PDA

View Full Version : Mirela Tugurlan

ioanavol
24th April 2008, 21:16
Studentii de la educatie fizica si sport incep un nou an universitar la Focsani

Mesajul de început de an universitar 2007-2008 pentru studenþii de la Facultatea de educaþie fizicã ºi sport din Universitatea „George Bariþiu” Focºani din partea unei studente (anul III) - campioanã mondialã.

- Unde ºi cum a apãrut pe lume o campioanã ?
M-am nãscut în Focºani într-o zi de toamnã, mai exact pe 4 Septembrie 1980, iar dragostea pãrinþilor mei a fost împarþitã între mine si fratele meu, mai mare, Daniel.
- Pãrinþii cum au reacþionat când au vãzut cã au o fetiþã ?
Apariþia mea pe lume a fost un moment foarte emoþionant în viaþa pãrinþilor mei deoarece îºi doreau foarte mult o fetiþã, având în vedere cã primul copil a fost bãiat.
- Când ºi cine a adus-o pe Mirela la sala de gimnasticã (dacã au fost alte sporturi practicate)?
Primul contact al meu în sala de gimnasticã a fost în anul 1987 pe 17 Septembrie la îndrumarea pãrinþilor mei care erau fascinaþi de acest sport ºi de performanþele campioanelor care erau la acea vreme: Daniela Silivaº, Aurelia Dobre, etc.
Pasiunea foarte arzãtoare pentru gimnasticã m-a determinat ca acesta sã fie singurul sport practicat, de altfel gimnastica a fost ºi va rãmâne o mare pasiune pentru mine.
- Care sunt persoanele care te-au îndrumat ºi pregãtit la început?
La baza tuturor performanþelor pe care le-am obþinut atât pe plan intern cât ºi internaþional, au stat pe lângã o muncã istovitoare, ambiþie, determinare ºi o multitudine de persoane care au fost lângã mine atât în sala de gimnasticã cât ºi în viaþa personalã. Aºadar mi-ar fi greu sã nominalizez pe cineva anume.
- Ce colege de generaþie ai avut la lot?
Au fost foarte multe gimnaste la lot dar nu toate din ele au avut posibilitatea de a se afirma la concursurile internaþionale (mondiale, europene, olimpice) pentru cã acestea erau mai mediatizate. Totuºi mi-ar face plãcere sã reamintesc de Gina Gogean, fiind o focºãneancã, Lavinia Miloºovici, Simona Amânar, Corina Ungureanu, Alexandra Marinescu, etc.
- Care sunt paºii urmaþi: antrenori si performanþe?
Debutul meu ca gimnastã a fost la Clubul Sportiv ªcolar de Gimnasticã Nr. 7 Focºani unde am obþinut locul I la primul meu concurs “Mica Gimnastã” la numai trei luni de când începusem acest sport, cu antrenorii Mihai si Jenica Stãnculescu. De asemenea am obþinut la acest club la Campionatul Naþional în 1989 la Oneºti locul I cu echipa.
La vârsta de 12 ani, în 1992, am fost selecþionatã pentru lotul olimpic de junioare de la Bucureºti, unde am avut ca antrenori pe Eliza Stoica ºi Liviu Mazilu. Printre performanþe se pot numãra:
- Locul I la individual compus la Internaþionalele de la Puerto Rico, 1994;
- Locul I sãrituri la Internaþionalele de la Puerto Rico, 1994;
- Locul I la sol la Internaþionalele de la Puerto Rico, 1994;
- Locul II la bârna la Internaþionalele de la Puerto Rico, 1994;
- Locul II pe echipe la Europenele de junioare din Belgia in 1995;
- Locul II paralele la Europenele de junioare din Belgia in 1995;
- Locul I bârnã la Europenele de junioare din Belgia in 1995;
În 1996 am fost selecþionatã la lotul olimpic de la Deva unde am avut ca antrenori pe distinºii Octavian Belu ºi Mariana Bitang, iar ca ºi performanþe mã pot mândri cu:
- locul III cu echipa la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996;
- locul I cu echipa la Campionatul Mondial de la Lousane, etc.
- Care este performanþa cea mai importantã din viaþa de sportiv?
În toatã cariera sportivã am participat la foarte multe concursuri obþinând 62 de medalii ºi peste o sutã de diplome, toate fiind semnificative ºi deosebit de importante pentru mine. Totuºi îmi aduc ºi acum aminte cu deosebitã plãcere de momentul când am fost încoronatã pe podium la Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996.
- Care au fost momentele cele mai grele din activitatea de sportivã?
Au fost multe momente grele în activitatea mea sportivã dar cel mai greu a fost înaintea Campionatului Mondial de la Lousane când am suferit o fracturã la genunchi, concurând totuºi la acest campionat ºi obþinând locul I cu echipa în aceeaºi zi când aniversam 17 ani, pe 4 Septembrie 1997.
- Care sunt cele mai frumoase amintiri (dar ºi cele mai puþin frumoase) din cantonamente?
De-a lungul carierei mele sportive au fost multe amintiri frumoase, dar nimic nu este mai frumos ºi emoþionant pe lume ca momentul când eºti pe podium pe treapta cea mai înaltã ºi cântã imnul þãrii pentru tine.
Momente mai puþin frumoase în cantonamente au fost la lotul de gimnasticã de la Deva, legate de antrenamentele din Poiana Braºov unde se fãcea foarte multã pregãtire fizicã. La acestea contribuiau ºi distanþa mare faþã de cei dragi care îmi afectau moralul.
- Care sunt prietenele tale din gimnastica mondialã (româneascã)?
În general sunt o persoanã foarte deschisã, diplomatã, iar aceste calitãþi m-au fãcut sã pãstrez relaþii calde cu colegele pe care le-am avut la lot, ºi mi-ar fi greu sã le nominalizez deoarece nu aº vrea sã omit pe cineva.
- De când a început sã antreneze Mirela Þugurlan?
Din momentul când m-am retras din gimnasticã dupã Campionatul Mondial de la Lousane din 1997, visul meu a fost sã realizez ca antrenor tot atâtea performanþe câte am obþinut ca gimnastã.
Acest vis a început în anul 2004 la Clubul Sportiv ªcolar de Gimnasticã Nr. 7 Focºani (locul unde m-am iniþiat în acest sport), unde mi-am început cariera de antrenor.
- Ce simte Mirela Þugurlan acum când la rândul ei pregãteºte alte fetiþe?
Acum când am început sã antrenez fetele la sala de gimnasticã practice trãiesc fiecare clipã alãturi de ele, ºi îmi aduc aminte de mine când eram gimnastã.
- De ce ai ales Facultatea de Educaþie Fizicã si Sport?
Am ales Facultatea de Educaþie Fizicã si Sport pentru a-mi continua studiile în acest domeniu ºi de a mã perfecþiona din punct de vedere al cunostiinþelor teoretice pentru a-mi îndeplini visul de a deveni antrenor. Profesor de educaþie fizicã ºi sport cred cã este cea mai frumoasã meserie din lume.
- Cãsãtoritã, un copil! Va face gimnasticã?
Da într-adevar m-am casatorit în 2005, mai exact pe 3 Septembrie 2005, cu Danþiº Ionuþ ºi am o fetiþã în vârstã de 11 luni care sper sã-mi calce pe urme.
- Un mesaj la început de an universitar 2007 din partea Mirelei Þugurlan (Danþiº) pentru toþi studenþii din Vrancea.

În primul rând profesorilor le doresc multã sãnãtate iar studenþilor vrânceni le doresc mult succes în noul an universitar.Baftã la examene!

sursa: http://www.sportuldevrancea.ro/index.php?m=0&stire_id=7

crisloregym
24th April 2008, 23:21
Multumim, Ioana:)
imi place povestea...oare asta inseamna ca Mirela Tugurlan inca mai este antrenaore de gimnastica la Focsani? Ar fi interesant...

si ca sa ne facem o idee mai buna despre cine era Mirela Tugurlan:

sol 1996: http://fr.youtube.com/watch?v=xJSFIHTH1-o
paralele 1997: http://fr.youtube.com/watch?v=oG50UZRzHnE
barna impuse 1996: http://fr.youtube.com/watch?v=jQhWAkeDi5Y

ioanavol
25th April 2008, 01:52
multumesc Cristina ca ai adaugat si filmuletele:) ma gandeam sa fac eu asta cand aveam ceva mai mult timp, dar cine stie cat ar fi durat...

ii multumesc si Martinei pt ca a postat articolul acesta pe gymnasticsunited, de acolo am aflat de el.

mikeyy
25th April 2008, 09:46
Mirela Tugurlan:
http://i281.photobucket.com/albums/kk225/olsgimnastica/mirelatugurlan.jpg

paralele ( JO 1996 - echipe ) http://www.youtube.com/watch?v=oG50UZRzHnE

LuisaGym
16th April 2010, 20:47
Interviu cu Mirela Tugurlan: http://www.adevarul.ro/locale/focsani/PORTRET-_Mirela_Tugurlan_este_o_gimnasta_de_nota_zece_0_24 4775573.html

Eu ma bucur tare mult de articolele astea despre gimnastica.