PDA

View Full Version : Baga ochiul - revista presei



Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14]

miril
30th October 2010, 10:48
Sa rascolim trecutul:

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/rascoala-lui-horea-un-experiment-francmasonic

miril
30th October 2010, 10:54
"Pușca și cureaua lată, ce crâșmar era odată".

http://www.evz.ro/detalii/stiri/betiile-mondene-de-la-sarpele-rosu-910744.html

miril
15th November 2010, 08:54
Daca pana si Patriarhul...

http://www.gandul.info/news/harta-autostrazii-care-va-taia-bucurestiul-si-va-trece-pe-sub-dealul-parlamentului-plus-citeste-editorialul-lui-adrian-cercelescu-autostrada-de-un-milion-de-centimetri-7714760

miril
16th November 2010, 09:00
Istoria Europei in cinci minute:

http://www.gandul.info/magazin/cum-s-a-schimbat-europa-in-ultimii-1-000-de-ani-vezi-video-10-secole-in-5-minute-7715949

Bancaru
16th November 2010, 11:37
Iata si scena. Pe mine si acum ma indispune secventa asta.

o9PQ9o4L0qU

miril
16th November 2010, 11:48
Dura scena. N-am vazut filmul. "Cu astia defilam". Si atunci si acum. Don' Sef. Pacat ca s-au dus. Actorii. Nu stiu daca mai avem altii ca ei. Mai mult ca sigur ca nu.

krapulax
19th November 2010, 18:21
scarbosul intelectual basist cartarescu despre marele carturar si patriot paunescu:

Nu am fost în țară în momentul morții lui Adrian Păunescu și nici câteva zile după aceea, deci nu am asistat la "isteria unui popor strâns unit în jurul bardului național", cum mi-au descris câțiva prieteni spectacolul în care televiziunile au transformat moartea acestui om.

Poate că dacă vedeam cu ochii mei toate acestea m-aș fi enervat și aș fi scris excesiv de emoțional despre cazul Păunescu, un caz adevărat, important pentru oricine e interesat de lumea românească din ultimii cincizeci de ani. De la începutul acestui articol trebuie să spun că nu am motive personale să-l urăsc sau să-l condamn pe autorul "Istoriei unei secunde", cu excepția motivelor pentru care, probabil, îl va condamna istoria însăși. Eu abia dacă l-am cunoscut. Am stat în preajma lui de două ori în viața mea, și de fiecare dată m-am înfiorat. Nu e nicio îndoială pentru mine că Păunescu avea în el Forța. A depins de el să fie de partea ei luminoasă sau de cea întunecată. A ales nu cu mintea și nici cu inima, ci cu viscerele sale mustind de pofta pantagruelică de a trăi.


Eram elev de liceu când am fost convocați la o întâlnire cu poetul Adrian Păunescu. Venise cu un car al televiziunii, în jurul lui se-nvârteau tehnicieni, sunetiști, cameramani... Dacă eu aveam pe atunci 16 ani, el trebuie că avea 29. La acea vârstă, a primei tinereți pentru un autor, era deja o celebritate și, pentru că ne aflam într-o țară comunistă, o persoană oficială. Căci nimeni nu te trimitea în licee cu un car al televiziunii dacă nu reprezentai, într-un fel sau altul, puterea. Era un om foarte tânăr ca înfățișare, tuns scurt, cu fața deja rotundă, cu un trup deja masiv. Nu mai știu despre ce ne-a vorbit. La sfârșit i-am cerut un autograf pe o foaie de hârtie. A scris mare și școlărește, pe mijlocul ei, Adrian Păunescu. Atât.

Apoi, am tot dat de el, ca toată lumea, în toate împrejurările vieții, din ce în ce mai des, până când a devenit excesiv, insuportabil de des. La sfârșitul anilor ’70, dacă puneai în priză fierul de călcat, Păunescu vorbea și acolo, aproape la fel de mult ca și Ceaușescu însuși. Căci destinul acestor doi oameni atât de asemănători se împletește inextricabil. Fără comunism și Ceaușescu, Păunescu n-ar fi existat, așa cum paraziții sunt foarte specifici în alegerea gazdei.

Când revista "Flacăra" nu l-a mai încăput, Păunescu a inventat cenaclul cu același nume. Cu un strop de zahăr prinzi mai multe muște decât cu un butoi de oțet, zice proverbul. Cenaclul Flacăra a fost bucățica de zahăr a propagandei ceaușiste. A fost megafonul comunismului românesc. Tinerii veneau acolo ca să se bucure de o parodie de mișcare hippy, de balade folk cântate de oameni talentați, dar tot mai des, către anii ’80 și dincolo de ei, se auzea de pe scenă vocea umflată a marelui bard oficial, acele înspăimântătoare "Trăiască România! Trăiască tricolorul! Trăiască Ceaușescu!", repetate de câte un stadion întreg ca la o adunare Kuklux- klan sau la defilările de la Nürnberg... Paginile ziarelor oficiale se umpleau, din când în când, de cearșafuri de poeme, când despre Tovarășul, când despre Tovarășa, poeme ce țâșneau ca dintr-o fântână nesecată din pana bardului. Nimeni din generația mea nu l-a considerat pe Păunescu poet, ci doar un odios propagandist. Noi i-am citit cu nesaț pe Nichita Stănescu (http://www.allinfo.ro/Agenda/Poezie/Nichita-Stanescu/Semn-1.html), pe Dimov (http://www.cerculpoetilor.net/Tramvaiul-2_Leonid-Dimov.html) sau pe Sorescu (http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/scara.php), dar Păunescu făcuse o asemenea cocină din propria viață, ca și dintr-a noastră, încât n-am mai avut răbdarea să prefirăm tone de gunoi ca să găsim între ele câteva poezii adevărate.

Am mai stat lângă el, chiar cot la cot cu el, simțind cu umărul vibrația imensului său trup, acum vreo opt ani, când Păunescu a venit la Facultatea de Litere ca să-și susțină doctoratul. Simțeai ieșind din el valuri de energie. Vibra, fierbea, frigea de indignare: el, marele poet, trebuia să răspundă unei comisii de profesori, ca orice candidat. E greu să explic intimidarea care m-a cuprins atunci. Era de patru ori cât mine. Hainele îi plezneau la cusături. Nu-și încăpea, de fapt, în propria piele. Avea într-adevăr energia celor care urnesc munții din loc. O megalomanie deloc inferioară celei a împușcatului de la Târgoviște, ba poate și mai accentuată, îl transforma într-un hybris ce stârnește oroare.

Cazul Păunescu e central nu doar în cultura română, ci mai ales în viața și psihologia noastră: admiratorii lui sunt cei ce încă mai cred în autoritarismul și naționalismul din vechiul regim. Sunt nostalgicii dictaturii comuniste. Linia care desparte apele de uscat trece prin destinul trist al acestui poet.

St3phano
19th November 2010, 18:54
pune te rog si un articol de cartarescu despre presedinte, asta apropo de "ode inchinate marelui conducator"

krapulax
19th November 2010, 19:00
sigur, primul pe care l-am nimerit. il pun pa necititelea:


Sentimentul meu că Traian Băsescu ar trebui să se retragă din cursa prezidențială, cum am spus-o înainte ca el să își exprime ezitările, devine tot mai limpede pe zi ce trece. Cum devine tot mai limpede pentru mine că nu doar Băsescu, nici doar susținătorii lui, nici (vai!) eu însumi nu am fost învinși de „fostele structuri”, cum spusese cândva alt președinte plin de intenții bune, ci națiunea română în întregul ei. Ne-au învins și de data asta, s-au cățărat peste noi și de data asta, și nu mai e nimic de spus. Războiul este pierdut și nu mai e nimic de spus.


Pentru mine personal, faptul că l-am susținut pe Traian Băsescu, că am crezut în el, că în ciuda defectelor lui omenești nu l-am lăsat baltă, deși am scris mereu critic când am crezut că e cazul, s-a transformat într-o usturătoare înfrângere. Am devenit, alături de Liiceanu, Vladimir Tismăneanu sau Patapievici, un pupincurist al lui Băsescu, pe când Geoană, Voiculescu, Vadim, Tăriceanu, Nistorescu, Patriciu, Roșca Stănescu și legiuni întregi de alți patrioți din politică și din cultură sunt campioni ai democrației. Ei au văzut limpede amenințarea dictaturii, pe când noi ne-am dat de partea ei. Noi suntem cei orbi (sau poate cei îmbogățiți de Băsescu, sau poate cei fascinați de puterea absolută), pe când ei, cu ochii lor albaștri ațintiți în zare, au văzut limpede în viitor. Acum mi-e clar că am fost un imbecil în ultimii ani. Mi-e limpede că între Voiculescu și Liiceanu ar fi trebuit să aleg tabăra primului. Știu acum că Vladimir Tismăneanu m-a târât în grupul intelectualilor puțini, când locul meu ar fi trebuit să fie lângă cei care apără miliardele lui Patriciu. I-am crezut pe Sever Voinescu și pe Mihăieș, m-am lăsat orbit de calda prietenie pe care le-o port și mi-am rătăcit drumul care trebuia să mă ducă lângă Vadim.

Să vă mai spun ce am avut de câștigat din situarea mea politică din ultimii ani? Mai întâi, mi-am pierdut prietenii cei clarvăzători, cei care-au mers în direcția cea bună, a lui Patriciu și Tăriceanu. Am ajuns subiect de bârfe și compătimire. Jurnale culturale corect poziționate politic, din tabăra iliesciană și patriciană deopotrivă, au purtat campanii împotriva mea. Peste noapte, am ajuns un scriitor prost, o dezamăgire. Resentimente care-n trecut erau pur literare s-au politizat și-au căpătat siguranța de sine a ideologiei. Am fost împins afară din lumea literară cu o brutalitate la care-au pus umărul atât vechi adversari, cât și oameni pe care i-am iubit și i-am ajutat. Mi s-au negat talentul, buna-credință, inteligența, aderența la valorile democratice. Mi s-a indus o silă nemărginită față de umanitatea noastră dâmbovițeană și o dorință fără limite de a o părăsi pentru totdeauna, ca să nu mai știu de ea, nici ea de mine.

Iată câștigul de pe urma lichelismului meu politic. Am pierdut partida, sunt primul care o recunoaște. Dar n-am pierdut-o numai eu. Ați pierdut-o până și voi, anti-băsescienii, am pierdut-o absolut toți. Căci nu Băsescu, obsesia noastră și-a voastră, este problema. Băsescu a fost președinte câțiva ani, în care a-ncercat, după părerea mea, să fie un bun președinte. Numai că România nu poate avea un președinte bun, nu l-a putut avea timp de douăzeci de ani de așa-zisă democrație (de fapt, de putere ********ă nelimitată). Iliescu a fost parte din sistem, Constantinescu a fost înfrânt de sistem, Băsescu a fost un om ieșit din sistem și întors împotriva lui, ceea ce l-a distrus. Când m-a decorat la Cotroceni, i-am spus: „Cred că nu v-ați ratat încă șansa de a deveni un bun președinte al României”. În clipa asta cred că șansele lui sunt ratate și că, alături de Constantinescu, Băsescu își poate declara și el înfrângerea. Căci în acest moment, în România, nu se poate lupta contra sistemului: trebuie să faci parte din el sau ești anihilat.

Dacă Băsescu ar candida pentru al doilea mandat și ar câștiga alegerile, mizeria politică de trei ani încoace ar continua neschimbată. Alte încercări de a-l da jos, alte coalizări, alte compromisuri stupefiante. Ca președinte, el n-ar mai putea face niciun pas înainte față de câți a făcut până azi, dimpotrivă. Ca om politic și ca om pur și simplu, el ar avea mult de câștigat, însă dacă n-ar mai candida, dacă s-ar retrage din luptă. Ar dovedi că nu este și n-a fost niciodată un tiran, că nu se agață de putere, și-ar dovedi sinceritatea în fața celor care, prin plebiscit, l-au salvat de coaliția Vadim-Voiculescu-Geoană-Tăriceanu, care a-ncercat să-l debarce fără cel mai mic motiv. Este recomandarea pe care, dacă aș vorbi cu el vreodată, i-aș face-o.

În rest, din partea mea să câștige alegerile cine-o vrea. Sper că veți fi fericiți cu Crin Antonescu sau cu Oprescu. Sau, mai știi păcatul, cu Geoană. Eu n-am să fac decât să mă vâr în vreo grotă ca să-mi ling rănile în tihnă. Rămâneți voi, clarvăzătorii, pe baricade. Vă doresc tot succesul pe care-l meritați.

St3phano
19th November 2010, 19:06
"Dacă Băsescu ar candida pentru al doilea mandat și ar câștiga alegerile, mizeria politică de trei ani încoace ar continua neschimbată. Alte încercări de a-l da jos, alte coalizări, alte compromisuri stupefiante. Ca președinte, el n-ar mai putea face niciun pas înainte față de câți a făcut până azi, dimpotrivă. Ca om politic și ca om pur și simplu, el ar avea mult de câștigat, însă dacă n-ar mai candida, dacă s-ar retrage din luptă. Ar dovedi că nu este și n-a fost niciodată un tiran, că nu se agață de putere, și-ar dovedi sinceritatea în fața celor care, prin plebiscit, l-au salvat de coaliția Vadim-Voiculescu-Geoană-Tăriceanu, care a-ncercat să-l debarce fără cel mai mic motiv. Este recomandarea pe care, dacă aș vorbi cu el vreodată, i-aș face-o."

per a contrario, candidand si mai ales castigand...

interesant pasaj , nu crezi?

krapulax
19th November 2010, 19:15
cartarescu despre politica romaneasca de azi, plictisitor, cel putin. cartarescu e de o naivitate cutremuratoare in ale politicii. ma gandesc acum la polemica pe care a avut-o cu mircea nedelciu in paginile contrapunctului prin 1990, cand se speriase de o cronica favorabila aparuta in jegosul ziar azi. a intervenit bunul lui prieten florin iaru.

n-aș prea vrea s-o dam in ciutăcisme. cum nu-l injura unu pe băsescu cu gura plina, cum il taxam de băsist.

miril
19th November 2010, 20:08
Macar de ar fi de o naivitate cutremuratoare, Krap. Ar avea o scuza.

miril
20th November 2010, 10:14
Sa nu uitam ca Mircea este poet. Mai poet decat multi, foarte multi.

http://www.jurnalul.ro/timp-liber/arte/femei-din-secolul-trecut-pe-sticle-de-vin-marca-mircea-dinescu-560244.html

krapulax
20th November 2010, 14:53
este, ne-am intalnit adineauri pe acolo.

miril
20th November 2010, 17:29
Bine ati facut!

krapulax
23rd November 2010, 19:45
din academiacatavencu



Tot din parohia lui nea ­Geor­gică: Șumudică a declarat că merge la biserică, dacă nu zilnic, măcar la două zile. Privindu-l în timpul meciului cu Steaua altui fariseu, înjurînd inexprimabil și îmbrîncind un oficial stelist, mă întrebam ce face la biserică: scandează măscări în strană, pune piedici babelor și îl trage pe preot de barbă?

Plăvan Basten

Bancaru
24th November 2010, 09:59
Mircea Badea e in ascensiune?

krapulax
24th November 2010, 17:14
majora

miril
25th November 2010, 14:51
Cinematograful este mort, traiasca...You Tube!

http://www.romanialibera.ro/arte/oameni/peter-greenaway-cinematograful-este-mort-207235.html

http://www.adevarul.ro/cultura/Peter_Greenaway_ridica_in_slavi_YouTube_0_37796281 9.html

miril
30th November 2010, 10:01
Lepadarea de...lepadatura. Cam asa am zis si eu si nu de ieri.

http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Distantarea_de_dl_Basescu_7_381031896.html

miril
10th December 2010, 12:59
Unde ne sunt cetatenii de altadata?

http://www.adevarul.ro/la_masa_adevarului/Emil_Constantinescu-_-Romania_duce_o_acuta_lipsa_de_cetateni_0_386961805 .html

St3phano
10th December 2010, 13:02
Cursele low cost se mută la Otopeni, iar Aurel Vlaicu devine aeroport pentru VIP-uri


http://www.antena3.ro/romania/cursele-low-cost-se-muta-la-otopeni-iar-aurel-vlaicu-devine-aeroport-pentru-vip-uri-114800.html

miril
13th December 2010, 10:05
Sa ne relaxam un pic:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/w-e-mami-cu-picioarele-n-sus-915457.html

miril
21st December 2010, 12:26
De aici Modelu, pana-n zilele noastre. Nu-i vorba de fosta Modelu.

"Pe 8-03-1989 este rechemat in tara , fiind acuzat de nereguli grave in administrarea fondurilor NAVROM.

TRAIAN BASESCU a fost sanctionat pentru ca a autorizat, fara aprobarea NAVROM Constanta, o plata suplimentara de 300.000 de franci belgieni pentru lucrarile de reparatii efectuate la nava Zimnicea in ianuarie 1989. Sanctiunea primita s-a datorat, mai ales, faptului ca TRAIAN BASESCU a decis ca lucrarile de reparatii sa fie executate de Santierul Naval Belliard din portul Anvers, desi existau oferte de executie a lucrarilor, mult mai ieftine, din partea altor santiere navale din acelasi port".

http://www.cotidianul.ro/dbzframe.php?bd=31

St3phano
21st December 2010, 12:32
ceva asemanator s-a postat de catre subsemnatul pe topicul dedicat presedintelui si romaniei incotro...

marianZ
21st December 2010, 18:34
hot in tinerete ,hot si acum . poporul roman tot prost a ramas de la votat si a 2 oara , eu eram afara la munca si nu am votat

miril
29th December 2010, 12:37
Daca taceai filosof ramaneai. La propriu.

http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Un_caz_de_vinovatie_generala_7_398430157.html

marianZ
29th December 2010, 18:26
miril ,oare cand a fost asa destept plesu ? eu unul nu m-ia placut omul asta niciodata . foarte multii oameni a spus despre paunescu [ cand traia ] ca a fost un lingau al regimului comunist , dar toti uita ca atunci nu aveai alta posibilitate , oare nu sunt mai rai si mai parsivi lingai de azi ? acum ai posibilitati mai multe, exista libertatea de exprimare . pt. mine acesti lingai de azi sunt mai periculosi si mai meschini decat inainte

miril
30th December 2010, 00:04
Da, este interesant ce spui. Sa zicem ca aia aveau o scuza.

miril
30th December 2010, 11:24
Maestrul si Perla. Pe Dilema Veche. La sfarsit de An, fie el si de...alta data. Multumim Maestre si multa, multa sanatate!

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/dileme-line/articol/ultimul-scandal-al-mileniului

marianZ
30th December 2010, 16:40
daca ai citit ziarele ,ai vazut ca boc sa trezit cu 2 miliarde de euro in plus , eu nu inteleg de ce a mai taiat salarile si a impozitat pensile ca orcum nu a stans nici un miliard .acum inparte bani la ai lui . in primavara boc si base faceau scandal ca liberali cand au terminat mandatul in decembrie au cheltuit cele 2 miliarde de euro si nu le-au lasat pt. anul urmator [ca au venit ei la putere ] . oare acum de ce nu fac ei acest lucru ? doar tot ei vor fi la putere in anul care vine

miril
18th January 2011, 10:19
Miruna, in forma, ca pe vremuri.

Reforma statului prin disoluție Miruna Munteanu JN

Statul “reformat” al lui Traian Băsescu seamănă tot mai mult cu o satrapie orientală și tot mai puțin cu o democrație modernă. România de azi funcționează după un singur principiu imuabil: cel al atotputerniciei lui Zeus de la Cotroceni. Orice alte reguli sunt subordonate “pohtelor” puterii portocalii.

Legile se schimbă în funcție de interese conjuncturale, sunt haotice și contradictorii. Se aplică selectiv și, mai nou, retroactiv… Statul a devenit un partener imprevizibil și lipsit de onestitate în relația cu cetățeanul. Un partener plin de pretenții, dar liber de orice obligații. Guvernanții noștri dau senzația că fac un hatâr națiunii achitând pensiile și salariile. Ca și când ar fi vorba despre o pomană plătită din buzunarul aleșilor, pe care gloata nerecunoscătoare are neobrăzarea să o comenteze. “Atât avem, atât vă dăm!” – repetă enervați mai-marii neamului, în frunte cu președintele și premierul. În viziunea lor “de dreapta”, orice venit care depășește salariul minim este deja nesimțit. Și trebuie musai tăiat, ca să rămână mai mulți bani pentru investiții. Investiții în bunăstarea clientelei portocalii…

În România lui Băsescu și Boc, pensiile sunt privilegii pe care cârmuirea le poate retrage unilateral, drepturile colective sunt oricând suspendabile. Guvernanții explică fără să li se clintească un mușchi pe față că desființarea școlilor înseamnă modernizarea Învățământului și că închiderea spitalelor este benefică pentru sistemul sanitar.

Instituțiile statului au devenit simple decoruri butaforice în care evoluează dezinvolt personajele puterii, transmițând mereu același mesaj: “Ciocu’ mic, noi avem pâinea și cuțitul! Noi facem și desfacem regulile jocului”.

Protecția politică a înlocuit protecția legii. Puterea judecătorească a fost, de facto, abolită. Guvernul ignoră suveran deciziile care nu-i convin, ca și când hotărârile instanțelor ar fi facultative. S-a instaurat domnia arbitrarului și a fost botezată pompos “reforma Statului”. Dacă nu ar fi tragic, ar fi de un haz nebun… Statul, de fapt, nu mai există. A fost sufocat de o caracatiță lacomă care acum i se substituie.

miril
20th January 2011, 12:07
Daca pana si PP Dee...

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/mai-bine-dictator-decat-reformator-213748.html

miril
20th January 2011, 12:13
Comentariile lui RCC imi aduc aminte de perioada neagra cand el, printre altii, aduceau lumina si speranta in sufletul romanilor prin Radio Europa Libera, cu diferenta ca acum lumea nu mai asculta nimic. Cat despre lumina si speranta... ZERO.

http://www.adevarul.ro/radu_calin_cristea_-_comentarii/Toleranta_zero_la_opozitie_7_411628834.html

miril
20th January 2011, 12:14
Si Mitica ce zice?

http://www.adevarul.ro/sport/fotbal_intern/UE_ia_la_control_impresarii-blaturile_si_transferurile_0_411559488.html

miril
21st January 2011, 09:16
Spumoase miniaturi literare. O clipa m-am gandit (si) la Ty, prietenul nostru...evaporat un pic.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/bloggerul-vecinilor-psihopati-iese-la-lumina-918819.html

Altfel, ii rog pe toti prietenii progresisti sa citeasca si asta, de mai jos. Vor intelege de ce.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/sport/anonimatul-drama-unei-sportive-de-top-213977.html

krapulax
1st February 2011, 17:45
Cel mai recent număr al revistei Ciao! dezvăluie o incredibilă poveste cu iz amoros între "recidivista" Diana Ana Maria, femeia care a trecut ca o tornadă prin paturile și conturile mai multor afaceriști români și străini, și Bibi Galan, bărbatul care a făcut multe milioane din afacerile cu armament, avioane și tehnologie de securitate. Se pare că, de ceva timp, între cei doi se consumă o profitabilă aventură - el se bucură de ea când are chef, iar ea doarme liniștită noaptea de când el i-a băgat în cont 100.000 de euro și i-a dăruit o mașină scumpă - un Mini Cooper, ediție limitată. Cel puțin așa s-a lăudat "recidivista" noastră în cercul de cunoscuți. Dacă mai exista vreun dubiu că ei au o aventură amoroasă, acesta a fost spulberat în momentul în care paparazzii Ciao! i-au fotografiat ieșind dintr-un restaurant de mână. De acolo, "porumbeii" au mers țintă în luxosul cartier rezidențial în care locuiește Galan. La vederea paparazzilor, Diana a rupt-o la fugă către ușă și a tastat codul de acces ca la ea acasă, semn că era cât se poate de familiarizată cu zona. Mai multe fotografii și detalii despre acest episod, dar și despre incredibilul statut social al miliardarului Galan găsiți în numărul de pe piață al revistei Ciao!

miril
1st February 2011, 19:57
Ce paparuda! Ma rog, despre gustari, pardon, gusturi...

miril
3rd February 2011, 10:04
Cine nu are morari sa-si cumpere:

http://www.adevarul.ro/societate/vedete/Marin_Moraru-_-Nu_m-am_gandit_ca_o_sa_ajung_la_batranetea_asta_0_41935 8609.html

miril
22nd February 2011, 11:26
Marturiile unui dinozaur:

http://www.jurnalul.ro/special/interviuri/mircea-malita-maurer-este-cel-care-a-indepartat-romania-de-rusi-569273.html

miril
23rd February 2011, 16:02
Sa zica cineva ca romanul nu-i artist. Ca de furat, stim. Alegeti varianta corespunzatoare.

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/cum-a-ajuns-romania-liderul-artei-mondiale-217552.html

miril
27th February 2011, 10:35
Cu meseria asta nu te joci:

http://www.adevarul.ro/societate/Creatorul_celor_mai_tari_jocuri_video_din_lume_0_4 34356882.html#commentsPage-1

miril
4th March 2011, 09:25
Boala privitorului de vitrina intr-o forma moderna Sa tot privesti. Si sa suferi.

http://www.jurnalul.ro/stiinta-tehnica/tehnica/vitrina-digitala-inteligenta-570524.html

miril
19th March 2011, 12:00
Despre Senior si „V-aș rade pe amândoi".

http://www.adevarul.ro/la_masa_adevarului/Brucan_a_cerut_moartea_lui_Corneliu_Coposu_0_44575 5988.html

miril
24th March 2011, 10:09
Cum se pune de branza, o reteta de succes. Se recomanda calduros. Articolul.

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/extraordinara-aventura-a-mozzarellei-romanesti-220368.html

miril
25th March 2011, 09:22
Acum stiu de ce (nu) ma bate...gandul sa-mi cumpar un IPad.

http://www.gandul.info/blog/un-ipad-pe-zi-cu-gandul-info-8094513

miril
1st April 2011, 09:20
A fi sau a nu fi... Pe acoperis.

http://www.gandul.info/reportaj/un-proiect-absolut-senzational-cum-va-arata-teatrul-national-din-bucuresti-in-2013-caramitru-promite-5-sali-de-spectacol-si-un-amfiteatru-in-aer-liber-pe-acoperisul-cladirii-8102766

miril
3rd April 2011, 09:48
Kurany, prietene progresist, am mutat postarea ta pe "Istoria Progresului". O mutare de suflet. HAI PROGRESUL!

miril
4th April 2011, 09:48
Azi in Banesca, maine-n Cotroceni.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/sport/tirul-pus-la-zid-de-interese-obscure-221405.html

miril
10th April 2011, 10:40
"Cruță-te! Atâta zel într-o țară de chiulangii mi se pare inexplicabil".

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cioran-catre-tata-cruta-te-atata-zel-intr-o-tara-de-chiulangii-mi-se-pare-inexplicabil.html

miril
20th April 2011, 13:34
Pe cine nu il lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti (bine).

http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-romania-care-nu-l-ar-fi-ales-pe-basescu-927459.html

miril
4th May 2011, 15:58
O veste buna pentru multi:

http://www.realitatea.net/cimpanzeii-au-constiinta-de-sine-la-fel-ca-oamenii_831413.html

miril
13th May 2011, 13:15
Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!

http://www.zf.ro/proprietati/exclusiv-la-cat-se-ridica-valoarea-celor-sapte-cladiri-de-birouri-vandute-de-patriciu-in-suedia-8264322

miril
16th May 2011, 15:50
Baga ochiul si admira:

http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/cine-sunt-colectionarii-de-arta-din-romania-225339.html

miril
26th May 2011, 13:23
Noi nu construim si nici nu gandim! Asta costa!

http://www.zf.ro/business-construct/cat-costa-sa-faci-din-centrul-bucurestiului-un-al-doilea-sibiu-8281928

miril
30th May 2011, 09:37
(A)I Pad, ai habar!

http://www.gandul.info/magazin/targul-de-carte-digital-ipad-2-la-oferta-si-neagu-djuvara-pregatindu-se-sa-isi-faca-intrarea-in-appstore-plus-cum-arata-zmeii-lui-cartarescu-pe-tableta-apple-8293869

miril
2nd June 2011, 10:27
"Inlocuirea interogativității vii prin lăcomie bibliografică și a creativității prin hărnicie lucie", un articol interesant, multum in parvo, despre...altceva:

http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/firescul-cercetarii

miril
11th June 2011, 09:52
A murit discret un om care a invatat la scoala primara unde a invatat si...Badea. Dumnezeu sa-l odihnesca pe Mircea Iorgulescu!

Criticul literar Mircea Iorgulescu a murit la 67 de ani Gabriel Păleanu Cotidianul

Criticul literar Mircea Iorgulescu, fost coordonator al redacției române a Radio France Internationale (RFI) de la Paris, a murit marți, la vârsta de 67 de ani, și a fost înmormântat miercuri, la Paris, au declarat pentru MEDIAFAX apropiați ai familiei.

Mircea Iorgulescu a murit în urma unui cancer.

Mircea Iorgulescu, născut în 23 august 1943, la Valea Călugărească, județul Prahova, a fost critic, istoric și eseist literar. A absolvit Facultatea de limba și literatura română a Universității București în 1966. Între 1968 și 1970, a fost redactor la ziarul Munca, iar în perioada 1971 - 1989, la România literară.

S-a stabilit la Paris în 1989. A făcut jurnalism radiofonic la RFI și Radio Europa Liberă. A fost corespondent, redactor și director adjunct al Serviciului românesc al postului Europa Liberă, între 1996 - 1999, în timp ce la RFI a fost colaborator permanent între 1989 și 1992, în 1995 și din 2000 până în 2008, când s-a pensionat, potrivit site-ului www.europalibera.org.

A debutat publicistic în 1964 în revista Albina, iar debutul literar s-a produs în 1966, în Revista nouă din Ploiești. În 1974 a debutat și editorial cu "Rondul de noapte" (Editura Cartea Românească, București). Până la plecarea din țară a mai publicat: "Al doilea rond" (Editura Cartea Românească, București, 1976), "Scriitori tineri contemporani" (Editura Eminescu, București, 1978; premiul Uniunii Scriitorilor), "Firescul ca excepție" (Editura Cartea Românească, București, 1979), "Critică și angajare" (Editura Eminescu, București, 1981), "Ceara și sigiliul" (Editura Cartea Românească, București, 1982; premiul Academiei Române), "Prezent" (Editura Cartea Românească, București, 1985), "Spre alt Istrati" (Editura Minerva, București, 1986) și "Eseu despre lumea lui Caragiale" (Editura Cartea Românească, 1988).

În 1994 a apărut a doua ediție din acest eseu, cu titlul original, interzis de cenzură, "Marea trăncăneală" (Editura Fundației Culturale Române, București). Ediția a treia a apărut în limba maghiară, la Editura Mentor din Târgu Mureș ("A nagy zsibvasar"), iar a patra, în 2002, la Editura Compania din București. În 2004 a publicat volumele "Celălalt Istrati" (Editura Polirom, Iași) și "Tangențiale" (Editura Institutului Cultural Român, București).

În 2001 a alcătuit și îngrijit volumul de corespondență "Florin Mugur - Scrisori de la capătul zilelor". A îngrijit și ediții din Dinicu Golescu, C. Dobrogeanu-Gherea și Panait Istrati. De asemenea, a realizat antologiile "C. Dobrogeanu-Gherea interpretat de..." (București, 1975) și "Arhipelag. Proză scurtă contemporană" (București, 1981). A colaborat la publicații precum România literară, Luceafărul, Ramuri, Ateneu, Convorbiri literare, Tribuna, Tomis, Dilema, 22, Cultura.

Un volum din emisiunile de convorbiri culturale de la Radio Europa Liberă a apărut la Editura Fundației Culturale Române, București, în 2006, sub titlul "Convorbiri la sfârșit de secol".

http://www.cotidianul.ro/148779-Criticul-literar-Mircea-Iorgulescu-a-murit-la-67-de-ani

miril
11th June 2011, 09:53
Atentie! Intram in nori.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/steve-jobbs-de-la-apple-anunta-icloud-platforma-care-tine-date-muzica-si-pozele-in-nori-933.html

miril
19th June 2011, 12:35
Ce de autostrazi! Pe hartie!

http://www.gandul.info/news/valuri-de-autostrazi-la-marea-neagra-vezi-aici-traseul-proiectelor-rutiere-din-regiune-8356635

miril
20th June 2011, 11:38
Se zice ca ai parte:

http://www.guardian.co.uk/books/2011/jun/14/100-greatest-non-fiction-books

miril
21st June 2011, 13:36
E bine de stiut.

http://www.gandul.info/financiar/ce-trebuie-sa-faci-in-cazul-producerii-unui-accident-rutier-in-strainatate-plus-cum-poti-obtine-despagubiri-8363327

miril
30th June 2011, 11:53
Stam bine la planuri si harti. Si mai nou la inele:

http://www.gandul.info/news/inelul-median-pe-zona-de-nord-taie-herastraul-cu-doua-tunele-ingropate-la-25-de-metri-vezi-cat-costa-proiectul-8412466

miril
10th July 2011, 09:15
Al 11-lea lucru ar fi...

http://www.evz.ro/detalii/stiri/zece-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-bnr-si-mugur-isarescu-937307.html

miril
11th July 2011, 11:36
Romania si incompatibilitatea. De data asta la carte digitala.

http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/amazon-kindle-nu-face-casa-buna-cu-cartea-digitala-romaneasca-230792.html

miril
11th July 2011, 11:40
Sfaturi pentru romani. Daca da norocul peste ei. Numai politician sa fi.

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/6-metode-de-ascuns-averea-230798.html

miril
14th July 2011, 15:49
Ca pe vremuri. Hai sa-ti arat Bucurestiul noaptea!

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti_RATB_trasee_de_noapte_0_516549357.html

miril
16th July 2011, 12:10
Un articol mai vechi. Intelectuali si/sau disidenti.

http://www.promptmedia.ro/interviuri/107-interviu-cu-mihai-pelin

miril
3rd August 2011, 10:20
Sur le pont d'Avignon...

http://www.adevarul.ro/cultura/Romani_stralucitori_la_festivalul_de_la_Avignon_0_ 528547561.html

miril
3rd August 2011, 10:21
Nu-i frumos, Pascal!

http://www.gsp.ro/gsp-special/carte/marele-scriitor-pascal-bruckner-vorbeste-in-exclusivitate-despre-destinul-cartilor-in-era-internetului-si-despre-crima-frumusetii-250163.html

miril
4th August 2011, 10:02
Ai Pad, ai House. Sa-l app-licam la Cotroceni.

http://www.gandul.info/magazin/trei-motive-pentru-care-steve-jobs-ar-fi-un-presedinte-mai-bun-decat-obama-casa-alba-se-va-numi-ihouse-8562804

miril
6th August 2011, 10:53
Ce dragi imi sunteti, progresistilor, manca v-as!

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/otrava-perfecta-pazita-cu-strasnicie-intr-un-sat-din-harghita-233298.html

http://www.gandul.info/international/foto-o-planta-carnivora-inghite-un-pitigoi-un-eveniment-surprins-pentru-a-doua-oara-in-istorie-8574133

miril
14th August 2011, 09:39
De citit si vazut. Cartile si filmele.

http://www.adevarul.ro/cultura/literar_si_artistic/carte/Elfriede_Jelinek-_o_poveste_despre_femeile_excesive_si_sexualitate_ 0_534547074.html

miril
20th September 2011, 11:13
Un altfel de articol, contrastand tabloidul:

http://www.gandul.info/magazin/misterul-din-spatele-unei-opere-de-arta-semnificatiile-ascunse-ale-unui-celebru-tablou-semnat-jan-van-eyck-8769842

Tyler Durden
20th September 2011, 11:16
Nice. Ce aer spectral au ambii.:)

miril
21st September 2011, 16:39
IPad, ICarte, IZiare:

http://www.adevarul.ro/actualitate/tech_and_it/Ziarele_ataca_piata_cartilor_electronice_0_5579447 63.html

miril
21st September 2011, 16:40
Si eu am fost in Cartagina transaplina. Macar pe o parte din ea. De recomandat.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/transalpina-soseaua-dintre-nori-946369.html

miril
22nd September 2011, 10:08
In Bucurestiul iubit...

http://www.gandul.info/news/video-cum-spune-primaria-ca-ar-putea-arata-bucurestiul-in-2035-cele-39-de-proiecte-care-ar-putea-schimba-centrul-capitalei-8782150

Tyler Durden
22nd September 2011, 10:22
IPad, ICarte, IZiare:

http://www.adevarul.ro/actualitate/tech_and_it/Ziarele_ataca_piata_cartilor_electronice_0_5579447 63.html

In curand...ISexul.

miril
22nd September 2011, 22:15
Lobby despre un articol pe teme politice:

http://www.zf.ro/opinii/opinie-sorin-paslaru-redactor-sef-zf-asta-este-treaba-presedintelui-sa-faca-poze-la-rosia-montana-8769650

miril
23rd September 2011, 15:16
Imi place cum gandeste. De citit.

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/moarte-remus-cernea-68227.html

krapulax
23rd September 2011, 16:57
mie nu, iertat sa fiu. ateismul militant mi se pare extrem de toxxic.

miril
23rd September 2011, 21:39
Mi s-a parut mai degraba defensiv, pentru comparatie. Si religiozitatea cvasisectara este cel putin la fel de toxica. Sa nu se inteleaga gresit, sunt o persoana credincioasa in sensul religios al cuvantului chiar daca nu merg la biserica (regulat). Ateismul este o optiune pe care nu o impartasesc dar nici nu o condamn.

miril
30th September 2011, 12:21
IPad, IHeart:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/medicina-viitorului-ritmul-inimii-se-masoara-video-sau-cu-ipad-ul-947692.html

miril
4th October 2011, 21:49
Prime Time News: IPhone 4S! IPod! ICloud! I14 octombrie! IProgresu!

http://live.gizmodo.com/

miril
20th October 2011, 09:24
Un articol de citit:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-traim-o-criza-morala-masiva-a-capitalismului-950444.html

miril
21st October 2011, 11:42
Unde am mai vazut eu asta?

http://www.cotidianul.ro/grecia-coruptia-a-invadat-toate-aspectele-vietii-de-zi-cu-zi-161453/

Bancaru
21st October 2011, 13:00
Probabil ca si la noi. Dar cred ca scria get the fuck out.

Jerome LeBanner
21st October 2011, 13:32
40j da mii da euro pe an? Vorba lui Bancaru, sa-i GTFO pe toti

Cat despre Remus Cernea, l-am cunoscut personal cand eram copii, e cu cativa ani mai mic, parea normal atunci.
Acum nu pot sa spun decat ca si oamenii prostuti pot fi civilizati, atat am inteles dain ce scrie el, ca e civilizat

miril
21st October 2011, 14:37
O fi un prostut civilizat dar are mare dreptate aici, argumentand articulat. In plus, se da la gen de postaci pe care-i stim si noi de pe OLS:

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/apel-pentru-suspendarea-lui-basescu-67373.html

miril
21st October 2011, 16:55
Regalitate, Stat, Religie, Biserica, legaturi si...dezlegaturi.

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/de-ce-il-ignora-patriarhia-pe-regele-mihai-69339.html

miril
25th October 2011, 08:29
De ce toți președinții României s-au temut de Regele Mihai I? Observator Cultural Marius Ghilezan

Cînd Papa Pius al XII-lea le-a solicitat Aliaților un loc la Tratativele de Pace de după cel de-Al Doilea Război Mondial, Stalin ar fi întrebat, conform mărturiilor istorice: „Cîte Divizii are Papa?“. La moartea dictatorului sovietic, Papa a răspuns: „Acum se vede cîte divizii avem“.
Regele Mihai I a trăit aproape jumătate de secol în exil. Fără gardă de corp sau servicii secrete. Nu a organizat nici un detașament de luptă contra republicii instaurate de regimul sovietic de ocupație. A continuat să reclame abuzurile săvîrșite contra poporului său. Cînd unii ridicau Cortina de Fier, el cobora pios privirea.

Regele Mihai I a ajuns în SUA în luna martie a anului 1948. Atunci a mărturisit public, pentru prima oară, condițiile impuse pentru abdicare. A fost primit de Administrația Truman cu onorurile unui șef de stat. În acel moment, ambasadorul României la Washington, Mihail Ralea, intelectual fidel regimului comunist, a organizat o contramanifestație antimonarhică și procomunistă. Ce puseseră la punct democrații români din SUA, Nicolae Rădescu, Constantin Vișoianu, Niculescu-Buzești, Vălimărescu, Duca, Tilea, a fost tulburat de echipa de agitatori ai lui Ralea. În cele din urmă, Regele Mihai I a vorbit cîteva ore cu președintele SUA, cu reprezentanți ai Departamentului de Stat, cu Averrel Harriman, fost ambasador al Americii în URSS, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Deși stabilit în Elveția, Regele Mihai I s-a ținut departe de competițiile interne din Comitetul Național Român, condus la început de Rădescu, apoi de Emil Ghilezan, ca secretar general. Fidel principiilor stabilite și bine definite în Statutul Casei Regale, el nu s-a amestecat, nici după abdicarea forțată, în disputele dintre facțiunile politice.

Au urmat ani în care a transmis mii de mesaje cancelariilor occidentale, președinților și guvernelor lumii libere, în apărarea poporului său. A reclamat impunerea terorii ca formă de guvernare, abolirea drepturilor democratice, întemnițarea sutelor de mii de români pentru opțiunile lor politice, degradarea instituțiilor statului, îngrădirea libertăților fundamentale ale omului, furtul identității unei națiuni, închiderea cetățenilor în lagărul comunist, lipsa dreptului la liberă circulație. S-a adresat ani de zile națiunii sale prin intermediul BBC, al Vocii Americii și al Europei Libere. Mesajele de Anul Nou ale Regelui Mihai erau difuzate în fiecare an de aceste posturi de radio. Spre sfîrșitul perioadei ceaușiște, Regele Mihai a acordat acestor posturi de radio mai multe interviuri antologice, în care a comentat situația foarte grea din România. În aceeași perioadă, la reședința sa din Versoix, sute de români fugiți din România îi băteau la ușă ca unui protector. A facilitat ani de zile dreptul la azil politic pentru mii de români, prin legăturile sale cu monarhii europeni. Poliția politică a regimului comunist i-a trimis Regelui Mihai, în ianuarie 1988, o scrisoare de amenințare cu moartea, potrivit unui document dat publicității de Liviu Tofan, director al Institutului Român de Istorie Recentă. Documentul era semnat de gruparea „În slujba Mareșalului“. Scrisoarea de amenințare a fost trimisă atît Regelui Mihai, cît și postului de radio Europa Liberă. Liviu Tofan a obținut documentul de la Richard Cummings, fost Chief of Security la Radio Europa Liberă. În timpul revoluției din 1989, la emisiunea lui Friederich Mitterrand, găzduită de un post de televiziune elvețian, Regele Mihai a spus că este pregătit să se întoarcă în țară.

A încercat încă din ianuarie 1990 să revină. Ambasadorul român de la Berna le-a transmis autorităților de frontieră că avionul nu va primi dreptul de survol dacă la bord se va urca M.S. Regele Mihai I, care nu are viză. A solicitat în zadar acest document. Bucureștiul nu i-a răspuns pe căile diplomatice. În 1991, a fost întors de pe autostradă cu același motiv. Ion Iliescu spune astăzi că nu a știut despre acțiunea în forță a generalilor. În același an, Regele Mihai s-a întîlnit cu Ioan Petru Culianu la Universitatea din Chicago. Profesorul Culianu ceruse în repetate rînduri restaurarea Monarhiei ca singura formă de salvare a țării. După trei săptămâni, a fost asasinat.

În 1992, Regele Mihai I a reușit să facă o vizită în țara sa natală, limitată la perioada Sărbătorilor Pascale, cînd, conform aprecierilor presei străine, au fost peste un million de români pe străzi. Au urmat alte cereri, alte negocieri, dar a mai primit dreptul să-și viziteze țara doar după ce regimul Constantinescu i-a dat pașaport românesc. La rîndul său, candidatul Convenției Democrate din România s-a ferit să-i retrocedeze proprietățile și, spre dezamăgirea suporterilor săi, nu a pregătit întoarcerea Regelui, așa cum insistent i-a cerut-o mentorul său politic, Corneliu Coposu (astăzi, Emil Constantinescu spune că adepții monarhiei erau foarte puțini și o propunere de revenire a monarhiei n-ar fi avut sufragiu po****r consistent).

Aflat la al doilea mandat, Ion Iliescu s-a folosit de relațiile Regelui cu dinastiile europene pentru aderarea României la UE și pentru integrarea în NATO. Principelui Radu, soțul ASR Principesa Margareta, fiica Regelui, i s-a organizat la guvern un departament, în anii cînd Adrian Năstase deținea funcția de premier.

Actualul președinte al României, Traian Băsescu, l-a criticat în termeni extremi de duri, făcîndu-l „sluga rușilor“. La televizor, a vorbit despre „bietul ex-rege“. A trebuit ca Theodor Paleologu să răstoarne directivele din partidul său aflat la putere, pentru a i se permite suveranului să vorbească Parlamentului, la împlinirea vîrstei de 90 de ani.

De ce s-au temut mereu președinții de Majestatea Sa Regele Mihai I? Republica a fost o formă de stat nelegitimă, impusă de tancurile sovietice de ocupație. Din noiembrie 1946, cînd sute de mii de români au venit în Piața Palatului Regal să-l aclame ca pe singurul conducător legitim, toți reprezentanții noii forme de stat nu au adunat niciodată atîta simpatie po****ră. Regele Mihai I reprezintă un liant cu istoria. Este singurul șef de stat supraviețuitor al celui de-Al Doilea Război Mondial. Pe timpul bunicilor noștri, nimeni nu își contesta suveranul. Avea legitimitatea dată de un regim constituțional, considerat unul dintre cele mai liberale ale Europei. În viața sa de aproape 90 de ani, suveranului nu i se poate face nici un reproș privind conduita publică. Întotdeauna a apărat interesele poporului și ale țării sale. Actul de abdicare de la 30 decembrie 1947 nu a fost niciodată validat printr-un referendum. Orice schimbare democratică a formei de guvernămînt trebuia să înceapă cu refacerea tradiției întrerupte la 30 decembrie 1947. Conform statutului Casei Regale, Regele domnește și nu guvernează, fiind deasupra intereselor politice. Regele este al tuturor forțelor politice și nu doar al unui grup aflat vremelnic la conducere.

În istoria poporului român, conducătorii erau voievozi, domni sau regi. Niciodată nu a existat o voință po****ră de schimbare a formei de guvernămînt monarhic. Republica s-a impus prin forță. Este, deci, ilegitimă. Dinastia din care face parte Regele Mihai a făcut România modernă. Dacă Regele este al tuturor, președinții sînt ai celor care votează într-un anotimp politic. Asta este diferența dintre regi și președinți. Unii sînt unși cu Mirul Sfînt, alții sînt aleși. Primii domnesc, iar restul guvernează. De aici criza de identitate și de recunoaștere publică.

miril
25th October 2011, 08:32
Sărbătorind longevitatea Regelui Mihai Observator Cultural Doina Uricariu

Acum zece ani, cartea-album Mihai al României publicată la Editura Humanitas de ASR Principele Radu, includea și două dedicații. Una din partea Majestății Sale Regele Juan Carlos al Spaniei și cealaltă scrisă de Alteța Sa Regală Principele de Wales. Aceste dedicații fac parte dintr-un frontispiciu pilduitor nu doar pentru o carte aniversară, pe care-l privim din nou acum, cînd regele României împlinește vîrsta incredibilă de nouăzeci de ani.

Un rege tînăr care face istorie la 22 de ani
Ce vîrstă împlinește istoria României moderne, născută odată cu monarhia? Și cît de longevive mai sînt valorile? Credințele? Proiectele pe termen lung ale poporului român, ale fiecăruia dintre noi? „Vărul Charles“ socotea în urmă cu un deceniu „un lucru extraordinar faptul că Mihai a ajuns la optzeci de ani“. Saluta acest miracol al longevității, numărînd mai mult decît anii, rodul făptuirilor, puterea viețuirii și supraviețuirii unui destin în demnitate, o longevitate a principiilor morale și a credințelor, o longevitate unică a iubirii față de poporul român, într-o lume deturnată, smulsă din țîțîni.

Cine mai rămîne întreg și integru într-o Europă „hăcuită“ de Zidul Berlinului, asemenea carcasei de vită tăiată în două la abator? Cum a putut un rege tînăr să-i țină piept lui Hitler și să nu-i facă reverențe, să simtă ce pericol zace în trecerea armatelor române dincolo de Nistru? Cum de nu s-a lăsat copleșit, asemenea unor președinți, premieri, monarhi, principi sau mesageri ai Bisericii Ortodoxe și ai Vaticanului, care au cu Hitler chiar un tratat (precum sovieticii, în 1939)… Un rege tînăr de 22 de ani care a scurtat cu cel puțin șase luni durata războiului, prin actul de la 23 august, la care a contribuit. Avînd de partea lui voința partidelor democratice, voința Armatei Române și voința poporului său. Un rege tînăr care a făcut mai multă istorie europeană decît atîția lideri ce i-au fost contemporani. Care a trecut fără prihană peste cumpenele a două veacuri. Care a rezistat cel mai mult dintre regii Europei în fața comunismului. Care a rămas integru și neclintit în credința în Dumnezeu și poporul său, fără să-i judece neputințele, compromisurile… Atent la rănile suferite de poporul său, răbdător cu trădările lui și suficiența lui. Înțelept și veșnic tînăr, în sufletul și în mintea lui, ca orice ființă locuită profund de iubire. Secolul al XX-lea a basculat atîtea valori, a însîngerat mapamondul cu cel de-Al Doilea Război Mondial și l-a înghețat și pietrificat în suspiciune prin escaladarea Războiului Rece.

„Umanitatea adevăratului bărbat de stat“
ASR Charles ne povestește, ne confirmă și ne întărește propriile gînduri: „Pentru că îl cunosc de la începutul vieții mele – pentru că l-am văzut practic la toate sărbătorile familiei noastre de la încoronarea mamei încoace – cred că am o oarecare idee despre ceea ce a trebuit el să îndure de-a lungul vieții sale. Mă doare sufletul pentru Mihai și Ana cînd știu prin ce teribile încercări și necazuri au trebuit ei să treacă. Mă doare sufletul, de asemenea, pentru români, ale căror vieți, tradiții și bunăstare au fost brutal sfărîmate pentru mulți ani. De-a lungul tuturor acestor orori și alienări de neînțeles, Mihai nu s-a lăsat niciodată cuprins de amărăciune sau de răzbunare. El și-a păstrat întotdeauna umanitatea adevăratului bărbat de stat, credința în valorile civilizației și o liniște înțelegătoare. El a rămas, pentru mulți români, o lumină de speranță în întuneric, iar conaționalii lui pot acum, în sfîrșit, să vadă adevărul care a fost înnegurat atîția ani de minciuni și de propagandă“.


Dar oare noi vedem acest adevăr? Sîntem lăsați să-l vedem? Putem să „vedem“ acest adevăr, cînd din 1990 încoace am asistat la continua lapidare a acestor adevăruri istorice, mergînd pînă la ignobile afirmații despre trădarea regelui, acesta fiind, chipurile, vinovat că în 1939 s-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, precum și de semnarea în 1945 a actelor Conferinței de la Yalta, de deschiderea porților comunismului și bolșevismului în România și infiltrarea NKVD-ului? A fost curmată orice șansă de longevitate a valorilor și a destinelor românilor – exilați din ceea ce ar fi fost adevărata lor istorie, exilați, decimați, deportați, dezrădăcinați odată cu abdicarea forțată a regelui lor. Cîți mai înțeleg azi că odată cu abdicarea forțată a Regelui Mihai nu s-a petrecut doar gonirea lui în exil, ci și scoaterea poporului român din matca istoriei lui, consolidată și construită modern și european de monarhie?

Statisticile nașterilor de băieți începînd cu anul 1948 arată o alegere aproape copleșitoare a numelui de Mihai în botezul nou-născuților. Ca și cum zeci de mii de mame visau, sub taina botezului, să-l readucă în țară pe Regele Mihai izgonit de sovietici și de Petru Groza. Visau să-l strige pe nume, să-l alinte, să-l țină aproape, să-l țină necurmat în memorie, în familie. Apoi s-a rostogolit și se rostogolește și azi propaganda. Te și întrebi cum au răsărit atîția republicani, uscați în gîndire și buni doar de nutreț la vite, asemenea paielor stivuite în căpițe. Cum au ales ei republica, de vreme ce ea ne-a fost impusă de sovietici? Cine a ales și cînd am ales noi pentru noi? Mulți se exprimă și azi recitindu-ne texte vulgare, ignomii, apostazii ale istoriei României, concepții înrădăcinate în mințile mai multor generații de elevi, texte precum celebra Istorie falsificată a lui Roller, declarată de Arghezi, aflat într-un delir de abdicare morală, o carte mai importantă decît Biblia.
Ce vom mai sărbători pe 25 octombrie?
Mulți dintre noi avem aerul de oameni cu creierele spălate, de parcă am fi fost „locuiți“ de un cip a cărui menire este să ne șteargă istoria din memorie. Avem aerul că uităm ce vom sărbători pe 25 octombrie, pe lîngă aniversarea celor nouăzeci de ani împliniți de Regele Mihai. Nu este doar aniversarea lui, ci și primenirea memoriei istoriei noastre. De cine ne mai temem și de cine mai ascultăm? Cine ne mai amenință cu șenile de tancuri și soldații Diviziei „Tudor Vladimirescu“?… Și cine ne transformă într-un popor de roboți, apăsînd continuu și cinic pe delete, cînd este vorba de adevărata istorie a României? Cine se teme de vigilenta ei distanțare de tot ce este fals, inept, troglodizat, virusat? Ca și cum tastatura n-ar mai avea și alte operații în vedere, ca și cum istoria și destinele s-ar scrie printr-un invaziv sindrom Alzheimer, la nivel național.

De ce nu mai regăsim la oamenii de stat care ne conduc umanitatea adevăratului conducător care luminează întreaga existență de 90 de ani a Regelui Mihai? De ce atîta ură împotriva acestui bărbat de stat de o nesecată longevitate în păstrarea necondiționată a iubirii față de poporul său? Și de ce nu sînt molipsitoare lumina lui, înțelegerea lui, curajul celui care a schimbat, la 22 de ani, cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, curajul de a schimba cursul unei istorii pe care nu am ales-o noi, ci am fost obligați s-o alegem?

Într-o Românie în care sîntem bombardați zilnic cu promisiuni și comunicate de presă, cu un climat ostil valorilor care nu se înregimentează politic, într-o Românie în care cei nemulțumiți sînt invitați să plece, îmi amintesc fără să vreau ceea ce mi s-a povestit despre ziua abdicării forțate a Regelui Mihai. Ceva ce seamănă cu o presiune asupra noastră de a abdica, de a uita cine sîntem, ce drepturi avem. Nu ne-am săturat să privim steagul nostru golit de orice stemă, deși am avut o stemă a monarhiei care a reunit valorile simbolice ale românilor?
Se apropie ziua de naștere a MS Regele Mihai. Ne emoționează pe mulți miracolul longevității sale. „Vărul Charles“, ASR Prințul Charles, își încheia dedicația la Aniversarea MS Regele Mihai spunînd: „Fii binecuvîntat, Mihai, și La Mulți Ani!“. Vom repeta mulți dintre noi această urare, fără să-i spunem pe nume regelui nostru, unii numindu-l Majestate, alții Sire, alții cu aplecare spre poza vechimii și artificiu, Vodă. Și ca urarea să se împlinească și să nu rămînă una legată doar de ziua de naștere, să ne gîndim și să ne amintim toate acele fapte ale unei vieți ce se întinde pe aproape un veac întreg. Și să ne întrebăm de ce și azi ni se mai cere să abdicăm de la adevărata istorie. Ba chiar, în loc s-o binecuvîntăm sîntem îndemnați și ațîțați s-o hulim, ori doar s-o uităm definitiv. La Mulți Ani, Majestate!

miril
25th October 2011, 09:08
Regele Mihai si Istoria:

http://www.gandul.info/news/discursurile-regelui-va-invitam-alaturi-de-reporterul-time-sa-urmariti-prima-aparitie-in-parlament-a-lui-mihai-i-era-acum-84-de-ani-8898555

miril
3rd December 2012, 09:18
Despre filmul european numai de bine. in sensul cat mai propriu.

http://www.romanialibera.ro/cultura/film/ce-premiu-a-facut-o-pe-helen-mirren-sa-spuna-va-multumesc-ca-mi-recunosteti-meritul-de-a-fi-o-curva-plus-tudor-giurgiu-premiul-pentru-cel-mai-bun-scurtmetraj-al-anului-285887.html

miril
17th December 2012, 09:53
Ai carte, ai parte.

http://www.gandul.info/reportaj/patru-librarii-care-aprind-lumina-in-oras-carturesti-bastilia-kyralina-si-noul-humanitas-readuc-bucurestilor-stralucirea-de-altadata-10369209#

miril
18th December 2012, 11:15
A murit un om. Dumnezeu sa-l aibe in paza Lui.

http://www.guardian.co.uk/world/2011/dec/18/vaclav-havel

miril
25th December 2012, 01:44
Frumoase cadouri de Craciun de desfacut:

http://www.cotidianul.ro/la-scala-in-mijlocul-salii-era-un-drapel-romanesc-enorm-202809/

http://www.antena3.ro/romania/creeaza-magie-pe-scena-alina-cojocaru-balerina-deceniului-197098.html

http://adevarul.ro/cultura/teatru/silviu-purcarete-regizor-interviul-faceti-mine-nu-dumnezeu-1_50b76cc47c42d5a663a6691d/index.html#

H0VvZl_-uvw cfwQVXEA3Ec 5ZL2OZ4OBiE

miril
25th December 2012, 12:17
Mesajul de Craciun al Majestatii Sale, Regele Mihai:

Mesajul Regelui Mihai, de Crăciun: „Nașterea Domnului este o frumoasă lecție de grijă pentru cei neînsemnați, despre cum noi, oamenii, suntem o mare familie“

„Ajunși la Săvârșin, după un an plin de activități publice, Regina și cu mine, alături de întreaga noastră Familie, sărbătorim nașterea Domnului Nostru Isus, cu speranță și credință. Ca de fiecare dată în ultimii șaptezeci și doi de ani, mă adresez vouă, de Crăciun, cu aceeași afecțiune și cu bucurie“, scrie Regele în mesajul său.

Mihai I și-a amintit și de militarii noștri plecați pe fronturile din afara țării sau în misiuni de apărare a păcii. „În lunga mea viață, am avut timp să înțeleg rostul fundamental al soldatului în mersul Națiunii. Gândurile mele se îndreaptă, așadar, spre toți militarii români aflați în țară sau în misiuni de apărare a păcii în lume, precum și la soțiile, soții, părinții și copiii lor“.

„În atmosfera căminului, al doilea gând al nostru se îndreaptă către oamenii în vârstă. cu sau fără familii, în bună stare fizică sau cu sănătatea șubredă, vârstnicii României au nevoie de înțelegerea și iubirea semenilor, de ajutorul și încurajarea lor. Îndrept un cuvânt de laudă către medicii români care, uneori în chip anonim și cu dificultăți, dau zile suportabile bătrânilor și bolnavilor noștri“, a mai spus Majestatea Sa.

Familia regală i-a invitat pe români să treacă de porțile Săvârșinului, reședința lor în această perioadă. „Porțile Săvârșinului sunt deschise sutelor de tineri și adulți, copii și bătrâni care vin să cânte colinde, să-și arate costumele păstrate din bătrâni, să danseze în ritmurile tradiționale de Crăciun. De orice confesiune ar fi, românii sunt bineveniți. Prezența lor dă rost noțiunii de familie și sărbătorii Nașterii Domnului petrecută în comunitate“.

„Reamintesc românilor ca Nașterea Domnului Isus Hristos este povestea unei familii. O familie aflată în împrejurări grele. Este o frumoasă lecție despre grija față de cei neînsemnați, despre cum noi, oamenii, suntem parte a unei mari familii. O lectie de umilință, dar și de mândrie. De durere, dar și de înălțătoare umanitate. O lecție necesară în lumea de astăzi, în care atâția oameni se simt uitați, umiliți sau neînțeleși“, a mai spus Regele.

„Viața noastră publică lasă încă de dorit, dar sper să găsim puterea de a îndrepta lucrurile. Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răsăundere. Nu va veni niemni să ne ofere binele“, a mai transmis Regele.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

http://adevarul.ro/news/eveniment/mesajul-regelui-mihai-craciunnasterea-domnului-frumoasa-lectie-grija-cei-neinsemnati-despre-oamenii-mare-familie-1_50d8303c596d7200913017d9/index.html

miril
5th January 2013, 10:50
Pilduitor, frumos, articol, acum, la inceput de an. La Multi Ani, tuturor!

Five rules for life Jonathan Sacks The Times

I spend a lot of time with young people — pupils about to leave school, students at university and graduates about to start a career. Often they ask me for advice as they begin their journey into the future. Here are some of the ideas worth thinking about as we begin our journey into a new calendar year.

The first thing to do is dream. Seemingly the least practical activity turns out to be the most practical, and most often left undone. I know people who spend months planning a holiday but very little time planning a life. Imagine setting out on a journey without deciding where you are going to. However fast you travel, you will never reach your destination because you never decided where you want to be. In fact, the faster you travel, the more lost you will become.

Dreams are where we visit the many lands and landscapes of human possibility and discover the one where we feel at home. The great religious leaders were all dreamers.

Within my own tradition there was Moses, who dreamed of a land flowing with milk and honey, and Isaiah who dreamed of a world at peace. One of the greatest speeches of the 20th century was Martin Luther King’s “I have a dream”. If I were to design a curriculum for happiness, dreaming would be a compulsory course.

The second rule is, follow your passion. Nothing — not wealth, success, accolades or fame — justifies spending a lifetime doing things you don’t enjoy. I have seen too many people enter careers to earn money to give their partners and children everything they want, only to lose their partners and become estranged from their children because they never had time for them. People who follow their passion tend to lead blessed lives. Happy in what they do, they tend to spread happiness to those whose lives they touch. That is a life worth living.

The third rule I learnt from the psychotherapist who survived Auschwitz, Viktor Frankl, whose Man’s Search for Meaning is one of the most widely read books of our time. Frankl used to say: Don’t ask what you want from life. Ask what life wants from you. The great lives are ones where people heard a call, had a sense of vocation. That is what set Abraham, grandfather of monotheism, on his journey and eventually it changed the world. Moses might have lived a life of ease as a prince of Egypt but he heard the cry of his people as they suffered under slavery, and God’s call to him to lead them into freedom.

There is a well-known story about three men who spent their lives quarrying rocks. When asked what they were doing, one replied, “Breaking rocks.” The second said, “Earning a living.” The third said, “Building a cathedral.” We don’t need to ask which of the three had the most job satisfaction. The late Steve Jobs spent his life making technology people-friendly. The creators of Google sought to make the world of information available to all. An overarching sense of the Why preceded the How. Where what we want to do meets what is crying out to be done, that is where we should be.

The fourth rule is: make space in your life for the things that matter, for family and friends, love and generosity, fun and joy. Without this, you will burn out in mid-career and wonder where your life went. In Judaism we have the Sabbath, a dedicated day of stillness each week, where we make space for all the things that are important but not urgent. Not every culture has a Sabbath, but life without dedicated time for renewal, like a life without exercise or music or a sense of humour, is a lesser life.

The fifth rule is work hard, the way an athlete or concert pianist or cutting-edge scientist works hard. The American psychologist, Mihaly Csikszentmihalyi, calls this the principle of “flow”. By this he means the peak experience you have when you are working so hard at a task that you are unaware of the passing of time. No great achiever — even those who made it seem easy — ever succeeded without hard work. The Jewish word for serving God, avodah, also means hard work.

There are many other rules but these are some of the most important. Try them and you will be surprised by joy.

Lord Sacks is Chief Rabbi of the United Hebrew Congregations of the Commonwealth

http://www.thetimes.co.uk/tto/faith/article3648354.ece

krapulax
8th February 2013, 16:11
Autor: Marius Oprea.

La mijlocul lunii ianuarie, am avut privilegiul de a fi primit, șase zile la rînd, în casa de la Cluj a doamnei Doina Cornea (care nu mai primește ziariști și nu mai acordă interviuri, dar cu mine a făcut o excepție, care mă onorează; îi sînt recunoscător atît doamnei Cornea, cît și fiului ei, Leontin Iuhas, pentru marea încredere de care mă bucur din partea lor).
Am reîntîlnit-o după multă vreme, întrucît doamna Doina Cornea a urmat un lung parcurs de refacere, după nefericite probleme de sănătate, timp în care a fost înconjurată de dragostea celor apropiați, evitînd însă orice altă întîlnire care putea să o suprasolicite. M-am bucurat nespus să o văd, ne-am îmbrățișat, i-am dat o cutie de bomboane și fotografii făcute împreună la o întîlnire anterioară.
Leontin, fiul și fidelul său protector, ne-a fost alături pe parcursul celor șase zile de dialog, care mi-au adus aminte de alte șase zile, petrecute alături de Vladimir Bukovski la Cambridge, în grădina sa, pe care am numit-o atunci grădina îngerilor. În casa doamnei Cornea m-am simțit aidoma ca în acea grădină a îngerilor. „Trecutul e prolog“, scria Shakespeare. Așa am simțit, încă din prima zi, învăluit de cuvintele calde și de privirea veșnic zîmbitoare ale doamnei Cornea, în care dînsa, vorbind, a creat o succesiune de imagini în care am putut vedea uneori, cu o nestăpînită emoție, cum a curs firul vieții sale. Am început, întors de la Cluj, să transcriu aceste convorbiri, din care puteți citi cîteva fragmente mai jos.
Intervențiile în text sînt minime, am redus întrebările puse pentru a nu frînge șirul gîndurilor doamnei Doina Cornea, iar dialogurile paralele discursului le-am pus în paranteze în text. „Un destin exemplar“ s-ar fi ales, în tiparele limbii de lemn ale reportajelor din anii ’80, drept titlu al istorisirilor doamnei Doina Cornea. Am preferat însă o altă încercare – aceea de a transmite ce am simțit și eu intrînd, vreme de șase zile, în grădina sufletului și a amintirilor unui om care, prin curajul său demn și modest, și-a făurit din această grădină o grădină a îngerilor.

Prima amintire
Doina Cornea: Prima mea amintire din copilărie a fost cînd am crezut că mama e moartă. Și aveam trei ani. Și știam ce e aia, știam că, dacă mama moare, n-o s-o mai văd niciodată. Vă dați seama, un copil mic, de trei ani, ce presimțire a morții și ce intuiție avea. Nu prea mi-a mai rămas... (rîde). Dar aceea a fost o amintire teribilă a mea. Și strigam: „Nu muri, mamă, nu muri, mamă“ și... să mă așez, așa (rîde), că poate e prea solemn, povestind așa ceva în picioare... (se îndreaptă către scaun, Leontin intervine blînd: „Atenție la picior, să nu te împiedici, mamă“). E prima amintire... Dacă vreți ca în această amintire să dau dovadă de autenticitate, o fac...

Marius Oprea: Știți, eu nu pun la îndoială...
Da, dar copiii amestecă. Eu nu știu acum despre toate amintirile, dacă sînt ale mele sau unele mi-au fost povestite mai tîrziu de părinți, dar asta, în ochii mei, este autentică și prima. Argumentul e că știu că, dacă mi-ar fi povestit cineva, nu țineam minte detaliile pe care vi le spun mai departe. Adevărul este că nimeni nu mi-a spus cum era îmbrăcată mama, care leșinase și tata a întins-o pe jos pe dușumea. O văd și acum cu mare claritate. Mama avea o rochie roz pe ea și îmi aduc aminte și de țesătura materialului și îl văd. Da. Am și o fotografie minunată cu mama în acea rochie. În genere, toate amintirile despre copilăria mea timpurie sînt fericite, în afară de aceasta, prima, care este și cea mai tristă, și cea mai puternică. Cea mai tristă... Atunci cînd a căzut mama jos, leșinată și eu am crezut că murise, eram revoltată că tata n-a luat-o de pe jos, doar a întins-o, a îndreptat-o, dar n-a ridicat-o, n-a pus-o în pat; mai tîrziu, mi-am dat seama că nu trebuia să o miște... Apoi a îngrijit-o. A stat mama bolnavă cam șase săptămîni, așa mi s-a spus, asta nu e amintirea mea, timpul nu știam să-l măsor. Cred că aveam vreo doi ani atunci, cînd cu moartea, cu „Nu muri, mamă“, nu știu de unde știam eu că, dacă moare mama, e sfîrșitul sfîrșitului. Chiar sînt impresionată cînd mă gîndesc la cunoștințele mele de atunci despre moarte. Dar le-am uitat... (rîde, din nou, ușor).

Dar, mă iertați, eu nu v-am întrebat despre moarte. Eu v-am întrebat despre viață.
Da, acuma trec la viață. Cunoscusem un copilaș... A fost primul meu prieten. Eram fericită atunci cînd mă jucam cu el și uitam pe loc și de moarte și de toate, de necazurile mele, că aveam și alte supărări. Eram la grădinița săsească și plîngeam tot timpul după mama. Eram foarte mămoasă. Am avut, dacă vreți, o viață normală de copil răsfățat și iubit prea tare... Și nu putea învățătoarea de acolo, de la grădiniță, să se descurce deloc cu mine, nu o lăsam să-și facă lecțiile cu ceilalți copii, că eu mă țineam de ea și nici la toaletă nu putea merge singură și așa au fost de fericiți cu toții cînd m-au retras părinții din acea grădință, că nu pot să vă spun... (rîsete).

Ce vă mai amintiți despre părinți?
Mama era mînă de fier la noi în casă. Ea a fost aceea care a avut mînă de fier, cînd a trebuit. Că n-a avut-o totdeauna. Mama era mondenă. Era și bolnavă realmente, dar și atunci, cînd a leșinat pe podea și m-am speriat, era îmbrăcată frumos. Era întotdeauna îmbrăcată frumos. Era mondenă, în sensul că-i plăceau balurile, muzica, prietenii... și tata era chiar contrariul mamei. Dar el avea un suflet de o puritate... cînd am mai crescut, mi-am dat seama de asta, cu o bunătate și cu o răbdare cu mine... nemaipomenite. Dar noi doi eram amîndoi zero în sensul protecției. Mama ne proteja pe amîndoi.

Cum adică?
Să vă spun... A și fost foarte revoltată mama, odată, cînd a venit tata acasă cu mine și cu un țigănuș. Mă ducea tata cu o săniuță la plimbare și am început să plîng că mi-e frig. Și a văzut un țigănuș (că noi mergeam pe un cîmp) și l-a luat pe sanie și m-a pus în brațele țigănușului. Eu eram cu un paltonaș roz, frumos, curat și am ajuns acasă cu hainele... (rîde în hohote) și mama mi-a spus mai tîrziu „Cînd te-am văzut în brațele țigănușului pe sanie, am avut așa o privire, că tata nu mai știa ce să facă“. Dar aceasta nu este amintirea mea, mi-a spus-o mama mai tîrziu. A mea este aceea, cea mai groaznică, cu moartea mamei, cu revelația morții și restul...

Prima revelație
...și muzica. Muzica. Am avut, prima, revelația muzicii. Aceasta este o amintire iarăși puternică. Îmi plăceau sunetele. Era un organist acolo, la Șercaia, care cînta la orgă și mie îmi plăcea foarte mult să mă lase să apăs clapele.

La orgă?
Ei bine, eu nu știu acum dacă la orgă sau era... nu, nu era orgă, cred că era un armonium. Nu știu cum era, nu știu... nu știu ce era... dar scotea sunete frumoase cînd îmi puneam eu degetele. Și mă lăsa acel domn să apăs pe clape, mă ținea în brațe și el făcea ceva acolo jos cu picioarele pe pedale. Îmi amintesc acele sunete și eram atît de fericită că ele pornesc din degetele mele pe clape. Tata era pe atunci prim-pretor la Șercaia (http://www.primaria-sercaia.ro/), eu tot timpul, acasă, stînd mai mult cu mama, mă țineam tot timpul după ea. Așa eram de mămoasă... Nu e bine să ai un singur copil, să știți că poate să devină ca mine... (numai puțin, să mă așez cu scaunul mai aproape, lîngă dumneavoastră... așa...). Și acolo, la Șercaia, tata mă plimba, nu mama. Tata era cel care mă ducea prin lume și-mi explica și-mi arăta și flori, și animale, și acolo și mai tîrziu un pic, cînd am mai crescut și ne-am mutat la Ocna Sibiului. Mama era cea care nu mă lăsa să mă joc cu alți copii. Tata mă lăsa. El îi spunea des mamei să mă lase mai liberă... de fapt, să fiu mai independentă, nu mai liberă, și mama nu voia. Îmi plăcea cu tata, dar nu credeam în el că mă putea proteja așa, ca mama. Tata a fost în toată copilăria și adolescența mea un prieten pe care eu îl puteam muștrului cum voiam. Cred că eram și puțin obraznică. Dar îmi plăcea cu tata. Mă ținea, se plimba cu mine, uitați acolo, am o fotografie... mă ținea de mînă... mîna lui mare, mă simțeam atît de ocrotită... Acolo, în fotografie, eram mare, aveam deja cinci ani. Era o zi de primăvară, de fapt toate erau primăvară. Toate erau de primăvară... zilele acelea. Nu îmi aduc aminte așa, în mod special, de una. Am avut o copilărie fericită. Eram fericită pentru că nu știam că există și rău și greu în lume.

Prima dezamăgire
Mai tîrziu, a venit și asta. Mie mi se promitea că voi face studii, că voi fi extraordinară, că mă vor trimite la Paris să studiez... vise din astea mi-au băgat în cap părinții. Dar a venit 1940, eram în liceu la Reghin. Și atunci, am văzut că viața e cu totul altceva și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat această cunoștință a lumii și a necazurilor, fără de care eu aș fi rămas un mare nimic, un mare zero. Pînă atunci, eram vedeta școlii, tata era prim-pretorul acelui orășel de 5.000 de locuitori. Am fost trădată la școală de colegi, că sașii au trecut imediat de partea ungurilor. Prietena mea cea mai bună era Clara; mama o invita la masă în fiecare duminică, iar eu mergeam cu ea împreună la patinaj și cîte mai știu eu, ne jucam și eram fericite; era fiica unui ungur înstărit, pe atunci avea 500 de hectare de pămînt, dar nu era totuși o avere grozavă. Atunci, în august 1940, ea era plecată în vacanță, nu mai știu pe unde și așa o așteptam, ca pe un înger salvator să vină, că ea o să mă apere. Vedeți ce lipsă de... cum să zic... la mine erau o mare naivitate și carență de rezistență, nu fusesem învățată deloc cu răul. Ea, rezistența, s-a format pe urmă.
Privind acum înapoi la acele întîmplări, cu toată durerea de atunci, cred că ceea ce s-a întîmplat mi-a prins bine, pentru că am văzut că oamenii știu și pot să fie vicleni și răi. Și, în amintirea mea, cei mai răi nu erau ocupanții care veneau din Ungaria, ci localnicii, care ne cunoșteau și pe care îi cunoșteam. Acuma, nu știu... tata cred că n-a fost un om rău cu ei, cît a fost prim-pretor. Tata vorbea cu ungurii ungurește, în România Mare, cînd ei veneau la Pretură. Avea primari unguri, eu știam că-l iubeau. Dar erau falși. Eu nu știu... dar s-a dovedit că și Clara m-a trădat și era falsă. Clara, prietena mea cea mai bună, despre care vă spuneam înainte. Și pe care așa o așteptam, ca pe un înger care va veni și mă va salva și va ține piept celor care acum mă jigneau. Dar, de unde... primul cuvînt pe care mi l-a spus cînd am început să-i povestesc: uite ce face armata maghiară... sau ce știu eu ce-am mai invocat, poate despre profesorii noștri care erau unguri... uite ce fac și cum fac... primele cuvinte pe care mi le zice sînt: „Așa-ți trebuie, valahă puturoasă!“. Vă dați seama...

Trebuie să fi fost o mare dezamăgire, era prietena dumneavoastră cea mai bună...
Da, prietena cea mai bună... a mea... mi-a zis asta... Parcă mi-a dat cineva cu o măciucă în cap. Dar a fost bine, totuși, pentru că, în clipa aceea, am devenit o ființă. M-am maturizat și am devenit și eu destul de rea și destul de... să spun drept, pe atunci îi uram pe unguri. Pînă atunci nu știusem ce-i ura. Îi uram. Vă spun, într-o clipă. Tot înainte, tata mă învățase că oamenii sînt egali, că trebuie iubiți toți, că or fi fost și români, și unguri ,și nu știu ce... și unii și alții răi. Dar în clipa aceea eu, dacă vreți să fiu sinceră, i-am urît pe toți și din tot sufletul. Îi simțeam ca pe dușmanii mei de moarte.
M-am vindecat de această ură mai tîrziu, of, acum pe loc nu mai știu cînd... Vă rog, lăsați-mă un pic (soarbe o gură de cafea și tace cîteva clipe, apoi revine). Eram în învățămînt, eram profesoară, aveam unguri în clasă și cred că nu eram tocmai dreaptă cu ei și într-o bună zi mi-am zis: „De-acuma te porți și tu ca și ei, cum s-au purtat profesorii de la Reghin cu tine?!“... mi s-a făcut deodată lumină în cap și rușine. Și, din clipa aceea, eu m-am purtat frumos cu grupele mele de maghiari. Dar acesta este adevăratul curat pe care vi-l spun: în acea vară a anului 1940 și în anii care au urmat sub ocupație și apoi multă vreme i-am urît. Din cauza acelei „valahă puturoasă“, cuvintele pe care mi le-a spus îngerul meu păzitor. Și eu n-am putut să o iert pe Clara. Mai apoi, a venit întîi bunicul ei, a venit, nu știu, o mătușă la tata, ca să mă roage să o iert. Am fost rea, n-am iertat-o. Și cînd am devenit studentă la Cluj, chiar ea a venit să mă vadă, dar tot n-am putut-o ierta. Din tot sufletul, vă spun că a rămas de atunci ceva în sufletul meu, ceva rău. Și asta a fost urît. Ea a murit tragic. Și acum aș ierta-o, dar nu mai am pe cine. Pentru că s-a sinucis. S-a dus la Viena, s-a refugiat acolo, acolo s-a sinucis și acum n-aș mai avea pe cine să iert. Vedeți ce faci în viață? Ce faci în viață ca om? Nu sîntem chiar buni și curați...

Tyler Durden
22nd February 2013, 11:24
Cum comentati, domnule Miril: http://www.observatorcultural.ro/Cind-bucuria-se-transforma-in-cosmar*articleID_28239-articles_details.html ?

miril
22nd February 2013, 14:58
Domnule Tyler Durden, ti-am mai raspuns si alta data asa ca nu inteleg de ce ma mai intrebi. Repet, ICR Stockholm e una ICR, ca institutie, sub Patapievici e alta. Din pacate ICR Stockholm, care a facut o munca excelenta de promovare a literaturii si culturii romane plateste, nemeritat, pentru faptul ca ICR s-a inregimentat politic sub conducerea lui Patapievici. Acum se culeg roadele putrezite, dar din pacate nu de catre cei care merita. Ca actualii nu sunt mai breji ca sa nu zic ca sunt mai mediocrii (sic) nu-i un secret si subliniaza de fapt, indirect, prejudiciul imens pe care Patapievici et comp. l-au facut institutiei a carei menire a fost terfelita pentru bani primiti in scopuri politico-propagandiste. Ma asteptam la altceva de la unii precum Patapievici si Plesu dar inteligenta nu-i suficienta cand capul se lasa coborat foarte jos de afectiuni incurabile ale coloanei vertebrale. Singurul lucru cu care putem iesi de aici este ca am scapat, cel putin eu, de mitul intelectualilor providentiali, constructivi pentru bunul mers al lucrurilor in aceasta tara blestemata. As spune mai multe dar ma opresc aici. Noroc ca s-a gripat un pic site-ul lui Vadim ca altfel ai fi primit mai multe...amanunte :D. Sa auzim numai de bine! Vorbim noi alta data si, presupun, nu aici, pe forum. O zi buna!

miril
23rd February 2013, 10:04
Tipic romanesc:

http://adevarul.ro/cultura/arte/suntem-stare-sa-i-sculptam-cruce-brancusic-1_5126521a00f5182b85896931/index.html

miril
24th February 2013, 13:37
O voce, inca treaza, de la Europa Libera:

http://adevarul.ro/cultura/istorie/exclusiv-nicolae-stroescu-stinisoara-despre-europa-libera-emanuel-valeriu-securitate-1_5128ff1900f5182b8595b0c5/index.html

miril
2nd March 2013, 10:13
It's a no brainer!

Ultimate brain-teaser: how to mimic the human mind The Times Tom Whipple

When Henry Markram’s project is complete, his Swiss supercomputers will require the full-time services of a small power station. The objects those supercomputers are trying to mimic require rather less energy. In fact, says Professor Markram, “they run on a banana a day”.

The Human Brain Project, based in the École Polytechnique Fédérale in Lausanne, is the most ambitious in the history of neuroscience. It is an attempt by scientists, including some from the UK, to mimic 100 billion neurons, 1,000 trillion synapses and millions of kilometres of cables: the contents of the human skull.

The hope is that, in ten years, inside these supercomputers by the shores of Lake Geneva there will be, for the first time, a reasonable approximation of our brains. The scientists modestly hope that the work could point the way to a revolution in computing, a transformation in dementia treatment and possibly even the creation of the first conscious machine.

A few days after the €1 billion (£865 million) European research grant was announced last month, President Obama approved funding for three times that amount, for a “brain mapping” project in the US. Like the space race and human genome sequencing before it, a transatlantic battle has begun to explore, not the universe, but the most complex known entity in that universe.

The reason why is partly down to that banana-power station disparity. “Digital computing with silicon is hitting a wall,” says Professor Markram. “We need a paradigm shift. The brain is extremely energy efficient. It is also robust; you can lose half your brain and not notice. Even in everyday life each one of us does extraordinary things a computer is not close to achieving.”

The plan is to recreate, in a computer, the way that the brain computes, then reverse that knowledge and make our computers compute like a brain. The minor obstacle is, of course, building a brain. “The fact is, we’re still in the Dark Ages. We’re a little better than we were 6,000 years ago, but not much,” Professor Markram says.

He has a stark illustration of the size of the problem. One of the best-understood areas of the brain is the neocortex. Within a volume of the neocortex the size of a pinhead there are 3,000 potential viable connections. Only 22 of those have been mapped, at a cost of €1m per connection.

Conventional approaches might, say, propose mapping the rest. But Lausanne’s approach will, instead, involve combining all we do know, at the molecular level, and then extrapolate that to try to construct a computer brain with the same number of connections as a real brain. Then the scientists will test it.

“If a little piece of our computer brain behaves the way a little piece of real brain behaves, we will go further and build a brain region. If that behaves, we build the whole brain. If the whole computer brain begins to display patterns of a real brain, we attach it to a robot.”

At this point, Professor Markram would like people to ask about the implications for research into diseases. But, typically, they ask a different question: will the robot be conscious? He has no answer. “If it turns out that consciousness relies on a critical mass of interaction, then it is possible,” he says. “But it could be we map all the neurons, recreate the pathways, and can’t get it.”

Patrick Aebischer, the head of the Lausanne institute, puts it another way: “The big question of science is, how can this porridge in our head make consciousness? And will this experiment help with that understanding? It is like Kafka: you open a door and find another door, then another and another. The doors never end. But you are further into the building.”

http://www.thetimes.co.uk/tto/science/psychology/article3704016.ece

miril
17th March 2013, 11:30
Demnitate, cuvant romanesc:

http://adevarul.ro/cultura/istorie/eroi-uitati-sacrificiileignorate-ultimilor-luptatori-anticomunisti-1_514453db00f5182b8514cde6/index.html

miril
9th April 2013, 09:25
E bine de stiut, Romania, judet cu judet, cu mai putin bune si mai multe rele:

http://www.gandul.info/financiar/harta-interactiva-a-nivelului-de-trai-din-romania-cat-de-bine-se-traieste-in-judetul-tau-10675712#

miril
9th April 2013, 09:25
E bine de stiut, Romania, judet cu judet, cu mai putin bune si mai multe rele:

http://www.gandul.info/financiar/harta-interactiva-a-nivelului-de-trai-din-romania-cat-de-bine-se-traieste-in-judetul-tau-10675712#

Zamo
9th April 2013, 13:58
Miril, ce-au scris ziarele din Suedia despre Margaret Thatcher?

Jerome LeBanner
9th April 2013, 15:07
Ca s-a intalnit cu Olof Palme :mda:

miril
13th April 2013, 11:16
Zamo, Suedia este impartita ca si britanicii in privinta unui politician greu de neglijat pentru contributia sa in politica mondiala. Dumnezeu sa-o odihneasca pe Margaret Thatcher!

Mai jos, un interviu cu un intelectual autentic, unii din putinii ramasi si cu care Romania poate fi asociata. Lectura placuta!

Criticul de teatru George Banu, despre prietenii săi: „Cioran surâdea, râdea, dar își ascundea răvășirile“ Adevarul Simona Chitan

Unul dintre cele mai respectate nume din teatru, George Banu, descrie România și pe prietenii săi artiști, Emil Cioran, Radu Penciulescu, Andrei Șerban și Monica Lovinescu, cu sensibilitatea unui om plecat de 40 de ani din țară

„Călătoriile comedianului”, prezentate de teatrologul George Banu

„Trilogia antică“, cel mai bun spectacol din România de după Revoluție...

Este singurul critic de teatru din Academia Română, este singurul critic de teatru român care predă la Sorbona. De o cultură enciclopedică, dublată de o profundă sensibilitate, George Banu a păstrat nostalgia României, țara căzută în „noaptea comunismului“, atunci când el a părăsit-o în 1973. A ales cariera universitară, dar nu s-a îndepărtat de teatru, eseistul fiind și autorul unor rafinate albume de artă. În vârstă de 70 de ani, teatrologul vorbește, pentru „Weekend Adevărul“, despre dificultatea parcursului său, despre valoarea prieteniei și despre scena supravegheată. George Banu și-ar dori să-i reîntâlnească pe marii săi prieteni-artiști mai des, amintindu-și de răvășirile lui Emil Cioran. În România îi va fi dedicat în toamnă Festivalul „Interferențe“ de la Cluj. Până atunci, îl vom revedea, în iunie, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

„Weekend Adevărul“: De la cine ați moștenit sensibilitatea pentru artă?

George Banu: De la tata, care avea o memorie muzicală extraordinară. El a fost sedus și de ideea de a avea o colecție de artă, de tablouri. Pentru tata, care era medic, interiorul casei a fost un fel de refugiu personal, o oază în mijlocul societății cenușii din timpul comunismului.

De ce ați ales să plecați în Franța?

Am plecat în urma tezelor din iulie ale lui Ceaușescu, din 1971. Plecând la Paris, foarte greu, aveam o singură provocare: sau rămân în Franța trecând Rubiconul precum Cezar sau revin și accept să rămân definitiv în România. Situația, am intuit, se anunța neliniștitoare și ea a devenit, într-adevăr, grea. Nu m-am înșelat, din păcate...

Cum ați reușit să vă impuneți într-un timp foarte scurt?

Eram bine format profesional, pentru că avusesem acces la bibliografia străină. Am ajuns pe 31 decembrie 1973 la Paris și, într-adevăr, grație pregătirii mele și a calităților pe care le aveam, pe 17 februarie anul următor, lucram deja la Sorbona. Un coleg francez mi-a spus această frază simptomatică: „Tu ai citit aceleași cărți ca noi“. Beneficiasem de un sincronism cultural, el îl recunoștea, nu veneam dintr-o cultură provincială. A fost prima garanție de legitimizare pentru intrarea în spațiul teatral francez. Pe de altă parte, am fost sedus de oamenii de teatru, l-am întâlnit de la sosire pe regizorul Peter Brook. Am dat dovadă de o anumită deschidere, căci dacă nu ești Brâncuși sau Picasso, atunci măruntele tale convingeri se pot transforma într-un scut care te îndepărtează de ceilalți.

Arlechin, între teatru și universitate

Cum ați împăcat cariera universitară cu cea de critic de teatru?

După cum îmi spunea odată Andrei Șerban, am admis să fiu arlechin, „slugă la doi stăpâni“, și la universitate, și la teatru. Am fost impur, nu am ales universitatea îndepărtându-mă de teatru și nu am ales doar teatrul, separându-mă de școală. Astăzi, la capăt de drum, admit că acest parcurs ambivalent a presupus o anumită asceză – mari eforturi și sacrificii –, dar în el mă recunosc.

Ați păstrat o nostalgie a limbii române?

La început, pentru scris doar, am resimțit dureros îndepărtarea de limba română. Însă soția mea, Monique Borie, care e și ea profesoară la Sorbona, mi-a fost de mare ajutor și, progresiv, am reușit să-mi construiesc o gândire în franceză, să o formulez corect, dar și cu plăcere!

Ați păstrat o anumită poeticitate și o calitate a metaforei, care vă diferențiază de limbajul arid, specializat din discursul teatral modern. Nu v-a tentat structuralismul?

Teatrul nu e compatibil cu tehnicizarea structuralistă a discursului. Lingvistica, muzica pot fi compatibile, teatrul însă e o prezență vie. Una dintre reușitele mele a fost că am refuzat tacit să mă integrez complet în Franța, să devin un teoretician francez asemenea teoreticinilor francezi. Eu am scris despre ecoul pe care teatrul l-a produs în mine.Cred că fiecăre trebuie să-și inventeze propria cheie de a înțelege un spectacol. În teatru, există o relație de prezență, de descriere. Cum să descriu lumina de pe scenă, intrarea unui actor pe scenă? Nu pot să le descriu ca pe simple semne. Teatrul ține de poetic, de inefabil, de aceea eu am încercat să folosesc un limbaj deschis, cu metafore active, vii, născute din spectacol.

Ați scris tripticul eseistic „Odihna“, „Noaptea“, „Uitarea“. Cum ați îmbinat rigurozitatea documentării cu lirismul textelor?

Eu nu am reușit să fiu actor, ceea ce a fost o șansă pentru mine. Nu am reușit să devin nici scriitor, deși aș fi vrut să fiu scriitor. Scriind despre teatru, am încercat totuși să-mi păstrez pulsiunea interioară de scriitor. Am scris despre uitare, odihnă, noapte, texte la limita literaturii, texte fragmentare, puse în scenă de Mihai Măniuțiu. Am considerat că, acolo unde se termină cuvintele, pot să înceapă imaginile. Neîmplinirea de a nu fi basculat de partea literaturii mi-a permis însă să am o poziție originală în lumea teatrală. Nu am fost un scriitor frustrat, am fost un critic care a folosit neîmplinirea sa de scriitor.

Cum selectați imaginile din albumele dumneavoastră de artă?

Dacă lipsește ceva e din cauza mea, ce se regăsește este grație mie și a soției mele care făcea fotografii ilegale în muzee pentru a putea regăsi ulterior imaginile tablourilor. Fiecare imagine vine dintr-o călătorie a sensibilității mele, dintr-un muzeu pe care l-am văzut, dintr-o carte pe care am răsfoit-o.

Dintotdeauana am trimis prietenilor mei cărți poștale ilustrate, cu mesaje sintetice, pe care le-am alăturat imaginilor sugestive. Iconografia nu a fost făcută de un documentarist în albumele mele de artă.

Cât de deschis sunteți spre noile experimente din teatru?

Noile experimente te pot conduce către două atitudini opuse, prima e aceea a refuzului: „Ah, ce teatru bun exista înainte!“. Acesta e leitmotivul clasic repetat de orice spectator sau artist anchilozat. Vrei să rămâi prizonierul trecutului iubit! Cealaltă atitudine constă în a te consacra exclusiv noilor cercetări și să le îmbrățișezi necondiționat, sacrificând trecutul și istoria! Vrei să semnezi implicit un pact de tinerețe continuă! Cum să alegi? Având încredere în puterea de a rămâne sensibil la experiența particulară a unui spectacol, nou sau vechi! Aceasta presupune însă și o rezistență, și un efort de adaptare. Un spectacol bazat pe text, pe personaje impune o privire bazată pe continuitate. Eu am fost format de carte și de muzeu, tinerii spectatori de astăzi sunt însă formați de televiziune și de internet, fiind sensibili la rupturile extrem de rapide din noile tehnologii. Privirea spectatorului poartă marca vieții și timpului său.

Ce soartă are cartea tipărită în societatea postmodernă?

Am fost de curând într-o mănăstire italiană și mă uitam la cărțile cu miniaturi de o frumusețe fără seamăn. Oare tristețea acelor călugări nu a fost egală cu tristețea noastră când s-au introdus seriile de cărți tipărite ale epocii Gutenberg? Tipografia a însemnat, de fapt, moartea acelor cărți pictate, unice. Mutația, fundamentală, se repetă azi grație practicilor electronice din această perioadă.

Pentru mulți senzualitatea hârtiei n-a dispărut, nici bucuria de a vedea un om în intimitatea noastră pe scenă. Decăderea teatrului a fost anunțată din anii ’20 în favoarea cinematografului, dar el supravietuiește încă...

Ce înseamnă pentru vanitatea dumneavoastră noul statut de academician?

Cu această numire a mea un cerc se închide foarte nobil: tatăl meu a luat în tinerețe premiul Academiei pentru Medicină, eu acum, peste timp, am intrat în Academia Română. O asemenea recunoaștere bucură pe oricine. Nu poți să fii atât de vanitos, încât să o respingi. Nu poți să fii atât de pompos, încât să o transformi într-o poziție statuară. Trebuie să fii conștient că o nouă misiune îți revine cât timp mai ai de stat pe aici, prin lume. Faptul că cineva reprezintă teatrul în Academie, nu un scriitor, cu un statut nobil, ci un critic, în general „neiubit“, poate fi interpretat și ca o recunoaștere a spectacolului românesc.

“Am avut senzația, în 1977, că sufăr de un ulcer teribil, însă nu era decât
o reacție nervoasă față de ceea ce vedeam: o țară intrată în noapte!

Eu am fost format de carte și de muzeu, tinerii spectatori de astăzi sunt însă formați de televiziune și de internet.

Până la Revoluție, v-ați mai întors în țară?

O singură dată, după cutremurul din 1977, am stat o săptămână. Mi-am regăsit cu emoție prietenii actori. O întâlnire cu Ovidiu Iuliu Moldovan a devenit o adevărată cursă, după ce el jucase „Caligula“ la Naționalul bucureștean. Nu ne vedeam, eu strigam „Ovidiu“, el mă striga „Biță“ (n.r. – alint al prietenilor). Nu ne recunoșteam din cauza lipsei de electricitate. Am avut senzația atunci că sufăr de un ulcer teribil, însă nu era decât o violentă reacție nervoasă față de ceea ce vedeam: o țară intrată în noapte. Nu am mai revenit în România decât după 1990. Marcat de experiența societății românești, am scris „Scena supravegheată“, eseu despre dispozitivele de supraveghere profană, prezente de la „Hamlet“ la „Tartuffe“, dar totodată și în spectacolele jucate sub cenzura comunistă din România, dar și în spectacolele jucate sub cenzura comunistă din România, adunau pe platoul de joc supravegheați și supraveghetori.

Cât de bine l-ați cunoscut pe Emil Cioran? V-au lipsit la Paris vechii prieteni?

L-am cunoscut bine pe Emil Cioran, care m-a primit deseori în apartamentul său din „21 rue de l’Odéon“. Surâdea, râdea, dar își ascundea răvășirile pe care nu le mărturisea decât în scris. L-am întâlnit, în teatrul lui Peter Brook, pe Andrei Șerban. Ne revedem, ciclic, de câte ori vine să monteze la Paris. Ne-am regăsit și la New York... în dialoguri fără de capăt! Monica Lovinescu a fost o prezență caldă, ca și marii traducători Alain Paruit și Constantin Tacu, poate cel mai apropiat și mai ambiguu prieten cu care am colaborat pentru Editura l’Herne. Fără a mai vorbi de regizorul Radu Penciulescu, a cărui afecțiune și vocație etică îmi sunt constant vitamine ale sufletului. Tot la Paris l-am întâlnit pe un vechi camarad care mă uimește prin vitalitatea și perspicacitatea spiritului său, Basarab Nicolescu. În ultimii ani, cu Felix Alexa, întâlnirile și conversațiile pariziene s-au multiplicat. Deși de vârste diferite, împărțim gânduri și convingeri comune despre viață și teatru. E cel mai bun teren pentru o înțelegere.

V-au fost și "pedagogi" teatrali unii prieteni...

Da, prietenii mei au fost și pedagogii mei teatrali. Eu m-am format și prin discuțiile despre teatru cu prietenii mei, care au fost și sunt oameni de teatru. Am consacrat o parte esențială a vieții mele statutului de spectator.

Pictorul Auguste Renoir spunea că cel mai frumos cadou pe care îl faci unui prieten pictor este să-i cumperi un tablou. La fel, cel mai frumos cadou pe care îl poți face unui prieten regizor este să-i vezi spectacolul. Uneori ești obosit, ai vrea să te repliezi în tine însuți. În teatru, replierea înseamnă îndepărtare. A vedea spectacolele câtorva prieteni este și o fidelitate, și o pedagogie în același timp. Și toți marii mei prieteni au venit în străinătate...

Peisajul critic francez e anchilozat"

Cum faceți cu orgoliile exacerbate ale artiștilor din jurul dumneavoastră?

Nu se poate face artă fără orgoliu, artistul construiește o lume din nimic. E firesc ca toți să aibă acest orgoliu al artei lor. Noi, criticii-prieteni, suntem convocați, pentru a-l parafraza pe Cioran, la „exerciții de admirație“ obligatorie. Paradoxal este că artiștii știu prea bine care le sunt erorile, dar nu acceptă să le spună cineva în față.

Există în Franța un conflict între generațiile de critici teatrali, conflict pe care îl regăsim acum în România?

În Franța, criticii bătrâni au confiscat puterea. Peisajul critic francez e anchilozat. Intrasigența conflictului dintre generații - dacă nu degenerează în violență - e benefică, pentru că nu se ascund lucruri, se formulează adevăruri.

Luptele sunt necesare. Cioran spune o frază foarte frumoasă în „Caietele“ lui, legată de faptul că în America de Sud a devenit indiferent, adică a devenit mort. Prea multă toleranță înseamnă o tocire a unghiurilor de conflict, înseamnă o refulare a unui anumit discurs. Certurile, dacă nu sunt personale, ci de poziții, au o anumită funcție vitalizatoare. E mai periculos să instaurezi o neutralitate. Oricum în actul critic nu există obiectivitate, există numai o anumită construcție a unui sistem de valori propriu.

Când nu vă place un spectacol, cum împăcați prietenia cu critica?

După ani și ani, când spectacolele au dispărut de mult, pot să le spun liniștit ce nu mi-a plăcut (Râde). Cineva mi-a reproșat odată că nu scriu decât despre prieteni. „Eu nu sunt prieten decât cu regizorii al căror teatru îmi place“, i-am răspuns. În 1970, am scris foarte rezervat despre „Woyzeck“, spectacolul lui Radu Penciulescu de la Piatra-Neamț. Nu pot să uit dimineața când el a venit la Institutul de Teatru, purtând în buzunar revista cu cronica mea din „România literară“. În decența sa, nu mi-a reproșat niciun cuvânt. Criticul Valentin Silvestru mi-a spus odinioară: „Nu te neliniști. După ce ai scris o cronică negativă, dacă îți place următorul spectacol, te reîmpietrenești cu artistul. Dacă și al doilea spectacol este slab, atunci este vorba despre un artist mediocru și nu ai de cesă-l regreți“. (Râde)

Mi-am asumat tot timpul statutul de însoțitor al artiștilor, bazat pe bunăvoință și pe încredere reciprocă.

Ce vă propuneți în următoarea perioadă?

Între ce vrei să faci și ce poți să faci e o diferență. Nu poți și nu trebuie să rămâi imobilizat la același nivel. Când un ciclu se încheie, ideal e să fii tentat de altceva nou, inedit. În jurul meu, cunosc mulți artiști care nu își acceptă vârsta și astfel asist la declinul operei lor și, implicit, la o devalorizare a mitului pe care l-au reprezentat. L-am apreciat pe Ingmar Bergman și pentru că a știut să se retragă la timp. Îmi doresc să fiu liber, nepreocupat de sarcini imediate, să alternez teatrul cu prietenia. Prietenii, cel mai adesea, și teatrul, uneori, mă reconciliază cu perspectiva cercului care se închide, a timpului care se termină!

Dincolo de cortină

Numele:George Banu

Data și locul nașterii:
22 iunie 1943, Buzău

Starea civilă:Căsătorit

Studiile și cariera: Absolvent al Universității de Teatru și Film din București.

În 1973 s-a stabilit în Franța. A devenit profesor la Sorbona și un eseist de talie internațională.

Între anii 1994 și 2001 a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor.
A primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene.
A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța.

Printre titlurile sale publicate de Editura Nemira se numără „Repetițiile și teatrul reînnoit“, „Spatele omului“, „Dincolo de rol sau actorul nesupus“.

Zamo
17th April 2013, 11:08
http://www.zf.ro/business-international/epopeea-suediei-de-la-un-stat-falimentar-la-un-model-de-capitalism-si-echilibru-social-10749306

miril
17th April 2013, 11:32
Multumesc, Zamo! Un articol foarte bun si cat de poate de adevarat despre starea lucrurilor in Suedia de atunci, anii 90 si acum. Esentiala mi s-a parut cum statul suedez a pus presiunea asupra bancilor si nu invers in rezolvarea crizei financiare din anii 90. Pentru cei care au urechi sa auda! De mentionat contributia Guvernatorului Bancii Nationale suedeze din acea perioada, Urban Bäckström, finantist eminent.

Zamo
18th April 2013, 09:59
Din categoria bani albi pentru zile negre: http://www.zf.ro/business-international/guvernul-polonez-despre-privatizarea-fondurilor-private-de-pensii-o-greseala-uriasa-care-a-impovarat-statul-cu-datorii-10759668

miril
19th May 2013, 10:30
De citit:

http://adevarul.ro/sanatate/minte-sanatoasa/suntem-mani****ti-cumparam-prof-dr-leon-zagrean-neurocercetator-In-societatea-actuala-domina-creierul-subuman-1_51973700053c7dd83faad75c/index.html

miril
19th May 2013, 10:31
De citit:

http://adevarul.ro/sanatate/minte-sanatoasa/suntem-mani****ti-cumparam-prof-dr-leon-zagrean-neurocercetator-In-societatea-actuala-domina-creierul-subuman-1_51973700053c7dd83faad75c/index.html

Zamo
22nd May 2013, 15:44
Vulcan in insolventa http://adevarul.ro/economie/afaceri/compania-vulcan-detinuta-ovidiu-tender-intrat-insolventa-1_519cac60c7b855ff5616db10/index.html

miril
4th July 2013, 10:46
L-am cunoscut personal (30 de minute):). Un mioritic mai putin ca sa nu zic un progresist, caci cam tot p-acolo. Dumnezeu sa-l odihneasca! :(

Ultimul interviu al lui Radu Vasile: „Putin mi-a zis că n-a mai rămas mare lucru din tezaurul nostru“ Adevarul Iulian Andrei (Crăciun)

Deși retras din viața politică de opt ani, Radu Vasile a rămas mereu preocupat de problemele țării. În ianuarie 2013, Radu Vasile a acordat un amplu interviu ziarului „Adevărul“. Nu știam, atunci, că va fi și cel din urmă. Fostul premier a decedat miercuri. Publicăm, în premieră, ultimele sale confesiuni.

Cel mai dramatic moment din mandatul de premier al lui Radu Vasile
Radu Vasile pășea liniștit în redacția ziarului „Adevărul“. Era bolnav. Se împuținase, deși se încăpățâna să nu admită asta. Fuma țigară după țigară. Am discutat, atunci, cu fostul premier, despre tarele noastre istorice, dar și despre momentele principale din activitatea sa de prim-ministru al României (1998-1999): mineriada din 1999, vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România sau discuțiile „private“ despre tezaurul românesc cu actualul lider rus, Vladimir Putin, ori demersurile pentru integrarea României în Uniunea Europeană cu fostul premier britanic, Tony Blair. Radu Vasile își punea, tot mai mult, nădejdea în sănătate. De trei ani, de când fusese diagnosticat cu cancer de colon, fostul premier urma un tratament în Israel. Ieri, Radu Vasile a murit, răspus de boală. Acesta este ultimul interviu acordat de fostul țărănist.

„Adevărul“: Ce mai faceți, domnule Radu Vasile?
Radu Vasile: Nu am nimic special de spus. Deocamdată, scriu. Am publicat niște traduceri, niște cărți.

Lucrați la o carte de istorie acum.
Într-un fel, de istorie. Încerc să descifrez acele caracteristici care sunt o permanență a fiecărui popor, în sensul comportamentului. Am încercat să identific dacă există o continuitate în comportamentul nostru politic, că vorbesc de politic, nu neapărat de popor.

Și există?
Reiese că există. Una dintre caracteristicile care de la început s-au fixat – aproape definitiv, până în ziua de astăzi – e o neîncredere a celor din afară față de clasa politică românească. Fie că e vorba de boierimea medievală, fie din epoca modernă.

Suntem percepuți drept neserioși?
Suntem niște neserioși! Și mergând pe firul acesta, a reieșit această lipsă de credibilitate de care, în ghilimele fie spus, s-au „bucurat“ și domnitori, și clasa politică, în general boierimea medievală. În epoca modernă s-a mai redus, mai ales din ultimele decenii ale secolului XIX, această neîncredere. Până la Primul Război Mondial.

Domnia lui Carol I...
Carol I, da, el a avut această perioadă. Din contră, s-a înregistrat o sporire a prestigiului României vechi de atunci și a importanței ei din multiple puncte de vedere, și în ce privește zona sud-est europeană, și faptul că era o stabilitate politică prin succesiunea celor două partide, Liberal și Conservator, pe care domnitorul și apoi Regele Carol le-a ținut într-un echilibru, fără să se amestece în viața lor internă, cum făcuse anterior Alexandru Ioan Cuza. Au fost și succese economice incredibile, care după părerea mea nu vor mai fi atinse niciodată, ca indicatori vorbesc, de România. De exemplu, faptul că moneda românească, leul, nu numai că avea valoare mare, de 322,6 miligrame aur fin, dar era o valoare în sine, fiind cotată la bursele occidentale, ceea ce cred că nu va mai ajunge vreodată leul nostru, cât va mai exista.

Vorbeați de continuitatea lipsei de credibilitate...
Pot să vă dau un exemplu din Petru Cercel, un domnitor moldovean, nu foarte inspirat în acțiunile lui, care, adresându-se Apusului de la care solicita sprijin împotriva otomanilor, spunea: „Știu că nu aveți încredere în noi, știu că ne considerați trădători“. Prin urmare, de atunci era sesizabilă această lipsă de încredere. Pe de o parte, domnitorii plăteau tribut Porții, și din ce în ce mai mare, supralicitând sumele care ar fi trebuit acordate, dar în același timp deschideau alte canale de discuții.

Jucau la două capete...
Asta e a doua caracteristică majoră. Dacă vă uitați la nivelul clasei politice, sunt persoane care merg cu un partid, dar în același timp își pregătesc terenul pentru alt partid, în caz că nu iese bine.

Și dumneavoastră ați fost propus premier de PNȚCD și ați fost apoi senator PD, dacă nu greșesc.
Am fost exclus din PNȚCD prin decizia lui Ion Diaconescu, care era președintele partidului, și a celorlalți din Biroul Central, după ce n-am mai fost prim-ministru.

De ce v-au exclus?
Sincer, nici acum nu știu.

Dacă vă uitați la nivelul clasei politice, sunt persoane care merg cu un partid, dar în același timp își pregătesc terenul pentru alt partid, în caz că nu iese bine.

Și ați mers la PD?
Nu. În aprilie (n.r. – 2000) am creat Partidul Po****r din România, dar nu l-am dus până la capăt din motive obiective, asupra cărora nu vreau să insist. Am început negocieri întâi cu liberalii, și am fost refuzat, în sensul că pe mine mă primeau, dar pe ceilalți pe care îi propusesem i-au respins, nu îi interesau, mă rog. În schimb, la Partidul Democrat au fost pe lângă mine încă trei oameni pe listele PD. Și am stat acolo cât am mai stat până în 2004, când m-am retras deoparte din viața politică.

Nu vă mai gândiți la o întoarcere?
Păi, aș putea pune și eu o întrebare: unde?

S-a degradat atât de mult clasa politică în ultimii opt ani?
Neașteptat de mult, pentru mine. Până în ’96-’98 era un tip de evoluție care era promițătoare în diverse aspecte. Erau dezbateri parlamentare extrem de serioase și am crezut că pe linia asta se va merge. Dar acum s-a ajuns la această situație și iată că avem acest Parlament care e cel mai numeros din istorie.

Sunt 588...
Nici Franța nu are atâția! E ceva de domeniul kafkian, ca să zic așa. Și sunt tot felul de indivizi, dădeau unele canale de televiziune, care ba aveau liceul, ba nu aveau. Problema e că acești anonimi, care vor rămâne pentru totdeauna anonimi, nu sunt nici siguri pentru partidele în cauză.

Vor fluctua.
Firește. Vor juca la două, dacă nu la trei capete. Vă întreb pe dumneavoastră sau pe oricare dacă își amintește un parlamentar din legislatura trecută care a devenit o personalitate ca deputat sau senator. Care să știe să vorbească cel puțin gramatical, dacă nu frumos, măcar corect.

Ultimul interviu acordat de Radu Vasile: „Am sunat la președinție să mă ajute cu problemele de sănătate dar n-am avut succes...“
Ce facem, ce e de făcut?
În acest sens, al clasei politice, trebuie să se înceapă cu partidele. Am să dau un singur exemplu, din păcate de la alții, din Anglia. Noi, la PNȚCD, aveam legături serioase cu Partidul Conservator Britanic. Am fost la un congres al lor într-o localitate, Blackburn, trec peste detalii. Mergeam pe stradă cu cel care mă însoțea din partea partidului și vedem pe stradă un tânăr care mergea pe jos citind un ziar. „Știți cine este?“. „Nu știu“. „Este ministrul Țării Galilor“. În sistemul britanic, ministrul Țării Galilor este primul pas ca să devii guvernamentabil. Era unul dintre tinerii promițători. Avea 27 de ani. Acest tânăr a fost descoperit de Margaret Thatcher la cincisprezece ani și a fost trecut prin toate filtrele. Trec peste faptul că mergea pe jos, nu Mercedes, nu etc, și citea ziarul, nu bodyguarzi, nu nimic. Deci iată. Cam de aici trebuie să înceapă. PNȚCD a avut o inițiativă bună, dar care din păcate nu a fost dusă până la capăt: crearea de departamente unde veneau diverși oameni și țineau conferințe, practic, politicienii erau școliți.


Unii au spus de bine, alții au spus de rău, personal la ora asta nu mă mai interesează nimic, indiferent ce părere ar fi, pozitivă sau negativă.

O școală de politică...
Da, plus școala de la Câmpulung pentru tineri. Aceasta ar fi fost o soluție, dacă ar fi fost făcută în mod serios, și sistematic, explicându-se de exemplu tinerilor că principala calitate a unui tânăr politician este să aibă răbdare, că trenul va trece și prin gara lui. Orice forțare, nu neapărat din punctul de vedere al vârstei, orice forțare a treptelor, din nimic să ajungi ministru sau altceva, e o problemă în primul rând pentru partid, dar și pentru persoana în cauză, că îi creează iluzii despre el însuși. Primul pas trebuie făcut în partid, trebuie organizate aceste departamente. S-ar putea ca ele să existe pe hârtie, dar nu funcționează în ideea de a scoate ce e mai bun de acolo. În al doilea rând, promovarea nu trebuie făcută că eu sunt „omul lui X“ sau „omul lui Y“, promovarea trebuie făcută în funcție de ceea ce arăți, iar ceea ce arăți este știință, comunicare și sânge rece, că îți trebuie și așa ceva.

Spuneți despre iluziile pe care și le creează oamenii despre ei înșiși. Vreau să vă întreb cum v-a schimbat, dacă v-a schimbat, puterea.
Domnule, vedeți, eu am avut și datorită educației, o privire foarte relativă asupra puterii. De la început eram conștient că puterea e temporară, că nu are cum să dureze. Eu am avut un fel de comportament care i-a derutat pe mulți.

„Domnule, ce vrea ăsta?“
Da, unii au spus de bine, alții au spus de rău, personal la ora asta nu mă mai interesează nimic, indiferent ce părere ar fi, pozitivă sau negativă. Fiind acolo, pe fondul ăsta al educației și cu istoria pe care o știam, se simte. Te resimți într-un univers închis în care informațiile, realitatea, sunt filtrate prin intermediul interesului altora, pe care nu ai cum să îi controlezi total decât atunci când ajung față în față cu tine. Mergeam cu mașina, cu echipaje, și am oprit să iau pepeni verzi pe marginea DN1. Și acum m-am întâlnit cu omul cu pepenii: „Domnule, cum ai oprit tu, domnule? Am spus la toți“. Mergeam la fotbal, nu prea des, să iau contact cu realitatea realității, lăsând la parte că a fost și o perioadă agitată în care m-am confruntat cu realitatea din plin.

Spuneți-ne ceva ce n-ați mai spus până acum, din culisele anilor aceia.
Păi, nu pot.

Cum să nu puteți? Trebuie!
Despre trei lucruri pot să vă spun: primul este aproapo de Tony Blair, al doilea este vizita în Rusia și o vizită anterioară în Israel, care a fost simpatică. Despre Tony Blair – el a făcut, atunci, o vizită în Bulgaria. Era perioada când se discuta ca intrarea în Uniunea Europeană să fie după principiul „geometriei variabile“. Adică să intre un grup de țări – Grupul de la Vișegrad – și apoi celelalte, cândva. Demersurile pe care le-am făcut pe unde am mers, și pe care le-au făcut probabil și alții, au fost pe principiul ca negocierea s-o înceapă toți odată, urmând ca, în funcție de cum stabilesc dosarele respective, să fie primite în UE. Discuția asta am avut-o cu ambasadorul Marii Britanii de aici și i-am spus că trebuie să facem ceva, măcar ca imagine. El a făcut diligențele necesare ca Tony Blair, aflat în Bulgaria, neavând plănuită o vizită în România, să facă o escală aici, de patru ore. Eu m-am întâlnit cu el la aeroport și am discutat cu el în mașină. Și el a spus: „Ideea «geometriei variabile» nu o considerăm foarte eficientă. Suntem de acord ca tratativele pentru integrare să înceapă cu toate țările în același timp“. În momentul în care a dat declarația aceasta, pentru mine au fost clare lucrurile – că putem începe procesul de integrare.

Cât a contat ce am făcut cu deschiderea spațiului aerian pentru NATO ca să bombardeze Iugoslavia?
Foarte mult! Păi și acum își amintește generalul Wesley Clark: „Domnule, ce atitudine a avut România atunci, cum și-a permis față de Rusia...“.

Președintele Constantinescu pretindea că mineriadele din 1999 au fost, de fapt, o încercare dinspre Rusia pentru a-l debarca pe el tocmai în înțelesul negocierilor care urmau să înceapă cu UE. Există vreo noimă în asta?
Nu pot să spun nimic în legătură cu asta. Ce pot să spun eu este că în discuția pe care am avut-o eu cu premierul rus de atunci, cu Putin, el m-a întrebat: „Cum ați reușit să rezolvați problema cu minerii?“.

Și ce i-ați spus?
Păi, i-am spus cum s-a întâmplat. Nici ei nu mai voiau cu minerii, că se speriaseră. Dar eu l-am întrebat de ce. Mi-a spus că și lor le era frică pentru că și minerii lor începuseră să acționeze. Deci, dintre cele două informații, a mea e reală, cealaltă nu știu. Le puneți cap la cap și vedeți ce iese.

Și cu Israelul? Cu ce scop ați mers în Israel?
Am avut discuții îndelungate cu primul-ministru de atunci, Netanyahu, m-a invitat la el acasă, ceea ce i-a mirat pe toți. Am fost și într-o vizită de protocol la președințele țării, Ezer Weizman, care fusese pilot în aviația britanică în cel de-Al Doilea Război Mondial. Și atunci era problema faimoasă a elicopterelor Bell, pe care trebuia să le cumpărăm. L-am întrebat pe președinte: „Domnule președinte, ca fost pilot și specialist în domeniul aeronautic, uitați, avem problema aceasta cu un contract cu cei de la Bell Helicopters, care trebuie să ne livreze niște elicoptere“. Și a zis: „Aaaa, ălea din Vietnam! Dar de ce vă trebuie?“. „Ca să ne apărăm de dușmani“. „Păi, care sunt dușmanii dumneavoastră?“. „Domnule, Bulgaria nu e, Iugoslavia nu e, Ungaria nu e, Moldova nu e, Marea Neagră nu e, deci observați și dumneavoastră că nu prea avem, dar noi suntem partener strategic cu NATO și probabil vom intra în NATO“ „E, în condițiile acestea, vă trebuie, că dacă o să intrați în NATO, o să aveți dușmani!“. Președintele Israelului – el a zis.

A treia vizită este ultima vizită oficială, în Rusia, în decembrie 1999. Am avut o discuție de două ore și jumătate cu premierul Vladimir Putin. Două lucruri pot să vă spun. Ne-a reproșat că de ce luăm gaz de la ei prin intermediari, când putem să luăm direct. Eu nu știam exact, dar m-am sesizat, am spus că voi anunța mai departe. A doua chestie pe care am discutat-o a fost, firește, problema tezaurului.

Am avut o discuție de două ore și jumătate cu premierul Putin. Ne-a reproșat că de ce luăm gaz de la ei prin intermediari, când putem să luăm direct!

Radu Vasile a povestit despre întâlnirile cu Tony Blair, Vladimir Putin și Ezer Weizman avute în timpul mandatului său de premier Ce a zis Putin despre tezaur?

Eu i-am spus: „Știți, tezaurul...“ . Putin mi-a spus așa: „Domnule, vă pun și eu câteva întrebări. Cine a decis trimiterea tezaurului în Rusia în 1917?“. „Păi, Guvernul de la Iași, Brătianu, Regele“. „Dar ei nu știau că e Revoluție în Rusia?“ „Domnule, eu cred că știau!“ „Păi atunci de ce ați trimis?“ „Eu la întrebarea aceasta nu știu ce să vă răspund, ei ar putea să vă răspundă“. Că, într-adevăr, să trimiți tezaurul într-o țară în plină Revoluție nu e tocmai o idee bună. Iar a doua chestie pe care mi-a spus-o: „Dumneavoastră ați participat la cel de-Al Doilea Război Mondial alături de Germania. Și ați ocupat nu numai Transnistria, ci și Crimeea, timp de patru ani“. „Da“. „Păi, atunci să vă facem socoteala pentru despăgubiri“. „Stați puțin, că am plătit despăgubiri, în Tratatul de la Paris în 1947, 300 de milioane în aur!“. În banii de azi, i-am făcut eu repede o socoteală, ieșeau cam 2 miliarde de dolari. „Și mai e ceva – Sovromurile!“. „Evaluăm și asta, însă noi vă cerem 5 miliarde aur pentru ocupația de patru ani“. „Ați făcut socoteala asta exact?“. „Da“. Și s-a lăsat tăcerea. „Dar v-am trimis ceva“. „Da, Cloșca cu pui, documente, dar nu e destul“. Și zice: „Domnule, într-o țară care a trecut prin două revoluții și două războaie, mi-e teamă că nu mai e mare lucru din tezaurul vostru“.




„Fără educație și fără sănătate, națiunea rămâne departe de ceea ce ar trebui să fie“

Dar la vizitele acestea care aveau încărcătură economică, când îi luați și pe miniștri și îl mai puneați în delegație și pe Traian Băsescu, el cum le primea?
A refuzat mereu! Nu-i plăceau.

L-ați pus negociatorul-șef cu Banca Mondială. El lucra cu străinii.
Da, cu Banca Mondială. Se ducea pe baza acestor tratative în Japonia și în alte țări.

Adică se ducea unde conducea el, unde era el șeful.
Exact.

Ce a fost decisiv pentru Papa Ioan Paul al II-lea să vină în România – vizita dumneavoastră acolo?
El era convins să vină. Eu îi aduceam de aici asentimentul Bisericii Ortodoxe. Fără asentimentul Bisericii Ortodxe Române nu ar fi venit. Sigur că am avut discuții cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe, inclusiv cu Patriarhul Teoctist, care s-a arătat înțelegător. În orice caz, vizita a fost o schimbare a imaginii pentru România pentru că, pentru prima oară, pe posturile internaționale de televiziune nu mai apăreau minerii, era Papa.

Ce ați fi vrut să faceți ca prim-ministru și nu ați realizat?
Singurul lucru pe care mi l-am dorit atunci și care totuși s-a creionat puțin a fost eliminarea acestei „geometrii variabile“ de integrare în Uniunea Europeană și acceptarea României la tratative. Și, de asemenea, încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional la care guvernul anterior nici nu se uita. Nu pentru că sunt un mare simpatizant al FMI-ului, dar pentru o țară ca România, dacă aveai marca acordului, mai ales în perioada aceea, însemna mult.

Pentru prima oară, pe posturile internaționale de televiziune nu mai apăreau minerii, era Papa.

Spuneați că Netanyahu era premier în Israel, când ați fost, iată că el, după 15 ani, încă mai este în politica de vârf. Dumneavoastră ați ieșit din politică de 8-9 ani.
Da, așa este. Bine, la mine situația e determinată și de faptul că nu mai sunt sănătos. În primul rând, de-asta am stat departe. Am boala asta pe care o am și nu știu până când o duc. Până acum e bine, nu știu când va începe să fie rău și să se încheie toată viața. Vedeți, uitați-vă, sunt OK, beau cafea, fumez.

Face bine tutunul?
Face parte din tratament.

Unde mergeți să vă tratați?
În Israel, la Ierusalim.

Au un sistem medical bun acolo?
Nu neapărat în ceea ce privește profesionalismul medicilor de vârf, ci tratamentul și terapia de după. Eu am făcut două operații, una pe ficat și una pe colon. Cea pe ficat a durat 12 ore. Dar n-am avut problemă. După șapte zile, eram în oraș. Aici, acum doi ani, am avut o problemă, am fost internat la Spitalul Elias din București, apoi la cel Municipal, și după o săptămână a trebuit să plec. Cred că dacă mai rămânean, muream. Și m-au reparat într-o zi în Israel. Acestea sunt diferențele. De-aia zic, cheia viitorului în România stă în educație și în sănătate. Fără acestea, națiunea rămâne departe de ceea ce ar trebui să fie.

Interviu realizat în campania „Adevărul“ împreună cu platforma "România de la zero“ (www.dela0.ro) - „Cine, ce, cum, când schimbă România“

Adriana Saftoiu despre Radu Vasile:

http://adevarul.ro/news/eveniment/radu-vasile-ultimul-mioritic-1_51d470e3c7b855ff56fb6c6e/index.html

miril
27th July 2013, 11:57
''In decada nelinistii noastre'', o oaza de lumina in intunericul nedisipat al tabloidelor. Un balsam!

Avignon 2013 - ediție de adio! George Banu Cotidianul

http://www.cotidianul.ro/images/stiri/0713/338/1374487245Kiki%20Smith,%20Femeie%20pe%20rug.jpg
Kiki Smith, Femeie pe rug

Interesul festivalurilor - al marilor festivaluri - consistă în faptul că s-au constituit în rituri ciclice, care revin anual asemeni sărbătorilor ateniene ce, în fiecare toamnă, reuneau cetatea și locuitorii ei pentru a se confrunta cu operele unui Sofocle sau Euripide, a le da premii, a întrerupe ritmul cotidian al existenței și a permite astfel o "reînnoire" a legăturii sociale în sânul comunității. Festivalul de la Avignon, ajuns la a 67-a ediție, deține în peisajul francez o funcție înrudită, cel puțin în lumea teatrului: el marchează sfârșitul unui an de lucru și produce încărcarea spirituală indispensabilă continuării. În acest sens, festivalul se constituie în ocazie de a-ți oferi o vacanță superioară, o îndepărtare de cultul zilnic al muncii eficace și o perspectivă de reabilitare a energiilor spirituale.

Cele două Festivaluri, “In” și “Off”

http://www.cotidianul.ro/images/de_la_un_sat_la_altul_in_regia_lui_stanislas_norde y.jpg

De la un sat la altul în regia lui Stanislas Nordey

Festivalul de la Avignon nu aparține acelui cerc ce reunește marile festivaluri muzicale, festivaluri ale marii burghezii intelectuale, Salzburg, Aix-en-Provence, Glyndeburne, Spoletto - unde prețurile spectacolelor sunt extravagante și mondenitatea domnește. Nu, aici normalitatea se impune. Normalitatea participanților ca și aceea a spectatorilor. Avignon-ul e po****r și impur. Festivalul central constituie un nucleu prim în jurul căruia se aglutinează sutele de spectacole ale ceea ce se numește festivalul “off”: masa informă ce malaxează propuneri de calitate, originale cu cele mai kitsch reprezentații sau cele mai vulgare! Spectatorul obișnuit al “off”- ului își are însă reperele sale, știe să asculte rumoarea generală, nu se pierde în haosul general! El se regăsește!

http://www.cotidianul.ro/images/curtea_de_onoare_de_jerome_bel.jpg

Curtea de Onoare de Jerome Bel

Cele două festivaluri, “in” și “off”, își sunt necesare, căci primul impune o arhitectură ce servește de nucleu fondator, de orizont explicit pentru protagoniștii teatrului, în timp ce multitudinea “off”- ului introduce această agitație policromă și carnavalescă ce dă orașului o dimensiune ludică, intens festivă. Două festivaluri devenite complementare!

http://www.cotidianul.ro/images/nicolas_bouchard_si_judith_henry_in_proiectul_licu rici.jpg

Nicolas Bouchard și Judith Henry în Proiectul Licurici

Anul acesta, ritualul s-a confirmat, dar pe fond de fractură simbolică. Tinerii și neașteptații directori numiți acum zece ani, Hortense Archambault și Vincent Baudriller, își încheie mandatul. Ei au devenit liderii autoritari și originali ai Avignon-ului în anul 2003, an al marii rupturi care a determinat, sub influența unei mișcări protestatare a oamenilor de teatru, anularea festivalului. Neintimidați de această situație conflictuală, debutul strălucit le-a fost marcat de invenția unui nou dispozitiv de conducere, frecvent criticat, dar și egal apărat. Ei decid să își afilieze la fiecare ediție un "artist asociat", un artist ce se identifică explicit cu o anumită direcție estetică, dar și artist ce poate extinde sfera selecției și da o "culoare" proprie fiecărei ediții. Primul a fost Thomas Ostermeier, regizor german ce prelua atunci, în 2004, direcția celebrei instituții “Schaubühne”. El a confirmat pertinența modelului original instaurat de tinerii responsabili ai festivalului! Furtuna se va declanșa în anul viitor, 2005, când sub impactul lui Jan Fabre, coregraf deliberat provocator, selecția propusă deruteză, surprinde, produce entuziasme și totodată respingeri violente. Criza atinge paroxismul! Festivalul se divizează, soliditatea îi e periclitată! Eu însumi particip, cu un prieten, Bruno Tackels, la acest conflict publicând un volum, “Cazul Avignon 2005”, ce răspundea polemic acuzațiilor "reacționare" ale unui fost intelectual de stânga, Régis Debray, reunite în “Sur le pont d'Avignon”... Această confruntare, din fericire, nu s-a soldat cu decapitarea noii direcții ce va continua să-și exerseze atributele apărând proiectul de reînnoire a festivalului. Ei descoperă artiști, explorează peisaje teatrale puțin frecventate, ca, de exemplu, acela flamand, instaurează cicluri de dezbateri, “Teatrul de idei”, care vor suscita un ecou și vor influența publicul francez. Un festival puternic, agresiv, voluntarist - iată spiritul acestor zece ani!

http://www.cotidianul.ro/images/rausch,_pus_in_scena_de_falk_richter_si_anouk_van_ dijk.jpg

Rausch, pus în scenă de Falk Richter și Anouk Van Dijk

Ediția 2013 s-a plasat sub semnul simbolic al inaugurării unei construcții, dorită, imaginată și realizată de Hortense Archambault și Vincent Baudilller, la “FabricA”. E vorba de un spațiu de lucru ce permite pe de o parte regizorilor să-și repete spectacolele în condițiile proprii celebrului loc emblematic, Curtea Palatului Papilor, iar, pe de alta, festivalului să programeze reprezentații într-o clădire recentă și astfel să-și extindă resursele tehnice și artistice de care dispune. Evenimentul l-am urmărit în mijlocul delegației oficiale în frunte cu ministrul Culturii, care se felicita de reușita acestei inițiative pe vremuri de criză. Grupul azi celebru, “Grupul F”, a animat un spectacol ce alia imagini virtuale și focuri de artificii, dând astfel evenimentului o dimensiune intens festivă. Sub ochii încântați a unui public imens, Avignon-ul își confirma vitalitatea.

Incandescența verbului, imagini virtuale și focuri de artificii

http://www.cotidianul.ro/images/cu_ping_pang_qiu,_angelica_liddell_denunta_crimele _dictaturii_chineze.jpg

Cu Ping Pang Qiu, Angelica Liddell denunță crimele dictaturii chineze

Pentru 2013, s-a instaurat o bizară coabitare a doi "artiști asociați", Stanislas Nordey, regizor francez reputat, dar frecvent contestat, și Dieudonné Niangouna, artist din Congo - Brazaville. Universurile le sunt distincte, personalitățile de asemenea, dar era evident că, la ora separării, Baudriller/Archambault voiau să-i reunească în numele unor afinități estetice și politice pe care nu intenționau să le sacrifice. Pe cât de pertinentă mi s-a părut a fi alianța cu un singur artist asociat, pe atât de problematică este o soluție bicefală ca aceasta, de altfel deja de două ori utilizată cu o reușită tot atât de incertă! Disparitatea între Nordey și Niangouna de la început mi-a apărut ca fiind flagrantă, dar ea a permis totuși extinderea evantaiului de propuneri: pe de o parte, cultul antic pentru un teatru de text, pe de alta revelarea spectacolului african modern. Program variat, dar fisurat!

http://www.cotidianul.ro/images/avignon,_curtea_de_onoare.jpg

Avignon, Curtea de onoare

Deschiderea a avut loc în Curtea Palatului Papilor cu textul lui Peter Handke, “De la un sat la altul”, poem dramatic pus în scenă de Nordey. Regizorul își regăsește aici resursa originară a teatrului său, căci el a debutat strălucit grație acelui "teatru al limbii", impus de Pasoli, și căruia Nordey, cel dintâi, i-a descoperit expresia scenică adecvată: el l-a tratat ca un teatru al cuvintelor fără nici un imperativ de intimitate sau constituire a unui univers, teatru al exaltării discursului. Nordey a avut atunci, acum douăzeci de ani, intuiția a ceea ce se numește "adresa directă": interpreții se apropie de marginea scenei și de acolo proiectează textul în direcția publicului. Acest mod de a construi relația între scenă și sală va deveni marca identitară a lui Nordey, care, din păcate, a sfârșit prin a-i deveni prizonier. Infinita melopee a lui Handke îi oferea o ocazie unică de a reînnoda cu energia pasoliniană a debuturilor, dar el nu mai are puterea de altădată, nici energia de atunci. Spectacolul, lung, părea un remake de altădată pentru spectatorul ce acum eram. Iar textul lui Handke, pletoric și complezent, nu făcea decât să-mi crească admirația pentru economia lui Beckett sau vizunile lui Ionesco. Acest "poem dramatic" ce are înrudiri cu acea forma rară și particulară care e "oratoriul" nu și-a descoperit împlinirea în spectacolul inaugural de la Avignon.

http://www.cotidianul.ro/images/afisul_expozitiei_de_sculptura_feminina.jpg

Afișul expoziției de sculptură feminină

O inițiativă particulară, originală a marcat această a zecea ediție. Fiecare artist asociat sau artist important pentru perioada scursă a colaborat, pentru o singură seară, cu un spectacol sau o propunere personală. Ciclul a debutat cu o reprezentare a celebrului roman “Orlando” de Virginia Woolf, care, precursor al celebrelor discuții actuale în jurul problematicii genurilor, “gendre”, urmărește evoluția unui personaj, când fată, când băiat, de la epoca elisabetană până azi. Robert Wilson l-a montat cu geniu, Cassiers cu subtilitate. O tânără interpretă, alternând jocul la persoana I și la persoana a III-a, urmărește firul istoriei asemeni unei cititoare ce are iluminări, face întreruperi, stagnează. Un voiaj de lectură materializat grație unei rafinate actrițe discrete! O încântare!

http://www.cotidianul.ro/images/drums_and_digging_in_regia_lui_linyekula.jpg

Drums and Digging în regia lui Linyekula

Acum trei ani, festivalul ne revela o personalitate unică, Angelica Liddell. Actriță și autoare, regizoare și dansatoare, ea propune spectacole autobiografice, dar nu atât o autobiografie a evenimentelor, cât una a relației sale violente cu lumea. Și de data aceasta, în “Tot cerul pe capul meu”, Angelica Liddell, după câteva scene șoc de debut, se lansează într-un discurs imprecatoriu contra lumii, amestec de revoltă și disperare, de refuz cinic al sentimentelor și de apel la iubire. Angelica Liddell devine un personaj ieșit parcă dintr-un poem de Rimbaud, pe care, auzindu-l mai mult decât citindu-i vorbele, îl putem înțelege în sfâșierea sa. Liddell, ca marii poeți, are o voce... și literară, și personală. Ea răsună adânc în mine, reverberație îndelungă a dificultății de a exista, clamată cu un curaj fără seamăn! Un al doilea spectacol l-a consacrat decepției resimțite după perioada "maoistă" care a condus-o în China, unde a descoperit dramele provocate de celebra "revoluție culturală" ai cărei partizani fervenți s-au agitat ani de zile în mondenele saloane pariziene. Revenit recent din China, am înțeles amărăciunea deziluziei a cărei intensitate nimeni nu reușește să o formuleze mai fervent ca ea. Anglica Liddell e o torță ce se calcinează sub ochii noștri, o flacără ce se consumă fără rezervă nici protecție.

miril
27th July 2013, 11:59
O continuare a articolului de mai sus care pacatuieste prin prea multe poze (reusite)

Decada neliniștii noastre

http://www.cotidianul.ro/images/kabaret_warszawski,_in_regia_lui_krzysztof_warliko wski.jpg

Kabaret Warszawski, în regia lui Krzysztof Warlikowski

Alți artiști invitați au prezentat mărturii de afecțiune: Ostermeier, un film despre un regizor asasinat, ai cărui ucigași nici azi nu au fost găsiți. A nu admite înfrângerea, a continua ancheta a ceea ce propune acest regizor incandescent! Peter Brook a fost prezent cu filmul “Pe un fir”, unde dincolo de exerciții mai vechi, cunoscute, el conclude printr-o invitație filozofică decisivă în timpurile actuale: să ajungem la calm, să fim calmi, să ne regăsim în el. Într-o lume superficială, a vitezei și nervilor, lecția lui Brook capătă un sens polemic. Marthaller a reunit cântece de altădată pe care actorii săi le joacă și le murmură cu o melancolie pe care doar el singur reușește să o producă. “King size”, picătura de emoție în actualul pesimism generalizat, ar fi bine venit în 2014 la Sibiu.

N-am văzut “Sheda”, spectacolul de cinci ore al lui Dieudonné Nianguna jucat undeva departe, într-un loc magic, la Cariera Boulbon. A propune o reprezentație de o asemenea anvergură într-un spațiu pe care, ca spectator, nu-l poți părăsi e o formă de orgoliu căreia i-am rezistat. Părerile nu s-au constituit într-o unanimitate afirmativă sau opusă, ele au rămas indecise, probă că acest pariu excesiv a rămas indecis. În schimb, un alt artist african, Faustin Linyekula, a semnat un amestec de teatru, dans și muzică: “Drums and digging”. Spectacol trist despre o Africă unde autorul renunță să spună "povești" căci ele sunt întotdeauna povești de moarte și ruină, povești pe care vrea să le uite. Și pentru a le uita, caută un remediu în tristețea cântecelor și a mărturiilor... nu un spectacol al revoltei, ci unul al resemnării lirice. Un balsam!

http://www.cotidianul.ro/images/regizorul_olivier_py,_viitorul_director_al_festiva lului_de_la_avignon.jpg

Regizorul Olivier Py, viitorul director al Festivalului de la Avignon

Cel mai reușit eseu rămâne “Projet luciole!” (Proiectul licurici), semnat de filozoful Nicolas Truong, ce se inspiră din metafora pasoliniană “a licuricilor", echivalent poetic al acelor inițiative izolate, personalizate ce se consacră ameliorării lumii fără a căuta o schimbare completă, utopică a ei. În această recunoaștere pasoliniană a importanței gesturilor "minore" regăsim spiritul lui Cehov, reticent față de perspectiva comunistă, dar implicat în construcția de școli, în instalarea de spitale. Nu o viziune globală, ce conduce inevitabil la eșec, ci o conduită civică zi cu zi responsabilă. În spectacol, doi actori admirabili schimbă fraze filozofice, dansează și - pe gustul meu - consacră un binevenit capitol condiției de spectator ca partener activ al scenei, ca martor și paznic al ei. O sărbătoare a inteligenței!

http://www.cotidianul.ro/images/peter_brook,_der_drahtseilakt.jpg

Peter Brook, Der Drahtseilakt

Jerôme Bel a avut ideea de a construi un spectacol intitulat “Curtea de onoare”, pe care l-a prezentat în Curtea de onoare... reflexul oglinzii! El a convocat un număr de spectatori care au mărturisit că în acest loc simbolic au trăit momente unice. Jerôme Bel le-a acordat șansa de a face un voiaj retrospectiv și, mai ales, lucru rar, atât de dificil în teatru, de a reconstitui unele din scenele-eveniment a căror amintire a lăsat o urmă indelebilă. Student fiind, Florian Potra spunea cu bună dreptate că "un regizor poate copia, dar nu cita. Cum să pui în scenă ghilimelele?" Bel s-a lansat în acest pariu ce poate fi suspectat de gândire "corect politică", dar și animat de dorința de a restitui poetic clipa ce a trecut, dar nu s-a șters. Să o trăiești a doua oară... acesta-i miracolul.

Femeile-sculptor ale Avignon-ului

http://www.cotidianul.ro/images/tot_cerul_pe_capul_meu,_de_angelica_liddell.jpg

Tot cerul pe capul meu, de Angelica Liddell

La Avignon nu se poate vedea totul. Nu se poate vorbi despre tot. De aceea închei evocând expoziția “Les papesses d'Avignon”, ce reunește cinci femei sculptorițe. Camille Claudel, înger blestemat, care a fost internată într-un ospiciu din marginile Avignon-ului. De acum înainte de câte ori voi trece pe acolo, la ea mă voi gândi, la artistul claustrat, prizonier al unei geniale opere de tinerețe care brutal s-a întrerupt. Camille Claudel e partenera întru suferință a lui Artad sau Aureliu Manea! Am regăsit-o pe Louise Bourgeois, ale cărei motive recurente s-au impus ca o ștampilă seterotipată, vid recognoscibil. M-am săturat de "păianjenii" ei, dar îmi place și acum să intru în acele instalații făcute din deșeuri uzate, adevărate spații kantoriene "avant la lettre". O descopăr, ignorant cum sunt, pe Kiki Smith și fauna ei antropomorfă: o căprioară ce naște o femeie, lupi și alte animale rare. Dar ceea ce se impune e sculptura primă, de la intrare, “Femeie pe rug” - turnată în bronz, un corp de adolescentă goală se înalță pe buturugile de lemn pregătite pentru a li se da foc. Imagine a sacrificiului ce va avea loc, evocare a acestui personaj mitic și de neexplicat care e Jeanne d'Arc, și ea arsă pe rug!

http://www.cotidianul.ro/images/scena_din_spectacolul_king_size,_in_regia_lui_chri stoph_marthaler.jpg

Scenă din spectacolul King size, în regia lui Christoph Marthaler

Jan Lawers, Warlikowski, Pipo Delbono, Jan Fabre, Teresa de Keesmaker, Alain Platel... au fost și ei prezenți. Și astfel, toți vechii invitați, Archambault și Baudriller i-au putut regăsi și mulțumi. Un deceniu se încheie. El a schimbat fața festivalului. Noul director, Olivier Py, anunța vremuri mai destinse. Eu voi purta amprenta acestor zece ani de victorii și eșecuri, de tensiuni și revelații. Decada neliniștii noastre! Și de aceea părăsind Avignon-ul acum câteva zile îi spuneam mai degrabă “Adio” decât “La revedere”! "Totul are un sfârșit pe lumea asta" - replica din “Livada cu vișini” care îmi revine în minte ca un îndemn la o resemnare lucidă.

http://www.cotidianul.ro/avignon-2013-editie-de-adio-218637/

miril
27th July 2013, 19:50
Neuro...Adevarul despre mani****re:

http://adevarul.ro/sanatate/minte-sanatoasa/suntem-mani****ti-cumparam-prof-dr-leon-zagrean-neurocercetator-In-societatea-actuala-domina-creierul-subuman-1_51973700053c7dd83faad75c/index.html?fb_action_ids=282499521890805&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

miril
16th August 2013, 10:23
De citit:

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/antrenorul-de-genii-prof-dr-florin-colceag-romanii-infloresc-in-haos-si-asta-este-partea-extraordinara-649633.html

Zamo
2nd September 2013, 10:19
http://adevarul.ro/international/europa/danezii-putea-spune-adio-ajutoarelor-sociale-1_522373c8c7b855ff56351c57/index.html

Platanu
14th September 2013, 22:58
Ioan Holender: „Am fost rugat să continui activitatea de director artistic al Festivalului «Enescu»“





Într-o declarație publică făcută la sfârșitul concertului susținut de Orchestra Nazionale di Santa Cecilia astă-seară, Ioan Holender a anunțat că, la rugămintea premierului Victor Ponta, va continua să fie directorul artistic al Festivalului „George Enescu“ și în 2015. După ce s-a terminat concertul Orchestrei Nazionale di Santa Cecilia, dirijată de Antonio Pappano, de joi seară de la Sala Palatului, Ioan Holender a făcut o declarație în care a informat publicul că va rămâne la conducerea Festivalului „Enescu“ și peste doi ani, la rugămintea lui Victor Ponta. Holender a primit asigurarea că va avea fonduri suficiente să organizeze Festivalul și în 2015, chiar dacă se va desfășura pe o perioadă mai scurtă. Declarație publică a Directorului Artistic al Festivalului Internațional George Enescu, domnul Ioan Holender: Stimată audiență, Având în vedere că în ultimul timp au circulat diferite zvonuri în legătura cu viitoarea ediție a Festivalului Enescu, am bucuria să vă anunț că, într-o întrevedere cu domnul Prim-Ministru Victor Ponta, am fost rugat să continui activitatea de director artistic a Festivalului și am fost asigurat că Guvernul va acorda un buget care, deși nu va fi la fel ca cel din acest an, ne va permite să organizăm Festivalul la același nivel artistic, dar pe o perioadă mai scurtă. Înțeleg că și în țara noastră este necesară o redimensionare a cheltuielilor în toate domeniile. Sunt bucuros că am fost împuternicit să vă anunț această veste bună. Premierul Victor-Viorel Ponta declarase în ședința de guvern de la începutul lunii septembrie că Guvernul va trebui să caute soluții pentru desfășurarea și în 2015 a Festivalului Enescu, fiind vorba de un eveniment de mare succes și mândrie pentru România.


http://adevarul.ro/news/festivalul-george-enescu/ioan-holender-am-fost-rugat-continui-activitatea-director-artistic-festivalului-enescu-1_52321182c7b855ff5677769d/index.html

miril
27th October 2013, 14:30
Pentru cei care sunt curiosi dar si pentru cei care scot pistolul la...

Ce reprezintă Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinită? Financiarul.ro Ecaterina Pop

În urmă cu șapte decenii, la Tîrgu Jiu avea să se nască o capodoperă a geniului uman, al cărui creator a fost binecunoscutul sculptor român, Constantin Brâncuși. De pe mâinile sale a ieșit o lucrare de artă monumentală de mare amploare, cunoscută sub numele de Ansamblul monumental de la Tîrgu Jiu, care stă și astăzi mândru primind pe oricine dorește să-i pășească pragul. Lucrarea lui Constantin Brâncuși este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial și a fost înscris pe Lista Monumentelor Istorice.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/Coloana-Infinita-Targu-Jiu-.jpg

Ansamblul sculptural al lui Brâncuși se află în Parcul Central din orașul Tîrgu Jiu și cuprinde mai multe componente care se întind pe o distanță de aproape 1,5 kilometri. Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinită, toate unite într-o creație desăvârșită făcută de mâinile artistului român Brâncuși, lăsându-ne o mare avere cu care ne mândrim oriunde în lume.

Minunata creație a lui Brâncuși a fost realizată între anii 1937-1938 și s-a născut la solicitarea Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, în 1935, care au gândit că trebuie adus un omagiu eroilor gorjeni care au căzut pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Constantin Brâncuși a răspuns acestei solicitări și nu a acceptat să fe plătit pentru creația sa.

Cele trei componente sculpturale care întregesc Ansamblul monumental sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, sălășluite de o a patra componentă numită Aleea Scaunelor. Intrarea în Parcul Central se face pe sub Poarta Sărutului, care face parcă trecerea spre o altă dimensiune încărcată de simboluri și semnificații. Aproape orice cuplu care trece pe sub poartă se sărută, dorind, în mod mai mult sau mai puțin conștient, să se apropie de sentimentul unei iubiri înălțătoare.

Drumul continuă cu Aleea Scaunelor, pe marginile căreia se găsesc câte 15 scaune care sugerează momentele de cugetare asupra etapelor vieții. La capătul aleii, după ce urci câteva trepte, se arată mândră Masa Tăcerii.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/Masa-Tacerii-web.jpg

Însuși Brâncuși spunea despre creația sa:

„O alee, care plecând de pe digul Jiului, care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeană, ar trece pe sub un portal, ce în viitor ar marca și intrarea în grădina publică, pentru ca, continunând spre biserica ce se renovează, să se termine această cale ce va purta chiar și denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunoștinței, întruchipat dintr-o coloană înaltă de circa 29 m, înălțându-se fără sfârșit, așa cum trebuie să fie și recunoștința noastră”.

Masa Tăcerii a fost lucrată în piatră, calcar de Bampotoc, și reprezintă simbolic masa de dinaintea bătăliei la care urmau să participe ostașii români. Scaunele din jurul mesei sunt în formă de clepsidră, care măsoară simbolic timpul, și sunt în număr de 12, amintind de numărul apostolilor.

Masa reprezintă și un simbol al reunirii familiei și al meditației, dorința lui Brâncuși fiind ca lucrarea sa să determine renașterea acestui vechi obicei străbun.

Poarta Sărutului reprezintă simbolic trecerea spre o altă viață.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/Poarta_Sarutului-web.jpg

Numită de sculptor uneori „Templul sărutului”, a fost realizată manual de Brâncuși, ajutat de câțiva cioplitori. Este din piatră de Bampotoc (527x658x184cm). Se știe din mărturii orale că amplasamentul ei a fost schimbat de două ori înainte de a se stabili locul pe care s-a ridicat.

Stâlpii „Coloanei sărutului” prezintă multiplicat simbolul ochilor îngemănați, iar arhitrava „Porții sărutului” reproduce, incizat de patruzeci de ori „Sărutul”din Montparnasse, sugerând o horă.

Brâncuși îi mărturisea sculptoriței Malvina Hoffman : „La început am săpat în piatră grupul celor două făpturi înlănțuite…, în urmă, după lung timp m-a purtat gândul spre chipul unei porți prin care să se poată trece dincolo. Acum am intenția, să dezvolt siluetele în motivul de deasupra porții”.

Referindu-se la această sculptură, Mircea Eliade spunea: „Sunt unele teme din literatura noastră po****ră extraordinar de bogate din punct de vedere dramatic. De pildă Poarta, care împlinește în viața poporului român rolul unei făpturi magice, care veghează la toate actele capitale din viața omului. Prima trecere pe sub poartă înseamnă aproape o intrare în viață, în viața reală de-afară. Poarta veghează la căsătorie, și pe sub poartă mortul e dus, solemn, spre lăcașul de veci. Este, atunci, o reîntoarcere în lumea dintâi: ciclul e închis, și poarta rămâne mai departe, cu un om mai puțin, să vegheze alte nașteri, alte nunți, alte morți”.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/coloana-ww.jpg

Coloana Infinită sau Coloana fără Sfârșit este simbolic, coloana a „sacrificiului infinit”, reprezentând o axă a lumii, menită să sprijine bolta cerului pentru veșnicie. Lucrarea este de-a dreptul impresionantă și măsoară 29,33 de metri înălțime. Este formată din 17 module în formă de romb din fontă, cu semimodule la capete, unde lipsa soclului și a capitelului indică lipsa începutului și a sfârșitului. Modulele Coloanei au fost turnate la Atelierele Centrale din Petroșani.

Coloana fără Sfârșit este, de fapt, opera centrală și cea mai importantă a întregii creații a sculptorului Brâncuși care se ridică impunătoare spre cer, înălțând simbolic sufletele erorilor neamului. Coloana Infinitului se află în celălalt capăt al orașului, fiind despărțită de Masa Tăcerii și Poarta Sărutului de strada numită Calea Eroilor, care nu are nicio cotitură și se întinde pe o distanță de 1,2 kilometri. În realizarea acestei coloane, Brâncuși s-a inspirat din arta și arhitectura po****ră de la 1800, astfel că la casele țărănești construite în perioada lui 1800 existau stâlpi asemănători Coloanei.

Coloana Infinitului din Târgu Jiu are o înălțime de 29,330 metri și o greutate de 29,173 Kg. Este construită din metal feros (plăci din fontă), după formula 1/2 + 15 + 1/2 și după “legea armoniei plastice”, descoperită și perfecționată de Brâncuși, de forma 1 – 2 – 4, unde 1 = 45 cm (mărimea laturii mici a triunghiului de piramidă, de forma unui pătrat), 2 = 90 cm (mărimea laturii mari a trunchiului de piramidă, de forma unui pătrat), 4 = 180 cm, înălțimea trunchiului de piramidă. Trunchiurile de piramidă, goale pe dinăuntru, sunt fixate cap la cap pe un miez central de oțel, cu secțiune pătrată, uniformă pe toată înălțimea Coloanei Infinitului.

Exteriorul Coloanei a fost curățat prin sablare cu nisip special, ulterior fiind pulverizate două straturi de praf metalic, unul de zinc și celălalt de alamă, la o temperatură mai ridicată.

Coloana Infinitului a devenit obiect de studiu pentru oamenii de știință din țara noastră, mulți dintre ei întrebându-se dacă Brâncuși cunoștea la acea vreme (anii 1935/1936) efectul de piramidă.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/constantin-brancusi-.jpg

Aceasta conduce la ideea că simbolurile dăltuite de Brâncuși în piatră activează în cei care le privesc, planurile profunde, intime, eliberând energiile blocate, ridicând calitatea conștiinței și a iubirii necondiționate.

“Eu vreau să sculptez forme care pot da bucurie oamenilor”, spunea el, și ce altceva poate însemna Bucuria, dacă nu îndumnezeire, adică armonia trăită pe toate planurile?

Semnificația creației lui Brâncuși a fost supusă și altor interpretări. Una dintre ele este aceea că Masa Tăcerii ilustrează Cina cea de Taină, în care cei 12 Apostoli se află în jurul lui Iisus. Cele 12 scaune din jurul mesei sunt Apostolii, iar Masa îl reprezintă pe însuși Iisus.

Poarta Sărutului este, de fapt, Monumentul Întregirii Neamului, în care Sărutul reprezintă Unirea. Aleea Scaunelor reprezintă parcurgerea unei anumite etape a vieții și soarta fiecăruia. Coloana fără Sfârșit reprezintă urcușul și coborâșul vieții, dar și înălțarea la cer a sufletelor eroilor.

Ansamblul monumental de la Tîrgu Jiu a fost trecut pe Lista Monumentelor istorice 2004. Totodată, ansamblul oferă astăzi un cadru ideal pentru desfășurarea manifestărilor culturale. Ansamblul sculptural poate fi vizitat oricând.

http://www.financiarul.ro/2013/09/06/ce-reprezinta-masa-tacerii-poarta-sarutului-si-coloana-infinita/

miril
3rd November 2013, 10:18
“Environmentally it’s the richest country in Europe but they risk having it stripped away unless we can protect it.”

Wild at heart Charles joins the wolf pack The Sunday Times Jonathan Leake

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/dynamic/00381/STN0325PIC1___31_10_381781k.jpg
Prince Charles is backing plans to save the Carpathian forest, home to wolves and bears (Dirk Freder/Chris Ison)

THE Prince of Wales is backing a campaign to save Europe’s last great wilderness — the vast forest covering Romania’s remote Transylvanian mountains. The region is renowned for holding the continent’s largest po****tions of wolves, bears and lynx.

But the animals live in the 620,000-acre Carpathian forest whose wood is being stripped out so fast by timber firms that most may have vanished within 20 years.

Prince Charles was so impressed by his visit to the area in 1998 that he bought three traditional homes that he visits and lets to tourists.

More recently, the properties were the venue for a meeting of prominent environmentalists and so-called wildland philanthropists from Romania, Britain and elsewhere in Europe to discuss saving the area.

What has emerged is Fagaras Natura 2000, a project to work with the Romanian government and local people to create one of Europe’s biggest national parks, protected by laws similar to those governing the Lake District. Charles’s spokeswoman said: “The prince has a long-term interest in the ecological and cultural heritage of Romania, including its astonishing forests and meadows.

“He is concerned that the landscapes, which have high biological and cultural values, are preserved, not as museums, but as viable and vibrant parts of the rural economy.”

Charles’s position means he can only be a figurehead for such a project, but supporters include Paul Lister, owner of the Alladale estate, north of Inverness, where he is turning swathes of moorland back into forest and plans to reintroduce wolves and bears.

Lister, heir to the MFI furniture fortune, said his aim was to stop Romania’s forests suffering the fate of Scotland’s, which were destroyed to provide wood and sheep grazing. “Romania has amazing culture with a great history and heritage,” he said. “Environmentally it’s the richest country in Europe but they risk having it stripped away unless we can protect it.”

Earlier this year, Lister released 36 red squirrels into Alladale, which are now breeding. Next spring he will launch two studies into plans to return wolves and bears to Scotland.

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/National/royalwedding/article1335492.ece

miril
6th April 2014, 09:48
Istoria si controversele ei:

Dario Fo rides to the rescue of ‘evil’ Lucrezia John Follain The Sunday Times

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/dynamic/00434/STN063005_434219k.jpg

LUCREZIA BORGIA has long been portrayed as an incestuous femme fatale who poisoned her enemies. But the Nobel prize-winning writer Dario Fo is trying to rehabilitate the Renaissance aristocrat as a peaceful, courageous victim of her family’s misdeeds.

Fo, 88, has attacked the depiction of Borgia in books, plays and films; he singled out the television series The Borgias, starring Holliday Grainger as Lucrezia and Jeremy Irons as her father Pope Alexander VI, saying it “borders on pornography”.

“The focus is all on sex, the plots are coarse,” said Fo who will this week publish his own take on her, The Pope’s Daughter. “They make her out as a poisoner, a woman who slept with her father and her brother, an evil woman who just accepted the husbands her father imposed on her.”

Fo says Lucrezia was neither subservient, nor violent. “The accusations are all false,” he said. “The truth is that Lucrezia was a woman of great dignity and incredible strength.”

The illegitimate daughter of Pope Alexander VI, Rodrigo Borgia, Lucrezia was accused of having sexual relations with her father and brothers, Cesare and Giovanni.

Celebrated for her beauty, she married three times on her father’s orders for his political purposes. Her father tried to murder her first husband, Giovanni Sforza; Cesare is said to have killed her second husband, the Neapolitan Alfonso of Aragon.

Reports of her affairs prompted the 16th-century chronicler Girolamo Priuli to brand her “the biggest whore in Rome”.

Lucrezia has also been accused of using a hollow ring to poison the drinks of her enemies with cantarella, a poison similar to arsenic.

“Lucrezia was not a whore,” he said. “She was sensual, she had a strong capacity for love and passion. It’s normal that she sought love outside her marriage.”

Sarah Bradford, author of a biography Lucrezia Borgia: Life, Love and Death in Renaissance Italy, welcomed Fo’s defence, saying Lucrezia had been vilified by Italian diarists because the Borgias were Spanish interlopers.

“Lucrezia was initially a victim of her father’s intrigues, married at 13 to a man she had never met and divorced at the behest of her father,” she said.

Fo said people should be wary of judging her by today’s standards. “The history of the Borgias may be appalling to us today, but it was normal in the Italy of the 16th century, when popes had 20 or 30 lovers,” he said.

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/world_news/article1396756.ece

u.c.a.d.k.
17th August 2014, 12:55
Sa fim seriosi. Nu sufera comparatie partidul de atunci cu cel de acum. Eu cred ca pe langa jigodii mai sunt si oameni de treaba, care nu existau in prim plan atunci. Diaconescu, Sarbu, Banicioiu, Gherman si chiar astia gen Ponta si Daciana Sarbu. .
da, diaconescu e ok. udrea e scorpie.

u.c.a.d.k.
17th August 2014, 12:58
Ponta nu e prost, e arogant.
e si prost, da-l in scula mea. trebuie putina mobilizare, altfel asta ajunge prezident. si nu vrem asta. chiar daca prima lui masura ar fi sa bage progresul in a. (evident, cred ca nici nu mai stie ce e aia progresul sau fc national).

u.c.a.d.k.
19th August 2014, 10:58
din pacate nu am condeiul vostru, prieteni, asa ca ma voi multumi doar sa consemnez ceea ce eu cred ca e un indemn la nerespectarea unei sentinte:
De asemenea, prim-ministrul a dat asigurari ca postul de televiziune Antena 3 nu va fi "mutat" nicaieri, facand referire la campania dusa de televiziune privind "confiscarea" sediului sau.
"Cat timp sunt eu prim-ministru, nu trebuie sa va mutati nicaieri."

si cateva mici adnotari pe marginea unei zise a lui calin popescu:
Basescu, care mai are putin si o sa se incurce in propriii candidati, pe care pe toti ii trage de sforite: Iohannis, Diaconescu, Udrea
- a uitat de macavei
- de ce pielea mea ar sustine basescu 4 candidati, ca doar nu e ca la loz in plic: mai multe bilete, mai multe sanse de castig?
- ce e cu mizeria asta de a-l lega cu orice pret pe fostul candidat usl la premierime de basescu? cand nu ai de ce te lega, incerci si d-astea, ca nu e ortodox, ca pielea mea.

u.c.a.d.k.
28th August 2014, 14:16
Acest așa-zis artificiu, cu ordonanța de urgență care le-ar da voie primarilor timp de două săptămîni să-și schimbe partidul fără să-și piardă funcția, după părerea mea pute.

dar pe cine intereseaza parerea lui cristian teodorescu? eu zic sa lasam guvernul sa lucre. liniste, dragii mei, urmeaza alegeri! cu ponta, progresistul ponta, mare favorit

u.c.a.d.k.
17th September 2014, 13:09
mai de demult, tare de demult, am citit niste carti despre comunismul romanesc. una mai tehnica, alta de amintiri gen 'zbor in bataia sagetii' dar mai putin pretentioasa (avea insa-n epilog si o interventie a maestrului patapievici). autori erau patru baieti cam de-o seama cu mine: angelo mitchievici, ion manolescu, fiul lui florin, ioan stanomir si paul cernat.
iata dară ce s-a ales de stanomir:

a ajuns un băsist ironic.

Există, în România guvernată înțelept și vizionar de Victor Ponta, nenumărate motive de optimism. Criza economică este depășită, încrederea în viitorul patriei restabilită, un debut de an școlar început sub cele mai bune semne, cu manuale ce îi așteaptă, în băncile mirosind a vopsea proaspătă, pe școlarii dornici de cunoaștere. În tot, se simte un aer al împlinirilor, de parcă vremurile în care România Socialistă înflorea s-ar fi întors, dar încă și mai luminoase.

Între cei care sunt arhitecții acestei Românii care rupe lanțurile dictaturii băsiste și se avântă spre cer, ca o pasăre măiastră, domnul Lilian Zamfiroiu deține un rol central. Lui și echipei din jurul său li se datorează nașterea acelui climat de calm și de încredere care a repus Institutul Cultural Român în poziția de echilibru și de patriotism pierdută în vremea vechii conduceri antinaționale.

Epoca de tristă amintire a experimentelor care șocau pe românii de bună-credință a trecut. A revenit acel bun-simț secular pe care îl regăsim în tezaurul de înțelepciune românească.Modestia noului ICR este semnul acestei noi direcții pe care nu putem decât să o aplaudăm. Mai puțină risipă, mai puțină căutare ostentativă a noului radical, mai mare atenție la acel izvor nesecat pe care îl reprezintă folclorul . Și, înainte de toate, o înțelegere a priorităților strategice pe care România social-democrată este chemată să le urmeze. O știre recentă a Mediafax transmite acest sentiment de optimism contagios, consemnând și admirația sinceră pe care un umanist al finanțelor, precum vrednicul Gheorghe Gherghina, o resimte la vederea abordării pragmatice a președintelui Zamfiroiu.

“ “Unul dintre obiectivele propuse de la preluarea mandatului a fost acela de a aduce ICR acolo unde îi este locul, nu pe prima pagină a ziarelor, și mă refer la eveniment de tip scandal, ci al calității programelor pe care le organizează. Programele sunt singurul nostru obiectiv, nu ne interesează ce se întâmplă pe scena politică”, a declarat Lilian Zamfiroiu, mulțumind senatorilor din Comisia de cultură că îi protejează de “astfel de ingerințe”.
Președintele ICR a spus că bugetul institutului pentru anul în curs este “sensibil redus”, respectiv de 28 de milioane lei, și a adăugat că, înainte de rectificarea bugetară din iulie, secretarul de stat Gheorghe Gherghina i-a felicitat pe reprezentanții ICR, pentru că este “pentru prima dată de când face bugetul când ICR are o execuție bugetară foarte bună”.
“Până la această dată s-au aprobat virările bugetare în sumă de 17,7 milioane de lei. Ideea este că cheltuim banul public cu băgare de seamă și în deplin acord cu scopul atribuit”, a declarat Zamfiroiu.”

Și dacă atenția la gestionarea banului public este demnă de aplaudat, încă și mai generatoare de optimism este vestea pe care ICR o pregătește, după o muncă tenace și harnică. Urmând drumul lui Victor Ponta spre China, în căutarea acelui elixir economic care să ne regenereze economia, ICR se va afla, la rândul său, în această patrie a erudiției și libertății care este China Po****ră. O filială a ICR se va deschide, cât de curând, la Beijing, iar locul în care se va afla este simbolic,un veritabil omagiu adus energiei de dezvoltare a R.P. Chineze. ICR Beijing va fi cazat în spațiul unui mall, nimic mai firesc pentru o instituție care se adaptează noului. Vecină îi va fi instituția omoloagă a Ungariei, un alt stat care strânge legături de prietenie cu statul și poporul chinez. Imaginea viitorului este memorabilă. Putem spera ca inagurarea noii filiale să fie acel semn de deschidere așteptat de atâția dintre noi.`

ICR se îndreaptă, cu pași deciși și curajoși, pe acest drum remarcabil al liniștii și progresului. Timpurile care vin stau sub semnul energiei și al tinereții. Ca și vechii constructori ai socialismului, ctitorii ICR de azi au o inimă cutezătoare, dar și maturitatea acelor meșteri anonimi din trecutul românesc. Să le urăm succes și reușite pe acest șantier al patriei noastre!

u.c.a.d.k.
17th September 2014, 13:12
paul cernat a luat-o intr-o cu totul alta directie.

„Manifest pentru Monica Macovei. Să credem în basmul democrației (http://www.contributors.ro/cultura/manifest-pentru-monica-macovei-sa-credem-in-basmul-democra%C8%9Biei/)”, clama de curînd, pe un ton exaltat, un apreciat filozof și intelectual public român – Gabriel Liiceanu. Combinația dintre retorica revoluționară și mitologia politică mi-a atras cu deosebire atenția, mai ales că era pusă în slujba democrației. Am urmărit cu interes, în ultima vreme, tentativele patetice de resuscitare, în numele doamnei Macovei, a romantismului civic din anii `90, cu oferta de idealism misionar și maniheismul civilizator aferente. Le înțeleg: nici o schimbare radicală nu poate avea loc în absența unei credințe puternice și a unui ideal mobilizator, pus în slujba unui Bine reformist și „de partea corectă a Istoriei“.

Armele mitologice ale romantismului politic trebuie deci testate din nou: e util să vezi pe cîți credincioși te mai poți baza, căci de intensitatea și de eficiența credinței lor depinde succesul, acum sau mai tîrziu. Nu m-aș grăbi să persiflez sau să bagatelizez utilizarea mitului (basmului) în politică, pe motiv că, vezi Doamne, adevărații intelectuali sînt raționaliști și critici. Realitatea a demonstrat, de atîtea ori, că mani****rea afectivă a electoratului autohton e o dovadă de pragmatism – și, la limită, de cinism. Numai cine nu a urmărit leadership-ul lui din 2004 și 2008 al lui Traian Băsescu, livrat ca o combinație de Popeye Marinarul și Vlad Țepeș, m-ar putea contrazice. Justițiarismul etic, preluat și deturnat în sens euroatlantic de Băsescu de la electoratul lui Corneliu Vadim Tudor, a fost o strategie de efect în 2004. Numai că, între timp, și Albă ca Zăpada s-a transformat în Cruela de Vil.

Din păcate, pentru adepții săi mesianici, figura Monicăi Macovei e asociată doar cu apologia „statului de drept“ (componentă necesară, dar insuficientă a democrației), nu și cu „voința po****ră“. Trec peste dubla măsură a „integrității“ afișate de noul fetiș al intelighenției de dreapta. Trec și peste menajarea sistematică a lui Traian Băsescu & Co și a capitalului străin, dublată de fixația partizană asupra corupției useliste. Dar nu pot să trec peste dezinformările referitoare la cele un milion și jumătate-două milioane de voturi fraudate la referendumul din 2012, cînd Monica Macovei a sfidat nu numai evidența (nici o anchetă n-a confirmat-o pînă azi), ci și electoratul majoritar. Prin ricoșeu, fostul ministru al Justiției și susținătorii săi fanatizați au adus importante deservicii imaginii Occidentului și credibilității statului de drept în România, ridicînd mingi la fileu lui Dan Voiculescu și Antenei 3. Incapabili să cupleze cu societatea, ei au încercat să-și impună agenda prin accesarea la maximum a „intervenționismului“ extern.

Mai inteligentă și cu o pregătire sociologică solidă, Alina Mungiu-Pippidi a sesizat din timp pericolul, încercînd să realizeze o racordare a noii stîngi la agenda statului de drept neoliberal, prin reactivarea antipesedismului ca standard de onorabilitate. Eșecul patetic al ultimelor acțiuni întreprinse de mișcarea Uniți Salvăm arată însă că experimentul n-a dat rezultatele scontate. Cu agenda Monicăi Macovei nu mai cîștigi voturi. Dimpotrivă, riști să le pierzi. Ar fi, probabil, momentul să medităm asupra uzurii morale a narativului pe care acest grup de presiune s-a bazat, uneori cu succes, în ultimele două decenii și jumătate. Pentru că narativul emergent al post-criză și post-austeritate pare a fi dat, în România, de revigorarea sensibilității sociale. Iar cele mai consistente critici la adresa lui Victor Ponta, în cazul în care va fi ales președinte, ar putea veni de la stînga, nu de la dreapta lui.

M-am întrebat, nu o dată, care este miza candidaturii Elenei Udrea și a Monicăi Macovei la prezidențiale, în condițiile în care niciuna nu are șanse de a ajunge în turul doi. Bătrînul lup de mare Traian Băsescu o știe foarte bine. Cel mai probabil, ambele candidate au rolul unor experimente, al unor teste de loialitate – fiecare pe tronsonul ei – în rîndul electoratului pro-Băsescu, și al unor instrumente de condiționare a candidatului anti-PSD cu șanse în turul al doilea. Ele sînt, altfel spus, cele două pedale ale electoratului radical-băsescian și anti-pesedist, care votează din pasiune, nu din calcul pragmatic, în primul tur. Dacă însă populista „de firmă“ Elena Udrea reprezintă resursa internă, financiară și subterană, a regimului Băsescu, austera, intransigenta și mohorîta Macovei reprezintă chintesența pîrghiilor externe ale aceluiași regim (pe axa Washington-Bruxelles), folosite ca instrument de represiune juridică la adresa adversarilor politici. Ea a fost, în ultimii zece ani, brand-uită ca avatar al idealurilor Pieței Universității din 1990, Alianței Civice și GDS. N-a lipsit, din repertoriul mitizării sale, nici apropierea de figura Monicăi Lovinescu.

Problema e că, dincolo de influența ei în social media și în alte zone ale societății civile, candidatura doamnei Macovei riscă să se transforme într-un test de impo****ritate, amplificînd războiul rece dintre intelighenția de dreapta și societatea românească. Imaginea consacrată de procuror într-o republică băsesciană a procurorilor, specializată în a reclama, frenetic, intervenția punitivă a Occidentului împotriva unei Românii barbare și corupte, nu are șanse să convingă publicul larg, ci să-l ostilizeze. Felul în care s-a comparat, nu demult, cu Nelson Mandela (de ce nu cu președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite?) i-a șocat inclusiv pe unii dintre adepții săi prin combinația de megalomanie și refuz al realității.

Să fim serioși: Monica Macovei nu concurează nici cu Victor Ponta, nici cu Klaus Johannis. Principalul rival la categoria ei îl reprezintă Elena Udrea, în lupta pentru cine cîștigă mai mult din electoratul băsist pur și dur. Nici conjunctura europeană nu-i mai e atît de favorabilă, după recentele alegeri la nivelul instituțiilor UE. Mă gîndesc, de aceea, că zelatorii „doamnei de fier a justiției românești“ și ai excepționalismului acesteia ar trebui să schimbe povestea. Pentru că există perspectiva ca regimul Băsescu să piardă chiar pe mîna justițiarilor și intelectualilor săi.

u.c.a.d.k.
17th September 2014, 13:16
mitchievici se ocupa mai mult de cronica de film, am impresiunea. da cred ca e tot băsist, că așa e acuma la moda, să împărțim in doo lumea:

[. ..]Nu trebuie să fii un Don Juan ca să realizezi cât de precară este perspectiva asupra fericirii pe care o oferă Lis unei fete crescute în temeiul unei viziuni și care a descoperit, chiar și preț de o clipă, o alta, viziunea întunecată a istoriei ghidată de o femeie guvernată de intensități abisale, de contraste dureroase, de dizolvări insuportabile. Ce lipsește din planurile de viitor ale tânărului este ponderea unei viziuni.[..]

nu e vorba de viorel lis, cu certitudine.

u.c.a.d.k.
17th September 2014, 13:19
cât despre ion manolescu, nu știu ce mai face, ce mai drege.....

u.c.a.d.k.
23rd September 2014, 13:26
din jurnalul national:
Un grup de actori, societari de onoare ai Teatrului National București (TNB), își exprimă îngrijorarea față de ceea ce numesc "atacul nedrept" pe care scriitorul Andrei Pleșu l-ar fi lansat la adresa maestrului Radu Beligan pentru că marele actor s-a declarat susținător al candidaturii lui Victor Ponta la prezidențiale.

"Suntem profund îngrijorați în același timp de atacul nedrept pe care domnul Andrei Pleșu l-a lansat la adresa Maestrului Radu Beligan, doar pentru că marele nostru actor a îndrăznit să aibă și să exprime public o opinie și o opțiune politică diferită de cea a domnului Pleșu. Considerăm că trăim într-o societate democratică în care libertatea de exprimare este garantată și că nimeni nu trebuie pus la zid doar pentru că își exprimă punctele de vedere. Este firesc ca într-o societate deschisă să existe pluralism de idei, de opinii și de opțiuni de orice natură și este la fel de firesc ca oamenii, în special cei care reprezintă repere pentru societate, să accepte și să respecte faptul că cineva gândește și se manifestă altfel decât ei", se afirmă într-o "Scrisoare către Andrei Pleșu și către cetățenii României care iubesc democrația".

În scrisoare, care este semnată de actorii Florina Cercel, Adela Mărculescu, Marin Moraru, Costel Constantin, societari de onoare ai TNB, și de soliștii Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Daminescu și Chuck Berry, i se solicită lui Andrei Pleșu să-i ceară scuze maestrului Beligan.

"Vă rugăm să acceptați acest minim comportament democratic și să vă cereți scuze față de Maestrul Radu Beligan. Domnia-sa are dreptul, ca și dumneavoastră și ca orice cetățean al acestei țări, să se exprime public fără teama că cei care gândesc altfel ar putea reacționa violent", se arată în scrisoarea amintită.

În timpul lansării candidatului PSD la alegerile prezidențiale, desfășurată sâmbătă pe Arena Națională, maestrul Radu Beligan a transmis un mesaj de susținere pentru Victor Ponta.
Ulterior, scriitorul Andrei Pleșu a publicat în cotidianul "Adevărul" o scrisoare deschisă adresată lui Radu Beligan în care își exprimă dezamăgirea față de gestul marelui actor. "Pot doar să fiu trist, infinit de trist, că înțelegeți să ieșiți din scenă cu o replică atât de trivială, atât de mărunt devotată conjuncturilor. Calibrul dumneavoastră merita un amurg mai nobil", aprecia Andrei Pleșu

de aiurea:
Insusi premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care isi arata aprecierea fata de Radu Beligan si ii cere iertare pentru situatia creata in jurul actorului.

"Am primit ca pe un dar uimitor vestea ca ma sustineti. Dar acum citesc si nu-mi vine sa cred ce cuvinte va sunt adresate public de catre oameni care sunt datori sa va respecte. Va cer iertare pentru tot ce trebuie sa indurati astazi. Va cer iertare si din partea celor care si-au mai gasit o tinta fiindca nu pot trai altfel decat incercand sa doboare valori".

Pe de alta parte, si vicepresedintele PSD Gabriela Firea a condamnat reactia scriitorului Andrei Plesu, pe care il acuza de incalcarea aliniatului (2) al articolelor 29 si 30 din Constitutia Romaniei, potrivit carora "libertatea constiintei este garantata", iar libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor este inviolabila.

u.c.a.d.k.
23rd September 2014, 13:35
deci asa. in ziua de azi, supt conducerea partidului care printr-o reprezentanta a lui ne-a deposedat de titlul din 2002, ca doar suntem pe onlinesport, subforumul progresul, daca iti exprimi o opinie despre o alta opinie se cheama ca incalci constitutia, ca pui la zid. hai sa vedem ce zicea grasu.

Stimate maestre, Eram încă un frajed liicean, cînd vă admiram pentru talentul dumneavoastră. Simțeam că nu era vorba de o simplă înzestrare, de un dar al naturii, ci și de inteligență, cultură, subtilitate. Mai tîrziu, cînd am avut plăcerea să vă întîlnesc, toate presupunerile și așteptările mele au fost confirmate.
Am descoperit umorul dumneavoastră, anvergura intelectuală a viziunii dumneavoastră despre lume și despre meseria cu care, decenii întregi, v-ați identificat pînă la contopire. Simpatia mea pentru dumneavoastră m-a ajutat, adesea, să trec cu vederea numeroasele pagini omagiale, dedicate unui șef de stat care, în opinia majorității românilor (care, de altfel, l-au și evacuat), nu le merita. Ceea ce mă frapa, totuși, era „îndemînarea” cu care le scriați. Nu aveați aerul că executați, ca alții, o oarecare piruetă formală, o mică dedicație de circumstanță. Puneați, în declarațiile dumneavoastră, aceeași „originalitate”, același convingător patos al expresiei, aceeași „autenticitate”, pe care le foloseați și pe scenă. Nu erau textele unui docil funcționar de stat, erau „texte Beligan”, texte purtînd amprenta personalității dumneavoastră. Ceaușescu era „cel care ascultă respirația țării”, „cel care a șters din dicționar cuvintele: oboseală, inerție, stagnare, nepăsare, imposibilitate”, „cel care se odihnește de o muncă prin altă muncă”, exponentul „a ceea ce e mai bun în noi”. Cu astfel de „alese și înflăcărate” omagii, era inevitabil să deveniți un „oficial”, membru al Comitetului Central și deputat al Marii Adunări Naționale. Îmi spuneam, totuși, că așa erau vremurile, că acesta era prețul pe care trebuia să-l plătiți, pentru a susține eficient instituția teatrului românesc: stabilitate administrativă, protecție ideologică, turnee (de succes) în străinătate etc. Au făcut și alții la fel, poate cu mai puțin zel și cu mai puțin „talent”. (Eu însumi am scris un memoriu către șeful statului – memoriu, nu „scrisoare” – cînd, în 1982, am fost dat afară din slujbă și din presă. Am folosit limbajul de lemn al acelui tip de document, cu ornamentica aferentă. Dar am făcut-o din postura șomerului anulat socialmente, nu din aceea a unui „simbol național”, așezat, ca dumneavoastră, la zenitul țării. Și n-am recidivat, nici n-am „cîntat”, pînă în ultima clipă, pe prima pagină a ziarelor…). Mai tîrziu, am aflat, nu fără amărăciune, că ați avut stupefianta idee să reclamați autorităților o producție regizorală a lui Liviu Ciulei: „o crimă pentru actul de cultură în sine” – suna verdictul dumneavoastră. Dar am fost, mereu, gata să uit. Poți regreta derapajele unor mari spirite, le poți amenda, dar nu poți să le excomunici brutal opera din teritoriul valorii. Performanța rămîne, în sine, valabilă. Nu ne putem permite să renunțăm, bățos, la Sadoveanu, la George Călinescu, la Tudor Vianu și la atîția alții, chiar dacă fiecare din ei a crezut, la un moment dat, în vremuri tulburi, că-și poate obloji vocația prin cîteva fente impure. Gîndeam la fel și în ceea ce vă privește. Și n-am procedat împotriva conștiinței mele cînd, după 1989, v-am dat, pe o carte, o dedicație caldă: „Dlui Radu Beligan, conștiința mai bună a teatrului românesc” (dacă îmi amintesc bine). Conștiința mai bună a teatrului, nu a civismului, nu a onestității politice. În 1990, un grup de mari actori ai Teatrului Național (printre care regretatul Gheorghe Dinică) au venit la Ministerul Culturii pentru a cere demisia dumneavoastră. Era, într-adevăr, greu de acceptat ca cineva care, în ianuarie 1989, încă se risipea în lingușeli partinice să rămînă în continuare „șef”. Prin urmare, am răspuns pozitiv solicitării cu pricina. Vă prețuiam încă destul ca să cred că pierderea unei lumești șefii nu vă va afecta. Nu erați „scos” din teatru, nu vi se cerea să renunțați la adevăratul dvs. „rol”: acela de mare actor. Vi se cerea, cu alte cuvinte, să fiți doar mare actor. Din cîte știu, ați primit, totuși, prost „lovitura”. Afecțiunea mea pentru dumneavoastră a continuat să prevaleze însă, cum probabil ați observat de-a lungul celor cîtorva întîlniri pe care le-am avut ulterior. Din păcate, întregul eșafodaj, cu greu întreținut, al admirației mele s-a fisurat deunăzi, în urma unui „incident” în aparență minor. Ați simțit nevoia, la vîrsta dvs., la statura dvs., să vă legați numele de un caraghios. Spectrul „stadionului” de tip coreean a reapărut în biografia dvs. într-un moment în care nimic nu-l mai poate justifica. Asta înseamnă că m-am înșelat. Că, înainte de 1989, nu ați negociat util, sacrificîndu-vă de dragul teatrului, ci că ceva inexplicabil vă atrăgea în sfera puterii, oricît de pătată era ea. Ca și acum. Puterea talentului dvs., puterea minții dvs. nu vă satisfăceau. Ca și acum, voiați să fiți în preajma celeilalte puteri, oricît e ea de trecătoare prin comparație cu puterea prestigiului dvs. profesional. Voiați, ca și acum, să fiți mai curînd pe scena ștabilor, decît pe aceea a colegilor dvs. Stimate maestre, Evident aveți dreptul să susțineți și să alegeți pe cine vreți. Dacă se poate, cu argumente mai rezonabile. (Da, ne plac „tinerii energici”. Dar nu votăm categorii, ci oameni). Pe de altă parte, dvs. nu vă exercitați, pur și simplu, dreptul la opinie, ci vă investiți imaginea într-o jalnică operațiune de propagandă, într-un exercițiu mani****toriu de un gust îndoielnic. De ce o faceți (cu obișnuita dvs. „finețe” culturală, gata să recurgă la locuțiuni latine)? Nu mai pot răspunde acestei întrebări cu „pogorămintele” pe care încercam să le invoc pe vremuri. Pot doar să fiu trist, infinit de trist, că înțelegeți să ieșiți din scenă cu o replică atît de trivială, atît de mărunt devotată conjuncturilor. Calibrul dvs. merita un amurg mai nobil.

mie, ca 'băsist', nu mi se pare ca ar fi incalcat cineva constitutia. nu mi se pare nimic violent, punere la zid, ce sa mai dzic?

miril
23rd September 2014, 14:59
Nimic nou. De Beligan se stie demult, de Plesu am aflat intre timp, de aceea, parafrazez, sunt trist, foarte trist caci or fi ei intelectuali cu mult cap dar le lipseste ceva esential, coloana vertebrala si ceva...inima.

HAI PROGRESUL!

u.c.a.d.k.
23rd September 2014, 15:28
le-or lipsi multe, mie mi-e oarecum drag beligan ca-l cheama ca pe mine si ca apare in jurnalul lui m sebastian (care m sebastian a murit cu ceva ani inainte de a se naste parinti mei, care nici eu, ucadk nu mai sunt demult un june, da uite ca beligan apare in jurnal, si nu in calitate de copchil) si ca joaca rolul cumva negativ intr-un film antiintelectual (http://www.youtube.com/watch?v=W0NqrKQsZz8), da acuma pa mine nu ma revolta nici plesu, my man, nici mereu tanarul beligan, ci vorbele astea dure ale pedesereului, care anunta timpuri grele pentru cei care nu se vor prinde in corul national

miril
23rd September 2014, 15:40
Pai ce Ponta si PSD-ul intarit s-au nascut din haos? Ma rog, haos dambovitean exista dar nu la haosul asta m-am referit.

u.c.a.d.k.
23rd September 2014, 16:46
nu as zice ca basescu e de vina si pentru asta. daca vrei sa il combati pe basescu, vii cu ceva care sa fie opusul lui basescu, nu cu basisme. dar asta e parerea mea care poate fi gresita. poate ca basescu e de vina pentru ca ponta e un inept care va deveni cat de curand prezidentul rumaniei. poate basescu e de vina ca nu apare cate un album pink floyd in fiecare saptamana.

miril
23rd September 2014, 18:25
Daca tie ti se pare normal stilul ********ic de a fi presedinte propagat de respectivul atunci inteleg rationamentul tau. El i-a avut in mana si pe Iliescu si pe PSD si pe baronii PSD si nu un an-doi ci ZECE. Ce a realizat se vede acum si de acum incolo. Basca ca a dat girul printre multe altele aliantei care si-a dorit-o in 2008, basca ca a divizat po****tia in loc s-o uneasca fiind preocupat exclusiv de bunastarea lui, a familiei lui si a slugilor apropiate. Toti sunt niste scarbe, impostori si iresponsabili fata de tara si popor, indiferent de culoarea lor politica, caci cine se naste din pisica soareci mananca, toti fiind fatati de FSN din mamuca PCR, la maternitatea Secu, cu mostenitori dupa chip si asemanare, gen Ponta, Udrea, samd. Cine a pierdut, se stie. Iar chestia cu basisme, e un fel de a arunca una din piscile moarte in alta ograda decat cea care trebuie (ograda proprie). Sa nu fim naivi! Macar acum.

u.c.a.d.k.
23rd September 2014, 19:28
pai nu aruncam nicio pisica. eu nu sunt nici pe departe un fan al presedintelui, dar astilalti ma ingrozesc pur si simplu. treaba cu basismele asa e. daca se dau mari luptatori antibasisti vreau sa imi vina cu cineva care e opusul lui basescu. si ei ce fac? mi-l pun pe becali gheorghe deputat la mine pe strada. mi-l pun pe ponta presedinte. ponta, opusul lui basescu? ii dau in pix pe toti bagabontii astia. iar naiv am fost tot timpul. probabil ca nu ma mai pot schimba.

miril
23rd September 2014, 19:46
Nu vorbeam de tine ci de etichetare. Pai toti ne-am pacalit sperand, naiv, in mai bine alegand raul mai mic si tot asa.

miril
15th November 2014, 11:08
Despre un mare roman acum cand ne alegem drumul.

„Petre Țuțea: viața și faptele unui patriot“

A fost numit „țăranul imperial“ sau „Socrate al românilor“. Viața i-a rezervat doar celebritatea postumă, una greu de imaginat pentru cineva care și-a petrecut cea mai parte a vieții în închisoare sau într-o teribilă sărăcie, la marginea societății. Aceasta este povestea acelui om care a vorbit despre neamul românesc ca despre unul „ales“. Prima dintr-o serie de povești, pregătite de „Weekend Adevărul“, despre oamenii cu minți geniale din România

Ce-i unește pe acești oameni, atât de diferiți? Unul, Radu Preda, oftează cu amărăciune, căutând în zadar o placă memorială, cu numele lui Petre Țuțea, despre care știa că „a fost aici“. Altul, Ion Papuc, vine tocmai de la Baia Mare la București, pentru un interviu despre același Țuțea, prietenul său. Unui altuia, Demostene Andronescu, în vârstă de 87 de ani, îi dau lacrimile când își aduce aminte ce a pătimit alături de Petre Țuțea în închisoare. Erau să moară de frig, când i s-a arătat un înger.

Alt bărbat, Marcel Petrișor, și el trecut prin viață, de 84 de ani, râde în hohote când povestește despre cum alerga el cu Țuțea după mâncare. În fine, un autor cu nume, Sorin Lavric, vorbește înflăcărat, afirmând că Țuțea este extrem de relevant astăzi, mai ales pentru cei tineri, tocmai pentru că este „foarte sincer“.

Cine sunt toate aceste destine, reunite sub figura de părinte a unei singure persoane, cea despre care bunul său prieten, Emil Cioran, spunea că „este incapabilă de cinism“ și se referea la ea folosind sintagma „universul Țuțea“?

JOCUL EXTREMELOR

Viața nu a fost tocmai blândă cu Țuțea. L-a mutat din cafenelele cu nume, și din fața unei cariere politice fulminante, în închisorile comuniste. Apoi, l-a proiectat în anonimat și sărăcie cruntă, tocmai în mijlocul unui regim politic care se prezenta ca fiind în slujba omului simplu.

Aceeași viață i-a acordat șansa la recunoaștere prea târziu, când era sleit fizic și își aștepta sfârșitul. Pentru ca, la final, să-i acorde dreptul la o existență paralelă, sub forma unor vorbe care circulă pe Facebook, fiind împărțite de cei care așteaptă să primească de la alții sfaturi și cuvinte înțelepte despre ce este viața și cu ce se mănâncă aceasta.

Astăzi, Țuțea este puțin citit și foarte mult citat. Din el au rămas câteva cuvinte și imagini. În spatele acestora, se găsește viața celui care, înainte să dispară dintre noi, a lăsat drept testament cea mai sfâșietoare declarație de iubire imaginabilă. Era despre România și despre români, despre noi toți. Și se termina cu acest cuvânt, strigat: „Excelsior!“ (n.r. – „Mai sus!“).

„FIUL“ UITAT

Petre Țuțea s-a născut pe 6 octombrie 1902, în comuna Boteni, din regiunea Muscel, astăzi, județul Argeș. Pe certificatul său de naștere figura doar numele mamei, Ana Simon Țuțea, cu vârsta de 16 ani. Cel mai în vârstă copil dintre cei patru frați și cele patru surori, Țuțea a fost crescut în stilul rural tradițional, dictat, mai degrabă, de anotimpuri, decât de orele ceasului.

Orice încercare de reconstrucție biografică a lui Țuțea, pornind din comuna natală, pare sortită eșecului. Vechea casă bătrânească, cea în care familia a crescut, nu mai există astăzi. În locul ei, se poate zări o construcție mult mai în ton cu timpurile: mare și colorată într-un galben strident. Pe ulițele satului mai auzi de oameni care l-ar fi cunoscut pe Țuțea, dar toate poveștile de acest fel par desprinse dintr-un soi de mitologie, concepută sub semnul posibilității: „ar fi fost“, „ar fi zis“, „s-ar fi întâmplat“...

De fapt, Țuțea rămâne, și astăzi, un necunoscut în Boteni. Primarul se mândrește cu apartenența lui Țuțea la comuna pe care o păstorește administrativ, ba chiar organizează, anual, un festival, construit pe același tipar: câțiva copii citesc din Țuțea, alți câțiva adulți comentează ce au citit copiii, după care toți participanții se înfig la cârnați și bere și-și găuresc pantofii în hore interminabile.

În rest, Țuțea are rezervată jumătate dintr-o vitrină amplasată în ceea ce localnicii numesc „Casa Memorială“ a Boteniului. În dreptul celui numit astăzi „fiul comunei“, se găsesc o carte, câteva citate, o fotografie și un desen. În rest, figura sa se pierde printre costume po****re și o cameră decorată ca la începutul secolului XX.

Ce rămâne însă în urma celui care vorbea extrem de rar despre copilăria și locul unde se născuse, mulțumindu-se, asemenea bunului său prieten, Emil Cioran, să-și compare primii ani de viață cu „o existență paradisiacă“? Ce mai poate fi retrasat?

ENIGMA NUMELUI LIPSĂ

„Marea controversă“ a copilăriei lui Țuțea continuă să fie și astăzi, chiar și printre sătenii din Boteni, problema paternității sale. Tatăl, Petre Bădescu, era preotul satului. Rămas văduv, după ce prima sa soție fusese răpusă de febra tifoidă, a acceptat să apară în acte doar în calitate de martor la naștere. Dogma ortodoxă interzicea unui preot ce fusese căsătorit anterior să mai poată avea o altă soție.

Pe lângă ieșirea în decor din „legea preoțească“, tatăl lui Țuțea intrase în gura localnicilor și prin vârsta extrem de fragedă a noii sale partenere, dar și prin statutul acesteia, cel de slujnică. Astfel se explică de ce micul Țuțea preia numele mamei sale. De altfel, viitorul gânditor va fi extrem de rezervat, de-a lungul vieții, în privința tatălui său: foarte puține cuvinte despre acesta și, în general, caracterizări foarte prudente ale relației cu Petre Bădescu.

Retras și închis în el, Țuțea începe să vorbească abia la 4 ani, atrăgându-și din partea sătenilor porecla „Mutu’ popii“. Copilăria îi stă sub semnul mamei, analfabetă, pe care avea să o numească, de fiecare dată cu mândrie, „țăranca din Boteni“. Ana Simon va rămâne, de-a lungul întregii sale vieți, un reper constant și un prilej de nostalgie pentru Țuțea.

Scriitorul Ion Papuc, bun prieten cu Țuțea și una dintre persoanele care au stat alături de el, până la sfârșitul vieții, povestește cum, odată ajuns în București, la începutul anilor 1930, fostul său amic își ducea mama la saloanele de cosmetică din „Micul Paris“. „Coafezelor nu le venea să creadă atunci când auzeau că femeia este analfabetă: «Păi, cum, dumneavoastră, mama lui Petre Țuțea, nu știți să scrieți și să citiți?!». La care Ana Simon răspundea, invariabil: «Lasă, că știe el carte pentru tot județul»“.

„VEDEAM ȚIGANII. STRÂNGEAU MAȚE“

Petre Țuțea urmează școala primară din Boteni, care astăzi îi poartă numele. Se transferă la Câmpulung și este primit la Gimnaziul „Dinicu Golescu“, dar cursurile sunt întrerupte frecvent. Primul Război Mondial făcea ravagii în întreaga Europă.

În 1920, la 18 ani, Petre Țuțea ajunge în Cluj-Napoca și se înscrie la Liceul „George Barițiu“, pe atunci cea mai bună școală din principat. Fosta capitală a Transilvaniei îl cucerește. Se decide să rămână acolo, acceptând oferta lui Sevastian Ciupagea, un căpitan de armată, de a-l medita pentru a se putea întreține.

Ca elev, Țuțea excelează mai ales la istorie și filozofie. Intră în cercurile intelectuale ale vremii, șocând audiențele printr-o oratorie complexă, perfect argumentată și rostită într-o română fin acordată, până la ultimul detaliu.

Același Ion Papuc, cel care a apucat să vadă o parte din cărțile citite de Țuțea în perioada studenției, mărturisește că acestea „erau atât de subliniate, până la ultimul detaliu, până ce creionul părea să rupă pagina pe care fusese trasat“.

Influențat de moda epocii, Țuțea își ia licența în drept la Universitatea „Regele Ferdinand I“. Intră la doctorat, pe care-l susține cu brio în 1929. Avea numai 27 de ani. În paralel însă, în același spirit al vremurilor, se implică în politică.

Devine membru al Partidului Național Țărănesc, însă vederile sale au și o neașteptată latură socialistă. Fără a adopta vreo secundă partitura totalitaristă conținută în doctrina stalinistă, Țuțea devine un susținător al „abecedarului“ comunist, axându-se pe problema inegalității sociale.

Marcel Petrișor, scriitor și fost deținut politic, coleg de temniță cu Țuțea la Aiud, povestește cum fostul său prieten îi explica virajul ideologic către stânga marxistă: „Zicea: «Eu am devenit de stânga la Cluj, când eram student, pentru că vedeam țiganii de acolo, venind la gropile de gunoi. Strângeau mațe și le duceau familiilor, ca să aibă ce mânca»“, spune Petrișor.

„ÎNFIERBÂNTAT“ DE OCTAVIAN GOGA

Încă din perioada clujeană, Țuțea începe să publice în presa de stânga, în special în ziarul „Chemarea“, extrem de influent în epocă. Teoria discrepanțelor sociale, generatoare, concomitent, de bogății enorme, dar și de tragedii în sărăcie, este subiectul favorit al scriitorului. Trei sunt evenimentele din acești ani care și-au pus cel mai tare amprenta asupra lui Țuțea.

Mai întâi, Țuțea participă la un discurs înflăcărat, cu profunde tente naționaliste, susținut la Cluj, de către Octavian Goga. La bătrânețe, Țuțea avea să recunoască, râzând, că înfierbântarea pe care a simțit-o ascultând cuvintele lui Goga l-ar fi făcut să spargă câteva vitrine ale unor magazine conduse de „ovrei“.

Apoi, a fost mutarea din Cluj, în anul 1930, în localitatea Pui, din județul Hunedoara, într-o zonă dependentă de minerit, zbătându-se într-o sărăcie cruntă. Pentru cineva venit direct din poleiala vieții universitare, descoperirea unei lumi de acest fel trebuie să fi avut o influență teribilă asupra lui Țuțea. Angajat la judecătoria din localitate, tânărul doctor în drept se lovește, concomitent, și de absurdul birocratic, scriind pamflete bombastice în presa de stânga.

Nu în ultimul rând, evenimentele descrise aici au loc la începutul anilor 1930, într-un moment în care întreaga lume se afunda treptat într-o cumplită criză financiară. Pierdut printre minerii din Pui, Țuțea sesiza gâfâitul obosit al societății din jurul său.

S-a afirmat despre mine doar atât: vârf de generație. Ca și cum aș fi un vârf de deal!


În tinerețe, fumam cât doi turci. Fumam țigări foarte tari. Dacă fumai o țigară "Plugar" lângă o pisică, o făceai să strănute până crăpa.


N-am fost niciodată un mizantrop, dovadă că nu suport singurătatea. Și când eram mic copil și mă trimiteau cu vacile, număram până la jumătate de milion, ca să scurtez timpul, așa eram de plictisit singur.

Momentul „Berlin“: cum o călătorie poate schimba o viață

În 1932, cu tolba plină de titluri și cu mintea înflăcărată de ideile de stânga, Petre Țuțea ajunge în „Micul Paris“, Bucureștiul interbelic.

Este angajat la Ministerul Comerțului și Industriei, însă își petrece majoritatea timpului explorând orașul care tocmai îl primise. Fostul băiat tăcut din Boteni își găsește imediat locul în vâltoarea din capitala României. Frecventează cercurile intelectualilor din epocă, ținând discursuri prin restaurante și cafenele.

ȚUȚEA, ELIADE ȘI CIORAN

Îi întâlnește pe Emil Cioran șipe Mircea Eliade, cu primul închegând o prietenie pe viață. Împreună, străbat străzile Bucureștiului, lansând teorii în care absurdul, umorul și autoironia, acoperită cu voalul unei aparente seriozități, se regăsesc într-o combinație fermecătoare.

„Îmi povestea de una dintre întâlnirile lor din București. Erau Țuțea, Eliade și Cioran. Și, după ce restaurantele se închiseseră, au pornit-o noaptea prin București, vorbind și visând la un oraș în care fumul furnalelor să fie atât de dens, încât să nu se mai vadă cerul de dincolo. Așa visau ei Bucureștiul, un monstru industrial. Bine, recunoștea că, pe atunci, nu știau nimic despre poluare. Și s-au plimbat așa toată noaptea, până când, ajunși pe Dealul Mitropoliei, Mircea Eliade, care tăcuse până atunci, le-a spus: «Măi, băieți, să nu uitați, când terminați voi treaba, să puneți și pe cineva care să măture străzile»“, ne-a povestit Papuc.

În februarie 1933, Țuțea ia parte la revoltele de la Uzinele Grivița, unde șapte muncitori sunt omorâți de forțele armate. Cere „pâine, nu gloanțe“, alături de cei strânși în stradă. Momentul avea să devină unul fundamental în propaganda comunistă ulterioară. De altfel, Țuțea avea să recunoască, la bătrânețe, eroarea sa „comunistă“, declarând simplu: „Am fost un bou!“.

Momentul „Grivița, 1933“ avea să fie ultima sa răbufnire socialistă. În același an, este detașat, prin Ministerul Comerțului și Industriei, la Berlin, unde găsește o lume nouă. Și un dictator aflat în plină ascensiune.

ROTIȚA ȘI SISTEMUL

Naționalismul interbelic german are un efect profund asupra lui Țuțea. Asistă la manifestații gigantice pe străzile Berlinului, în care sute de mii de oameni, de la copii la pensionari, aclamă un mit, avându-l în centru pe Adolf Hitler, iar mândria de a fi german este scoasă din cărțile de istorie și transformată în subiect de conversație zilnică.

Țuțea trăiește totul la cote imense. Visează că, într-o zi, și românii vor vorbi despre neamul lor ca despre unul „ales“. Îi trimite chiar o scrisoare lui Emil Cioran, în care îl anunță că „va aduce acasă reforma democratică“. O nouă viziune politică cucerea Europa, iar Țuțea voia să facă parte din ea.

Sorin Lavric, scriitor, autor al lucrării „Noica și Mișcarea Legionară“, în care încearcă să identifice cum ajunsese extrema dreaptă interbelică printre preocupările intelectualilor, pune fascinația lui Țuțea pe seama unui „exces de responsabilitate“: „Nu grandomania îl atrăsese, sau vreo doctrină de purificare a rasei. Țuțea era atras de ideea potrivit căreia fiecare persoană este o rotiță dintr-un sistem mai mare, statul. Și, din această ipostază, te întrebi: «Ce pot face, din interior, eu, această rotiță dintr-un
sistem, pentru a contribui la creșterea acestui imens, care se numește statul?»“.

DESCOPERIREA UNUI IDOL

Revenit în țară, Țuțea pare o altă persoană. Vorbește despre aventura sa de stânga depreciativ, numind comunismul „blenoragia tinereții mele“. Intră în cercul de apropiați ai filosofului Nae Ionescu, sub a cărui doctrină, denumită „trăirism“, conviețuiau mistica și ideile hipernaționaliste. Se aliază cu majoritatea intelectualilor români ai vremii, aderând la cultul unei personalități atipice.

Născut în septembrie 1899, dintr-un tată polonez și o mamă bavareză, acest bărbat nu avea nimic din ceea ce l-ar fi putut califica drept „idol“ pentru noua generație, mai ales pentru intelectualii rafinați. Era un orator slab, un om cu puține idei politice, însă, potrivit unei expresii din epocă, „atins de divin“.

Oștile sale nu erau însă formate din soldați, ci din tineri credincioși care visau la un destin măreț al neamului românesc. Numele acestui bărbat era Corneliu Zelea Codreanu. Iar Țuțea avea să fie fascinat de el.

„Ce-mi place la Lenin este că e falimentar. Ca și mine, nu-i așa?“

Biografia lui Petre Țuțea a lăsat drept mărturie o singură întâlnire față în față, între țăranul din Boteni și Corneliu Zelea Codreanu. Detaliile acesteia sunt fundamentale pentru a înțelege cam pe ce axe și la ce intensitate se vehiculau ideile politice în perioada interbelică, dar și cum era enunțat discursul politic în vremurile respective.

În plus, spune scriitorul Ion Papuc, celui căruia i-a fost descrisă întâlnirea respectivă cu lux de amănunte, discuția dintre Țuțea și Codreanu este menită și să arunce o lumină suplimentară asupra primului, a modului naiv și efervescent în care acesta percepea conceptul de „doctrină“.

„Țuțea s-a întâlnit cu Codreanu. Se spune că ar fi fost singura întâlnire de acest fel dintre cei doi, dar nu aș putea băga mâna în foc. Oricum, Țuțea nu-și mai aducea aminte anul exact, ci doar că respectiva discuție avusese loc la malul Mării Negre. S-au plimbat toată noaptea, discutând despre România și, la final, au convenit că, din momentul în care legionarii vor ajunge la putere, prima măsură care va fi luată va fi cea de introducere a duelului, ca metodă pentru ca oricine, chiar și un băcan, să-și poată salva demnitatea“, spune Papuc. Comparați discursul și ideile acelor ani cu cele de astăzi.

Întâlnirea dintre Țuțea și Codreanu nu avusese loc într-un vid, dintr-o întâmplare socială, nu „dăduseră unul peste celălalt“. Toți apropiații lui Țuțea îi dedicau texte liderului legionarilor, în presa vremii, unii, precum Emil Cioran, și al său „Profilul interior al Căpitanului“, ridicându-i chiar adevărate ode. Scriitorul Sorin Lavric ne vorbește chiar despre „o contaminare psihologică“ a lui Țuțea. Ceea ce nu înseamnă, evident, că fostul stângist din perioada studenției s-ar fi prezentat în fața lui Codreanu cu mintea goală, numai bună de a fi intoxicată de ideile de extremă dreapta.

Ci, mai degrabă, că în aerul epocii plutea ceva. Căutați imagini de arhivă de la mitingurile legionare din acea perioadă și veți afla răspunsul. Înainte de a fi o mișcare politică, Garda de Fier se legase ca un fenomen social de o amploare nemaivăzută, cucerind prin două idei fundamentale, legate în permanență: neamul românesc și Dumnezeu.

„UN CONTEXT ISTORIC“

Dincolo de lozincile patriotice și naționaliste, Mișcarea Legionară conținea însă și idei ceva mai controversate. Din sufrageria apartamentului său cu două camere, situat în cartierul Drumul Taberei, scriitorul Demostene Andronescu, în vârstă de 87 de ani, clipește des, ascultând cu atenție de ce am decis să-l vizităm. Andronescu se prezintă și astăzi ca „legionar“, doar că, pentru dânsul, cuvântul nu creează fiorii pe care îi percepe intelectualitatea de astăzi, ci semnifică, simplu, „patriot“. Andronescu a făcut ani grei de temniță pentru aceste convingeri, fiind alături de Țuțea și la Jilava, și la Aiud.

„Problema evreiască“, rostește tare Andronescu, la auzul cuvântului „neclarități“, corelat cu istoria Mișcării Legionare. „A existat, într-adevăr această problemă, pentru că era adevărată. Evreii controlau România la acel moment, economic, politic, prin influență. Erau un risc la adresa neamului. Problema evreiască nu a fost una antisemită, ci una dată de vremuri, de un context istoric“, spune Andronescu.

Acest „context istoric“ este ceea ce Sorin Lavric denumește prin sintagma „cele două mari pericole din epocă“. „În Interbelic, evreul era privit ca un vector de intrare a bolșevismului. Românii știau ce se întâmplase cu Stalin în Uniunea Sovietică și voiau să evite pericolul. Iar problema antisemită venea dintr-o concepție, parțial verificabilă și în practică, potrivit căreia în spatele fiecărei mișcări de deturnare a unui sistem politic și de înlocuire a acestuia cu doctrina comunistă se găseau, de la Marx până la acel moment, un grup de evrei.“

O astfel de concepție întâmpină astăzi mari probleme, cel puțin în mediul academic. Are chiar și un nume – „iudaism bolșevic“ – și este considerată nimic mai mult decât o sumă de sofisme extrem de periculoase ideologic. Cât de multe din aceste idei a preluat Țuțea este greu de cuantificat, însă, din mărturiile celor apropiați și din interviurile acordate de el însuși în ultima parte a vieții, reiese imaginea unei persoane mult mai relaxate ideologic.

„TANGAJUL IDEILOR“

Scriitorul Radu Preda, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și discipol al lui Țuțea în tinerețe, ne vorbește, în apărarea mentorului său, despre „tangajul“ pe care acesta îl adopta. „Țuțea nu a fost niciodată legionar propriu-zis. Chiar și pentru simplul fapt că, îmi spunea el, nu este căsătorit cu ideile, le poate schimba oricând.“ Preda pare a fi confirmat de Țuțea însuși, printr-o serie de verdicte, date în interviurile târzii, în limbajul care l-a consacrat. De exemplu: „Mi-a spus mie, odată, un ovrei, zice: «Despre Moise nu e sigur că a fost jidan, dar Iisus cu siguranță a fost»“. Sau: „Acum, să fim serioși, Biblia nu a fost concepută la Fălticeni“.

Însă cea mai explicită negare a implicării sale în forma brutală a Mișcării Legionare, Garda de Fier, vine din interviul acordat lui Vartan Arachelian, în 1990. La acel moment, Țuțea afirma că „nu a fost niciodată legionar, nu a îmbrăcat niciodată cămașa verde și că această etichetă era lipită de către comuniști oricărei persoane care era împotriva doctrinei lor“.

Cert este însă că, la nivelul acelor ani, perioada interbelică, efervescența socială și idealurile naționaliste ale legionarilor l-au molipsit și pe Țuțea. Fără a adera formal la Mișcarea Legionară, a publicat în ziarele de extremă dreapta, mai ales în 1938, anul în care regele Carol al II-lea instaura dictatura în România, iar perspectiva unui Al Doilea Război Mondial își arăta colții.

DEZICEREA LUI ȚUȚEA

Aventura legionară a rămas agățată de numele lui Țuțea până la sfârșitul vieții acestuia. Toate încercările sale de a explica și de a limpezi apele s-au dovedit, la final, inutile. Într-unul din textele târzii, Țuțea avea să descrie relația sa cu Mișcarea Legionară printr-o imagine: un om, obligat zi de zi să care un bolovan în buzunar.

În mai puțin de 10 ani, tânărul revoltat de inegalitățile sociale din jur se transformase într-un susținător al dreptei extreme. Trecerea acestei granițe derutează și astăzi, cât timp Țuțea însuși a întreținut enigma.

Dacă apartenența legionară a mai suferit corecții și adăugiri, în schimb credința tinerească în valorile comuniste avea să rămână, până la sfârșitul vieții, un pretext pentru critică de sine și căință.

În documentarul „Exercițiu de admirație“, scris de Gabriel Liiceanu, autorul îl invită pe Țuțea să facă un mic exercițiu. Ne aflam în 1990, în România se spărgeau statuile cu Lenin instalate prin fiecare mare oraș, iar lui Țuțea i se propune să-și imagineze că s-ar afla pe un astfel de soclu și ar spune ceva istoriei. „Ce-mi place la Lenin este că e falimentar. Ca și mine, nu-i așa?“, declara, la acel moment, Țuțea.

VIN SOVIETICII

Al Doilea Război Mondial îl prinde pe Țuțea angajat la Ministerul Comerțului Exterior. În 1941, Stalin trimite zeci de mii de români în Siberia, iar mareșalul Ion Antonescu instaurează dictatura și declară război rușilor. De precizat contextul istoric: România pierduse Basarabia și Bucovina de nord. Presimțind probabil pericolul dinspre est, Țuțea cere să lupte pe frontul cu URSS, în linia I. Este refuzat. În schimb, e trimis în ultimul loc în care își dorea să fie: „delegat în comisia economică ce negocia interesele României chiar la Moscova“, spune Țuțea.

În august 1944, trupele sovietice intrau în București aclamate de mulțimi. O nouă istorie se scria, de data aceasta în litere roșii. Pe Țuțea, evenimentele îl prind ca director în Ministerul Economiei Naționale. Avea să rămână pe poziție până în 1948. La 46 de ani, Petre Țuțea era arestat pentru trecutul său legionar și intra în procesul socialist de reeducare.

Eu aveam niște planuri pentru poporul român: cucerirea Bulgariei și a Ucrainei, și, mai târziu, vom mai vedea. Dar nu poți cuceri cu un popor care mănâncă doar de trei ori pe săptămână

Despre detenția politică din timpul comunismului s-a scris enorm. Tonul este întotdeauna unul emoțional, extrem de patetic. Altfel nu se poate scrie despre oamenii aceștia, care au fost puși, de atâtea ori, în fața ultimului pas de dinaintea morții și, totuși, au rezistat. Au suferit și și-au povestit suferința, pentru ca și ceilalți să afle. Detenția lui Țuțea nu are nimic special față de restul zecilor, sutelor de mărturii de acest fel, pe care le-ați auzit deja. Ce grozăvie să scrii așa ceva! Și asta pentru că „norma de suferință“ în aceste cazuri era una enormă, constantă, aparent imposibil de dus de către un singur om. Ceea ce urmează sunt câteva mărturii. Vorbesc peste veacuri, prin citate din cărți, secvențe din documentare și interviuri recente niște oameni care au avut neajunsul de a-și petrece decenii izolați, înfometați, torturați, la granița cu dispariția. Acești oameni au fost colegi de suferință, s-au îmbărbătat între ei. Mărturiile pe care le-am strâns din discuțiile cu ei, cu excepția celor care aparțin lui Țuțea, extrase din interviurile acestuia, schițează liniile celei mai negre perioade din viața lui Petre Țuțea: detenția politică. Moartea ca posibilitate zilnică.

Petre Țuțea: „M-am luptat de unul singur, Don Quijote, prin saloane, împotriva lui Dej și a dat cu mine de pământ de nu m-am văzut. Mama a murit fără să știe că eu ies întreg. Pe noi nu ne-a filmat nimeni. Doar bătaie pe spinare, de pomană. Eu am fost pedepsit, 18 ani muncă silnică. Și am făcut 13, e adevărat. Dacă mai făceam unul, muream.“

Demostene Andronescu: „De când ne-au arestat, credința naționalistă a rămas undeva, în cutele sufletului îmbălsămate, dar alta era prioritatea acum: în primul rând, să rezistăm și să rezistăm onorabil“.

Marcel Petrișor: „La Jilava, ne dădeau de mâncare niște subproduse: jumări, care erau destinate, de fapt, pentru fabrica de săpun. În arpacașul ăla, care era baza alimentației, se dădeau și ceva mațe, copite...“.

Demostene Andronescu: „Până la jumătatea anilor 1950, rația de mâncare ți-o dădea sau nu ți-o dădea, dar rația de bătaie ți-o luai întotdeauna. Mai ales în rândul tinerilor, care erau în creștere, erau cazuri când se sculau dimineața cu gura plină de sânge. Își mestecau noaptea limba de foame“.

Marcel Petrișor: „Mai era și o interdicție impusă la Jilava, să nu vorbești tare. Erai prins, ajungeai la carceră și nu știai dacă mai ieși de acolo“.

Petre Țuțea: „Uite, gânguritul porumbelului, pe care-l aud acum, îmi aduce aminte de izolarea din închisoare. Eram invidios pe libertatea lui. Atunci îmi dădeam seama de iluzoria existență umană“.

Marcel Petrișor: „Tot la Jilva, pedeapsa fizică se numea «23 la fund». Am luat și eu. Te loveau cu niște nuiele groase, până se rupeau. Apoi, umpleau cu nisip un furtun gros și lung, îl legau la capete și te loveau. Doi inși te loveau până nu mai știai de tine“.

Demostene Andronescu: „Mi-au spart dinții la anchetă și mi-am pierdut toată dantura“.

„OAMENII MUREAU FOARTE RAR“

Marcel Petrișor: „Când ne-au mutat la Aiud, era o iarnă cumplită. Era celula, fără geam, minus 30 de grade afară, noi în cămașă și în izmană. Aveam o tinetă pe care puteam să stăm și o pătură vai de mama ei, ruptă, știu eu cine murise în ea...“.

Petre Țuțea: „Am fost adus în celulă abia când îmi dăduse sângele pe nas, de frig. M-au frecționat băieții și m-am încălzit. La un moment dat, în frigul ăla, îmi doream să mor...“.

Demostene Andronescu: „La Aiud, conducătorul penitenciarului era colonelul Gheorghe Crăciun, un om inteligent, dar un semidoct. Își făcuse o instrucție foarte precară. Avea un complex de inferioritate în fața intelectualilor“.

Gheorghe Crăciun (într-un interviu acordat Luciei Hossu-Longin, după 1990): „La Aiud, erau medicamente cum nu le am eu ca pensionar și nu le-am avut niciodată. Am avut și grădină de 34 de hectare. Și nu făceam economie la morcovi, nici la roșii, la nimic. Oamenii au ieșit dolofani. Dați-mi voie să pomenesc de doi, Petre Țuțea și Dumitru Stăniloae, care au murit la 90 de ani. Oamenii mureau acolo foarte rar“.

„STRAȘNIC ERA ȚUȚEA!“

Marcel Petrișor: „Spre finalul detenției, la Aiud, Crăciun primise ordin de reconvertire a deținuților. Îl lăsase pe Țuțea să țină discursuri, îi spunea să vorbească despre socialism. Dar Țuțea niciodată nu a renunțat să spună ceea ce credea. Nu s-a schimbat niciodată. Erau niște țărani acolo, care îl rugau pe Crăciun să-i lase să-l asculte și ei pe Țuțea. Și îi întreba Crăciun: «Ce înțelegi tu, mă, din ce spune acolo?». Iar ăștia îi răspundeau: «Nimic, dar e strașnic Țuțea!». Altul povestea, la toaletă, cum, în timp ce vorbea Țuțea, a văzut un porumbel alb, coborând pe umărul său. Cam asta era viziunea omului simplu, pus în fața discursurilor lui nea Petrică“.

Petre Țuțea: „Știți ce le-am spus deținuților strânși în curte la Aiud? Am ținut o cuvântare de patru ore, era să și mor vorbind. Și le-am zis așa: «Fraților, dacă murim aici, în haine vărgate și în lanțuri, nu noi facem cinste poporului român că murim pentru el, ci el ne face onoarea să murim pentru el! Și, domnule colonel, să comunicați superiorilor că, în viziunea mea, poporul român este una dintre minunile lui Dumnezeu, în mersul lui pe Pământ!». Așa am gândit eu, atunci“.



Eliberarea și regretele târzii: „Doar m-am fâțâit, așa, prin epocă“

În 1964, după semnarea deciziei de amnistie a tuturor prizonierilor politici din România, Petre Țuțea este eliberat de la Aiud. Lumea din jur se schimbase profund în ultimii opt ani. America încă o plângea pe Marilyn Monroe, trupa Beatles făcea ravagii, iar marile puteri se întreceau în teste nucleare. În acest timp, în România se încheiase procesul de colectivizare. Țuțea reintra în istoria paralelă a comunismului.

La ieșirea de la Aiud, primește doar o pereche de haine pentru a înlocui uniforma vărgată. Și un sfat, din partea gardienilor: „Fii atent, poporul este atât de devotat comunismului, încât dacă vor afla de unde veniți voi, vă vor linșa! Aveți grijă ce faceți!“. A fost nevoie de câteva ore pentru ca această sentință să fie infirmată.

Țuțea a petrecut ore bune pe peronul gării din Aiud, alături de prințul Ghika, acela care fusese condamnat la 24 de ani de închisoare. N-aveau niciun ban, nu știau unde să meargă, familiile li se destrămaseră și nimeni nu mai știa de existența lor. „La un moment dat, un cuplu de tineri abia căsătoriți s-au apropiat. I-au văzut pe cei doi în starea în care erau și le-au dat o parte din banii pe care-i primiseră la nuntă. Cu acești bani, Țuțea și Ghika au reușit să se întoarcă la București cu trenul“, povestește Sorin Lavric.

GÂNDURI DESPRE „SCOATEREA DIN VIAȚĂ“

Efectele anilor petrecuți în spatele gratiilor sunt extrem de vizibile. La ieșirea de la Aiud, Țuțea cântărește 53 de kilograme, iar problemele de sănătate și amintirile din temniță îl vor bântui tot retul vieții.

Scriitorul Ion Papuc, cel care-i va fi prieten de la ieșirea din închisoare până la sfârșitul vieții, povestește că Țuțea avea grave probleme la mâna dreaptă, apărute în urma anilor de tortură. Nu mai putea să scrie aproape deloc. Literele lăsate de el pe documente din această perioadă ne dezvăluie o caligrafie lineară, în care celebrele „bastonașe“ de la școală lipsesc aproape cu desăvârșire.

„Obișnuia să spună asta: «Am minte ca să conduc un imperiu, dar corpul nu mă ajut㻓, povestește și Radu Preda, cel care recunoaște că „discrepanța dintre trup și minte“ era dureros de evidentă la Țuțea.

Însă niciuna dintre mărturiile despre acea perioadă nu este atât de emoționantă precum cea a lui Demostene Andronescu. La prima întâlnire cu Țuțea, de după eliberarea ambilor, au evitat, programatic aproape, să rostească vreun cuvânt despre detenție. „Nu era nimic de spus. Rămăsese acolo, în noi, ne gândeam la închisoare ca la o lungă călătorie în care fusesem scoși din viață.“

„DOMNULE ȚUȚEA, NOI NU“

Pe 19 martie 1965, Gheorghe Gheorghiu-Dej murea, și România intra în criză politică. Luptele din interiorul PCR îl dădeau câștigător pe Nicolae Ceaușescu. Pentru cineva abia ieșit din forma cea mai obscenă a opresiunii, detenția politică, Țuțea face un gest total neașteptat. Redactează în câteva zile un „Proiect pentru reforma economică a României“ și-l trimite, plin de speranță, autorităților. „Lucrarea a fost trimisă către secția de Economie a Academiei Române. După câteva luni, a venit și răspunsul. Era respinsă, pe motiv că nu fusese destul de bine ancorată în doctrina marxist-leninistă“, povestește Ion Papuc.

Celebrul moment „august, 1968“ îl prinde pe Țuțea la cofetăria „Union“, din centrul Bucureștiului, alături de prietenul său, Ion Papuc. De la balconul Comitetului Central al PCR, Ceaușescu ține un discurs catalogat ca fiind „istoric“. Condamnând invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia, fostul dictator câștiga simpatia tuturor cancelariilor occidentale. România era privită ca o rază de speranță în masa controlată de URSS. În optimismul general, o persoană făcea notă discordantă.

„Era o euforie absolută. Până și chelnerii lăsaseră tot acolo, inclusiv banii, și fugiseră în piață, să-l asculte pe Ceaușescu. Țin minte că, mai mult în glumă, dar era și ceva adevăr acolo, i-am arătat lui Petre Țuțea vitrina pe care scria «Union». Și, citit invers, de unde eram noi, din interior, scria «Noi nu». I-am și spus: «Vedeți, domnule Țuțea, noi nu»“, povestește Ion Papuc.

VIAȚA ÎN SĂRĂCIE

Occidentul se înșelase. România nu se deschidea, ci se afunda tot mai mult în izolare economică, sărăcie și obsesii de grandomanie. În acest peisaj dezolant, Țuțea se zbate într-o sărăcie extremă. Renegat de sistem și fără drept de a publica, fostul client al localurilor cu nume este ajutat de prieteni să-și procure strictul necesar.

Are norocul ca unul dintre tinerii care audiau conferințele sale improvizate să-i pună la dispoziție o garsonieră a unei mătuși, situată lângă Parcul Cișmigiu. Aici, Țuțea avea să locuiască tot restul vieții. În rest, din epoca respectivă, răzbat, prin amintirile și vorbele celor care i-au fost apropiați, câteva povești, în care candoarea, patetismul și umorul definesc, până la ultimul detaliu, personalitatea lui Petre Țuțea.

Bunăoară, Marcel Petrișor își amintește cum Țuțea îl atrăgea permanent „«La fete», o crâșmă pentru vizitii“. Aici, mâncau fasole gratis, discutând despre cum o visau ei în închisoare. Ion Papuc povestește cum, mergând pe stradă, Țuțea a văzut, într-o vitrină, o pereche de pantofi „Salamander“, fiind lovit brusc de o nostalgie cumplită pentru perioada petrecută, în tinerețe, în Berlin, unde astfel de articole de încălțăminte erau peste tot. Într-un final, prietenii au făcut chetă și i-au cumpărat pantofii visați.

Același Papuc povestește și modul haios în care Țuțea își alegea partenerii de masă: „Îl invitase la masă tenorul Ștefănescu-Goangă, care avea niște dimensiuni considerabile și mânca foarte mult. Țuțea era îngrijorat. Îmi spunea: «Ioane, eu nu pot să continui să iau masa cu el. Mă invită și trebuie să-i returnez invitația. Mă ruinează! Uite, m-am gândit, și am să te aleg pe tine. Ești cel mai slab dintre prietenii mei și mănânci cel mai puțin». Și râdea“.

ȚUȚEA REDESCOPERĂ MERSUL PE JOS

În toate aceste decenii, până în 1989, Țuțea trăiește dintr-o pensie derizorie, primită de la Uniunea Scriitorilor. Nu i se permite să se angajeze, din cauza „trecutului compromițător“. Nu are drept de semnătură. Publică, ocazional, câte un articol în revistele vremii, sub un alt nume. Dictează prietenilor o lucrare despre Brâncuși și începe să lucreze la „Tratatul antropologic“, pe care-l visa ca „Magnum opus“-ul său. Cartea nu va fi publicată până la moartea sa și, chiar și atunci, numai în fragmente.

În anonimat total, se plimbă prin Bucureștiul apocaliptic. Merge kilometri întregi, încercând să mai salveze ce se mai putea dintr-un corp distrus de anii de anchetă și detenție. Ulterior, avea să admită că acele drumuri, către sora sa, care locuia la marginea Bucureștiului, făcute toate pe jos, întrucât nici bani de tramvai nu avea, l-au salvat. „Am mers așa și mi s-au desumflat picioarele. Eu când am ieșit de la închisoare, abia mergeam. Asta m-a salvat, mersul.“

Revoluția din decembrie 1989 îl prinde aproape dizolvat în sărăcie și neputință. Cu texte publicate clandestin, șomer pe viață și ducându-și existența de la o zi la alta, Țuțea pășea cu speranță într-o nouă epocă. Nici cele mai optimiste așteptări nu aveau cum să-l pregătească, însă, pentru turnura neașteptată pe care o va lua destinul său.

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/11/15/5466e6330d133766a8e1b276/245x460.jpg

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/11/15/5466e7d30d133766a8e1bca0/646x404.jpg

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2014/11/15/5466ea850d133766a8e1cc3b/318x425.jpg

http://adevarul.ro/cultura/istorie/petre-Tutea-viata-faptele-unui-patriot-1_5466e02d0d133766a8e1903d/index.html?utm_source=realitatea&utm_medium=http://adevarul.ro/cultura/istorie/petre-Tutea-viata-faptele-unui-patriot-1_5466e02d0d133766a8e1903d/index.html&utm_campaign=CrossPromo

miril
30th November 2014, 10:16
Arta de calitate la ea acasa. Paranteza, nu si titlul e de calitate, fiind pompos, neinspirat:

Pictorul băimărean Adrian Ghenie, pe primul loc în topul celor mai apreciați artiști din lume în 2014 Vocea Transilvaniei

Pictorul Adrian Ghenie, originar din Baia Mare, reprezentant al noului val al artei vizuale românești, se află pe primul loc într-un top al celor mai tranzacționați și apreciați artiști din lume în 2014. Pentru prima dată un artist român se clasează pe primul loc într-un astfel de top. Adrian Ghenie a reușit să atingă această performanță prin punerea în vânzare de către colecționari și galerii a 10 lucrări ce poartă semnătura sa, conform topului realizat de site-ul artnet.com.

În luna iunie, casa de licitații Sotheby’s a vândut lucrarea lui Ghenie “The Fake Rotko” cu suma de 1,778 milioane de euro. Lucrarea a fost pusă în vânzare de un colecționar american și adjudecată de un investitor asiatic. În luna octombrie, Christie’s și Sotheby’s au pus în vânzare șase lucrări, acoperind astfel toată perioada de creație a artistului român.

De data aceasta vedetele celor două seri au fost “Blue Rain”, la licitația de la Christie’s, adjudecată pentru suma de 650.000 de euro, iar la Sotheby’s “Duchamp’s Funeral” a reconfirmat valoarea artistului român, adjudecându-se pentru suma de 1.285.300 de euro.

De asemenea, potrivit sursei citate, instalația denumită “Communism Never Happened”, de Șerban Savu și Ciprian Mureșan, colegi de școală și de generație cu Adrian Ghenie, va fi prezentată la târgul de artă contemporană Art Basel Miami, de una dintre cele mai mari galerii din lume, David Nollan Gallery.


“În ultimii ani, marile galerii internaționale au un ochi ațintit asupra artiștilor români. Faptul că Mureșan, Savu și Ghenie se află în top 10 al unor clasamente atât de importante nu este o întâmplare. MoMA – NY, MoCA – LA, Pompidou – Paris, Tate – Londra sunt doar câteva din muzeele ce îi expun de ani buni. Din Asia și până în America, marii colecționari dețin lucrări ale celor trei artiști și nu numai. Alte nume aflate în colecțiile lor sunt: Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Răzvan Boar, Teodora Axente, Victor Man, Mircea Suciu etc. Succesul artiștilor români tranzacționați internațional va schimba dinamica pieței interne a artei contemporane”, a declarat Roxana Vâlcu, Owner Art Advisers, firmă de consultanță în artă.

Cei trei artiști sunt reprezentați de Galeriile Plan B (Cluj și Berlin) și Nicodim Gallery (Los Angeles și București).

Cine este Adrian Ghenie

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj și s-a tot împărțit între acest oraș și Berlin până în 2013, când a ales în cele din urmă capitala germană.

Artistul român Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piața internațională de artă în ultimii ani, fiind reprezentant al noului val al artei vizuale românești. Tabloul său “Regele” a fost vândut la o licitație din iunie 2013, de la Londra, cu 212.238 de euro. Totodată tabloul “Dr. Mengele 2″ a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitația de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby’s, după cum informa la momentul respectiv casa de licitații Artmark.

Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu, și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Lucrări în galerii importante din toată lumea

Conform news.artnet.com, Adrian Ghenie este deja cunoscut la nivel internațional, lucrările sale aflându-se în colecțiile unor importante galerii și muzee din lume, între care și Centrul “Georges Pompidou”. Printre fanii artistului s-ar număra, conform sursei citate, și magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, între care Alexander McQueen, Balenciaga și Gucci.

În luna iunie, The Independent, una dintre cele mai prestigioase publicații britanice, l-a elogiat pe artistul român Adrian Ghenie, considerat un reprezentant al noului val al artei vizuale românești.

Potrivit The Independent, picturile lui Adrian Ghenie sunt expresive în modul de realizare. Acesta alege să nu utilizeze instrumente tradiționale, optând în realizarea lucrărilor sale pentru un cuțit de paletă și pentru stencil. Nu se vede pe nicăieri în studioul său vreo pensulă.


“Nu poți picta asta (lucrările lui, n.r.) cu o pensulă. Este doar rezultatul unui accident. Totul este un accident. Foarte puține lucruri sunt de fapt pictate”, spunea pentru The Independent Adrian Ghenie.

Potrivit The Independent, picturile lui au un aspect îngrijit, însă, când te apropii de ele, poți observa elementele neașteptate și spontaneitatea pe care le implică acestea. “Ceva este aplicat pe o suprafață, care poate distruge respectiva suprafață, însă, dacă nu o distruge, se poate transforma totul în ceva bun. Jumate-jumate. Este un moment ca o ruletă rusească”, afirma artistul român.

Pe de altă parte, cotidianul britanic remarca că, pentru Ghenie, nimic nu este garantat. Modul în care acesta a fost crescut l-a pregătit pentru ce este mai rău. “Am crescut cu mentalitatea că regula este să pierzi și câștigul este strania excepție”, spunea Adrian Ghenie.

Publicația britanică The Independent l-a portretizat pe Adrian Ghenie în contextul în care o expoziție a acestuia, intitulată “Golems”, a fost vernisată pe 12 iunie la galeria Pace din Londra, unde a putut fi vizitată până pe 26 iulie.

http://www.voceatransilvaniei.ro/pictorul-baimarean-adrian-ghenie-pe-primul-loc-topul-celor-mai-apreciati-artisti-din-lume-2014/

The Blue Rain , 2009
http://www.artnet.com/WebServices/images/ll00071lldQv9GFgPNECfDrCWQFHPKcEoZE/adrian-ghenie-the-blue-rain.jpg Pie fight interior 11 , 2013 http://www.artnet.com/WebServices/images/ll00010lldzM5GFgPjECfDrCWQFHPKcExBE/adrian-ghenie-pie-fight-interior-11.jpg http://www.artnet.com/WebServices/images/ll00327lldOB5GFgVeECfDrCWQFHPKcFe6D/adrian-ghenie-the-king.jpgThe King , 2009

miril
30th November 2014, 10:20
Variatiuni pe aceeasi tema, arta de calitate:

Adrian Ghenie, painter: 'You cannot paint this with a brush. It's simply the result of an accident' The Independent

http://www.independent.co.uk/incoming/article9492986.ece/alternates/w620/5700880.jpg


Painter Adrian Ghenie first came to Berlin from his native Romania in 2007. His studio is near the Hamburger Bahnhof Museum in an area now being redeveloped as the new Berlin. The space was formerly a garage and a gallery for contemporary art. There is something funny about an artist occupying a gallery as a studio, particularly one working with gloriously messy paint.



I ask about the cat food on the table. Ghenie confesses it is the last supper for the invading rat. Unfortunately, the creature loves cadmium yellow, which is meant to be deeply toxic. After the yellow it went for titanium white – another toxic brew. "Expensive tastes for rats and painters," he says.

Born in 1977 in the Romanian city of Baia Mare, he studied at the University of Art and Design in Cluj, and moved between there and Berlin until 2013 when he finally chose the German capital.

Growing up in Romania was different. His grandmother used to bring animals into the house in the winter – "like the Brothers Grimm". Ghenie's father was a dentist but also in the secret police, which gave the young student a certain cachet. "It was your connection with the structure that has real power, like the secret police. And I remember as a kid I was kind of proud that my father was influential." His parents were not artistic but they had a neighbour, Monica, who spotted Ghenie's talents as and brought him art books and drew with him. "She is guilty for the fact that I am an artist."

When the political situation changed so too did his father's psychological state. "He started staying in the basement among the furniture that my mother would throw out of the house." Ghenie himself turned to these memories after having a crisis as an artist. "I had these sessions of remembering. I was just sitting there and remembering, and then I had this image of this garage and I thought, you know what? This is very powerful."

http://www.independent.co.uk/incoming/article9493013.ece/alternates/w460/AN44976577Adrian-Ghenie-pho.jpg
Ghenie says: 'I grew up with the mentality that to lose is the rule and to win is the weird exception!' (Oliver Mark)

Ghenie's paintings are gestural in the making. He chooses not to use the traditional tools of the painter opting for a palette knife and stencils. There is not a brush in sight. "You cannot paint this with a brush. It's simply the result of an accident. Everything is an accident. Very few things are actually painted."

From a distance the paintings look neat but when you get close to them you see the incident and spontaneity invoked in the making. "Something is applied to the surface which can destroy the surface, but if it doesn't destroy it turns it into something good. Fifty-fifty. It's a Russian roulette moment."

Ghenie is not the only painter from Cluj to emerge on the international scene. He says "They all have this DNA, the fact that they came from there and managed to conquer the West and made a lot of money is unnatural." Ghenie co-founded the Fabrica de Pensule in Cluj, a former paintbrush factory with an art library and studio space that provides "a common playground for discussion".

Ghenie takes nothing for granted. His upbringing has prepared him for the worse, "I grew up with the mentality that to lose is the rule and to win is the weird exception!"

http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/features/adrian-ghenie-painter-you-cannot-paint-this-with-a-brush-its-simply-the-result-of-an-accident-9492731.html

The fake Rothko , 2010
http://www.artnet.com/WebServices/images/ll00035lldDk9GFgVeECfDrCWQFHPKcRRVE/adrian-ghenie-the-fake-rothko.jpg
CGBzOQumwKY NT3ocTs1qxw

miril
21st December 2014, 09:27
Sarbatorile de Craciun se apropie cu pasi repezi. Aici, prin pas de deux moderni, progresisti, cum altfel, cu Alina Cojocaru, The Nutcracker si English National Ballet

She’s turning from fairy to tough nut The Sunday Times David Jays

Alina Cojocaru shocked ballet when she moved to a rival company. She tells us how she’s grown to love every challenge, including a much more demanding Nutcracker

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/dynamic/01116/STA21ALINA_1116910k.jpg
Multidimensional: in English National Ballet’s Nutcracker, Cojocaru plays Clara and the Sugar Plum Fairy (Spiros Politis)

Who doesn’t love a festive fairy? And how much better if she isn’t just a fixed-smiling Barbie plonked on the tree, but a dancer as light as gossamer, dazzling as diamonds, sweet as a sugar mouse? The Sugar Plum Fairy in Tchaikovsky’s delicious Nutcracker is a crowning glory of classical ballet, every step a sparkler, with killer technique tucked behind a radiant smile.

On stage, Alina Cojocaru is this perfect confection of sweetness and light. The petite Romanian dancer was a fixture for 13 years at the Royal Ballet, until she shocked balletomanes by leaping across town to the rival English National Ballet, run by her RB colleague Tamara Rojo, in 2013. It was an acrimonious, unforeseen split — Johan Kobborg, her partner on stage and off, also left the company — but for Cojocaru, it also seems to have been a leap into new artistic freedom.

Strangely, the festive fantasia of The Nutcracker mirrors her new artistic fulfilment. It’s the story of young Clara, whisked from her family party into a dream world where she fights with mice, dances with dolls and glories in the kingdom of the sweets. The enchantment is crowned by the sparkling Sugar Plum Fairy, dancing with her handsome prince. Unusually, in Wayne Eagling’s pretty ENB production, the leading lady plays both Clara and Sugar Plum: the girl imagines her glamorous adulthood. It’s more work for the ballerina — in the Royal Ballet version, she enters late in the day for her Sugar Plum show stoppers — but Cojocaru prefers it this way.

“If you’re just the Sugar Plum Fairy, it’s one-dimensional, but as Clara, too, it becomes a journey. That’s what I like so much about this production. It’s her journey, so when it comes to the final pas de deux, there’s much more love to it. You have a chance to connect.” In any case, she admits, playing only the fairy never meant she rolled up late — “I never thought of that! I was sitting alone five hours before the show to get ready.”

A ballerina makes relentless work look breath-takingly effortless. On a visit to the ENB wardrobe, I get a glimpse of the fairy’s butterscotch yellow dress, and the costumier Serena Fusai explains how this creation of tulle, sequins and braid is actually as tough as an athlete’s jockstrap — it has to be, as dancers perform Olympic feats beneath the couture style. Cojocaru, too, looks fragile — dark eyes large in a heart-shaped face, a voice soft as chiffon as she sits in soft pink and navy rehearsal wear — but she has grown a resilience that supports her like a velveteen suit of armour.

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/archive/01116/STA21ALINA2_1116911a.jpg
“Every role for a while is like a puzzle... and I slowly fill in the puzzle”: Cojocaru on her process (Spiros Politis)

For many fans, The Nutcracker is the caramel-coated gateway drug into ballet, but growing up in Ceausescu’s Romania, Cojocaru caught the dancing bug long before she actually saw a ballet. “It chose me. I ended up travelling all the way to Kiev and starting school, still not having seen a full ballet.” She came to know The Nutcracker by dancing it, so knows how demanding that spun-sugar fantasy can be for a classical company. “It’s not necessarily the easiest to perform — for the snowflakes, it’s like a marathon — but personally I love the music. Even now, I’m smiling, I get carried away by it.”

The ENB Nutcracker follows Clara from wallflower to ballerina. How about dancers, I ask Cojocaru — schooled in perfection from an early age, do they have to grow up quickly? “Our profession forces you to have self-discipline,” she says. “You have to be a lot more responsible for yourself — clothing, eating, everything — from an early age. Having been in school, away from my family, I had to do that. Once I started getting all these roles and moving forward so quickly, I didn’t have time to think, to analyse, I just had to work. You grow up fast at the beginning, then the work takes over. But I think, as a person, I was a little behind.”

What does she mean? “There wasn’t time to read, to listen to music. I remember the first time I was injured, and I was by myself. I thought, ‘Right, what kind of music do I like?’” She leans forward, quietly emphatic. “I didn’t know.”

Just as she only listened to ballet music, her love of reading, too, was “left on hold” unless preparing for a role. Now, she marvels, she chooses what to read. “It’s fascinating — if I started a book that I did not like, I had to finish it. I could not put it down, I don’t know why. Now if I start a book and do not like it, I think, ‘I’m wasting time!’” It’s a tiny, seismic rebellion against a training in obedience.

Ballet is a strange life — grafting like a navvy, sheltered as a holy novice. Even so, Cojocaru brings the experiences of her 33 years to explore her heroines. She is celebrated internationally as Giselle, her broken-hearted signature role — more than 20 productions and counting — as well as more modern heroines such as Juliet or Tatiana in Onegin. “Every role for a while is like a puzzle,” she says, “and I slowly fill in the puzzle. Until I have the full emotional drama of the role, the whole thing is about trying to discover what is missing. But I don’t struggle to find ideas or emotions — it’s just about combining them with the classical steps. The thing is to be open, to be more aware of everything around me and allow that to influence how I dance. The whole evening is about being in the moment.”

Cojocaru is a busy ballerina, with continuing relationships with companies in Hamburg and New York. The only jolt in our conversation comes when I mention a rumour that she may be leaving ENB. “That’s news to me,” she snaps back. “Where am I going?” If her response is rapid, it’s because she’s already been asked.

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/archive/01116/STA21ALINAONE_1116909a.jpg
Perfect partners: dancing with Johan Kobborg in Onegin (Alastair Muir)

“What you have to realise is that I’m actually very loyal,” she insists. “I’ll make a lot of sacrifices to make something work that I believe in. There are companies that work hard, that sweat and bleed together, and this is one of them. You tour together, work together and just try to do your best. The more struggle a company has, the less financial support it has, every achievement feels like, ‘We did it!’ I’m not planning on leaving ENB any time soon.”

Even so, coming here must be a shock to the system. From Covent Garden, with its familiar colleagues and plush auditorium, to a new company, schlepping on tour from Milton Keynes to Southampton. Did it reboot her routines? “It’s quite a shock,” she admits. The biggest change is the end to her stage partnership with Kobborg, who has become director of the National Romanian Ballet. She misses coming home to dissect each show after curtain call.

“Johan saw me at my best and my worst,” she reflects. “He was my best critic. I miss that very much.” Her “busy, wonderful man” is caught up in Bucharest, so has their relationship been reduced to Skype? “Where do you think I’m gonna be for the weekend?” she shoots back.

To leave one of the world’s great companies was no easy decision. But, after 13 years, she seemed more beloved of her audiences than her management. First-night showcases came less frequently; new choreographers didn’t make work on her. “To be honest, I never thought it would not be the company where I would finish my career,” she says. “But you see the repertoire that comes your way and” — she pauses — “I realised that’s how it was going to be from now on. Then I go, no more. I knew I had so much more to discover. I cannot settle for anything less than more challenges, on all levels.”

The gravity of the change hit her on the opening night of ENB’s Le Corsaire, a new production of a 19th-century swashbuckler. “I don’t think I’ve been so terrified,” she admits. “You so desperately want it to go well — not for yourself, but for the team.”

Anyone who has seen the film Black Swan may believe they know how a prima ballerina rolls — fathomless ego, ruthless ambition — but Cojocaru insists she’s all about the company. “I like being part of a team. We all go to class every day, we all hold the barre, we all fight our own battles. We’re all the same. When you work and sweat next to your colleagues, you have such respect and admiration for every single one.” This murmuring artist is no foot-stamping diva — though she confides, sotto voce, that things might be easier if she were.

The change has broadened her repertoire; and ENB’s recently announced relationship with Sadler’s Wells, in London, holds out the promise of toothsome new premieres — and her choice of leading men. For most of her career, her principal partnership was with the supremely elegant Kobborg. They soared through Swan Lake and Sleeping Beauty, wrenched hearts in Manon, Onegin and Giselle. Suddenly, she is being squired by a host of handsome guys in tights — about four new partners at ENB. The latest, in the Nutcracker, is Alejandro Virelles, a dashing recruit from Boston Ballet. “I love the process where you get to know each other, work out how that person partners. I’ve learnt a lot more about myself.”

That includes a new ability to let go of damaging self-criticism. “I’m not perfect, and I make mistakes many times — but the more I allow myself to be open artistically, the more likely I am to make mistakes. For me, emotional achievement gets much higher marks than making a mistake.” And does she worry about winning the audience’s love for their holiday Nutcracker treat? “They love the show before it even starts,” she laughs. “They’re having ice cream, and we’re working — it’s not fair!”

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/culture/arts/article1496560.ece

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/archive/01116/nutcracker_1116973a.jpg
Lovely duet: Nutcracker (Max Westwell) with Clara (Alina Cojocaru) (Leo Mason)

English National Ballet, at the Coliseum for Christmas — as always — brings its Nutcracker, and with it yet another generation of audiences who get their annual (or first) fix of classical ballet.

ENB’s orchestra, under Gavin Sutherland, play Tchaikovsky’s glorious score as lovingly and meticulously as the company dance to it. With this latest return of Wayne Eagling’s 2010 production, there are some concessions to coping with a conflict between concept and clarity — if not enough. When the beau of young Clara’s dreams keeps swapping places with her heroic Nutcracker doll, and she is confused, she’s not the only one.

Peter Farmer’s designs set the opening scenes prettily, in a warmly wealthy Edwardian London mansion: skating on the frozen Thames as a prologue; handsome gowns in the opulent interior. The party scene is cluttered with fussy distractions — catch the key moments if you can. But what I still, after regular viewings, cannot comprehend is why the great transformation scene occurs in the absence of the ballet’s mastermind, the magician Drosselmeyer. Was he double-booked?

Alina Cojocaru was the first-cast ballerina as Clara. Her wispy demeanour, wide-eyed with eagerness and melting romanticism in Eagling’s lovely duet for her and Max Westwell’s bleakly masked Nutcracker, carries through to the great classical pas de deux, where she sparkles with effortless brilliance as the Sugar Plum Fairy, grandly partnered by ENB’s recent recruit, the elegant and strong Cuban Alejandro Virelles. From the stars to the children in the cast, all win praise.

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/culture/arts/article1496609.ece

miril
22nd November 2015, 11:21
A trecut aproape un an de cand nu s-a mai postat pe acest topic. Intre timp atacurile teroriste s-au extins si multiplicat prin actiunile asa zisului Stat Islamic. Pun mai jos doua articole interesante, de sinteza, scrise de scribenti foarte cunoscuti, competenti, despre fenomenul Isis.

Rip the head from the Isis beast by putting western troops in Raqqa Bernard-Henri Levy The Sunday Times

We are at war, declared François Hollande to a joint session of the French legislature.

We are at war, Hollande’s prime minister, Manuel Valls, has repeated at every opportunity.

But there is a complication.

Both Hollande and Valls have emphasised that this war is a double one, to be waged against a single enemy that has split into two.

The domestic front passes through the pavement cafes, football stadiums and concert halls of Paris, and through the safe houses in St-Denis, and Molenbeek in Belgium, where infiltrated fighters hide and wait.

But the principal front is further abroad. It passes through Raqqa, Mosul and other cities in Syria and Iraq where the barbaric enemy obtains its weapons, collects its marching orders and learns — in training camps that the West allowed to proliferate for much too long — the techniques of this new and horrifying war against civilians.

Acknowledging that this second front is the more decisive does not imply that destroying Isis will suffice to conjure away all the more or less dormant cells that have been set up and are ready to strike in the great cities of France and across Europe.

But it does mean without any doubt that, because the resources and command centres of those cells are in Isis’s territory, striking at the beast’s head would strip them of much of their power.

Can one combat the effect without attacking the cause? Shut down a subsidiary without dealing with the home office? Cure a cancer by targeting the metastases while allowing the primary tumour to grow?

How, then, can one avoid the conclusion that peace in Paris can be won only through war in Mosul? Or, more to the point, that the campaign against Isis cannot be won in the streets of Paris or any city tormented by an invisible, unpredictable enemy ever ready to strike, but only on the plains of Iraq and Syria, where that enemy is simultaneously visible, easy to target and vulnerable?

Against this commonsense argument are arrayed three forces of varying intensity.

First, there is the appeasement reflex of those who, reversing the sequence of causality, never tire of repeating that the Islamists come after us because we have gone after them. This is an ignorant and shameful argument akin to the one used by the French pacifists of the 1930s. It also aligns a little too well with the cynical rhetoric of the assassins and their despicable communiqués.

Second, there is the old argument that was served up to us 20 years ago with regard to the Serbian army (then alleged by some to be the world’s third-largest) and that now consists of scaring the western public with stories of the all-powerful and nearly invincible legion that, having dismembered Iraq and Syria, is now bent on drawing us ineluctably into another quagmire.

If that were true, how is it that the Kurds, who for the moment are the only force facing the enemy on the ground, prevail decisively in every battle they wage? How does one account for the fact that in Kirkuk and, last week, in Sinjar the beheaders bolted without a fight in the face of the determination and bravery of the poorly armed peshmerga?

And, by the way, what has happened to the purported “stocks of tanks and artillery” that the fanatics made off with after the rout of the Iraqi army, stocks of weapons that were supposed to make any form of intervention except airstrikes much too risky?

Why did we not see those weapons used in Kobane or, last week, in the battle that liberated the Yazidi heartland? Why has Isis not shelled the peshmerga’s lines instead of continuing to use the same antediluvian suicide trucks?

The answer is that the purloined arsenals were destroyed, reduced to silence or paralysed by coalition aircraft and Isis is no longer anything but a paper tiger.

And, third, there is the reticence of Barack Obama, who appears to be more and more visibly haunted by what one is tempted to call the Oslo syndrome in reference to the Nobel peace prize that he received at the beginning of his first term.

In the manner of Jean-Paul Sartre’s cafe waiter pretending to be a real cafe waiter, the president of the world’s most powerful nation, the man without whom little will be possible and whose determination, therefore, is at least as important as that of David Cameron, seems to be asking himself each morning, while shaving, how a real winner of the Nobel peace prize should act.

When will the president of America realise that, faced with an enemy that has declared war on civilisation, the time for narcissistic moralising is over? When will he grasp the disaster of a legacy in which a Nazi-like state was allowed to take root on ground of its choosing while it could have been eradicated if only the decision had been made to do so? Will he hear the plea for help that a grieving France is making to its eternal ally? Will he perceive that today, as in 1917 and 1941, his country has a rendezvous with Europe?

And what has become of the young Obama who explained to me with perfect clarity, when I met him in Boston in 2003, the differences between the absurd war in Iraq and a politically just, morally justified war, the first principle of which must be not to compound an evil but to curb it?

No questions today are as essential or as agonising as these.

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/focus/article1636114.ece?shareToken=99eb129b5c6d1743b952 8d8691522f91

miril
22nd November 2015, 11:24
The three-headed monster ushering the world to hell Niall Ferguson The Sunday Times

It is usual for horror to be followed by hysteria. The unusual thing about the Paris massacre of November 13 is that the most hysterical reactions have been thousands of miles from the scene.

The calmest man I met last week was Bernard-Henri Lévy, the swashbuckling philosopher, who had just flown in from Paris. Over dinner in New York he was far more interested in discussing the latest success of the Kurdish peshmerga against Isis (also known as Islamic State).

By contrast, it was American politicians who appeared to be suffering from post-traumatic stress disorder. Ben Carson, one of the frontrunners in the race for the Republican party’s presidential nomination, called for new “screening mechanisms that allow us to determine who the mad dogs are”.

His rival Donald Trump vaguely threatened to do “things . . . that we never thought would happen in this country”.

Yet mental disturbance is sometimes more dangerous when it is repressed. “The terrible events in Paris” were a “setback”, declared a haggard and at times wild-eyed President Barack Obama in a press conference that was painful to watch.

Bernie Sanders, who dreams of winning the Democratic nomination, offered the Corbynesque analysis that “the disastrous invasion of Iraq” was wholly responsible for “the rise of al-Qaeda and Isis”.

John Kerry, the secretary of state, offered yet more confused causation by suggesting that January’s mass murder of staff at the Charlie Hebdo magazine had, if not “legitimacy”, then at least a “rationale” because the magazine had made people “really angry”.

Let’s come off the prescription medication. The world faces three distinct threats: an epidemic of jihadist violence, most of it in the Middle East, north Africa and south Asia; uncontrolled mass migration from these places to Europe; and the emergence of a fifth column of Islamic extremists within nearly all western societies, including America.

We must take care to distinguish each component.

The jihadist epidemic is mostly happening outside the West. Of the 10 most bloody conflicts in the world since 2010, seven are in countries that host Islamist groups (Syria, Iraq, Afghanistan, Nigeria, Pakistan, Yemen and Libya). The total death toll due to armed conflict in those countries between 2011 and 2014 is close to 280,000. In the same period, terrorism around the world has accounted for an estimated 89,000 deaths, of which 80,000 can be attributed to Islamist groups.

The violence is growing, perhaps exponentially. Last year alone, according to the Institute for Economics and Peace, 32,658 people were killed by terrorism, compared with 18,111 in 2013.

The two most deadly terrorist groups were Boko Haram and Isis, which were responsible for half of all fatalities.

Nearly four in five attacks occurred in just five countries: Afghanistan, Iraq, Nigeria, Pakistan and Syria. But the plague of jihad extends as far as the Malian capital, Bamako, where Islamist gunmen took over a hotel on Friday.

Yes, what happened in Paris was horrific. But all the other terrorist atrocities of the past two months were committed outside Europe: in Nablus, Baghdad, Kabul, Ankara, Borno, Sinai, Beirut and Yola.

There is clearly an urgent need to end the civil war in Syria, the country suffering the worst violence. But let’s not kid ourselves. Even if Obama recalled David Petraeus and Stanley McChrystal to run a counterinsurgency campaign against Isis similar to the one they ran against al-Qaeda in Iraq, and even if he put Henry Kissinger in charge of a Syrian peace conference, the jihadist epidemic would still infect a dozen other countries.

Threat No 2 is a wave of mass migration to Europe that has been triggered by the Syrian crisis but is by no means exclusively Syrian or even Middle Eastern. Data from the United Nations high commissioner for refugees shows that Syria is one of 10 countries where recent conflict has led to massive po****tion displacement. Such statistics as we have on the “country of origin” of asylum seekers in Germany show they come not only from Syria but also from Albania, Afghanistan, Iraq, Serbia and Eritrea.

At present, continental Europe has almost no way of controlling this influx, which grows larger with every passing month. The 1951 refugee convention binds European Union member states to accept refugees.

Although the German government has now restored the Dublin regulation — which sti****tes that asylum seekers can claim asylum only in the member state in which they entered the EU — in practice the entire apparatus for assessing applications has collapsed, as has the hotly contested scheme to redistribute asylum seekers between countries.

One country after another is defecting from the Schengen system of borderless internal travel, but border fences cannot be rebuilt overnight. In any case, it is the external border that is the real problem. The Schengen area has 6,000 miles of land borders and 27,000 miles of sea borders, across which about 220,000 people poured in October alone.

Meanwhile, Americans obsess about their 2,000-mile border with Mexico — even though net flows across the border are now from the United States to Mexico.

Even if every single one of the newcomers to the EU were an angel in human form, this would be a disaster, not least because continental labour markets are notoriously bad at integrating foreign-born workers. And no one should underestimate the domestic political backlash.

The third threat is again quite distinct from the other two, though it is not wholly unrelated. That is the threat of a fifth column within western societies of young Muslims who join or at least sympathise with groups such as Isis.

The overwhelming majority are not refugees from Syria or anywhere else. Many are the children or grandchildren of an earlier wave of economic immigrants from former colonies. They are EU citizens. The biographies of the Paris terrorists tell the story.

What links the three threats is the fact that as many as six of the terrorists spent time in Syria and at least two of them were able to use the refugee route through Greece to return to France undetected. This does not mean that the Syrian war or the immigration crisis were necessary for the Paris attacks to happen. Young Muslims are being radicalised all over the western world without going anywhere near Syria.

Americans who think they will be safer by excluding refugees are missing the point. The United States too has its fifth columnists. The Tsarnaev brothers, responsible for the Boston marathon bombings, were little different from the Abdeslam brothers.

The ancient Greeks believed the gates of Hades were guarded by a monstrous three-headed dog. Like Cerberus, the monster we confront today has three heads: rampant jihadism, uncontrolled mass migration and homegrown extremists. To defeat it we shall need to keep our own heads very clear indeed.

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/comment/columns/NiallFerguson/article1635578.ece?shareToken=2fddfdcd5a8273e9fa69 11d76747bf59

miril
5th January 2016, 20:08
Un gigant paraseste un pic scena in pas de deux:

Coregraful Mats Ek face ultima reverență în fața publicului-Victoria Anghelescu Cotidianul

Începutul acestui an aduce în lumea dansului un spectacol de adio, From black to blue. Mats Ek, cel mai mare coregraf suedez, părăsește scena după 50 de ani de carieră internațională.

Numele lui sună ca o șfichiuire de bici. El a știut să-l facă să răsune în lumea dansului începând din anii ’70, grație unei neobișnuite combinații de îndrăzneală și de discreție.

Pentru acest ultim spectacol, coregraful a ales Théâtre des Champs-Elysées. Este vorba despre cinci seri excepționale, din 6 în 10 ianuarie.

http://www.cotidianul.ro//upload/images/original/hache.woksigyenj.jpg
http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/in_romeo_si_julieta,_mats_ek_ofera_o_sinteya_a_pri mei_lui_linii_de_creatie.jpg
În Romeo și Julieta, Mats Ek oferă o sinteză a primei lui linii de creație

Două duo-uri încadrează ultima a creație, Hache: reluarea piesei She Was Black, singura din program dansată de soliștii de la Semperoper Ballett Dresden, pe muzică tradițională din Mongolia, și Solo for 2, una dintre capodoperele sale.

Hache se joacă în jurul a doi bușteni de lemn și al unui topor pe care dansatorul Yvan Auzely (56 de ani) îl manevrează frenetic. În fața lui, Ana Laguna (60 de ani), Doamna Ek. Dansatoare și muză, ea iradiază în acest pas-de-deux, marcat de o melancolie difuză: “Spiritul nordic”, cum glumea cu două luni în urmă Mats Ek la Stockholm. Se regăsește în această piesă gramatica coregrafică a maestrului, sărituri, diagonale, o muzicalitate care cere interpreților un angajament continuu. Pe muzică de Albinoni, interpretată de Flesh Quartet, Hache este povestea unui cuplu și a abandonului. Creată anul trecut, această piesă pare ultima reverență a coregrafului. Un topor. Bușteni. Un bărbat sparge lemne pentru a-și face provizia de iarnă. Lovește și în jurul lui sar așchii. Este concentrat, singur pe lume. Este, cumva, un portret al artistului.

http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/from_black_to_blue.jpg
From black to blue

“Simt nevoia să fiu liber, să am o agendă goală, să nu știu ce mi se va întâmpla mâine, dar asta n-o să mă împiedice să continui să visez. (…) Nu-mi interzic să revin”, îi mărturisea el jurnalistei Rosita Boisseau de la Le Monde.

Solo for 2 este o imagine în oglindă a piesei Hache. Concepută în 1996, este tot o poveste de cuplu, de la primele emoții la oboseală. Mats Ek i-a reunit pe franțuzoaica Dorothée Delabie, de la Baletele din Lyon, și pe suedezul Oscar Salomonsson, amândoi formidabili în acest spectacol.

http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/she_was_black.jpg
She was black

Mats Ek folosește un decor simplu, imaginat de Peder Freiij, o deschidere și o scară falsă pe care evoluează dansatorii. Gestica abundă în mișcări de brațe, în pasaje la sol. Ea spune multe despre viața în doi fără a cădea niciun moment în ilustrație sau narațiune accentuată. Este vorba despre un dialog fără cuvinte. Banda sonoră, semnată de Arvo Pärt, adaugă o notă de sensibilitate aparte.

Mats Ek a moștenit spiritul actoricesc și capacitatea creatoare în coregrafie de la mama sa, coregrafa Birgit Cullberg, o figură majoră a dansului expresionist suedez, formată sub influența Marthei Graham și fondatoarea companiei Ballet Culberg, recunoscută pe plan internațional, și de la tatăl lui, Anders Ek, actorul-fetiș al lui Ingmar Bergman.

http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/solo_for_2.jpg
Michail Baryshnikov și Aba Laguna în Solo for 2

Și-a început studiile de teatru la Stockholm și a ales inițial cariera de regizor de teatru, optând pentru dans abia în 1973, la vârsta de 27 de ani. A intrat la Ballet Cullberg, pe care l-a și condus între 1985 și 1993, când a devenit coregraf independent, curtat și invitat de cele mai importante Companii de dans din lume. A conceput peste 30 de coregrafii, toate inovatoare. A lucrat și pentru televiziune, realizând în 1991 La Vieille et la Porte, film care o avea ca interpretă pe mama sa.

Notorietatea coregrafului a depășit repede frontierele Scandinaviei natale, grație unui talent extraordinar în revizitarea clasicilor. După versiunea sa plină de umor a baletului Giselle, salutată la rândul ei ca un “clasic” și intrată în repertoriul multor companii din lume, a semnat cu succes un Lacul lebedelor amuzant, devenit și el cult, o Frumoasa din pădurea adormită… până la recentul și tandrul Romeo și Julieta.

http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/giselle_in_coregrafia_lui_mats_ek.jpeg.jpg
Giselle în coregrafia lui Mats Ek

Există în aceste creații o latură întunecată, umor și lirism, dar niciodată complezență sordidă sau intenție moralizatoare.

“Iau foarte în serios miturile și basmele. Sunt atât de cunoscute aceste povești încât nu le mai înțelegem. Am vrut să le fac auzite”. A folosit în aceste revizitări un stil ușor de recunoscut: membre depărtate, înlănțuiri bruște, umilitatea gestului și intensitatea interpretării. “Să coregrafiezi, spunea el, e ca și cum ai scrie în apă. Dansul trebie să fie fluid și consistent, să conțină viața”.

http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/sylvie_guillem_in_bye.jpg
Sylvie Guillem în Bye

Parcursul lui nu se limitează însă la aceste transpuneri contemporane ale marilor titluri ale trecutului și, în 2000, realizează un nou tur de forță, Apartament, o piesă în 12 tablouri despre viața cotidiană, conceput pentru Opera din Paris. Ca și în She was black, scriitura coregrafică era singulară și percutantă, compusă din mișcări ample, uneori bruște, pentru grupuri, și de o finețe cizelată pentru soliști. Au urmat, în aceeași linie cultivată, dar nelipsită de umor, piesele create pentru Sylvie Guillem, Smoke, rebotezată Solo for 2, și, mai recent, Bye, creată la Théâtre des Champs-Elysées în 2012.

Acest stil relevă un Mats Ek mai intim, departe de vechile povești. Coregraful se inspiră din obiecte ale vieții cotidiene. Masa, bideul sau aspiratorul devin puncte de sprijin indispensabile în evoluția dansatorilor. Într-un interviu, el își justifica această alegere: “Asta îmi permite să aduc ceva real în lumea artificială a scenei, creând un fel de evidență. Luați ca exemplu toporul. El te face să te gândești la pregătirea unui foc de lemne, dar și la ceva mai violent. Ceea ce mă interesează este potențialul lui sugestiv”.

http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/hache.jpg
Hache

Mats Ek a anunțat, potrivit ziarului Le Figaro, că “nu va reînnoi autorizația de a fi interpretate operele sale, încredințate până acum Teatrului Bolșoi din Moscova, Baletelor Operei din Paris și din Lyon, Baletului Suediei sau celui de la Semperoper din Dresda”.

Spectatorii, dansatorii, coregrafii vor trebui să se mulțumească cu amintirea creațiilor sale, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte a arhivelor coregrafului a ars.

Mats Ek a fost distins în 2006 cu Premiul Benois de la danse, iar în2012 a devenit Commandeur des Arts et des Lettres.

http://www.cotidianul.ro/coregraful-mats-ek-face-ultima-reverenta-in-fata-publicului-274015/


Mama, Birgit si fiul, Mats, coregrafi geniali:
l-ZD-68bpqQ
TnEa2ApJmzM
CjbgKtCYxhQ
R0mBrvY_HnQ
_IoU4_fDLnM&list=PL2092B89EC73CC041

miril
17th December 2016, 22:16
O istorie emotionanta care ar trebui sa ne puna pe ganduri:

How a Wolf Named Romeo Won Hearts in an Alaska Suburb

http://news.nationalgeographic.com/2015/03/150322-romeo-wolf-dog-animals-wildlife-alaska-ngbooktalk/

http://detonate.com/my-my-that-is-one-big-dog-omg-thats-a-wolf-2/1/

miril
25th May 2018, 17:56
How Britain let Russia hide its dirty money

https://www.theguardian.com/news/2018/may/25/how-britain-let-russia-hide-its-dirty-money

miril
3rd June 2018, 10:07
Brexit: 10 key questions about the futures of Britain and Europe

https://www.thetimes.co.uk/edition/news/brexit-10-key-questions-about-the-futures-of-britain-and-europe-85xnszs55

miril
10th June 2018, 10:30
Revealed: Brexit backer Arron Banks’s golden Kremlin connection

The hidden scale of Kremlin links to the biggest donor to the Brexit campaign are revealed today.

Arron Banks, the millionaire businessman who helped fund Brexit, was offered a business deal involving six Russian goldmines.

He also had undisclosed meetings with the Russian ambassador to Britain — set up by a suspected Russian spy — and paid a previously unknown visit to Moscow at the height of the campaign.

The revelations raise explosive questions about attempts by Moscow to influence the referendum result.

Emails by Banks and his sidekick, Andy Wigmore, shown to The Sunday Times, reveal the men made repeated contact with Russian officials to discuss business opportunities and issues of mutual interest during the referendum campaign and its aftermath.

In his book on the referendum, The Bad Boys of Brexit, and in another public statement, Banks claimed to have had only one meeting with Putin’s envoy, Alexander Yakovenko, in September 2015.

But today The Sunday Times can reveal the pair also had lunch with the ambassador three days after they and Nigel Farage, then acting Ukip leader, visited US president-elect Donald Trump in New York in November 2016. Last night, Banks admitted he handed over phone numbers for members of Trump’s transition team to Russian officials.

Trump, whose campaign staff are under investigation by a special prosecutor over whether they colluded with Moscow, called this weekend for Russia to be readmitted to the G7 group of nations.

The leaked emails reveal an extensive web of links between the Leave.EU campaign, led by Farage, and Russian officials. They show:

● Banks and Wigmore were introduced to Yakovenko by Alexander Udod, a suspected Russian intelligence officer who was kicked out of the UK after the poisoning of Sergei and Yulia Skripal in Salisbury

● Yakovenko proposed a business deal that would have seen Banks and Wigmore involved in the consolidation into one company of six Russian goldmines

● The two Brexiteers in turn sought to involve Lord Guthrie, the former chief of the defence staff, and Peter Hambro, an Old Etonian dealer in precious metals known as “Goldfinger”

● Banks and Wigmore exchanged further messages with Russian officials, including invitations to parties and discussion of a possible trip to Moscow

● Banks admitted visiting Moscow in February 2016, as the referendum campaign raged

● On referendum day in June 2016 they invited Yakovenko and Udod to a drinks party hosted by Banks in Notting Hill, west London, and also asked the ambassador to attend their results party in Westminster

● The pair also claim they briefed the CIA on their contacts with the Russians.

The emails were passed to The Sunday Times by the journalist Isabel Oakeshott, Banks’s ghostwriter on The Bad Boys of Brexit, who is now writing a book with the Tory peer Lord Ashcroft on Russia’s use of “hybrid warfare” to influence British politics.

She came forward after she said her email accounts were “hacked”.

The Sunday Times has also seen a 2,000-word account of the meetings by Wigmore and conducted several interviews with Banks.

Asked about the controversy last night, Theresa May said: “I am sure if there are any allegations that need investigation the proper authorities will do that.”

In another twist, Oakeshott criticised her former collaborators, saying she was “very surprised” to find that the links between Banks and Wigmore and Russia “conflicted with the public accounts” they had given.

Writing in The Sunday Times, she says the Russians “struck gold” when they found such “surprisingly willing tools” of the Kremlin.

“Banks and Wigmore were shamelessly used by the Russians,” she writes. “Perhaps, the Englishmen did not mind. Banks and Wigmore genuinely sympathised — and continue to sympathise — with some of Putin’s political views. Banks, after all, is married to a Russian. During the referendum campaign, he and Wigmore were happy to disseminate those views both via Leave.EU and less openly. The Kremlin must have been delighted.”

Confronted about the discrepancies in his public statements, Banks said: “I had two boozy lunches with the Russian ambassador and another cup of tea with him. Bite me. It’s a convenient political witch-hunt, both over Brexit and Trump.”

At the time of the contacts, Banks and Farage were locked in battle with Vote Leave — the Brexit campaign led by Dominic Cummings — for the right to be designated the official “leave” campaign, a battle Vote Leave won.

But even after that, Leave.EU was credited with using Trump-style tactics, including creating deliberately shocking advertisements on immigration, to drum up support for Brexit in white working-class communities.

Banks was invited to meet Yakovenko in an email from Udod on October 10, 2015.

On November 6, they had what Banks described as “a six-hour boozy lunch”.

Wigmore said: “We never offered any information to him or any Russian any details of our [Brexit] campaign. We did discuss Trump and [the ambassador] dismissed him immediately, ‘Not a chance he would win’. I remember clearly him stating this.”

The emails show that on November 17, Banks and Wigmore had a cup of tea with Yakovenko and the mining magnate Siman Povarenkin to discuss the prospect of a deal to consolidate six goldmines.

Banks, who has a financial interest in South African diamond mines, confirms in an email to Povarenkin: “I’m very bullish on gold so keen to have a look! Very nice to meet yesterday with the Russian ambassador.”

After that meeting, Wigmore says the pair were invited to three cultural events hosted by the Russian embassy. Banks went to none while Wigmore attended two.

By November 24, Wigmore was emailing Udod asking if he and Banks could “have a chat with you face to face about our plans to go to Moscow in the next few weeks”.

They then claim Guthrie put them in touch with Hambro, chairman of the largest Russian goldmining group on the London Stock Exchange, before deciding the deal was not for them and calling off the trip to Moscow. “We didn’t profit from any business deals because I never pursued anything,” Banks said.

However, two more emails, from Wigmore to Sky News and the BBC in February 2016 suggest Banks was “delayed in Russia”. Banks explained: “My wife is Russian and we went on a family trip to Moscow, no meetings were had with anyone, we visited the Hermitage Museum and went on a river cruise.” The Hermitage is in St Petersburg.

Another lunch between Banks and Yakovenko was scheduled for August 2016 but Wigmore says it did not go ahead. However, after Banks and Wigmore joined Farage to became the first Britons to visit the new president-elect, Donald Trump, Yakovenko called them in again. That meeting took place on November 15, 2016. Wigmore said: “The ambassador was obviously keen to know how our meeting [with Trump] went.”

Last night, Banks downplayed the significance of the meetings, denied that Russian officials sought to influence his referendum campaign and claimed that he revealed the details of his contacts to American spies.

“We actually saw the suits from the American embassy who introduced us to the State Department to explain what had happened and then we briefed the Americans on our meetings with the Russians,” he said.

Banks and Wigmore were due to give evidence to MPs on the culture committee on Tuesday. However, on Friday they pulled out, accusing it of pursuing a “witch-hunt” against the leave campaigns.

Last night, Banks said he would give evidence after all.

https://www.thetimes.co.uk/article/revealed-brexit-backer-arron-bankss-golden-kremlin-connection-7nbwc7m58?shareToken=4afd7e520e0f83163b7aa82426b5d aa9

miril
24th June 2018, 08:56
Islamists have fled the battlefield . . . to plot mass murder with a dirty bomb

The arrest in Germany of a suspect linked to the toxin ricin is a sign that jihadists, while defeated in Iraq and Syria, may be planning an attack more devastating than 9/11


A significant change is beginning in the threat from militant Islamist terrorism. Last year’s Manchester bombing and attacks on the Continent, though they may well be repeated, are a misleading guide to the main future threat. A better guide is the recent discovery in Germany (little reported in Britain) of the first militant Islamist preparations for ricin-based biological warfare.

German federal prosecutors announced on June 14 that they had arrested in Cologne a Tunisian, Sief Allah H (whose surname has been withheld in accordance with German privacy laws), who had created the deadly toxin ricin from castor bean seeds. According to the prosecutors’ spokesman, he planned to use the toxin in a “biological weapon” attack.

Grasping the longer-term significance of this so far isolated episode requires an effort of the imagination that was notably absent in America before the 2001 al-Qaeda suicide attacks that destroyed the twin towers of the World Trade Center in New York, part of the Pentagon and four passenger aircraft, killing almost 3,000 people. The 9/11 inquiry blamed the failure to foresee the attacks less on specific intelligence errors than on a general “failure of imagination”.

This failure was epitomised only five days after 9/11 by President George W Bush’s excruciatingly inept invitation to Muslims to join in a “crusade” against international terrorism. Even after Bush’s advisers thought he had grasped the offence he had caused, he repeated his call for a “crusade” in a speech to US troops.

“Failure of imagination” today, if on a less heroic scale than Bush’s, makes it difficult to grasp the coming step-change in militant Islamist terrorism.


When Islamist terrorism began a generation ago, western intelligence agencies were handicapped, though they failed to realise it, by their lack of theologians. During the Second World War and the Cold War, they had been well versed in Nazi and communist ideology. But the secularised late 20th-century West found it far more difficult to comprehend Islamic fundamentalism.

Western incomprehension of the political power of religious extremism was vividly displayed during the crisis in Iran that led early in 1979 to the fall of the Shah and the rise of the 78-year-old Shi’ite Ayatollah Ruhollah Khomeini. Washington was baffled. The senior White House adviser on Iran, Gary Sick, complained: “The notion of a po****r revolution leading to the establishment of a theocratic state seemed so unlikely as to be absurd.”

A decade after being baffled by Khomeini’s Shi’ite theocracy in Iran, the West found it equally difficult to grasp the growing terrorist threat from Sunni jihadists. The founding in 1988 of the Islamist terrorist group al-Qaeda (“the Base”), led by Osama bin Laden, passed almost unnoticed by western intelligence.

MI5 found it far easier to understand the secular IRA than the Islamist al-Qaeda. It told police Special Branch units dismissively in 1995: “Suggestions in the press of a worldwide Islamic extremist network poised to launch terrorist attacks against the West are greatly exaggerated.”

The cultural problems of comprehending bin Laden were compounded by his frequent use of poems, some composed by himself, some going back to early Islam. Like other leading jihadists, he expressed some of his most passionate convictions in verse that was often ignored by counter-terrorist experts accustomed only to prose. Most western intelligence analysts failed to realise that bin Laden was the world’s most homicidal poet (or, as he preferred to call himself, “warrior poet”).

The chief target of bin Laden’s now famous “fatwa” of August 1996, usually called his “Declaration of War against the Americans”, was, in reality, Saudi Arabia rather than America. But most of the 15 poetry excerpts that denounced the Saudi regime in the fatwa were omitted from a majority of western translations as irrelevant.

Four years later, bin Laden celebrated an attack by al-Qaeda suicide bombers on the guided-missile destroyer USS Cole in Aden harbour by writing a poem that he recited at his son’s wedding. Shouts of “Allahu Akbar!” by the wedding guests greeted his exultant description of the American ship of “arrogance and haughtiness . . . sailing to its doom”.

Because 9/11 was both the deadliest atrocity in the history of terrorism and the most devastating attack on America since Pearl Harbor, it is often forgotten that bin Laden intended to follow it by an even more cataclysmic terrorist onslaught. In 1998 he had declared it “a religious duty” to obtain weapons of mass destruction (WMD) for use against the monstrous conspiracy of “Jews and crusaders” that had supposedly threatened Islam for the past thousand years and was now led by the US.

A year before 9/11, MI5 — without realising it at the time — succeeded in disrupting a first attempt by al-Qaeda to develop biological weapons. In September 2000 Rauf Ahmad, a Pakistani microbiologist, attended a scientific conference in Britain on dangerous pathogens, where he sought samples from other delegates. A secret search of his luggage revealed contacts with UK companies, who broke them off after being briefed by MI5.

For the rest of his life bin Laden, as well as promoting conventional terrorism, continued to regard a WMD attack on America as “a religious duty”. After 9/11 a British agent in al-Qaeda, Aimen Dean, provided intelligence on plans for a poison-gas attack on the New York subway, which were put on hold after the plans were compromised.

The WMD most likely to be used by future militant Islamist terrorists are “dirty bombs”, constructed from a combination of radioactive material and conventional explosive. According to a US official report: “It would not require a team of nuclear physicists or even a particularly sophisticated criminal network to turn [radioactive] raw material into a deadly weapon . . . A determined lone wolf or a disgruntled insider is all it might take.” The explosion of a dirty bomb in the centre of New York or London would make it uninhabitable.

The first al-Qaeda plan to explode a dirty bomb in Britain was prepared as long ago as 2004, by Dhiren Barot. MI5 believed he had been “personally selected and groomed for operational deployment by Khalid Sheikh Mohammed, the [al-Qaeda] planner behind 9/11”, who reported personally to bin Laden. Though Barot was able to plan other attacks that he claimed would “cause pandemonium, what with the explosions, flooding, drowning, etc that would occur/result”, he reported that, “for the time being”, he had failed to acquire “the necessary contacts” to obtain radioactive material for a dirty bomb. He would have found it easier today.

On May 1, 2011, in Operation Neptune Spear, watched on a video link by President Barack Obama and his national security team in the White House, US special forces burst into bin Laden’s secret Pakistani HQ at Abbottabad and shot him dead. Among the documents discovered in the HQ was a copy of a letter from bin Laden to a trusted lieutenant in August 2010, asking him to recommend a leader for “a big operation inside America”, for which he probably intended to use WMD.

In the midst of planning this new attack on America, bin Laden continued to be preoccupied by his poetry. The very next sentence in his letter of August 2010 asks its recipient to inform him of “any brothers with you who know about poetic metres” and to send him “books on the science of classical prosody”.

Al-Qaeda’s passion for poetry has survived bin Laden. Elisabeth Kendall’s research on its most active current segment, Al-Qaeda in the Arabian Peninsula, reveals that its main regular internet publication includes poems (or extracts) on one-fifth of its pages. Isis also uses jihadist poetry for its recruiting drives. Unlike al-Qaeda, one of its leading poets is a woman who uses the pseudonym Ahlam al-Nasr (“Dreams of Victory”).

While home secretary, Theresa May issued a public warning that Isis aimed to “acquire chemical, biological, or even nuclear weapons to attack us”. After Isis over-ran Mosul, the second city of Iraq, in June 2014, western intelligence agencies feared that it had acquired the main ingredient required to construct dirty bombs. Mosul University campus contained a large cache of cobalt-60, used in radiotherapy machines to treat cancer. With the capacity to deliver a fatal dose of radiation in less than three minutes, cobalt-60, combined with conventional explosive, can also be used to make a dirty bomb.

Immediately after Isis had been driven from Mosul last July, anxious Iraqi government officials entered the bullet-scarred university campus and headed for the storage room containing the cobalt-60 cache. To their immense relief, they found the cache intact. Isis, said one health ministry official, “are not that smart”.

Isis failed to produce dirty bombs during its occupation of Mosul mainly because of the scientific ignorance of its leaders. Isis officials removed 40kg of uranium compounds from the university but failed to realise that, unlike cobalt-60, they were low-grade and would require a complex process of enrichment to be weaponised.

Isis has yet to mount a terrorist offensive as technically sophisticated as the first al-Qaeda attack on the World Trade Center 25 years ago, which ripped a hole through several storeys of one of the twin towers. Isis statistics for its jihadist operations in the past Islamic calendar year (October 3, 2016, to September 21, 2017) show that all its weapons were conventional: 24% involved bombs and grenades, 21% stabbing, 19% firearms, 18% suicide missions, 13% ramming by vehicles and 5% arson.

The terrorist attack of which Isis was most proud last year was directed not against the West but, for the first time, against what it denounces as the heretical Shi’ite regime in Iran. On June 7, 2017, Isis terrorists in Tehran struck both the national parliament and the sacred mausoleum of the Islamic Republic’s founder, Ayatollah Khomeini. Video released by the semi-official Isis news agency, Amaq, showed attackers firing from room to room as they moved through the parliament building.

Isis also claimed credit last year for the deadliest mass shooting in US history. In Las Vegas on October 1, a high-stakes gambler, Stephen Paddock, killed 58 people and wounded more than 500. Despite FBI scepticism, Isis claims that Paddock was a “soldier of the Islamic State”.

Though Isis has been virtually driven out of Iraq and Syria, some of its fighters returning to former homes in the West are potential terrorists. According to MI5: “Western countries and their interests overseas remain prime targets for international terrorist groups like the Islamic State.” Though 25 “Islamist terror plots” in Britain have been successfully disrupted since 2013, the current official threat level for international terrorism in the UK is “severe”. In my view, the construction of dirty bombs by Islamist terrorists has merely been postponed.

Realisation of the lost opportunity by Isis to use cobalt-60 to manufacture dirty bombs during its three years in control of Mosul makes it less likely that the next generation of Islamist terrorists will miss such an opportunity.

“The major offensive cyber- campaign” against Isis by GCHQ and its allies, revealed recently by its director, Jeremy Fleming, and reiterated a few days ago in his speech to Nato, will be of critical importance in countering such future threats. According to Fleming, as well as helping to disrupt Isis attacks, the success of cyber-warfare “meant that in 2017 there were times when Daesh [Isis] found it almost impossible to spread their hate online, to use their normal channels to spread their rhetoric, or trust their own publications”.

The looming threat of jihadist WMD operations, however, will not disappear. During his last year as president, Obama warned the international nuclear security summit in Washington: “There is no doubt that if these madmen ever got their hands on a nuclear bomb or nuclear material, they most certainly would use it to kill as many innocent people as possible.”

The global proliferation (once slow, now rapid) of all human inventions has been one of the great constants of the past few thousand years. WMD will not be the first exception to this iron law of history. As the official US report reminds us, “A determined lone wolf or a disgruntled insider is all it might take” to add dirty bombs to the arsenal of international terrorism.

Christopher Andrew is the author of The Secret World: A History of Intelligence, to be published by Allen Lane on June 28

https://www.thetimes.co.uk/edition/news-review/islamists-have-fled-the-battlefield-to-plot-mass-murder-with-a-dirty-bomb-8qtfsww82

miril
6th June 2019, 11:43
John Kenneth Galbraith: “One of man’s oldest exercises in moral philosophy … is the search for a superior moral justification for selfishness. It is an exercise which always involves a certain number of internal contradictions and even a few absurdities. The conspicuously wealthy turn up urging the character-building value of privation for the poor.”

https://www.theguardian.com/inequality/2019/jun/06/socialism-for-the-rich-the-evils-of-bad-economics

miril
17th June 2019, 18:03
https://www.theguardian.com/world/2019/jun/17/german-afd-far-right-loses-bid-mayor-goerlitz-after-film-industry-petition

miril
19th October 2019, 13:09
Regalitatea ne-ar fi putut readuce demnitatea de popor inapoi.

Funeralii regale la Curtea de Argeș

https://www.cotidianul.ro/funeralii-regale-la-curtea-de-arges/

miril
25th April 2020, 11:48
https://www.thetimes.co.uk/edition/news/saturday-interview-bill-gates-nvjqtt5fv


“The only thing that keeps me awake at night is the thought of a pandemic,” Bill Gates, the second richest man in the world, told us in an interview last February. “It’s been 100 years since we had a huge flu epidemic. People travel more today, so the speed of spread would be faster. If you had a respiratory transmitted disease, the numbers could be horrific.”

Not kidnapping, terrorism or losing his wealth but a virus. Now he kindly doesn’t say “I told you so” but admits: “My worst nightmare has come true.”

The £75 billion man who created Microsoft is also expert on vaccines, testing and treatments, having led the way, with his wife, in trying to “eradicate diseases” — first polio, then malaria and HIV — with their Bill and Melinda Gates Foundation.

He is obsessed with saving millions of lives and has always been highly aware of the dangers of another disease terrorising the world.

For the past three months, Mr Gates has been desperately trying to find a solution to Covid-19, his new nemesis. Unlike President Trump, who has suggested using disinfectant to conquer the virus, Mr Gates has always preferred facts, data and briefings from experts. He can reel off the po****tion figures for every country in the world and he has prime ministers, epidemiologists, pharmaceutical CEOs and Nobel winners on speed dial.

In normal times, he criss-crosses the world, often travelling to Africa, China and India in a month, in his attempts to save lives from diseases. Now he is stuck in Seattle but is still wearing his trademark V-neck jumper, chinos, loafers and $10 watch. Unlike billionaires such as Jeff Bezos who has benefited from Amazon’s role in the world’s lockdown, or Sir Richard Branson, who has demanded a bailout for his business, Mr Gates’ sole mission is to take on the virus and win. “Anything else is a distraction. I don’t like to multi-task.” He doesn’t want gratitude, he wants annihilation.

The global fight against the virus is, he says, like a world war, “except in this case we’re all on the same side”. Everybody is reassessing their priorities and expectations. “In terms of shaping your view of government and life and what’s important, really jarring you . . . I think this generation will be forever marked by what goes on in this pandemic.”

Boris Johnson has had his own very personal experience of Covid-19. Does Mr Gates, who struggles to be charitable about Mr Trump, think that the politicians are up to the challenge? “You go to war with the leaders you have,” he replies. “In retrospect you get to judge how well that went. I do think the fact that the world was moving towards nationalism and countries taking care of themselves, that framing is not helpful. We all wish we had raised the rallying cry more quickly. Very few people get an A in terms of what they’ve done in this situation.”

He doesn’t think governments have over-reacted by imposing lockdowns. “Certainly the economic impacts are unbelievable — electricity use in some places is down 10 per cent, the unemployment numbers are mind-blowing — but human behaviour is not a totally flexible thing that leaders can turn on and off. As soon as the epidemic was well known some of the public was going to choose not to get on a plane, not to go into work, not to have their kids go into school, whatever their government said.”

There would, he argues, have been a devastating impact on businesses in many countries in any case. “You could have had the worst of both worlds” with “both a terrible economy and growing disease numbers”. That would have had a cumulative effect. “If you got up to the millions of deaths then more and more people would change their behaviour so you would get to an extreme situation.

“The idea that a hotel with a 30 per cent flow, or a restaurant that is 30 per cent full would stay in business doesn’t show an understanding of the economy. People act like if we just went for herd immunity and let it rip the economy would have been fine but that counterfactual does not exist. The economy in these rich countries that are experiencing the epidemic was going to be really terrible.”

Failure is not a word with which the Microsoft founder feels comfortable. He is determined that the world will get back on track, but he says that science, not politics, holds the key to solving the crisis and preventing future pandemics, with rapid innovations in testing, treatment and vaccines. His Gates Foundation will help to mobilise the money needed to fund the building of factories that will be ready to manufacture billions of doses of several different vaccine candidates even before one of those inoculations has been approved in order to speed up the process. He is in touch with all the most innovative programmes. Sarah Gilbert, head of the Jenner Institute’s influenza vaccine and emerging pathogens programme at the University of Oxford, is “wonderful”, he says, and that is “one of the great efforts going on”.

At the moment the government has given enough funding to ensure the research in the UK can go “full steam ahead” but Mr Gates is already speaking to pharmaceutical companies about scaling up production of the Oxford vaccine if it looks like it could work. “They are going to put it in humans fairly soon . . . if their antibody results are one of the ones that are promising then we and others in a consortium will help make sure that massive manufacturing gets done.”

He says the aim must be to produce vaccine for the entire world. He is determined western governments cannot hoard vaccines and treatments that will also be desperately needed by developing countries and he is hoping that the online Coronavirus Global Response Summit next month will raise more than £6.5 billion from governments and organisations for research, development, production and distribution.

“Fortunately nobody doing the vaccines expects they’re going to make money on them,” he says. “They know this is a public good — partly because they will need indemnification as part of the regulatory approval, which will have to be expedited. Three months after you dose the humans you will see those responses and you will know at that point. Maybe there will be four or five that we will build factories for even though in the end we may only use one or two of them. That compresses the time.”

He doesn’t like being thought of as a do-gooder, but he worries that poorer nations will suffer most. The Gates Foundation’s other trials for HIV treatments and polio campaigns have been put on hold to focus on the coronavirus pandemic. “Whenever something bad happens it’s worse for the developing countries than the developed countries . . . Even though the numbers right now are pretty small out of the developing countries, unless there’s some factor we are not aware of it’s likely that the vast majority of the suffering and deaths will be there, particularly in the urban slums. Even in developed countries the suffering of the low-income there is disproportionate and tragic. This is a huge blow against the quest for greater equity in the world.”

Mr Gates has spent the past two decades trying to mitigate his wealth, preferring whiteboards to superyachts and Diet Coke to champagne. Other billionaires have retreated to their bunkers, or snapped up land in New Zealand with an airstrip for their private jets as “apocalypse insurance”. Mr Gates says: “We aren’t all best friends.” He has paid more than £10 billion in taxes personally and, with Melinda, has pledged to give away the majority of his wealth rather than pass it down to his three children. In the lockdown it is not his private jet that he misses but going for a drive-through burger. He refuses to cut himself off from the outside world. “My days are talking to biotech people. People send me ideas for therapeutics on email, we dig into those, a few are promising.”

He won’t criticise other members of the super-rich elite but he says that he has had a rise of interest in The Giving Pledge, the scheme he founded with Warren Buffet which encourages billionaires to give away half their wealth. “Some people are stepping up philanthropically to help out, we are having lots of calls.”

He may be working from a $100 million home with his wife and their children, Jennifer, Rory and Phoebe, aged 23, 20 and 17, but he has always done the washing up and the children lay the table. “It’s weird, nobody has been into the foundation offices now for over a month. Even though this is a terrible situation I’m actually surprised we are able to get a lot of our work done.” He and Melinda meditate every day and read voraciously. “You are with your kids a lot. That’s nice in a way, but college-aged kids didn’t expect to be with their parents as much. I don’t think our situation is different from most. We’re not crowded in because we have space but our lives are utterly changed.”

He would love to think that this will be a moment in which the world’s priorities can also be reset. However, the 21st century missionary and disease hunter is not starry-eyed about the chances of global redemption. “I do see a lot of people, taking whatever ideas they had before the epidemic and saying, ‘Now that money is free, fund my thing.’ I hope in terms of countries working together on tough problems, including climate change, this is helpful, but here in the thick of it it’s very difficult to predict.”

Last year he said he was a natural optimist and seemed convinced that in the end humans could crack everything from Alzheimer’s and HIV to obesity and diabetes. “There’s no way to view this as net positive, this is a terrible thing that’s happened,” he says. “Maybe we will get some insights into ourselves and the benefit of co-operation but I’m not at the point of trying to figure that out.”

William Henry Gates

Curriculum vitae
Born October 28, 1955
Educaton Lakeside School and Harvard College
Career In 1975 he dropped out of Harvard and created Microsoft. He stood down as chief executive officer in 2000 but remained chairman and became chief software architect. He stepped down as chairman of Microsoft in 2014 to focus on the Bill and Melinda Gates Foundation, which had been created in 2000. In 2009 he founded The Giving Pledge with Warren Buffett and encouraged other billionaires to follow him in giving half their wealth to good causes
Family Married to Melinda with three children

krapulax
27th April 2020, 15:46
buna ziua, sunt kra****x. cum e cu modelul suedez de pandemie?

cip
27th April 2020, 16:06
buna ziua, sunt kra****x. cum e cu modelul suedez de pandemie?
salut,eu zic sa-ti schimbi nick-ul in Krapoolax,altfel n-o sa mai stim cu cine stam de vorba...:D

miril
27th April 2020, 21:00
buna ziua, sunt kra****x. cum e cu modelul suedez de pandemie?

E greu de spus in faza asta dar mie mi se pare rational modelul. Avantajul cu acest model, care se potriveste Suediei, zic eu, este ca suedezii, sunt si exceptii, au incredere in autoritati si aici nu ma refer la primul ministru ci la expertii epidemiologi si de boli infectioase, printre altii. Un alt avantaj al acestui model este ca Suedia este o tara cu o densitate a po****tiei scazuta. Se are incredere in statistica care arata ca cei mai in varsta sunt cei mai afectati, ei trebuie protejati in primul rand, plus ca se vrea ca Suedia nu doar sa scape de o pandemie cu procent de decedati comparativ mai ridicat in raport cu alte boli contagioase ci sa scape cu...mainile curate de o criza economica si mai dezvastatoare de aceea se merge la scoala pentru elevii de clase mici si mijlocii, se merge la servici si in alte zone de interes public si national, sanatate, aparare si transport, spre ex, desi unde se poate se lucreaza de acasa, spre ex contact telefonic cu pacientii in ambulatoriu, samd. Cu alte cuvinte, pui frana cand trebuie dar nu trebuie sa neglijezi pedala de acceleratie la momentul potrivit, respectand, bineinteles, regimul de viteza conform legislatiei in vigoare. :) Cam asa e pe aici. Deocamdata. Ai tai de acasa, Stefan si alti prieteni si cunoscuti apropiati ce fac, cum se simt, cum va simtiti? Toate cele bune din partea mea si sa auzim si de bine. Si... Hai Progresul!

miril
28th April 2020, 07:44
Un celebru etolog a spus acum cateva decenii ca specia umana este singura specie in stare sa se extermine si implicit sa puna in mare pericol si existenta altor specii si chiar si a Terrei in sine. Mai jos, un articol interesant despre riscurile naturale si riscurile anthropogenice la care risca sa fie expusa planeta.

What if Covid-19 isn't our biggest threat?

https://www.theguardian.com/science/2020/apr/26/what-if-covid-19-isnt-our-biggest-threat

krapulax
28th April 2020, 13:46
Hai Progresul!

ok toata lumea. sa auzim de bine!

miril
28th September 2021, 16:28
The whole system is rotten: life inside Europen's meat industry

Unions are calling for a Europe-wide ban on the use of subcontracted workers, kept on lower pay and condition.
Read more: exploitation of meat plant workers rife across UK and Europe

https://www.theguardian.com/environment/2021/sep/28/the-whole-system-is-rotten-life-inside-europes-meat-industry