PDA

View Full Version : Baga ochiul - revista presei



Pages : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14

miril
24th June 2009, 19:14
Flota si intratul la apa:

http://www.realitatea.net/sorin-rosca-stanescu--baiatul-lui-necolaiciuc-si-a-facut-firma-de-pescuit-in-vancouver-cu-nave-din-dosarul-flota_547412.html

http://www.realitatea.net/catalin-predoiu--extradarea-lui-mihai-necolaiciuc-poate-dura-chiar-si-doi-ani_546992.html

krapulax
24th June 2009, 21:18
iulian tanase, in catavencu

Nu am fost disident, dar nici nu am mîncat rahat (http://www.rus-sell.com/image_id21304w0h0__gr_Rahat_lakoum_and_nougat_from _Astrachan.jpg). De altfel, nici nu aș fi avut cînd să fac carieră în vreo parte sau alta, de vreme ce, la sfîrșitul lui ’89, aveam 16 ani. Cu Nicolae Ceaușescu am avut o relație mai degrabă neutră. Eu îi eram indiferent lui, asta e clar, dar nici Ceaușescu nu ar fi putut spune că mă omoram după el. Știam bine cine e, și tipul mă lăsa rece. Eram în clasa întîi cînd tovarășa învățătoare, care era mătușa mea, a venit la mine și mi-a spus că vine Ceaușescu la Comănești, m-a întrebat dacă nu vreau să mă duc și eu să îi dau niște flori.
I-am spus că nu vreau să lipsesc de la școală ca să îl văd pe Ceaușescu. Plus că nu vedeam nici un motiv să îi dau flori. Pentru ce să îi dau flori? Mai tîrziu, în liceu, m-a umflat de multe ori rîsul cînd îmi venea rîndul să prezint, la orele de dirigenție, cuvîntările lui Ceaușescu din Scînteia tineretului. Nu trebuia să fii Zoe Dumitrescu Bușulenga pentru a-ți da seama că articolele alea sunau ca naiba. Cum să citești așa ceva? Ceaușescu mînca, și el, mult rahat, dar măcar era rahatul lui. Marele avantaj al lui Ceaușescu, pe lîngă multe altele, era că nu trebuia să se laude pe sine. Avea cine să se ocupe de asta.
Nicolae Ceaușescu iese bine din Antologia rușinii după Virgil Ierunca, volum apărut recent la Humanitas. Nicolae Ceaușescu nu a făcut imprudența să semneze texte în care să se pupe singur în cur. La spatele lui era o coadă atît de lungă, alcătuită din scriitori, poeți, ziariști, teoctiști, tatulici, savanți și așa mai departe, încît ar fi fost de-a dreptul indecent să se mai alăture și el corului de lingăi (http://www.sharppillows.com/WebJPGs/CantHoldMyLicker.jpg). Ce rost avea să se apuce de contorsionism, cînd atîția indivizi îi sorbeau curul din priviri, cu sufletul la gură?!
Figuranții din Antologia rușinii după Virgil Ierunca au fost, de fapt, actori principali în filmul propriului servilism. Au mîncat rahat de plăcere sau de nevoie; au mîncat rahat cu talent sau fără; au mîncat rahat din imprudență sau din culpă; au mîncat rahat dintr-un grețos interes sau dintr-o suspectă naivitate. Dintr-un motiv sau altul, ori din mai multe deodată, au mîncat, și mîncați rămîn. Faptul că unii dintre aceștia, indexați de Virgil Ierunca, au o operă care rezistă intemperiilor caracterului nu face decît să îi pună într-o lumină și mai ciudată. A-l despărți pe poetul talentat de mîncătorul de rahat e ca și cum ai face o operație estetică pe creier. Nu merge. Încă nu există blonde (http://www.umbc.edu/blogs/changingaging/blondes) care să-și fi făcut implant de silicoane în emisferele cerebrale.
S-ar fi cuvenit ca mîncătorii de rahat să deschidă gura mai puțin după 1990. Să deschidă gura cît mai puțin, pentru că aromele acumulate în ani grei de alimentație dubioasă nu trec cu una, cu două. Nu s-a întîmplat așa, dimpotrivă.
Însă rahat se mănîncă și acum. Nu puțini dintre intelectualii care au avut șansa de a nu figura în Antologia rușinii s-au aruncat cu gura deschisă în brațele lui Băsescu. Ce pleașcă pe capul lor să nu fi mîncat rahat pe timpul lui Ceaușescu – și unii cu totul nemeritat nu au mîncat. Și ce pleașcă pe capul lor că, acum, servilismul se numește convingere politică. La un moment dat, Antologia rușinii va trebui revizuită și substanțial adăugită.

marianZ
25th June 2009, 09:03
oameni buni , eu unul aproape nu mai am incredere in ziaristi . exemplul elocvent e ziaristul Traian Radu Ungureanu . un lingau de care m-i sa facut scarba , oare si inainte a facut la fel. in aceeasi categorie de lingai, dupa mine, m-ai fac parte secretarul de stat Hora, Roberta Anastasie, Udrea, Videanu, Boc si in special Boureanu. Fiecare presedinte care a fost la noi a avut lingaii lui.
Aceasta categorie de oameni au existat si vor exista permanent pt ca sunt persoane care nu pot sa se conduca singure in viata si nici nu se descurca fara ajutor.

miril
25th June 2009, 09:43
Iata un articol interesant care atinge ce spui tu, Marian:

http://www.adevarul.ro/articole/colabo.html

Bancaru
25th June 2009, 11:16
Eu cand il vad pe Boureanu ma infior. Mi se pare atat de slinos ca nu am cuvinte. Iar varianta feminina a lui Boureanu este Raluca Turcan. Ei sunt pionii lui Basescu, Basescu fiind regele. Indata ce Basescu este amenint astia imediat se arunca cu capul inainte. Imaginati-va ca acest sah mioritic are ca piese niste pioni ninja. Cand Shogunul este atacat de nebuni, ninja astia scot din buzunare tot soiul de arme neconventionale - fumigene, fasaietorare (asta e pluralul?), tiribombe, trag basini, se sacrifica ei, numai sa nu il atinga nechezatul pe Basescu, sau acuzele ca a facut rocada mica cu Mihaileanu si apoi rocada mare cu Cotroceniul. Asta este scopul lor acolo. In rest nu vad sa faca ceva anume. Acum daca tot sunt acolo mai ciupesc si ei de pe ici de pe colo cate ceva si asa se aranjeaza pe viata fara prea mare efort, dupa 2-3 mandate numai. In slujba tarii, normal.

Jerome LeBanner
25th June 2009, 11:22
Adica a propriilor familii, cum ar zice Venturiano: familia este patria cea mica

Fratele lui boureanu e directorul unei firme. imi zice odata secretara la telefon:stati sa vorbiti cu domnul manager general boureanu. cum? zic eu. boureanu (adica bai nesimtitule, cum adica n-ai auzit de boureanu?)

edit: Tudor Arghezi de 2 ori colabo... si a fost si legionar. era Arghezi cu Zaharia Stancu. Stancu stim cu ce se ocupa, dar fuma tigari americane. la care Arghezi: bine maestre, una zicem si alta fumam. La fel era si berthold brecht: critica capitalismul desantat dar conducea mercedes si fuma trabuce capitaliste

Bancaru
25th June 2009, 12:38
Bai, Jeroame, tu ai auzit de capitane nu fi trist garda merge inainte prin partidul comunist? Se pare ca parintele acestei zicale este J C Dragan. Si el cu curul in 2 luntrii.

Jerome LeBanner
25th June 2009, 12:50
Nu stiu cat este de adevarata. intamplarea a facut sa cunosc multi legionari. prin anii `90, la Facultatea de matematica, in amfiteatrul "Spiru Haret" erau tot felul de conferinte, la una din ele a venit Dr. Serban Milcoveanu (nici nu mai stiu daca traieste saracu`). am mai cunoscut si alte figuri marcante si parerea mea este ca legionarii "vero" ori au facut puscarie incepand cu Antonescu, ori au cazut pe front. dar desigur, fiecare padure are si uscaturi

miril
25th June 2009, 12:51
Unii au schimbat doar culoarea camasilor, in schimb.

Jerome LeBanner
25th June 2009, 12:59
Iar Dragan nici nu stiu ce functie a avut la legionari. stim insa cu totii cu ce se ocupa in exil, mai ales pe vremea lui Ceasca

miril
25th June 2009, 13:01
Poate ne spune vaduva din...Dr. Lister. Desi nu cred ca stie. Nu asta a fost interesul ei.

Jerome LeBanner
25th June 2009, 13:07
Tiii, Dragan locuia in Cotroceni, iar voi va milogeati de Gino si Iacob si mai aveati voi un conducator meserias!

miril
25th June 2009, 13:09
Pai in ultimii ani nici macar nu statea pe...teren d'apoi sa mai dea si in...balon. Cu...capul. In concluzie, nu-l interesa fenomenul, prefera alte...jocuri.

marianZ
25th June 2009, 14:04
platanule , dar ce zici de noul lingau Hora ? asta la toate emisiunile in care este invitat este fan base. , cum incerci sa spui ceva el sare de cur in sus . au trecut 20 de ani de cand nu am mai vazut atata slugarnicie [+ turcan ]

miril
25th June 2009, 15:48
Din serialul "Hotul, hotii":

http://www.antena3.ro/stiri/romania/traian-basescu-deranjat-de-reporteri-astia-s-mai-rau-decat-securitatea_74553.html

miril
25th June 2009, 15:49
Nu mai mergem pe "Progresul", mergem la mall:

http://www.businessmagazin.ro/analize/imobiliare/mall-uri-de-criza-galerie-foto-4590166

Bancaru
25th June 2009, 17:32
Da, exact. Daca ala e Cotroceni atunci si eu stau pe Primaverii. Cretinii naibii. Au demolat APACA, unde si-au inceput ucenicia fetele care faceau un ban cinstit la Crucea de piatra, si acum au denumit, concis, zona - COTROCENI. Ca sa nu mai pomenes de infrastructura nu ) (zero) ci minus 8. In mod normal, in zi de lucru, la ora de intors acasa, stai acolo atat cat sa iti poti intemeia o familie in mod cinstit. Acum ca au facut moll, poti sa si mori si sa te ingroape in pamantul de sub unghiile alora care se duc la mol. MUE MOL

krapulax
25th June 2009, 17:36
e pe locul fostului imeb, nu apaca. langa primul liceu al lui george

Bancaru
25th June 2009, 17:37
Ba si o parte din APACA. Unde era partea asta acum e o hala de miliarde de tone de beton, gri ca un gaoz de baba moarta. Ma rog, si IMEB si altele. IMEB din Cotroceni, sa ne intelegem.

krapulax
25th June 2009, 17:46
apaca, da.... am gresit, ma gandeam la tricodava. si ea e la pamant

Bancaru
25th June 2009, 17:48
Da, dar acolo nu e mol. Dar ce naiba e? Mai stii ceasul ala pe care l-ai pozat? Ne duceam la Steaua - Progresul. Nu se fura pe vremea aia ceasul pus afara.

krapulax
25th June 2009, 17:54
il stiu. uite-l:

miril
25th June 2009, 18:33
e pe locul fostului imeb, nu apaca. langa primul liceu al lui george

Ala da Cotroceni. Gigea! Nu-i si un cimitir prin apropiere? Nu de altceva dar pare a fi un mall...mortal.

Bancaru
25th June 2009, 23:33
Asa cum Bucurestiul mananca suburbiile de au ajuns taranii din Voluntari sa isi tarsaie slapii pe Corso asa si Cotroceniul se umfla ca un buboi. Ingite la cartiere vazand cu ochii. Zona APACA ... vorba aia, e mizilic, sa vezi cand o veni randul Ferentariului. O sa se vanda o garsoniera confort 4 inrautatit cu licitatie cu strigare: Auuuuuuu, nu mai da, dom'le ...!

miril
27th June 2009, 10:35
Victor Alistar: ANI a deraiat de la standardele statului de drept Romania Libera

Atacurile din ultima perioada la adresa Transparency International (TI) Romania arata ca aceasta isi face datoria, a sustinut directorul organizatiei, Victor Alistar, indicand Agentia Nationala de Integritate, despre care a spus ca "a deraiat de la standardele statului de drept".

Potrivit Mediafax, Alistar a afirmat ca modul critic in care organizatia Transparency International Romania a inteles sa traga semnale de alarma privind erori in gestiunea intereselor publice a
declansat "o adevarata campanie impotriva acestei organizatii si a reprezentantilor ei, care este fara precedent si nu poate fi comparata cu o alta anterioara, contra unei alte organizatii".

"Blocarea oricaror mijloace de control si sanctionare a criticilor de nelegalitate aduse conducerii Agentiei Nationale de Integritate, inca din luna februarie 2009, in mod public in sedinta Consiliului National de Integritate si, mai mult, tendinta de a transforma CNI, ca organism de supraveghere, intr-un organism docil la dispozitia ANI, care este supravegheata, arat cate de puternice sunt instrumentele de presiune", a sustinut Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania, care a emis certificate de avertizor pentru fosti angajati ANI, care au denuntat activitati ale agentiei, ajungandu-se pana la formularea de plangeri la Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit lui Alistar, situatia din Romania se inrautateste in ceea ce priveste standardele statului de drept, ale bunei administrari si principiile democratice. El a aratat, vineri, intr-o conferinta de presa, "cateva dintre principalele aspecte care sunt ingrijoratoare si pe care TI-Romania le-a mentionat". Seful TI Romania a indicat "modul netransparent si neparticipativ in care au fost promovate si adoptate codurile civil si penal, cu ignorarea completa a acelora carora urmeaza sa li se aplice, coduri construite in grupuri inchise de experti, care, desi au fost de buna-credinta, au permis grupurilor de interese sa interfereze si sa-si promoveze sau protejeze interesele financiare".

Totodata, directorul TI a afirmat ca Parlamentul este tratat ca "o simpla institutie de reflectie, fara un cuvant real si ultim pe legile adoptate in aceasta tara, demonstrata atat in cazul codurilor, cat si prin aparitia Ordonantei 61/2009" (pentru modificarea si completarea Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative -n.r.).

Un aspect semnalat de TI este "lipsa de decizie si protectia acordata conducerii ANI, presedintelui si secretarului general, in conditiile in care aceasta institutie a deraiat de la standardele statului de drept, transformandu-se intr-o institutie de presiune, fara posibilitatea de a avea orice fel de rezultate (in conditiile in care Romania este stat membru al Consiliului Europei si al Uniunii Europene, niciun organ juridisctional administrativ nu poate sa aiba procedura administrativa de verificare secretizata si nu poate sa adopte decizii fara respectarea dreptului la aparare, justitia va respinge ab initio din motive de procedura rezultatele oricaror anchete realizate). Aceasta institutie a fost creata pentru a putea sa demonstreze pe fond, prin investigatii inatacabile, cazurile de imbogatire injusta, de conflict de interes sau de incompatibilitate la nivelul administratiei publice".

"Din pacate, din cauza managementului defectuos, este posibil ca persoane care cu adevarat si-au ascuns averile sau au exercitat atributiile functiei in conditii de incompatibilitate sau conflict de interese sa fie scapati chiar de ANI, prin investigatii viciate impotriva lor", a mai declarat Alistar.

De asemenea, directorul TI Romania a facut referire la politizarea excesiva a sistemului administratiei publice prin schimbarea in forta a inaltilor functionari publici, in special la nivelul prefecturilor cu persoane fara experienta in administratia publica sau numirea sefilor serviciilor deconcentrate ale ministerelor pe criterii politice, care releva, astfel, "lipsa de interes fata de corecta, independenta si eficienta functionare a administratiei publice, platite din banii publici".

In opinia lui Victor Alistar, ca raspuns la aceste puncte de vedere si la modul critic in care organizatia Transparency International Romania a inteles sa traga semne de alarma privind erori in gestiunea intereselor publice, "s-a declansat o adevarata campanie impotriva acestei organizatii si a reprezentantilor ei, care este fara precedent si nu poate fi comparata cu o alta anterioara, contra unei alte organizatii". Potrivit sursei citate de Mediafax, strategia acestei campanii a fost de a reduce impactul criticilor organizatiei in societate, folosindu-se mecanismul simplu "Uite cine vorbeste!".

Victor Alistar a subliniat faptul ca Transparency International Romania a avut "un rol deosebit de important in efortul de integrare al Romaniei prin asistenta tehnica acordata si activitatile de advocacy pentru design-ul politicilor in domeniul combaterii coruptiei". Acesta a adaugat ca TI Romania va continu sa-si indeplineasca misiunea organizationala, pastrandu-si independenta politica in spiritul valorilor miscarii Transparency International si respinge cu tarie orice atacuri la adresa organizatiei.

miril
28th June 2009, 10:21
Dragostea vine cu buletinul. Bancaru, vezi sa nu-ti fi expirat...un moment de fericire.

http://www.cotidianul.ro/basescu_va_iubesc_in_mod_egal_pe_toti_cei_care_ave ti_buletin_romanesc-89721.html

krapulax
1st July 2009, 16:01
din trampele de azi. catavencu

 Vineri, la matinalul PRO TV, era o chestie cu aniversarea lui Gigi Becali și cu două domnișorici sexy, îmbrăcate într-un fel de uniformă de – vag – Poliție, care îl încătușau, în glumă, pe sărbătorit. La testul Rorschach, cînd psihiatrul arată cele zece planșe cu pete colorate, fiecare pacient vede în ele altceva, în funcție de ce-i trece lui prin minte. Habar n-am ce au văzut editorii matinalului PRO TV în secvența cu Becali, de a apărut pe ecran titlul „Au pus cătușe florilor“. Să-l vezi pe Gigi și să te gîndești, automat, la niște flori este semn că poate e nevoie de ceva mai mult decît un simplu test Rorschach…

Bancaru
1st July 2009, 16:22
Dragostea vine cu buletinul. Bancaru, vezi sa nu-ti fi expirat...un moment de fericire.

http://www.cotidianul.ro/basescu_va_iubesc_in_mod_egal_pe_toti_cei_care_ave ti_buletin_romanesc-89721.html

AI BELIT-O
de Mihai Eminescu

Pun pariu ca tu nu mai ai... Te-a scos tatuca de la suflet.

miril
1st July 2009, 17:13
Belit e...cuvantul. Stii ce mult sufar? Nu-ti dai seama. Fara Progresul ca fara Progresul dar si fara Tatuca?!?! Cu ce-am gresit?

Bancaru
1st July 2009, 22:40
Sunt alaturi de tine. Adica... as vrea eu. Macar de nu m-ar iubi, il reneg.

miril
2nd July 2009, 09:47
Esti bine venit! Nu si Tatuca. Il re-neg.

miril
2nd July 2009, 12:41
Un articol inteligent scris:

Megastar și filozof Emil Hurezeanu EvZ

Dispariția „pop iconului“ Michael Jackson, de imens, dar poate și superficial succes emoțional, a pus în umbră, la sfârșitul lui iunie, plecarea dintre noi, cu discreție și certe pierderi morale, a marelui intelectual public Ralf Dahrendorf.

Hanseat și liberal de stânga, Dahrendorf a fost unul dintre cei mai influenți sociologi și gânditori politici ai ultimului secol. Timp de șase ani a fost deputat local și federal în Germania sfârșitului anilor ’60. După un stagiu de comisar european (numit de cancelarul Helmut Schmidt) a condus între 1974 și 1984 London School of Economics. Alți zece ani, între 1987 și 1997, a fost prorectorul Universității Oxford și decan la St. Anthony College. Regina Marii Britanii l-a înnobilat în 1993. Sir Ralf Baron of Clare Market in the City of Westminster a rămas până la moartea sa, la 80 de ani, membru al Camerei Lorzilor.

Viața acestui om s-a situat mereu între gândire și acțiune. Publicitate

Cărțile sale pledează cu luciditate și un imens aparat critic intelectual pentru modernizarea morală a societăților europene. Ultimul său articol apărut în revista germană „Cicero“ este un exemplu, cum se spune, foarte grăitor. Se numește „Revoluția nu va avea loc“ și încearcă să demonstreze că actuala criză nu va scoate lumea sărăcită și nemulțumită pe străzi. Ea va provoca, în schimb, o repunere în termeni a relației dintre știință, incertitudine și libertate. Așa cum scria și în una dintre cărțile sale mai vechi, „Iluminismul aplicat“, intelectualul va trebui să-și redescopere rolul în societatea debusolată prin clarificarea perseverentă a cunoașterii cauzei lucrurilor. „Rerum cognoscere causas“, își reamintește mereu Dahrendorf, este deviza clasică a „dragii mele London School of Economics“.

Momentul ales sau întâmplat pentru scrierea acestui text, între izbucnirea unei crize terminale neașteptate și așteptarea propriei morți, învăluie argumentele autorului, pentru ultima oară, cu un aer de mister și luminoasă răspundere. Așa cum cutremurul din Aquila și dărâmarea Zidului Berlinului în 1989 n-au putut fi prevăzute nici de geologi, nici de istorici sau de politologi, scrie Dahrendorf, la fel, falimentul de catastrofal augur al băncii Lehman Brothers i-a prins pe toți oamenii instruiți și informați pe picior greșit.
Un eșec major al modernității recente rămâne așadar omisiunea teoriei macrosociale a revoluției de a programa locul, proporțiile și intensitatea forțelor unei explozii.

În această situație, autorul minunatei cărți de acum trei ani, „Tentațiile nonlibertății. Intelectualii în vremuri de încercare“, consideră că noile fenomene ale crizei mondiale readuc în discuție obligația intelectualului public de a acționa în aceeași măsură în care gândește. Dahrendorf îi împărțea pe intelectualii ultimului secol, născuți între 1900 și 1910, adică pe martorii nemijlociți ai nazismului, comunismului și ai celor două războaie mondiale, între erasmieni, erasmieni candidați și antierasmieni. Erasmienii sunt cei care, după modelul lui Erasmus din Rotterdam, nu greșesc niciodată în alegerile lor morale și intelectuale, împotriva tuturor tentațiilor și „evidențelor“ realității. Printre ei: Raymond Aron, Karl Popper sau Isaiah Berlin. Printre candidații respinși îl regăsim pe Jean-Paul Sartre, marele scriitor și filozof care n-a vrut sau n-a putut să spună „nu“ comunismului de tip sovietic. O categorie posibilă, azi, în epoca pe care autorul o numește a „reînceputurilor istoriei“, care să nu repete precedentele cedări la tentațiile nonlibertății, în epoca libertății fără riscuri și în supraofertă, poate fi cea a intelectualilor periferici.

Ei sunt numiți „straddle“, cuvântul englez pentru oamenii împinși la granița dintre acțiune și gândire. Ei nu sunt capabili să ofere instrucțiuni de utilizare a vieții și a morții în timp de criză, dar pot să deseneze hărți, cu multe pete albe, și direcții, cu date de orientare, exagerate sau greșite. Ei creează înțelegerea unui anumit context al acțiunii, dar și al urmărilor unor decizii. Spre deosebire de economiștii care s-au lăsat seduși de „excitația metodică a aparenței preciziei“, hibrizii periferici care sunt intelectualii publici n-au susținut nimic precis, n-au dat lecții, n-au câștigat avuții prin speculații financiare. Spre deosebire de politicieni, care n-au făcut nimic sau, când au făcut, ne-au spus că totul e bine în cea mai bună dintre lumi, „straddlerii“ n-au făcut decât să amenajeze treptat calea unei înțelegeri a posibilității sfârșitului lumii.

Acum nu există acea dinamică ce spulberă și înlocuiește statu-quoul, despre care vorbea Aristotel. În criza de-acum funcționează o stare de neputință mânioasă, neînțelegere și frică. Ici-colea vor fi explozii în momente și locuri la care te aștepți cel mai puțin. „Vom avea însă parte de un deceniu al sărăcirii mute a multor oameni, un deceniu în care înțelegerea contextului și a direcției acțiunilor noastre va rămâne de primă importanță.“

Poate că această concluzie a ultimului text semnat de Ralf Dahrendorf are ceva din dramatismul spectacular și oarecum inutil al cerinței celei de-a doua autopsii a lui Michael Jackson. Un bemol de raționalitate în lumea dominată de „Thriller“ nu strică niciodată.

miril
5th July 2009, 10:01
Les...Nuteles pierzaniei?

http://www.cotidianul.ro/ce_s_a_ales_de_haremul_politic_al_lui_basescu-90663.html

http://www.adevarul.ro/articole/inceputul-sfarsitului-1.html

miril
8th July 2009, 10:06
Un articol de continut:

Neprezidențiabilul Băsescu Rodica Ciobanu Gandul

Traian Băsescu dă semne că nu mai vrea să candideze la președinție. N-am văzut vreun prezidențiabil cu un comportament mai neelectoral ca al său și niciun șef de stat mai neglijent cu propriu-i statut politic. Traian Băsescu se poartă ca și cum nu-i pasă ce ar putea crede alegătorii despre el, trecând cu ușurință de la o ipostază la alta, în funcție, parcă, de dispozițiile de moment. Are simptomele neprezidențiabilului, adică ale aceluia nepotrivit cu rolul de aspirant la șefia statului. Azi, conduce ședința de guvern, cu un aer grav, responsabil, mâine se înfurie, dacă i se cere părerea despre un ministru care și-a bătut joc de banii publici. Acum, vorbește despre măsurile de depășire a crizei economice, peste puțin timp aruncă vina pe Comisia Europeană pentru faptul că Executivul le întârzie cu bună știință. A reușit să-și îndepărteze intelectualii de dreapta, decretând nevoia de „tinichigii” și dispensarea de „filosofi”, și a plonjat în festivismul servil al serbărilor po****re, regizat de PD-L cu recuzită folclorică. Din când în când, își exercită autoritatea pe unul din puținele șantiere ale patriei, amenințându-i pe impasibilii „regi ai asfaltului” că îi va verifica săptămânal. Și, ca degringolada să nu se oprească, numai în ultima lună a comis două greșeli elementare.

Prima dintre ele o reprezintă lipsa de reacție adecvată în cazul Ridzi. Președintele care s-a grăbit să se pronunțe în situații de corupție sau proastă gestionare a fondurilor mai puțin clare a evitat să o facă și de această dată, enervându-se ori de câte ori a fost întrebat. Faptul că ministrul Tineretului și Sporturilor se mai află încă în funcție la o lună de la izbucnirea scandalului, că prim-ministrul Emil Boc și PD-L îi sunt solidari chiar dacă, de fiecare dată când i se pronunță public numele, Monica Iacob Ridzi mai găurește o dată, cu tocul, imaginea guvernului și partidului, îndreptățește opinia că ea se află sub protecție prezidențială, știut fiind că demiterile și numirile în actualul Cabinet se fac numai cu acordul prealabil al lui Traian Băsescu. Datorită atitudinii sale tolerante, cât și datorită legăturilor dintre doamna Ridzi și EBA, mezina europarlamentar a președintelui, Traian Băsescu se asociază, direct cu cazul, adică cu găurile negre care au înghițit 600 000 de euro dintr-o sorbire. Rece ca sloiul, ministresa nu are nici cea mai mică apăsare, nu-i deranjează fardul nici o umbră de emoție, fiind unul din personajele politice cele mai lipsite de jenă, văzute până acum. Fiecare zi în plus a acesteia, în guvern, va fi plătită electoral de prezidențiabilul PD-L, ai cărui adversari vor da „refresh” scandalurilor politice, în campanie.

A doua eroare o reprezintă agresivitatea crescândă față de presă, pe care orice candidat cu intenții serioase încearcă măcar să nu o obstrucționeze, dacă nu și-o ia drept aliat. Traian Băsescu procedează exact pe dos. Cinci ani de zile i-a insultat pe ziariști, numindu-i „găozari”, „împuțiți”, „tonomate”, „păsărici”, „securiști”, ajungând ca, recent, să-și asmută gărzile de corp asupra lor („Ia-o pe fata asta și du-o de aici!”, i-a zis, nervos, unui bodyguard, arătându-i o reporteriță, care îl însoțea, la distanță, cu microfonul deschis). Aici nu este vorba de lupta cu „mogulii” media, ci de aversiunea neînfrânată față de ziariștii de teren, aceia care trudesc ca să ofere publicului informații și imagini despre demnitari, adeseori singura modalitate prin care cetățenii pot să afle cine sunt, de fapt, aceia pe care i-au ales. Un minim simț de conservare i-ar fi șoptit că telespectatorul va simpatiza, mai curând, cu tânărul reporter agresat că-și face meseria, decât cu președintele atotputernic și disprețuitor, dar se pare că Traian Băsescu l-a pierdut și pe acesta. În 2004, a câștigat având mare parte a presei de partea sa, astăzi, prin eforturi proprii, a pierdut-o. În luna iulie 2009, nu mai este candidatul nimănui, nici măcar al lui însuși.

Bancaru
8th July 2009, 14:05
Eu am senzatia ca zilele astea poate sa apara papa Benedict al 14-lea cu dosarul de ******** al lui Basescu si tot ia 52% in turul 2. Eu m-am resemnat. Inca 5 ani de prostie, mizerie, mitocanie, umilinta si hotie. Plus multe altele. MOUYAE Basaesko.

miril
9th July 2009, 09:49
Partea cea mai interesanta, dupa mine, dintr-un interviu cu urmari, pardon, urmare:

http://www.gandul.info/interviurile-gandul/plesu-in-dialog-cu-ctp-presedintele-basescu-nu-poate-intra-in-rolul-institutiei-pe-care-o-reprezinta.html?14206;4625366

"Principalul reproș pe care-l fac eu președintelui este că el nu poate intra în rolul instituției pe care o reprezintă, fiindcă are o personalitate individuală mult prea puternică. Or, fie ai o personalitate atât de puternică încât poți să ți-o și domini și să te acomodezi circumstanței în care te-ai pus, fie o ai insuficient de puternică, dar foarte conturată, și atunci modifici toate lucrurile din jurul tău ca să se potrivească cu temperamentul și opțiunile tale. Când ești în situația de președinte, faci și lucruri care nu-ți plac prea mult, dar trebuie să le faci. Eu sunt sigur că dacă dl președinte ar avea de ales între un dialog cu un omolog al lui dintr-o țară a Uniunii Europene și o inspecție inopinată la șantierul Giulești, fără să stea pe gânduri ar prefera șantierul. Acolo se simte el mai util, acolo se simte bine".

Bancaru
9th July 2009, 12:19
"Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, românii aduși mai mult sau mai puțin obligat reacționau prin a-și transcrie propriile texte cu „L mare” sau „l mic” în expresia „futu-l” pe respectivele buletine."
C.T.P.

Luci@n333
10th July 2009, 08:59
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/858445/Ziua-in-care-justitia-romana-nu-a-mai-existat/
Incredibil cum se rezolva litigiile salariale pentru astia... in ce secol suntem? ce continent e asta?

miril
10th July 2009, 09:58
CTP in urmarire, prin...urmare:

http://www.gandul.info/interviurile-gandul/plesu-in-dialog-cu-ctp-partea-a-ii-a-expresia-intelectualii-lui-basescu-e-la-fel-de-aiurea-ca-tonomatele.html?14206;4627891

http://www.gandul.info/opinii/o-fosila-vie-ridzicola.html?4237;4627991

A propos de articolul pus de Lucian cu ce se intampla cu greva celor din justitie si nu numai, lipseste o lege care sa hotaresca ingradirea grevelor prin reglementari stricte, in trepte, al celor care lucreaza direct cu po****tia, in justitie, sanatate, invatamant, spre ex.

Bancaru
10th July 2009, 13:10
@Lucian

Ieri spuneam, fara sa fi vazu articolul, dar am vazut la Realitatea ce au facut astia. Practic justitia este stat in stat. Nu ai ce sa le faci. Este urmare a aservirii in fata celui dintai jurist al tarii.

Luci@n333
10th July 2009, 14:57
@Lucian

Ieri spuneam, fara sa fi vazu articolul, dar am vazut la Realitatea ce au facut astia. Practic justitia este stat in stat. Nu ai ce sa le faci. Este urmare a aservirii in fata celui dintai jurist al tarii.

Am putea eventual sa fugim toti din tara, p%!a munca, rezulta o lipsa de bani din impozite/taxe, se dizolva statul si astfel ramane un loc mic si gol pe harta Europei care o sa se lipeasca de Moldova. :). Este si asta o posibilitate :-?

miril
10th July 2009, 16:38
...si uite asa vom face Transnistria mare :D. Sa ne lipim bine!

miril
11th July 2009, 09:15
HAI PROGRESUL!

http://www.cotidianul.ro/isarescu_misu_sau_tanasescu-91482.html

miril
13th July 2009, 10:11
Despre neajunsul de a fi nascut...roman.

http://www.cotidianul.ro/ionescu_tinicheaua_lui_ionesco-91633.html

miril
13th July 2009, 10:13
Muma si ciuma:

Simfonia tăcerii în Ridzi minor Liliana Ruse Gandul

Înțelege cineva autismul președintelui Traian Băsescu în scandalul Ridzi? „Nu mă duceți în subiecte minore pentru mine. Ăsta este un subiect care ține de Parlament, de partide, de premier. În ceea ce privește viața parlamentară, nu e treaba mea, este treaba altora“, le-a spus Băsescu, vineri, jurnaliștilor. E, ce-i drept, un pas înainte față de „e problema premierului”, deși n-am înțeles dacă „subiectul minor” era scandalul sau suma de 700.000 de euro tocată de ministrul Ridzi.

Noua atitudine prezidențială contrastează strident cu ieșirile șefului statului din timpul guvernării Tăriceanu. Ajutat de procurorii anticorupție și cu largul concurs al miniștrilor, Băsescu a decimat politic Executivul, făcând din aproape toți oamenii lui Tăriceanu personificări ale corupției și incompetenței. Ministrul Justiției Tudor Chiuariu era „tânărul mafiot obraznic”. Ministrul Economiei Codruț Șereș – omul „băieților deștepți” din energie. Succesorul acestuia, Varujan Vosganian – armeanul incompetent căruia „îi duduia economia în cap”. Ministrul Educației Cristian Adomniței – „corigent la construcții, singurul domeniu la care se pricepe”. Premierul însuși – marioneta grupurilor de interese. Pe atunci, corupția, rămasă în cele mai multe cazuri doar la nivel de acuzație, nu era pentru președinte un subiect minor. Acum, când guvernul a cărui paternitate și-a asumat-o se confruntă cu primul caz clar de drenare a banilor publici în buzunare private, Traian Băsescu și-a amintit că legea fundamentală îi limitează mandatul la pacea în Orientul Mijlociu, viața de șantier pe autostrada București – Ploiești și tranzacționarea recoltei la capul tarlalei.

Am auzit zilele acestea tot felul de explicații, multe contradictorii, pentru muțenia președintelui în cazul Ridzi: că nu mai candidează și jocul politic nu mai are nicio miză pentru el; că, dimpotrivă, își pregătește candidatura ca independent și scandalul este pretextul pentru desprinderea de coruptul Partid Democrat-Liberal; că face presiuni asupra DNA să treneze ancheta care ar duce către Elena Băsescu și campania acesteia pentru euroalegeri; că a pierdut controlul asupra DNA și că gruparea care îi manevrează pe procurori are tot interesul ca Parchetul să se miște cât mai încet iar imaginea președintelui să iasă cât mai boțită. Europarlamentarul PD-L Cristian Preda spunea, săptămâna trecută, că partidul și premierul Emil Boc trebuie să se descotorosească de Monica Iacob Ridzi. În caz contrar, ochii publici se vor îndrepta către Boc și premierul va fi cel care va avea de suferit. Cred că dl. Preda se înșeală parțial. Nimeni nu va privi către Palatul Victoria, întrucât așteptările publice față de premier sunt nule. De la Emil Boc nu poți aștepta nici măcar să câștige concursul de cosit cu Grigore Cartianu. Ochii alegătorilor se vor îndrepta, dacă nu au făcut-o deja, tot către Traian Băsescu, omul care a creat și girat guvernul. Cu cât președintele amână să se pronunțe în cazul ministrului Tineretului, cu atât tăcerea lui devine mai asurzitoare și duce cu gândul, dacă nu la suspiciuni de complicitate, la lipsa de considerație pentru cei cărora le-a promis, timp de cinci ani, că nu va tolera corupția, indiferent de culoarea ei politică.

miril
13th July 2009, 10:16
O abordare inteligenta, cu putere de generallizare, a unui subiect delicat:

Paradoxuri religioase Nicolae Manolescu Adevarul

Partizanii burqăi vorbesc, ei, uneori în numele aceleiași Revoluții, invocând libertatea, egalitatea și fraternitatea întru apărarea dreptului de a purta voalul islamic.

Nicolae Manolescu CRITIC LITERAR Tot mai des, în țările noastre devenite peste noapte multietnice pot fi văzute femei de orice vârstă cu obrazul sau cu întreg corpul acoperit. Numit burqa, acest voal negru, asemănător cu chadriul afgan, prilejuiește, în Franța mai ales, dezbateri aprinse. Nu întâmplător. Nicio țară nu face atâta caz de laicitatea pe care Franța o datorează spiritului Revoluției de acum două secole și mai bine.

Partizanii burqăi vorbesc, ei, uneori în numele aceleiași Revoluții, invocând libertatea, egalitatea și fraternitatea întru apărarea dreptului de a purta voalul islamic. Și nu este diversitatea, cuvânt care a luat locul minorității de orice fel, aceea care face acceptabil portul unui veșmânt specific? Aici apar cel puțin trei paradoxuri.

Referința la egalitate este cât se poate de ciudată, într‑un context în care e vorba de o teribilă discriminare. A femeii. Care nu este, iată, stăpână pe propriul ei corp și, în definitiv, pe propria persoană. Faptul că uneori femeia însăși dorește să se ascundă sub burqa n-are nicio importanță.

O tânără musulmană își mărturisea o astfel de dorință, după ce găsise în religia ei leac pentru un suflet și un trup lezate de mizeriile vieții. Îi putem respecta dorința, dar nu putem face din ea lege. Ar fi ca și cum am socoti normală maltratarea femeilor de către bărbații lor, fiindcă unele dintre ele se supun de bunăvoie, din dragoste, de frică sau din masochism, unui astfel de tratament umilitor.

Al doilea paradox se referă la fraternitate. Nu e absurd să reduci ideea profund umană, nu doar creștină, a solidarității dintre oameni de toate rasele, etniile sau religiile la o legătură exclusiv în interiorul unui grup anume de indivizi uniți prin rasă, etnie sau religie? Să-i excluzi dintre frații tăi pe toți ceilalți? Și, încă, marcând diferențierea printr-un simbol clar de apartenență. Dintr-un principiu universal, fraternitatea se transformă într-unul de tip masonic. Umanitatea însă în întregul ei nu este o masonerie.

În sfârșit, există voci care cheamă, în cazul portului burqăi, la respectul cuvenit tradiției. De acord. Cu două precizări. Prima este că acest respect trebuie să fie liber consimțit de către fiecare și, de ce nu, înțeles cu adevărat în natura lui. Devenit obligație colectivă și nemeditată, își pierde valoarea, ca orice fanatism.

A doua precizare este că, dacă toate comunitățile umane își au tradițiile, unele foarte vechi, respectarea lor este o problemă a conștiinței individuale, și nu o normă a comunității. Ar fi nefiresc ca omul contemporan cu computerul să observe niște ritualuri tribale create de strămoși ai lui, care își aduceau ofrandă zeilor propriii copii, fiindcă așa le cerea religia lor.

Bancaru
13th July 2009, 11:00
Despre neajunsul de a fi nascut...roman.

http://www.cotidianul.ro/ionescu_tinicheaua_lui_ionesco-91633.html

Da. Interesant. De acum inainte eu voi fi Bancaro. Pot sa mai sugerez si Krapolax.

miril
13th July 2009, 11:07
...Mirillo? Sau Itko sau, si mai bine, Itku O?

miril
14th July 2009, 19:41
Bancaru, fiti atenti ce faceti cu democratia! Ce...placinta a cazut pe capul...Progresului. Penibil!

krapulax
14th July 2009, 21:31
placinta

reactzii din bloguri via cotidianul

istudor:
Reactia sa, cine i-a cerut-o?, in cazul Ridzi, ca e de vina Tolontan si e de vina politicianul, care politician? ala care a profitat de munza (sic!) ziaristului?, e o imboulire definitiva a presedintelui. Drum bun in campania prezidentiala! Pe mine,ieri mult, azi definitiv, m-ai dezamagit… sigur sint un vierme.

A, si fetita Ritzi cica vrea s-o ajute pe viitoarea ministeresa a Tineretului. Pe cine? Pe Placinta. Hahahahahaha. Astia vor doar sa ridem, nu ne mai lasa sa facem si noi o gluma, o mani****re, o minciuna.

costi rogozanu

A fost un discurs bun al lui Traian Basescu. Si-a executat scurt omul, pe Ridzi. Cam asta e motivul pentru care tipul e de neinvins la alegeri, pentru ca poate sa execute un locotenent cind acesta face un pas care sa-i pericliteze pozitia. Cred ca singurul lucru care a salvat-o pe Elena Basescu a fost certificatul de nastere.
Unde era Sarbu in enumerarea mogulilor? Cele mai scumpe interventii si cele mai de impact stiri in emisiuni si buletine de mare audienta cu Elena Basescu preelectorala au fost la ProTV. Realitatea si Antena3 sint acuzate de incasarile din campania electorala.
Nu sint convins ca Elena Basescu a fost smulsa din jocul periculos asa de repede cum a spus tatal sau. A profitat din plin din intelegerea murdara intre politicieni si presa, cum a spus domnia sa.
Asta cu banii negri platiti de politicieni televiziunilor trebuie probata cu nume: si de politicieni, si de jurnalisti. daca nu vrem sa facem democratie asa, in general.
Discurs beton, omisiuni interesate, schimbare de directie catre media. si-a salvat si fiica pentru moment. Si a facut si pe toata lumea sa uite ca a fost ziua lui Geoana azi…

cristian teodorescu:

Am pronosticat azi, în redacție, că tot azi Monica Ridzi va demisiona. Nu credeam că o va face din proprie inițiativă și continuu să nu cred asta. Însă, dacă vă amintiți, Traian Băsescu a spus cu cîteva zile în urmă, că nu vrea să discute despre subiecte minore, dar că va ține miercuri o conferință de presă. N-a fost miercuri, a fost marți. Traian Băsescu i-a făcut o concesie Monicăi Ridzi vorbind despre remanierea guvernului, ceea ce nu mi se pare că e cazul, decît dacă pentru Traian Băsescu schimbarea unui ministru demisionar e cît o remaniere. Apoi președintele s-a lansat împotriva trusturilor de presă care cumpără știri. Dar cînd știrile sînt ambalate ca publicitate de Ziua Tineretului, televiziunile sînt de vină sau ministerul condus de Monica Ridzi? Dl Băsescu n-a rostit nici măcar o singură dată azi numele fiicei sale, beneficiara oalelor sparte de Monica Ridzi. Iar cazul minor de acum cîteva zile s-a agravat brusc pentru președintele României. Și de vină nu e dna Ridzi, e presa? Iar fiica dlui Traian Băsescu e chiar o victimă în această afacere? Azi Traian Băsescu a încercat să mute atenția de la Monica Ridzi asupra presei. Nu că mi se pare incorect, e chiar incorect.

miril
15th July 2009, 09:36
Discurs beton, da. Daca tara este pe masura. Cu placinte, inainte, vreau sa spun. Si uite cum se preia mumos spalarea banilor publici pentru o campanie electorala majora. Ridzicol, bre! Si multa prostie.

Bancaru
15th July 2009, 12:38
Acum vreo 3 luni fiica cea mare era tinta unui tir de intrebari (si retorice) de unde bre, nene, atat banet? si asa apare dilema (http://www.youtube.com/watch?v=8NH4uAtmNL4). Nu stiu cum a reusit, dar nu mai zice nimeni nimic de asta. L-a arestat pe Becali, adica. Acum, cand satenii au aprins capitele ca sa fac alumina in sat, pe problema Lenuta Basescu a Mica, o baga pe Rizdii la ***** ca sa nu se porneasca tavalugul. Plus cativa *****i prin presa care nu fac altceva decat sa ii sufle in popou. Si ce sa va mai zic eu? Votati linistit pe Basescu. Somn usor!

krapulax
15th July 2009, 20:49
e cald, capetanos a semnat, asa ca nu va retin decat cu finalul articolului lui dorulet bushcu:

Cât despre acel „Aveți grijă ce faceți cu democrația!“ aruncat de Traian Băsescu în obrazul tuturor, eu zic că avem grijă, domnule președinte. După ce-i dați dumneavoastră drumul, noi suntem gata să trecem asta cu vederea și s-o luăm și de nevastă. Chiar dacă, așa cum bine puteți vedea în oglindă, ne face mereu copii cu probleme

Bancaru
15th July 2009, 22:02
hahahahahahahahahahahaha... Complexul lui Oedip.

miril
16th July 2009, 13:41
A propos de articolul CTP-ului pus de mine si pe Politica, am remarcat un comentariu:

http://www.gandul.info/opinii/presedintele-saracilor-cu-duhul.html?4237;4643228

""articolele lipsite de echivoc , cum este acesta de mai sus , au un excelent caracter de testare .forumul dezvoltat de el are prilejul de a ne face sa intelegem de ce romania fara conspiratia de afara era si astazi alaturi de cuba si rpd coreea . aici se dezvolta acel sindrom al victimei care dezvolta o relatie bizara cu tortionarul .oameni a carora demnitate, inteligenta si bun simt sunt calcate in picioare, ignorate ,scuipate , de "felina politica" de la cotroceni , t.basescu isi declara imediat pe postarile de mai sus "dragostea eterna si neconditionata" .nu-i intereseaza nici un argument , nu-i afecteaza nici o furaciune ...ei vor un singur lucru : t.bassescu sa mai fie 5 ani presedinte ....exprimamnd fara nici o cauzalitate nevoia lor pentru aceasta forma de a fi siluiti, trebuie sa intelegem ca o buna parte a acestui popor s-a simtit chiar foarte bine in timpul comunismului cand un alt " bula" avea succes "cu poporul si pentru popor " . noi , atunci , credeam ca toata lumea intelege minciuna dar, iata ca ne inselam .urmasii celor ce-l admirau neconditionat pe ceasca au acum un nou obiect de adulare ! pentru unii si masturbarea este o placere""!

krapulax
16th July 2009, 15:13
„V-o puteți închipui pe doamna Ridzi bășindu-se? (http://www.gandul.info/opinii/o-fosila-vie-ridzicola.html?4237;4627991)“, întreabă Cristian Tudor Popescu în editorialul lui de vineri din Gândul. O-ho-ho, cum să nu! Bineînțeles. Dar, pînă acolo, nu poți să nu te întrebi dacă a scris vreodată CTP-ul cu tot atîta violență și despre marii mastodonți căcăcioși și diareici de-a binelea ai corupției. Cum oare își găsește în acest șoricel corupt, în acest gîndăcel al corupției, motiv să-și verse furii mai potrivite pentru un Năstase, pentru un Necolaiciuc, Mitrea, Nica? Răspunsul e simplu și psihanalizabil: CTP-ul o place pe Ridzi. Din start, felul cum s-a exprimat CTP-ul te trimite la o erecție (http://www.toonpool.com/user/589/files/erection_problems_353225.jpg).

Dintre toate exprimările posibile, CTP a ales una foarte senzuală. Cînd te gîndești la o tînără frumoasă, chiar dacă coruptă, că se bășește, e evident. Iar restul editorialului e doar o acoperire care nu reușește să înlăture mirosul greu de sex care iese prin toți porii din șlițul editorialistului.
Pe CTP, e clar, limbajul civilizat nu-l încape. Simte că vrea să dea în cap. Ar vrea o revoluție, o răsturnare a regulilor, un care pe care în care el să fie de partea săracilor, a gloatei care va ataca palatul și-și va face dreptate. Cînd scrie „V-o puteți închipui pe doamna Ridzi bășindu-se?“, deja vedem filmul cu el urcînd cu săbioiul de om sărac scara spre iatacul unde doamna Ridzi, îmbrăcată doar într-un generos decolteu îndesat cu sutele de mii de euro, trage pîrțuri de frică sub plapumă. Răsculatul e gata s-o omoare. Dar, înainte de a-i da în cap, o s-o violeze.

miril
16th July 2009, 16:09
CTP nu-mi place si in acel articol a facut o magarie fie ea si calculat voita, o tautologie necesara. In Catavencu...de mai sus, nu stiu ale cui sunt de fapt fanteziile. Oricum, in articolul de astazi a pleznit...bine. Altfel...niste burgheji:

http://www.money.ro/interviu/patriciu-as-cumpara-cladirea-guvernului-daca-statul-ar-fi-dispus-sa-vanda.html

miril
18th July 2009, 13:06
ICR si sss... Secret!

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-07-18&id=33651

miril
18th July 2009, 13:24
Mi-a soptit o pasarea, nu spui de pe ce craca, despre cineva pe care l-am apelat candva...OT-reapa:

http://www.1801.ro/blog/florinchilian/jurnalul-2/tudor-octavian-antologia-rusinii-dupa-virgil-ierunca/

http://florinchilian.ro/

Daca ati uitat cumva...Nu uita Darie!


"Domnului Tudor Octavian

Sunt un suporter vechi al echipei Progresul/Fc National si articolul domnului Tudor Octavian, al doilea pe aceast subiect, in mai putin de un an, ma revolta si imi lasa un gust mai mult decat amar, nu numai in gura. Sunt scarbit, cu alte cuvinte, ca sa fiu sincer! Nu cunosc cauzele care au dus la scrierea acestui articol si nici motivul real al lui TO de a se repeta, la interval scurt, dar afirm din capul locului ca demersul jurnalistului si scriitorului, in acelasi timp, TO, este umilitor pentru cei care au suferit alaturi de echipa Progresul ani de zile, foarte nedrept in continut, analizand istoria acestui club de-a lungul timpului, si profund indoielnic, deontologic, avand in vedere ca menirea unui jurnalist de substanta nu este sa dea verdicte si sa condamne, ca in acest articol, ci sa investigheze si sa analizeze, daca este in stare, cauzele care au dus la o anumita stare de fapte, in acest caz, lipsa actuala de suporteri a unei echipe de traditie cum este Progresul/FC National.

Orice om de bun simt, apelativul nu-mi apartine, care cunoaste cat de cat istoria relativ recenta a fotbalului romanesc, stie ca echipa bancara a avut mult mai multi suporteri in tribune, in istoria sa zbuciumata, decat insinueaza domnul T. Octavian. Cine a avut bucuria sa vada, pe vremuri, cuplajele bucurestene, stie ca Progresul avea, in acele vremuri, in jur de 10 (zece) mii de suporteri fideli. Inainte de a se fi repezit sa arunce cu dezinformatii si verdicte absolute pe blogul GSP, domnul Octavian ar fi trebuit sa merga in arhive si sa scotocesca adevarul. Nu stiu de ce nu a facut-o, desi asta-i cere meseria, dar, indiferent de cauza, jurnalistul da dovada in acest articol, daca nu de rea intentie, in cel mai rau caz, de o superficialitate condamnabila, in cel mai bun caz, cu atat mai mult cu cat se exprima sigur si categoric asupra fenomenului FC National. Vreau sa-l informez pe jurnalist ca echipa, paradoxal numita bancara, a fost o echipa defavorizata sistematic pe vremea dictaturii ********ocomuniste a Odiosului. Buldozerele ceausiste au daramat Dealul Spirii, leaganul suporterilor progresisti, aceiasi calai, cei care si astazi inca activeaza in cadrul adevaratei Cooperative, etichetarea nu-mi apartine, au demontat bucata cu bucata stadionul Cotroceni spre a-l muta in parcul Dinamo, spre beneficiul echipei de trista amintire Dinamo Victoria, Parcul cu Platani fiind amenintat si el cu desfiintarea pentru linistea lichelelor cu epoleti din structurile MI si MApN, aceleasi lichele care au facut, la ordin, din echipele Dinamo si Steaua, echipele cele mai reprezentantive din istoria fotbalului romanesc, de atunci si de acum. Un jurnalist care si-ar fi facut cu adevarat meseria ar fi constatat, ca absurdul, nici de data acesta calificativul nu-mi apartine, fiinteaza in alta parte si in niciun caz nu este intrupat in destinul nemeritat al acestui club terfelit (si de Gino Iorgulescu et comp.) in numele Cooperativei ********ocomuniste, cooperativa care functioneaza bine merci si astazi, lucru cu adevarat curat…absurd si care, obesrv, nu-l nelinisteste nicidecum pe autorul articolului.

Domnul Tudor Octavian face apel la bun simt si este ingrijorat de absurdul existentei in liga 1 al unei echipe a carei retrogradare nu va fi plansa de nimeni, sau de putini, zice dansul care, mai rau ca Mafalda Mitica, se pare, le pre(a)zice pe toate. Trec repede peste modul cinic de a defini calitatea si dreptul la a regreta si (de)plange o anumita stare de lucruri, in opinia lui TO, si vreau sa-l confrunt cu fenomene cel putin la fel de absurde, anormale si paradoxale, existente in fotbalul autohton, de data recenta.

I se pare mai putin absurd domnului TO ca echipele cu palmares major si care ne reprezinta in Europa sunt, in continuare, echipele de sorginte ********ocomunista? Ii aduc aminte lui TO ca imediat dupa revolutie in ziarul Romania Libera, intr-un acces, de scurta durata, de a face dreptate, s-a propus desfiintarea acestor epifenomene comuniste si promovarea din divizia C in divizia A a unei echipe cu numele de Progresul Bucuresti. Desi minunea la romani a durat si mai putin decat cele sapte zile, faptul ramane ca si intrebarea, de ce (s-a dorit acest lucru)? Tot pe acest domn il intreb, ce este mai absurd, daca se poate folosi gradul de comparatie, sa ai 10-20 de suporteri fideli, care iubesc la o echipa traditia si istoria nedreapta sau sa sustii, din motive care tin daca nu de altceva, de localizare, o echipa nascuta peste noapte din ambitia de a hibridiza Bucurestiul cu Timisoara prin subventionari care tin, mai degraba, de sistemul de economie subterana decat de principiile economiei de piata, pe care vad ca TO, in aparent, le sustine. Si exemple asemanatoare, vezi si alte fuziuni pentru “incalzirea tribunelor pe principii…regionale”, sunt mult mai multe, dar ma voi opri aici.

In incheiere, vreau sa comentez putin si dreptul la regret si plans, pe care respectivul jurnalist il…aroga numai celor mai multi de…20. Nu fiti ingrijorat domnule Octavian, va asigur tovaraseste, ca retrogradarea si posibila desfiintare a Progresul nostru va fi regretata in ceruri si de marele Birlic si de Dem Radulescu, si de Dan Spataru sau Aurelian Andreescu, dar si de (adevarati) domnii Radulescu, Pavliu si alte mii de suflete progresiste aflate acolo sus, sau, in conceptia dumneavostra, sufletele din nefiinta nu conteaza? Cat despre pamanteni, simpatizantii Progresului sunt mult mai multi decat cei pe care cu obstinatie mai buna de alta cauza ii numarati dumneavostra prin tribune. Fiti fara grija, daca grija va preocupa, scarba de societatea unde dictatura celor puternici politicoeconomic manipuleaza dorintele celor multi…avizi de spectacol ieftin, de circ, ne tine deoparte de fenomen. Mai bine putini si “morti” vii decat multi si vii “morti”, domnule Tudor Octavian.

Si, in final, fiindca tot vorbiti de public si audienta, de data asta cititor, am inteles ca, daca as aplica criteriul dumneavostra de… masa, ar trebui sa propagam renuntarea la Dostoievski, GB Shaw, Faulkner, Monteverdi, Shostakovich, Gelu Naum sau……Tudor Octavian. Din nefericire pentru…dumneavostra, eu ma ghidez dupa alte principii si criterii decat cele facute public de dumneavostra, prin acest articol. Le-as pune sub acest dicton al unui mare ganditor…progresist si dramaturg, sunt sigur ca l-ati citit, poate: “The minority is sometimes right, the majority always wrong”.

Ah, am uitat inca ceva, va rog sa-mi faceti si mie cunoscut cand va va apare urmatoarea carte, nu de altceva, dar vreau sa va “trag personal de ureche” si vreau sa va cer, daca se poate, un autograf in nume personal, la prezentarea noii publicatii la viitorul targ de carti. Sa auzim si de bine si…HAI PROGRESUL! Cat s-o mai da!".


Cine doreste mai sa adauge ceva poate sa o faca pe blogul GSP, accesand, apasand pe unul din editorialistii cu blog, Blogsport-Rubricanzi (sic) GSP-Tudor Octavian.
Pentru Bancaru: Prietene, imi cer scuze pentru...copy-paste, de la sfarsitul articolului!

...la:

http://blogsport.gsp.ro/opinii/2007/04/21/o-echipa-dupa-care-nu-plinge-nimeni/

...si la:

Un raspuns Ot-ravit, Ot-repei:
Sper ca domnul...autor sa aiba rabdarea sa citeasca aceste randuri, pe care am fost fortat sa le scriu datorita continutului calomnios, neprovocat, al articolului respectivului, despre echipa preferata de mine si inca vreo SAPTE. Sper ca nici domnul de mai sus si nici cei care se ocupa de acest blog, ce cuvant, sa nu stearga randurile de mai joc. Poate ajuta, ce naivitate, pe cei care scriu fara sa gandesca, sa se abtina pe viitor, daca nu sunt in stare sa scrie in spiritul deontologic de care trebuie sa dea dovada orice jurnalist care se respecta. Sper sa ajute!
Stiam ca sunteti un scriitor mediocru, dar ca sunteti si o persoana mica la caracter si cu sufletul OT-ravit, asta am aflat anul trecut cand v-ati aratat pentru prima data, din plin, obsesia gratuita cu care va linistiti noptile triste, cum altfel, ale unei existente perifere (sic). Nu stiu ce v-a facut Progresul meu, obsesia dumneavostra perpetua, de va obositi neuronii chinuiti de propriul complex de inferioritate si rataciti de conexiuni perverse, ca sa vomitati acest articol stramb si neghiob ca autorul insusi. Chiar nu va este rusine, dl OT-reapa? Cu ce v-au gresit Maestrul Birlic, marele Dem Radulescu, simpaticul Ion Lucian, regretatii Dan Spatarul si Aurelian Andreescu, maestrul Corbeni, inimoasa Coca Andronescu, fratii Ursulescu, inteligentul Constantin Diplan sau frumosii anonimi care nu mai sunt printre noi, i-as pomeni printre multi altii pe Domnul Radulescu, Pavliu, Stirbu sau Popovici, unii plecati sus...acolo, altii plecati de mult, in pribegie, din cauza acelor ********ocomunisti care au facut din Steaua si Dinamo, echipele care au murdarit fotbalul romanesc dupa razboi, masluind tot ce se putea maslui in acesta tara uitata de Dumnezeu, dar plina de slugoi ca dumneavostra. Eu cred ca, de fapt, va pute constiinta, aia mica si schilodita de re-muscari (sic), ca nu sunteti in stare sa spuneti lucrurilor pe nume, adica ADEVARUL, printre altele si despre acesta echipa care, printre putinele, poate dovedi ca a fost nedreptatita de sistemul clientelar la care dumneavostra si multi colegi de breasla ca dumneavoastra faceti coada pentru temenele si atunci, inainte de revolutie, si acum, cand vi se scurg balele la toti, dupa un rating frumos. Unde erai domnule OT... cand noi progresistii eram in jur de vreo 10 (zece) mii pe Republici sau "23" ca sa ne bucuram de frumoasa si boema echipa din Doctor Staicovici, echipa nemuritorilor Mateianu, Ozon, Mandru, Soare, Caricas, Dinulescu sau Stirbei, printre altii, sau, cea de mai tarziu, pe care ne-au mancat-o hienele sistemului, cu Dudu, Beldeanu, Nastase, Dumitriu IV, Filipescu, Kassai, Tanasescu si Mircea Sandu, rezerva, printre altii? Unde erai scribentule bont cand Odiosul darama cu buldozerul paranoiei Dealul Spirii, leaganul progresistilor, lasand mii de oameni nevionovati fara acoperis si in pragul suicidului. Unde erai scriitor fara sira spinarii dar cu memorie de Korsakow cand tribunele stadionului Progresul erau desfacute bucata cu bucata, pentru a fi mutate in Groapa in numele Victoriei...socialismului? Unde te aflai tovarasul Octavian cand la doua luni de la revolutie, in putinele momente de luciditate si sinceritate, s-a propus desfiintarea adevaratelor hibride ale fotbalului dambovitean si promovarea din C in A a unei echipe pe care pohta dumitale de mancat...ce nu trebuie, ii terfeleste memoria si ii umileste, inca o data, pe cei care au rezistat pana la capat, in numelele... Progresului. Si atunci, cand am refuzat sa ni se dea ceva care ni se luase si acum cand tot felul de mediocrii juiseaza la retrogradarea ticluita de un Mitica si de o sleahta de lepre, printre care si unii care se intituleaza jurnalisti, sa le fie la ei acolo, noi progresistii, atatia cati am mai ramas vom da dovada de demintate si ne vom duce necazul si durerea cu fruntea sus si spatele neplecat caci stim ca iubirea pentru acesta echipa calcata in picioare de toti marlanii nu poate fi dictata de poticnirile marunte ale unui ziarist sau altul sau al unor demnitari fara scrupule precum Mitica Dragomir si rezerva Mircea Sandu. Sa-ti fie rusine, Octaviane, daca ai asa ceva! Mai bine putini si devotati decat multi si hibridizati. Nu mor caii cand vor...jigodiile! HAI PROGRESUL!

Acesta a fost un mesaj pentru batranul schizofrenic numit Tudor Octavian .

miril
18th July 2009, 13:36
Un marinar in tangaj:

Băsescu evaluează pagubele produse de scandalul “Ridzi” Constantin Toma Gardianul

Monica Iacob Ridzi a plecat, dar scandalul continuă. Așteptată câteva săptămâni bune, reacția președintelui Traian Băsescu a venit de-abia în seara zilei de marți 14 iulie. Ca de obicei, șeful statului a pus paie pe foc, sau, după cum spun adversarii săi, a creat o nouă diversiune, pentru ca prin perdeaua de fum a acesteia să limiteze pagubele colaterale provocate de afacerea “2 Mai”.

Coaliția dintre moguli și politicieni
Președintele Traian Băsescu a aruncat o nouă fumigenă. Asta s-a-ntâmplat la Cotroceni în seara zilei de marți 14 iulie. Șeful statului cuvânta la ceremonia de învestire a doamnei Luminița Plăcintă în funcția de ministru al Tineretului și Sportului. La acest eveniment, d-l Băsescu a arborat o figură severă. Se impune precizarea că Traian Băsescu, în ciuda faimei sale de bun “comunicator”, are puține mijloace de expresie. Bunăoară, în aparițiile publice, președintele este ori glumeț până aproape de limită și hăhăit cât cuprinde, ori e crispat, tăios și antipatic. Cale de mijloc nu există.
Marți, Traian Băsescu a optat pentru mina războinică. După ce a făcut-o varză, fără să o numească, pe demisionara Monica Iacob Ridzi, el a aruncat grenade către presă. Președintele a deplâns cârdășia dintre unii oameni politici și “anumite trusturi media”. Astfel, niște televiziuni “au luat decizia eroică” de a nu primi, oficial, plată pentru prestațiile din ultima campanie electorală, urmând ca ulterior, partidele să vină la casierie cu bani “neînregistrați”; în acest context, el a insistat pe faptul că fiica lui Elena a renunțat la difuzarea clipurilor sale electorale fix în ziua de 29 mai, când el, domnu’ Băsescu, a aflat de “monstruoasa coaliție” dintre “moguli” și politicieni. Șeful statului a uitat că pe 31 mai clipurile cu și despre EBA se transmiteau într-o veselie…

Situații asemănătoare, abordări diferite
Negru de supărare, pentru că, nu-i așa?, situația e destul de tulbure, Traian Băsescu a lăudat activitatea comisiei parlamentare care a anchetat cazul “Ridzi”. Dar, cum nimic nu e prea bun pentru domnu’ președinte, șefa comisiei cu pricina l-a scos din sărite pentru că s-a ante-pronunțat, adică s-a apucat să încadreze juridic faptele Monicăi Ridzi. Ei bine, Alina Gorghiu s-a comportat, zicea d-l Băsescu, exact ca Ana Pauker prin anii ’50.
La acest punct al discursului prezidențial, ne-am amintit brusc de o altă apariție a lui Traian Băsescu, în care zicea că nu vede nimic rău în faptul că Gabriel „Puiu” Popoviciu a investit un miliard de euro în mega-afacerea “Băneasa Rezidential”. Sigur că președintele poate, ca tot omul, să aibă opinii, numai că atunci, Traian Băsescu a emis o părere favorabilă lui Popoviciu, taman când respectivul era în plină anchetă judiciară. La vremea respectivă, contestatarii d-lui Băsescu au făcut tărăboi și i-au reproșat că “organele” care îl anchetau pe Popoviciu au interpretat zicerea prezidențială ca fiind un semnal și s-au grăbit să pună batista pe țambal. Dovadă că despre scandalul “Popoviciu” nimeni nu mai zice nimic.

“Test pentru oligofreni”
Bineînțeles, alocuțiunea de marți seară a stârnit un val uriaș de comentarii. Unul dintre cele mai dure i-a aparținut lui Cristian Tudor Popescu. Într-o intervenție telefonică, el a declarat în emisiunea “Realitatea te privește” de marți 14 iulie: “Este vorba despre un test pe care d-l președinte Traian Băsescu îl face în legătură cu po****ția acestei țări. Adică, mai exact, parcă ar vrea să afle câți oligofreni există în România. E un sondaj pe care îl întreprinde d-l președinte. (…) Vreme de două-trei săptămâni, dumnealui nu a reacționat în niciun fel în acest scandal. După aceea a apărut cu o declarație că povestea asta «e o chestiune minoră», că nu-l interesează și că e treaba Parlamentului. Acum, în momentul demisiei d-nei Ridzi, nu mai este o chestiune minoră. Brusc, a devenit o conspirație (mondială, probabil) a mogulilor. Nici un cuvânt despre banii care lipsesc…”
În aceeași emisiune, și Victor Ciutacu a avut o intervenție interesantă. “Domnișoara Băsescu a intrat în seara zilei de 28 mai în direct la «Vorbe grele» vreme de un ceas. (…) O să-l dezamăgesc pe d-l Băsescu. Am refuzat orice târg financiar propus de echipa de campanie a domnișoarei Elena Băsescu. A existat o sugestie – ca să fiu foarte procedural – și le-am spus că nu mă interesează nici un «deal», nici cu fata președintelui, nici cu președintele Băsescu, nici cu staff-ul de campanie al domniei sale. Oamenii au fost eleganți, au priceput ceea ce era de priceput: «Ciutacu e un tâmpit, nu pune botu’, mergem gratis!»”

Singurătatea președintelui de cursă lungă
Analizând cuvântarea lui Traian Băsescu, Mugur Ciuvică a spus miercuri 15 iulie la “Sinteza zilei” că “președintele nu poate să-și editeze frazele”. Din acest motiv, discursul prezidențial a fost stupid. Or, ăsta este un semn de slăbiciune din partea lui Băsescu, pentru că el a ajuns președinte, între altele, și prin calitatea discursului său politic. Intenția lui Traian Băsescu a fost să facă din Monica Iacob Ridzi o victimă a presei.
Profesorul Bogdan Teodorescu a afirmat la rândul său că președintele a intuit că scandalul “Ridzi” tindea să devină subiectul verii. De aceea a dat semnalul retragerii Monicăi Ridzi. Acum, Traian Băsescu pare a se teme de ceva. S-ar putea ca el să intuiască apariția unui alt subiect tare. Din acest motiv, “a aruncat niște petarde pe care se așteaptă ca o anumită presă să le ridice”. D-l Teodorescu a mai remarcat că lui Traian Băsescu îi lipsesc în acest moment purtătorii de mesaje. În urmă cu patru-cinci ani, fiecare afirmație a lui Băsescu era răspândită de o adevărată cavalerie. “Iată că acum mulți băieți s-au dat jos de pe cai.”

O cursă de anduranță
Traian Băsescu rămâne, până una-alta, cel mai tare. Este cert însă că nu mai are cota de simpatie și încredere din trecut. Și-a irosit-o în războaie mici, fără miză. Marea problemă este, din păcate pentru șeful statului, că nici idei nu mai are. Merge pe același drum, mizează pe aceleași efecte. A devenit previzibil. Or, în condițiile în care din sloganul “Să trăiți bine!” s-a ales praful, iar românii o duc din ce în ce mai rău și, ca urmare, sprijinul po****r scade, Traian Băsescu ar trebui să-și găsească un alt adversar decât presa. Cum-necum, prin presă își face imaginea. Și-o face, și și-o propagă.
Marele noroc al lui Traian Băsescu este, cel puțin deocamdată, că adversarii săi în cursa pentru Cotroceni cresc în sondaje mult mai puțin decât coboară el. Deocamdată, repet. Până la alegeri mai sunt cinci luni. Timp în care d-l Băsescu ar avea timp să schimbe ceva, dar nu poate, Crin Antonescu poate, dar nu știe, în timp ce Mircea Geoană nici nu știe, nici nu poate. Ce-o mai fi, om mai vedea.

miril
19th July 2009, 08:48
Curat murdar sau revista presei saptamanale la damboviteni:

http://www.adevarul.ro/articole/caldura-mare-curat-murdar.html

miril
20th July 2009, 09:15
Daca vorbele s-ar transforma in fapte...

http://www.gandul.info/news/avem-planul-pentru-rer-ul-bucurestean-ne-mai-trebuie-1-84-miliarde-de-euro-vezi-aici-daca-metroul-va-ajunge-si-in-comuna-ta.html?3927;4662127

miril
20th July 2009, 16:55
Mi-a placut interviul:

Alina Mungiu Pippidi: Ridzi a plecat. Cine urmează? Eugen Istodor Catavencu

Fraților, am zguduit-o rău. Alina Mungiu Pippidi ne arată pe ce lume trăim. Și face zdrențe fetele lui Băsescu din politică: Ridzi, EBA, Udrea. Ca de la analist la femeie. Citiți, citiți și nu uitați!

Ridzi – servicii familiei Băsescu


Reporter: Ridzi e la pămînt. E asta răzbunarea pentru că a propus-o pe Elena Băsescu?
Alina Mungiu Pippidi: E o formă de plată. Dna Ridzi s-a gîndit să facă servicii familiei pe contul banilor publici, al bunului simț, al expunerii la ridicol al tuturor susținătorilor lui Băsescu care nu erau clienți de partid sau familie, ci prieteni.
Publicitate


Dai tribut turcului din ograda ta, dacă vrei, dar nu din ograda publică, că noi, vecinii, nu mai plătim tribut, ne-am emancipat.

Rep.: A fost o conspirație contra ei?
A.M.P.: A fost o coincidență, pe de o parte, de vederi între presa independentă și societatea civilă, pe de alta, cu interesele presei mogulilor, care a dus practic la unanimitate contra ei. Ideea că „familia” poate apăra pe cineva care a acționat atît de la vedere și de prostește s-a dovedit a fi o prostie, deși dna Ridzi a crezut în ea, a crezut că va fi susținută pentru că prin căderea ei ar ajunge alții la rînd. Să fie învățătură de minte și altora. Și soldatul credincios, și liderul necredincios trebuie să fie limitați de anumite reguli. Le calci, loialitatea nu te mai poate apăra.


Udrea. Elena.

Rep.: Cine urmează?
A.M.P.: Cine a mai făcut ca ea. Chiar ea s-a apărat arătînd la Elena Udrea, care și ea face favoruri presei, deși ministerul ei nici nu ar trebui să existe. Dar nu numai asta. Într-o țară normală se făcea o anchetă privitoare la dezvăluirile de la Hotnews cu zece voturi pe secție pentru „independenta” Elena Băsescu. Asta e o formă de fraudă electorală.

Rep.: Elena Băsescu a cîștigat?
A.M.P.: Cum cîștigă întotdeauna beizadelele, cu cost mare. Prietenii zac prin pulbere și praf, aliații sînt discreditați de nu pot scoate capul din casă, dar s-a dovedit că familia e invicibilă. Mă rog, așa cred ei. Prețul de imagine externă și internă e enorm.


S-a făcut de rîs tată-său

Rep.: Fapt e că nu ați reușit să o opriți.
A.M.P.: Nu, deși acesta era scopul meu de bază. Poate pentru că lașitatea a fost așa de mare la ceilalți, care au tăcut mîlc? A fost o serie neagră, ca să o scuze pe ea, s-a făcut de rîs tată-său, partidul, pentru că nu o voia a trebuit să își facă mea culpa și să facă lucruri mult mai rele decît să o fi pus pe listă cum era vorba inițial, au trebuit să transfere voturi și după cum se vede și bani de publicitate din fonduri publice. A ieșit PSD-ul primul la europarlamentare, iar Băsescu e obiect doar de bancuri pe afară. E greu de crezut că ambițiile unei fetișcare a cărei lipsă de cultură se vede și după cum arată pot ruina atîtea lucruri, dar iată că se poate.

Rep.: Băsescu zice însă că presa e de vină.
A.M.P.: Băsescu e părăsit de inspirație. Mare noroc are cu contracandidații lui, care spun pe față că se vor amesteca în justiție și astfel se fac de nevotat. Chiar și așa, discursul ăsta cu copiii care nu mă ascultă deși eu le spun, sau că toată lumea e de vină, numai familia nu, e penibil. Familia nu are ce căuta în politică, după cum am spus de la început, e doar sursă de slăbiciuni și scuze permanente. Băsescu s-a încăpățînat, vrea să ne transmită că vrea un al doilea mandat fără condiții, unul în care face ce vor mușchii lui. Or, acesta e un semnal greșit, exact un asemenea mandat devine indezirabil. Cu linia asta a lui îi face pe foștii lui susținători să stea acasă în ziua votului.


Ce i-a spus Alina lui Băse

Rep.: O s-o lase pe dna Udrea să pice?
A.M.P.: Data trecută cînd dna Udrea a demisionat, nu a fost de bunăvoie. Eu cînd i-am spus președintelui că ea nu are ce căuta în viața politică – trebuie să avem separarări clare între public și privat, e un test al modernității – m-am trezit că a doua zi mă caută intermediari din partea ei, să ne vedem, să ne cunoaștem. Dna Udrea e, ca toate fetele astea, o creatură care nu gîndește decît în termeni de interes personal și nu poate concepe că în societate există și etaje superioare, unde oamenii au altfel de motivații. Dacă ne întîlneam, despre ce am fi vorbit oare? Îi făceam un desen? Din păcate, nici problema asta nu s-a putut rezolva în privat, cum nu s-a rezolvat nici cealaltă. O să avem alt circ costisitor. E alegerea lor, vor așa, așa o să fie. Că altfel primul ministru restructura urgentissim ministerele astea redundante, plus vreo două la fel de redundante de la PSD, și stăteam toți liniștiți. Așa cum Băsescu dă vina pe oricine, dar nu pe copila lui prost crescută, Boc restructurează demnitarii dînd afară niște șoferi. Care nu au fost încă nici măcar identificați, totul ca să salvăm miniștri de nivel damă de companie; sîntem în plin „Senatorul melcilor”.

Rep.: Udrea a zis că aveți ceva personal cu ea. Invidie?
A.M.P.: Exact, atîta o duce capul, ea nu are orizont dincolo de persoane. Da, visul meu e să conduc Ministerului Turismului, a cărui desființare am pus-o din anul 1996 în programul CDR.


Am diplomă de instalator

Rep.: Tinichigii sau filozofi?
A.M.P.: Eu am pe undeva o diplomă de instalator. Dar altfel, în politica publică e greu să le separi. Orice ai face, ești impregat de o anumită filozofie despre stat, despre cum se comportă oamenii, nimeni nu e un expert sută la sută liber de ideologie, deși eu predau pragmatismul la studenții mei, anything which works! Desigur, discuția asta e de la un anumit nivel în sus, care e probabil mai puțin frecvent la noi. Că, din nou, dacă eroii politicii publice sînt de nivel Ridzi sau Udrea discuția devine comică și distincția inoperantă. Mare parte din cei promovați pe canale de partid nu sînt nici una, nici alta. Întreabă o lipitoare care trăiește să sugă sîngele altora dacă asta e tehnologie sau ideologie.


Androneasca

Rep.: Și atunci, doamna Andronescu o să răstoarne munții?
A.M.P.: Mă îndoiesc că vrea. Dar mă îndoiesc și că Băsescu poate face ceva. Comisiile astea și multele lor legi sînt destul de redundante. Oamenii contează, și dacă prețuiești educația așa de mult încît o Udrea îți poate fi șefă de cabinet nu mai are nici o importanță ce spui, lumea se uită la ce faci. Soluția pentru educația românească nu vine din noi reforme, cînd astea cu Bologna au fost oricum nedigerate și negîndite, un fel de hai să facem mai mult pe resurse mai puține. De ani de zile se schimbă miniștrii și ministerul e la fel. Miclea, care era reformator, se închidea cu sfătuitorii lui într-o debara și ieșeau de acolo cu proclamații pe care nu le implementa nimeni. Alți miniștri, care nu aveau intențiile lui bune, lăsau de la început totul pe mîna mafiei, ce rost are să te prefaci că faci? Hai să nu mai reformăm educația vreun an, asta e sugestia mea, și în acest timp să reformăm doar Ministerul Educației. Poate găsim vreo cîțiva români care au fost profesori titulari în țări cu sisteme performante (Scandinavia, USA, Olanda) și să îi importăm, le dăm mînă liberă să reorganizeze MEC. Restul va veni de la sine. Cum s-a văzut din clasamentul nostru cu universități curate, omul face locul. Aceeași lege peste tot, dar unii au patru stele, alții au zero stele, pînă la legi noi să copie ăia de zero stele ce fac cei de patru și o să avem imediat o creștere a calității. Pînă la urmă politica e doar un gest de discernămînt, iar leadershipul e sută la sută discernămînt. Nu trebuie să le știi pe toate, dar trebuie să găsești pe cei care știu și să îi pui în situația să facă.


Clientelism

Rep.: Oricine ar fi ei?
A.M.P.: Oricine, sau totul e clientelism dacă îi alegi doar pe relația cu tine. Partidele noastre sînt încă în acel stadiu primitiv de început de democrație, eu le compar cu armatele dinainte de profesionalizarea modernă. Tătarul nu avea soldă, el trăia prin jaf. Și cum sînt tătari mulți, și obiectul jafului trebuie să fie mare, rezultă multe funcții publice (deci coborînd nivelul politizării pănă la directori de școală) și multe cheltuieli publice (care se distribuie prin rețeaua de patronaj). Obiectul guvernării nu e problema de politică publică, pe care trebuie să o rezolvi (criza, energia etc.), ci rețeaua clientelară, pe care trebuie să o satisfaci, ea e problema ta de bază. Aici e tensiunea dintre partide și societatea noastră.


Geoană, Crin, Duda

Rep.: Sînt adversarii lui Băsescu capabili să schimbe asta?
A.M.P.: Nu cred. Geoană dă impresia că e orientat mai tehnocratic, are cunoștințe, citește, dar pe urmă apare cu Năstase la braț și strică tot. Crin Antonescu e uimitor, are aerul că nu s-a prins nimic de el în atîția ani de politică, mă întreb dacă ar trece un test de cunoștințe elementare, dacă știe care sînt instituțiile de la Bretton Woods sau din cine e format boardul Băncii Europene Centrale. Radu Duda e mai presus de orice comentariu, pentru el viața e un cenaclu.

Rep.: Intelectualii pro-Băsescieni?
A.M.P.: Categorie în curs de dispariție, la cei dezinteresați. Restul, să nu ne luăm de ei, că vor fi pedepsiți pe unde au păcătuit, TRU a ajuns în aceeași comisie cu copila, de exemplu. Cel mai bine o duc cei care nu au fost niciodată fani, îl folosesc cu sînge rece pe Băsescu ca să ajungă undeva, prin ambasade cu jacuzzi, PE, sau oriunde se poate, în străinătate să fie. Intelectualul e din punctul ăsta de vedere sub nivelul tinichigiului, și ca să trăiască afară tot statul român trebuie să-i plătească drumul și să-l țină; om fi devenit noi europeni, dar curajul pieței nu îl avem, că unde nu e valoare nu e nici curaj. Noroc cu tinerii intelectuali, ei umplu doctoratele și mai nou și slujbele pe afară. Ferească Dumnezeu să vrem să ne întoarcem în țară însă, atunci să vezi testul deschiderii universităților.


Societatea civilă

Rep.: Mai există societate civilă?
A.M.P.: Absolut. Gazeta Sporturilor a fost vîrful ei recent și noi toți ne-am solidarizat cu ei. Și chiar există; oamenii care ies în stradă să apere Sf. Iosif, oamenii care scriu pe www.romaniacurată.ro ca să denunțe pe corupți sînt în creștere. Sîntem însă sufocați de pseudosocietatea civilă, de organizații contra corupției sponsorizate de corupți, de ciuvici și alistari, e o perdea de fum din care nu totdeauna vezi că pădurea nu a ars, mai sînt copaci destui în picioare.

krapulax
20th July 2009, 18:02
si mie!

krapulax
20th July 2009, 21:10
dar sa-l ascultam si pe jack cristoiu, intervievat in adevarul de ion ionitza si ovidiu naho'i

I.M.I.: Ați surprins pe multă lume când ați lăudat-o pe Elena Băsescu.
Eu rămân fascinat de ea. E greu de explicat de ce. Eu am mers la emisiunea cu ea convins fiind că va fi o catastrofă. Precum emisiunea cu soția lui Călin Popescu Tăriceanu, unde am avut 40 de întrebări pe care le-am epuizat la jumătatea emisiunii, fiindcă ea răspundea cu DA sau NU.
Dar Elena Băsescu este altfel. Seamănă perfect cu tatăl. Are o franchețe, jucată sau nu, care te lasă fără replică. De cum m-a văzut, mai-mai să mă îmbrățișeze. Pe mine, care nu o văzusem niciodată și îl înjurasem pe taică-său! Ce puteai să-i faci?

O.N.: Credeți că v-a mani****t!
Da! Că mai era și firească în ce spunea.

O.N.: Dar cum vă explicați? Ea pare stângace în gesturi și în exprimare.
Așa aveam și eu impresia. Dar e altceva decât pare. De exemplu, la ea m-a cucerit autoironia. Știți, este studioul acela cu cărțile și când a intrat a spus: „Aoleu, eu și cărțile...“ Apoi, am văzut că e o foarte bună cunoscătoare a vieții de partid. Și apoi, puneți-vă în locul lui Băsescu. Să presupunem că eu am o fată care vrea să facă gazetărie. Și eu aș fi convins că e bună, iar voi ați scrie că e o toantă. Eu cred că m-aș enerva. Așa și el. El știe un lucru pe care l-am descoperit și eu: că nu e toantă.

Bancaru
20th July 2009, 22:50
Dar de unde si pana unde schimbarea asta de atitudine la Alinuta Sadica? Ati chema-o sa va stranga obertimer-ul?

krapulax
21st July 2009, 06:04
nu. nici pe jack.

Bancaru
21st July 2009, 10:41
Pai Jack nu se stie daca are diploma (a se citi ca in engleza) de instalator. Asa ca e chiar indicat sa nu il chemi. Ma uimeste Cristoiu. Cine naiba sa il mai inteleaga? Eu nu mai cistesc ce scrie, decat foarte rar, nu il mai urmaresc, nici nu stiu daca mai apare la A3. In scurt timp o sa renunt si la Realitatea. La Discovery am renuntat de ceva vreme pentru ca emisiuni cu masini cu sunt pe placul meu. Ma reprofilez pe Teleshoping. Este atat de linistitor sa te uiti la razatoarea germana V Slicer... adorm in 3 minute. Nici nu apuc salata de castraveti.

miril
21st July 2009, 10:48
Dar de unde si pana unde schimbarea asta de atitudine la Alinuta Sadica? Ati chema-o sa va stranga obertimer-ul?

Jack cu vrejul lui... Cu tot. Ori amenintari, ori promisiuni, ori, cel mai probabil, si una si alta.

miril
21st July 2009, 12:18
Il cunosti, Sorine, pardon, Platanu?

http://www.gandul.info/reportaj/cum-arata-un-geniu-17-ani-125-de-premii-doua-clase-in-una.html?3931;4667127

miril
22nd July 2009, 11:49
Care o fi Basescu dintre ei?

http://www.adevarul.ro/articole/un-ministru-cativa-prosti-si-multe-lichele.html

miril
23rd July 2009, 09:16
Despre sursa sitemului de...irigatii a...tunsului oilor. Si nu numai.

Ploaie de euro peste grădina lui Zeus de la Cotroceni Nesemnat (sic) Cotidianul

Administrația Prezidențială a alocat peste două miliarde și jumătate de lei vechi pentru executarea unui sistem de irigații necesar sau nu grădinii Palatului Cotroceni. Bugetul instituției președintelui României a fost majorat, față de anul trecut, cu 75 la sută, pentru capitolul „bunuri și servicii”.

Palatul Cotroceni a anunțat, prin e-licitatie, că va cheltui suma de 256.302 lei, adică aproximativ 60.000 de euro sau peste două miliarde și jumătate de lei vechi, pentru „execuția unui sistem de irigare”. Data-limită de depunere a ofertelor a fost marți, în aceeași zi fiind deschise și ofertele. Urmează și o etapă de licitație electronică, în urma căreia va fi decisă firma care va executa sistemul de irigații.

Criteriile de acordare a contractului de achiziții publice pentru sistemul de irigații îl reprezintă, conform anunțului oficial, „prețul cel mai scăzut”. Cotrocenii vor să asigure irigarea grădinilor interioare, după cum a declarat pentru Cotidianul Marius Bălan, salariat în cadrul Biroului Achiziții din Departamentul Managementul Resurselor al Administrației Prezidențiale.

În prezent, irigarea spațiilor verzi ale sediului Administrației Prezidențiale se face cu ajutorul unor aspersoare sau prin „priză directă” cu furtunul de către grădinari. Publicitate

În mai multe parcuri bucureștene a fost introdus un sistem subteran de rețele alimentare cu apă și de aspersoare care asigură o irigare uniformă.

Instituția președintelui României a fost răsfățata bugetului de stat pe anul 2009, deși efectele crizei economice lovesc din plin. De obicei, achiziții de genul celei a sistemului de irigare se încadrează la capitolul materiale (bunuri) și prestări de servicii.

Guvernul PNL al lui Călin Popescu Tăriceanu decisese să aloce Palatului Cotroceni, în 2009, pentru capitolul „Materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional”, doar 1.450.000 de lei. Guvernul Emil Boc a majorat această sumă la nu mai puțin de 6.500.000 de lei. Per total, Administrației Prezidențiale i-a fost suplimentat bugetul de la 9.000.000 de euro cât acordase guvernul PNL la peste 12.000.000 de euro cât a oferit guvernul Emil Boc.

Președintele României a mai primit, totodată, de la guvernul condus de liderul democrat-liberal, Emil Boc, o suplimentare a bugetului pentru deplasări peste hotare, cu 50 la sută în 2009 față de anul 2008, ceea ce reprezintă echivalentul a un milion de euro. În total, pentru deplasările externe, șeful statului are la dispozție 2.325.000 de euro, în comparație cu milionul de euro cât alocase guvernul Tăriceanu. „Evenimentul zilei” scria, în februarie, că președintele României are alocată pentru deplasări o sumă mai mare decât cea pentru cei aproape 500 de parlamentari români.

Pentru deplasările în țară, șeful statului are suplimentat bugetul de la 700.000 la 1.000.000 de lei. Cotrocenilor le-a crescut bugetul cu 50 la sută și la capitolul cheltuieli de protocol. Pentru chiria reședinței oficiale prezidențiale contribuabilii plătesc o chirie de peste 7.000 de euro lunar, după ce anul trecut a fost de numai 6.000 de euro.

Sistemul de irigații nu este singura extravaganță, pe care și-o permit instituțiile statului român, în condiții de criză economică. Administrația Prezidențială a decis alocarea a 50.000 de euro doar pentru câteva sfeșnice și candele necesare bisericii din incinta Palatului Cotroceni. Pentru iconostas nu s-a precizat încă o sumă, dar asemenea piese sunt destul de rare și au, de regulă, un preț pe măsură.

La rândul său, Serviciul de Protecție și Pază a achiziționat o șalupă rapidă cu 25.000 de euro pentru a-l supraveghea și pe Traian Băsescu atunci când se află în vacanță la reședința oficială de la Neptun.

Cereri deosebite au avut și o serie de miniștri care și-au dorit autovehicule de serviciu de la SPP cu dotări speciale: wireless, televizor, Internet etc.

miril
23rd July 2009, 09:18
Si altceva:

La moartea lui Leszek Kołakowski H-R Patapievici EvZ

Horia-Roman Patapievici: "Deși cumva în ordinea firii (era în vârstă și avea o sănătate precară), moartea lui Leszek Kołakowski m-a descumpănit".

Era alături de noi de atâta timp, fusese prezent în atâtea din dezbaterile cruciale ale secolului XX, devenise de atâtea ori purtătorul de cuvânt spontan al binelui și al adevărului, încât mi se părea că Leszek Kołakowski este etern și avea să fie cu noi pentru totdeauna, așa cum sunt adevărul și binele.

Cumva, mi se părea improbabil să nu ne supraviețuiască, tuturor. Întrucât mă privește, prin opera și viața sa, el făcea parte, în panteonul meu personal, dintre acei oameni care, prin simpla lor existență, fac ca lumea, în ciuda tuturor nedreptăților, să nu fie o doar o vale a plângerii. Iar acum, în 17 iulie (o vineri), a murit.

A murit unul dintre cei mai extraordinari și mai minunați oameni ai celui mai întunecat secol din istorie. Sfinții sunt solul pe care se ridică bisericile. Eroii sunt pământul pe care se delimitează, între ele, statele. Patrioții sunt rădăcinile neamurilor lor. Iar oamenii de caracter sunt coloana vertebrală a fiecărei istorii naționale. Fără sfinți nu există biserici, fără eroi nu există state, fără patrioți nu există popoare, iar fără oameni de caracter nu există istorie.

Există o legitimitate a lumii, care ține de valoarea oamenilor care au dat un sens lucrurilor bune din ea. Doar cu Nero, Roma ar fi intolerabilă: cu Marcus Aurelius, ea devine ceva demn de respect. Prin oameni ca bunul nostru Marc, faptul de a fi roman (civis romanus sum!) a devenit unul din numele date, în istorie, demnității umane.

Cum ar fi fost lumea noastră fără bunătatea lui Buddha, rectitudinea lui Confucius, monoteismul lui Akhnaton ori predica de pe Muntele Măslinilor? În fond, în afara lui Dumnezeu, istoria nu are altă justificare în afara existenței acestor drepți, ai tuturor popoarelor. Ei sunt martorii esențiali, ei sunt sarea pământului. Fără ei, nici unul dintre noi nu ar putea rezista, atunci când totul, semenii, țara, familia, îl abandonează.

Cine stătea lângă Corneliu Coposu, când semenii săi îl aruncaseră în temniță și îi interziseseră lumina soarelui? Cine stătea lângă Elisabeta Rizea, când semenii săi o spânzurau de păr? Cine stătea alături de Doina Cornea, când toți apropiații o abandonaseră în mâinile persecutorilor săi? Cine era îndurerat, lângă el, atunci când Gheorghe Brătianu era asasinat la Sighet? În fiecare din cazuri, răspunsul este diferit, iar natura celor care se află cu noi este și ea diferită.

Cu noi, dincolo de conștiința noastră, se află mereu Hristos. Dar în interiorul conștiinței noastre și prin intermediul ei, în ajutorul nostru și cu noi se află cei care ilustrează ce e mai bun în om și în umanitate: aceștia sunt drepții tuturor popoarelor. Când suntem în mâinile călăilor, nu ne dezicem de om datorită prezenței în sufletul nostru a acestor drepți. Ei bine, un astfel de om a fost pentru mine Leszek Kołakowski.

Asemenea lui Karl Popper, asemenea lui Ludwig von Mises, asemenea lui Pierre Duhem (între moderni), Leszek Kołakowski a fost unul dintre drepții la gândirea și argumentele cărora recurg ori de câte ori mă găsesc în cumpănă. Exemplul lor, când disper, mă întărește. Realizările lor, când mă dezgust de ale mele, mă stimulează. Raționamentele lor riguroase, când mă rătăcesc în lipsa de onestitate a raționamentelor altora, mă repune pe calea cea dreaptă. Onestitatea lor indefectibilă, prin contrast cu dezmățul moral al contemporanilor, mă reconfortează.

Cât timp au existat oameni ca ei și continuă să existe, nimic nu este cu adevărat pierdut, nici pentru indivizi, nici pentru popoare, nici pentru civilizație! Norocul culturilor este apariția continuă și existența unor astfel de oameni. E drept că, prin moartea lor, toți oamenii care cred în idealuri și standarde intelectuale și morale înalte (și inalterabile) pierd enorm. Dar prezența lor în lume nu se încheie prin moartea lor. Prin operele lor intelectuale și prin exemplul lor moral, se câștigă, pentru urmași, posibilitatea unui viitor al umanității după chipul și asemănarea lor.

Evul Mediu nu va mai putea fi niciodată ignorat și răstălmăcit, în științe, după Pierre Duhem. După Ludwig von Mises, socialismul economic nu își va mai putea niciodată clama cu nerușinare soluțiile, cum a făcut-o până la critica sa devastatoare, ci o va face după el numai în mod mascat, pretinzând că este altceva decât este și susținând că face altceva decât face (vezi evoluția termenului „liberalism” în Statele Unite).

Pretențiile de profunzime ale trăncănelii filosofice (în special germane) nu vor mai îndrăzni niciodată să se afirme cu nerușinarea cu care s-au afirmat înainte de critica făcută de Karl Popper „filosofiei oraculare”. În fine, marxismul și marxismele (imaginare ori ba) nu vor mai fi niciodată ce au fost înainte ca Leszek Kołakowski să fi scris și publicat capodopera sa absolută, Principalele curente ale marxismului (3 volume: primul a apărut deja, la Editura Curtea Veche; următorul va apărea la sfârșitul acestui an, iar ultimul, niciodată apărut în Franța - de rușine – , va apărea la noi în 2010).

Contribuind la restabilirea adevărului, drepții popoarelor fac posibilă în continuare căutarea lui dezinteresată și ne inspiră nouă, tuturor, curajul de a-l rosti întreg, în ciuda dorinței puternicilor zilei de a-l avea la dispoziție pe bucățele și numai în folosul lor. Deși nici unul dintre noi nu poate atinge geniul realizărilor lor, existența lor este o încurajare că viața merită trăită, că viața în istorie nu este întotdeauna un infern, că istoria poate avea un sens, că binele nu este condamnat să dispară, iar omul care vrea să facă binele nu este nici prost, nici fraier, nici cu adevărat singur.

Omul care vrea să facă binele îi are de partea lui pe Larii și Penații bunătății pe lumea aceasta - pe drepții tuturor popoarelor. Între ei, pe Leszek Kołakowski, despre care Tony Judt (un alt drept care se pregătește să moară) spunea: „Opera lui rămâne o dovadă a cuprinderii intelectuale și a angajamentului moral de neatins, la care ajunsese intelighenția central-europeană a secolului al XX-lea. Kołakowski este ultimul din specia sa; nu vom mai vedea prea curând unul ca el”.

Cuvinte definitive, la care nu mai este nimic de adăugat. Decât poate acest lucru: dacă este o dezonoare pentru Rusia că unul dintre tiranii cei mai sângeroși pe care i-a cunoscut istoria vorbea rusește, este o onoare pentru Polonia că antidotul intelectual la beția marxistă a fost găsit și rostit în limba poloneză.

Când s-a născut Leszek Kołakowski, în 1927, Stalin era deja la putere de 5 ani. Era prea ignar ca să fi aflat vreodată de această frază împotriva lui Napoleon, scrisă de Chateaubriand într-un articol din 1807: „Zadarnic huzurește Nero, Tacit s-a născut în imperiu”. I se potrivește de minune. Degeaba huzurea criminalul: istoricul capabil să înfrângă intelectual teoriile în numele cărora el se pregătea să ucidă zeci de milioane de oameni tocmai se năștea în Polonia, la Radom. Tacit-ul modern se născuse: memoria Nero-ului modern era deja condamnată.

miril
24th July 2009, 09:38
Ne parasesc valorile. Dumnezeu sa-l odihnesca!

http://teodorescu.blog.cotidianul.ro/2009/07/24/s-a-stins-dan-setlacec/

miril
24th July 2009, 09:39
O canalie perfecta:

http://www.romanialibera.ro/a160589/basescu-lanseaza-un-contrascandal.html

http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-07-24&id=256154

Bancaru
24th July 2009, 14:31
Setlacec a operat-o pe bunica mea. Bun chirurg iar bunica-mea a tinut mult la el. I-a ramas in minte si in suflet. Dumnezeu sa-l ierte.

Bancaru
24th July 2009, 14:37
Ca sa nu pomenesc de canalie la un loc cu sfintii fac un alt mesaj. Am scris pe politica ce cred eu despre atacurile lui Basescu. Este un magar si este un presedinte injust. Este razbunator si incapatanat pana la paroxism. Are un fix cu Nastase. Si il are pentru ca si Nastase are unul cu el. Nu se deosebesc prea mult. Nastase e mai educat. De la pozitia lui sa se coboare pana la a face aprecieri de genul "sef la bostanarie' e putin cam mult. Si sa spui de Mazare ca e prost ca a facut ce a facut cand in mod normal si moral nu ar trebui sa existe diferente in discriminare, pentru ca aia se cheama ... discriminare. Nu poti sa spui ca evreii sunt mai indreptatiti decat tiganii sa beneficieze de indulgenta si tratament "political correct". Ala s-a imbracat din teribilism (aici ii dau dreptate lui Basescu, dar nu are dreptul sa o zica el, tocmai el), nefiind manat de vreo actiune sovina. Iar el a facut-o pe aia tiganca imputita ca nu ii placea ca ii pune intrebari. Este presedinte, mai da-l in **** mea. Normal ca i se pun intrebari. El de ce nu plateste pentru greselile de idiot incepator pe care le face? Iar dupa ce a fost sanctionat de catre aia cu discriminarea, tot a avut de comentat.

miril
24th July 2009, 15:30
Sa nu uitam de armenii...buni si rai.

miril
25th July 2009, 12:23
De stiut. Si, de ce nu, de citit, desi...

http://www.romanialibera.ro/a160528/top-10-carti-care-au-schimbat-lumea.html

miril
25th July 2009, 12:27
Pro si contra:

Brancardierul român Andrei Plesu Dilema veche

Cînd intri într-un spital occidental, intri într-o mașinărie. Iar cînd ieși, mort sau viu, porți toate însemnele procedurilor standard prin care ai trecut. Nici o surpriză, nici o aproximație, nici un mister. Cînd intri într-un spital românesc, intri într-o pagină de literatură. Lucrurile se desfășoară imprevizibil, ezită între moțăială și perplexitate, între precipitări palpitante și lentori turcești, între reguli aspre și relativism balcanic. Ai parte și de duioșii materne (capeți pastiluțe și păpică, ești invitat să ridici mînuțele și să-ți scoți pijămăluța), dar și de bruftuluială pedagogică sau de plictisite răceli funcționale. E aventuros, e omenește, e „plin de viață“. Precaritatea stimulează imaginația. Toți, medici, infirmiere și pacienți, caută soluții ingenioase pentru probleme care, în mod normal, se rezolvă rutinier. Bunăvoința alternează cu exasperarea, organizarea lasă mereu spațiu de joc pentru manevre arbitrare, ghinioane sau noroace. E aventuros. E provocator. Nu te plictisești. Adică e ca și în afara zidurilor spitalului. Nu ești în altă lume: ești acasă! Și fiecare se descurcă cum poate.

În ultima vreme, am avut parte și de eficiența apuseană și de lirica proză autohtonă. Am amintiri de neșters. De pildă întîlnirea cu un brancardier din cutare spital (local), unde trebuia să fiu cercetat cardiologic. Cercetarea cu pricina implica, după încheierea ei, mai multe ore de imobilitate. În banalele spitale capitaliste, ești dus la locul faptei cu patul (pe rotile) din salon și ești adus înapoi cu același pat. La noi, patul din salon e un pat stabil, matrimonial, greu de mutat din loc. Așa că te duci pe jos și te întorci pe o targă ambulantă. Problema e că trebuie să ajungi de pe targă în pat fără să te miști. Problema e și că targa nu încape în rezerva în care se află patul. E momentul în care intră în scenă brancardierul: un băiat mărunțel și binevoitor, obligat să rezolve lucrurile prin mijloace proprii. „Trebuie să vă pun în pat“, mă anunță, tehnic, amicul. „Și cum facem?“, întreb eu, oarecum încurcat. „Vă iau în brațe!“ „Matale nu știi ce spui!“ – zic, surîzînd zburdalnic. „Am peste o sută de kile!“ „Nu-i nimic, sînt obișnuit!“, răspunde bonom preopinentul, aducînd un candid omagiu bunăstării dîmbovițene, cu efectele ei radicale asupra siluetei. Pînă să fac o listă de argumente descurajante, omul se pune pe treabă.


Scoate dintr-o geantă un brîu de piele, o chingă, o cingătoare din cele pe care și le pun hamalii de mobile și piane, ca să ridice greutatea mai ușor, fără risc de hernie. Se înhămează rapid, cu mișcări experte și, pînă să perorez compătimitor, mă ia în brațe, ca pe un prunc hipertrofic, lovit de dambla. Mă pomenesc cu nasul în gîtlejul lui și văd o mică apocalipsă organică: vene care se dilată, gata să pocnească, și o parcelă de piele care se învinețește amenințător. Brancardierul e, poate, salvarea mea, dar eu sînt, cu siguranță, apoplexia lui. Am ajuns în pat cu o conștiință vinovată și cu un durabil amor frățesc pentru binefăcătorul meu. Așa ceva nu poți trăi într-un „stabilament“ civilizat. Orice contact uman, orice emoție, orice frison psihanalitic sînt excluse. Și, în vreme ce spitalul apusean e un loc fără memorie, spitalul nostru strămoșesc e o interminabilă sursă de amintiri, ca aceea pe care tocmai am povestit-o. Apropo: există școli care să formeze brancardieri? Sau trebuie să umplem spitalele cu filozofi reciclați, capabili să ia în brațe, prin puterea gîndului, pacienți de mare tonaj? Dar asta e o problemă de reformă a învățămîntului, pe care guvernul și președinția o vor tranșa ferm, dacă nu acum, măcar în mandatul următor.

VS

Intelectualul român Petre Barbu Adevarul

Nu este vremea anecdotelor frivole pe seama unui sistem sanitar inuman.

O mare tristețe m-a încercat când am citit articolul domnului Andrei Pleșu, „Brancardierul român“ („Dilema veche“ din 12 iulie). Dacă autorul ar fi petrecut măcar o jumătate de oră la ușa secției de tratament ambulatoriu a Institutului Oncologic București, cu siguranță n-ar mai fi avut inspirația să scrie această glumiță: în urma unui consult la un cardiolog, pentru că trebuia să stea nemișcat, a fost luat în brațe de un brancardier și pus în patul de spital. Un pretext ca domnul Pleșu să mediteze pe seama condiției spitalului românesc.

La grozăviile și umilințele prin care trece zilnic pacientul român, „brancardierul lui Pleșu“ nu este doar o anecdotă indecentă, ci o cosmetizare scandaloasă a realităților din spitalele noastre. Chiar este indecent să scrii astfel de „mofturi” când oamenii mor cu zile în spitalele românești. Nu este vremea anecdotelor simpatice și frivole pe seama unui sistem sanitar inuman. Dacă nu scria, filozof rămânea domnul Pleșu.

„Brancardierul domnului Pleșu“ îmi confirmă încă o dată cât de superficial este „intelectualul român“ (lideri de opinie, moraliști, așa-numitele spirite mari ale națiunii). Intelectualul român este pudibond, nu coboară în stradă să vadă cu ochii săi ce se întâmplă, să afle de la sursă ce spun oamenii, să cunoască realitatea (poftim, mare cuvânt, realitatea!) sau să protesteze, legându-se cu lanțuri de… acel ceva care umilește, scandalizează sau distruge comunitatea. Privește (și comentează) lumea din turnul său de fildeș.

De acolo poate să emită idei, în liniște, pentru că intelectualul român este un generator de idei, ce altceva se poate considera? (Hai să căutăm câte idei au furnizat intelectualii pentru societatea românească în ultimii 20 de ani!) Dacă ar coborî în stradă, ar trebui să pună osul la treabă, să muncească. Dar în „turn“ poate să mai ciupească o bursă, o sinecură, o funcție, o chiftea. Este ușor de cumpărat. (Uitați-vă la tăcerea lui Traian Ungureanu față de cazul Iacob-Ridzi!) Îi place să trăiască în gașcă, în uniuni, în triburi. Așa îi este mai ușor să câștige glorie (mă rog, câtă glorie poate să existe în România!). Preferă cu voluptate bârfa mică și aruncatul cu pietre în cei care (chipurile!) îl împiedică să urce pe soclu.

Se plânge că societatea l-a marginalizat. Comică lamentație! Somatizează profund orice referință critică asupra creațiilor sale. Nu știe să vorbească decât privindu-se în oglindă: uite ce frumos scriu!, uite ce talentat sunt!, aplaudați-mă! De aceea, nu este înțeles, nu are priză la popor și este lipsit de credibilitate. Cum să crezi „Brancardierul lui Pleșu“, când mii de români sunt călcați în picioare și desfigurați psihic de la primul pas pe care îl fac în spitalele românești?

Intelectualii au eșuat în societatea românească. Pentru că se luptă cu fantezii, cu orgolii și cu… brancardieri.

miril
25th July 2009, 12:50
Despre noi. Noi, suedezii:

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=283&cmd=articol&id=11053

miril
26th July 2009, 17:16
Cum se face liniste in ciuda tacanitului.

http://www.antena3.ro/stiri/justitie/document-diicot-omar-hayssam-suspect-de-trafic-international-cu-armament_76587.html

miril
3rd August 2009, 09:44
Parca l-as fi scris eu:

http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-08-03&id=256549

Bancaru
3rd August 2009, 14:14
CHiar asa ai si spus - prin comparatie cu Zeus mogulii PSD devin simpatici.

miril
3rd August 2009, 14:29
Din pacate aici am ajuns. Daca ma intrebai acum cinci ani daca am vreo simpatie pentru acest aprtid ti-as fi raspuns ca nu sunt nebun. Uita ca...

Bancaru
3rd August 2009, 22:05
Dar tot prin comparatie. Asta e ca replica de film american - niciodata sa nu spui niciodata.

miril
4th August 2009, 09:37
Daca pana si Tom. Pe care l-avea la...degetul cel mic. Ce-o fi zicand Herc de asta?

http://www.romanialibera.ro/a161330/lectia-bostangiilor.html

miril
4th August 2009, 09:41
Ziua nu-i ca noaptea.

Am remarcat ce a zis un...ratacit, la comentariile de la...subsol: "Daca Basescu face un viol in direct si la ora de varf, va fi ales cu siguranta din primul tur". Unde am mai vazut eu scris ceva semanator?

ZIUA Anti-Basescu Mihai PALSU Ziua

Fidel ideii de transparenta fata de cititori.Avand in vedere cererea publica facuta de presedintele Traian Basescu, in urma cu cateva zile, ca mijloacele media sa spuna deschis cum vor aborda campania pentru prezidentiale din acest an.Cotidianul ZIUA precizeaza ca nu va sustine un anumit candidat, dar va milita impotriva realegerii presedintelui Traian Basescu, din urmatoarele motive:

* Dispretul fata de banii publici aratat de cand este presedinte si utilizarea acestora in scopuri personale, campanie electorala mascata, cheltuieli exagerate

* Promovarea unor oameni de afaceri ce fac parte din grupuri de interese nelegitime

* Incercarea sistematica de a-si subordona Justitia si Parlamentul

* Folosirea dosariadei ca instrument de santajare a adversarilor de orice fel

* Aservirea Executivului, prin plantarea de marionete in Guvernul Boc si in structurile de securitate

* Prioritatea acordata intereselor personale, in defavoarea celor nationale

* Tradarea si eliminarea politica si sociala a celor care l-au sustinut in cariera

* Promovarea nepotismului pana la Bruxelles

* Refuzul de a justifica modul in care membrii familiei sale si-au construit averile uriase

* Lupta aberanta dusa impotriva presei

* Nu numai ca nu a rectificat negativ bugetul institutiei prezidentiale, in urma dublarii din 2004, ci a continuat marirea acestuia in plina criza economica

* Contraperformantele sale ca ministru al Transporturilor,ca primar general si ca presedinte au adus grave prejudicii economiei nationale

* Grave gafe in planul politicii externe, cum ar fi umilirea Romaniei in plan extern si in relatia cu Republica Moldova. Conform propriilor declaratii, si-a folosit autoritatea, in secret, pentru a influenta alegerea lui Voronin, in 2005, ca presedinte al Republicii Moldova. Din cauza motivelor enumerate mai sus, prin acest manifest politic ZIUA va spune NU VOTATI BASESCU! Incepand de astazi,prin intermediul articolelor, al anchetelor jurnalistice, al editorialelor, ZIUA va va oferi argumente serioase impotriva politicianului care mai vrea o tura la Cotroceni.

miril
4th August 2009, 09:45
De acord cu CTP:

http://blog.prosport.ro/ctp/praful-nu-inseamna-pulbere/

miril
5th August 2009, 10:49
Asta-i muzica ce-mi place. Muzica...veche, de Tescani, anno 1989.

Note, stări, zile 8 iulie 1989, Tescani Andrei Plesu Dilema veche

Muzica e necenzurabilă. Pentru că nu exprimă nimic univoc. A spune despre o melodie că e injurioasă, calomnioasă, servilă etc. e a face simple metafore. În realitate, melodia dă numai fundalul unei teze posibile, niciodată teza însăși. În afara cîtorva coordonate generice (vesel-trist, lent-rapid, armonic-dizarmonic, senin-furtunos), muzica lasă totul pe seama ascultătorului. Ea solicită imaginația mai mult decît oricare altă artă. Imaginația compozitorului mai întîi: în vreme ce un text, odată scris, e deplin încheiat (fie că cineva îl „interpretează“ sau nu), după cum și un tablou e deplin încheiat odată ce a fost pictat, un text muzical, o partitură, e doar o treaptă către lucrul deplin. O partitură e numai posibilul muzicii, nu muzica însăși. Pentru a ajunge la public, ea trebuie cîntată. Iar ceea ce ajunge la public ca sunet e distinct de ceea ce se vede pe portativ ca semn. Cititorul unui text literar ține în mînă – ca și privitorul unei imagini – nu o partitură, ci execuția ei nemijlocită. Ascultătorul unei piese muzicale are nevoie de un mediator. Emoția muzicală e de negîndit în afara unei operații de mediere.

Compozitorul trebuie să-și imagineze, să „audă“ mereu sunetul obținut, pe baza semnelor sale, de o orchestră absentă, iar ascultătorul trebuie să-și imagineze mereu conținutul probabil, sau posibil, al unui afect difuz. De ambele părți se tatonează și asta, în mod paradoxal, pornind de la o materie organizată matematic!

Ce concluzii sînt de tras? Că între rigoare extremă și sentiment există o secretă afinitate? Că emoția are o structură infinit mai complexă decît conceptul? Că rigoarea unui enunț logic e naivă față de aceea a unui fragment orchestrat? Sau, poate, mai ales, că rigoarea e mai imprecisă în efectul ei ultim, decît mișcarea aproximativă a gîndirii libere. Delirezi speculativ și obții un „sistem“, o alcătuire țeapănă. Construiești riguros – ca muzicienii – și obții o nebuloasă.

26 aprilie 1989, Tescani

Dintr-o monografie a lui Landau-Aldanof despre Lenin, apărută în 1919 (!): „era un profund cunoscător al maselor și nu știa nimic despre om“.

13 ianuarie 1976, Bonn

Psihanaliștii trebuie trimiși cu toții la bordel. Vor realiza că deșarja strict fizică nu dezleagă sufletul, ci îl încarcă. Altfel spus, drumul de la plăcere la nevroză e, uneori, mai scurt decît cel de la frustrare la nevroză.

Două categorii de femei sînt inutilizabile: cele care te lasă să faci tu totul și cele care nu te lasă să faci nimic.

Decembrie 1975, Alte Pinakothek, München

Nemții din prima jumătate a secolului 16 (Jörg Breu d. A., Hans Burgkmair, Melchior Feselen) – atrași de scenografiile ample ale unor bătălii celebre. Singur Altdorfer realizează însă capodopera, renunțînd la anecdotică și fiziognomie, pentru a descrie impersonalitatea oștirii și a istoriei. Dürer, pe de altă parte, îngropîndu-l pe Sf. Gheorge într-o siluetă de soldățoi.
Albrecht Bouts și mai ales Rogier van der Weyden, încă necontaminați de clarobscururi abuzive. Are dreptate Ruskin: față de fastul și acuratețea contrastului de ton, clarobscurul e plicticos.
Rubens și Fellini. Rembrandt și Bergman. Vigoarea asfixiantă, vechi-testamentară, a celui dintîi, tăcerea simfonică a celuilalt. Ale lumii două fețe...

miril
5th August 2009, 10:56
Cazul Nistorescu, intors pe fetele (vazute). Nu-l suport pe respectivul, pe de alta parte Cotidianul, in ultima vreme, devenise un ziar de partid, ma rog, unic, compartiv cu ce se scria acum vreo trei-patru ani, cand era cel mai bun cotidian.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862294/Nistorescu-scandalul-condus-de-serviciile-secrete-si-de-Cotroceni/

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/862227/Vintu-catre-Nistorescu-Angajam-un-redactor-sef-si-acesta-executa-ordinele-prin-telefon/

Urmuz
5th August 2009, 16:21
Care este partidul caruia i se inchina Cotidianul? Spune-mi, Mirile! Stiu raspunsul, nu-i nevoie sa-mi mai raspunzi. Oricum, am remarcat lipsa de logica a primelor texte scrise de Nistorescu. Interviul din Cotidianul mi se pare a fi demn de Andrei Badin si Iosif Buble in zilele lor proaste, nu de un ziarist care a scris candva Cantare Americii.

Inca ceva: insiruirea de motive anti/Basescu din Ziua mi se pare plina de sofisme si de idei rasuflate.

miril
5th August 2009, 18:45
Partidul unic-era vorba de Basescu si protejatii, aflati aproape exclusiv in PD-L. Mie nu, criteriile ziarului Ziua. Nu avem aceleasi criterii de a judeca IMPOSTURA.

miril
7th August 2009, 10:59
Un nou interviu excelent cu Plesu:

http://www.adevarul.ro/articole/andrei-plesu-n-am-sa-mai-apuc-un-alt-chip-al-acestei-tari.html

Una din chestiile de bun simt care mi-a placut din articol este asta, vis a vis de Dan Puric. Nu ca era vorba de el ci de talcul din spatele spuselor:

"Eu îl admir pe Dan Puric ca actor. E un artist de top. Din păcate, se întâmplă și cu el ce se întâmplă cu mulți alții. Ca să fiu pedant, aș spune că avem de a face cu o problemă de logică a autorității. Există un câmp de competență pentru fiecare, și cine iese din acest câmp își pierde și competența și autoritatea.

Dacă te duci la Einstein, care e o autoritate, și îl întrebi cum trebuie să fie femeia ideală, riști să auzi o tâmpenie, sau o platitudine. Nu înseamnă că, dacă ești un matematician sau un fizician genial, te pricepi la orice altceva. Dacă îl întrebi pe Kant despre căsătorie, s-ar putea să-ți dea un răspuns idiot, sau să nu știe ce să spună. Domnul Dan Puric a ieșit din sfera unde este cu adevărat competent, înalt competent. A făcut un sindrom de guru".

Tyler Durden
7th August 2009, 12:46
Dan Puric a luat-o rau pe aratura, are un discurs protocronism de-a dreptul scârbavnic.

miril
7th August 2009, 12:53
Asta mi-a placut cel mai mult: "Există un câmp de competență pentru fiecare, și cine iese din acest câmp își pierde și competența și autoritatea". Pe Puric l-am auzit o singura data. Fara comentarii. Plesu este cel mai echilibrat dintre "oamenii Presedintelui", in acelasi timp orice articol de-al lui are consistenta, ramai cu ceva, zic eu, chiar daca mai bate apa-n piua, uneori. Asa l-am perceput si pe Patapievici, multa vreme, pana la... Cat despre Liiceanu, nu stiu, nu am nicio parere, indiferent de...directie.

Tyler Durden
7th August 2009, 13:18
Plesu ramane un boier, dar nu un ''boier al mintii'' asa cum sugereaza o stanga nivelatoare si lovita de cecitate, ci un om cu stil, șarm si inteligenta de calitate superior.

miril
10th August 2009, 09:23
Deja vu, deja vecu! Si...QED. Daca mai era nevoie.

http://www.cotidianul.ro/junii_politici_impostori-94758.html

miril
10th August 2009, 09:24
Gheata la mal:

Scufundarea Flotei Razvan Savaliuc Ziua

Procurorul Daniel Morar - numit de Basescu in fruntea DNA - a pus cruce dosarului Flota cu o expertiza dubioasa * Pe langa Basescu au scapat toti cei 79 de inculpati pentru instrainarea a 16 mineraliere

Traian Basescu a oferit natiunii cel mai negativ exemplu de imixtiune a politicului in Justitie, prin modul in care si-a rezolvat problema penala din "Dosarul Flota" in care a fost trimis in judecata de fostul PNA, pentru abuz in serviciu constand in instrainarea a 16 nave comerciale, cu un prejudiciu adus statului de peste 324 milioane de dolari.Procurorul Daniel Marius Morar - unealta prin care "Dosarul Flota" a fost tras pe linie moarta - a fost selectat din "pepiniera" de cadre de la Cluj, taman de ex-ministrul Justitiei, Monica Macovei, cea impusa in functia de ministru de insasi Traian Basescu. Apoi, Macovei l-a propus pre­sedintelui pe Morar pentru numirea in functia de sef al DNA, iar Basescu i-a semnat imediat numirea. Aceeasi metoda eficace a fost folosita si pentru numirea sefilor de sectii de la DNA, dar si a sefilor din Parchetul General si de la DIICOT. Morar - omul de incredere al presedintelui a raspuns de atunci la multe dintre sugestiile publice ale sefului statului, si a deschis nu­me­roase dosare unor adversari politici. De departe insa, cel mai mare serviciu intors de Daniel Morar celui care l-a "caftanit", a fost cel de musa­malizare a "Dosarului Flota", intr-o maniera care a determinat opinia publica sa creada ca marile parchete ale caror sefi sunt numiti de Traian Basescu au devenit o armata de procurori politici in slujba acestuia.

Un rechizitoriu blindat

Prin Rechizitoriul PNA nr. 20/P/2002, efectuat de procurorii Vasile Draghici si Ioan Otel si confirmat pentru procurorul general al PNA Ioan Amarie de adjunctul de atunci al acestuia - Gheorghe Suhan, au fost trimisi in judecata, la data de 09.08.2004, cei 80 de inculpati din "Dosarul Flota", in frunte cu Traian Basescu. Din actele dosarului, bazate pe numeroase rapoarte de control ale Curtii de Conturi, ale Ministerului Finantelor, precum si a unei expertize administrate in cauza, s-a stabilit un prejudiciu de peste 324 milioane de dolari, ca rezultat al unei asocieri ilegale dintre CNM Petromin SA si firma norvegiana "Torvald Klavenes Group" - Oslo. Asocierea a dus la instrainarea ilegala a 16 mineraliere de mare tonaj ale Romaniei, vandute pe nimica toata, gratie unui plan initiat de Traian Basescu in 1991, pe cand era ministru la Ministerul Transporturilor.Printre cele mai socante descoperiri ale procurorilor PNA - despre care presa nu a scris mai mult de cateva notite - a fost un document si un act de control al Ministerului Finantelor care demonstrau ca ex-ministrul Traian Basescu s-a numit pe el insusi in 1991 in consiliul de administratie al unei firme mixte din Bahamas - "Petroklav Shiping" - in care erau actionari Petromin SA si o firma norvegiana din grupul Klavenes. Din contul firmei din Bahamas, deschis la City Bank Londra, prin care s-au rulat milioane de dolari, fara acordul BNR cerut de lege, procurorii au retinut disparitia in 1992 a sumei de 500.000 de dolari, care a fost urmata de demisia lui Traian Basescu din toate functiile detinute la respectiva firma. De asemenea, procu­rorii si actele de control au retinut ca navele romanesti au fost vandute pe simple facturi unor firme liberiene, pe ridicola suma de un dolar fiecare, pentru ca ulterior, sa fie revandute pe sume cu mult mai mici decat valoarea lor de piata unor firme private din Romania si alte state.

Epurarea PNA

Procurorii care au lucrat in dosar au fost intimidati de Basescu la audieri, care i-a numit "maimutoi", "slugi" si i-a acuzat de "comanda politica", anchetatorii care i-au inregistrat vorbele fiind la un pas sa-i deschida un nou dosar penal pentru infractiunea de ultraj.Ulterior, dupa ce Basescu a devenit seful statului intreaga conducere a DNA, inclusiv procurorii de caz, au fost debarcati sau siliti sa plece, dupa o actiune de epurare, fara precedent, condusa de Monica Macovei.

Returnarea de la Suprema

Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat la 27.04.2005 "Dosarul Flota" (dosar nr. 4539/2004). Completul penal format din judecatorii Cornel Iacob, Sanda Huiduc si Gheorghe Rotar au pus in discutie din oficiu imunitatea lui Basescu si au recunoscut ca textele de lege care vor­besc de imunitatea preziden­tiala sunt neclare si inter­pretabile. Totusi, magistratii nu s-au pronuntat pe acest aspect, ci pe o exceptie invocata de zeci de inculpati, potrivit careia rechizitoriul nu a fost semnat de Ioan Amarie, procurorul general de atunci al PNA (care se afla in concediu), ci de adjunctul acestuia, Gheorghe Suhan. Chiar daca DNA a depus la dosar un ordin al lui Amarie, care isi dele­gase competentele adjunctului sau pe perioada concediului de odihna, judecatorii Inaltei Curti au apreciat ca o asemenea competenta nu putea fi delegata, si au dispus prin sentinta nr. 293 din 27.04.2005: "Restituie cauza privind pe inculpatii ... Parchetului National Anticoruptie, avand in vedere neregularitatea actului de sesizare a instantei".Rechizitoriul "Flota" nu a fost niciodata infirmat - dupa cum a recunoscut negru pe alb DNA ziarului nostru, prin adresa 112/VIII/2 din 05.03.2007. Conform sentintei Inaltei Curti, Daniel Morar ar fi trebuit sa infirme rechizitoriul (daca nu era de acord cu el) sau sa-l confirme prin semnarea calitatea de sef al DNA si sa-l returneze instantei, pentru continuarea judecatii. Morar nu a facut nimic din acestea, ci a repartizat dosarul unui simplu procuror, care s-a apucat sa adminis­treze o noua expertiza pentru care DNA a platit 40.000 de euro. Nimeni nu a vazut aceasta expertiza. Niciun ziarist nu a putut sa afle ceva despre soarta acestui dosar din 2005 si pana in februarie 2008 cand, la sedinta de bilant a DNA, Daniel Morar a afirmat ca datorita faptului ca noua expertiza a stabilit ca nu exista niciun prejudiciu, s-a dat scoatere de sub urmarire penala pentru 79 de inculpati din "Flota", mai putin pentru Traian Basescu despre care a spus ca "are imunitate", desi Constitutia prevede ca "nimeni nu e mai presus de lege". Epilog: in septem­brie 2007, faptele de care a fost acuzat Traian Basescu, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, cu termen de implinire de 15 ani - s-au prescris. Asa s-a omorat "Dosarul Flota". Anii de munca a unei armate de procurori si specialisti in control de la Curtea de Conturi si Finante au fost anulati cu o simpla expertiza. Pentru cele 16 nave vandute pe nimica toata nu a raspuns nimeni, cum nu a raspuns nici pentru disparitia intregii flote comerciale a Romaniei. De retinut, ca in pofida imensului interes public prezentat de acest dosar, DNA nu a emis niciun comunicat referitor la solutia de SUP din "Dosarul Flota", vestea fiind data verbal de Daniel Morar la bilantul din februarie 2008. Anul acesta, Morar a fost reconfirmat de Basescu pentru un nou mandat de trei ani in fruntea DNA.

miril
12th August 2009, 09:41
Deja vu, deja vecu! Si...QED. Daca mai era nevoie.

http://www.cotidianul.ro/junii_politici_impostori-94758.html

Episodul doi:

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-08-12&id=35889

krapulax
12th August 2009, 16:06
cristian ghinea in dilema.

Fiecare popor are foștii pe care îi merită

E sîmbătă la prînz într-una dintre cele mai calde zile ale anului. Bucureștiul (http://www.bucurestiinoisivechi.blogspot.com/) se topește și doar aerul condiționat care duduie îți alungă din creier poezia (http://www.imaginelife.ro/poezii/poezii-de-dragoste/george_bacovia_-_cuptor/) aceea a lui Bacovia, unde niște cadavre, sînii iubitei și orașul se descompun de-a valma. Cum e vară și e week-end, televizorul e un obiect aproape inutil. Televiziunile de știri dau același reportaj cu turiștii de la mare care stau la soare și mă întreb de ce nu economisesc bani dînd imaginile de anul trecut (sau poate fac deja asta, oricum nu mi-aș da seama). La prînz e și mai trist. Pe caniculă e deprimant de-a dreptul. Dau pe Realitatea TV și urmează șocul: e sîmbătă, e prînz, e caniculă, Emil Constantinescu e în studio. El însuși. În direct. Fostul președinte al României comentează sîmbătă la prînz, pe caniculă, declarațiile lui Liviu Dragnea privitoare la coaliția de guvernare. Cum o fi ajuns acolo? Alo, domnule președinte Emil Constantinescu? Primul președinte democratic al României? Omul care ne-a aruncat pe orbita Occidentului? Președintele care a întrerupt domnia partidului-stat al nomenclaturiștilor? Deci, chiar el, da? Dom’le, vreți să veniți la noi în studio să comentați ce zice Dragnea? Nu știți cine e Dragnea?! Ei, e tot un fel de lider regional și el, doar că în regiunea Teleorman (http://hartateleorman.ro/imagini/harti/harta_j_Teleorman.jpg). Deci, veniți? Da, sîmbătă la prînz. Da, pe caniculă. Vă așteptăm. Hai, pa!

OK, sînt sigur că nu acesta a fost dialogul, sînt răutăcios și nedrept. Totuși, ce o fi căutînd Emil Constantinescu la acea oră moartă, într-un studio de televiziune? Și cum a ajuns acest om atît de irelevant? Îmi aduc aminte cînd m-a lovit aproape dureros imaginea irelevanței sale. Era prin 2003, cînd Adrian Năstase se juca de-a păpușarul cu presa (http://www.ziua.net/display.php?data=2001-09-22&id=72416). GDS a făcut atunci o dezbatere despre libertatea presei. Oamenii vorbeau despre ce se poate face, cîțiva ziariști erau agitați, se simțea nevoia de solidarizare. Constantinescu era și el în sală: ia cuvîntul, oamenii îl ascultă politicos, deși vorbește mult, fără noimă. Vorbește, de fapt, despre ofurile sale vechi, îl denunță pe Petre Mihai Băcanu că scria nedrept despre el cînd era președinte. O ține cîteva minute cu Băcanu. Lumea în jur își dă ochii peste cap. Constantinescu era total inadecvat. Cum poți să întrerupi un fost președinte care bate cîmpii? Nu poți. A fost lăsat să termine. După asta, oamenii au vorbit ca și cum nu l-ar fi auzit, ca și cum nu era acolo, ca și cum, de fapt, nu ar fi existat. Foștii președinți americani își țin rangul și sînt ajutați de presă să o facă.

Prezența sa la Realitatea TV într-un context atît de meschin m-a pus pe gînduri. Ce fel de foști avem? Și de ce nu sînt foștii noștri niște instituții? Îmi place acea tradiție a americanilor prin care foștii președinți își fac cîte o bibliotecă/centru de cercetare, de obicei în orașul natal. Memoria foștilor, chiar în viață fiind, e o chestiune de interes public. Foștii președinți americani își țin rangul și sînt ajutați de presă să o facă. Inviți un fost doar în contexte cu totul speciale. Cînd un fost vorbește, este ascultat pentru că vorbește o întreagă experiență prin el. Această aură trebuie menținută chiar și cînd fostul nu îți este pe plac. Am auzit un moderator de radio conservator zicînd „e revoltător ce spune Carter despre Israel, dar omul e un fost președinte, așa că mai multe nu spun“.

Noi nu avem instituția fostului. Nu îi ajutăm deloc. Dar nici ei nu își țin rangul. Haideți să ne uităm la foștii premieri. Oamenii care au condus guvernele României. Petre Roman – nimic mai mult decît un făcător de știri mondene. Nicolae Văcăroiu – un mic șpăgar de stat, a eșuat în a-i face o bancă lui Sorin Ovidiu Vîntu cu banii de la FNI, zicînd că nu știa de unde veneau banii, apoi a tot primit diverse sinecuri, acum e șef la Curtea de Conturi, recompensă pentru perspicacitate. Vă amintiți să fi contat vreodată fostul premier în calitate de expert economic? Doar asta e meseria lui. Spuneți-mi o idee economică a omului care a condus România patru ani. Victor Ciorbea – și mai trist decît Emil Constantinescu, acum e toată ziua la Realitatea TV despicînd firul în patru, fiind la fel de irelevant (ultima dată cînd l-am văzut vorbea despre Raportul Comisiei Europene zicînd că un cod civil există în Europa încă de la Napoleon – ochii celor din studio priveau tavanul). Radu Vasile – mai trăiește? Mugur Isărescu nu se calculează ca fost, el e etern. Adrian Năstase – el însuși, fostul șef al guvernului Adrian Năstase condus de domnul Adrian Năstase. Acum un penibil corupt care se ascunde după fustele Parlamentului. Omul avea ambiții academice în relații internaționale, dar nu i-a ieșit nimic – nu poți să pozezi în Kissinger cînd îți scriu alții cărțile. A înzestrat diverse fundații cu nume pompoase și sedii somptuoase. Fundațiile mai există pe hîrtie, omul e asociat acum cu toaletele importate din China și plicuri cu valută, demonstrate de procurori în rechizitoriu. Călin Popescu-Tăriceanu – încă nu știm ce va face în calitate de fost, poate va fi un Radu Vasile, ar fi de preferat așa decît ca Victor Ciorbea.

E un tablou jalnic. Ei au condus România? Ce se întîmplă cu ei? Cum de nu avem un fost care să conteze măcar un pic pe plan internațional?! Polonezii au trimis un fost să conducă Parlamentul European. Despuiați de funcții, fără încărcătura simbolică a puterii, rămîn goi, rămîn banali și irelevanți. Există oameni care nu au nevoie de funcții pentru a însemna ceva. Corneliu Coposu, de pildă. Și există oameni care nu înseamnă nimic cînd îi despoi de funcții. Pentru că ei ca atare, ei ca ființe umane nu înseamnă nimic. Nu au contur, nu au personalitate, nu există în afara funcției.

Știu că am uitat pe cineva. Ion Iliescu. Mi se pare mie sau doar Ion Iliescu își poartă rangul de fost? Apare foarte rar. Pe la partid trece cînd vrea și atunci face valuri. Lui Băsescu îi răspunde cînd și cînd și atunci contează, face știri. Acum lucrează la un proiect al Academiei, o idee de a reface Enciclopedia României, care nu s-a mai actualizat de pe vremea lui Carol al II-lea, o prostie grandomană și inutilă în epoca Internetului, dar măcar pare ceva demn de un fost, nu intră în categoria „să comentăm ce zice Dragnea despre Boc“. Da, douăzeci de ani de foști produși de democrație și singurul „fost“ veritabil se numește Ion Iliescu. El, nomenclaturistul. El, încremenitul în proiect. E atît de trist pentru noi.

miril
12th August 2009, 16:22
Din pacate, asa este. Iliescu, cum am mai zis, nu descreste, prin compatie, cu trecerea timpului, desi locul lui este, de fapt, in beciul istoriei Romaniei.

Bancaru
12th August 2009, 18:04
Eu ma bucur ca nu ii mai pomenim si pe fostii. Sunt satul de actualii. La Roman nu e vina lui ca e fauritor de stiri moderne. Omul a vrut sa divorteze si asta este. E treaba cuiva? Nu are voie sa fute prospaturi? Radu Vasile a tot fost invitat la Realitatea. Ca si Ciorbea. Ciorbea e penibil, saracul. Nastese... lui nu ii duce nimeni dorul. El insusi. CPT ce ar trebui sa faca? Sa mai faca un accident?
Ce sa facem cu astia? NU e suficient ca fostilor presedinti le da staul casa in Cotroceni? Noi ne-am pisat pe familia regala, am aruncat 50 de ani cu ***** in ei, am mintit ca ne-au furat si ca ne-au supt, si acum vrem respect pentru niste mujici? Din pacate nu e cazul sa ni-i aducem aminte. Cand va mai fi unul de talia lui IC Bratianu sau Maniu atunci se vor mai face statui cu oameni politici. Pana atunci sa se duca la groapa de gunoi.
Nenea asta de ce nu facea ceva mai util sau de ce nu era si el la mare la ora aia? Daca dau drumul la televizor sambata la ora ai, ma uit la Discovery. De obicei este emisiunea Myth Busters sau era Brainiac. Iar putin mai tarziu Stelian Tanse e chiar interesant.
Punem pariu ca daca Iliescu isi anunta candidatura Basescu pierde din primul tur?

krapulax
12th August 2009, 19:09
pierde cu iliutza, ok. nu punem pariu.

miril
12th August 2009, 19:18
Asa e! Cu mine pierde din start.

Bancaru
12th August 2009, 22:30
Pai atunci nenea ala mananca rahan ca nu ne aducem aminte de fosti. Eu, de exemplu, mereu il pomenesc pe Iliescu. Ma rog, pe el si pe toti mortii si ranitii.

Lordliv
12th August 2009, 23:17
mirile,a aparut un numar nou...

http://www.exploziv-news.ro/audio-exploziv/183-spionajul-iezuito-masonic.html

http://www.exploziv-news.ro/

Tyler Durden
12th August 2009, 23:48
Lordliv, tu chiar crezi scenariile astea cu masonii...:(

miril
13th August 2009, 09:36
Asta l-am intrebat si eu, indirect. Intre timp, din pacate, greata mi se transforma in voma si mi se pune si...Pata:

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/863406/SENATUL-EVZ-Cultura-democratica-si-consensul-urii/

miril
13th August 2009, 09:36
Episodul trei:

http://www.adevarul.ro/articole/sobolanii-de-net.html

miril
13th August 2009, 09:37
Raspunsul este NU:

http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/buna-guvernare-517703.html

krapulax
13th August 2009, 22:25
ducu hancu, asta om de dreapta, nu cantaretii de opereta radu mazare si tericeanu. il stim dela catavencu, de prin 1990
http://www.happyfish.ro/lumea_lui_hancu/legea_lui_80_/
si asta (http://www.happyfish.ro/lumea_lui_hancu/incomodarea_adevarului_incomod/), ultima, ca tocmai am citit ceva pe tema asta, despre o carte (http://www.amazon.fr/Planete-Bleue-QuEst-Ce-Danger-AujourdHui/dp/2357970006) a lui vaclav klaus

miril
15th August 2009, 10:11
Un englez la Bucuresti. Pentru Herc si nu numai:

http://www.cotidianul.ro/un_englez_apara_tara_de_c_nistorescu-95195.html

miril
16th August 2009, 08:58
Catarama despre pretenii (sic) la...catarama. Cam controversate declaratiile:

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/863778/Catarama-Imi-pare-rau-ca-m-am-certat-cu-Patriciu/

miril
16th August 2009, 09:08
Cel mai important eveniment, in opinia mea, din istoria muzicii rock:

Inapoi in timp, la miticul Woodstock Romania Libera

» In urma cu exact 40 de ani, intre 15 si 18 august 1969, o ferma din decrepitul orasel Bethel a devenit neincapatoare pentru 400.000 de tineri adunati in fata unei scene montate in aer liber, de pe care a rasunat imnul SUA in interpretarea lui Jimmy Hendrix.

» Concertul programat anul acesta in septembrie a fost anulat din cauza lipsei de fonduri, organizarea evenimentului costand aproximativ 10 milioane de dolari, insa o serie de evenimente din aceste zile marcheaza aniversarea.

Chiar daca demersul sau

de a aniversa Woodstock cu un concert nu se va concretiza, Michael Lang, unul dintre cei patru fondatori ai legendarului festival, ramane ocupat cu alte evenimente de aniversare. A lansat o carte, "The road to Woodstock", organizeaza proiectii cu filme tematice peste tot in lume si prezinta un festival tribut. Dar ce a mai ramas din crezul pacifist al tinerilor cu plete dupa 40 de ani?

"Cel mai faimos moment al istoriei rock-ului"
Woodstock a fost "cel mai faimos moment al istoriei rock-ului", dupa cum il numea Rolling Stones, o emblema a anilor ‘60, in care muzica era semnul unei noi ere, prin vocea artistilor nonconformisti, mesageri ai unui crez pacifist. La 40 de ani de la evenimentul supranumit "summer of love", aceste idealuri s-au estompat sau sunt depasite.
Povestea a inceput in 1968, cand Lang l-a intalnit pe Artie Kornfeld, de la Capitol Records A&R. Li s-au alaturat John Roberts si Joel Rosenman, care detineau studiourile Media Sound din New York, iar in februarie 1969, cei patru pun bazele lui Woodstock Ventures Inc. Dupa saptamani de munca si tensiune, nu li s-a acordat permisiunea de a produce festivalul in New York, dar, miraculos, au aflat de ferma laptarului Max Yasgur, situata la 69 de km sud-vest de Woodstock. Trei saptamani mai tarziu, mii de oameni din toata tara au venit la ceea ce a ramas un reper pentru istoria rock-ului.


Cantaretul country Richie Havens a deschis festivalul, cu melodia "Freedom", iar Joan Baez a incheiat prima seara cu "We Shall Overcome." In cea de-a doua zi, au urcat pe scena Santana, necunoscut pe atunci, Sly Family Stone, The Who, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival si Janis Joplin. A treia zi, Joe Cocker si The Grease Band’s au intonat melodia celor de la Beatles, "A Little Help From My Friends".
Legendarul Jimi Hendrix a inchis festivalul cu o magnifica improvizatie a "The Star Spangled Banner", imnul national al SUA, dupa versurile poemului "Defence of Fort McHenry", de Francis Scott Key.


"Astazi, hipiotii au devenit republicani si, in loc sa consume LSD, iau Viagra si-si pierd parul"
Filmul celor cinci zile de la Woodstock, regizat de Michael Wadleigh si editat de Thelma Schoonmaker si Martin Scorsese, a fost lansat in martie 1970, purtand in toata lumea mesajul pacifist al miscarii flower-power. Warner Brothers a platit 100.000 de dolari pentru aceasta productie.
Pentru cei care au fost la Woodstock in 1969, concertele rock de la ferma Bethel erau promisiunea unei noi ere. Rich Hanley, profesor de jurnalism la Universitatea din Quinnipiac, spune, la 40 de ani distanta, ca festivalul, departe de a anunta o lume noua, a fost in realitate ultimul suflu al revolutiei culturale din anii ‘60. "Astazi, hipiotii au devenit republicani si, in loc sa consume LSD, iau Viagra si-si pierd parul", adauga ironic acesta, intr-o declaratie pentru "Nouvel Observateur".


In decembrie 1969, la patru luni dupa festivalul mitic, un concert similar a avut loc la Altamont Speedway, in California, dar nu a avut succesul de la Woodstock. In pofida manifestatiilor anti-razboi, trupele americane nu au parasit Vietnamul inainte de 1973, iar un an mai tarziu, Richard Nixon abandona presedintia americana, dupa scandalul Watergate. "Cred ca oamenii si-au pierdut iluziile", spune Wade Lawrence, director al muzeului Woodstock din Bethel.
Epoca "peace and love", adauga acesta, este putin depasita. Mare parte dintre legendele de la Woodstock, naturismul, marijuana sau apelul la pace, par ridicole astazi, intr-o societate mult mai putin inocenta. Cativa artisti au ramas insa atasati idealurilor hippie. Ultimul concert aniversar a avut loc in 1999, dar atunci sloganul "Make love, not war" nu a mai functionat, manifestarea degenerand in violente atunci cand cei de la Red Hot Chili Peppers si Limp Bizkit au urcat pe scena.

Tyler Durden
16th August 2009, 11:02
E ca ciorba ...reîncalzita. Un astfel de eveniment este irepetabil!
Un amendament totusi, marijuana nu e deloc ridicola, nici macar desueta. :D

Bancaru
16th August 2009, 16:18
Ciorbă reîncălzită... mmmmm... dupa 40 de ani. Acum pe dicovery unul mananca viermi. Mai buna ciorba.

miril
17th August 2009, 11:05
"Oricine ar fi un președinte mai bun decât Traian Băsescu"!

http://www.adevarul.ro/articole/dinu-patriciu-leul-n-are-legatura-cu-economia-reala.html

Luci@n333
17th August 2009, 11:30
"Oricine ar fi un președinte mai bun decât Traian Băsescu"!

http://www.adevarul.ro/articole/dinu-patriciu-leul-n-are-legatura-cu-economia-reala.html

Eu am evidentiat altceva din ,,promovarea ideilor lui Patriciu"...

,,Românii încă nu sunt conștienți că prosperitatea tuturor și a fiecăruia în parte depinde în mod direct de numărul de capre aflate în vecini. Cheltuiesc o imensă energie pentru a omorî sau a fura capra vecinului. Unii mai agresivi plănuiesc chiar să omoare vecinul sau rămân la visul despre cum ar fi să aibă o capră. Turma crește astăzi prin creativitate, prin inventivitate, punându-ți mintea la contribuție. Capitalismul presupune să accepți ideea că vecinul posesor de capre trebuie prețuit.

...

Scăderea impozitării, atât a celei directe, cât și a celei indirecte, reducerea cotei unice la 10%. Am justificat de multe ori această măsură. Singurul criteriu pe care poți să-l ai în fixarea unei cote de impozitare este competiția în care orice stat se află cu vecinii săi. Statele naționale se află astăzi în competiție. Nu poți să-ți permiți să fii mai puțin atrăgător, în competiția pentru capital și noi contribuabili, mai puțin deschis decât cei cu care te afli în competiție directă. Acesta e principalul argument pentru care cota unică trebuie scăzută la 10%. Experiența ne învață că veniturile vor crește și vor deveni mai certe, iar colectarea va fi mai bună cu cât cota e mai scăzută.

...

Nu vreau să fac acum o listă de soluții. Totuși, pot să vă spun că există, chiar în plină criză, capitaluri disponibile pentru afaceri profitabile. Am afirmat mereu că birocrația ar putea sta cu chirie. Prin sistemul de „sale and lease back” ar putea fi valorificate clădirile administrative, începând cu Guvernul și terminând cu primăria din Ghimpați. Ele constituie cele mai sigure plasamente pentru investitorii imobiliari. Pentru astfel de operațiuni există bani în toată lumea. Trebuie doar să existe voință politică. În loc să te împrumuți la FMI, aduci astfel câteva zeci de miliarde."

"Am înțeles că lichiditățile vor avea o cu totul altă valoare în perioada imediat următoare, că prioritățile vor începe să fie altele și că aș putea dezvolta afaceri mult mai spectaculoase decât Rompetrol-ul, dacă voi folosi oportunitățile crizei."

Toti bogatii vor cat mai multi bani

,,Ce vă îngrijorează cel mai mult în România?

De la începutul interviului vă tot spun: birocrația și dezvoltarea acestui cancer indiferent de cine s-ar afla la putere". ... pai si cum ramane cu PNL-ul? Deci, de cat mai multi bani in portofelul lui este vorba.

miril
17th August 2009, 12:12
Am pus declaratia care a sarit cel mai mult in ochi. Patriciu, indiferent de orientarea lui politica, este un om de afaceri care vrea ca mediul de afaceri sa fie permisiv ceea ce implica si ca veniturile personale sa cresca, in conditii de succes economic, un principiu normal, intr-o societate bazata pe capitalism, iar prosperitatea lui este si cea a angajatilor lui, un principiu liberal, de altfel. Eu zic ca propunerile lui de vitalizare a economiei roamnesti sunt rationale, oricum mult mai rationale decat ale guvernului actual si ele ar putea pune tara pe picioare scotand-o din criza, cu conditia ca fie acceptate si implementate la nivel general, al societatii. Tragic este ca in Romania este nevoie de forta de munca masiva si ca nimeni nu ar trebui sa fie somer, iar tara ar trebui sa fie intr-o efervescenta activitate de dezvoltare, daca nu ar fi acest blocaj permanent datorat politicenilor corupti care sunt pusi pe imbogatirea personala, fara sa-i intereseze soarta celor care i-au pus sa conduca tara. Spre deosebire de ei, Patriciu are solutii si pentru prosperitatea lui dar si a altora, asa vad eu lucrurile. Ma rog, el este pentru modelul american de capitalism, eu sunt mai degraba pentru cel european, cel din UE.

Luci@n333
17th August 2009, 12:25
Am pus declaratia care a sarit cel mai mult in ochi. Patriciu, indiferent de orientarea lui politica, este un om de afaceri care vrea ca mediul de afaceri sa fie permisiv ceea ce implica si ca veniturile personale sa cresca, in conditii de succes economic, un principiu normal, intr-o societate bazata pe capitalism, iar prosperitatea lui este si cea a angajatilor lui, un principiu liberal, de altfel. Eu zic ca propunerile lui de vitalizare a economiei roamnesti sunt rationale, oricum mult mai rationale decat ale guvernului actual si ele ar putea pune tara pe picioare scotand-o din criza, cu conditia ca fie acceptate si implementate la nivel general, al societatii. Tragic este ca in Romania este nevoie de forta de munca masiva si ca nimeni nu ar trebui sa fie somer, iar tara ar trebui sa fie intr-o efervescenta activitate de dezvoltare, daca nu ar fi acest blocaj permanent datorat politicenilor corupti care sunt pusi pe imbogatirea personala, fara sa-i intereseze soarta celor care i-au pus sa conduca tara. Spre deosebire de ei, Patriciu are solutii si pentru prosperitatea lui dar si a altora, asa vad eu lucrurile. Ma rog, el este pentru modelul american de capitalism, eu sunt mai degraba pentru cel european, cel din UE.

Principiile liberale si cele comuniste/socialiste pot scoate o tara din criza... banuiesc ca de comunism nu mai poate fi vorba dar nici liberalii nu mai sunt ce au fost odata. Toti o apa si-un pamant. Vai capu' lor. Acum sa vedem cine reuseste la prezidentiale. Ce-o fi si cu pricipele asta ?1?

miril
17th August 2009, 13:20
Bineinteles ca nu se poate compara Bratianu cu Antonescu. Dar decat Boc si Vanghelie, sub controlul permanent al lui Basescu... Varianta cu sa nu votam cu nimeni nu este nici ea valabila caci toti depindem de deciziile politice, macar asa ne-am facut datoria si nu putem da vina pe...aia vecinului.

Bancaru
17th August 2009, 14:59
Eu l-as vota pe Patriciu presedinte, desi el a renuntat la "calitatea" de deputat pentru afaceri, iar la ora aia nu avea atatia bani de administrat. Marimea sumei pe masura fonctiei.

krapulax
19th August 2009, 22:29
mircea mihaes e foarte transant in romania literara de acum 2 saptamani (abia acum a aparut pe net, dar numai un fragmentel infim). o sa-l supere pe tyler cu asta:

Care e cea mai proastă carte românească?
Mă gândesc, desigur, la cărțile de oarecare notorietate, și nu la infatigabila producție de celuloză pusă la dispoziție cotidian de editurile din țară. Am în minte cărțile de care a auzit toată lumea, cele studiate în școli, în universități, beneficiare de studii, articole, licențe și teze de doctorat. E vorba de titlurile preamărite în simpozioane, de cele care ocupă un loc proeminent în panteonul literelor naționale. Trecând în revistă operele "canonice", n-am nici o ezitare să-mi afirm profunda antipatie față de Craii de Curtea Veche. Multă vreme, am preluat pe nemestecare judecățile ce făceau din producția mateină o carte tabu. Cum să pui, licean fără lecturi, sub semnul dubiului analizele lui Vianu? Cum să te fi îndoit, ulterior, de judecata ...

krapulax
22nd August 2009, 17:29
direct din ocservatorul cultural, ovidiu simonca ne vorbeste despre Domnul Basescu& ura

Președintele Traian Băsescu va avea de dat seamă în fața istoriei pentru modul în care societatea românească s-a antagonizat. Discuțiile, dezbaterile, injuriile, opiniile mai bine sau mai prost formulate se poartă, în covîrșitoare măsură, doar la cele două extreme: a fi cu Băsescu sau a fi anti-Băsescu. Dihotomia nu poate fi depășită cu nici un chip. Cei acuzați că sînt „intelectualii președintelui“ nu fac un simplu pas spre echilibru, desprinzîndu-se de această trenă nefastă. Dimpotrivă, viețile lor, purtările lor, articolele lor par a avea drept scop primordial pe acela de a-i acuza pe ceilalți că nu înțeleg ce mare personalitate e președintele Băsescu. Dacă nu înțelegi că președintele Băsescu e o lumină unică în istoria României, gata, ești terminat, ți se pune ștampila: ai ajuns să fii comunist, ții cu mogulii, faci jocuri dubioase și, ceea ce e mai grav, ești orbit de ură.

Am citit săptămîna trecută, în Evenimentul zilei, un text năucitor al lui Horia-Roman Patapievici, intitulat „Cultura democratică și consensul urii“. Trecem peste faptul că Horia-Roman Patapievici, funcționar al Statului român în serviciul României, ar trebui să se abțină de la comentarii politice partizane. Să acceptăm, totuși, că domnia sa simte nevoia să se exprime civic. (Apropo: de ce domnul Patapievici, dacă are așa un apetit civic, n-a semnat comunicatul prin care se cerea trecerea în legalitate a Universității „Spiru Haret“. Să se fi simțit jenat de modul în care angajata sa, Adriana Popescu, de la ICR Berlin, s-a ploconit în fața lui Aurelian Bondrea – a se vedea Observator cultural, nr. 485, din 30 iulie 2009, în care am reprodus declarația lingușitoare a Adrianei Popescu, dată, în numele ICR-ului, în fața lui Aurelian Bondrea, cu care doamna Popescu dorea deja să colaboreze pe „scena“ ICR-ului).
Dar să consideri, cum face domnul Patapievici, că toți cei care nu-l mai vor președinte pe Traian Băsescu, sau îl critică, sînt atinși de ură e prea mult. Să găsești similitudini între „ura“ față de Traian Băsescu și ura „din mediile antisemite, în Germania anilor ’20“, e deja hiperdimensionat. Societatea românească este compusă și din oameni care s-au săturat de Traian Băsescu și nu-l mai vor președinte. Unii dintre acești oameni se exprimă în ziare și reviste, dar nu toți o fac precum la Antena 3, la „Sinteza zilei“, unde deja e un laitmotiv obsesiv atacarea lui Traian Băsescu – s-or fi săturat și bieții telespectatori de asemenea atacuri, unele imunde. Asta nu înseamnă că toți cei împotriva lui Traian Băsescu iau ca reper Antena 3.
Numai că Horia-Roman Patapievici nu dă exemple, ci generalizează nepermis. Și în paginile revistei Observator cultural au fost articole care îl criticau pe președintele Băsescu. Să fim și noi orbiți de ură? Sîntem de părere că președintele Băsescu nu e un personaj infailibil, că e necesar să sancționezi greșelile, gafele și prostiile președintelui României. Sîntem de părere că președintele a îndepărtat foarte mulți oameni valoroși din jurul domniei sale (Andrei Pleșu, Renate Weber, Adriana Săftoiu etc.), rămînînd cu Elena Udrea, care se prezintă ca substitut al președintelui și pentru care toate energiile din PDL și de la Cotroceni sînt folosite, să o protejeze. Într-o țară în care subiectul „Elena Udrea“ a devenit primordial, deja avem o problemă. Într-o țară în care Elena Udrea nu respectă un criteriu fundamental de funcționare a democrației – audierea într-o comisie a Parlamentului –, deja e foarte grav. Dacă domnul Patapievici se consideră un om echilibrat, care nu-i ține partea președintelui, aș vrea să ne spună cum se cheamă în limbaj politologic acest caz al Elenei Udrea? De ce un ministru nu se prezintă în fața Parlamentului pentru a explica cheltuirea banului public? În ce fel de țară trăim, dacă apropiații președintelui o protejează pe Elena Udrea, iar dușmanii ei devin și dușmanii președintelui? Chiar vă place, domnule Patapievici, modul în care a ajuns țara asta, unde nu poți să faci o anchetă parlamentară, pentru că Elena Udrea e protejata președintelui și nu trebuie deranjată?


În opinia noastră, un comentator la ziar, cum ar trebui să fie domnia sa, are nuanțe, are subtilități, vede și ce e bine, și ce e prost la președintele Băsescu, vede și cum Guvernul României se sufocă într-o criză, bîjbîie fără soluții (guvern pe care președintele l-a visat ca pe o soluție miraculoasă pentru țară). Eu așa cred, cu umila mea părere, că ar trebui să fie un comentator la ziar: atent la problemele oamenilor, la cititori. (De cînd, oare, nu s-a mai plimbat domnul Patapievici, pe jos, de la sediul ICR pînă în Piața Universității, să afle ce probleme au oamenii? Îl invit, împreună cu Carmen Mușat, să facem o plimbare prin București; îl puteți lua și pe Mircea – berea, sucul și cafelele le dăm noi, cei orbiți de ură.)
Să-ți folosești rubrica de la ziar ca să teoretizezi ura este una dintre inadecvările unui publicist. Domnule Patapievici, cititorii vă așteaptă să vă plecați urechea și să vă folosiți inteligența la deslușirea unei Românii reale.


Tipul acesta de discurs disperat – dacă nu te prosternezi în fața președintelui Băsescu, gata, dai țara pe mîna mogulilor – are ceva inexplicabil. Și dacă nu mai este reales președintele Băsescu ce se schimbă în viața noastră? Viața noastră, în termeni de înfrîngere și de victorie, de chibzuință, de rost, ține de (re)alegerea unui președinte? Chiar atît de mărginiți sîntem, să ne punem toate speranțele și țelurile doar intr-un președinte? Atunci, ne anulăm individualitatea și spiritul critic. Și trăim doar pentru Traian Băsescu.

kanti ne atrage atentia aspura unui comentariu la acest articol, cel semnat 'cineva' (http://www.fanclub.ro/showpost.php?p=526691&postcount=24)

Bancaru
22nd August 2009, 18:14
Mie nu imi place articolul lui Cineva. Cred ca se inseala in ceea ce il priveste pe domnul, daca vrea el, Vali Vijelie. Eu stiu ca Vijelie a jurat stramb ca sa ascunda un criminal. Cica a fost cu el la o pranghelie cu nunta, cum zice Cineva. Chiar daca Val Vij este o parabola.
Am si eu o intrebare si chiar astept sa mi se raspunda: de ce oamenii precum Patapievici sau Liiceanu, sau Plesu, ca sa nu fiu banuit ca intreb de oamenii lui Bssc, de ce folosesc niste cuvinte si niste fraze asa de alambicate, indiferent ce ar avea a spune? Eu cred ca e si un fel de impaunare, de genul EU STIU CUVINTELE ASTEA. Ce ziceti?

krapulax
28th August 2009, 05:16
iata si articolul amintit mai sus, integral

Care e cea mai proastă carte românească? de Mircea Mihăieș
Mă gândesc, desigur, la cărțile de oarecare notorietate, și nu la infatigabila producție de celuloză pusă la dispoziție cotidian de editurile din țară. Am în minte cărțile de care a auzit toată lumea, cele studiate în școli, în universități, beneficiare de studii, articole, licențe și teze de doctorat. E vorba de titlurile preamărite în simpozioane, de cele care ocupă un loc proeminent în panteonul literelor naționale. Trecând în revistă operele "canonice", n-am nici o ezitare să-mi afirm profunda antipatie față de Craii de Curtea Veche. Multă vreme, am preluat pe nemestecare judecățile ce făceau din producția mateină o carte tabu. Cum să pui, licean fără lecturi, sub semnul dubiului analizele lui Vianu? Cum să te fi îndoit, ulterior, de judecata de gust a unor Alexandru George, Ion Vartic sau, mai recent, Matei Călinescu? Am scris cândva despre personajul Mateiu Caragiale și am parcurs mare parte din bibliografia critică a operei sale. L-am recitit și nu-mi venea să-mi cred ochilor: cartea mi s-a părut o catastrofă. O lectură de maturitate m-a pus în situația unui auto knock-out: citeam pagină după pagină și eram șocat de cât de prost scrisă se dovedea "capodopera" lăudată la unison tocmai pentru presupusa ei calofilie!

Nu mă deranjează nici tema, nici structura (de fapt, absența oricărei structuri originale), nici ideologia cărții (de va fi existând vreuna: eu, personal, n-o văd). Nu mă deranjează nici zgomotosul cult născut în jurul ei, nici exclamațiile cvasi-sexuale scoase de cei mai diverși admiratori, de la inși al căror prestigiu s-a născut din neantul rafinamentului autoproclamat, precum Radu Albala, ori urmașii întru snobism ai lui Ion Barbu, până la cea mai proaspătă absolventă de la Litere.

Știu că înot contra curentului și că valurile admirative ieșite din pana unor Ovidiu Cotruș sau Matei Călinescu pot fi ignorate cu greu. Despre "cenacliștii" ce se entuziasmau la o "bericică" de identificarea câte unui așa-zis "alexandrin", despre contabilii culturali frustrați ce juisau la citirea aventurilor erotice ale personajelor, în fond, de carton nu e nimic de zis. Mă uimește, în cel mai bun caz, că un critic de gust, precum I. Negoițescu, cade în capcana de a vedea sensuri acolo unde nu există și de a admira o construcție pe care o poți numi astfel doar dacă, la rândul tău, nu ai mai fi citit vreodată o carte cu adevărat bună. Ceea ce nu e, firește, cazul lui Negoițescu. Afirmațiile sale rămân însă lipsite de conținut, simple scamatorii prin care criticul încearcă să dea consistență vidului: "La data publicării, Craii de Curtea Veche au șsic!ț apărut ca o operă bizară, fascinantă, rău construită. Azi, «reaua construcție» ni s-ar părea ca atare modernă, dacă n-am descoperi în roman ascunsa lui construcție și desigur, tocmai fiindcă își admiră secreta arhitectură a operei, Mateiu Caragiale se consideră pe sine un magnific autor."

Că Mateiu se va fi considerând "magnific", e treaba lui. S-a considerat el și "conte", și a fost nevoie de intervenția paternă pentru a-i aduce aminte că în calea aspirațiilor nobiliare stă teșitura din creștet provocată de tăvile cărate de strămoșii săi greci. Dar asta nu mă ajută să înțeleg unde e "structura secretă." Sau o fi atât de secretă încât e sortită să ne rămână inaccesibilă în perpetuitate (și asta după ce l-am citit, cu noduri, și pe elucubrantul Vasile Lovinescu!). Negoițescu, bărbat al finețurilor ultime, nu consideră necesar să-și argumenteze afirmațiile. Spirit plebeu, mă resemnez cu gândul că există lucruri la care nu am acces. Între ele, "structura secretă" a Crailor!

Pe de altă parte, nu știu cum ar putea deveni "modernă", prin simpla trecere a anilor, o construcție care încă din momentul nașterii era binișor datată. N-are rost să-l comparăm pe Mateiu cu Barbey d'Aurévilly și nici cu Villiers de l'Isle Adam, pentru că ne-am face de râs. E suficient să parcurgem prozele lui Eminescu (și nici măcar pe cele mai bune; mă rezum la Cezara) pentru a-l reduce pe cel abuziv numit "prim și ultim Caragiale" la dimensiunea nefericită de epigon. Or fi cele patru episoade vag legate între ele, fără crescendo dramatic, fără dimensiune psihologică notabilă și fără consecuție logică "structura secretă" mult lăudată? O operă valoroasă nu poate trăi doar prin țipetele emise spre desfătarea galeriei. Or, rareori am citit o carte mai lipsită de idei, de stil și de substanță.

Ce mă irită cu adevărat e nivelul deplorabil al scriiturii. Nu există pasaj în care să nu dau peste construcții care să mă zgârie prin inepția formulării și prin lipsa de suplețe a narării. Autorul sare de la o stare la alta, dintr-un timp verbal în altul precum un țânțar urmărit cu pompa de insecticid: "Trezit din somn sunt mahmur, ursuz, ciufut. Nu iscălii. Mormăii numai să fiu lăsat în pace. Ațipii iarăși. Dar pentru scurtă vreme. Sărăcia de epistolă se înființa din nou, însoțită de cruda lumină a unei lămpi. Mișelul de postaș găsise de cuviință să mă iscălească cu mâna lui. Nu-i fusei recunoscător."

Rareori poți găsi, fie și sub pana unui ageamiu, o mai deprimantă însăilare de cuvinte, timpuri verbale, descrieri de-o deconcertantă naivitate și artificialitate a trăirii. Lexicul aspirantului la noblețurile ultime ale spiritului e cam de această factură: "În halul în care mă găseam mi-ar fi fost peste putință să pornesc pe orice fel de cale. Nici în pat nu mă puteam mișca. Deșurubat de la încheieturi, cu șalele frânte, mi se părea că ajunsesem în stare de piftie. În mintea mea aburită miji frica să nu mă fi lovit damblaua." "O luasem numai cam repede", continuă magistralul stilist, într-o românească de balamuc, pentru a ne informa doct: "Dar deodată mă pomenii cu mine șsic!ț în mijlocul odăii. ș...ț Ce noroc că mă deșteptase; mare noroc! Privii acum cu recunoștință scrisoarea părintească; fără ea scăpam întâlnirea cu cel mai scump prieten."

Rareori poți găsi într-o singură pagină mai multe inepții cu ambiții de literatură decât în acest debut al cărții care de câteva decenii fascinează coconetul cu pretenții și rafinații de bodegă. Zidul admirativ ridicat în jurul acestei prostioare cu pampon e atât de înalt, încât nici spirite în general lucide nu s-au încumetat să arate goliciunea dizgrațioasă a împăratului. Nicolae Manolescu însuși, în Istoria critică, îl plasează în categoria "mari scriitori", deși analiza propriu-zisă a operei mateine modulează... în jos generoasa înscriere în loja de onoare.

Într-adevăr, cum poate fi socotit "mare scriitor" cineva căruia nu-i tremură pana când așterne pe hârtie astfel de rânduri: "Viața lui, din istoria căreia i se întâmpla rar să dezvăluie ceva, fusese o crâncenă luptă începută de timpuriu. Ieșise din oameni cu vază și stare, fusese oropsit de la naștere, crescut pe mâini străine, surghiunit apoi în străinătate la învățătură. Întors acasă, se văzuse jefuit de ai săi, înlăturat, hărțuit, prigonit și trădat de toată lumea. Ce nu se uneltise împotriva lui? Cu ce strigătoare nedreptate îi fuseseră întâmpinate lucrările, truda de zi și noapte a jertfirii sale de tot soiul, cum se învoiseră cu toții să-l îngroape sub tăcere!"

Romantismul sentimentaloid al acestor descrieri, psihologia ce amintește frapant de calamitățile în serie ale celor Două orfeline arată nivelul deplorabil la care evoluează Mateiu Caragiale. Ca profunzime și credibilitate, Craii reprezintă varianta pentru un public năuc a filmelor lui Bernard Borderie, un fel de Angelica, marchiza esteților. La orice pagină ai deschide, dai peste construcții gramaticale și situații naratoriale care n-au de-a face nici măcar cu strategiile romanului po****r (Nicoale Manolescu încearcă să acrediteze o atare perspectivă). Ele sunt deprimantele semne ale totalei lipse de talent.

Înafara celor câteva replici ale lui Pirgu (singurul personaj credibil al cărții), romanul pare născut din ambiția fără măsură a unui peltic de a-și declama în piața publică sonatinele nu doar lipsite de gust, ci și golite de cea mai plăpândă energie vitală. Nu-mi pun neapărat problema să "învăț" ceva din literatură - deși literatura bună te învață totul. M-aș fi așteptat măcar la o măruntă încântare de natură estetică - fie și una semănând rebusismului practicat de vânătorii de sonorități exotice presărate ici-colo în roman. Nimic din toate acestea. Absolut nimic. Doar un alfabet căznit al viciilor ridicate la rang de ideologie existențială, doar vorbele bolovănoase ale unor fantoșe ce se fac ecoul adevăraților "perverși" din romanul negru francez al veacului al nouăsprezecelea.

Aș putea înmulți la nesfârșit citatele care să demonstreze absența totală de stil a celui lăudat tocmai pentru valențele "stilistice" ale prozei sale. Dar nu văd nici un rost să-mi plictisesc cititorul, iar pe cei deja înlănțuiți de "farmecul", "misterul", "rafinamentul" mateine oricum n-am să-i clintesc din orbirea lor încăpățânată. Dar tocmai astfel de orbiri arată de ce n-am fost capabili să ieșim pe piața internațională cu opere viabile. Orice editor străin cu gust ți-ar râde în nas dacă i-ai propune un astfel de text pe post de "capodoperă." Mult-lăudata valoare "documentară", supraevaluatele fragmente de "psihologie socială și morală" sunt biete accesorii eseistice fie și prin comparație cu ultrabanalul Sfârșit de veac în București al lui Ion Marin Sadoveanu. Fără să aibă pretenția vreunei "structuri secrete", acuratețea reconstituirii și varietatea tipologiei îl fac pe I. M. Sadoveanu măcar lizibil, dacă nu delectabil. Pe când fandoselile jenante ale lui Mateiu I. Caragiale reușesc, în cel mai bun caz, să furnizeze explicații despre mentalitatea profund reacționară a cititorului român profesionist. Pentru că despre lectura "de plăcere" a acestui roman nu am auzit în viața mea pe nimeni vorbind!

Ca să nu termin într-o notă vehementă, afirm că partea de oarecare rezistență a creației lui Mateiu Caragiale ar putea fi găsită în corespondența cu Nicolae A. Boicescu și în poemele din Pajere. Cantabile, acceptabile din punctul de vedere al tehnicii, spectaculoase imaginar ele constituie, eventual, un pansament pe mintea înfierbântată a celor care și-au făcut din kitsch-ul cu pretenții numit Craii de Curtea Veche un fel de Mekka de celuloză căreia i se închină de li se zdrelesc genunchii.

Ah, și ar mai fi ceva: viața autorului însuși. Aici, da, găsim semnele capodoperei. Fantasmele bolnăvicioase, ura viscerală față de tată, aspirațiile nobiliare, vânarea înfrigurat-maniacală a oricărui semn de recunoaștere publică, dandysmul spectacular, înhăitarea primejdioasă cu câteva din cele mai dubioase personaje ale vremii, lăcomia cvasi-animalică a vânătorului de zestre ar putea constitui suficiente argumente pentru scrierea unui roman extraordinar. Cu o condiție: să nu fie scris de Mateiu însuși!

miril
31st August 2009, 10:50
Un eveniment exceptional, de vazut si auzit, daca se poate:

Festivalul Enescu 2009: ce nu trebuie să ratăm Diana POPESCU Gandul

La Ateneul Român sau în piața din fața edificiului, pe scena Operei Naționale București melomanii vor fi răsfățați, până pe 26 septembrie, cu zeci de concerte, spectacole și evenimente conexe

Ediția de anul acesta a debutat ieri seară cu spectacolul de operă „Oedipe”, o coproducție Theatre du Capitole din Toulouse - Opera Națională București. Cei interesați de fenomenul muzical au de ales. În săptămânile următoare, între numeroase evenimente culturale (la București, Cluj, Sibiu, Iași, Brașov, Sinaia) concerte simfonice, camerale, recitaluri, reprezentații de operă și balet, simpozioane de muzicologie, expoziții de artă plastică.

Până pe 4 septembrie, pretendenții la glorie își vor încerca puterile la Concursul „George Enescu”, la secțiunile Pian și Vioară. Candidații se înfruntă nu doar pentru a-și adjudeca laurii, ci și premiile, valorând între 5.000 și 15.000 de euro. Și compozitorii vor avea propria întrecere, în cadrul căreia au șansa să câștige un premiu de 7.000 (pentru muzică de cameră) și unul de 10.000 de euro (pentru creație simfonică).

În București, în vreme ce pe scenele consacrate vor urca muzicieni renumiți, în „Piața Festivalului” vor fi promovați artiști aflați la începutul carierei artistice.

Marile ansambluri și soliști vor face parte din distribuția ediției 2009 a Festivalului Enescu: ansamblul Saint Martin in the Fields, avându-l drept solist și dirijor pe Murray Perahia; Basel Chamber Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra London, sub bagheta lui Charles Dutoit, într-un concert cu participarea faimoasei pianiste Marta Argerich; Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, Orchestre de Chambre de Lausanne, dirijată de Christian Zacharias, un vech prieten al festivalului; Philarmonia Orchestra, sub bagheta lui Vladimir Ashkenazy.

Lista celebrităților care dau savoare festivalului îi mai include pe „veteranii” Maria Joao Pires, Misha Maisky, Yo-Yo Ma, Elisabeth Leonskaja, Dan Grigore, cărora li se alătură vedetele generațiilor mai noi: Hélene Grimaud, Cédric Tiberghien, Renaud Capuçon, Maxim Vengerov (de data aceasta în postura de dirijor), Joshua Bell, Isabelle Faust, Alexander Melnikov, Serghei Nakariakov, Leif Ove Andsnes. Două reprezentații ale spectacolului „La Belle”, produs de Baletul din Monte Carlo, vor fi oferite publicului român sub titulatura „Întâlnirile JTI”.

Programul Operei Naționale din București cuprinde producțiile “Macbeth”, “Manon Lescaut”, “Lacul lebedelor”, premiera “Celan”, dirijată de compozitorul Peter Ruzicka.

Melomanii și-au rezervat biletele cu luni de zile în avans Anul acesta, Festivalul „George Enescu” a fost promovat prinr-un turneu european, care a inclus escale la Bruxelles, Paris, Londra, Berlin, Roma și Viena. Chiar și în lipsa unei promovări externe suplimentare, devenise o tradiție ca biletele la concertele marilor orchestre și soliști să se epuizeze rapid. Cu atât mai mult, în 2009 cererea de bilete a fost promptă și numeroasă: melomanii au rezervat tichete cu luni înainte de începerea evenimentului și au cumpărat abonamente valabile pentru întreaga durata a festivalului.

Așa stând lucrurile, biletele pentru concertele de la Ateneul Român și cele pentru spectacolul Baletului din Monte Carlo s-au epuizat deja. Pentru celelalte spectacole se mai găsesc la casele de bilete ale sălilor care vor găzdui reprezentațiile. Mai multe detalii, precum și programul întregului festival, găsiți pe www.festivalenescu.ro.

miril
31st August 2009, 10:52
Portretul robot, perfect, facut unei canalii:

http://www.cotidianul.ro/emil_constantinescu_scrisoare_deschisa_catre_socie tatea_civila-96635.html

miril
31st August 2009, 10:54
O continuare a...portretului sau cheia marilor succesuri:

http://www.ziua.net/display.php?data=2009-08-31&id=257762

krapulax
31st August 2009, 15:28
În 2009 avem ocazia să alegem binele
hai s-o dam in concrete. care e binele? geoana, candidatul lui mazare, hrebenciuc, vanghelie, nastase, iliescu& co? ametitul de antonescu? doctorul?
eu sper ca emil (♥♥♥♥♥♥♥) are in vedere un candidat surpriza, care inca nu s-a anuntat. sa am si eu pe cine vota, dragii mei!

miril
31st August 2009, 16:29
Din nefericire s-a ajuns, din nou, la situatia de a alege raul mult mai mic (sic).

krapulax
31st August 2009, 17:44
răul mai șic?

marianZ
1st September 2009, 15:41
eu cred ca ma votez pe mine ca este mai bine

Urmuz
1st September 2009, 17:09
Articolul lui Mihaies trebuie citit "cu grija". Daca il iei ad-literam, risti sa nu pricepi sensul exact al criticii: este limpede ca Mihaies intreprinde prima critica a actiunii de mitificare a lui Mateiu Caragiale, iar demesul sau este binevenit. Tinta reala a lui MM nu este opera lui Mateiu Caragiale, ci industria critica creata in jurul sau&operei sale si care l-a transformat in Zeul Lar al literaturii romane in ultimii zece ani.

krapulax
1st September 2009, 18:14
in ultimii 40 de ani, chiar

Bancaru
2nd September 2009, 22:45
Cititi, legat de asta, introducerea din Craii de Curtea Veche, cred ca e a lui Nicki, la editia Jurnalului National. Mie versurile imi plac tare mult, desi aici vorbim despre roman. Si romanul mi-a placut.

Lordliv
3rd September 2009, 20:46
MEDIOCRITATEA, CALEA SIGURĂ SPRE SUCCES

Acești proști care ne conduc

http://www.jurnalul.ro/stire-special/acesti-prosti-care-ne-conduc-519888.html

no comment!

Bancaru
4th September 2009, 13:21
Asta e pentru diseara, eu nu am vreme acum. Ma duc sa il injur putin pe Marker.

krapulax
8th September 2009, 14:18
alina mungiu pune un pic lucrurile la punct:
http://www.romanialibera.ro/a163985/ce-au-in-comun-udrea-si-nastase.html

fragmente:
Ce au in comun Elena Udrea si Adrian Nastase, aceasta neverosimila pereche care ii pune sesiunii parlamentare de toamna obstacolul cel mai greu de sarit, imunitatea in cadrul propriului partid? De ce cand ma uit la ei imi vine in minte vechiul vers al lui Sorescu: "Oaia ce-a mancat-o lupul a format cu el un cuplu"? Pentru ca, la patru ani dupa ce Nastase devenise odios pentru ca se lafaia pe toate canalele datorita publicitatii generoase de stat, aceeasi practica a adus proeminenta doamnei Udrea, ca si contrareactia aferenta.
Ca sa iti pastrezi locul in mijlocul retelei, trebuie sa tii toate nodurile strans, sa dai fiecaruia ceva, sa functioneze distributia, si de la parcuri industriale la statiuni de schi amandoi au aratat inventivitate si capacitatea de a genera resurse nesfarsite dintr-o economie, ai zice altfel, modesta. Nastase, sa recunoastem, a avut ajutor, desi ajutoarele lui s-au dovedit cam rudimentare si l-au compromis: Micky Bacsis si seful sau de cabinet, care a ajuns pe mana procuraturii. Udrea, mai la inceput de cariera, e in stadiul promisiunilor individuale si, de la brokeri la hotelieri, nimeni nu a ramas fara vreuna de la ea. Daca pica, multe sperante si business planuri se vor duce pe apa sambetei.
Nastase si Udrea sunt amandoi niste visatori. El a incercat sa faca din Casa Poporului – acest gunoi al arhitecturii ceausiste cu trepte de marmura puse direct pe noroiul de umplutura din Dealul Arsenalului (de asta crapa) – un fel de spa, cu teren de tenis, biliard si piscina. Ea vrea sa ne scape de buncarele si epava din Costinesti si sa transforme in statiuni de schi minele din Valea Jiului. Nici o cheltuiala nu e prea mica pentru asemenea aspiratii si nu ne indoim ca vor aparea repede si cronicarii unor asemenea realizari. Nastase il avea pe Alin Teodorescu, dar l-a pierdut pe undeva. Nu am nici o indoiala ca Udrea il va pune si ea la scris, tuns si pozat realitatea pe unul dintre multii ei fani, gen Ion Cristoiu, sigur disponibil, sau poate Bogdan Chirieac. Abundam de talente care stiu sa recunoasca talentul atunci cand il vad.
Udrea si Nastase nu au doar aspiratii colective, ci sunt si niste campioni ai modei la nivel personal. Nastase doarme sub trei randuri de icoane scumpe (si grele), fereasca Dumnezeu de cutremur, si armele lui (cu care trage in medii strict supravegheate, in care fiara nu are nici o sansa) sunt etalate in toata casa. si-a pus colectia de harti si manuscrise, care singura dovedeste ca ANI ar trebui sa il viziteze, depasind cu mult veniturile lui plauzibile, intr-un muzeu public si s-a apucat de golf. Udrea vine mai din urma, snobismul ei e de nivel coafor de cartier, nu stie ca e cool sa ai valiza veche de la Vuitton (cumparata la licitatie daca nu are cine sa ti-o lase mostenire), nu geanta noua, nici pana la ora asta nu s-a prins care sunt firmele care imbraca doamnele si din ce serii fata de cele care imbraca alte femei, iar cand vrea sa incalece, ca sa nu fie mai prejos de doamna Basescu, se opinteste de se vede ca nu a incalecat nici o bicicleta. E personificarea femeii care completeaza chestionarele din reviste glossy cu titlul "Zece intrebari ca sa stii daca el e acela" sau "Descopera propriul tau stil!". si ea a scapat de vizita ANI, desi presa a publicat prompt afacerile turistice ale familiei ei. Altfel, Nastase, gusturi muzicale avansate, vrea sa scape de trupa IRIS din programul de aniversare al partidului si sa aduca in schimb ceva jazz. Udrea e la nivel Voltaj, fata din popor sau, mai degraba, din mahala, poporul sper ca e mai etno.
Ce i-a adus asa de sus si ce ii face odiosi, intr-o lume in care exista si Vanghelie, si Mazare, si Basescu, si Orban, este natura lor tomripleyana, talentul mimarii unei identitati de imprumut. Ceilalti sunt cum sunt, dar nu pozeaza. Sunt mai autentici, chiar daca asta nu inseamna buni. A sprijini pe Udrea sau Nastase este, dincolo de imoralitate sau prostie, si o enorma dovada de prost gust.
Cum o fi ajuns viata politica romaneasca o alegere intre Udrea si Nastase? Cand?:headbang:

Bancaru
8th September 2009, 15:37
Dar avem si pe altii. Votul este uninominal. Ii putem evita. Iar daca noi ii evitam dar nu ii evita Basescu sau altul... nu il mai votam pe Basescu. Daca nu ma insel, Kra****x, doamna Udrea a iesit deputat la matale in vecinatate. Daca te duci prin piata mai inavta-i cate ceva pe oamenii aia. Implica-te!

krapulax
8th September 2009, 15:49
da, langa parohia mea a iesit.

avem si pe altii? da, la categoria 'sub 7%'

Bancaru
8th September 2009, 21:49
Pai iata raspunsul cum de am ajuns sa alegem intre astia doi, ei fiind niste personaje generice. Ei sunt esenta omului politic de la noi. Ar mai fi si Vanghelie. "Calitatile" lor se pot si intrepatrunde.
Iar daca Udrea nu iese deputat dar Basescu o vrea ministru nu mai conteaza ce vrei tu, cetateanul turmentat de oferta politica.

Bancaru
9th September 2009, 14:55
E miercuri - e Catavencu de la Kra****x?

krapulax
9th September 2009, 16:49
da, este. cu iulian tanase, care e poet. cica: Să muriți bine!

Nu sînt foarte mulți, dar sînt proști. Sînt proști pentru că nu sînt decît inteligenți. Inteligenți și-atît. Un inteligent care nu este decît inteligent are slabe șanse de a nu fi prost. Marian Vanghelie, de exemplu, este un tip inteligent, dar de o prostie crasă. Celebritatea l-a prins nepregătit pe Vanghelie. A început să fie pe la toate televiziunile înainte de a ști să conjuge verbul a fi. A învățat (cît de cît) limba română pe măsură ce dădea interviuri la televiziuni. Bacalaureatul și l-a luat după a renovat cîteva școli din sectorul 5. Vanghelie ar avea stofă de incult simpatic, dar mitocănia și proastele maniere îl trag în jos, ceea ce, la înățimea lui, poate fi fatal. Orice carte ar citi, Vanghelie o abandonează imediat ce a ajuns la pagina 2 (și-un sfert).
Nici președintele Traian Băsescu nu se poate spune că n-ar fi inteligent. Președintele Băsescu este chiar foarte inteligent, dar are o inteligență necultivată, nemanierată, needucată. O inteligență acră și conflictuală, situată la polul opus al deșteptăciunii senine și surîzătoare. Una dintre nu multele deosebiri care îl despart pe Băsescu de Vanghelie este că primul și-a luat bacalaureatul la timp. În 2004, Traian Băsescu nu auzise, de exemplu, de Mircea Cărtărescu. A fost nevoie să candideze la cea mai înaltă funcție în stat, pentru a afla de existența unui mare prozator român. Dacă nu ar fi intrat în politică, probabil că Traian Băsescu nu l-ar fi citit niciodată pe Mircea Cărtărescu. Cum să citești pe cineva de care n-ai auzit și despre care nici nu se obișnuiește să se vorbească în cercurile pe unde te învîrți tu, nu? În 2006, președintele Băsescu a simțit să compenseze fragila cultură din dotare: l-a decorat pe Mircea Cărtărescu cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer“. Autorul trilogiei Orbitor a acceptat ordinul cu plăcere pentru că – motiva atunci – „mi se pare că președintele Băsescu încă nu și-a pierdut credibilitatea“.
Între timp, Traian Băsescu și-a pierdut credibilitatea în fața scriitorului, dar Cărtărescu nu și-a pierdut meritul cultural în fața lui Băsescu. Că doar nu era să îl înapoieze – l-ar fi jignit pe cel care, oricum ar fi, i-a făcut o imensă publicitate. Eu, însă, da, vreau să îl jignesc pe autorul volumelor Băutor. Aripa stîngă, Băutor. Aripa dreaptă și Băutor. Corpul, apărute la Editura Polirrom, în colecția „La țigănci împuțite“. Vreau să îl jignesc pe președintele României, pentru că l-am votat. Și nu l-am votat ca să o văd pe semi-inculta Elena Băsescu europarlamentar, nu l-am votat să o văd pe tupeista Elena Udrea ministru al Turismului. Inteligenta prostie a lui Băsescu, pentru că ea există și se manifestă, înseamnă lipsă de educație plus apetență pentru conflict și scandal plus protectorat acordat unor nulități plus multe alte minusuri.
Băsescu, Geoană, Vanghelie, Udrea, Oprescu, Videanu, Boc, Berceanu și tot neamul lor adormit pe scena politică și prin diverse studiouri de televiziune sînt absolut jalnici. Prostia lor nici măcar nu are haz – Mircea Geoană îl citește pe Dimitrie Gust, Vanghelie declară că încă n-a apucat să-i facă nimic Elenei Udrea, dar nu e timpul pierdut, iar niște tineri pesediști, spălați deja pe creier, rîd la această mîrlănie ca de o glumă bună. În lumea acestor personaje, cine nu înjură este condamnat la anonimat. Cine nu își jignește adversarii politici riscă să rămînă, la următoarele alegeri, în afara listelor. Cine nu e prost își trădează partidul din care face parte.
Sper ca, nu foarte tîrziu, acești oameni penibili să dispară. Sper să își piardă viața politică într-un grav accident de civilizație, pe un drum european! Să muriți bine, inteligenților, îngîmfaților, inculților, proștilor!

Bancaru
9th September 2009, 22:58
D. Gust Ibus

Bancaru
9th September 2009, 23:02
Daca ne uitam la cum arata Dorin Cocos, poate "marlania" lui Vanghelie nu mai e chiar asa grosolana. De ce nu? Poata asa incepe unificarea stangii romanesti. Dreapta e ocupata. Isi face Vanghelie ceva Elenei. Ea nu stie.

Bancaru
17th September 2009, 23:42
Noră pentru mă-sa

viorel gaita - cotidianul.ro

Pentru cei care n-au urmărit nici un sezon din „Noră pentru mama“ trebuie să vă anunț că producătorii de la Kanal D au ajuns deja la sezonul cu numărul 4. Am făcut o documentare pe YouTube și vă prezint în cele ce urmează câteva fragmente din sezonul 3, ca nu cumva să fiți tentați să vă uitați la sezonul 4. Mai întâi, ce-am înțeles eu din această emisiune: băieții vin cu mamele și trebuie să se cupleze cu fetele din casă. Perechea care rezistă până la sfârșit, indiferent de bârfele care se vor spune pe seama ei, face nuntă și câștigă premiul cel mare (100.000 de euro). Emisiunea se cheamă „Noră pentru mama“ pentru că fata aleasă de băiat trebuie să fie musai pe placul viitoarei soacre. În loc de mamă, unul dintre concurenți a venit însă cu o mătușă. Pe bune. Și nu era mătușa Tamara. Așa că sezonul 3 ar fi putut foarte bine să se cheme „Noră pentru mătușa“. Cum e moda și pe la alte emisiuni de „reality show“, există și-o psiholoagă de serviciu, Mirela Zivari, supranumită „cățeluș cu păru-ntins“ pentru modul în care este coafată. Ea are menirea de a explica din punct de vedere psihologic de ce locatarii din casă fac anumite fapte. De exemplu, una dintre mame (doamna Ioana) le-a pus într-o noapte pastă de dinți pe picioare altor două mame (Stela și Ildiko). Pentru a putea să interpreteze fapta din punct de vedere psihanalitic, psiholoaga a analizat cu mare atenție caseta video și a fost foarte atentă la dialog. Doamna Stela (una dintre mamele „săpunite“ cu pastă): „Ildiko, ia vezi, fă, că ne-a pus Ioana pastă de dinți pe picioare“. Nici o mișcare. „Ildiko, fă, da’ ești moartă?“ Doamna Ildiko (o femeie cu părul alb, la vreo 65 ani) se trezește cu greu (era ora 5 dimineața): „Lasă, fă, că nu mă speli tu“. Apoi, după ce constată în ce hal i-au fost mânjite picioarele, explodează și face o declarație demnă de luptătorul de K1 Gică Moroșanu, supranumit și „Moartea din Carpați“: „Să se cace toți câinii Bucureștiului în gura mea. Ascultă ce spun eu. Chiar dacă mă descalifică din concurs, îi dau lu’ Ioana până-i sună apa-n cap. Și-apoi când i-oi da una, o și pun cu curu-n sus“. Fiind obișnuită să recepționeze numai mesaje de dragoste și pace, inima doamnei Ioana nu mai rezistă. Femeia se chinuiește în pragul preinfarctului. Pe burtieră scrie acum „Ioanei, una dintre posibilele soacre, îi este rău“. Apare și Gabriela Cristea, prezentatoarea emisiunii, îmbrăcată într-un costum de curcă, se uită la bolnavă ca curca-n lemne și întreabă: „Doamna Ioana, vă este rău?“. Dovadă clară că nu citise ce scria pe burtieră sau făcea pur și simplu pe proasta, în speranța că doamna Ioana o să moară în direct, iar ei îi va crește audiența. Ca fond muzical, cu totul întâmplător, se aude Recviemul lui Mozart. Grațiana e și ea de față și privește înmărmurită, cu un licăr de extaz în ochii mari și tâmpi, întreaga scenă. Grațiana are 24 de ani, e vânzătoare la un raion de pantofi dintr-un mall bucureștean și face parte dintre norocoșii telespectatori care au câștigat o săptămână de neuitat în casa „Noră pentru mama“, alături de idolii lor. Urmează apoi voturile concurenților, care vor duce la eliminarea unor persoane din casă. Pe căi mai mult sau mai puțin ortodoxe se încearcă mani****rea „electoratului“. Andreea către Alina: “Gândește-te bine pe cine votezi, că dacă faci vreo mișcare greșită te bag cu capu-n veceu și trag apa după tine“. Gabriela Cristea: „Alina, care sunt jignirile pe care ți le-a adus Andreea?“. Alina: „Nu pot să reproduc jignirile pentru că sunt prea jignitoare“. Am uitat să vă mai spun ceva. Casa asta în care sunt filmați concurenții 24 de ore din 24 se mai numește și Cetatea Dragostei. Eu unul nu mi-am dat seama de ce.

miril
25th September 2009, 10:09
Ai site de carte, ai parte!

TOP 10 Site-uri literare romanesti Adrian Schiop Romania Libera

» Dintre site-urile selectate de RL, sase au profil de cenaclu, aceasta formula presupunand o interactivitate mai mare.

» Proliferarea comunicarii online s-a vazut in special in privinta literaturii noi, cenaclurile literare clasice migrand spre spatiul virtual.

Literatura si democratia nu se impaca foarte bine; asadar, mai important decat traficul efectiv inregistrat de un site a fost, printre criterii, abilitatea de a impune personalitati, opinii si tendinte.

Fenomenul online prinde

mai ales publicul tanar – de pilda una dintre consecintele expansiunii virtualului o constituie migrarea cenaclurilor literare din spatiul lumii reale in mediul virtual: din site-urile selectate de noi, sase au profil (sau macar o extensiune) de cenaclu literar in care se posteaza si se comenteaza texte. In afara cenaclurilor, topul nostru mai ia in discutie retele de socializare pentru literati (cum e Reteaua literara a lui Gelu Vlasin, care aduna in special scriitori din Diaspora), directoare de bloguri (proiectul de relansare a cenaclului online Hyperliteratura are o astfel de aplicatie) si revistele literare exclusiv online, cum e LiterNet (dar nu si Noua Literatura – care, desi multi o citesc pe net, nu a putut fi prinsa in topul nostru pentru ca apare si pe print).

Clubliterar.com (www.clubliterar.com)
1. Formatul este de cenaclu literar online, cu regim inchis (trebuie sa devii membru pentru a putea posta). Foarte influent pe segmetul literaturii noi - aici sunt membri cativa dintre mai cunoscuti tineri scriitori din Romania (Dan Sociu, Ionut Chiva, Catalin Lazurca, Ruxandra Novac, Claudiu Komartin, Andrei Gamart), aici au fost postate inainte de a fi publicate fragmente din carti care ulterior au facut valuri (Silviu Gherman- "Cele mai frumoase creiere", Dan Sociu- "Cantece eXcesive", Claudiu Komartin- "Un anotimp in Berceni", Vlad Moldovan- "Blank") - si tot aici aspira sa intre destui tineri, calitatea de membru clubliterar fiind valorizata si ca un fel de legitimare literara. In literatura noua, clubliterar functioneaza ca un fel de trendsetter.


Liternet (www.liternet.ro)
2. Site cu profil amestecat, de revista literara, editura, blogging, biblioteca de carti virtuale. Cel mai select site literar, concurand revistele de cultura importante si adunand nume prestigioase. Pozitie foarte buna pe trafic.ro. Comparat cu revistele literare pe print, are un aer nou; altfel, destul de clasic.

Tiuk! (www.tiuk.reea.net)
3. Revista online facuta de fratii Vakulovski (Mihai si Alexandru) si girata de ilustratiile lui Dan Perjovschi. Respira aerul insurgent al "Fracturilor" lui Marius Ianus, cu atitudine sociala si aer cool (interviuri cu staruri rock, cronici de albume muzicale). Altminteri, e revista care mediaza un dialog intre scriitorii tineri din Romania si cei din Moldova.

Rocultura (www.rocultura.ro)
4. Cat timp a fost gestionat de Andrei Ruse, site-ul a crescut in vizibilitate si influenta, adunand scriitorii tineri ai momentului. A contat pentru ca, pe langa activitatea de cenaclu literar, a postat si clipuri, articole din aria altor arte (arhitectura de pilda), fotografie, experimente intre arte.

Hyperliteratura (www.hyperliteratura.reea.net)
5. Foarte activ cat timp a fost gestionat de Marius Ianus, fiind alternativa mai radicala si mai democratica a clubliterar – dupa care a intrat in stand by. Da semne de revenire, de cand a fost preluat de Andrei Ruse (care vrea sa atraga trafic transformandu-l intr-un director al blogurilor literare).

Roliteratura (www.roliteratura.ro)
6. A fost acuzat ca e copiat dupa poezie.ro - ca incearca sa fure utilizatorii de acolo, propunandu-le un format asemanator si momindu-i, in plus, cu premii (mai nou, ele au disparut). Oricum, medie generala mai buna decat poezie.ro, comunitatea fiind mai restransa, mai selectata.

Reteaua literara (www.reteaualiterara.ning.com)
7. Site de socializare pentru oamenii de Litere, important pentru ca aduna in special personalitati din diaspora (Spania, Israel, Canada, SUA etc). Activa mai ales in Spania, unde locuieste poetul Gelu Vlasin, cel care gestioneaza reteaua – si unde se organizeaza intalniri si seri culturale romanesti.

Agonia (www.poezie.ro)
8. Se numeste Agonia, dar toata lumea il stie de poezie.ro. E dovada vie ca romanul s-a nascut poet – are peste 50.000 de scriitori si comentatori de poezie, avand un trafic de invidiat. Din pacate, cantitatea nu lucreaza in favoarea site-ului, neexistand criterii de cernere a valorilor.

Egophobia (www.egophobia.ro)
9. Revista de nisa, specializata pe literatura de filosofie, cu aparitie lunara. In ce tine de Litere, publica literatura tanara produsa de scriitorii de pe clubliterar.com si hyperliteratura, in ce tine de filosofie – eseuri cam studentesti, cu aer de referate. Aer mai teapan, mai "universitar".

Bocancul Literar (www.bocancul-literar.ro)
10. Excesiv de politicos si de prietenos – genul care te incurajeaza sa scrii chiar daca nu ai vreo conexiune cu literatura. Ca gen de literatura, promoveaza o literatura mai kitsch, "mainstream" sa zicem – literatura "clasica". Organizeaza intalniri la care se citesc texte si se canta folk.

miril
25th September 2009, 10:12
In amintirea unei mici discutii...esentiale cu Tyler. Ca si Progresul, apreciati... Saracii!

Compozitorii români, apreciați, dar săraci Anca Nicoleanu Cotidianul

Compozitorii contemporani de muzică clasică „se vând la export“ mai greu decât la începutul anilor ’90, deși „muzica românească de azi e considerată foarte interesantă datorită sonorității ca atare“. Cum drepturile de autor sunt simbolice, compozitorii supraviețuiesc cu cel de-al doilea job.

„În Occident, în special în Germania și în Franța, există numai câteva nume care circulă: Ștefan Niculescu, Aurel Stroe, Doina Rotaru, Liviu Dănceanu, subsemnatul și dintre compozitorii români care locuiesc în străinătate, Costin Miereanu, Horia Surianu... Muzica acestora se mai cântă și în America, Spania și puțin în Italia“, ne spune compozitorul Dan Dediu, rectorul Academiei Naționale de Muzică.

Există uneori comenzi, dar foarte rare și ocazionale, adaugă compozitorul Nicolae Brânduș, pentru că această „muzică contemporană clasică e mai degrabă promoțională, nu comercială, și se cântă doar la festivaluri, în concerte speciale“. Cu toate astea, „muzica românească de azi e considerată foarte interesantă datorită sonorității ca atare“, ține să precizeze compozitorul Sorin Lerescu, președintele secțiunii naționale române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană.

Compozitorul de muzică clasică nu are un statut fix, sigur, stabil, pe care să se poată baza.

Într-un an poate avea mai multe contracte în țară și în străinătate, dar se poate aștepta și la o criză, chiar și psihologică, în care acestea să dispară și să se confrunte cu situații penibile. „Mă refer la lipsa de respect cu care este tratat artistul în astfel de momente, în care cultura nu este importantă“, e de părere tânăra compozitoare Irinel Anghel, care visează la statutul artistului din Japonia, unde orice om de cultură „este un împărat și tratat ca atare, cu tot respectul cuvenit“.

La începutul anilor ’90, muzica clasică contemporană românească se cânta mai mult în străinătate decât în România. „Acum se cântă în țară, la festivaluri, la Filarmonică, dar nu atât de mult cât ar trebui“, spune Dan Dediu. De 20 de ani, muzica originală contemporană nu mai există în programele ordinare de concert și acesta e un mare deserviciu făcut capacității creatoare a compozitorilor români, se plânge Nicolae Brânduș. „În programele obișnuite nu sunt decât clasici. E o problemă de management și într-un fel de lașitate a dirijorilor români care, când pleacă în străinătate, tot cu Rapsodiile lui Enescu se duc. Știu opere care ar prinde foarte bine dacă ar fi bine puse în scenă. S-a spus: nu ar veni lumea. Ba ar veni, dacă ar fi bine puse în scenă“, continuă acesta. L-am rugat să ne dea un exemplu de o operă care „ar prinde“: „În primul rând, opera mea, scrisă acum 20 de ani după «La țigănci» a lui Mircea Eliade“.

Un compozitor nu primește onorarii, ci comenzi, care sunt lansate de diferite radiodifuziuni sau de fundații și, „în general, prețul e destul de mititel, mai mult simbolic. Iar drepturile de autor (n.n. - care ar trebui să vină trimestrial, după numărul de concerte sau de difuzări) nu sunt mai mari de câteva milioane de lei vechi“, adaugă Dan Dediu. În România, această muzică se difuzează de Societatea Română de Radiodifuziune, la Radio România Muzical și Radio România Cultural și de TVR Cultural, dar și aici cu sincope.

Cei mai mulți dintre compozitorii români sunt și membri ai unor societăți de gestionare a drepturilor de autor din străinătate. „Eu sunt și membră SACEM pentru cântările în străinătate. ADA (Asociația Drepturilor de Autor) mă protejează strict pe teritoriul României și constat diferența. În străinătate există multe modalități de protecție a creației contemporane, există premii pentru prime audiții, sume de bani care se acordă pentru apariții pe discuri și sunt sume importante, de ordinul miilor de euro, pe care România nu le poate oferi“, continuă Irinel Anghel. De partea cealaltă, Dan Dediu, la rându-i membru SACEM, spune că din Franța de multe ori nu primește nimic.

În 2009 îți trebuie foarte mult curaj și credință în ceea ce faci ca să nu renunți. „Cunosc mulți prieteni care au renunțat la artă și au intrat în business, s-au recalificat pe alte domenii pentru a supraviețui“, adaugă Irinel Anghel. Cei mai mulți compozitori autohtoni și-au găsit încă un loc de muncă. „Majoritatea sunt profesori la facultăți de muzică, la radio ori la televiziune, la Ministerul Culturii, la Filarmonică, la Operă“, spune Sorin Lerescu.

miril
29th September 2009, 10:42
Baga...urechea si asculta! Interesant, interesant, de doua ori interesant.

http://www.adevarul.ro/articole/theodor-stolojan-am-ajuns-datori-70-de-miliarde-de-euro-si-n-am-facut-nimic.html

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6211266-audio-video-dinu-patriciu-ataca-valuri-traian-basescu-reproseaza-cel-mai-bogat-din-romania-sefului-statului.htm

miril
30th September 2009, 09:57
Eu l-as vota. Mai rau ca acum nu se poate:

http://www.adevarul.ro/articole/constantin-iacov-il-voi-dobori-pe-mircea-sandu-e-un-om-fara-suflet.html

miril
30th September 2009, 09:57
A fost si idolul meu:

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/869683/Povestea-lui-Cornel-Chiriac-a-luat-Cupa-Mondiala-la-radio/

Bancaru
30th September 2009, 12:25
E frumos cu Iacov pe hartie. Apoi... cine naiba sa il aleaga? Greu de tot.

krapulax
30th September 2009, 15:23
da, din pacate zero sanse. si nu stiu de ce crede el ca din functia de presedinte poate demola sistemul ticalosit. a uitat de emil? ca sa nu mai zic de saracul tr.b.

miril
30th September 2009, 16:18
Exact, saracul T Bc, era sa zic. Si chiar am zis-o.

Bancaru
30th September 2009, 17:59
Asta l-a facut praf.

krapulax
30th September 2009, 19:10
ce? pe cine?

miril
1st October 2009, 09:13
Starduinta de a incerca in a fi obiectiv:

http://www.romanialibera.ro/a166278/322-de-posturi-vacante.html

miril
1st October 2009, 09:17
Cateva perle inteligente, cum vad eu lucrurile, la un articol din EvZ:

Coalitie! Eu te-am facut, eu te omor!
de Garfield, motanu, miercuri, 30 septembrie 2009 - 20:34
Balbaielile, intrigile, spaimele, angoasele, disperarea lui Basescu au adus tara in stadiul de neguvernare. Unii numesc asta « instinct politic »! Eu o numesc iresponsabilitate, lipsa de discernamant si de bun simt, cinism. Nu se poate, e inadmisibil ca o [Citeste] singura persoana sa creeze o astfel de debandada! Cum poate fi sustinut un astfel de om pt un nou mandat de cinci ani? Daca pe el il inteleg ca e sarit de pe fix, voi ceilalti, ce boala aveti? Vreau sa zic, in afara de « boala spinarii de cauciuc » Un nou mandat pt Basescu ar fi cea mai mare greseala de la alegerea lui Iliescu in 90! Prostimea hahaita si mani****ta de catre specilistii basisti ii va nenoroci si pe ceilalti. Deja medicii, intelectualitatea tehnica, specialistii parasesc tara in masa. Va semnati singuri condamnarea la disparitie! Hm! Garfield, motanu (dezastrosu de pe acoperis)

George
de Garfield, motanu, miercuri, 30 septembrie 2009 - 21:40
Ca esti pedelici, parca ti-am mai spus. Ca Basescu a fost agent secu sub acoperire, nu pare sa te deranjeze, iar potlogariile lui s-ar zice ca-ti miros a primavara. Din cei doi fii de generali de securitate, Geoana si Oprescu, [Citeste] numai primul te deranjeaza, al doilea nu, fiindca e iepurele lui Base. Ca Talpes, fost sef de serviciu secret si Becali, fost informator al militiei, nici atat ca trag tot pt Base. Ca tot parlamentul e plin de securei mascati si informatori travestiti, te face sa ai digestie buna. Pana aici te inteleg. Ce nu pot sa inteleg: DE CE N-AI, DLE, LOC DE MOTAN PE FORUM? hehehe! Garfield, motanu (securiciu travestit de pe acoperis)

Serios?
de Alina Proca(Vizitator), miercuri, 30 septembrie 2009 - 23:11
Hai sa analizam la rece cativa ministrii PDL din actualul cabinet. Adriean Videanu - afacerist cu marmura - inbogatit prin preluarea pe sub tejghea a societatii de stat Marmosim - asadar un Patriciu al PDL-eului, plus bubele penale de la [Citeste] Primaria Capitalei. Ajunge ministrul Economiei. Studii in domeniu ? Nimic. Gheorge Pogea - inginer chimist - fost contabil al Marmosim. Ajunge minstru de finante. Sudii/experienta in domeniu macroeconomic/financiar? Nimic. Elena Udrea - avocat - nu a avut niciodata un client privat - clientii casei sal;e de avocatura au fost exclusiv Statul. Ajunge ministrul Turismului. Studii/experienta in domeniu? Nimic. Emil Boc - academic specializat in drepot constitutional. Ajunge prim-ministru. 15 ordonante guvernamentale sunt declarate NECONSTITUTIONALE de catre Curtea Constitutionala. Care este cuvantul de ordine deci? INCOMPETENTA SI HOTIE. Nici unul dintre astia nu ar trebui sa calce intr-un guvern serios.

Basescu rade,canta si pozeaza(boteaza)
de Clara Warner(Vizitator), joi, 1 octombrie 2009 - 00:37
Romanika pe ultimele locuri la sanatate,combaterea coruptiei a infractionalitatii a avut un presedinte jucator. Traian Basescu a reusit performanta ca dintr-un ******** de nadejde al regimului comunist sa devina cel care a condamnat comunismul,si sa acorde kokoratii postmortem Monicai Lovinescu in [Citeste] vreme ce generalul Ion Dinca Te leaga a fost inmormantat cu salve de pusca,iar tortionarul Plesita a murit linistit intr-un sanatoriu SRI. Castigarea unui al doilea mandat de catre Traian Basescu are si o parte buna:revolta po****ra care-l va trimite direct la Targoviste.

Bancaru
1st October 2009, 10:26
Eu nu stiam ca a murit Plesita. Credeam ca e bine mersi in Primaverii.

miril
1st October 2009, 10:42
Vorba cuiva: "A murit? Sa fie sanatos!"

miril
2nd October 2009, 09:07
Iacov Presedinte!

http://www.adevarul.ro/articole/mitica-de-la-liga-noul-sef-de-cadre-la-gsp-tv.html

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/870017/SCANDAL-LA-GSP-TV-Sandu-si-Dragomir-au-facut-presiuni/

http://www.gsp.ro/gsp-special/media/final-de-contraatac-157717.html

miril
2nd October 2009, 09:16
BAE-sescu si militarii. De stiut bine!

http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-10-02&id=259483

http://www.cotidianul.ro/afacerea_munitia_explodeaza_in_comisia_de_aparare-99749.html

http://www.portsmouth.co.uk/newshome/BAE-Systems-to-face-legal.5695868.jp

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/864711/Secretul-firmei-lui-Mircea-Basescu/

http://www.ziaruldeiasi.ro/national-extern/aurel-cazacu-explica-motivul-implicarii-lui-mircea-basescu-in-afacerea-desintco~ni5pd9

miril
6th October 2009, 11:20
...in timp ce ministrul Culturii...:

http://www.romanialibera.ro/a166685/cum-a-ratat-romania-un-moment-de-glorie.html

miril
6th October 2009, 11:20
Greuceanu printre noi:

http://www.adevarul.ro/articole/premiu-nobel-pentru-tineretea-vesnica.html

miril
7th October 2009, 09:27
Da, am avut ocazia sa-l cunosc, un adevarat OM.

http://www.adevarul.ro/articole/inteligenta-profesorului-cajal.html

Urmuz
7th October 2009, 11:19
Un articol scris de unul dintre cei mai inteligenti umanisti romani, domnul Andrei Cornea:
http://www.revista22.ro/articol-6651.html

Bancaru
7th October 2009, 11:31
Urmuz, nu a spus nimeni ca de ce si de ce acum. E o mare diferenta. Daca iti aduci tu aminte, asa este, cei 322 care au votat atunci au urmat legea care le permitea asa ceva. Dar Basescu a reactionat ca un om normal? Invectivele pe care le-a adresat parlamentarilor si indemnul la ura politica ti s-au parut pe masura unui om demn? Zoaie e normal sa zici? "Sa-i zvarlim peste balcon"? Da' cine este el? Vreun reformator?
Eu inteleg ca e normal sa intrebi prostimea, dar nu dupa ce o prelucrezi ca la carte.
A impus Băsescu agenda, plasându-și inamicii pe terenul său? Desigur. Dar în plin război politic avea tot dreptul să o facă și e o ipocrizie a-i reproșa-o. Sa inteleg din asta ca Basescu are voie iar altii nu.
Urmuz, ma uimesti ca pana acum nu ai observat cat de bine stie basescu sa fandeze si sa eschiveze cand ceva nu ii convine.
Si mai termina cu unul dintre cei mai inteligenti. Stiu ca eu iti sunt cel mai simpatic forumist, dar nu toti ma conssidera asa. Asa ca... totul e relativ.

Urmuz
7th October 2009, 11:47
Tu si "nebunul" de Tylerica imi sunteti cei mai simpatici.
Cartile domnului Cornea sunt confirmari ale inteligentei pe care o poseda acesta, nu spusele unui forumist banal.

miril
7th October 2009, 12:20
Si eu vreau inlocuirea unui Presedinte care incalca Constitutia in fiecare zi cu un altul care o respecta. Ah, ca nu sunt Cornea asta-i altceva, de fapt faptul ca este inteligent nu este echivalent ca are si dreptate. Culmea este ca daca cei 322 s-au cam grabit acum doi ani, intr-un demers profund demcratic, cerand inlocuirea lui Basescu prematur, nu pe lucruri in totalitate fondate, iata ca acum ar avea toate motivele sa o faca. Sa lasi tara pe mana unui singure persoane este mult mai periculos decat pe mana a "322" caci democratia nu se face in graba, prin usa din dos a Parlamentului prin asumari...minoritare pe masuri structurale cu impact mare, social, ci in trepte, in timp, iar pentru Romania, o republica Parlamentara bicamerala, in jur de 250-350 de parlamentari, este solutia cea mai buna, avand in vedere istoria nostra recenta si nu numai, prin tendinta evidenta spre dictatura.

P.S. Cacialmaua nu consta ca isi doreste un referendum ci ca si-l doreste, cu orice pret, in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, modalitate anuntata cu un termen prea scurt pana la data dorita sa fie efectuat, ca sa nu mai adaug ca, pe termen lung, referendumul nu poate fi invocat, fara riscul de abuz, la fiecare intrebare pe care si-o doreste un demnitar pe post de Presedinte. Pentru asa ceva avem Parlament, altfel facem inutila acesta Institutie respectata in marile democratii dar nu si pe Dambovita lui Basescu.

Bancaru
7th October 2009, 12:29
Eu nu am spus ca nu e inteligent, o fi, nu cunosc. Recunosc. Dar nu mai am incredere in simtul politic al intelectualilor prea inteligenti. Multi au fost dezamagitor de naivi. Din punctul meu de vedere. Istoria imi cam da dreptate.

miril
7th October 2009, 12:38
Patapievici chiar s-a facut de ras prin subiectivismul fara vertebre, pardon, rezerve, nu si Plesu, in schimb.

Bancaru
7th October 2009, 14:31
Liiceanu cred ca se dorea un soi de consilier, papusar. Nu ii tine cu Basescu.

Urmuz
8th October 2009, 09:31
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6255206-vantu-sindicalistii-respectul.htm

miril
8th October 2009, 09:47
Da, am citit si prin EvZ, parca. De Croitoru iti mai aduci aminte? Grevistii, oricum, au dreptul la greva, si cu mani****re si fara, de vina fiind politicenii care una zic, 50% marirea salariilor, si alta fac, se vede cu ochiul liber. Respect...mai jos, indiferent de continut. Cine are dreptate are, indiferent de...culoare, era sa zic.

http://www.romanialibera.ro/a166909/daianu-pierde-la-olteanu-si-bnr.html

http://www.romanialibera.ro/a166887/nebraska-moliile-si-referendumul.html

Urmuz
8th October 2009, 17:19
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/scriitorii-au-ales-cuvintele-potrivite-basescu-bluto-oprescu-tambalist-crin-cocker-geoana-ciorap-7299.html

Urmuz
8th October 2009, 17:26
Am citit articolul doamnei Mungiu si pot afirma ca textul mi se pare plin de invective, invidie si argumente slabe.

miril
8th October 2009, 18:43
Da, avem opinii total diferite, Urmuz.

Bancaru
8th October 2009, 22:28
Urmuz, Tapalaga e si el parte din orchestra de trompete si trombon a lui Basescu. Canta trompetele dupa care ne tromboneste. L-am vazut de baiat la Nasul si da-mi voie sa prefer Realitatea. Nasul e mai gretos decat emisiunea aluia de la Antena 3. Mingi la fileu, facut sluj, limbi in cur, periat, curatat matreata, stat capra si facut pres. Mai ai si alti autori? L-ai omis pe ala...Adamescu, sau cum ii zice? Asteptam si pe Cristoiu mai nou.
Doamna Mugiu era buna pana sa se ia de EBa. Macar atat ai fi trebuit sa admonestezi, faptul sa isi impune copilul in viata politica, desi se vede clar ca fetei ii ade mai bine in aia pulitica. Apropo, a vorbit, iar, in PE. De data asta nu despre moldoveni ci despre un alt suubiect drag lui ta'su - Na o buca. Pardon, Nabucco. Daca tot nu il chama nimeni, macar il asculta astia cu vocea aia tremurata a fiicei sale. Deci are heralzi si pe acolo.

miril
9th October 2009, 14:34
A condamnat comunismul prin scris si nu numai:

http://www.romanialibera.ro/a167044/interviu-cu-herta-muller-2007-traiesc-in-limbi-imprumutate.html

http://www.gandul.info/news/este-nobelul-hertei-m-ller-si-al-romaniei-cum-raspund-manolescu-goma-plesu-ctp-si-cartarescu-4972220

"Ati simtit ceva special cand comunismul a fost condamnat oficial?

Mi se pare un gest simbolic fara sens, ba chiar deplasat. Eu am si refuzat sa particip la sedinta oficiala pentru ca mi-am zis nu-mi place si nu mi se pare democratic sa duci un teanc de hartii (Raportul Tismaneanu - n. red.) la un domnitor , Basescu, si el sa condamne ceva pe baza chestiei aleia. De ce, de ce el si cine e el? Noi, daca vrem sa fim o democratie, avem de luptat cu mentalitati, trebuie sa cream o justitie care-si face treaba si cum sa condamni comunismul, cand dosarele sunt inchise, eu nici nu stiu ce scrie in dosarele alea, in dosarul meu, de exemplu. Comunismul a facut crime grave despre care nu mai putem sti nimic. Cati oameni au murit la granita? Nu se stie, la asta ar trebui sa raspunda armata, granicerii si mai sunt atatea domenii, medicina a fost implicata Sunt domenii foarte extinse ce trebuie discutate si asta trebuie sa faca societatea civila in tara asta. Nu Basescu este cel care poate sa condamne comunismul. I s-a dat un morman de hartii si el a declarat comunismul un regim criminal. Asta nu el a stiut, asta eu am stiut. Acum, sa incepem cu gesturi simbolice dupa 15-20 ani mi se pare inutil si nu vad sensul acestui act teatral".

miril
9th October 2009, 14:35
Interesant, merita citit:

http://www.adevarul.ro/articole/florin-iaru-romania-nu-i-normala-la-cap.html

krapulax
9th October 2009, 15:02
l-am vazut ieri la tv pe ctp, banuiam ca editorialul lui de az va contine aceleasi idei. iata-le:
http://www.gandul.info/opinii/mai-tari-decat-partidul-comunist-4973391

krapulax
9th October 2009, 15:08
de la simona take aflam ca:

* Botezatu și-a scos dihorul la restaurant (http://www.libertatea.ro/stire/si-a-scos-dihorul-in-lume-259436.html)
* Daniela Gyorfi: “Nu am o relație cu George Tal! Doar fac sex cu el din când în când!” (http://www.libertatea.ro/stire/daniela-gyorfi-nu-am-o-relatie-cu-george-tal-doar-fac-sex-cu-el-din-cand-in-cand-259358.html)
* Irinel Columbeanu: “Nu înțeleg de ce trebuie să ma încalece toate, ca pe un catâr” (http://www.libertatea.ro/stire/iri-nu-inteleg-de-ce-trebuie-sa-ma-incalece-toate-ca-pe-un-catar-259424.html)
* Un homosexual a încercat să otrăvească două lesbience, după ce acestea l-au acuzat de furtul pisicii lor cu 3 picioare (http://www.ziua.ro/news.php?id=40921&data=2009-10-08)
* Oana Oprea: «Sânii mei are doo chile» (http://www.click.ro/vedete/romanesti/doua-mei-au-2-sanii-Oana-kg_0_825517577.html)
* Mort de beat, n-a simțit când cineva i-a tatuat o p..enis pe picior (http://ziua.net/news.php?data=2009-10-09&id=40893)

asta-i tara, ce sa fac

krapulax
9th October 2009, 15:11
radu cosasu, in dilema:
Pentru a scăpa de derbedei și huligani (cine și-a mai numit așa contestatarii?), patronul Stelei a hotărît să nu se mai vîndă abonamente decît elevilor și studenților harnici, precum și persoanelor cu studii superioare. Adicătelea ca să-ți cumperi un abonament în Ghencea te vei prezenta cu carnetul de note și diploma de la facultate!? Ferească Dumnezeu de crizele intelectualiste ale unui incult.

miril
9th October 2009, 15:18
Si mie mi se pare o greseala majora, ca sa nu zic altfel, promovarea lui Olteanu pe post de viceguvernator BNR. PNL, voit sau...nevoit, era sa zic, si-a tras un glont...undeva, exact cand nu trebuia. Si, totusi, un mesaj interesant, cu un punct de vedere mai...altfel, mi-a atras atentia, vis a vis de cele spuse de CTP. Iata-l, in parte:

"De data asta parlamentul a facut o treba normala. Imi pare rau ca trebuie sa-l contrazic categoric pe CTP si pe altii care considera ca in CA al BNR trebuia ca PARTIDELE sa-si desemneze "meseriasi". Aceasta idee fixa este o eroare. Partidele trebuiau sa-si desemneze (asa cum bine a facut PNL-ul) un reprezentant POLITIC! Meseriasiii sunt la BNR sau ar trebui sa fie. Bancherii si finantistii au facut enorme prostii in ultimii ani, ei fiind cei care au PROVOCAT actuala criza. Tarile au fost scoase din criza de oamenii politici pentru ca s-au luat decizii politice care nu au avut nimic de a face cu regulile finantelor capitaliste. Eu nu sunt foarte convins ca Isarescu nu face prostii! Am cheltuit 1,1 miliarde euro numai in luna septembrie pentru a mentine cursul. Oare e bine? Ne indatoram pentru ca bancile sa poata prospera. Nu stiu daca e bine. Poate trebuia ca m a s u r i l e pe care le ia BNR sa fi fost dublate si cu masuri politice".

krapulax
9th October 2009, 15:27
da, isarescu asta e sacrosant si nu stie nimeni de ce.

tarile au fost scoase din criza de oameni politici? poate, dar nu de alde olteanu, boc, vidreanu si vangelis

miril
9th October 2009, 15:32
Corect!

Bancaru
9th October 2009, 15:56
Toate partidele au reprezentanti in CA al BNR. Si UDMR are unul. De ce e numai Bogdan Olteanu al mai nepriceput? Doar ca e mai notoriu?

krapulax
9th October 2009, 18:01
un posibil raspuns (http://www.ziare.com/actual/politica/10-09-2009/patriciu-despre-olteanu-labil-psihic-si-de-o-inteligenta-mediocra-913166), dat de (cineva care semnează) dinu patriciu

miril
10th October 2009, 10:20
Ar fi bine si cu o...revolta:

http://www.cotidianul.ro/romania_da_startul_in_revolutia_fizicii_si_a_medic inei_in_lume_laserul_anticancer_langa_bucuresti-100404.html

Bancaru
10th October 2009, 23:53
Mie nu mi se pare ca Olteanu ar fi labil. Poate ne spune mai multe cine se pricepe. CIne se pricepe? E putin rau Patriciu. Olteanu nu e in tabara lui. As zice ca Udrea e labila, la ca labii are.

miril
11th October 2009, 10:39
Nu era momentul, Bank. Nu ma refer la labii.

krapulax
11th October 2009, 11:25
da. pentru labii e totdeauna momentul.

andrei manolescu, in dilema:

Varșovia e capitala unei țări care a avut, de-a lungul istoriei, multe în comun cu România și ne-a fost deseori termen de comparație. Numele de Varșovia vine, spune legenda, de la un pescar care s-ar fi așezat pe malurile Vistulei prin secolul al XIII-lea și pe care-l chema Vars. Al nostru fondator avea o ocupație la fel de tradițională, era cioban, și-l chema Bucur. După o formulă asociată adeseori țărilor mai provinciale, aeroportul Varșoviei poartă numele unuia dintre cei mai cunoscuți polonezi din istorie: Frédéric Chopin (http://www.youtube.com/watch?v=2WpDH5zbhIk). E ceva mai mare decît aeroportul principal al Bucureștiului, al cărui nume e însă mai potrivit, pentru că am avut norocul ca în istoria noastră să existe personalitatea potrivită: Henri Coandă.
Zlotul e aproape echivalent cu leul nostru românesc, iar la casa de schimb de la aeroport cursul e la fel de dezavantajos ca la Otopeni. Anunțurile în engleză, din avion sau de la aeroport, sună ca și cum ar fi în polonă și uneori sînt greu de înțeles.
Bulevardul larg care duce spre centrul orașului, cu blocurile rare care-l flanchează, cu spațiul verde care separă sensurile și asfaltul destul de ondulat, seamănă cu bulevardele de intrare din mai toate marile orașe peste care a trecut comunismul. Coloanele de mașini care se adună la stopuri sînt și ele destul de familiare. Nu lipsesc nici cearșafurile cu reclame întinse pe clădiri (e drept, mai rare decît în București). Pînă și înaltul palmier dintr-o mare intersecție amintește de obiceiurile exotice ale autohtonilor primari bucureșteni (dar Varșovia e mult mai la nord și mai răcoroasă decît Bucureștiul).
Recepționerii de la un hotel de cinci stele îți cer să le dai cardul „doar pentru a-l înregistra, în cazul în care consumi ceva din frigiderul din cameră“. Se asigură, cu alte cuvinte, pentru cazul în care au de-a face cu un hoț. Pe oglinda liftului găsești cărți de vizită colorate pe care scrie „girl escort“. La restaurante, chelnerii au obiceiul să-și însușească restul pe care îl consideră, cu de la sine putere, a li se cuveni, pe post de bacșiș. Magazinele cu mari pretenții și prețuri exagerate alternează cu prăvălii aproape mizere, în care găsești lucruri amestecate. Comerțul pare instabil și încă marcat de chinurile tranziției, foarte asemănător cu al nostru. În sfîrșit, oamenii pe stradă sînt îmbrăcați cam la fel ca bucureștenii, deși parcă procentul figurilor neurbane e ceva mai redus.
Comparațiile nu pot merge însă mai departe. Varșovia e mult mai curată decît Bucureștiul și nici pe departe atît de prăfuită. Nu auzi aproape niciodată claxoane sau înjurături între șoferi, deși – așa cum spuneam – ambuteiajele sînt la ordinea zilei. Șoferii de taxi sînt de obicei corecți și civilizați, chiar și atunci cînd te duc la aeroport.
Varșovia a fost distrusă în proporție de peste 80%, în timpul războiului. Aproape că nu mai rămăsese piatră pe piatră din cauza bombardamentelor germane și a luptelor de stradă din timpul revoltei evreiești și a insurecției armate (ambele înăbușite în băi de sînge). Varșovia de astăzi e un oraș complet reconstruit. Chiar sub regimul comunist a fost refăcut întreg centrul istoric (ceva mai mare decît centrul Sibiului nostru), casă cu casă, încăpăre cu încăpere. Nimic nu a fost modificat (în afară de proprietate), iar astăzi te poți plimba cu trăsura prin piețele pline de pictori, artiști și saltimbanci. S-au reconstruit și alte bulevarde și clădiri importante (precum Opera, Primăria, Palatul Regal, Universitatea). Sub același regim comunist, împotriva căruia polonezii au luptat mai constant și mai organizat decît noi, s-au reconstruit și nenumărate biserici și mari catedrale (și cea prăbușită de bombardamente peste pianul lui Frédéric Chopin, pe care-l adăpostea). Pe locul unde a fost cea mai frumoasă sinagogă din oraș, distrusă și ea în război, s-a construit însă mai recent un bloc înalt de sticlă, subiect de mari controverse.
Una peste alta totuși, ceea ce în București s-a demolat în comunism pe timp de pace și continuă a se dărîma astăzi în deplină libertate, în Varșovia a fost distrus în vremuri de război și reconstruit chiar sub regimul comunist, cu o încăpățînare civică demnă de o cauză așa importantă. Nu sîntem chiar la fel...

Bancaru
11th October 2009, 19:43
Adevarul e ca in fiecare tara comunismul s-a desfasurat diferit. Varsovia a fost in cea mai mare proportie rasa de pe fata pamantului si atunci ce mai e in picioare din ce era vechi a fost conservat cu grija. La noi au ramas multe dupa razboi s putine dupa 89.

miril
12th October 2009, 09:34
Bine adusa din condei, concluzia ta. Din nefericire.

Luci@n333
12th October 2009, 10:09
http://www.rezistenta.net/2009/09/1944-bombardamente-in-bucuresti-1.html

+

http://www.rezistenta.net/2009/09/1944-bombardamente-in-bucuresti-2.html

Documentatia :)


+ http://www.muzeuldefotografie.ro/

miril
12th October 2009, 10:15
Da, foarte interesanta...Documentatia. O parte importanta din istoria (bombardata) a Bucurestiului.

miril
16th October 2009, 10:49
Chiar daca nu-i pe stilul meu, scrie bine CTP, care mi se pare cel care incerca cel mai mult sa fie cat mai obiectiv, mai neutru.

Carasul d-lui Băsescu Cristian Tudor POPESCU Gandul

"Se poate ajunge la desthrămahrea hRumâniei!" hârâia N. Ceaușescu ca ultim argument al menținerii sale la putere, după ce tunase și fulgerase împotriva "huliganilor de la Timișoara", și "agenturilor străine". Înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din 1996, I. Iliescu răcnea: "Aveți grijă ce faceți! Vin ungurii! Vin moșierii!" Nu pot să alătur decât aceste imagini zicerii lui T. Băsescu de la pupitrul Cotrocenilor către români: "Dacă nu acceptați premierul pus de mine, FMI nu ne mai dă bani de salarii și pensii!" Când a emis-o, dl. Băsescu a înghițit în sec și s-a schimbat la față: știa foarte bine cu ce foc se joacă și totuși a jucat, cu sângele rece pe care i-l știm. Să ameninți, să șantajezi o întreagă națiune, numai dl. Băsescu e în stare de așa ceva. A mizat pe faptul că po****ția, auzind că nu-i mai vin banii de la stat, se va speria de moarte și va trece la alegeri de partea marelui șef. Că oamenii nu vor gândi următoarele: că situația neplății salariilor și pensiilor a fost creată de guvernul Boc pus de dl. Băsescu, nu de duhul sfânt. Că această situație nu e de azi, de ieri, că datează cel puțin din august, când s-a discutat prima dată cu FMI despre asta. Că dl. Băsescu n-a suflat o vorbă până acum, adică până când opoziția adunată într-o majoritate l-a propus ca premier pe dl. Klaus Iohannis. Încă o dată dl. președinte dovedește că vrea votul săracilor cu duhul și slabilor de înger din țara asta.

Acum știm și opțiunea sa pentru postul de premier. A sa și numai a sa, pentru că PD-L și-a dorit un candidat politic, din rândurile sale, propunându-l înainte de a fi "lămurit" de dl. Băsescu într-un limbaj la care nu vreți să vă gândiți, pe dl. Emil Boc. Argumentul suprem al d-lui președinte este: "Îl cunosc eu pe dom' Mitică", adică pe dl. Lucian Croitoru. Cine este dl. Croitoru? O păpușă de cârpă care poate fi mani****tă de politicieni după bunul plac: un tehnocrat, după definiția dată cu scârbă, cu 24 de ore înainte de dl. Băsescu. A, acum înțeleg! tehnocrații sunt cârpe când sunt manevrați de ceilalți, dacă îi manevrez eu sunt minunați.

Dl. Croitoru îndeplinește cerințele de ultimă oră ale d-lui Băsescu: pregătire economico-financiară, experiență în relațiile cu FMI. Premierul Boc, pus de dl. Băsescu a funcționat aproape un an de zile fără să se apropie nici pe departe de aceste cerințe: este profesor de drept, nu negociase nimic cu FMI. Dar măcar era primarul Clujului și președinte de partid, deci conducea oameni. Pentru funcția de premier, prima calitate este să ai experiență în conducerea de colective. Dl. Croitoru n-a condus nimic, niciodată până la vârsta de 52 de ani: a fost consilier la MF și BNR și expert financiar internațional. O altă calitate primordială a unui premier: să aibă capacitatea și experiența de a lua decizii. Consilierii și experții, ca dl. Croitoru, nu iau decizii, ei oferă doar consultanță, opinii profesionale. Dl. Iohannis, candidatul opoziției, îndeplinea aceste două cerințe: de 10 ani administrează un oraș și ia decizii, nu întâmplător bune. Dl. Băsescu nici nu l-a invitat la Cotroceni pentru o discuție pe dl. Iohannis, pe care, de altfel, zice că-l apreciază. Așa mi s-ar fi părut firesc, după discuție, dl. președinte ieșea și ne argumenta de ce nu îl acceptă pe dl. Iohannis. Nu ne anunța că defectul lui este că e profesor, ca și dl. Boc. Cum, de asemenea, majoritatea PSD-PNL-UDMR nu trebuia să refuze din start opțiunea la care președintele are dreptul: sesizarea Curții Constituționale mi se pare o eroare, CC nu poate decât s-o respingă. Liberalii l-au vârât pe politrucul tupeist B. Olteanu în conducerea BNR, dl. Băsescu îl extrage pe dl. Croitoru de acolo pentru a se folosi de el în pokerul său politic. Ăsta e nivelul actual al civilizației politice în România.

Însă dincolo de politicăreala sinistră care animă ambele părți aflate în conflict, nu pot să nu observ că PSD-PNL-UMDR oferă o soluție colectivă, majoritară și, până acum, consecventă. Dl. Băsescu oferă o soluție strict personală, autoritară, prea puțin justificată și contradictorie. Dl. președinte încearcă performanța remarcabilă de a câștiga voturi susținând simultan și alba, și neagra. Toți politicienii îi iau pe alegători drept proști, dar dl. Băsescu merge chiar mai departe: poporul este pentru d-sa aidoma carasului auriu. Acesta înoată în acvariu și se lovește cu botul de peretele de sticlă. Îl doare și înoată în partea cealaltă. Până când se lovește cu botul de geamul opus și îl doare din nou, trec trei secunde. Memoria carasului auriu e mai scurtă de trei secunde. El nu face legătura între cele două senzații de durere și are impresia că trăiește în ocean.

Așa încât, după 20 de ani de viață în libertate, poporul român va avea de ales peste câteva săptămâni, în mod crud și primitiv, între o dictatură personală și o democrație coruptibilă și coruptă, complicată, scumpă și enervantă. Vai de capul nostru.

miril
17th October 2009, 10:48
Sa stim pe ce discutam:

Constituția lui Băsescu JN

Deși Constituția nu prevede sub nici o formă că un partid este îndreptățit să nominalizeze premierul deoarece deține cele mai multe mandate în Parlament, președintele Traian Băsescu insistă că PD-L are acest drept.

"Vreau să mai precizez faptul că astăzi PD-L, renunțând la candidatura pentru funcția de prim-ministru anunțată ieri în consultări, a făcut solicitarea să poată să transmită și el o propu­nere pentru funcția de prim-ministru la Președinție, plecând de la premisa că este partidul cu cel mai mare număr de parlamentari, așa cum a rezultat din alegeri. V-aș aduce aminte că, pe durata întregului mandat de președinte, întotdeauna am făcut desemnarea primului-ministru de la partidul sau alianța înregistrată juridic care a dobândit la alegeri cel mai mare număr de parlamentari. În mandatul 2004-2008, am desemnat prim-ministru de la Alianța D.A. pentru că avea un parlamentar mai mult decât PSD, care nu a fost într-o alianță înregistrată juridic cu PC. În acest exercițiu legislativ, 2008-2012, am încredințat mandatul de prim-ministru Partidului Democrat-Liberal, care a obținut cu trei parlamentari mai mult decât Alianța PSD-PC", a declarat miercuri Traian Băsescu.

Ieri la Cotroceni, șeful statului a reluat ideea. "Dacă acest Guvern nu trece prin Parlament, mă obligă Constituția să nu stau să văd ce s-o întâmpla, trebuie să încerc și o altă variantă, dar sper să rezolvăm stabilitatea politică cu acest Guvern." Întrebat dacă a doua nominalizare va fi din partea PD-L, Băsescu a răspuns că "va fi din partea partidului cu cele mai multe locuri în Parlament, așa cum a decis electoratul la alegerile din noiembrie 2008".


Ceea ce afirmă el însă nu are nici o susținere în Constituție. Articolul 103 din Legea fundamentală prevede la alineatul 1 că "președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament". Conform DEX, majoritate absolută = număr de voturi egal cu cel puțin jumătate plus unu din total. Cu alte cuvinte, ca PD-L să poată desemna premierul trebuie să aibă 236 de mandate de parlamentar, adică jumătate plus unu din numărul total de mandate din Parlament. Or, PD-L are 170 de mandate și cu toate racolările ar putea să ajungă la 176.


AMENINȚĂ CĂ VA DIZOLVA PARLAMENTUL
Șeful statului a mai declarat ieri la RRA că, dacă Parlamentul nu va valida și o eventuală a doua pro­punere de Guvern până la alegerile prezidențiale, ar putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului a doua zi după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, respectiv la 7 decembrie, în eventuala calitate a sa de președinte în exercițiu. Nici în acest caz Constituția nu-i dă dreptate.


LEGEA FUNDAMENTALĂ ÎL CONTRAZICE
Constituția prevede la art. 89 că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului. Or, 7 decembrie este în interiorul mandatului actual al lui Traian Băsescu pe care și-l exercită, potrivit art. 83, până la depunerea jurământului de președintele nou-ales. Astfel, la articolul 89, Legea fundamentală prevede că, "după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, președintele României poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură". Alineatul 3 al aceluiași articol menționează însă că "Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență". Mai departe, articolul 83 prevede că "mandatul președintelui României este de cinci ani și se exercită de la data depunerii jurământului".


LĂZĂROIU ÎNCEARCĂ SĂ DREAGĂ BUSUIOCUL
Consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu precizează că, prin declarația privind dizolvarea Le­gislativului, președintele Traian Băsescu a vrut "să atragă atenția Parlamentului asupra unei evoluții periculoase generată de iresponsabilitatea unor lideri de partide".
"Prin declarația privind di­zolvarea Legislativului, președintele Traian Băsescu a vrut să atragă atenția Parlamentului asupra unei evoluții periculoase generată de ires­ponsabilitatea unor lideri de partide. Șeful statului are convingerea că România are nevoie de un Guvern legitim și cât mai puține momente electorale în această perioadă dificilă. Președintele a arătat că poate face compromisuri și a acceptat varianta PNL-PSD-UDMR de a numi un premier independent. Președintele speră că Parlamentul va da dovadă de responsabilitate și nu va bloca formarea unui Guvern legitim", se arată într-o declarație a lui Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidențial, șeful Departamentului Planificare și Analiză Politică.

miril
21st October 2009, 12:05
Avem si altfel de stiri:

Un eveniment care are loc “o dată la trei secole” Doinel Tronaru Cotidianu

Concertul în care pianistul Lucian Ban reinterpretează în cheie jazz muzica lui George Enescu, alături, printre alții, de un fost prieten al lui Yoko Ono, este elogiat de presa americană.

Prestigioasa Merkin Concert Hall din Manhattan, New York, a găzduit marți seară de la ora locală 20.00 premiera americană a unui experiment muzical care își propune să modifice radical modul în care marele muzician român George Enescu este receptat în peisajul muzical contemporan. Proiectul “ENESCU Re-Imagined” tratează opera compozitorului român în cheia jazzului contemporan și a fost inițiat de pianistul român Lucian Ban, stabilit de mai mulți ani în Statele Unite, împreună cu un renumit contrabasist de jazz american, John Hebert. Cei doi muzicieni și-au asociat, pentru acest proiect inedit, încă șase nume grele ale jazzului internațional: Mat Maneri (violă), Tony Malaby (saxofon tenor), Joyce Hammann (vioară), Taylor Ho Bynum (trompetă), Gerald Cleaver (tobe) și Badal Roy (tobe indiene) - legendar colaborator al lui Miles Davis, John McLaughlin și Yoko Ono.

Lucrarea rezultată din colaborarea celor opt muzicieni a avut premiera la București acum o lună, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”. Publicitate


Evenimentul newyorkez de aseară a fost făcut posibil de Institutul Cultural Român de la New York, care a mai colaborat cu Lucian Ban, acum doi ani, pentru o Suită de Jazz Româno-Americană de mare succes, iar Merkin Concert Hall este una dintre cele mai prestigioase săli de concert din Manhattan, repertoriul său fiind urmărit de 60.000 de spectatori anual.

Lucian Ban spune că a descoperit cu adevărat muzica lui George Enescu de-abia când a ajuns în America și a avut ideea acestei reinterpretări originale pornind de la revelația că “George Enescu nu e deloc departe de jazz”.

Legătura dintre George Enescu și Statele Unite a fost una foarte strânsă, iar faptul că l-a avut drept elev pe tânărul, pe-atunci, Yehudi Menuhin, devenit unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului trecut, a sporit cota americană a lui Enescu. Lordul Menuhin a lansat, de-a lungul vieții, numeroase elogii la adresa fostului său profesor: “Enescu e cel mai mare muzician pe care l-am cunoscut vreodată”, repeta violonistul evreu. Menuhin a mai spus că “Enescu n-a fost încă descoperit în întregime”, lansând și stupefianta profeție: “Secolul XXI va fi secolul Enescu”.

Reacțiile de dinaintea concertului ale presei newyorkeze au fost de-a dreptul elogioase: “Credeți-ne pe cuvânt: un astfel de eveniment are loc o dată la trei secole!”, își încheie cronica de întâmpinare săptămânalul newyorkez “Village Voice”, recomandând premiera de la Merkin Concert Hall, iar revista “Time Out New York” plasează concertul în top 5 al evenimentelor muzicale de neratat în această săptămână.

miril
21st October 2009, 13:12
Si iapa?

Despre inraire Andrei Plesu Adevarul

Nu se poate trăi, clipă de clipă, din frecventarea pustiului intelectual și sufletesc al arenei politice.

Andrei Pleșu publicist Lord Acton spune, într-o notă, că „oamenii nu pot fi făcuți buni de către stat, dar ei pot fi cu ușurință înrăiți”. Ar trebui ca actualele instituții ale statului să se simtă vizate. Dincolo de nereușitele lor economice sau politice, ele pot fi acuzate de ceva mai grav: e vorba de un efect toxic asupra societății românești în ansamblul ei. Lumea s-a înrăit. Guvernul (demisionar) și opoziția (incluzând, o vreme, și partenerii de guvernare) și-au adus neîncetat acuzații dure și au creat, astfel, o atmosferă de lucru otrăvită. Partidele politice s-au vânat și se vânează reciproc pentru a ieși mereu în avantaj (electoral).

Presa a cultivat și cultivă, cu un zel demn de o cauză mai bună, atacul, injuria, calomnia, scandalul. Ore întregi, la diferite posturi de televiziune, se distribuie acuzații, se încurajează batjocura, limbajul de stadion înfierbântat, furia. La Realitatea, se face o ipocrită campanie pentru „respect” pe fundalul unor emisiuni la care sunt invitați tot soiul de ipochimeni fără onoare și fără minime reguli de conduită. Societatea e polarizată isteric: pro-băsescieni obsesivi și anti-băsescieni grobieni. Forum-urile sunt pline de dejecții. Ne îndreptăm spre un soi de stupoare electorală: nu mai vrem să votăm pe nimeni, pentru că îi disprețuim pe toți.

Înrăirea generală este și efectul unor conjuncturi exterioare. Scăderea nivelului de trai nu e de natură să bine-dispună. Sărăcia te înrăiește, tot astfel cum bogăția scăpată de sub control tinde să te prostească. Săracul e nervos, resentimentar, înclinat spre acreală și violență. Sentimentul insecurității te înrăiește de asemenea. Trăiești îngrijorat, fără proiecte de durată, fără garanția că ești protejat de legi și instituții. Politicienii joacă pe altă scenă decât scena pe care trăiesc cetățenii țării. Spiritul de competiție, negrădinărit de reguli precise, de fair-play și de principii echitabile duce și el la înrăire. Suntem contaminați de o sălbăticie a carierei și a câștigului care ne desfigurează.

Ritmul vieții zilnice nu menajează, nici el, pacea interioară. N-avem timp, n-avem răgazuri de reîmprospătare, ne-am pierdut singurătatea, adică șansa confruntării raționale cu sine și cu ambianța în care ne mișcăm. Reflecția e înlocuită tot mai des de emotivitate barbară și instinct de conservare. Nu ne mai definim prin ceea ce suntem, ci prin ceea ce respingem. Portretul nostru e suma insatisfacțiilor și a balastului de ură pe care l-am acumulat. Lovim pentru a trăi și ne confecționăm fericirea din fragmente de bombăneală și deriziune.

Ajungi să te întrebi, contemplând lumea românească de azi, dacă mai există detenta bucuriei, dacă oamenii se mai îndrăgostesc, dacă mai există plăceri depline și colocvialități inocente. Dacă se mai gândește cineva la arta conversației, dacă mai răsfoiește cineva pe Epictet, sau pe Montaigne. Nu se poate trăi, clipă de clipă, din frecventarea pustiului intelectual și sufletesc al arenei politice. Nu se poate trăi din amărăciune, recriminare și sudalmă. Nici Geoană, nici Antonescu, nici Băsescu nu pot fi un conținut de viață, o preocupare febrilă, o realitate consistentă. Valorile, problemele adevărate, viața sunt de căutat în cu totul altă direcție. Până la urmă, Lord Acton nu are dreptate întrutotul. Desigur, nu e treaba statului să-i facă pe oameni mai buni. Și totuși el îi poate face mai buni, dacă reușește măcar să nu-i facă mai răi decât sunt.

miril
21st October 2009, 15:53
Absolut de citit:

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/daniel-barbu-unii-intelectuali-s-au-aliat-cu-traian-basescu-din-insensibilitate-democratica-detesta-democratia-se-poate-ca-ei-sa-fie-de-partea-viitorului-9881.html

krapulax
21st October 2009, 19:59
in catavencu de azi

Bancaru
21st October 2009, 21:56
Eu am senzatia ca tu votezi cu Basescu.

krapulax
21st October 2009, 23:16
daca votez cu basescu, basescu e de vina

Luci@n333
22nd October 2009, 11:21
daca votez cu basescu, basescu e de vina

Acum ca tot s-a ajuns la ,,eu cu cine votez, hac?!?" Intre Basescu si Geoana in turul doi... sa nu fim sinucigasi iar cu PDSR-ul.

Bancaru
22nd October 2009, 11:25
Eu as zice ca aici e una dintre putinele chestii de care el nu se face vinovat. Ba mai mult, ii dai posibilitatea sa se faca vinovat de multe altele. Nici maca daca nu votezi nu o sa fie suficient. Ca privim doar la cum se infige asta ca o lipitoare.
@Lucian, eu nu am fost niciodata sinucigas cu PSD, dar prefer asa, decat sa mai iasa Basescu iar. Prefer sa regret alegerea peste cinci ani decat sa traiesc intr-o dictatura. Peste cinci ani, cu Geoana, voi avea posibilitatea sa schimb ceva prin vot. Cu Basescu nu sunt asa convins de treaba asta.

Luci@n333
22nd October 2009, 11:34
Eu as zice ca aici e una dintre putinele chestii de care el nu se face vinovat. Ba mai mult, ii dai posibilitatea sa se faca vinovat de multe altele. Nici maca daca nu votezi nu o sa fie suficient. Ca privim doar la cum se infige asta ca o lipitoare.
@Lucian, eu nu am fost niciodata sinucigas cu PSD, dar prefer asa, decat sa mai iasa Basescu iar. Prefer sa regret alegerea peste cinci ani decat sa traiesc intr-o dictatura. Peste cinci ani, cu Geoana, voi avea posibilitatea sa schimb ceva prin vot. Cu Basescu nu sunt asa convins de treaba asta.

Ma gandesc acum la imaginea care mi-a ramas cand ieri la BEC era Geoana cu Iliescu in stanga lui, si tovarasul cu zambetul caracteristic i-a transmis prostanacului ca el este noua generatie si ca-i paseasca ce-o vrea sa-i paseze (ca asta nu am retinut), dar ideea era ca-i paseaza ceva si asta venind de la un tovaras nu miroase deloc bine.

Acum fiecare are propria parere asupra elitei politice dar la cum ii percep eu pe toti , macar cu marinarul stim la ce sa ne asteptam.

miril
22nd October 2009, 11:45
Luci, de la Basescu ne asteptam doar la dictatura, de acum incolo. Are asta o pohta sa popeasca... Geoana-i...care-i porecla lui? Asta nu-i toxic ca Basescu si politruc ca Iliescu care la ora asta nu mai reprezinta nici pericol si nici model de urmat nu este. Este mult mai usor de data jos, Mirciulica, decat au fost, sper eu, respectivii. Eu, si nu sunt singurul, merg pe Antonescu nu pentru ca reprezinta neaparat idealurile liberale dar este neprobat si mai este, la ora actuala, raul cel mai mic, in opinia mea.

krapulax
22nd October 2009, 12:03
se consuma formidabile energii pentru a se dovedi superioritatea sau inferioritatea lui basescu fata de geoana. fratilor, sunt eu, kra****x, ma stiti de la meciuri. eu cred ca putem folosi energiile astea altfel. caci in definitiv, avem de ales intre doua camarile. ambele sinistre. videanu+udrea+sida+becali+bahmuteanu, pe de cealalta parte vanghelie+mazare+hrebenciuc+becali+zavoranu. chiar asa rau a ajuns poporul asta, sa fie nevoit sa aleaga intre doua camarile?
better the devil you know, zic unii. better the devil you don't, zic altii. mie ce-mi ramane sa spun?
cei 2 probabili finalisti la prezidentiale, geoana si basescu. pantoful lui basescu si pantoful lui geoana. goold ol' shoe (http://www.youtube.com/watch?v=1v4ZLwevXAI) versus new shoes (http://www.youtube.com/watch?v=15IvsNf3CmE). 2 filme frumoase, 2 candidati uraciosi. cu ce ma pot ei cuceri pe mine? tine vreunul din ei cu progresul? nu! depaseste nivelul cultural al vreunuia etajul 'pistruiatul'? nu! si mai ales: au mancat ei salam cu soia? va las sa raspundeti singuri la aceasta intrebare, deoarece deja am depasit cu mult cea mai lunga postare pe care o facusem pana acum pe ols.

miril
22nd October 2009, 12:18
Raspunsul se afla si in articolul cu link pus de mine, ieri, cred. Ma rog, nu vreau sa zic ca ala are dreptate ci ca...cam asta-i logica in astfel de tip de evenimente. Cu alte cuvinte, daca nu esti multumit cu unul, il incerci pe celalalt chiar daca nu pare mai altfel, samd...pana vine ala care tine si cu Progresul, era sa zic. Glumeam, bineinteles. Desi tare mi-ar place, fie el si un dictator. De plus, de preferat.

krapulax
22nd October 2009, 12:26
pai l-am incercat si pe celalalt! ma rog, am fost nevoit sa-l incerc, ca nu eu i-am votat. it's the same old psd, same old fsn, same old bullshit.

miril
22nd October 2009, 12:34
NU-i vorba de PSD, ci de alta persoana drept presedinte. Krap, parerea mea de..., nu vreau sa scriu specialist ca nu sunt, stiti voi, este ca, pe langa faptul ca PSD nu mai este ce a fost, Geoana este (mai) normal si...prostanac, a se citi, neconflictual, caracterial vorbind, deci, implicit, mai usor de inlocuit daca se arata a fi o catastrofa. In opinia mea, nu vreau sa..., ca mai sus, Basescu nu este o catastrofa pentru tara ci o tragedie, antica, adica de trimis la antichitati pana nu va pune stapanire pe tot, inclusiv Cotroceni. Nu palatul prezidential.

Bancaru
22nd October 2009, 12:45
Votul se mai da si in functie de conjunctura, nu numai din simpatie. Din simpatie o sa votez in primul tur. Apoi nu. Iliescu era acolo pentru ca, din pacate, si asta e o chestie stiuta, sunt destui care l-ar vota pe Iliescu chiar si maine. A fost adus pentru a-i induiosa pe aia. Geoana merge pe mana unor specialisti de imagine, nu e ceva ce face de capul lui. Stie, si a si strecurat-o, ca daca va iesi va iesi pe baza votului negativ dat lui Basescu. Ca de altfel oricare dintre ceilalti, pentru ca, asa cum am mai pus undeva, in turul 2 Basescu pare sa fie constant la 48% iar ceilalti, indifernt care, 52%. Asta spune multe.
Tocmai pentru ca te cunosc te rog sa nu judeci cu sufletul ci sa judeci cu mintea. La Basescu nu va mai fi vorba numai de camarila. Oricine vine la putere isi aduce aliatii in posturi cheie. Toti, asa e construit poporul asta. Numai ca pe langa astia, din cand in cand tara mai bășește si cate un dictator. Ma indeamna pe mine vreo fapta de pana acum de-a lui Basescu sa ma gandesc la ceva bun? Imi tine de cald (la figurat) ca a condamnat comunismul? Mai mult decat vorba a facut ceva? A spus ca a fost comunist "dar acum nu mai e". Pueril pana si in exprimare. In rest este un geniu, recunosc, al raului si al strambelor bagate.
Daca amandoi vor aduce camarila la putere, in cazul in care se vad in turul 2, il votez pe Geoana cu o convingere de fier, pentru ca Geoana este civilizat. Geoana nu are 5 ani de presedintie in spate ca sa poata sa isi descarce totate bagajele lui imputite.

miril
22nd October 2009, 12:52
Corecta observatia lui Bank, cu circumstanta si cu Iliescu, ca sa vada lumea ca insusi tovarasul Iliescu e cu Gioana, adica, toata lumea-i cu Gioana. Altfel, sa fie la ei, acolo.

Bancaru
22nd October 2009, 13:16
Toti care vin, vin pusi pe capatuiala. Basescu e pus sa dea si cu biciul. Cu ce e Nastase mai rau decat Basescu, considerandu-l pe Nastase etalon de sperietoare politica? Ce a facut el mai rau decat Basescu? Vreau sa aud ceva concret si nu raspunsuri de genul date de unii pe forum sau de Sever Voinescu la televizor "daca intrebi de Iliescu sau Nastase ne-am lamurit". Si-a facut case? Cine nu are case acum? Basescu nu are? Ca nu a tinut pentru el e ceva ce tine de necesitatile copiilor. Cred ca si Nastase a mai dat din ele pentru ca acum baiatul mare are masina, il prinde radarul si trebuie sa fute si el. El nu fute cum faceam noi, pe la Costinesti sau asteptam sa plece paritnii in concediu. El are hogeac. In 2004/2005 mare scandal cu termopane. Acum nu mai impresioneaza pe nimeni acest gen de materiale de constructii. Fata lui Basescu are vila pe pamanturile lui Pogoniciu, sau cum ii zice, si nu se mai isterizeaza nimeni. Vreti sa ii vedeti in poze pe prietenii de Golden Blitz ai lui Basescu - Casuneanu si Umbrarescu? Pe Cocos l-ati vazut? Nu pe al vostru si pe al lui Udrea. Cu ce e mai prejos asta decat Mazare? Ma rog, Mazare e doctor pe langa asta. Si daca nu ma insel este mai bogat Coco.
Raspunsul firesc ar fi nu votez. Dar daca nu votez ramane Basescu. Si ajung iar de unde am plecat cu explicatiile.

Luci@n333
22nd October 2009, 14:03
Toti care vin, vin pusi pe capatuiala. Basescu e pus sa dea si cu biciul. Cu ce e Nastase mai rau decat Basescu, considerandu-l pe Nastase etalon de sperietoare politica? Ce a facut el mai rau decat Basescu? Vreau sa aud ceva concret si nu raspunsuri de genul date de unii pe forum sau de Sever Voinescu la televizor "daca intrebi de Iliescu sau Nastase ne-am lamurit". Si-a facut case? Cine nu are case acum? Basescu nu are? Ca nu a tinut pentru el e ceva ce tine de necesitatile copiilor. Cred ca si Nastase a mai dat din ele pentru ca acum baiatul mare are masina, il prinde radarul si trebuie sa fute si el. El nu fute cum faceam noi, pe la Costinesti sau asteptam sa plece paritnii in concediu. El are hogeac. In 2004/2005 mare scandal cu termopane. Acum nu mai impresioneaza pe nimeni acest gen de materiale de constructii. Fata lui Basescu are vila pe pamanturile lui Pogoniciu, sau cum ii zice, si nu se mai isterizeaza nimeni. Vreti sa ii vedeti in poze pe prietenii de Golden Blitz ai lui Basescu - Casuneanu si Umbrarescu? Pe Cocos l-ati vazut? Nu pe al vostru si pe al lui Udrea. Cu ce e mai prejos asta decat Mazare? Ma rog, Mazare e doctor pe langa asta. Si daca nu ma insel este mai bogat Coco.
Raspunsul firesc ar fi nu votez. Dar daca nu votez ramane Basescu. Si ajung iar de unde am plecat cu explicatiile.

Dupa principiul ce a facut X mai rau ca Basescu ajungem sa votam cu Vadim ca tot e el primul cu 29%.

Banuiesc ca plecam din start cu ideea ca suntem nevoiti sa alegem ,,raul cel mai putin rau" si incercam sa vedem dincolo de simpatii, pentru a putea privi obiectiv asupra persoanei care ar putea sa ne,,conduca" mai bine pe noi astia amarati de soarta, care nu avem bmw-uri, vile la baneasa si nici pensii speciale care sa ne astepte.

Eu daca dau toate simpatiile si antipatiile la o parte vad un prostanac care zice ca el o sa faca PENSIILE MARI, INVATAMANT DE CALITATE si... si DOAR ATAT. Pai eu ca cetatean tanar si dornic de o casa, de o masa, de loc de munca stabil, de concediu de 40 de zile pe an, de ajutor pentru un IMM, de multe alte chestii normale intr-o Republica Prezidentiala ce promisiuni primesc ca sa ma deranjez pana la vot sa pun stampila pe unii care au vandut toata tara pe o lada de vodca si cateva termopane?

Mai vad un reprezentant al liberalilor care e doar putin mai tanar si mai chipes decat ,,betivul" care conduce acum tara, care are ca singur argument solid ca noi cetatenii trebuie sa votam schimbarea care O SA SCOATA TARA DIN CRIZA. Pai cu ce sa o scota din criza ca daca-mi aduc aminte bine nu au depasit 17-18% in parlament si sigurii lideri politici reprezentativi care au ramas sunt Organ, Tarliceanu (mai traieste?!?) si noul presedinte al partidului pus sa dea bine la poze, unul care nici nu stie cu ce se mananca o majoritate parlamentara si nu o sa stie niciodata. In contextul in care Crin iese presedinte ce partid din astea 2 ceva mai mari o sa-l sustina?!? UDMR-ul?

Si in ultima instanta vad un marinar betiv, stramb, populist care macar stiu ce urmareste. Vrea omul majoritate parlamentara , vrea sa futa o blonda cand e plecat prin delegatie, vrea sa mai bea un sprit cand nu se filmeaza si vroia sa aiba un lingau ca prim-ministru ca sa dorma linistit seara dar acum ar merge si un guvern de tehnocrati. Eu sincer nu-l privesc ca dictator cum poate il priviti voi, eu il vad ca un presedinte mediocru, atacat acum de niste fomisti care nu au mai primit niciun ciolan si care s-au prins ca mai e ceva de supt din tara. Macar ,,betivu" , ,,marinaru", ,,dictatoru" spune ca nu are de unde sa dea pensii, nu are de unde sa dea salarii mari profesorilor, spune ca suntem in *****, in schimb restul viseaza ca detin formula iesirii din criza. Sa fim realisti, o sa iesim din criza cand o sa iasa toata Europa, indiferent de ce petarda/marioneta de presedinte o sa avem. Ajung si eu la concluzia lui Bancaru... mai bine dorm si eu bine in doua duminici.

Bancaru
22nd October 2009, 15:05
Eu am spus care ar fi raspunsul firesc, dar nu am spus ca nu votez. Vadim? Vadim ti se pare a fi raul cel mai mic? Poate Vadim cu forumul.
Faptul ca Basescu stie(?) ce vrea nu mi se pare concludent. Ce vrea el nu e pe gustul meu si nici pe principiile unei democratii normale (pentru ca mai sunt si anormale, cum avem noi acum, originale, etc).
Ce lideri ai vrea la liberali? Cati vrei? Nu e suficient ca PD este un partid de lideri care tac ca boii in fata lui Basescu? Bratieni nu o sa mai descoperim in veci. Intelectualii se pare ca nu sunt croiti pentru politica, intelectuali fiind cei cu mecle de Humanitas, Revista 22 sau Dilema Veche. Pe cine as putea sa nominalizez eu ca lideri se va spune ca sunt nu stiu cum. Drept exemplu il numesc pe Patriciu. Probabil ca a facut si afaceri cu care nu vrea sa se laude, dar este un om care stie ce spune, are habar de politica, de economie, este cumpatat, nu apare la cumetrii, nu da cu palma de pamant, si nu cununa gaste in comunele patriei.
Organ, cum ii zici tu, mi s-a parut un tip cat se poate de bine pregatit legislativ si, cel mai important, lucru pe care il trecem cu vederea usor, a incercat sa impuna la alegerile locale in capitala o linie de bun simt. Imagineza-ti ca in turul 2 era el si cu Diaconescu de la PSD. Cred ca era o campanie mai normala si din care aveam si noi de castigat. Nu l-a vazut nimeni pe Orban balacarindu-se ca la gura cortului. Asta este, astea sunt virtutile in politica in ziua de azi. Saftoiu. Ai ceva sa ii reprosezi? Ma refer ca lider, caci altfel sunt destui care ar putea sa spuna vrute si nevrute. Niciodata nu o sa poti multumi pe toata lumea. Dar fa o comparatie cu ce se prezinta altii. Ca ne place sau nu asta este cel mai bun sistem pana acum - DEMOCRATIA cu tot ce presupune ea. Eu compar din ce am de ales. Decat Udrea, Blaga, Videanu, Boureanu, Turcanu, Stolojan, Nastase, Mazare, Vanghelie sau Oprescu si Cozmanca ii prefer pe liberali. Tariceanu? Tariceanu e cel mai abil om politic de la noi, mai bun decat Basescu, pentru ca reuseste sa fie abil elegant si nu la stilul marlanesc. Sa nu uitam ca a tinut un partid la guvernare cu 22%. Afla ca si asta e democratic daca gasesti sprijin. El nu a avut alianta cu PSD cum au avut-o PD dar toti il aratau cu degetul.
Iar daca nu sunt liberalii in momentul asta eu cred ca PSD este raul mai mic, PSD cu toti reprezentantii lui. Sa raman incotopenit in ce a reprezentat FSN pe vremea lui Iliescu mi se pare aiurea. Ar insemna sa ma uit in gura alora care spun ca PNT a tras in po****tie la 1907. PSD se schimba. Foarte greu, dar incearca. PD regreseaza. Se indreapta catre vremea in care Nastase era factotum in PSD. Eu nu vad opozitie in PD. Nu vad unul singur sa il contrazica pe Basescu. Asa o fi bine. In PSD au mai aparut personaje care ma si gandesc. De exemplu Banicioiu. Ponta nu e prost, e arogant, dar Boureanu e doar arogant. Ti se pare Anastase o somitate? Pai in comparatie cu draguta asta Daciana Sarbu pare Marie Curie. Aia, Anca "Ciocu mic bideu" Constantinescu nici nu mai intra in discutie. Iar Raluca Turcanu... imi pare rau de ea, are un copil, dar pentru ea as vota legalizarea prostitutiei. As vota-o oricum.
Peste 5 ani de Geoana presedinte o sa pot vota cu altcineva. Peste alti 5 ani cu Basescu s-ar putea sa nu mai pot.

Luci@n333
22nd October 2009, 16:50
Eu am spus care ar fi raspunsul firesc, dar nu am spus ca nu votez. Vadim? Vadim ti se pare a fi raul cel mai mic? Poate Vadim cu forumul.
Faptul ca Basescu stie(?) ce vrea nu mi se pare concludent. Ce vrea el nu e pe gustul meu si nici pe principiile unei democratii normale (pentru ca mai sunt si anormale, cum avem noi acum, originale, etc).
Ce lideri ai vrea la liberali? Cati vrei? Nu e suficient ca PD este un partid de lideri care tac ca boii in fata lui Basescu? Bratieni nu o sa mai descoperim in veci. Intelectualii se pare ca nu sunt croiti pentru politica, intelectuali fiind cei cu mecle de Humanitas, Revista 22 sau Dilema Veche. Pe cine as putea sa nominalizez eu ca lideri se va spune ca sunt nu stiu cum. Drept exemplu il numesc pe Patriciu. Probabil ca a facut si afaceri cu care nu vrea sa se laude, dar este un om care stie ce spune, are habar de politica, de economie, este cumpatat, nu apare la cumetrii, nu da cu palma de pamant, si nu cununa gaste in comunele patriei.
Organ, cum ii zici tu, mi s-a parut un tip cat se poate de bine pregatit legislativ si, cel mai important, lucru pe care il trecem cu vederea usor, a incercat sa impuna la alegerile locale in capitala o linie de bun simt. Imagineza-ti ca in turul 2 era el si cu Diaconescu de la PSD. Cred ca era o campanie mai normala si din care aveam si noi de castigat. Nu l-a vazut nimeni pe Orban balacarindu-se ca la gura cortului. Asta este, astea sunt virtutile in politica in ziua de azi. Saftoiu. Ai ceva sa ii reprosezi? Ma refer ca lider, caci altfel sunt destui care ar putea sa spuna vrute si nevrute. Niciodata nu o sa poti multumi pe toata lumea. Dar fa o comparatie cu ce se prezinta altii. Ca ne place sau nu asta este cel mai bun sistem pana acum - DEMOCRATIA cu tot ce presupune ea. Eu compar din ce am de ales. Decat Udrea, Blaga, Videanu, Boureanu, Turcanu, Stolojan, Nastase, Mazare, Vanghelie sau Oprescu si Cozmanca ii prefer pe liberali. Tariceanu? Tariceanu e cel mai abil om politic de la noi, mai bun decat Basescu, pentru ca reuseste sa fie abil elegant si nu la stilul marlanesc. Sa nu uitam ca a tinut un partid la guvernare cu 22%. Afla ca si asta e democratic daca gasesti sprijin. El nu a avut alianta cu PSD cum au avut-o PD dar toti il aratau cu degetul.
Iar daca nu sunt liberalii in momentul asta eu cred ca PSD este raul mai mic, PSD cu toti reprezentantii lui. Sa raman incotopenit in ce a reprezentat FSN pe vremea lui Iliescu mi se pare aiurea. Ar insemna sa ma uit in gura alora care spun ca PNT a tras in po****tie la 1907. PSD se schimba. Foarte greu, dar incearca. PD regreseaza. Se indreapta catre vremea in care Nastase era factotum in PSD. Eu nu vad opozitie in PD. Nu vad unul singur sa il contrazica pe Basescu. Asa o fi bine. In PSD au mai aparut personaje care ma si gandesc. De exemplu Banicioiu. Ponta nu e prost, e arogant, dar Boureanu e doar arogant. Ti se pare Anastase o somitate? Pai in comparatie cu draguta asta Daciana Sarbu pare Marie Curie. Aia, Anca "Ciocu mic bideu" Constantinescu nici nu mai intra in discutie. Iar Raluca Turcanu... imi pare rau de ea, are un copil, dar pentru ea as vota legalizarea prostitutiei. As vota-o oricum.
Peste 5 ani de Geoana presedinte o sa pot vota cu altcineva. Peste alti 5 ani cu Basescu s-ar putea sa nu mai pot.

Mi-a placut ultima idee, desi exagerata :).
Posibil sa fie asa si sa fie necesara o schimbare a lui Basescu... dar nu au fost atatea? Cand a fost Iliescu in 3-4 mandate sau cate a avut, lumea a ales intre el si tapu, apoi intre el si tribunul. In 1996 si in 2000 po****tia a fost nevoita sa aleaga intre un tovaras si un tap sau intre acelasi tovaras si un nebun. Prima oara a iesit tapul ca se saturase lumea de comunist si apoi au ales comunistul in schimbul nebunului. In '04 au ales intre pd si psd, s-a votat schimbarea. Mari oferte nu au fost, si nici acum nu sunt dar e penibil ca lumea sa voteze iar schimbarea in gandirea mea. Nu cred ca e asa prapastios Basescu astfel incat sa ajungem sa votam schimbarea pentru a treia oara, sa ne aruncam iar inainte cu capul, fara sa stim ce le poate astorlalti pielea si daca se transforma in dictator si o sa ne mearga noua progresistilor asa de rau, ca e Basescu presedinte, promit ca inchiriez o salupa pentru toti progresistii care au ramas si dau eu la vasle pe Dunare pana ajungem la Budapesta.

Acum eu raman la parerea ca Basescu e cel pe care l-am vazut in plina ,,desfasurare" si mai rau de atat nu are ce sa faca. Celor 2 eventuali adversari (asta daca nu sunt cumva prieteni de pahar toti si noua ne presteaza reprezentatia) nu le cunosc interesele, (nu ca m-as duce la vot dar ziceam si eu ca totusi daca m-as duce) intre cei 3 care de fapt sunt 2, prefer stabilitatea sau urasc socialistii (a se lua orice varianta).

miril
22nd October 2009, 16:59
Luciane, dreptul tau sa alegi cum vrei tu, dar tocmai pentru ca l-ai vazut in desfasurare ar trebui sa te ingrijoreze, iar Antonescu n-o fi el liberalul din istorie dar nici pe departe nu este socialist, desi stiu ca te-ai referit la Geoana. Cat despre stabilitate... Eu nu o prea vad. HAI PROGRESUL!

Bancaru
22nd October 2009, 17:09
Eu ma duc la vot. Din fericire bag seama ca in turul 2, orice ar fi, nu va trebui sa il votez pe Oprescu.
Este interesant cum, din vorbe numai, Basescu s-a transformat din ******** si comunist (self proclaimed) in om de dreapta. Nu mai conteaza internationala socialista, sau nu mai tii minte, Luciene? PD era in internationala socialista. Si e rupt din coasta lui Iliescu, din emanatia FSN. Tocmai de aia o sa il votez pe Geoana in T2, caci dintre 2 comunisti il prefer pe ala mai putin rau.
Iar actiunile lui Basescu nu fac decat sa ma ingrijoreze. E inflexibil si rigid. Singura varianta in care l-as alege pe Basescu ar fi sa ajunga in turul 2 cu Vadim Tudor (Becali). Atat. In rest... si Iliescu e mai bun.

Luci@n333
22nd October 2009, 17:24
Luciane, dreptul tau sa alegi cum vrei tu, dar tocmai pentru ca l-ai vazut in desfasurare ar trebui sa te ingrijoreze, iar Antonescu n-o fi el liberalul din istorie dar nici pe departe nu este socialist, desi stiu ca te-ai referit la Geoana. Cat despre stabilitate... Eu nu o prea vad. HAI PROGRESUL!

Eu din pacate prefer principiile liberale care au stat la baza formarii liberalismului politic dar referitor la Romania, s-a vazut ce mica branza a facut Tariceanu si m-am convins de potentialul celor care stau sub numele de liberali romani actuali. Oamenii care reprezinta partidele politice din Romania nu au nici cea mai mica legatura cu principiile care stau la baza partidelor conduse. Toti sunt niste populisti prefacuti care nu au coerenta in gandire, drept rezultat, actuala situatie politica. Daca imi garanteaza cineva ca PSDul, PDul, UDMRul sau PNLul pot propune un om competent care sa aiba solutii si sa conduca ireprosabil o tara, ma duc personal si fac frauda electorala in toata tara, cumpar 25 de milioane de chinezi si le fac viza de flotant pe apartamentul meu, doar ca sa stiu ca iese ala sigur. Din pacate nimeni nu poate cunoste rezultatul numirii lui Geoana sau Antonescu, dar macar stiu cum decurg lucrurile cu Basescu (Timpul trece, leafa merge) Cu unul dintre cei doi s-ar putea sa nu mai am nici timp, nici leafa (cum au ramas atatia la vremea privatizarilor si acum pe vremea crizei), la asta ma refeream si prin stabilitate. Normal ca lucrurile merg prost, chiar foarte prost si nu ezit sa spun ca la situatii de criza, lucrurile se conduc cel mai bine sub regim totalitarist. In Romania problema nu este presedintele, problema este parlamentul. Daca erau 51% psdisti sau pnlisti altfel discutam in vreme de criza, dar asa cum sunt toti niste fatalai si prefera opozitia pentru ca le ofera o imagine mai buna de victima abuzata de un presedinte ,,betiv", ne meritam alesii. Daca avea un partid 51% le aratau si curu celorlalti, ca tot nu aveau ce sa mai faca, dar asa cum psd+pnl= love s-au gandit sa puna ei un premier care se jura ca e curat si cinstit cand si asta are o gramada de afaceri dubioase care inca nu au apucat sa fie disecate. Cum acum cativa ani pd + pnl = love, acum un an pd-l + psd = love, acum psd + pnl = love, ciclul s-a terminat si cum probabil istoria se repeta, o sa fie ales Geoana ca sa repetam pd-l + pnl= love. Concluzia: nicio concluzie. Nu conteaza cine voteaza, conteaza cine numara voturile si de aici si disperarea coalitiei pentru un premier de-al lor. Din partea mea, sa puna 3 presedinti ca toti sunt din acelasi aluat.

Bancaru
22nd October 2009, 18:04
E, daca stii la ce sa te astepti dar il votezi eu m-am linistit. Nu de alta, dar tocmai si-a bagat ****-n el de parlament. Au revoir.
Sa nu uit - si Basescu a fost tovaras (si camarad, si mai rau).

miril
26th October 2009, 10:45
Nu mai avem stadion, dar avem mall. In Cotroceni.

http://www.adevarul.ro/articole/bucuresti-cel-mai-mare-cinema-3d-la-mallul-cotroceni.html

Luci@n333
26th October 2009, 17:03
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/872938/DEZBATERE-EVZ-Romania-monarhie-sau-republica/#

Foarte reusit articolul, parerea mea.

miril
26th October 2009, 17:11
De acord cu tine. Normal ar fi fost ca in Romania sa se faca un singur referendum, pana acum, cel care are in vedere reinstaurarea monarhiei sau nu. Perioada favorabila referendumului a fost, in opinia mea, 1992-2000.

Luci@n333
26th October 2009, 17:14
De acord cu tine. Normal ar fi fost ca in Romania sa se faca un singur referendum, pana acum, cel care are in vedere reinstaurarea monarhiei sau nu. Perioada favorabila referendumului a fost, in opinia mea, 1992-2000.
Eu as spune ca mai favorabila era perioada imediat de dupa revolutie sau in 2004 la alegeri.

miril
27th October 2009, 12:48
In sfarsit o veste care ma bucura.

Crin Antonescu a anunțat semnarea unui protocol de colaborare cu PNȚCD REALITATEA.NET

Președintele PNL, Crin Antonescu, a încheiat, astăzi, un protocol de colaborare cu PNȚCD, destinat unei "acțiuni prezente și viitoare convergente celor două partide", printre ale căror obiective comune se numără finalizarea procesului de restituire a proprietății.

"Împreună cu președintele PNȚCD, Radu Sârbu, am semnat un protocol de colaborare între cele două partide, destinat unei acțiuni prezente și viitoare convergente celor două partide, singurele partide autentice de centru-dreapta din peisajul politic românesc", a anunțat Crin Antonescu.

Potrivit liderului PNL, principalele obiective comune asupra cărora cele două partide au convenit sunt respectarea valorilor morale creștine, finalizarea procesului de restituire a proprietății, reconcilierea societății românești prin lustrație, "lucruri, idei, proiecte pentru care ambele partide au activat încă din 1990, de la reluarea activității lor".

În ceea ce privește angajamentelor PNL, spune Antonescu, "cel mai important este acela că vom încheia, după 6 decembrie, o alianță electorală pentru alegerile locale și parlamentare pentru 2012".

Astfel, în momentul în care PNL va reveni la guvernare, va lua în calcul, pentru numirile cu caracter politic, și specialiști propuși de PNȚCD, a asigurat liberalul.

"Dorim să acționăm împreună într-un moment dificil pentru România, în calitatea noastră de partide pe care istoria și acțiunile de după 1990 le legitimează în fața electoratului ca singurele partide autentice de centru-dreapta", a încheiat preșdintele PNL.

miril
30th October 2009, 10:10
Si cum se scrie si se dezbate prea putin despre prostul...gust...:

http://www.jurnalul.ro/stire-special/serge-fauchereau-un-apel-la-revolta-contra-tiraniei-prostului-gust-525593.html

miril
30th October 2009, 13:53
In continuare, stiri din Cotroceni. Park.

http://www.zf.ro/companii/al-zecelea-mall-din-capitala-ascute-si-mai-mult-lupta-pentru-banii-bucurestenilor-5065886/

http://www.zf.ro/companii/cine-sunt-cei-mai-mari-chiriasi-ai-mallului-cotroceni-park-5022155/

http://www.zf.ro/companii/ce-impact-va-avea-inaugurarea-cotroceni-park-asupra-celorlalte-malluri-din-bucuresti-5012773/

Bancaru
30th October 2009, 14:20
Ala e Cotroceni asa cum eu locuiesc langa Arcul de Triumf - Aviatorilor Trebuia sa ii zica UMEB parc. In rest ramane cum zic ei. Adica pe mine nu ma intereseaza decat ca, desi au spus ca nu mai e voie sa faci asa ceva in oras, ei au facut. Si unde? In Cotroceni....
Cand eram mic imi spunea tata despre concurenta. Sa nu inteleaga cineva ca era un priceput in ale afacerilor, dar macar imi povestea. Nimeni in familia mea nu a fost intreprinzator. Si spunea ca daca sunt ami multi se creeaza consurenta si scad preturile, bla, bla, ... Acum sunt din ce in ce mai multi si preturile din ce in ce mai mari, iar puterea de cumparare din ce in ce mai mica. Lumea incepe sa il regrete pe Ceausescu in proportii covarsitoare. Cred ca daca vine asta din Cuba sau Argentina, pe unde o fi cu Elvis in vacanta, il bate si pe Basescu si pe Iliescu cu cele 2 mame ale lui. Oamenii prefera sa nu fie bunuri, decat sa fie si doar sa se uite la ele.
batranii se bucura ca au aparut molurile. La vara se duc si stau la aer conditionat si se gandesc la Ceausescu. Ce bine daca ne dadea si Ceausescu AC.

krapulax
30th October 2009, 14:41
am fost ieri la umeb parc
puteau sa mai astepte cu deschiderea


azi ma duc iar, la hypermarcheul real de data asta. o sa incerc niste retete cu peste a la jaime oliver, ceea ce va doresc si dvs

Bancaru
30th October 2009, 14:43
Mie mi-a fost groaza cand am vazut magaoaia aia. E ceva de Stanley Kubrick.

Luci@n333
30th October 2009, 14:57
am fost ieri la umeb parc
puteau sa mai astepte cu deschiderea


azi ma duc iar, la hypermarcheul real de data asta. o sa incerc niste retete cu peste a la jaime oliver, ceea ce va doresc si dvs

Am luat eu un file de peste de la astia (ceva cu p)... la 6.90 RON pe kg parca. Are un nume ciudat si e congelat tun. L-am pus la prajit in tigaie fara ulei sau alte smecherii, in 3-5 minute din 500 de gr de peste am ramas cu 150 de grame dar gustul e foarte bun si merita in loc de traditionalul pui.

Luci@n333
30th October 2009, 15:07
Am uitat ... constructia in sine iti taie respiratia, nu de la combinatia fatala de oameni la costum amestecati cu indieni de rahova ci prin prizma spatiului interior. Pare ca un oras intr-un oras. Ieri inca nu angajasera femeile de serviciu si te simteai ca si cum trebuia sa pui tu mana pe matura sa-ti faci loc prin moloz. Ca orice lucru romanesc, a avut o data stabilita pentru deschidere care nu s-a respectat si inca se dadea cu pensula cand pe acolo treceau oamenii gatiti ca de sambata seara, veniti sa admire ,,minunea". Ca fapt divers este imposibil sa nu te dezorientezi in hala aia, drept dovada doar aseara erau 2 copii care strigau ,,mama" disperati ca ,,panarama" s-a infipt in primul magazin pe care l-a vazut si a uitat de progenituri.

Bancaru
30th October 2009, 15:09
Pangasius?
Eu nu mai vreau beton. Si acolo a intrat la beton...

Luci@n333
30th October 2009, 15:12
Pangasius?

Asta era ...

Luci@n333
30th October 2009, 15:22
Eu nu mai vreau beton. Si acolo a intrat la beton...
Au scos mai mult beton de acolo fata de ala care l-au bagat la loc. Locul in sine era blestemat sa fie transformat intr-un centru comercial pentru ca doar astfel de investitii mai au succes in Romania. Real ala este o idee foarte buna pentru zona aia a capitalei, este non stop, are preturi mai scazute ca in piata Drumul Taberi si o varietate mult mai larga de produse decat intr-o piata obisnuita. Mallul in sine a adus 5000 de locurie de munca ceea ce nu este rau pe vremurile astea dar o sa duca la disparitia pietei Orizont zic eu (oricum era pe duca). IMaxul sa-si faca banii ca hypermarketul ii face.

miril
1st November 2009, 09:48
A bon entendeur, salut!

Cum am devenit liberal Nicolae Manolescu Adevarul

Am încă proaspete în minte două amintiri din tot mai îndepărtata mea copilărie. Amândouă sunt legate de alegeri. Și nu, nicidecum, numeroasele alegeri din această toamnă, la Președinție, la UNESCO, la Uniunea Scriitorilor, mi le-au readus în memorie.

Nicolae Manolescu CRITIC LITERAR De fapt, habar n-am de unde au răsărit. E vorba de alegerile din 1946. Aveam șapte ani și, firește, nu votam. Nu mai e cazul să precizez că nici politică nu făceam.

Cea dintâi amintire, am legat-o foarte târziu de alegerile din prima toamnă de după război. Jucam în acei ani șah cu bunicul meu matern, care era un jucător destul de bun. În ciuda vârstei, nici eu nu eram unul prost. Primele noțiuni, le-am deprins pe la trei-patru ani. Nepotul, care era în clasa întâi primară, își bătea din când în când bunicul pensionar. Care avea două vorbe preferate: „Nu e ca când n-ar fi!”, asta, de câte ori făceam câte o mutare mai ca lumea, laudă care mă împingea să greșesc nesmintit mutarea următoare, și: „Fă ce poftești, numai să nu alegi!”.

A doua nu îmi era la fel de clară ca prima, deși simțeam vag ironia. Ani buni după aceea, când am votat prima oară, l-am întrebat pe bunicul cu cine crede că e potrivit să votez. Nutream încă, se vede, iluzia că urmează să aleg cu adevărat. Bunicul mi-a răspuns aproape cu vorbele pe care nu le mai auzisem din copilărie: „Votează cu cine poftești, dar să nu alegi.”

La mirarea mea, bunicul mi-a lămurit scepticismul lui electoral ca fiind urmarea fraudei, originare, cum o numea avocatul din el, din noiembrie 1946. Tocmai îi relatasem despre felul în care prezenta evenimentele Zaharia Stancu în „Rădăcinile sunt amare” și bunicul mi-o tăiase scurt: „Șarlatan bătrân!”. Mi-am amintit brusc de partidele noastre de șah din copilărie și am înțeles mesajul care rămăsese criptic atâta vreme.

A doua amintire e legată nemijlocit de alegerile din 1946. Am mai evocat-o în timpul unei campanii electorale, în anii ’90, de nu mă înșel, chiar la Rm. Vâlcea, orașul meu natal și pe care bunicul nu-l mai părăsise din 1908, când se căsătorise, și până la moarte, în 1968, și în cimitirul căruia este înmormântat. Mă aflam cu tatăl meu pe o stradă din Sibiu, unde părinții mei își aveau catedrele de profesori, și încercam să citesc afișele lipite pe ziduri și pe stâlpi. În 1946, campania electorală era mai puțin costisitoare decât astăzi. Afișele erau niște biete foi de hârtie tipărite grosolan. Ne recomandau să votăm Soarele, Ochiul și Fântâna.

Erau simbolurile respective ale Blocului Partidelor Democratice (comuniștii, tătărăscienii și alții), ale PNȚ și ale PNL. Pe neașteptate, dintr-un mic avion cu elice, zburând foarte jos, au fost aruncate mii de afișe minuscule imprimate cu Soarele comunist. Am cules câteva. Văzând că nu urmează nici Ochiul, nici Fântâna, m-am întors întrebător spre tata. Profesor de filosofie, și ardelean pe deasupra, tata își cântărea cu grijă cuvintele. A stat o clipă pe gânduri, apoi mi-a spus: „Ăștia sunt statul, măi băiete”. Pe moment, n-am înțeles nimic. Nici măcar ce era statul nu știam. Așa că am fost obligat să deduc din context: vasăzică statul sunt ăștia care îți aruncă ceva în cap. Am dus deducția mai departe. Nu oricine are avioane din care pot fi aruncate afișe electorale, de exemplu, ăia cu Ochiul și cu Fântâna n-au.

Concluzia m-a revoltat. Am intuit, prima oară în viața mea, ce înseamnă discriminarea. Dar alta a fost lecția principală pe care am învățat-o și pe care am ținut-o minte până azi: că statul sunt ăștia de sus care ne aruncă în cap ce vor ei, fără să se întrebe de ce avem noi nevoie. Așa am devenit liberal.

miril
1st November 2009, 09:48
Cine are urechi sa auda!

http://www.gandul.info/news/cristian-tudor-popescu-despre-frauda-hayssam-si-frecatul-cu-multimea-5066209

krapulax
1st November 2009, 11:25
eu am urechi, dar n-aud. nu merge linkul. e de la ei. adica de la domniile-lor

krapulax
1st November 2009, 12:28
gata, s-0 reparat. da ce lung e...

hoho, nosferatu râzăreț

miril
1st November 2009, 13:56
Medic...suplinitor?

http://prezidentiale.evz.ro/emain/articolul/874079/Antonescu-vrea-sa-negocieze-retragerea-lui-Oprescu

Luci@n333
1st November 2009, 15:00
Medic...suplinitor?

http://prezidentiale.evz.ro/emain/articolul/874079/Antonescu-vrea-sa-negocieze-retragerea-lui-Oprescu

Oprescu este principalul sau candidat si spera astfel sa mai castige 4-5 procente :)
Base 30%, Geoana 28%, Crin 15%, Oprescu 7%, Vadim 6%, Unguru 5%, Becali 3% si restu de 6%. Cam asa vad eu procentele impartite. Nu am mai vazut un sondaj de anu trecut dar lucrurile sigur nu s-au schimbat.

krapulax
1st November 2009, 18:59
adrian georgescu, pe blog:

http://www.adriangeorgescu.ro/2009/10/30/trei-secvente/

miril
1st November 2009, 20:43
Imi plac sotii.

miril
2nd November 2009, 16:34
De ce ti-e frica pasarica... Nu scapi.

http://www.realitatea.net/site-ul-de-campanie-al-lui-basescu-a-fost-clonat--de-ce-ti-e-frica--pasarica_654357.html

miril
4th November 2009, 09:15
Frumoasa si Bestia:

http://www.jurnalul.ro/stire-special/istoria-relatiei-elena-udrea-traian-basescu-526070.html

miril
4th November 2009, 09:15
Un interviu mai mult decat reusit, zic eu:

http://prezidentiale.evz.ro/emain/articolul/874421/Vintu-si-Voiculescu-isi-folosesc-trusturile-pentru-a-influenta-politica