prețul gazelor nu depinde de "pupatul" cu Putin ci de negocierea contractelor. Dl Băsescu are dreptate și când observă că victoria sa în referendum nu i-a împiedicat pe cei 322 de parlamentari plus Guvernul să-și continue "cârdășia" pentru propria lor supraviețuire sub comanda troicii Hrebenciuc, Verestoy și Bogdan Olteanu - care își împart posturile ca și când tocmai ar fi câștigat alegerile. Dovadă, învinsul PSD ia președinția TVR dar reprezentantul președinției este respins. Președintele greșește însă continuând războiul cu "ziariștii care dacă n-ar exista politicienii, ar muri de foame" întrucât își câștigă pâinea "bârfind, speculând, interpretând și suprainterpretând ce spun politicienii". Da, și? Asta e meseria lor, peste tot în lume. De altfel, politicienii fac același lucru: bârfesc, speculează și suprainterpretează ce spun adversarii lor politici. La drept vorbind, și politicienii ar muri de foame dacă n-ar exista ziariștii. Dl Băsescu o știe bine pentru că el însuși e un produs mediatic de succes, motiv pentru care abuzează adesea de propria-i credibilitate: "PD e cel mai curat partid". Ce umor negru! Curat murdar, coane Băsică! Cum poate exista într-o scenă politică murdară un partid imaculat? Adică soborul de baroni din PD și-a făcut averile dând cu aspiratorul și spălând rufe? Asfaltul, marmura, terenurile, parcările, restaurantele, țigările - n-au avut niciun rol? Sfânta Elena Udrea, călugărul Vasile Blaga, mucenicul Videanu, sfântul prooroc Boc, cuviosul Berceanu au traversat cei 17 ani de corupție fără să se lipească un strop de noroi pe sutanele lor? Așa încât, când dl Băsescu a întrebat cucernic: "aveți impresia că eu aș putea să negociez să aduc PSD la Guvernare?" răspunsul cel mai pios era: Why not? Câte păcate nu se petrec în chiliile curate?

Herc_Reloaded
5th July 2007, 09:08
Induiosatoare doamna Tia. Singura nelamurire, este pe ce se bazeaza domnia sa cind face astfel de afirmatii? Reiau exemplu cu marmura. Este Videanu vinovat de vreo fapta de coruptie, sau este vinovat ca are o firma de succes.

Normal ca PD-istii nu sunt calugari, dar acest articol nu aduce nimic nou. Este o scriitura de vara, cind de plictiseala ziaristii reiau subiecte vechi. Ma asteptam ca toti acesti vasnici ziaristi sa discute cu ardoare problema pensiilor. Dar ei tac malc, si Crisoiu, si CTP, si Tia si multi altii. Numai in RL se discuta subiectul, pe un ton obiectiv as zice.

De ce se feresc stimabilii de acest subiect? Pentru ca principalul client al presei scrise sutn pensionarii (asa cum pentru presa electronica suntem noi). Si onorabilii nu vor sa-si supere cititorii, spunand adevarul. Halal presa!

miril
5th July 2007, 10:18
Tia este singura dintre cei trei care incerca sa spuna asa cum stau lucrurile, fara sa fie influentata de culoarea... cotidianului. Herc, sa fim intelesi, Basescu este din acelasi aluat ca si Hrebenciuc, numai ca a luat Putin parfum occidental, lucru care-l face bine...mirositor. Vad ca ai o pozitie bine definita in ceea ce priveste afacerea marmura. Videanu nu este in stare sa refaca centrul istoric si sa impiedice maltratarea Parcului Bordei, d'apoi sa mai aibe si o firma de succes. PD este un partid la fel de curat murdar ca si restul. Iluzia ca ce ar putea fi il face periculos de mare in sondaje, nu competenta membrilor lui.

Herc_Reloaded
5th July 2007, 10:49
Pai am o pozitie bien definita pentru ca nimeni, niciodata, nu a produs vreo dovada ca afacerea lui Videanu cu marmura are baze necurate. Iar firma lui Videanu este condusa de profesionisti (am impresia), el este proprietarul.

Oricum, ce legatura are marmura cu Parcul Bordei si Centrul istoric? A conduce o firma este una, a conduce o municipalitate alta. As fii foarte curios sa stiu exact de ce nu inainteaza lucrarile la Centrul istoric. Nu vrea Videanu?

Daca mi-ati spune de Berceanu da, as fi de acord ca a facut multe manareli inca de pe vremea guvernului Ciorbea si probabil ca le-a facut la greu. La fel cu Blaga, ce acuzatii de coruptie i se pot aduce lui?

Daca ne-am lua dupa competente, niciun partid nu ar trebui sa aiba mai mult de 5% din voturi, iar unele chiar ar trebui sa inregistreze scoruri negative. Nu exista nicio corelatie statistica intre competenta si numarul voturilor. A fost, este si va fi un vot emotional. Asta pina cand ne vom maturiza emotional (politic vorbind)

miril
5th July 2007, 10:54
Nu vad nicio diferenta, ori esti manager, ori nu esti. Sau iti vezi bine de treaba cand lucrurile iti apartin dar cand este vorba de bunul colectiv acolo poti sa dai rasol? Concluzia, este un primar slab, spre deosebire de colegul lui de partid, Negoita, care face lucruri excelente pentru comunitatea pe care o administreaza, deci se poate. Repet, raspunsurile mele sunt defensive, pentru ca observ ca iei apararea PD-ului, fara rezerve, un partid care a avut posibilitatea sa schimbe lucrurile dar s-a cramponat de alegeri, la acea ora, nemotivate, si de contopirea cu PNL, desi, ideologic, lucru nu era fezabil.

Herc_Reloaded
5th July 2007, 11:00
Cand vor fi alegeri locale? La anul? Sa speram ca se va lasa de primarie, dl Videanu.

Te-as contrazice in privinta manageriatului. Una este sa conduci o firma privata, si cu totul altceva sa fi managerul unei institutii publice, unde regulile jocului sunt diferite, iar birocratia de 10 ori mai mare.

La fel cum un bun manager de firma privata nu este neaparat un bun manager in fotbal (respectand proportiile).

Eu nu il cunosc pe acest Videanu, insa am avut colegi care au lucrat cu el, si imi spuneau ca este un primar mult mai bun decat Basescu :-)))))))

Continui, vazand adaugirea ta. Nu, nu iau apararea acestui PD, care profita de po****ritatea presedintelui. Vreau numai sa spunem lucrurilor pe nume, si nu pot accepta acuzatii la gramada, ca toti sunt la fel, hoti sau corupti. Nu pot accepta o astfel de judeca simpli.ficatoare.

Nu doresc sa reiau argumentele din polemica cu alegerile. Uitati-va si voi la ce se preteaza actualul guvern pentru a ramane la guvernare, cand alegerile facute acum 2 ani ar fi asigurat o majoritate comfortabila.

miril
5th July 2007, 11:06
Lasa Herc, ca stiu si eu. D'aia se plangea si Basescu, care avea, politic, mai multe piedici, dar Videanu nu se mai poate plange de acea conjunctura. Pai birocratia este aceeasi si pentru Negoita, e drept la o scara mai mica, dar omul face minuni. Lacul IOR, "Balta Alba", a inceput sa arate ca o zona de agrement civilizata, desi mai sunt multe de facut, strazile sunt proaspat asfaltate, gropile au disparut, garajele particulare au disparut de mult, parcarile civilizate si parcurile moderne pentru copii le au luat locul si multe, multe altele. Deci, repet, se poate. Afara cu Videanu, il vreau pe Liviu Negoita, colegul lui de partid, Primarul Bucurestiului.

Herc_Reloaded
5th July 2007, 11:09
Hahahaha, OK, fie cum spui tu. Spre rusinea mea, eu nici nu stiu exact unde vine Parcul IOR, dar te cred ca arata bine. Insa strazi asfaltate si Parcuri frumoase (Parcul Ioanid sau Circului) sunt si in sectorul 2, unde parca este un pesedel la primarie.

Primaria Capitalie raspunde de centrul istoric, sau vreun primar de sector? De4 curand o delegatie de aici unde lucrez a vizitat Bucurestiul, au fost impresionati de cladirea Ateneului si alte cladiri din centru. Insa ma intrebau uluiti, ce este cu mizeria aceia din centru (cred ca ajunsesera din greseala pe Lipscani, iesind de la BNR)....

miril
5th July 2007, 11:18
Centrul istoric este de interes...capital, deci municipalitatea trebuie sa se implice, daca se implica ea in Parcul Bordei, in rest...

Bancaru
5th July 2007, 13:49
Bucurestiul arata dezatruos. Sa va zic ca se lucreaza pe mai bine de jumate din Stefan cel Mare, e inchis pasajul Obor. Cu asta v-am luat piuitul. Va dati seama ce inseamna sa se circule pe o linie pe Stefan cel Mare? CRIMA!!! Va zic eu. Cica au inceput concediile dar eu ajung mai greu la serviciu. E ucigator. Videanu... nu am cuvinte.

georgemp
5th July 2007, 14:07
Si pe de-asupra se lucreaza prost si neatent.
La mine au pus borduri pe tot bulevardul, au dat primul strat de smoala, au pus ciment pe trotuar, iar acuma scot bordurile pentru ca nu le-au pus drept.Va dati seama ca s-au spart cateva borduri aiurea, timp pierdut degeaba, smd.Deh, daca lucreaza numai "țigani d-ăia scârboși" ca sa-l citez pe un vecin...

miril
5th July 2007, 14:13
..."ca ala de deasupra ta"?

Herc_Reloaded
5th July 2007, 14:14
Pai cien altcineva sa mai lucreze, ca restul sunt toti plecati in Italia sa munceasca in constructii. In curand vom ajunge sa importam si noi forta de munca.

Imi aduc aminte ca la Obor ca am stat 10 minute sa traversam pasajul, de aglomeratie ce era. Insa ce sa faci, nu poti faci omleta fara sa spargi citeva oua, si nici reparatii fara sa inchizi circulatia. Macar de ar face o treaba buna. Macar...

georgemp
5th July 2007, 14:16
..."ca ala de deasupra ta"?
Chiar mai rau.Mult mai rau...

miril
5th July 2007, 14:19
Ca sa fiu in topic, Bagati si voi ochi pe topicul cu "Au fost si vor fi bleu-albastrii" si dati-va si voi cu parerea. Ori nu l-ati vazut, ori nu vi se pare important. Hai, la treaba! HAI...PROGRESUL!

Herc_Reloaded
5th July 2007, 14:20
Vrei sa spui "Au luptat si vor lupta....."

miril
5th July 2007, 14:21
Asa este, daca...schimba ceva.

Herc_Reloaded
5th July 2007, 14:34
Pai nu vreau sa fiu picky. Dar multi au fost bleu-albastrii, dar putini au luptat sau mai lupta.

miril
5th July 2007, 14:36
Am modificat eu titlul azi-dimineata si am adaugat, plin de optimist, progresist, desigur, "vor lupta".

miril
5th July 2007, 20:20
Dublura la plictiseala, Bancaru, dublura.

Herc_Reloaded
6th July 2007, 08:56
Se pare ca Nastase a scapat, profitand de protectia acordata de Constitutie! Ce bine, sper sa revina in fruntea PSD, acum ca este proaspat si curat.

Bancaru
6th July 2007, 12:52
Ce pervers. Va ziceam eu cu CCR. Niste comunisti. Parte dintre ei sunt amicii lui Basescu. Ala care conduce e amic si cu Base si cu Bachus. Cred ca l-a scapat Chiuariu si pe asta.

Herc_Reloaded
6th July 2007, 12:55
Nu cred ca are Chiuariu ceva de a face cu asta. Eu nu inteleg cum o lege dupa care s-au facut n rechizitorii este declarata de abia acum ca fiind neconstitutionala de catre CCR.

In fapt problema este Constitutia, nu Curtea. Sunt convins ca exista justificare 100% pentru decizia CCR.

Repet, eu ma bucur. Cu Nastase in frunte, PSD va continua sa scada.

miril
6th July 2007, 13:26
Dupa Turcu, singuri impotriva tuturor:

Singuri în fața Moscovei Liviu Turcu JN

De unde această continuă ofensivă critică la adresa politicii Rusiei din partea României? Oficial, nu există cu certitudine un mandat încredințat României în acest sens. O analiză la rece, semnată de profesorul Liviu Turcu.


Întâlnirea de la Istanbul a prilejuit Moscovei ocazia de a mai face încă un pas semnificativ în direcția clarificării publice a intențiilor sale privind această zonă. Rusia își revendică azi oficial și nedisimulat statutul de superputere, pierdut temporar după 1990, și consideră zona Mării Negre și a Balcanilor una geopolitică, în care are tradițional interese de apărat. Drept rezultat, în pofida "ochiadelor" și semnelor indirecte de încurajare venite din partea unora dintre țările mici ale zonei, România este azi mai singură ca niciodată în confruntarea cu Moscova. Departe de a fi în poziția legendarului David în confruntarea cu Goliat, șeful statului român este mai degrabă în poziția celebrului șoricel infatuat care, aflându-se temporar în compania (imaginară a) elefantului traversând împreună un pod, exclamă extaziat: "Tropăim, tropăim, nu-i așa, elefantule?".


CHEIA. Cât este vorba despre dezinformare, cât este vorba despre acțiunile mani****toare ale unor cercuri ideologice autohtone și străine, câtă responsabilitate revine structurilor instituționale informative și celor de analiză în a se ajunge azi la această situație ce provoacă daune extrem de serioase intereselor majore ale țării las constatarea pe seama factorilor politici responsabili ai regimului.


DEZECHILIBRU. Tehnica supralicitării gratuite politico-diplomatice sub umbrela ideologică prooccidentală de către conducerea României postdecembriste a fost și a rămas o prezență perpetuă a practicii politice. Ea rezidă în speranța capitalizării politice pe plan intern și internațional ca o compensație pentru absența legitimității istorice în raport cu cele întâmplate în decembrie 1989.

Aceasta a fost și a rămas o constantă a regimului politic postcomunist de la București, provocând un dezechilibru costisitor la nivelul raportului între ideologic și promovarea eficientă a intereselor naționale. Drept rezultat asistăm la o succesiune de stridențe inutile și jenante chiar și pentru cei în numele cărora se pretindea și se pretinde a se face ceea ce se face. Chiar și acceptând inacceptabila scuză că o atare poziție a fost dictată de imperativul "sacrificiilor" impuse pentru a deveni mai repede membri ai NATO și UE, continuarea azi a unei atari matrice frizează iresponsabilitatea. Președintele Traian Băsescu și ministrul de Externe (istoric de meserie) ar trebui să știe cum să valorifice mult mai inteligent moștenirea fostului sistem în materie de acțiuni politico-diplomatice de acest tip. Cu atât mai mult cu cât dispune cvasiintegral de aparatul politico-diplomatic și informativ operativ al fostului regim.


POLITICI. Ca țară suverană, România poate invoca teoretic oricând dreptul de a-și formula propriile politici de promovare a intereselor proprii, în condițiile în care nu intră în conflict cu conduita dreptului internațional. Mai mult, nimeni în mod tacit nu contestă în limite raționale dreptul preeminenței intereselor naționale în raport cu cele colective. Desfășurarea recentelor negocieri de la Bruxelles în cadrul UE nu fac decât să confirme acest lucru. Întrebarea care se pune în prezent cu privire la opțiunea politică de confruntare deschisă a Bucureștiului cu Moscova este "cui prodest", adică "cui servește". Dacă nu servește, așa cum s-a văzut, politicii oficiale americane (ci dimpotrivă), a UE și a NATO și nu are sprijinul direct și consistent al acestora, ce își imaginează conducătorii țării că pot obține în raport cu interesele majore politice, economice, militare etc. ale României?


RECOMANDAREA SUA. Conceptul de "punte Est-Vest" recomandat de Washington în raportul cu Moscova presupune dialog, deschidere și flexibilitate în limitele demnității naționale. Politica de înfruntare și confruntare practicată față de Rusia nu numai că nu aduce nici o contribuție la mult doritul echilibru regional, dar provoacă iritare și obstacole suplimentare. Un tip de politică de altfel abandonată fără excepție de toate marile puteri. Este trist că planificatorii politici români de azi dovedesc că nu au înțeles mai nimic din "substanța" politicii diplomatice rusești a ultimelor secole și că dovedesc concomitent o totală lipsă de imaginație politico-diplomatică pentru promovarea intereselor naționale și a structurilor internaționale pe care pretind azi în mod fals a le reprezenta.


CONSECINȚE. Rezultatul acestei obtuzități va fi o sincopă costisitoare în relațiile bilaterale, cu efecte nefaste asupra dinamicii procesului de modernizare socio-economică a societății românești și a standardului de viață a fiecărui cetățean.

Dacă regimul și-ar fi făcut cum se cuvine "temele", altfel prioritare pe plan intern, politica externă agresivă la adresa Rusiei ar fi rămas de domeniul unei curiozități de ordin local. La unison, atât SUA, cât UE și NATO au repetat ad nauseam la întâlnirile cu interlocutorii români importanța accelerării procesului de democratizare până la atingerea parametrilor minimali impuși de apartenența la cele două structuri internaționale. Cu accentul pe conceptul de stabilitate politică și asigurarea reală a independenței ramurilor puterii legislative, executive și judecătorești. Toate șchioapătă încă serios, iar continuarea regimului de monitorizare UE pentru încă doi ani pentru ramura judecătorească vorbește de la sine despre decalajul între cerințe și realitate. În aceste condiții, analiza de față, fie ea și su-mară, ar fi imcompletă pentru înțelegerea situației, dacă nu am releva un aspect de-a dreptul tragicomic în cel mai pur stil caragialesc.

POLITICĂ OBTUZĂ. În ultimii 15 ani, din rațiuni de ordin strict economico-financiar, grupuri de interese românești au încercat în repetate rânduri să valorifice proximitatea pieței rusești atât la nivelul importurilor, cât și al exporturilor. Aceste eforturi în mare parte dezideologizate, chiar dacă păstrau urmele unor vechi conivențe, s-au lovit în permanență de opoziția drastică a cercurilor ideologice dominante, care vedeau în aceste relații culpabilități și obstacole inerente în procesul de democratizare accelerată, având drept model sistemului politic occidental. În plus, tocmai datorită perpetuării la cârma puterii a unei clase politice comuniste reciclate ideologic peste noapte existau serioase temeri că occidentalii ar fi fost tentați să suspecteze regimul de "jocuri politice și ideologice duplicitare". De aici soluția cunoscutului dicton de a juca în plan ideologic rolul "catolicului mai catolic decât Papa".

CAPRA VECINULUI. Costurile unei atari politici obtuze au fost și au rămas imense sub aspect economico-financiar. Cauza: absența, așa cum am menționat deja, a unei reforme reale a clasei politice și incapacitatea factorilor de decizie politică din România de a elimina fără sacrificii inutile neîncrederea perenă a partenerilor occidentali. Apogeul dramei este atins în actualul moment, când România, deși deja membră a UE și a NATO, este împinsă de grupul de interese din jurul șefului statului să continue o politică oficială de confruntare (absolut inutilă în raport cu interesele naționale) cu Rusia, fie doar și pentru a bloca acțiunile de cooperare cu această țară a unui grup de interese aflat în tabăra politică adversă, adică a premierului Călin Popescu Tăriceanu. Adică confirmarea deplină a vechiului proverb cu "mai bine să moară capra vecinului…". Cu alte cuvinte, pentru a nu permite întărirea poziției adversarului, grupul de interese din spatele președintelui sabotează fie și în ceasul al doisprezecelea interesele economice majore ale țării în favoarea unor obiective ce nu pot fi calificate în acest context decât ca fiind minore.

MANIPULĂRI. Las pe seama opiniei publice să califice o asemenea opțiune, indiferent de ce parte a baricadei se află în confruntarea între palatele Cotroceni și Victoria. Cu precizarea că ambele tabere se întrec pe viață și pe moarte, cum se spune, în a dovedi demagogic că țin cât mai sus stindardul preocupării pentru bunăstarea românului de rând.

Aceleași tabere nu prididesc în a mani**** opinia publică prin intermediul mass-media serviente că în confruntarea directă se bucură fiecare în mod preferențial de sprijinul politic extern al capitalelor occidentale sau al diferitelor organizații și structuri regionale internaționale. Conștiente de aceste acțiuni mani****nte, factorii de decizie politică ai marilor puteri s-au distanțat oficial rapid de orice postură partizană. În cazul SUA, în mai multe rânduri, inclusiv recent, prin vocea autorizată a ambasadorului și prim-adjunctului ambasadorului SUA la București, opinia publică dintre România a luat cunoștință de poziția oficială americană: Administrația SUA nu sprijină partizan pe nici una dintre cele două tabere aflate în conflict. Pentru Washington, ceea ce este esențial în cadrul relațiilor bilaterale este că, indiferent cine se află la conducerea țării, trebuie să-și asume onorarea obligațiilor convenite oficial. O dovadă în plus se dovedește că, prin statutul de super putere, SUA nu-și permit să fie mani****te fără măcar a li se cere acordul în jocurile de culise ale unei țări ca România.

SĂ NU UITĂM MOLDOVA. Nu în ultimul rând, promotorii actualei politici de confruntare cu Rusia ar trebui să se întrebe în ce măsură înăsprirea relațiilor cu marea putere de la Răsărit contribuie în vreun fel la sprijinirea Moldovei de a-și recăpăta integritatea teritorială. Înainte de a se ambiționa nerealist să devină vârf de lance în politica regională caspico-pontică a obținut România vreun sprijin concret din partea occidentalilor în problema moldoveană? Acordul de la Istanbul privind retragerea trupelor din Transnistria și a zonelor de conflict înghețat din Caucaz a rămas o promisiune neonorată de Rusia, deși la masa negocierilor s-au aflat toți "greii" politicii globale. Și atunci cum își poate imagina cineva că o Românie singură și practic izolată poate face în prezent mai mult?


TREZIREA LA REALITATE. Dacă SUA și UE nu au reușit să impună aplicarea acordului de la Istanbul, ce șansă rațională are Bucureștiul de a impune suita de formule economice și energetice cărora Moscova li se opune prin declarații fără echivoc?

Formule retorice de genul "România nu va accepta niciodată ca resursele energetice să devină un mijloc de presiune politică în relațiile internaționale" sună excepțional, dar țin de domeniul irealului. Un efort fie și superficial de a răsfoi filele istoriei universale a ultimilor o sută de ani i-ar trezi la realitate pe susținătorii actualei politici față de Moscova. Culmea ironiei istorice va fi că, tocmai invocând principiul liberei concurențe ce domină economia de piață, Moscova va plăti serioase polițe Bucureștiului pentru actuala politică. O notă de plată ce va fi achitată însă nu de conducerea politică, ci de românul de rând. Nu trebuie să fii câștigătorul Premiului Nobel pentru Economie pentru a înțelege că economia României a fost și va rămâne în mod obiectiv depedentă de gazul și de petrolul rusesc. Modelul fostului regim de a importa minereu de fier din Australia și Brazilia când zăcămintele de la Krivoirog erau la doi pași și-a avut justificarea politică a momentului, dar a continua aplicarea acestuia în domeniul energetic în condițiile actuale frizează absurdul. O situație cu atât mai kafkiană, cu cât nu este cerută oficial în formula actuală de nimeni pe plan internațional.


"LIDER REGIONAL". Actualul președinte pare a fi moștenit sindromul Emil Constantinescu de a încerca să devină "lider regional" pe considerent de uz domestic fără a fi asimilat cum se cuvine rezultatul obținut de predecesorul său. Se ignoră cu alte cuvinte un truism elementar: o politică externă de succes se fundamentează pe soliditatea resurselor unei politici interne sănătoase. Reversul este în cel mai bun caz unul efemer.

Nu în cele din urmă, pentru cei tentați de a vedea în actuala politică agresivă expresia satisfacției refulatorii sau ca o compensație pentru frustările de ordin istoric în cadrul relațiilor bilaterale româno-ruse, am o veste proastă: fac obiectul unei iluzii mani****torii de tip morganatic. Pentru statele mici/mijlocii, între extrema de a fi în statut de totală servitute politică și ideologică și a beneficia de libertatea absolută la nivel decizional există numeroase alternative pozitive. Pilda lui David în confruntarea cu Goliat poate fi o aspirație realistă doar la nivel de simbol în procesul găsirii unor căi și mijloace inteligente pentru a-ți promova interesele în raport cu o mare putere. Dar pentru asta, în cazul României, e nevoie de o clasă conducătoare cu o cultură politică solidă, capabilă să facă o evaluare corectă a conjuncturii istorice și a volumului și calității resurselor disponibile pentru asigurarea succesului politicii de promovare a intereselor naționale. Analiza de față demonstrează, din păcate, nu numai eșecul costisitor al sistemului actual, dar și necesitatea imperioasă a unor reforme profunde care-și așteaptă rezolvarea de mai bine de 18 de ani.


P.S.: Cadrul întâlnirii recente a președintelui George Bush cu președintele Vladimir Putin ar trebui să facă obiectul unei analize speciale pentru planificatorii politicii agresive antirusești de la București. Iar SUA, dacă mai este nevoie să amintesc, nu sunt România și dispune de statutul de super putere.

miril
7th July 2007, 10:35
Tariceanu a respins initial majorarea pensiilor folosind exact argumentele lui Basescu Dan Duca Cortidianul

Premierul a folosit acelasi articol din Constitutie ca si seful statului anul trecut cind respingea majorarea pensiilor propusa de PSD.
“Banii, spuneti de unde vin banii!” - Traian Basescu a avut de unde sa se inspire, miercuri seara, cind a solicitat Guvernului sa spuna clar de unde va lua banii pentru majorarea pensiilor. Premierul Tariceanu cerea acelasi lucru PSD, in luna decembrie a anului trecut. Pe vremea aceea nu era de acord cu aceasta lege. Intre timp s-a razgindit si, mai mult, pare sa fi gasit singur banii necesari.

Seful Executivului respingea in decembrie 2006 proiectul de modificare a legii pensiilor. In punctul de vedere trimis Parlamentului, Tariceanu invoca printre altele, articolul 138 din Constitutie. Premierul ii acuza atunci pe initiatorii proiectului - 7 parlamentari PSD si PRM - ca nu au mentionat de unde ar urma sa provina banii necesari pentru majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu. “Initiatorii propunerii legislative nu precizeaza sursele financiare necesare aplicarii masurilor propuse, incalcindu-se astfel dispozitia art. 138 alin(5) din Constitutia Romaniei, care prevede: «Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare»“, scria Tariceanu.

Acelasi articol din Constitutie il invoca Traian Basescu. Mai mult, acesta ameninta ca daca Executivul nu va preciza de unde ia banii nu va promulga legea. Nu sint bani, adio pensii!, pare sa spuna Basescu.

Tariceanu si-a schimbat insa intre timp parerea. “Cei care isi pun aceasta intrebare (de unde bani pentru pensii, n.r.) dovedesc un singur lucru: ca nu cunosc realitatea economiei de astazi din Romania si nu au nici un fel de idee despre ce inseamna bugetul si politica de pensii", i-a raspuns premierul, presedintelui.

Nu e singura schimbare de atitudine a sefului Guvernului in chestiunea majorarii pensiilor. Initial, Tariceanu a anuntat ca Executivul nu are banii necesari pentru majorare. “Nicaieri in lume nu se pot majora pensiile cu aproape 70% intr-un an, respectiv 17%, ceea ce s-a facut (in 2007 - n.r.), si 50%, cit ar fi dorit Parlamentul. Dar trebuie sa ne gindim si ce se intimpla la anul, daca economia permite sa pastram aceleasi pensii”, a spus premierul. Amenintat insa de PSD cu motiunea de cenzura, Tariceanu a gasit banii necesari.

Primul-ministru a tinut sa-i asigure vineri pe reprezentantii pensionarilor, cu care s-a intilnit la Palatul Victoria, ca exista resurse pentru majorarea veniturilor acestora incepind cu anul viitor. "Anul acesta putem sa majoram pensiile cu 22%, un procent care este deja cu mult mai mare fata de ceea ce s-a facut in anii anteriori, si acest lucru a fost datorat cresterii economice. Aceasta este baza care ne va permite la anul sa abordam o crestere si mai importanta", a spus Tariceanu. Cu acelasi prilej, premierul nu a ratat ocazia de a-l ataca din nou pe Basescu: “Sint dezamagit de cuvintele pe care le-a rostit presedintele, pentru ca, la putin timp dupa instalarea la Cotroceni, presedintele Basescu spunea ca scoaterea romanilor din saracie este o prioritate. Spunea ca, citez, «deja sint batrini care atunci cind vine postasul cu talonul de pensie intreaba de ce n-a venit pensia, asa cum au promis-o Basescu si Tariceanu in campania electorala?»“.

Citeste puncul de vedere al Guvernului din decembrie 2006, impotriva majorarii pensiilor (format PDF)
“Pensiile” au ajuns la Cotroceni
Legea majorarii punctului de pensie a ajuns ieri, in jurul orei 14.00, la Palatul Cotroceni. Dupa inregistrarea oficiala, conform declaratiei purtatorului de cuvint al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, proiectul a fost trimis spre analiza Departamentului Constitutional Legislativ din Palatul Cotroceni. (C.O.)

PSD il compara pe Basescu cu Pristanda
Deputatul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat vineri ca PSD a propus o majorare “realista” a pensiilor, care poate fi suportata din suma suplimentara la Buget, fiind de parere ca presedintele Traian Basescu nu a vazut solutia pentru ca a facut o socoteala similara cu a lui Ghita Pristanda.
Ioan Stan a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca sint fonduri atit pentru majorarea pensiilor, cit si pentru asigurarea subventiilor in agricultura. "Ne-am gindit ca va veni vremea sa aplicam si noi aceasta lege, asa ca am facut toate calculele inainte de a propune majorarea punctului de pensie", a spus Stan, care a aratat ca din cresterea economica si imbunatatirea gradului de colectare a taxelor, suma suplimentara la bugetul de stat se ridica la aproximativ 8 miliarde de euro, fiind suficienta atit pentru costurile cu pensiile, cit si pentru cele cu subventiile in agricultura.

"Calculul presedintelui Traian Basescu a fost mai ceva decit socotea Ghita Pristanda steagurile", a spus Stan.

Stan a mai spus ca daca actualii guvernanti nu sint in stare sa aplice majorarea cu 43 la suta a punctului de pensie, "trebuie sa se ridice din fotolii si sa lase locul pentru PSD", care este pregatit sa aplice aceste masuri.

miril
7th July 2007, 10:37
Basescu a promulgat marirea salariilor demnitarilor cu 20 de procente Adriana Dutulescu Romania Libera

Presedintii celor doua camere castiga impreuna aproape 200 de milioane de lei pe luna

In timp ce legea pensiilor era "studiata" pentru a se vedea daca merita sau nu sa fie promulgata, presedintele Basescu a promulgat ieri legea prin care cresc salariile demnitarilor.

Traian Basescu a promulgat ieri legea pentru aprobarea Ordonantei nr. 30/2007 privind cresterile salariale care se acorda in 2007 persoanelor ce ocupa functii de demnitate publica. Potrivit legii, adoptata fara probleme de cele doua Camere ale Parlamentului, salariile demnitarilor cresc in 2007 cu 18%, o crestere de 11% fiind programata de la 1 octombrie. Astfel, indemnizatia presedintelui ajunge de la 7.653 RON (76 milioane de lei vechi) la 8.666 RON (86 milioane de lei vechi) la 1 octombrie. Premierul Tariceanu are mai putin, respectiv 7.062 RON, la fel ca presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, dar de la 1 octombrie vor primi 7.997 RON. Vicepresedintii de la Senat si Camera vor avea un salariu de 7.366 RON, egal cu cel al unui ministru de stat, in timp ce ministrii simpli vor incasa 6.932, cu aproape 1.000 de lei mai mult decat pana acum. Acelasi salariu il vor avea si presedintii de comisii parlamentare. Secretarii de stat si parlamentarii fara functii au o indemnizatie egala, de 6.343 RON, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa, de la 5.601 RON.

Consilierii prezidentiali si seful cancelariei lui Tariceanu vor primi si ei indemnizatii marite, de la 6.122 RON la 6.932 RON. Salariu de prim-ministru au seful Consiliului Concurentei – 7.997 RON - si presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu-saguna. Presedintele CNSAS va primi 6.932 de lei, iar un membru simplu, 6.068 de lei.
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, va incasa o leafa de 6.932 RON, iar viceprimarii Bucurestiului, cate 5.786 de lei. Presedintii de consilii judetene vor primi cate 5.997 de lei, iar primarii de municipii mari (Emil Boc, spre exemplu), 5.653 RON. Un primar de comuna mare va avea in jur de 2.600 RON, iar altul de comuna mica, 2.300 RON. Presedintele CNA va primi un salariu de 6.932 de lei, iar un membru simplu al Consiliului – 6.068 RON.
In lege a fost introdusa si o categorie speciala de demnitari – "liderul de grup parlamentar", care are o indemnizatie cu mult mai mare decat un parlamentar de rand, respectiv 6.932 lei.

Salariile lor
Traian Basescu – 8.666 RON
Nicolae Vacaroiu – 7.997 RON
Bogdan Olteanu – 7.997 RON
Viorel Hrebenciuc – 6.932 RON
Ion Iliescu – 6.932 RON
Tariceanu – 7.997 RON
Ministri – 6.932 RON
Parlamentari – 6.343 RON

miril
7th July 2007, 10:38
Presedintele, pensiile si puritatea ideologica Serban ORESCU Ziua

Ca presedinte-jucator, domnul Traian Basescu se afla din nou intr-o situatie delicata. O noua lege a pensiilor sustinuta de liberali, dar privita cu ingrijorare de democrati ameninta sa schimbe in bine po****ritatea Guvernului si in rau pe a democratilor.

Noua lege care a si intrat pe poarta Cotroceniului asteptand sa fie semnata; ea majoreaza pensiile cu 37,5% - un procent e drept neobisnuit de mare, dar in conditiile in care pensiile sunt dupa cum domnul Basescu insusi arata recent foarte mici. Un presedinte ìnejucator" asa cum e normal nu s-ar amesteca in treburile Guvernului; intr-o tara normala ar semna imediat legea caci oricum Guvernul e cel care raspunde de existenta resurselor financiare pentru aplicarea ei. Numai ca domnul Basescu se gandeste de buna seama la prilejul pe care partidul domniei sale il scapa de a veni el cu o atare lege po****ra cand ii va veni randul la guvernare in 2008 sau 2009. De aceea e domnul Basescu gata sa faca sicane legii, ca presedinte-jucator refuzand sa traga invataminte din recent esuata procedura de demitere a sa de catre Parlament. Ea s-ar putea repeta. Sicanarea Guvernului Tariceanu nu este invaluita in argumentul ca presedintele nu doreste sa fie partas la ìpacalirea" pensionarilor de pe urma unei prabusiri a fondului de pensii in caz ca acesta s-ar dovedi insuficient pentru pensiile majorate.

Desigur, presedintele Basescu are dreptul sa ceara organelor abilitate ale statului o expertiza - dar nu de asa ceva e vorba ci de ìconstiinta impacata" iar mai recent de imputarea adusa liberalilor ca isi incarca doctrina aparand cauza pensionarilor...Ei bravos! ar exclama un personaj al lui Caragiale. Doctrina liberala a devenit de mult bunul intregului popor. Cat priveste liberalismul romanesc Ionel Bratianu a introdus elemente socialiste... Ca sef al Partidului Liberal, Ionel Bratianu insusi a facut dupa rascoalele taranesti din 1907 apel la socialisti pe care i-a si primit in partid. Doreste acum domnul Basescu pana mai ieri FSN-ist convins sa dea lectii de liberalism actualilor liberali? Sa fim seriosi.

Bancaru
7th July 2007, 13:41
Iata exemplul pe care vi l-am dat acum ceva vreme, inainte de referendum - TOTI PARLAMENTARII CU BASESCU IN FRUNTE (SAU IN COADA) AU VOTAT MARIREA SALARIILOR DEMNITARILOR. Acum nu se mai minuneaza ca PRM a votat cot la cot cu UDMR dar si cu PD !!!!! Marș, Băsescule!

Herc_Reloaded
9th July 2007, 10:56
Bank, eu zic sa nu cadem in pacatul populismului. Cel mai mare salariu pe care eu il vad acolo este de 8666 RON, adica 2700 de Euro? In toate institutiile Uniunii Europene secretarele au un salariu de cel putin 2500 de euro plus beneficii..... concluzia o trageti singuri.

Nu trebuie sa ne deranjeze aceasta marire a salariilor. Ba inca daca ma intrebati pe mine, eu as zice ca presedintele ar trebui sa aiba cel putin 20,000 de euro salariu pe luna, iar primul ministru la fel. Cat reprezinta totalul acestor salarii din bugetul Romaniei? 0.01%? Mai putin? Este important ca respectivii sa "presteze" de acesti bani. Sa presteze in mod onest si cpnstructiv.

miril
9th July 2007, 11:03
Herc, nu poti sa-l acuzi pe PM de marirea pensiilor cand tu maresti, fara sa controlezi finantarea, salariile demintarilor. Stiu, ei nu sunt prea mult,i dar nu suna bine, simbolic vorbind. E pus doar sa obstructioneze, nu face nimic contructiv. Sper sa scapam de el cat mai repede si sa vina unul din generatia mai tanara, gen Ungureanu.

Herc_Reloaded
9th July 2007, 11:07
Miril, chiar tu ai dat raspunsul. Nu este nicio legatura intre salariile demnitarilor, care reprezinta o suma insignifianta, si marirea pensiilor tuturor categoriilor de pensionari "defavorizati", care presupune un efort de 4 miliarde euro pe an (sper sa nu ma insel).

Salariile demnitarilro in Romania sunt extrem de mici. Iar aceste saletrii mici incurajeaza coruptia (la fel in cazul medicilor si profesorilor). Asta este valabil din Romania si pina in Vietnam. Zau asa, sa nu cautam nod in Papura (sic!). Pe Basescu il puteti acuza de alte rele. In legatura cu pensiile are dreptate. Fiind insa o masura atat de po****ra, prevad ca va trece in final. Totul pentru front, totul pentru victorie (in alegeri).

miril
9th July 2007, 11:15
Herc, nu este o legatiura administrativa, dar simbolic, tatucul tuturor romanilor - 322 si-a dat cu stangul in dreptul. Noroc ca poulatia este prea fermecata, ca sa nu zic altfel, de jocurile de prost gust ale marinarului. La asa presedinte, asa...

Herc_Reloaded
9th July 2007, 11:17
Apropo de marirea pensiilor. Cum ar suna marirea lor cu 37.5%, dar marirea imediata a varstei de pensionare la 65 de ani, indiferent de sex ;-)Asta da masura cu cap.....

P.S. Nu m-ati lamurit. Masura luata de Tariceanu, de marirea a pensiilor, este populista sau nu? Daca da, astept aceleasi comentarii acide la adresa dragului de prim-ministru. Sau nu este a lui. Si daca nu, atunci cine conduce aceasta tara?

miril
9th July 2007, 11:21
Pai ce are sexul cu varsta pensionarii? As zice ca intram si noi in Europa, dar mai trebuie umblat la putin la...sanatate, dar si la suma respectiva. Nu putem sa facem ca pana acum sa ne pensionam la 55, cel tarziu 60 de ani.

Herc_Reloaded
9th July 2007, 11:22
In Romania are, varsta de pensionare fiind diferentiata pe sex (nu dupa cat au facut, hahahahah, ci dupa cel pe care il au in proprietate personala)

miril
9th July 2007, 11:42
Masura nu-si are acoperire, mai ales ca femeile traiesc ma mult, nu numai la noi.

Bancaru
9th July 2007, 16:31
E lung dar merita:

Politicienii au uitat de Elisabeta Rizea

Ani la rand, politicienii s-au folosit de numele Elisabetei Rizea in scopuri pur electorale * Casa in care locuieste fiica luptatoarei sta sa cada, iar in curand noul proprietar o va demola

Elisabeta Rizea a fost una dintre victimele regimului comunist, ea fiind torturata ani in sir si condamnata apoi la moarte. Membru al legendarei rezistente din Muntii Muscelului, Elisabeta Rizea a murit in urma cu patru ani.

Odata cu ea a disparut o parte din istoria contemporana a Romaniei.

Dupa evenimentele din '89 politicienii s-au folosit de suferinta ei in scopuri pur electorale.

Au uitat insa de Elisabeta Rizea imediat. Spre exemplu, liderii Conventiei Democrate au promis realizarea unei case memoriale in Nucsoara. Azi casa batraneasca sta sa cada si este locuita de fiica luptatoarei, iar in curand noul proprietar o va demola.

Tuta Rizii pentru satenii din Nucsoara si Elisabeta Rizea pentru cei de la Siguranta, mai apoi Securitate, a fost torturata pentru ca nu agrea regimul comunist importat din Uniunea Sovietica. Elisabeta Rizea s-a nascut in 28 iulie 1912 in comuna Domnesti ca fiica a liderului taranist Gheorghe Suta, ucis de comunisti in 1948. Impreuna cu sotul ei a sprijinit activ grupul de rezistenta anticomunista Arsenescu-Arnautoiu. Prinsa de comunisti a fost torturata si intemnitata de mai multe ori.

Imediat dupa venirea la putere a comunistilor sute de oameni din Tara Muscelului au initiat o rezistenta partizana. Familia Elisabetei a cunoscut teroarea Sigurantei imediat dupa instalarea comunistilor la putere. Atunci, fiica ei, Elena o copila de doar 16 ani a devenit curier intre membrii rezistentei, inclusiv parintii ei. Cand a implinit 20 de ani patru membri ai familiei sale au fost condamnati la ani grei de puscarie pentru "activitate subversiva impotriva randuirii socialiste". Elisabeta Rizea s-a "intalnit" cu Siguranta la 16 ani. A fost interogata de temutul capitan Carnu. A fost agatata de par de carligul care sustinea candelabrul din sufragerie si batuta. Dupa un timp parul i-a fost smuls sub greutatea corpului, iar adolescenta s-a prabusit la podea. Au urmat apoi alte chinuri. A fost batuta la talpi cu un par, a fost tinuta in beciul rece o noapte intreaga, dar nu a cedat si nu a spus locul unde s-au adapostit "dusmanii" regimului, adica celebrii "Haiducii Muscelului." Dupa prima bataie au urmat altele. Multe. Dupa un timp bataile si chinuirile au produs efecte ireversibile.

13 ani de temnita

A ispasit 13 ani de temnita grea pentru ca a sprijinit "Haiducii Muscelului" condus de Arsenescu-Arnautoiu. A fost arestata pe 18 iunie 1949 si judecata doi ani mai tarziu.

Sentinta a fost cat se poate de clara: sapte ani de temnita. Elisabeta Rizea a fost eliberata in 1958, rearestata sase ani mai tarziu si, initial, condamnata la moarte. Pedeapsa i-a fost comutata mai apoi in munca silnica pe viata. In dosarele Sigurantei si Securitatii figura ca fiind obiectivul "1303".

In ultimii ani din viata Tuta Rizii nu se mai putea ridica in piciore, se tara in genunchi. Asa l-a primit in casa ei din Nucsoara pe presedintele Emil Constantinescu si pe Majestatea Sa Regele Mihai.

Elisabeta Rizea a fost propusa de curand si in campania "Mari Romani" organizata de televiziunea publica.

Ea este caracterizata de realizatorii proiectului ca "un om cu o biografie exemplara si cu o verticalitate niciodata infranta."

Oamenii au aflat tarziu despre ea si despre activitatea sa, prin intermediul unui documentar realizat in 1992 de Lucia Hossu Longin.

"1303" a devenit capital politic

Dupa evenimentele din 1989 multi politicieni, in frunte cu o parte din liderii Conventiei Democratice, dar si o serie de asociatii de łlupta anticomunista" au facut capital politic sau chiar economic pe seama Elisabetei Rizea.

S-a facut cheta pentru realizarea unui monument, s-au organizat adevarate pelerinaje la Nucsoara in campaniile electorale. Odata cu trecerea ei in nefiinta s-a uitat insa tot ce a facut Tuta Rizii. Politicienii si cativa sefi de asociatii si fundatii au insistat sa faca din casa natala a Elisabetei Rizea Casa Memoriala. Promisiunile si pelerinajul s-au materializat intr-un televizor care s-a stricat dupa doar doua saptamani, facut cadou de o echipa de filmare, o icoana si de un al televizor daruit de Emil Constantinescu. Casa Rizea este intr-o stare avansata de degradare si recent a fost vanduta nepotului Elisabetei.

Dupa moartea Elisabetei Rizea casa natala este locuita de fiica acesteia, Elena. Femeia de 76 de ani traieste singura in casa batraneasca. Mai era o casa in satul vecin, Bradetu unde locuiesc nepotii si stranepotii Elisabetei.

"A murit mama au si uitat-o!"

Dupa angajamentele liderilor Conventiei Democrate, acum trebuia sa fie terminata casa memoriala. Acest lucru nu s-a intamplat si sunt sanse minime ca se va schimba ceva.

Duminica la pranz o gasim pe fiica Elisabetei Rizea, Elena la poarta. Tocmai a primit factura de la telefon. Nu mai vede. Se bucura ca o ajutam sa citeasca si nu trebuie sa se duca in vecini sa-i citeasca cineva suma. Plata este 34,4 lei. "Mult! Mai vine lumina, taxa de la televizor si nu imi ramane decat de paine", ofteaza batranica. Are o pensie de 200 de lei.

Prispa casei e plina cu flori, fucsii si muscate. Curtea nu se mai cultiva de ani de zile. "Nu mai pot, ma dor picioarele", se plange femeia. Are doar cateva cuiburi de cartofi si doua-trei randuri de ceapa verde.

Pe tocul usii se mai vad urmele gloantelor trase de oamenii Sigurantei. In "camera curata", pe o masuta mica se afla un televizor Sony. Fiica Elisabetei este foarte mandra: "Ne-a adus Emil. (n.r. fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu)".

Ne mai arata si o icoana atarnata deaspra usii. Ne arata si scaunul vechi pe care statea capitanul anchetator Carnu. "Blestemat sa-i fie si amintirea!", izbucneste in plans Elena. Intre timp se inchina.

Peretii camerei sunt plini de poze cu Regele Mihai si familia sa. Despre familia regala Elena vorbeste ca despre niste sfinti. Povesteste despre prima vizita a Regelui la Nucsoara. "Ne-au anuntat in ultimul moment, abia am reusit sa facem putina ordine prin casa.

Lumea s-a adunat in fata casei ca pe vremuri cand venea comunistii sa ne aresteze. Unii s-au catarat pe gard, dar scandura veche n-a rezistat si s-au prabusit", povesteste femeia. "A venit Majestatea Sa. Mama statea intr-un carucior cu rotile ca nu mai putea sa mearga, dar cu greu s-a ridicat in picioare, s-a sprijinit de perete si asa l-a primit pe Rege. Veto, esti mai mica decat mine, dar tot eu am venit la tine, i-a zis Regele mamei. Apoi s-au imbratisat, un Rege si o femeie simpla de la tara. Am plans. Cred ca cea mai mare onoare pentru mama a fost acea imbratisare. A fost recompensata pentru toata suferinta prin care a trecut", isi framanta mainile cu noduri tusa Elena.

Cand deschidem discutia despre infiintarea unei case memoriale ale rezistentei din Muntii Muscelului, Elena da din maini: "Cine sa faca? A murit mama,Ęł au si uitat-o! Nu mai este utila!". Si apar cateva lacrimi in ochi. Am incercat sa aflam cate ceva despre Tuta Rizii de la tinerii adunati in fata barului din sat. Din vreo opt tineri unul singur stia cine este.

Haiducii Muscelului

Numarul simpatizantilor Grupului de rezistenta din care a facut parte si Elisabeta Rizea si familia ei nu se va putea stabili niciodata.

Acesti oameni au fost apostrofati decenii intregi fiind denumiti "banditi". Unii dintre ei au fost impuscati in timpul actiunilor organizate de Siguranta, altii au fost condamnati la moarte si executati. Cei mai norocosi au indurat umilinte greu de descris prin puscariile de exterminare ale regimului comunist.

Iata o lista celor care au avut de suferit: Marin Chirca, invatatorul Virgil Marinescu, preotul Ion Dragoi, preotul Nicolae Andreescu, preotul Ion Constantinescu, Gheorghe Rizea, Elisabeta Rizea, Alexe Moldoveanu, Ion Mica, Nicolae Sorescu, Ion Sandoiu, familia Tomici, Nicolae Basoi, Ion Grigore, Nicolae Vasilescu, preotul Dragomirescu, Ion Preda, invatatorul Gheorghe Popescu, Luca Suta, Ana Simion, Ioan Patitu, Victor Berevoianu, colonelul Gheorghe Arsenescu, Toma Arnautoiou, Petre Arnautoiu, Titu Jubleanu, Ion Chirca, Alina Chirca, Eugen Chirca, Benone Milea, Contantin Popescu, Maria Plop, Gheorghe Mamaliga, Nicolae Ciolan, Aurelia Costea si Ion Marinescu.

Vecinul Emil Constantinescu

Fiica Elisabetei Rizea a povestit si despre nepotul care a cumparat casa batraneasca pentru a construi una noua. Dar si despre vecinul ei din Bradetu, Emil Constantinescu. "Suntem vecini, el a cumparat casa din fundul curtii mele", spune fiica Elisabetei Rizea. Si ca orice femeie de la tara, Elena stie tot despre problemele familiei Constantinescu. Ne vorbeste despre fiul fostului presedinte care a avut un accident rutier, despre mama lui Constantinescu care si-a rupt un picior si acum se afla in Bucuresti la tratament. Pentru ea fostul presedinte este doar "Emil". Pronunta numele fostului demnitar fara sa ii pese ce functie a indeplinit acesta.

"********ii sunt Nimeni!"

In urma cu un deceniu Elisabeta Rizea ne-a acordat un amplu interviu. Redam acum cateva pasaje memorabile:

"Sa ma bata Dumnezeu daca mint! Jur pe Sfanta Cruce si pe Sfanta Evanghelie ca nu mint. Tineti minte, eu Elisabeta Rizea, nu am mintit in viata mea. ********ii sunt Nimeni! Lor nu le-am spus adevarul. (...) Vara anului '48 m-am dus cu caruta dupa fan si m-am intalnit cu preotul Dragoi. Si imi spune despre organizatia lui Arsenescu. Peste cateva zile, intr-o noapte m-am pomenit cu Arsenescu, cu Toma si Petre Arnautoiu, cu popa Dragoi si cu Luca Suta la noi in casa. Mi-au spus ca ei vor lupta pana la moarte. Gheorghe al meu a depus juramantul aici in casa. Eu nu am depus juramantul in noaptea acea, ca patrulam in fata casei sa nu vina militienii peste noi. A mai trecut un timp, ei s-au intors in padure iar eu am carat mancare si scrisori pentru ei. Am folosit o casuta postala intr-o scorbura si acolo lasam malaiul si scrisorile. (...) A venit colonelul Nedelcu si capitanul Carnu. M-au batut pana cand am lesinat. (...) La Pitesti anchete si bataie. Dupa proces am primit sase ani. La eliberare am fost o papusa din carpe. Aveam 37 de kilograme. Dupa trei zile am luat legatura cu barbatii din munte. Si du-i mancare, si du-i imbracaminte. Asa a durat doi ani, ca in '58 sa ma aresteze din nou. M-au anchetat si am fost condamnata la moarte prin impuscare. Pana la recurs am stat in celula zero. La recurs s-a modificat sentinta la 25 de ani munca silnica si confiscarea totala a averii. In 1964 m-am eliberat in ultima serie, cu decretul de la 23 august".

Pagina realizata de Laszlo KALLAI

Cat despre alte 2 probleme discutate aici sa imi dau si eu cu parerea:

1) Salariile demnitarilor - sunt sfidatoare fata de ce castigam noi, avand in vedere ca la noi un manager de top de la o firma mare castiga atat, deci faza cu secretarele pica. Adica ne doare in pix. In plus pe secretare le mai si fu**, asa se zice. La astia 2770 de Euro mai pui si alte beneficii - masina la scara tu si cu familia ta, telefon tu si cu familia ta, si cu secretara NELIMITAT, credeti-ma ca am cunoscut pe cineva cu telefon de la ministru si vorbea tot cartierul si tot nu terminam minutele. Era o atentie de la ORAN**, nu dau tot numele sa nu fac reclama. De toate sarbatorile, si noi, romanii, avem sarbatori .... primesti, nene, nu gluma.

Uite, mama vine rata
Si cu ea vine si tata,
Beat.
Incarcat precum magarul,
Poate ca a luat salariul.
Amaratul,
Cum ii rupe straita gatul.

Cam asa se duc ei acasa.

2) Pensiile - este o masura populista dar benefica pentru po****tie. As vrea ca patronul meu sa ia o masua polpulista. De cele mai multe ori la noi se iau numai masuri puliste. Sunt cei care au lucrat la CAP care aveau cateva sute de mii, sa zeci de lei noi. Una e sa fii populist fara niciun efect bun - podul maracineni, baut sampanie direct din sticla, dansuri tiganesti, intins sarmale din tigaie cu mamaile la Iasi, pupaturi cu babele in piata, si alte chestii scabroase. Bine ca nu a venit si la Gay Parade.

georgemp
10th July 2007, 13:39
Asfaltarile - o bataie de joc (http://gmpredut.blogspot.com/2007/07/asfaltarile-o-bataie-de-joc.html)


Anul acesta s-au demarat lucrari de asfaltare-reasfaltare pe multe strazi din Bucuresti.Din cate am vazut pana acum, tot Bucurestiul este impanzit de astfel de lucrari.Singura problema este ca aceste lucrari sunt facute in bataie de joc si fara rost pe unele strazi.In cele ce urmeaza, am sa va dau exemplul lucrarilor din Cotroceni, zona in care locuiesc.
In luna mai s-au demarat lucrarile pe B-dul Marinescu, pentru "Reabilitarea sistemului rutier".Chiar daca bulevardul arata bine si inainte, si nu avea nicio groapa de-a lungul lui, nu m-a deranjat neaparat inceperea lucrarilor, ci felul in care sunt facute si termenul de executie, care este de un an.
Ar fi putut foarte bine sa fie asfaltata strada Ana Davillahttp://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_ana_davilla.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/ana_davilla.jpg), sau Doctor Capsa, ambele strazi aflandu-se in spatele palatului Cotroceni.
Iata cum s-au facut cel putin pana acum lucrarile pe strada Dorctor Marinescu.Bordurile au fost puse, s-a turnat smoala si cimentul.Abia apoi s-au prins ca erau puse strab si au inceput sa le scoata...http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_borduri2.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/borduri2.jpg)http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_borduri1.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/borduri1.jpg)Cred ca ar trebui sa precizez ca atunci cand au scos vechiul asfalt au avariat aproape toate gardurile.
Vis-a-vis, langa palat tot pe Gheorghe Marinescu situatia nu e mai roza.Si aici se vede cu ochiul liber cat de stramb au fost puse bordurile http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_gh_marinescu_in_constructie.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/gh_marinescu_in_constructie.jpg) , puteti vedea in aceasta poza cu ochiul liber, cum trotuarul se largeste spre final, si linia bordurilor, care nu e deloc dreapta.
Acesta nu e insa singurul defect de pe aceasta parte http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_bordura3.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/bordura3.jpg) , http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_bordura2.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/bordura2.jpg) , http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_bordura.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/bordura.jpg) .Tare mi-e teama ca Bd-ul Gheorghe Marinescu va arata mai prost dupa finalizarea lucrarilor.
Acum cateva seri, langa Gradina Botanica, trecand pe Soseaua Cotroceni, care este in vecinatate, am vazut cum incepeau si acolo sa scoata smoala.Soseaua arata perfect, nu avea nicio gropita-http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_sos_cotroceni.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/sos_cotroceni.jpg) -in poza se vede stratul nou asfaltat, si cel de vis-a-vis, care a fost turnat acum un an, odata cu cel inlocuit.La fel de bine arata si cel care a fost "ras".
Mai bine ar fi lucrat putin B-dul Eroii Sanitari, in zona statuii.http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/th_smoala_topita.jpg (http://i114.photobucket.com/albums/n243/george_fcn/lucrari_in_bucuresti/smoala_topita.jpg).
Tot in trecere, am constatat ca s-au inceput lucrari si la un anume "Pasaj Basarab", lucrandu-se la Orhideea, chiar in bazinul Dambovitei.Cine stie ce surprize vom mai avea si pe-acolo...
Dar sa nu uitam ca "traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul".
Sursa: Blog personal - articol propriu.

miril
10th July 2007, 13:41
Bun articolul, George! De mare, ca sa nu zic vesnica, actualitate.

Herc_Reloaded
10th July 2007, 13:45
cine este primarul sectorului? nu cumva dl. almanahe? sau si lucrarile astea tin de videanu?

georgemp
10th July 2007, 13:47
Tin de Videanu.
Primarul este...care este, al nostru Vanghelie.A facut lucruri destul de bune pentru sector:)

Platanu
10th July 2007, 13:47
Asa se lucreaza in Romanica.

Herc_Reloaded
10th July 2007, 13:52
Intr-adevar, nu exista o cultura a calitatii. Iar lucrarile sunt facute mai mult ca sigur cu tot felul de parliti, ca muncitorii buni sunt de mult in Italia.

Oricum ,asta nu scuza o posibila calitate slaba a lucrarilor. Sa vedem insa lucrarile finalizate. Si sa spuneti merci. Acum 15 ani, nimeni nu asfalta nimic. Eu nici macar nu aveam cui sa ma plang de calitatea asfaltarii.Schimbam planetarele la Dacie in draci. Erau numai gropi in tot Bucurestiul.

Platanu
10th July 2007, 19:43
Dar sa nu uitam ca "traim in Romania, si asta ne ocupa tot timpul".

Asta a fost un citat din Mircea Badea.:D

georgemp
10th July 2007, 22:42
Asta a fost un citat din Mircea Badea.:D
E, na, le ia si ala de pe undeva.Eu l-am luat de la bee;)

Bancaru
11th July 2007, 19:06
Stie cineva cum fac si eu rost de o bordura d'asta?

Platanu
11th July 2007, 20:27
Te duci noaptea si furi si tu una de-acolo.

georgemp
11th July 2007, 21:00
5 ron/bucata, zicea candva la stirile Prima.
Si totusi, la ce-ti folosesc?

Herc_Reloaded
12th July 2007, 09:05
S-au pus tare pe treaba judecatorii de la Curtea COnstitutionala. L-au facut scapat si pe Ileiscu, aplicand retroactiv hotararea privind anchetarea civililor de catre parchetele militare.

Noi prostii stateam si asteptam sa vedem ce minunatii mai face Voinea, si cand colo tot circul a fost de pomana, pentru ca "baietii destepti" gasisera din vreme metoda de a spala "batrana sandrama stalinista".

Ma intreba cineva de ce nu ma intorc in tara......no comment. Ce tara este aceea in care coruptia si criminalii sunt protejati de catre Curtea Constitutionala?

_____________________


Procurorul sef al DNA a declarat ieri seara, la Realitatea TV, ca decizia Curtii Constitutionale in cazul Zambaccian care considera discriminatorii prevederile prin care fostii ministri pot fi urmariti penal fara aviz prezidential, cum a fost cazul lui Nastase, ridica "foarte multe probleme."

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, sustine ca deciziile Curtii Constitutionale au putere numai pentru viitor si ca instantele de fond au un cuvant important in cazul dosarelor in care au fost anchetati fosti ministri.

"Suntem si noi curiosi sa vedem motivarea Curtii Constitutionale, dupa cum suntem foarte curiosi sa vedem deciziile instantei de fond, adica ce va spune pana la urma Inalta Curte, pentru ca deciziile Curtii Constitutionale, si aceasta este o norma in Constitutie, sunt obligatorii si au putere numai pentru viitor", a declarat Morar.

Procurorul sef al DNA a mai spus ca decizia Curtii Constitutionale nu ar trebui sa aiba ca efect restituirea dosarelor care ar putea insemna refacerea urmaririi penale, activitate aproape imposibila dupa un an de la inceperea unei anchete.

"Aceasta decizie a Curtii Constitutionale ridica foarte multe probleme pentru ca, noi spunem ca are putere doar pentru viitor si ca n-ar trebui restituite dosarele, ca judecata ar trebui sa continue", a spus Morar care a adaugat ca, pentru cazuri similare cu ministri si fosti ministri care sunt in ancheta la la procurori, DNA va trebui sa ceara avizul presedintelui sau, daca cei vizati de ancheta sunt si parlamentari, a camerei din care respectivul face parte.

"Daca instanta care judeca, Inalta Curte, ajunge la alta concluzie se ridica foarte multe alte probleme, cum ar fi acea a valabilitatii actelor de urmarire penala efectuate pana in prezent, acolo s-a lucrat un an si jumatate, au fost ridicate inscrisuri, in unele au fost interceptari ale convorbirilor telefonice, s-au efectuat confruntari de martori, audieri. Restituirea dosarului inseamna refacerea urmaririi, de regula, cum sa mai refaci o interceptare, cum sa mai ridici inscrisuri?", a spus Morar

Procurorul sef al DNA a mai precizat ca, in ancheta din dosarul Zambaccian, care viza fapte de coruptie ale fostului premier Adrian Nastase, dar si in alte cazuri ce au vizat fosti ministri, procurorii au respectat legea in vigoare, Legea 115, cea a raspunderii ministeriale.

"Legea nici macar nu era interpretabila. Avea acele dispozitii, aliniatele 2 si 3, care spuneau foarte clar: pentru fosti ministri se aplica regulile de drept comun. Deci nu aveam ce sa interpretam", a adaugat Morar.

Curtea Constitutionala a admis pe 5 iulie o exceptie de neconstitutionalitate invocata in dosarul Zambaccian in care fostul premier si presedinte al PSD, Adrian Nastase este judecat pentru fapte de coruptie dupa ce avocatii sai au contestat ancheta facuta de procurorii DNA.

Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatul familiei Nastase in legatura cu articolul 24 aliniatele 2 si 3 din Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala. Decizia tine cont de caracterul discriminatoriu cu care ar fi anchtetati de procurori fostii si actualii ministri.

Magistratii instantei supreme au suspendat, pe 22 martie, judecarea dosarului Zambaccian si au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu exceptii de neconstitutionalitate invocate de avocatul familiei Nastase, Gheorghe Diaconescu.

Cea admisa de Curtea Constututionala se refera la posibilitatea procurorilor de a-l urmari penal, pe fostul premier, fara avizul Camerei Deputatilor, lucru contestat de avocatul familiei Nastase. NewsIn
_____________________
Traian Ungureanu concluzioneaza pentru mine:

Rezultatul acestei farse procedurale, cu judecatori loviti de cultul detaliului si mistica legalista? Dinu Patriciu devine campion al libertatii cetatenesti in disputa cu SRI. Ion Iliescu e confirmat in rolul eroului istoric neintinabil. Adrian Nastase e o distinsa persoana privata salvata din ghearele zbirilor procurori. Tarau revine, dintr-o America discutabila, in patria justitiei, unde cintareste cu noua dosare mai putin. Nici un demnitar sau fost demnitar, nici un membru al petro-cheresto-energo-agro-oligarhiei nu a fost gasit vinovat si nu trebuie sa se teama. Justitia vegheaza. Si, ca sa faca opera de principiu deasupra acestui munte de balegar, Consiliul Superior al Magistraturii respinge indignat recomandarile Uniunii Europene. In numele justitiei independente.

miril
12th July 2007, 09:43
Imi pare rau, dar in chestia cu Patriciu n-ai dreptate. In Suedia n-ar fi indraznit nimeni sa faca ce a facut DNA-ul la indemnul unui iresponsabil de marinar care-si spune si presedinte. Sunt de acord cu tine Herc ca o data fiind in strainatae numai vrei sa revii in tara. Inca un argument ar fi acest pacalici si carcotas de presedinte pshiopat, Nicolaescu nici nu stie cata dreptate are, care incepe sa fie incoltit de propriile obsesii si deliruri. Pensionari, ecologistii si chiar si fosta consiliera prezidentiala incep sa-l conteste. "Azi cu pensionarii, maine cu golanii".

DNA, linie fierbinte la ascultari fara discernamant Institutia lui Morar intercepteaza telefoane pe banda rulanta Gardianul

O informare a Consiliului Superior al Magistraturii arata ca, in ultimii doi ani si jumatate, Directia Nationala Anticoruptie a ascultat in draci telefoanele celor pe care i-a cercetat. Informarea cu pricina, facuta in timpul Inspectiei CSM la DNA, mai arata ca aproape jumatate dintre persoanele ale caror convorbiri telefonice au fost interceptate, la cererea procurorilor din subordinea lui Daniel Morar, s-au soldat cu trimiterea in judecata a persoanelor ascultate, restul ramânând „obiect de studiu“ pentru anchetatori

Din 2005 si pâna in martie a.c., procurorii DNA au cerut instantelor autorizarea interceptarii convorbirilor telefonice pentru nu mai putin de 465 de persoane. Dintre acestea, interceptarea a cel putin 178 de persoane nu poate fi justificata, intrucât fie au fost scoase de sub urmarirea penala, fie s-a dispus neinceperea urmaririi penale. Pe primul loc in „topul“ ascultarilor se afla structurile teritoriale, urmate de Sectia de combatere a infractiunilor conexe si de Sectia pentru fapte de coruptie savårsite de militari

Ascultarile abuzive ale telefoanelor de catre procurori au fost sanctionate de judecatorii TMB in dosarul Dinu Patriciu vs SRI. Instanta a stabilit ca interceptarea convorbirilor omului de afaceri are un caracter ilicit, iar fapta a fost savârsita cu vinovatie. Ca si in cazul lui Dinu Patriciu, obiceiul procurorilor DNA de a solicita autorizatii pentru interceptarea unor convorbiri telefonice, facut fara discernamânt, intra sub incidenta Conventiei Europene a Drepturilor Omului, a Rezolutiei 329 a UE si a Recomandarii 1402 a Parlamentului Europei

Directia Nationala Anticoruptie se afla inca sub tirul verificarilor controlului de fond al inspectorilor de la Consiliul Superior al Magistraturii. Pâna mâine, când se va face comunicarea evaluarii. Cu siguranta, acest control a vizat toate dosarele sectiilor DNA, precum si procedurile aplicate. Pâna la redactarea raportului si prezentarea lui oficiala, „Gardianul“ aduce informatii proaspete, din care reiese ca DNA a ascultat fara temei convorbirile telefonice ale unor persoane care nu au mai fost trimise in judecata. Institutia condusa de Daniel Morar se afla in topul cererilor de autorizare a interceptarilor convorbirilor telefonice fara a avea vreo justificare in acest sens. Surse din cadrul DNA au precizat, pentru „Gardianul“, ca Inspectia CSM, desemnata sa verifice activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, dupa ce ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut demiterea procurorului-sef de sectie Doru Tulus, detine un documernt statistic din care rezulta ca jumatate dintre mandatele de interceptare nu au nici o justificare in finalizarea dosarelor. Statistica se refera la anii 2005, 2006 si la primul trimestru al anului curent. Mai mult, potrivit aceleiasi statistici, la nivelul DNA exista dosare in lucru mai vechi de sase luni sau un an care nu au fost finalizate.

Potrivit informarii cu numarul 842/C/2007 adresata de institutia condusa de Daniel Morar Inspectiei Consiliului Superior al Magistraturii, in perioada ianuarie 2005 – martie 2007, DNA a cerut instantelor de judecata autorizarea a 465 de interceptari ale unor convorbiri telefonice. Dintre acestea, 168 nu sunt justificate, intrucât persoanele care au fost ascultate nu au fost trimise in judecata, ele fiind fie scoase de sub urmarirea penala, fie impotriva acestora nu a mai fost inceputa urmarirea penala in dosarele instrumentate de oamenii lui Morar.
Astfel, daca instantele judecatoresti au autorizat DNA sa puna sub interceptare posturile telefonice ale unor persoane investigate, statistica arata ca, in anul 2005, 155 de interceptari nu au nici o justificare. In 2006, statistica arata ca DNA a utilizat fara justificare 96 de mandate de inregistrare a convorbirilor telefonice, iar in primul trimestru al anului 2007, DNA a „colectionat“ deja 17 autorizatii care nu s-au finalizat cu trimiterea in judecata a celor ascultati.

147 de mandate si doar 62 de inculpati
Potrivit informarii facute de Daniel Morar, Sectia de combatere a coruptiei din DNA a cerut, din 2005 pana in martie 2007, autorizarea interceptarii a 147 de telefoane, din care doar 62 de utilizatori au fost trimisi in judecata. Astfel, in 2005, Sectia I a ascultat convorbirile telefonice a 65 de persoane, din care doar 28 au fost trimise in judecata. In ce priveste restul, de 37 persoane interceptate, au fost date alte solutii: scoatere sau neinceperea urmarii penale. In 2006, s-a cerut autorizarea interceptarii a 73 de persoane, din care 29 au fost trimise in judecata, iar 44 au primit alte solutii, iar in primele trei luni ale acestui an au fost autorizate noua mandate, dar numai 5 persoane vizate au fost trimise in judecata.

Ascultarile pentru DNA au fost realizate cu ajutorul aparaturii Serviciului Roman de Informatii si stenogramele au fost realizate de Biroul Tehnic de la Anticoruptie. Astfel, in 2005, cu o ravna iesita din comun, DNA a ascultat o gramada de persoane, dar putine dintre acestea au fost trimise in judecata. Restul au primit alte solutii, astfel incât ascultarea telefoanelor acestora nu poate fi in niciun fel justificata.

Lucrurile au continuat, in acest fel, si in anul 2006. Problemele DNA nu se opresc, insa, doar la ascultarea telefoanelor. Exista foarte multe dosare aflate in lucru de mai bine de 6 luni, care stau in nelucrare sau sufera de proceduri imbacsite. Spre exemplu, la Sectia de combatere a coruptiei, in 2005 erau trei dosare, 12 dosare in 2006, iar in primele trei luni ale acestui an s-au strâns deja patru dosare nefinalizate dupa sase luni de la inceperea urmaririi penale.

Sectia lui Tulus a ascultat la gramada
Din datele statistice pe care le detinem, in ceea ce priveste activitatea Sectiei de Combatere a Infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, condusa de procurorul Doru Tulus, cel caruia ministrul justitiei Tudor Chiuariu i-a cerut revocarea din functie in fata plenului CSM la conducerea acestei sectii, statistica arata ca, incepand cu 2005 pâna in martie 2007, a cerut autorizarea interceptarii convorbirilor telefonice a 37 de persoane, dintre care doar 10 au fost trimise in judecata. Astfel, in anul 2005, s-au ascultat telefoanele a 36 de persoane, dintre care au fost trimise in judecata doar 9. Douazeci si sapte de personaje au ramas cu stenogramele la sertar, pe BDS, adica Biroul de Documente Secrete. In anul 2006, exista doar o persoana monitorizata si trimisa in fata instantei, iar in 2007-primul trimestru, sectia lui Tulus nu a mai avut nevoie de vreun mandat de ascultare.

Sub stindardul unei celeritati asemanatoare melcului, procurorii de la aceasta sectie au muncit la foc mic pe un dosar in 2005, apoi pe 10 cauze in 2006 si in primele trei luni ale acestui an exista trei dosare „trase de par“.

Procurorii militari au alte metode
Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savârsite de militari a cerut, in 2005, doua autorizatii de interceptare. O persoana a fost trimisa in judecata, cealalta, nu. A scapat!
In 2006, statistica la aceasta sectie este identica celei din 2005: doi ascultati, un inculpat si un disparut din „traseul“ DNA. In 2007, procurorii de la sectia condusa de procurorul sef Romeo Balan se pare ca nu a mai avut nevoie de vreun mandat de interceptare, cu toate ca cel putin pe dosarul cu Jandarmeria, conducerea acestei arme MIRA ar fi trebuit puricata de multa vreme la „afacerile“ prin telefon. La capitolul „vechime“, sectia sta mai bine ca altele: 4 in 2006 si unul singur in 2007. Unul dintre cele din 2006 priveste cauza Gigi Becali-MApN, iar cel din 2007 ar fi, cel mai probabil, priveste fapte de coruptie la nivel inalt in Jandarmeria Romana. Aici, insa, se pare ca respectul anchetatorilor DNA pentru impozanta functie a generalului Costica Silion l-a lasat pe acesta la „rangul“ de martor in dosarul „Lecu“.

Serviciile teritoriale, campioane la ascultari
Asa cum era de asteptat, reteaua de interceptare a convorbirilor telefonice cea mai raspandita a fost cea teritoriala. Astfel, in anul 2005, structurile teritoriale au ascultat cu mandat cerut la judecator 143 de persoane, din care au fost trimise in judecata doar 53 de persoane. 90 au primit NUP sau SUP. In 2006, au existat pe teritoriul tarii, la nivelul structurilor DNA, 119 mandate de interceptare soldate cu 68 de persoane inculpate si 51 evaporate de sub ancheta penala. In primele trei luni ale anului 2007, au fost numarate 22 de mandate de ascultare a telefoanelor, 9 persoane fiind trimise in judecata iar 13, ghinion pentru DNA, au scapat de sub ancheta. Statistica lui Daniel Morar nu evidentiaza, insa, cate inregistrari cu alte mijloace de telecomunicatie (metoda inregistrarii ambientale, spre exemplu) au fost realizate de DNA fara a avea sorti de izbanda pentru ca cei vizati ori nu se aflau in derularea unei afaceri cu indicii de coruptie, ori nu aveau pacate care sa fie rezolvate in maniera DNA. Daca am cunoaste si aceste aspecte, atunci discutia pe tema convorbirilor inregistrate s-ar putea lungi. Pana la calendrele grecesti.

Cauza «Patriciu vs SRI»: Autorizatiile procurorilor pentru interceptarile telefonice nu pot fi controlate

Instanta a stabilit ca interceptarea de catre SRI a convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu are „caracter ilicit, iar fapta a fost savârsita cu vinovatie“, se arata în motivarea sentintei prin care Tribunalul Bucuresti a condamnat SRI sa-i plateasca despagubiri omului de afaceri.
Magistratii au invocat, în motivarea sentintei, mai multe hotarâri ale CEDO conform carora Legea 51/1991 privind siguranta nationala, în baza careia SRI a interceptat convorbirile lui Dinu Patriciu, încalca drepturile omului. Concluzia instantei este ca „interceptarea convorbirilor telefonice se face în temeiul acestei legi (n.r. Legea 51/1991) cu autorizarea procurorului, cum este cazul de fata, iar procurorul român nu îndeplineste cerinta independentei fata de executiv. (Hotarârile Vasilescu si Pantea contra României)“. Totodata, instanta a apreciat ca, nici în procedura reglementata de lege „nu exista niciun control apriori al autorizatiei emise de procuror de catre o autoritate independenta“ în conditiile în care, spun judecatorii, „persoanele care fac obiectul unei interceptari nu sunt informate.“ De asemenea, instanta a conchis ca „nu exista niciun control ulterior al temeiniciei interceptarilor convorbirilor telefonice din partea unei autoritati independente si impartiale“, iar posibilitatea prevazuta prin lege, de sesizare a Comisiilor de aparare si ordine publica din cadrul Parlamentului este apreciat ca „pur teoretic si lipsit de sanctiune“.

Primul control de fond a suspendat cererea de revocare a lui Tulus

O comisie formata din sapte inspectori ai CSM a început pe 1 iunie inspectia judiciara la DNA dupa ce ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a solicitat revocarea unuia din sefii sectiilor Directiei Nationale Anticoruptie, procurorul Doru Tulus (foto), iar CSM nu a discutat cererea ministrului fara un control prealabil. Perioada vizata de control este cuprinsa între 1 ianuarie 2006 pâna în iunie 2007.

Prevederile Codului de procedura penala si ale legislatiei europene

Conform articolul 91 din Codul de procedura penala, instanta dispune prin incheiere distrugerea inregistrarilor care nu au fost folosite ca mijloace de proba in cauza. Celelelate inregistrari vor fi pastrate pana la arhivarea dosarului. Mai mult, conform aceluiasi articol, la aliniatul 4, se stipuleaza clar, faptul ca „instanta dispune, pana la terminarea urmaririi penale, aducerea la cunostinta, inscris, persoanelor ale caror convorbiri sau comunicari au fost interceptate si inregistrate datele la care s-au efectuat acestea“. Ce s-a intamplat cu interceptarile care au fost realizate avand drept tinta persoane care nu au mai fost trimise, ulterior, mandatului, in judecata, din lipsa de probe sau scoase de sub urmarire penala din insuficienta de probatoriu? Specialistii afirma ca in astfel de cazuri au fost incalcate prevederi ale articolului 8 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, ale Rezolutiei 329 din 4 noiembrie 1996 a Uniunii Europene si ale Recomandarii 1402 din aprilie 1999 a Parlamentului Europei.
Adina Anghelescu , Ion Alexandru

miril
12th July 2007, 09:49
Mascariciul cere dovezi sigure de stabilitate inflationista pana in 2011 si relative pana in 2013. Unde s-a mai auzit asa ceva in istoria moderna a tarilor dezvoltate din gura unui presedinte catre un guvern aflat in functie? Aberant!

Isarescu afirma ca majorarea pensiilor nu duce la cresterea inflatiei Romania Libera

Guvernatorul BNR a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu in primul rand despre pericolul inflationist al cresterii accelerate a salariilor, Mugur Isarescu acceptand ca majorarea pensiilor va avea un impact nesemnificativ daca nu vor exista dezechilibre ale bugetelor, relateaza Mediafax.
"Guvernatorul Mugur Isarescu s-a referit in primul rand la problema pe care o reprezinta cresterea intr-un ritm mult prea accelerat a salariilor, crestere care poate genera probleme in ceea ce priveste continuarea procesului de reducere a


inflatiei. De altfel, aceasta pozitie a Bancii Nationale a fost prezentata public inca de la sfarsitul anului 2006", a afirmat purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, la solicitarea Mediafax privind discutiile intre cei doi oficiali.


Stet a explicat ca, strict in privinta prognozatei cresteri a pensiilor, impactul asupra procesului de dezinflatie va fi nesemnificativ, doar daca aceasta majorare nu va duce la o dezechilibrare a bugetului asigurarilor sociale de stat si la cresterea deficitului bugetar.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, i-a transmis ca majorarea pensiilor nu va avea ca efect cresterea inflatiei, risc care ar putea aparea insa ca urmare a cresterii salariilor.
"Practic, o crestere a nivelului salarizarii conduce si la cresterea fondurilor colectate la bugetul asigurarilor sociale de stat ceea ce permite echilibrarea acestuia in conditiile cresterii pensiilor. Pe de alta parte, este necesar sa subliniem faptul ca prin corelarea punctului de pensie cu nivelul salariului mediu brut se poate ajunge la o crestere semnificativa a pensiilor, in conditiile mentinerii ritmului ridicat de crestere a salariilor, ceea ce, bineinteles, poate afecta evolutia inflatiei", a explicat, insa, Stet.


Astfel, pericolul cel mai mare pentru continuarea procesului de dezinflatie il reprezinta, in opinia BNR, cresterea accelerata a salariilor, mult peste prognozele pentru acest an.
Stet a ridicat si problema modului in care se realizeaza corelarea pensiei cu salariile, aratand ca referinta ar trebui sa fie valoarea medie neta a salariului si nu salariul brut.
"Cred ca este momentul sa avem o dezbatere publica despre modul in care se face corelarea intre punctul de pensie si salariu. Teoretic, prin corelarea cu salariul mediu brut se poate ajunge la situatia paradoxala ca pensia sa fie comparabila cu salariul mediu net, daca nu chiar sa-l depaseasca", a adaugat Stet.

Herc_Reloaded
12th July 2007, 09:53
Atentie. SRI nu a facut interceptari ilegale in cazul Patriciu, ci mandatul pentru interceptarea telefoanelor a fost dat in baza unei Legi care a fost declarata ca incalcand drepturile omului de catre CEDO.

Vina este a legislatorilor si a Curtii Constitutionale, care nu au declarat acea lege ca fiind invalida. Infapt, nu s-a dorit acest lucru, tocmai pentru a putea declara invalide urmaririel penale in multiple cazuri de coruptie.

Sistemul lucreaza bine si spala la greu infractori. Nu este vina lui Basescu, el a incercat sa faca ceva. Insa un om nu poate schimba un sistem, mai ales daca acel om are si el carentele sale.

Insa, va rog, de ce il acuzati pe cel care a incercat sa faca ceva, si inchideti ochii (pe motive de simpatii liberale?) la masinatiunile noului ministru al justitiei? Este clar ca liberalii nu au dorit o reforma reala in justiei, nu o doresc, situandu-se in aceasta privinat pe aceiasi baricada cu PSD, PC, si cu aripa "corupta" a PD.

Miril. Cu certitudine in Suedia minsitrul sanatatii nu l-ar fi acuzat pe rege (sau regina, sau prim-ministru) de boli psihice. Demisia ar fi fost ceruta si data in 10 minute dupa acea declaratie. Numai la noi jurnalistii si ministrii discuta despre presedinte cu apelative de: basescu, marinar chior, etc etc.

P.S. Poate interceptarile au fost declarate ilegale. Dar continutul discutiilor lui Patriciu cu acolitii sai (inclusiv SRS care este la Gardianul din care cu drag citezi) ramane. Si el arata fata monstruoasa ascunsa in spatele barbii lui Patriciu. Si nu numai.

Herc_Reloaded
12th July 2007, 09:57
Stet a explicat ca, strict in privinta prognozatei cresteri a pensiilor, impactul asupra procesului de dezinflatie va fi nesemnificativ, doar daca aceasta majorare nu va duce la o dezechilibrare a bugetului asigurarilor sociale de stat si la cresterea deficitului bugetar.


Aceasta este fraza cheie. Pana de curand ne plangeam ca nu avem bani de pensii, iar insusi Slabiceanu a spus acum citeva luni ca nu se pot mari pensiile din lipsa de fonduri. Acum, ajunsi la 5%, liberalii nostrii social-democrati au gasit fondurile.

Ce este mai stupid, si mai politicianist: sa ceri stabilitate pe termen lung, sau sa sustii ca platesti pensiile din cresterea de 10% a PIB de anul viitor? Astept un raspuns rational, nu emotional.

miril
12th July 2007, 10:07
Herc, eu nu discut in contradictporiu pentru ca intrebarile nu sunt relevante, ci pentru ca tu incerci sa il creditezi pe Basescu cu intentii bune. Ori esti naiv, ori nu...esti. Punct.

Herc_Reloaded
12th July 2007, 10:13
:-)))) Miril, ai evitat cu abilitate raspunsul care ar fi demonstrat daca sunt naiv, sau nu, sau altceva.

miril
12th July 2007, 10:19
Ceea ce ai pus tu acolo este relevant dar nu motiveaza blocarea aprobarii maririi pensiilor ci eventual un plan de ajustare, in functie de inflatie, dar tu o tii una si buna, Marinarul este singurul, care-i pasa de tarisoara asta, ceilalti sunt pungasi. Sa fim seriosi!

Herc_Reloaded
12th July 2007, 10:30
Miril, nu vreau sa o fac pe profesorul de economie, caci nu sunt. Insa, din ce stiu eu despre fenomenele economice, indraznesc sa spun ca:

-pensiile nu se maresc cu un procent ametitor pe baza cresterii economice din anul urmator, ci pe baza unei estimari (conservatoare) a cresterii economice si a bugetului pe urmatorii 5 ani cel putin. Decizia actuala este doar de ingrasare a porcului electoral. De ea va beneficia insa nuami PSD, pentru ca electoratul pensionar nu voteaza cu PNL, nici macar cu PD

- pensiile trebuie sa creasca real pozitiv. Adica rata de crestere a pensiilor >= rata inflatiei. Inflatia in Romania a ajuns pe la 4-5%. orice crestere mai mare de 5% este real pozitiva. Una de 37% este super pozitiva

- inflatia se prognozeaza ca va continau sa scada (tinta este de maxim 3% pe an, in onformitate cu regulile de adererare la euro). Sper ca inteelgi ca asta nu se va realiza inflatand veniturile po****tiei cu 40%.

- BNR spune atat: jucati-va cum vreti, cata vreme aveti bani pentru joaca, si nu puneti in pericol bugetele. Insa BNR nu raspunde de bugete statului, asa ca raspunsul dat de Isarescu este Ssolomonic. Sau a la Pilat din Pont, foarte po****r prin Romania si nu numai.

- eu nu spun ca Basescu este singurul caruia ii pasa de tarisoara. Nici pe departe, si nu sunt naiv. Dar, din toata sleahta aflata la putere acum pe fata sau pe dos, este cu certitudine mai corect decat Tariceanu, Geoana si Voiculescu, noul triumvirat aflat la putere. Aaa, este o pentagonala l-am uitat pe Vadim, ca nenea Slabiceanu i-a dat sediu nou de partid, drept rasplata pentru votul din Parlament.